E-paper in kleur en 70"-lcd's stelen de show op vakbeurs

Deze week wordt in het Californische Long Beach een vakbeurs voor beeldtechniek gehouden. Op de 'Society for Displays'-conferentie worden kleine p-oled-displays en grote lcd-schermen getoond, en ook de ontwikkeling van e-paper blijkt niet stil te staan.

Samsung e-paperOp de jaarlijkse vakbeurs presenteerde Samsung e-paper in kleur, een vinding waar ook LG.Philips mee bezig is. Het prototype is gemaakt op A4-formaat en kan ook opgerold haarscherpe beelden in full color laten zien. Samsung kwam ook met een primeur: het grootste scherm van elektronisch papier. Dit monochrome e-paper is een elektroforetisch display met een beelddiagonaal van 40 inch en een hd-resolutie van 1366 x 768 pixels. Het scherm is met een gemiddeld verbruik van 300 milliwatt bij een frame per minuut zeer zuinig; volgens de fabrikant is dit verbruik twee promille van dat van een conventioneel display. Samsung meent dat dergelijke schermen vooral geschikt zijn als informatiedisplay voor de zakelijke markt.

Voor deze schermen werkt Samsung samen met het bedrijf E-Ink. Deze onderneming is momenteel de grootste producent van elektronisch papier ter wereld. E-Ink maakte op de beurs bekend dat het erin is geslaagd om de lichtreflectie van zijn monochrome schermen van 35 naar 50 procent te verhogen, waardoor de leesbaarheid verder vergroot wordt. Het bedrijf wil deze verbeterde techniek onder andere gaan toepassen in het 'eFlybook', een elektronisch instructieboek voor piloten waarin aanvliegroutes opgevraagd kunnen worden.

Samsung 40" lcd-tvDe innovaties in de lcd-techniek volgen elkaar rap op. Samsung toonde zijn 40" grote lcd-televisie met led-achtergrondverlichting aan de pers. Het contrast van 10.000:1 zou tot vijf maal hoger dan lcd-schermen met de conventionele ccfl-backlights. Daarnaast kwam het Koreaanse bedrijf met een 70"-lcd-televisie op de proppen, volgens de fabrikant momenteel het grootste lcd-display dat op de markt is. Samsung's McFi-techniek ververst het beeld met een frequentie van 120Hz en is daarmee tweemaal zo snel als 'normale' lcd-tv's. De fabrikant belooft dat het scherm dankzij deze techniek ook bij zeer snelle bewegingen haarscherpe beelden tevoorschijn zal toveren.

MicroEmissive Displays p-oled mini-displayHet Schotse bedrijf MicroEmissive Displays had met zijn presentatie van het eerste p-oled-scherm een primeur te pakken. Het zeer kleine qvga-scherm van 6 millimeter is geïntegreerd op een chip die de aansturingssoftware bevat, zodat verdere ic's niet nodig zijn. Het oplossend vermogen bedraagt 76.800 pixels en het mini-scherm heeft geen backlight nodig. Volgens de fabrikant verbruikt de display-op-een-chip slechts 50 milliwatt, waardoor het dertig uur op een aa-batterij kan draaien. De oplossing van MicroEmissive zou vooral geschikt zijn voor videocamera's, mobiele telefoons en mp3-spelers. Uiteindelijk zouden schermen op basis van de p-oled-techniek geschaald kunnen worden tot een beeldformaat van 21".

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-05-2007 • 13:14

46 Linkedin

Lees meer

PVI neemt E Ink over Nieuws van 3 juni 2009
LG plant oled-scherm voor eind 2009 Nieuws van 21 april 2009
Amazons e-booklezer al uitverkocht Nieuws van 22 november 2007
Samsung belooft 42"-oled in 2010 Nieuws van 30 oktober 2007
Samsung introduceert 27" lcd-monitor Nieuws van 8 januari 2007
Samsung kondigt nanotube-lcd's aan Nieuws van 8 november 2006
Sony lanceert e-book alleen in VS Nieuws van 28 september 2006
Japanners op jacht naar e-paper Nieuws van 28 juli 2005

Reacties (46)

46
46
17
0
0
17
Wijzig sortering
Doe mij maar 2 p-oled-schermen in contactlens formaat, over 3d thuisbiosscoop gesproken..
:9~ :9~ :9~
Ja ik zie ook niet direct grote voordelen.. ik wil a4 of a5 full color e-paper. Op m'n laptop. met een opblaasbaar toetsenbord ;)
ik ziet t al helemaal voor me ^^ met flashgeheugen en processor in het opblaasbare toetsenbord verwerkt xd
doe mij maar een 21"scherm met dezelfde dot-pitch als dat iniminie ding KW!JL :9~ :9~
Toch cool dat "ineens" er 3 technieken (Oled, P-oled en E-paper) proberen door te breken en een significante verbetering van een huidige techniek. (Lcd met led)

