Volgens een test van securityonderzoeker Andreas Clementi scoort Microsofts antivirusoplossing OneCare slecht op het gebied van malwaredetectie. Het programma moest zestien andere producten voor zich dulden en eindigde als laatste.
Clementi liet in het kader van zijn AV-Comparatives-onderzoek (pdf) in totaal ruim een miljoen verschillende stukken malware los in de arena, waarvan OneCare er 82,4 procent wist te ontwaren. De bezetter van de éénnalaatste plek, Dr Web, kwam op 89,27 procent. De andere vijftien pakten tussen de 92 en bijna 100 procent van de baksels, met G Data Security's AntiVirusKit en AEC's TrustPort AV als winnaars met beide zo'n 99,5 procent. Ook Avira's AntiVir PE Premium, MicroWorlds eScan Anti-Virus en Kaspersky Labs Kaspersky AV deden het met rond de 98 procent erg goed. Twee andere bekende Microsoft-concurrenten, Symantecs Norton Anti-Virus en McAfee's VirusScan, pakten respectievelijk rond de 97 en 92 procent.
Clementi besteedde speciale aandacht aan zogeheten polymorfe virussen, een klasse van malware die automatisch de code waarmee het achterliggende virusalgoritme is geïmplementeerd, wijzigt zodat een groot aantal varianten wordt gegenereerd. De bedoeling daarvan is om naïeve detectiemethoden te omzeilen die naar specifieke instanties van code zoeken. Ook in die test kwam OneCare er vrij bekaaid vanaf, en ontwaarde vier van de twaalf polymorfe virussen. Slechts twee producten, Alwill Avast en Norman VirusControl, deden het beroerder. Alleen Symantec en Esets Nod32 Anti-Virus wisten in deze test alle bedreigingen te herkennen.
Hoewel het niet de eerste keer in zijn relatief korte bestaan is dat OneCare kritiek te verduren krijgt - zo toonde de Virus Bulletin zich onlangs ook ontevreden - zegt Clementi dat zijn conclusies niet als de ultieme waarheid moeten worden opgevat. Computergebruikers moeten ook oordelen van anderen in de securitywereld tot zich nemen voor ze tot aanschaf van een antimalwareoplossing overgaan, zo meent de securityonderzoeker. Hij merkt echter nog wel op dat OneCare mogelijk niet in volgende edities van het AV-Comparatives-onderzoek wordt meegenomen omdat het als enige in de test de minimumscore van 85% van de malwaregolf niet haalde.