Samsung kondigt nanotube-lcd's aan

Het Samsung Advanced Institute of Technology heeft een prototype van een lcd-scherm met carbon nanotubes voorgesteld. Het 'scherm van de toekomst' heeft een beelddiagonaal van 15 inch en is voorzien van nanotubes in plaats van conventionele lichtbronnen zoals de traditionele backlight of leds. Concrete toekomstplannen of roadmaps zijn er nog niet, maar de onderzoekers zijn er wel van overtuigd dat carbon nanotubes de productiekosten van lcd-schermen drastisch naar beneden zullen halen. Het is overigens niet de eerste keer dat Samsung met nanotubes experimenteert in tv's. Eerder werkte het bedrijf al met zogenaamde Field-Emitter Displays. Daarbij vuurden nanotubes elektronen af op een fosforscherm om zo beelden op te laten lichten, vergelijkbaar met de werking van een traditioneel crt-scherm.

Doordat deze FED's een aanpassing van productielijnen vereist, wordt echter gevreesd dat de prijzen in het begin alsnog veel hoger zullen liggen dan wat voor een lcd- of plasmascherm neergeteld moet worden. Bovendien worden deze schermen steeds goedkoper, zodat critici betwijfelen of FED-schermen wel concurrentie vormen voor de huidige toestellen. Door de nanotubetechnologie te combineren met lcd's hoopt Samsung nu alsnog van de technologie te kunnen profiteren. Een backlight van een 37"-scherm is immers verantwoordelijk voor ongeveer 38 procent van de totale productiekosten, terwijl dat aandeel bij een 40"-scherm al oploopt tot de helft. Met lichtgevende carbon nanotubes moet de prijs drastisch teruggedrongen worden. Dat deze technologie ook zuiniger is en een betere beeldkwaliteit kan bieden, is daarbij mooi meegenomen. Samsung heeft zich tot doel gesteld een carbon-backlight-lcd te produceren met een brandtijd van 30.000 uur, die zestig tot zeventig lumens per watt kan produceren. Een dergelijk apparaat zou met traditionele crt-tv's kunnen concurreren, maar op welke termijn dit next-gen scherm verwacht mag worden, is nog onduidelijk.

Samsungs 100Hz-lcd-tv

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

08-11-2006 • 16:41

48 Linkedin

Bron: News.com

Lees meer

Reacties (48)

48
48
41
11
1
1
Wijzig sortering
30.000 brand uren? wat heeft een normale tv?

ff snel uit gerekend, als je elke dag 5 uur tv kijkt, kun je 16.44 jaar tv kijken. wat
Ter vergelijking: Het is bij TFTs meestal niet de backlight die de geest geeft maar de inverter die de hoogspanning maakt. Een beetje knutselaar vervangt zoiets voor een paar tientallen dollar en je scherm is weer als nieuw. (Zelf al een keer moeten doen).

Als ze dus een vervanger maken voor een backlight die langer meergaat dan de bestaande systemen dan ben ik al lang tevreden eigenlijk.
Anders maak je er toch een DIY beamer van :Y)
Lachen ja, die overhead projector bak met een lcd schermpje erop... Als ik tijd had dan had ik dat ook es geprobeerd voor de gein
Het 'scherm van de toekomst' heeft een beelddiagonaal van 15 inch
Dat mag ik niet hopen... ik vind mijn 19 inch al te weinig...
Anoniem: 192587
@MeMoRy8 november 2006 16:49
Ik neem aan dat ze hiermee enkel de prototypes bedoelen. Later zal dat ongetwijfeld nog verder ontwikkeld worden.

De eerste CRT schermen waren ook niet meteen 22" :7
Anoniem: 50893
@MeMoRy8 november 2006 16:51
Een nieuwe techniek beeldschermen begint altijd klein. Pas als het productie proces geoptimaliseerd is komen er grote uitvoeringen. Altijd toch al zo geweest :? We hebben heel lang met 14inch monchroom moeten werken ;) Jaren later pas kwam 15, 17, 19 en 24inch CRT. ZO ook bij de LCD's is dat gegaan,
in het begin zal alles klein en duur zijn , de research kosten moeten ook terugverdiend worden.
voor een nieuwe ontwikkeling is 15" eigenlijk al erg flink.
ik vermoed dat dit dan ook niet het eerste prototype is.
en ik heb net mijn nieuwe Samsung 225bw 22" breedbeeld binnen!
en ik ben nog redelijk happy met mijn 17"...

