Deze week wordt in het Californische Long Beach een vakbeurs voor beeldtechniek gehouden. Op de 'Society for Displays'-conferentie worden kleine p-oled-displays en grote lcd-schermen getoond, en ook de ontwikkeling van e-paper blijkt niet stil te staan.
Op de jaarlijkse vakbeurs presenteerde Samsung e-paper in kleur, een vinding waar ook LG.Philips mee bezig is. Het prototype is gemaakt op A4-formaat en kan ook opgerold haarscherpe beelden in full color laten zien. Samsung kwam ook met een primeur: het grootste scherm van elektronisch papier. Dit monochrome e-paper is een elektroforetisch display met een beelddiagonaal van 40 inch en een hd-resolutie van 1366 x 768 pixels. Het scherm is met een gemiddeld verbruik van 300 milliwatt bij een frame per minuut zeer zuinig; volgens de fabrikant is dit verbruik twee promille van dat van een conventioneel display. Samsung meent dat dergelijke schermen vooral geschikt zijn als informatiedisplay voor de zakelijke markt.
Voor deze schermen werkt Samsung samen met het bedrijf E-Ink. Deze onderneming is momenteel de grootste producent van elektronisch papier ter wereld. E-Ink maakte op de beurs bekend dat het erin is geslaagd om de lichtreflectie van zijn monochrome schermen van 35 naar 50 procent te verhogen, waardoor de leesbaarheid verder vergroot wordt. Het bedrijf wil deze verbeterde techniek onder andere gaan toepassen in het 'eFlybook', een elektronisch instructieboek voor piloten waarin aanvliegroutes opgevraagd kunnen worden.
De innovaties in de lcd-techniek volgen elkaar rap op. Samsung toonde zijn 40" grote lcd-televisie met led-achtergrondverlichting aan de pers. Het contrast van 10.000:1 zou tot vijf maal hoger dan lcd-schermen met de conventionele ccfl-backlights. Daarnaast kwam het Koreaanse bedrijf met een 70"-lcd-televisie op de proppen, volgens de fabrikant momenteel het grootste lcd-display dat op de markt is. Samsung's McFi-techniek ververst het beeld met een frequentie van 120Hz en is daarmee tweemaal zo snel als 'normale' lcd-tv's. De fabrikant belooft dat het scherm dankzij deze techniek ook bij zeer snelle bewegingen haarscherpe beelden tevoorschijn zal toveren.
Het Schotse bedrijf MicroEmissive Displays had met zijn presentatie van het eerste p-oled-scherm een primeur te pakken. Het zeer kleine qvga-scherm van 6 millimeter is geïntegreerd op een chip die de aansturingssoftware bevat, zodat verdere ic's niet nodig zijn. Het oplossend vermogen bedraagt 76.800 pixels en het mini-scherm heeft geen backlight nodig. Volgens de fabrikant verbruikt de display-op-een-chip slechts 50 milliwatt, waardoor het dertig uur op een aa-batterij kan draaien. De oplossing van MicroEmissive zou vooral geschikt zijn voor videocamera's, mobiele telefoons en mp3-spelers. Uiteindelijk zouden schermen op basis van de p-oled-techniek geschaald kunnen worden tot een beeldformaat van 21".