Sun gaat betaalde ondersteuning voor Openoffice.org bieden

Sun Microsystems gaat distributeurs van OpenOffice.org betaalde ondersteuning bieden. Volgens het bedrijf ligt het aantal downloads van het gratis office-pakket momenteel erg hoog.

OpenOffice.org logoBedrijven die OpenOffice.org distribueren kunnen voor twintig dollar per jaar, per gebruiker, ondersteuning krijgen van Sun, zo zal het bedrijf maandag bekendmaken. Eindgebruikers komen niet voor ondersteuning in aanmerking. 'Veel distributeurs willen OpenOffice.org gaan leveren, maar hadden geen mogelijkheid om ondersteuning te bieden', aldus Mark Herring, bij Sun verantwoordelijk voor de marketing van StarOffice en OpenOffice.org. Ook voor hulp met betrekking tot de extensies die ontwikkelaars voor het pakket kunnen maken, kunnen distributeurs bij Sun terecht. Tot nu toe bood Sun alleen betaalde support voor StarOffice.

OpenOffice.org wordt momenteel een miljoen keer per week gedownload en de totale teller staat op 110 miljoen downloads, aldus Herring. Hij schat dat 'tientallen miljoenen' mensen de software regelmatig gebruiken. 'Microsoft Office is nog steeds het dominante kantoorpakket, je zou gek zijn om dat te ontkennen', volgens Herring', maar de populariteit van OpenOffice.org ligt al een tijd erg hoog'. De gemiddelde gebruiker van het pakket is volgens hem behoorlijk jong en het aantal downloads ligt in Europa en de VS hoger dan in Aziatische landen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2007 • 16:41

20

Reacties (20)

20
20
4
0
0
1
Wijzig sortering
Hmm ik weet het niet, ik gebruik Open Office dagelijks op mijn werk, maar toch.. het haalt het nog niet bij MS Office 2003/2007, het spijt me echt, maar vooral de interface is niet echt zakelijk te noemen. En het pakket voelt nog jong aan. (wat natuurlijk ook waar is)

wel een goede ontwikkeling voor OS software
Anoniem: 112442 @roy-t17 december 2007 19:00
maar vooral de interface is niet echt zakelijk te noemen.
Dit vind ik een vreemde opmerking. Normaal gesproken is een zakelijk iets zonder poespas. IMO is dit op het "lijf" van Open Office geschreven. Dit gaat IMO ook op voor MSOffice 2003 en eerder.

Een interface met een hoop animaties ed word niet als zakelijk gezien.

Zie ook van Dale
za·ke·lijk (bn.)
1 betr. hebbend op een zaak of op zaken => commercieel
2 niet persoonlijk => nuchter
3 zonder omslag of opsiering => beknopt
True, zeker voor dingen als OOspreadsheet, toch merk je dat ze langzaam maar zeker terrijn winnen. Het wordt een steeds 'volwassener' pakket, waar ondersteuning een logisch onderdeel van is.

En voor veel gebruikers zal OOo meer dan genoeg te bieden hebben. Veel van de MSoffice-gebruikers kennen bij lange na niet alle functies die dat pakket biedt.
En het pakket voelt nog jong aan. (wat natuurlijk ook waar is)
Open Office is een doorontwikkeling van Star Office, wat volgens mij al heel wat langer meedraaid dan MS Office. De allereerste versies draaiden in 1984 onder CP/M, terwijl MS Office uit 1989 dateert. (Deze was voor de Mac, overigens).
Dit is weer een mooie zet voor OOo. Veel beheerders blijken toch huiverig te zijn als er geen support te krijgen is, wat betekent dat als er iets fout gaat zij het mogen oplossen, iets waar niet veel beheerders op zitten te wachten. Dat is een van de redenen dat MS nog zo groot is.