je moet niet vergeten dat dit soort dingen vooral aantrekkelijk moet zijn voor "the masses"
Vooral omdat ze ook nog eens aangeven dat ze pas rond de 37" echt kosten besparend worden.
Anoniem: 38411
8 november 2006 16:50
30000 uur

Als ie 24 uur per dag aan staat is ie na
3.4 jaar stuk

vanuit gaande dat hij 8 uur per dag aanstaat
wordt dit ruim 10 jaar.

dat is dan wel netjes :)
10 jaar is nog wel te doen. Hoe dit het met de back lichts van de huidige tft's ?
Fabriekanten claimen op dit moment dat backlights van LCD's 60.000 branduren hebben. Maar dit zou natuurlijk nog uitgewezen moeten worden.
TFTs met White LED backlight is dus niet zo interessant meer? Wel nuttig voor kleine apparaten omdat er geen hoogspanning converter voor nodig is.

De levensduur van LED is circa 10 jaar, en dat is onafgebroken branden... Met 20 mA rode LED wel. Met white LEDs en fellere Luxeon weet ik niet zo zeker, maar beiden zijn wel zowat onverwoestbaar en gaan zeker lang mee. Vast wel 100.000 uren.

Sommige schermen hebben zelfs 3 LED kleuren array als lichtbron (rood, green, blue) zoals laatste generatie NEC TFT scherm om kleuren nog beter te laten weergeven ipv 1 White LED. Doet me denken aan mijn Canon liDE scanner, gebruikt ook 3-kleuren LED lichtbron en niet rij white-leds...

LED is mooiste lichtbron, maar waarom nog niet op grotere schermen? En waarom horen we al zo weinig van nieuwere LED beamers? Haten fabrikanten soms dat ze nog langzamer UHP reservelampen kunnen verkopen?
Wat zal de standaard worden carbon nanotube of laser tv??

Allebei zijn ze zuiniger in gebruik van stroom en hebben een betere lichtopbrengst. Tevens zou de laser tv ook goedkoper te produceren zijn.

nieuws: Lcd- en plasma-tv krijgen concurrentie van laser

http://www.pcmweb.nl/arti...ubriek=1245127&id=1728820
LCD. Het gaat er niet zo zeer om wat de beste technologie is maar eerder welke goede technologie als eerste de markt weet te veroveren.

Hetzelfde zie je ook met bijvoorbeeld automotoren. De Ottomotor of de Dieselmotor zijn helemaal niet zo efficient. De Elsbett motor heeft bijvoorbeeld een veel hoger rendement maar vindt geen plekje in de markt. Een productielijn kost al gauw miljarden en probeer met je betere technologie in de kinderschoenen maar eens te concurreren met de gevestigde orde.
Ik zie eigenlijk meer heil in (PH)OLED-displays. Een LCD die 'zwart' beeld geeft gooit gewoon alle energie van de backlight naar /dev/null. Zelfs in de optimale situatie gooit LCD al grofweg 2/3 van de lichtopbrengst overboord, alleen al vanwege het RGB-filter.
Anoniem: 148625
8 november 2006 18:16
Nano tubes zijn waarschijnlijk kankerverwekkend, lekker zo'n "asbest" scherm 10 uur per dag voor je snuffert...
Zolang je niet je nanotubescherm met een voorhamer te lijf gaat, blijven die nanotubes braaf naast elkaar zitten lijkt mij. Asbest is wat dat betreft ook ongevaarlijk zolang het niet als stofdeeltjes wordt ingeademd. Zo heeft m'n pa al decennia een schuurtje achterin de tuin met asbestplaten erop. Nog niemand die daar kanker van heeft gekregen hoor. :P

Er zijn altijd wel dingen waar je dood aan kunt gaan, maar het hangt vaak af van de omstandigheden, toestand en concentratie van een stof. Daarbij worden nogal eens dingen doorelkaar gehaald. Zo worden mensen panisch bij een brokje asbest in de tuin, maar niemand die meteen de ramen opengooid in iedere gesloten kamer vanwege de opeenhoping van radioactief radon-gas. Dat terwijl dat wel gebeurt in ieder huis door uitwaseming uit stenen muren en de bodem.
Alleen als je ze inademd dacht ik, en kankerverwekkend omdat ze zo klein zijn.
en dan duurt het ook nog eens 20 tot 30 jaar voordat je het merkt.
Asbest kristallen zijn kankerverwekkend omdat ze niet afgebroken kunnen worden. Als je zo'n kristal inademt, komt die in je longen te zitten. Je longen proberen het kristal op te ruimen, maar dat lukt niet. De reactie die je lichaam op het vreemde deeltje geeft, wat niet weg te krijgen is, geeft uiteindelijk kanker. Daar gaat, zoals Proxy ToXiC aangeeft, wel flink wat tijd overheen.

