Intel en STMicroelectronics gaan samen een nieuw bedrijf oprichten, dat zich uitsluitend op de productie van non-volatile geheugen gaat richten. De nieuwe fabrikant van flash- en pram-geheugen wordt financieel gesteund door investeringsfirma Francisco Partners.
Zowel Intel als STMicroelectronics zullen hun productie van nor-flash in het nieuwe bedrijf onderbrengen. Dat zou noodzakelijk zijn, omdat nand-flash steeds populairder wordt. De nor-productie, die wereldwijd nog maar langzaam groeit, zou alleen winstgevend kunnen blijven dankzij schaalvergroting. Na de fusie heeft het nieuwe bedrijf op dit vlak alleen nog concurrentie te duchten van Samsung en van Spansion, een fusiebedrijf van AMD en Fujitsu. Naast de fabricage van het vooral in mobiele telefoons nog altijd veelgebruikte nor-flashgeheugen, wordt ook het belang dat STMicro in nand-flash heeft, in de startup ondergebracht. Intel en STMicro werken verder al enkele jaren samen aan de productie van phase change- of pramgeheugens, en ook dit samenwerkingsverband wordt in zijn geheel aan het nieuwe bedrijf overgedaan.
Intel krijgt in ruil voor zijn faciliteiten een bedrag van 432 miljoen dollar en een belang van 45,1 procent in het nieuwe bedrijf, terwijl de bijdrage van STMicro 468 miljoen dollar en 48,6 procent van de aandelen waard is. Het restant van de aandelen komt in het bezit van de private investeerders Francisco Partners, die daarvoor 150 miljoen dollar op tafel leggen. Het nieuwe bedrijf krijgt daarnaast nog eens 1,55 miljard dollar aan leningen, waarvan, na aftrek van de afkoopsommen voor Intel en STMicro, een werkkapitaal van 800 miljoen dollar overblijft. De schuldenlast lijkt hoog, maar schijn bedriegt, legde de van Intel afkomstige Brian Harrison uit. Intel en STMicro wisten vorig jaar een gezamenlijke omzet van 3,6 miljard dollar op de flashmarkt te realiseren, zo vertelde de topman. Omdat het nieuwe Zwitserse bedrijf zowel de productiefaciliteiten als achtduizend werknemers van de twee bedrijven overneemt, zou het vanaf de eerste dag winstgevend moeten kunnen zijn. Bovendien heeft Intel nog vorige maand zijn flashpoot gesaneerd: vermoedelijk juist vanwege deze fusie werden een slordige duizend werknemers op de keien gezet.