In omgevingen waar minder geld voor handen is kan dit juist een prima oplossing zijn om goedkoper uit te zijn, maar toch de mogelijkheid van support op de software te hebben. Hierdoor zullen beheerders eerder geneigd zijn iets opensource te gaan gebruiken.
Geeft Sun hiermee niet ook een beetje aan dat hun StarOffice de strijd aan het verliezen is tov Open Office?
Sun heeft de broncode van StarOffice gedoneerd aan OOo, denk dus niet dat dat niet de bedoeling was.

Bovendien staat Sun de laatste tijd vierkant achter een open model (net zoals ze vroeger deden), ze hebben ook enorm veel FOSS-code geschreven (tussen 20% en 30% van de debian-packages is Sun's code).
20 tot 30% Suns code? Heb je daar bronnen voor? Een steekproef bij de Linux kernel wees uit dat daar bv. Red Hat en IBM de grootste bijdrage leveren (als werkgevers van programmeurs), en Sun komt in dat stukje niet eens voor in de top twintig :+.

Gewoon een stapel lijnen code opensourcen, zoals wel meer bedrijven doen als pseudo-lumineus idee, is niet wat open source inhoudt. Het is geen dumpbak.

Debian GNU/Linux haalt zoals elke distro zijn mosterd upstream en dat lijkt me niet voor 30% (zelfs geen 20%) Sun te zijn.

Sun heeft een dubbelzinnige relatie met het concept open source. Zo moeten Openoffice.org contributors hun eigendom van de code verplicht overdragen aan Sun en nog zo van die dingen, en Sun goochelt graag met eigen licenties (CDDL geloof ik), die dan weer GPL-incompatible zijn. Een paar Novell peeps hebben onlangs OOo2 ook geforkt vanwege Suns nogal monopolistische gedrag over de Openoffice.org-code. Benieuwd hoe dat zal evolueren.
Suns eigen Solaris komt trouwens nog ook altijd uit onder de CDDL, en hun ISOs zijn onbestaande - dertig zipjes die je daarna moet uitpakken... Waarom kunnen andere distrobakkers een simpele ISO aanbieden, en Sun niet? Ook de migratie naar GPL v2 van Java heeft heel wat voeten in de aarde gehad.

Versta me niet verkeerd. Ik heb niks tegen software met gesloten broncode. Waar ik wel iets tegen heb is tegen bedrijven die graag koketteren met open source maar er vooral lippendienst aan bewijzen en als puntje bij paaltje komt zich niet 100% kunnen verzoenen met waar het voor staat.

Edit: dit artikel wou ik jullie niet onthouden - heet van de naald (11 december), en in printversie ;).

[Reactie gewijzigd door Borromini op 25 juli 2024 23:08]

Zo moeten Openoffice.org contributors hun eigendom van de code verplicht overdragen aan Sun
Heeft GNU dan ook een dubbelzinnige relatie met het concept open source? die eisen dat ook namelijk, en dat is ook wel verstandig van ze, zo kunnen ze bij een nieuwe versie van de GPL de hele boel makkelijk onder de nieuwe licentie uitgeven.
GNU heeft het concept zowat gekristalliseerd. Het staat voor open source. Hun eerste bekommernis is de code, niet de gebruiker (of de programmeur). Waar Sun eist dat de programmeur het eigendom overdraagt en die code dan onder een bedenkelijke licentie uitbrengt, is er bij de GNU-licenties geen twijfel over de openheid van de code en de waarborgen daartoe.

Een quote uit GNU's commentaar op de licentie:
This is a free software license which is not a strong copyleft; it has some complex restrictions that make it incompatible with the GNU GPL

[Reactie gewijzigd door Borromini op 25 juli 2024 23:08]

Iemand die weet wat dergelijke ondersteuning voor MSoffice kost?
ja, zit bij je bedrijfslicentie in.
Aantal storingen die je kunt/mag melden hangt wel van het afgenomen aantal office licenties af.
Zit die support er ook in bij een licentie MS Office 2007 via surfspot.nl, of is dat zonder support?
Is met. Groot deel van de kosten van een MS product is voor het recht op ondersteuning. Daarom is een OEM Vista 3x goedkoper dan de retail versie, bij OEM koop je feitelijk het recht op support af (dat moet de leverancier van de nieuwe computer dan op zich nemen).
dat de interface er idd niet echt zakelijk uitziet heb je gelijk in imho
maar dit is persoonlijke smaak.