Ik denk dat vooral E-paper de grootste toekomt heeft, als men ook snelle flexibele computers kan maken, is de weg binnenkort vrij voor 'flexies' (Flexibele draagbare computers)
E-paper is niet echt een concurrent van computer/portable-screens daarvoor liggen de refreshrates van rond de 1 pagina per minuut ietwat te laag voor :)
In de display graphics (reclame) wereld wel. Kijk maar hoeveel LCD's er nu in winkels hangen of zelfs op schiphol e.d. Hier staat vaak statische informatie op die prima op E-paper kan. Het is een niche-markt, maar wel een met veel geld :Y)
Inderdaad, het is ook sneu te zien hoe vaak dit LCD-displays ingebrand zijn door die statische informatie. E-paper is dan een economischere oplossing.
Ja maar op zulke schermen wil je toch vaak ook video kunnen afspelen, dus het zal niet ALLE reclamedisplays kunnen vervangen en daarmee is het dus een nog maar een deel van een niche markt.
Ze zullen er best komen hoor, maar dus (nog) niet als directe concurrent van de LCD/Plasma's.
@fevenhuis:
refreshrates van rond de 1 pagina per minuut
wat een achterhaalde stemmingmakerij. de ontwikkeling gaat heus vooruit, hoor. ga die Motorola F3 maar eens uitproberen.
Ik denk toch dat het gewoon niet de bedoeling is van e-paper om een volwaardig videoscherm te worden, O-led zal het eerder worden voor die toepassing. Ik zeg niet dat het nooit zou kunnen, ik bedoel alleen maar dat e-paper eerst haar 'niche'-marktaandeel zal willen veroveren voor men zal gaan proberen te concurreren met andere markten.
Toch wel, de refreshrate kan vast wel op een manier dynamisch worden gemaakt, zodat als je een filmpje kijkt de refreshrate omhoog en dan als je in word zit of je krantje leest kan ie weer omlaag.

Techniek staat ook voor niets, dus de refreshrate zal ook altijd wel zo laag blijven :Z
Voor een computer is idd de refreshrate een beetje te laag. Voor een poster zou het perfect zijn! Nu heb ik twee enorme schilderijen die ik afwissel, zou dan niet meer nodig zijn :)
Dan mag de FPS wel wat omhoog, zeg maar een factor 1800... :P
Wat is dat kleine schermpje cool zeg! Zo te zien een behoorlijke resolutie, ik zie details in de wolken e.d. Nice.

Mooie ontwikkeling, vooral dat e-paper lijkt serieus een toekomst te hebben. Ik verwacht dat de kosten daarvoor binnen 10 jaar enorm gedaald zijn, vooral gezien de snelle ontwikkeling nu. Krantje openslaan met bewegende beelden, sci-fi is weer ingehaald. :)
ik denk eerder reclame posters...
aankomst en vertrekborden op schiphol en (de gele borden op 't ns peron , die ineens geen statische gegevens mee bevatten maar 'rekening houden ' met vertragingen, en spoorweizigingen...

whaah. die posters van naakte vrouwen (die elke 2 a 3 minuten en ander standje aan nemen :Y)

en moet ik nog doorgaan... E-paper (ook al is de naam wat raar) heeft zeker een toekomst..
Zou wel handig zijn inderdaad, kunnen ze meteen spelfouten verbeteren.
spoorweizigingen
Anoniem: 1197
24 mei 2007 16:56
De oplossing van MicroEmissive zou vooral geschikt zijn voor videocamera's, mobiele telefoons en mp3-spelers. Uiteindelijk zouden schermen op basis van de p-oled-techniek geschaald kunnen worden tot een beeldformaat van 21".
.. en das dan weer handig voor de hele grote mobieltjes....
De Nokia 3310 bijvoorbeeld.
Nog even en je kan zo'n chinees vrouwtje achter het scherm zetten :7
Wat heeft die vrouw op die foto een dunne arm! :o
Big Flatscreen and small Flatbabe with tiny Flatarm.

De buigfoto is een heel klein dametje met een A4-tje.
En wat dan nog...komt vaker voor...of moet elk nieuw scherm door een topmodel worden vastgehouden? :P
Hoe kleiner die vrouw hoe groter het scherm lijkt :P
Anoniem: 4629
@geez24 mei 2007 20:29
Dat scherm ziet er helemaal niet als een 40" uit. Of het is een reuzin, zeker voor Aziatische begrippen.
Reken er wel mee dat een breedbeeldscherm altijd 1 of 2 maten kleiner lijkt doordat het relatief laag is.
Het gaat om et scherm....niet om het vrouwtje wat er naast zit. Fopnerd ;)
Hmmf ik wil een 70" e-paper in kleur... echt waar...de 40" wordt ik ook al vrolijk van hoor :)
wellicht komt de electroposter er eindelijk aan...
elke foto-enthousiast mot toch een druppeltje kwijl wegpinken bij de gedachte...
een dynamische poster boven je bed is altijd leuk
Fappend Nederland slaakte zojuist een collectieve kreet van vreugde.
Jazeker, dan kan je 's morgens je e-krant in krant-formaat lezen.
De laatste tijd gaat de ontwikkeling van DIsplay ongeloofelijk snel. Een TV kopen die state-of-the-art is is net zoals met veel computeronderdelen al bijna direct achterhaald.

De ontwikkelingen van e-paper volg ik altijd met enige interesse en ik vermoed dat het een belangrijke rol krijgt in ons dagelijks leven. Ik ben echter meer onder de indruk van het A4 formaat van LG.Philips dan ik onder de indruk ben van Samsungs primeur. Alhoewel Samsungs prmeur wel duidelijk aangeeft dat we binnenkort dergelijk papier (en dan met transparante en niet grijze achtergrond) kunnen verwachten voor grote reclamebannes alla 'Ghost in the Shell' bijvoorbeeld.

Wat betreft de p-oled ben ik onder de indruk van diens weergave maar minder gecharmeerd over diens stroomverbruik. Het is weliswaar lovenswaardig als prestatie maar 30 dagen werken op 1 AA batterij voor 1 pOLED scherm van 6 mm is toch nog best veel. Mijn mobieltje heeft 16 toetsen dus als die allemaal pOLED worden werkt mijn mobieltje op 1 AA batterij (en dat zijn dan alleen de toetsen) 'slechts' net iets minder dan 2 uur. Goed het is nog een techniek in ontwikkeling en mobiele telefoons draaien op wat anders dan een enkele AA batterij, er is nog zat ruimte voor groei in deze markt.

Wat betreft de LCD-televisies ben ik het meeste onder de indruk van de enorrme groei in de technologieen. We houden hier ongetwijfeld zeer mooie TV's aan over. :)
Toch is het vooralsnog een beetje een de-bomen-en-het-bos verhaaldoor de snelle ontwikkelingen. Je moet iig neit verwachten dat je net aangekochte TV lange tijd de top zal houden. Ach zolang ze maar goed beeld geven, lijkt me :)
in juli komt samsung met 120 hz tv's en contrast ratio van 50.000 tot zelfs 100.000 .
Het betreft hier om de q97 (zo uit mijn hoofd) en de nieuwe full hd 81 series

de 81 series zijn met led backlight, de q97 dacht ik ook maar weet het niet zeker
Heb je hier meer gegevens/links van?
Q97 is een plasma tv overigens, dus dat lijkt me niet.

LED-lcd's en 100/120hz zijn zeker de volgende stap in LCD. Jammer dat bij het bericht verder ook weinig informatie staat over beschikbaarheid, of dat het een prototype betreft.
Anoniem: 103563
24 mei 2007 15:40
"Het scherm is met een gemiddeld verbruik van 300 milliwatt bij een frame per minuut zeer zuinig."

Ze zeggen dus niet "de refreshrate is 1 frame per minuut"
maar wel "als je een hogere refreshrate wil, kost het je meer vermogen" (energie per tijdseenheid).

Met andere woorden: dit is zuiniger dan het gebruik van conventionele beeldschermen voor het weergeven van "quasi statische informatie".
Inderdaad, perfect voor displays op stations, luchthavens (en menu's in resto's?).

Maar het verschil lijkt mij vooral dat het veel minder licht afgeeft, dus minder zichtbaar? Of zet je er een TL/led-array achter als een gewoon lcd scherm? Punt is dat die e-papier dingen enkel stroom kosten om te switchen tussen beelden, dus geen licht afgeven. Geldt dat hier ook voor? Niet waarschijnlijk?
Anoniem: 220019
24 mei 2007 14:36
ik geloof meer in die laser-tv's... kijk er echt naar uit !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee