Na eerdere meldingen over een reorganisatie bij Intel, maken sommige bronnen nu gewag van het feit dat Intel zijn netwerkprocessordivisie in de verkoop zou doen. Volgens een artikel op Mercury News zou Intel in de afgelopen jaren meer dan 10 miljard dollar in zijn volledige communicatiedivisie gepompt hebben, maar maken deze afdelingen nog steeds verlies en hebben ze niet langer de waarde die ze ooit hadden. Analist Linley Gwennap is van mening dat het zeer moeilijk is om nog een spoortje van het resultaat van die tien miljard dollar terug te vinden. Intel heeft in een herstructurering al verschillende van zijn divisies die zich bezighouden met communicatie in groepen ondergebracht om deze gezamenlijk te koop te zetten, maar het bedrijf zou naar verluidt niet alle afdelingen kwijt willen. Zoals te verwachten viel, wilde een Intel-woordvoerder geen commentaar geven op de geruchten.
De 'communications processor'-afdeling, waar onder andere de IXP-netwerkprocessors ontwikkeld worden, zou in 2005 goed geweest zijn voor een omzet van 150 miljoen dollar, maar zou nu te koop staan. Dit lijkt nog een realistische mogelijkheid, maar verbazingwekkender is de melding dat ook de Xscale-divisie in de verkoop gedaan zou worden. Op deze afdeling worden de chips voor mobiele telefoons, Blackberrys, handheld pc's en draagbare mediaspelers ontwikkeld en volgens bronnen zou hier vorig jaar 250 miljoen dollar binnengehaald zijn. Beide groepen zouden echter verliesgevend zijn en Intel zou bij een eventuele verkoop een belangrijk belastingsvoordeel genieten. Toch lijkt de verkoop van de Xscale-divisie eerder met twijfels onthaald te worden.
Zowat een maand geleden, stelde CEO Paul Otellini tegenover analisten dat elke niet rendabele vierkante centimeter van het bedrijf onder de loep genomen zou worden en dat het resultaat van die evaluatie binnen de negentig dagen bekendgemaakt zou worden. Investeringsmaatschappijen en andere bedrijven volgen de berichten vanzelfsprekend op de voet. Terry Garnett van 'venture buyout'-bedrijf Garnett & Helfrich Capital wilde geen commentaar geven over Intel zelf, maar stelde wel dat het volstrekt logisch is dat een bedrijf zijn zijtakken afsplitst om zich beter op zijn 'core business' te kunnen richten. Otellini's voorganger, Craig Barrett, beschouwde de 'Communications Business' als Intels belangrijkste wapen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Door de aanhoudende druk uit het AMD-kamp, zou Otellini echter zijn geduld met de geldlatende afdelingen aan het verliezen zijn.
Tegen het einde van de jaren '90 zette Intel een grootscheeps offensief in op de communicatiemarkt, maar na het ontploffen van de dotcom-zeepbel, kreeg het bedrijf het hard te verduren door teruglopende inkomsten uit deze sector. Vooral de kleinere, maar gespecialiseerde, concurrenten als Broadcom, Marvell en STMicro bezorgden de chipgigant heel wat kopzorgen. In 2003 verkocht Intel een groot deel van zijn aandeel in Trillium Digital Systems. Recenter had Intel het dan weer moeilijk met Giga A/S, een Deens bedrijf dat Intel in 2000 kocht voor 1,5 miljard dollar, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van producten voor optische netwerkcommunicatie. Daarnaast is er ook het gerucht dat Intel zijn NOR-flashgeheugendivisie kwijt zou willen. Over de plannen op de reguliere processormarkt, waar Intel het zwaar te verduren heeft onder de concurrentie van AMD, wordt in de geruchten echter met geen woord gerept.