een goed werkend skin/theme systeem zou hieraan veel kunnen veranderen.

maar dit enkel ivm MS office 2003
MS office 2007 kan even zakelijk genoemd worden als msn live
(enkel de schermvullende animaties van vb een kussend zwijntje ontbreken)

edit:
reactie op therat10430

zelf gebruik ik dagelijks openoffice, op verschillende systemen en installeer ik het ook op de pc van familieleden als die mijn vragen of ik toevallig geen office heb...

de mogelijkheid op support is dus altijd positief...
alhoewel mensen dan het verschil tussen openoffice en staroffice kunnen vergeten...

[Reactie gewijzigd door Keneo op 25 juli 2024 23:08]

Wij werken hier met Office 2007 en de interface is inderdaad behoorlijk MSN Live achtig. Maar goed, volgens mij is dat toch ook een beetje iets wat Open Office nog mist. Dat pakket heeft toch een wat oude en technische uitstraling vergeleken met Office 2003 en zeker 2007. Het is niet zo'n strakke layout die uitstraalt dat hij voltooid is met een bepaalde filosofie erachter. Office 2003 en 2007 zijn zeker ook niet perfect, zeker in Office 2007 ben ik zelf ook regelmatig wat functies kwijt door de nieuwe menustructuur, maar het geeft mij wel meer een afgerond product gevoel dan OOo.
Blijft een kwestie van smaak natuurlijk, maar dat je animaties niet vindt passen bij OOo en wel bij Office 2007 geeft in ieder geval wel aan dat OOo ook volgens jou geen hippe web-tijdperk uitstraling heeft. Misschien zou een skin een goede oplossing zijn, dat je zowel voor fancy als classic kunt kiezen binnen OOo.
Als zakelijk Office 2007 gebruiker ben ik zeer tevreden en na een maand of acht intensief gebruik begin ik de weg eindelijk goed te vinden. Als mensen vragen of ze moeten overstappen op Office 2007 zal ik bijna altijd ontkennend antwoorden, mits je geen gebruik maakt van SQLserver. Want in die combinatie zie je pas de echte kracht van Office 2007 terug komen. Verbluffend zelfs. Het gaat verder dan je stoutste dromen. Echt super.
Maar heb je alles goed draaien onder 2000 of 2003 stap dan vooral niet over als het niet strikt noodzakelijk is, je haalt je een hoop ellende met conversies in huis.
Kom je net in Office land kijken dan zou ik zeker de alternatieven overwegen.

Overigens de Office 2007 look zie je ook stilletjes bij andere MS producten terug komen.
Ik vindt MS Office 2007 best een handige interface hebben.
Tuurlijk, het kan op sommige punten beter, maar sommige dingen zijn makkelijker te vinden en je hoeft niet meer tig menuutjes af te lopen.

Ik vindt dat ze bij OO.org zoiets ook als beschikbare 'theme' beschikbaar moeten stellen.
OpenOffice werkt op zich wel redelijk nu, maar het is wel een log project, de code is volgens mij niet erg modern/flexibel, en de manier waarop Sun het beheert helpt ook niet echt.

Ik hoop dat er iets vergelijkbaars gebeurt als XFree86 en Xorg, of dat KOffice met wat corporate backing opeens de wereld over gaat nemen. KOffice heeft een hele schone, moderne codebase, en het is erg eenvoudig om nieuwe features toe te voegen. KHTML/Webkit is inmiddels ook best belangrijk op de browsermarkt, en zoiets zou met KOffice ook kunnen gebeuren.
Goed nieuws op zich, betaald support voor een Open Source product, heel goed nieuws zelfs. Laat MS maar eens een peentje zweten, helemaal niet zo'n slecht idee eigenlijk.... is uiteindelijk goed voor onze portemonee ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.