Ik kan me voorstellen dat hetzelfde zou kunnen gelden voor carbon nano tubes, maar dat is gissen.

Wat betreft de asbestplaten van Atomsk z'n pa: de asbest kristallen zijn alleen gevaarlijk bij inademing. Er zijn verschillende vormen asbest, waarbij niet elke even veel risico geeft op losse kristallen. De platen van zijn pa kunnen best een ongevaarlijke variant zijn.
Field-Emitter Displays. Daarbij vuurden nanotubes elektronen af op je harses om zo je neus groen op te laten lichten, vergelijkbaar met de werking van een traditionele atoombom.

:+
Mooie greenpeas reactie hoor.

Of nano-tubes kanker verwekkend zijn is helemaal niet bewezen, het is echter ook niet bewezen dat ze niet gevaarlijk zijn.

Je moet niet met allerlei kreten gaan lopen strooien die niet op waarheid berrusten.

De vraag of we niet beter op een goed onderzoek kunnen wachten lijkt mij meer op z'n plaats.

Wellicht maken ze er wel een hele grote nano-tube van, eentje van 15" diagonaal. hoe wilde je die in je longen krijgen dan?
Denk dat dit meer een proof of concept is.
Als dit gaat werken denk/vrees ik dat SED er nooit gaat komen. Zeer benieuwd naar de beeldkwaliteit.
Zal dit nog iets kunnen 'doen' met de responstijd?
Responstijd is onafhankelijk van backlighttechniek.
Bij de nieuwste TFT's (2ms G-to-G) is dit echt geen issue meer hoor. Als je dat zou kunnen zien ben ik benieuwd wat voor ogen jij hebt...
het is nogsteeds wel merkbaar, de beleving is gewoon anders
Mooi bullshit antwoord; ghosting is al een tijdje niet meer een issue bij response tijden van 10ms<; 'andere beleving' mijn achterste...je bleeft het gewoonweg niet meer, omdat je ogen het niet meer kunnen zien.
Anoniem: 13295
8 november 2006 20:43
Ik vind 't op z'n zachtst gezegd opmerkelijk dat er binnen zeer korte tijd zoveel nieuwe beeldscherm technieken verschijnen. Nog maar net bijgekomen vd. aankondiging van Laser beeldschermen & nu dan 'n techniek die nog meer op "Star Trek" techniek lijkt.

Waarom stond in godsnaam de ontwikkeling van beeldschermen 'n halve eeuw zo goed als stil? Tuurlijk is er de laatste jaren door de grote vraag naar grote beeldschermen de behoefte aan platte schermen groter geworden, maar dat neemt niet weg dat de industrie heeellll lang heeft liggen te slapen!
Tja 3D lijkt me verder weg dan nieuwe technieken zoals met Nanotubes, aangezien 3D technologie veel meer aanpassingen vereist, zoals camera's ed.
Die 3D schermijn zijn niet verder weg. Ik heb ze zien werken en de man die hem stond te demo'en vertelde dat ze al in productie waren en verkocht werden, dit echter aan bedrijven voor presentaties en beurzen. Ik hoop dat ze hier snel pc monitors van maken :-)

En dan het liefst dus met nanotube shit :-)
Jij kijkt nu dus ook alle uitzending in breedbeeld, HDTV kwaliteit. Voordat deze techniek mainstream wordt zijn we zeker zo'n 10 jaar verder.
Toch nog steeds wachten op Canon's SED!
Zou 2007 toch uitkomen niet?
SED is gewoon de Canon-Toshiba-variant van de FED's die in dit artikel genoemd worden. Zie ook de bron.

Zelfde technologie maar ander naampje :)

surface-conduction electron-emitter display
Toshiba and Canon will bring out a similar nanotube set known as SED TV late next year. (SED stands for surface-conduction electron-emitter display.)
Waarbij similar dus verwijst naar de FED's
Ja klopt zou eind 2007 uitkomen, maar ook al in 2005 en 2006. :P Die gasten zijn sed steeds aan het uitstellen. :(
Die komt gelijk met Duke Nuke'm Forever uit.
ja idd,

55" schermen gaan ze mee beginnen.

Dus niet echt een alternatief, want ze gaan vele malen duurder worden dan een LCD
Ze bedoelen de techniek en niet de grote van het scherm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee