Onderzoekers van NEC zijn erin geslaagd om een display en een geheugenchip op dezelfde glazen ondergrond aan te brengen. De vondst zal te zijner tijd in de beeldschermen van het bedrijf moeten opduiken, al is er nog veel werk te doen.
NEC presenteerde de uitvinding gisteren op het SID-symposium, dat deze week in Los Angeles wordt gehouden. De wetenschappers lieten een lcd-scherm van 160 bij 120 pixels zien, waarbij op dezelfde glasplaat een dram-chip van 230Kbit was aangebracht. Ook de geheugencontroller, de aansturingslogica van het display en een dac werden op de glazen ondergrond aangebracht, waarvoor tft's van polykristallijn silicium werden gebruikt. Het doel van de NEC-wetenschappers is om alle logica die voor de aansturing van het scherm nodig is, op hetzelfde substraat als het scherm aan te brengen. Uiteindelijk zou het zelfs mogelijk moeten worden om bijvoorbeeld alle elektronica van een mobiele telefoon op het glas van het scherm aan te brengen, wat ruimte en geld moet besparen.
De afmetingen van de componenten die met het proces gemaakt worden, zijn nog niet indrukwekkend: met een nauwkeurigheid van 2000 nanometer loopt de techniek een factor honderd achter op het bakproces van chips die op een halfgeleiderondergrond worden gemaakt. De dram-chip van NEC neemt dan ook ongeveer evenveel ruimte in als het 1,1 inch grote display; de eerste prioriteit van de onderzoekers is nu dan ook om de gemaakte schakelingen te verkleinen. Het aanbrengen van transistoren op een glazen ondergrond geldt echter alvast als een behoorlijke prestatie: eerder slaagde het Amerikaanse Group4 Labs er al wel in om synthetische diamant als ondergrond voor halfgeleiderschakelingen te gebruiken, maar die productietechnologie is dankzij de hoge kosten voorlopig alleen geschikt voor specialistische toepassingen.