VESA presenteert DisplayPort als DVI-opvolger

The Register meldt dat de Video Electronics Standards Association (VESA) de uiteindelijke versie van de monitorverbindingsstandaard DisplayPort heeft gepresenteerd. De organisatie hoopt dat DisplayPort, dat een jaar geleden al werd aangekondigd, de huidige DVI-standaard zal aflossen. Ten opzichte van DVI biedt DisplayPort enkele toevoegingen zoals ondersteuning voor HD-audio over dezelfde kabel als waar de beeldinformatie over wordt getransporteerd.

Vesa LogoHet is echter nog lang niet zeker dat DisplayPort de opvolger zal worden voor DVI. De standaard moet het namelijk opnemen tegen de concurrerende standaard UDI, die echter geen mogelijkheid biedt om ook audio over de kabel te transporteren maar wel compatible is met DVI en HDMI. Bovendien ondersteunt UDI de anti-piracy beveiliging HDCP, die onderdeel is van de HDMI-standaard. DisplayPort biedt een bandbreedte van 10,8 gigabit per seconde voor video en audio. Daarnaast biedt de verbinding nog een 1 Mbps verbinding die bi-directioneel is en dus kan worden gebruikt om besturingsinformatie terug te sturen naar het 'bronapparaat'. VESA benadrukt dat DisplayPort ook geschikt is om consumentenelektronica, zoals dvd-spelers, op televisies aan te sluiten. In deze markt neemt DisplayPort het dus op tegen HDMI dat inmiddels al in een aantal apparaten is geïmplementeerd. Net als HDMI biedt DisplayPort ook ondersteuning voor DRM-beveiliging van het videosignaal. Hiervoor is in de standaard vastgelegd dat de data kan worden versleuteld volgens het AES-algoritme met een 128-bit sleutel.

VESA hoopt dat DisplayPort niet alleen wordt ingezet als verbinding tussen desktopcomputers en monitoren, maar ook in laptops. Hiervoor bevat de DisplayPort-standaard de slimline DisplayPort-connector die specifiek is ontwikkeld voor gebruik in slimline notebooks. Welke van de voorgestelde standaarden het grootste marktaandeel zal weten te behalen is nu nog onduidelijk. UDI heeft enkele belangrijke hardwarefabrikanten achter zich, waaronder Intel, nVidia en Apple. DisplayPort heeft echter ook bedrijven die de standaard steunen, waaronder ATi, HP en Lenovo.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

05-05-2006 • 00:24

54

Bron: The Register

Lees meer

HDMI krijgt kleurverdieping
HDMI krijgt kleurverdieping Nieuws van 14 juni 2006

Reacties (54)

54
54
25
9
1
20
Wijzig sortering
Anoniem: 114477 5 mei 2006 07:54
A: "This is an adapter-adapter, you can connect anything to anything with it."

B: "But does it work in Europe?"

A: "You'd need an adapter."

Het mooie van standaarden is dat iedereen zijn eigen uitvindt. Je hebt dadelijk op elk apparaat in huis andere in- en uitgangen, waarvan de helft met DRM kreupel gemaakt.

Dit is volgens mij precies de bedoeling. Wee je gebeente als je eens een onvoorziene combinatie zou kunnen maken die het toestaat om het beeld op te nemen van de films die je als 3 keer overnieuw hebt moeten kopen.
Je hebt dadelijk op elk apparaat in huis andere in- en uitgangen, waarvan de helft met DRM kreupel gemaakt
Great, dus dadelijk kan ik geen senseo meer zetten omdat mijn koffie pads niet gevalideerd konden worden? :D
Ik vermoed dat je de pads nog wel gevalideerd krijgt door het originele merk aan te schaffen. denk dat het water een groter probleem zal zijn, die verschillende hardheden van water maken het er niet makkelijk op voor zo'n validatie tool. :P
Alletwee anti-piracy of drm? Ik blijf er bij: zolang wij het kunnen zien of horen, kunnen we het aftapen...
En die 'feature' is voor mij alleen nog maar een extra reden om bij DVI te blijven.

Serieus: welke consument zit hier op te wachten? Terwijl het zij uiteindelijk toch zijn die het gaan moeten kopen...
Als de zooi geencrypteerd naar de monitor wordt verzonden, moet je je monitor slopen om het signaal af te tappen.

Waarschijnlijk werkt deze DRM met 'broadcast encryption/AACS', wat betekend dat als men merkt dat er met je monitor geknoeid is, toekomstige media niet meer geencrypteerd worden voor jouw monitor(id-nummer), en jij die dan niet meer kan bekijken / aftappen.

(Lang leve Digital Restriction Malware!)

Bovendien komen er vast ook Philips' watermerken in, wat het geheel nog lastiger maakt, laat staan dat de straffen op het omzeilen van DRM erg hoog zullen zijn (met dank aan de film/muzieklobby in Brussel).

Kortom: Aftappen wordt moeilijker, ermee wegkomen wordt nog veel moeilijker.

Nee, het zal niet lang meer duren voor men de decryptiechip achter onze ogen plaatst (en we de reclames zodoende ook niet meer kunnen skippen).
Daar komt nog bij dat al die info ge-encrypteerd en gedecrypteerd moet worden.
Ook al gaat dat hardwarematig, je maakt mij niet wijs dat er geen vertraging op zit als het over 10,8 gigabit aan data per seconde gaat...
Met als verschil dat het nu een stuk moeilijker is de video/audio direct af te tappen omdat het digitaal en beveiligd is, je kunt natuurlijk altijd de videocamera voor je tv zetten en de film afspelen :Y)
Nee, dit is straks ook niet meer mogelijk (om met de videocamera beeld van een tv op te nemen).
Met VEIL (Video Encoded Invisible Light) moet het straks onmogelijk zijn om dit te doen.
Er worden digitale gegevens in het luminantiekanaal van een videosignaal gestopt, en zo wordt dit ook onmogelijk gemaakt. Camcorders en digitale videorecorders moeten dan bij het 'zien' van deze gegevens de opname afbreken.
Binnekort worden deze chips verplicht in de VS in elke videorecorder en camera...
(bron: c't)
Anoniem: 89252 @dtech5 mei 2006 07:36
je kan gewoon voor een apparaat een HDCP sleutel aanvragen, waardoor het apparaat wordt gezien als HDCP veilige monitor.

Hierna kan je de bron opnemen of doen wat jij er maar mee wil. Dus zo heel erg lastig wordt het ook niet.

Het enige nadeel is dat de HDCP sleutel nogal duur is.
Gewoon een sleutel aanvragen? Ik denk dat je een dik contract moet tekenen waarin alle interessante dingen als illegaal worden bestempeld.
Alletwee anti-piracy of drm? Ik blijf er bij: zolang wij het kunnen zien of horen, kunnen we het aftapen...
En die 'feature' is voor mij alleen nog maar een extra reden om bij DVI te blijven.

Serieus: welke consument zit hier op te wachten? Terwijl het zij uiteindelijk toch zijn die het gaan moeten kopen...
Wie zat er te wachten op Windows XP? en op Vista?
Wie wil er een HD-DVD?
En boven alles: wie wil overal DRM in?

Hoe dan ook wordt het toch wel door je strot geramd. Wether you like it or not.

De rede voor al die betere qualiteit zie ik ook niet. Ik kan me zusje bv al amper het verschil laten horen tussen met sub-woofer aan en zonder SW. Of het qualiteitsverschil tussen een VHS video en een DVD.

Echt niemand behalve de techneuten en de mensen die er in geïnterreseerd zijn die zien het verschil tussen een mooi plasmascherm met een DVD/PAL signaal of HD/HD-DVD signaal er op.
Echt niemand.

Maar wat je ook probeerd, over een tijdje heb je toch overal een 128bits DRM op.

godverdomme, moeten we nou op echt ALLES een Open Source variant maken?
We hebben al een open CPU project, open GPU project, geluid is ook al in de maak geloof ik. Nu de moederborden nog.
Daarna stereotorens en media spelers en alles er omheen.

Of ik een Doom-denker ben? Het lijkt er op. Maar ik prefereer die visie boven "we stonden erbij en keken ernaar".
Alletwee anti-piracy of drm? Ik blijf er bij: zolang wij het kunnen zien of horen, kunnen we het aftapen...
Helemaal waar. de mod chipies voor de game consoles is nu al big buisness. Dit krijgen we dan dus ook om het signaal uit je tv te trekken net nadat het langs de DRM decoder is geweest en opweg is naar beeldbuis en co.
Of om die 128 bitjes is effe flink te toasten.
Ik kan niet wachten om er aan te beginnen eerlijk gezegd.
Anoniem: 116213 5 mei 2006 01:05
Het feit dat de DisplayPort ondersteuning voor Audio bied is niet echt meer een voordeel. Bij SCART was dat nog wel van toepassing, maar met de populariteit van S/P-DIF Optical denk ik niet dat vele gebruikers daarvan willen terugschakelen naar koper.

Het verbaasd me trouwens dat er niet gewoon een optische video standaard wordt gemaakt. Dan voldoet een superklein kabeltje, zoals die al bestaat voor audio optical S/P-DIF.
coax digitaal?
zeker over lange afstanden is coax goedkoper!
en ik heb hier al 20m liggen voor audio alleen.
Optisch heeft voor puristen niet de voorkeur omdat het t.o.v. coax digitaal twee extra omzettingen betekent. Van bron naar speakers bij digitaal coax:

digitaal > analoog i.p.v. digitaal > optisch > digitaal > analoog bij optisch.

Er zijn mensen die claimen het ook te kunnen horen. Of dat waar is laat ik ik in het midden.
Ik weet wie jij kent die dat vind maar het klinkt als onzin.
Dat Digitaal > Optisch > Digitaal omzetten, hoe kom je er bij dat dat slecht is? of het nou een licht pulsje is of een stroompje, digitaal is digitaal!
Wat ik gelezen heb is dat veel mensen juist heel blij zijn om hun computer en versterker optisch te verbinden. Omdat de computer nogal wat achtergrond ruis introduceert. Zet je speakers maar eens hard en verplaatst wat data heen en weer, wedden dat je het kan horen?
Wat is dat voor onzin? Die optische interface is hardstikke digitaal.

Net zo als bij een elektrisch digitaal signaal, is er gewoon een intensiteit gedefineerd als nul, en een intenstieit gedefinieerd als één. En die intensiteiten liggen net als elektrisch dusdanig ver uit elkaar, dat normale meet & conversie onnauwkeurigheden geen enkele invloed hebben.

Ongelooflijk wat voor sprookjes er ronddwalen op internet...
dat iets digitaal is, betekent niet dat er geen verlies kan ontstaan bij omzettingen..
Dit verhaaltje heeft niets te maken met analoog <> digitaal.

Het verschil zou 'em zitten in de clock. Bij coax (spdif) wordt de clock mee gegeven met het signaal, bij optisch (TOSlink) hebben beide zijden hun eigen clock.

Er wordt beweerd dat de huidige stand van zaken (betere optische kabeltjes en lenzen op de aansluiting), is dat het geen verschil meer hoeft te maken.
Beetje achtergrondinformatie:
Nieuwsbron: http://www.extremetech.co...?kc=ETRSS02129TX1K0000532 (datum: 10 mei '05)
Andere bron: http://www.neoseeker.com/news/story/4621/ (datum: 11 mei '05)
Hier vind je een mooie vergelijking met de andere standaarden en wat meer informatie: http://www.audioholics.co...rmats/VESADisplayPort.php

Ik denk niet dat DisplayPort HDMI zal overnemen... HDMI heeft al een te grote afdruk gemaakt in de HD wereld om zomaar vervangen te worden... Volgens mij komt VESA wat laat. :P
Misschien wel voor de mainstream computer markt, maar met HD video, audio en die 1Mbps data verbinding over dezelfde kabel lijkt het me wel een interessante standaard voor consumer electronica en geintegreerde interatieve multimedia applicaties, zoals bijvoorbeeld compactere versies van dat touchscreen ding van Accenture.
UDI heeft enkele belangrijke hardwarefabrikanten achter zich, waaronder Intel, nVidia en Apple. DisplayPort heeft echter ook bedrijven die de standaard steunen, waaronder ATi, HP en Lenovo.
Goh, waarom doet mij dit toch denken aan de strijd tussen HD-DVD en de blauwstraal. Kortom, dat wordt weer de kat uit de boom kijken.
mja, heb nog niet eens DVI, voordeel van die audio zie ik ni echt hoor, als je dan toch geld uitgeeft aan een superdure HD-tv, dan kan je je ook wel een deftige geluidsinstallatie verzorgen, dus dan heb je toch aparte kabels nodig. Of zit ik er zo hard naast?
Nee hdmi kabels doen ook geluid. Alleen is hdmi pas interessant vanaf hdmi 1.3 en die standaard laat nog even op zich wachten.
pas vanaf versie 1.3 wordt transport van de nieuwste geluidsformaten ondersteund zoals Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus en DTS-HD. Voor meer info klik
Wat wordt er vanaf 1.3 zo geweldig dan?
maar dat wordt pas weer interessant als er content is in die formaten. HDMI kan nu al handig zijn vergeleken met analoog (minder kabeltjes en stekkers).
Het is denk ik slimmer om het gebruik van een embedded usb of firewire signaal te promoten voor het aansturen van geluid (zodat je monitor ook als hub kan fungeren voor toetsenbord, muis e.d.). Apple had al USB ingebouwd met de ADC poort, en het bestaat ook als uitbreiding voor DVI ('M1'), alleen wordt het weinig toegepast.
Zeg, hoe lang hebben we D-Sub wel niet gehad? Gaat wel beetje erg hard zo...
Ik heb zelfs nog nooit een DVI stekkertje in mijn handen gehad :o
Is niet erg.....is ook niks gevaarlijk aan :+
Dit gaat nergens over, de standaarden veranderen bekant ieder jaar, daar hebben consumenten geen zin, tijd voor, geld voor, interesse voor, verstand van.
Doe nou gewoon eens in de 5 jaar ene nieuwe standaard, dat is wel zat.
Anoniem: 22249 @gabiballetje5 mei 2006 06:45
Standaarden veranderen toch al zo vaak.. vroegah kon je een nieuwe CPU kopen en in je bestaande bord proppen. nu betekend een CPU upgrade vaak ook een mobo upgrade en memory upgrade en als je mazzel hebt passen je andere adapters ook niet meer en zitten de aansluitingen die je gewent was ook niet meer op je nieuwe pctje..

Goede manier om de verkoop op te drijven
standaarden veranderen bekant elk jaar?

We hadden D-Sub voor zo'n beetje 2 eeuwen, toen DVI voor een paar jaar en nu komen dan toevallig HDMI en dit DisplayPort rond dezelfde tijd uit. Dat bekant elk jaar van je valt dus enorm mee.

Dat neemt overigens niet weg dat, ondanks de implementatie van audio op die kabel, VESA wel erg laat is met het ontwikkelen van een standaard. Het implementeren van deze standaard in nieuwe producten zal zeker nog enkele jaren duren waardoor het dus helemaal verouderd is. Een gemiste kans dus.

Die audio in de kabel vind ik wel prettig. Ik geloof dat ik zo'n 300 meter kabel heb liggen, enkel achter mijn "entertainment installatie" (tv, dvd, xbox, xbo360, gamecube, dtv-box, receiver, scart-switchbox). Audio in de videokabel zou me zo'n 100 meter kunnen schelen gok ik.
Naast D-Sub (3 componenten RGBhv) had je natuurlijk ook:
- composiet (1 component, via SCART of tulp)
- S-Video (2 componenten Y-C, via mini-DIN of SCART)
- RGB Component (3 componenten RGBs via SCART)
- YPbPr Component (3 componenten YPbPr met Sync-On-Green via tulp)

Ook in de tijd van analoog is/was het al een zooitje.
Anoniem: 94435 5 mei 2006 02:33
En ik maar denken dat de volgende standaard draadloos zou zijn... |:(
Betekent dit ook dat we in de nabije toekomst een videokaart met geïntegreerde 5.1 (of beter) soundcard kunnen verwachten? Het formaat chips op een moderne PCI Soundcard is tegenwoordig natuurlijk ook niets meer, dus er moet makkelijk ergens op een nieuwe videokaart wat ruimte voor te vinden zijn!
Anoniem: 72122 @Sebbo6 mei 2006 01:37
slecht plan, video kaarten en soundkaarten kunnen op elkaar storen. is overigens al eens een kaart geweest die sound en video in een was.. de Diamond Edge 3D geloof ik, zat ook een joystick bij. Was een van de eerste 3d kaarten en slecht dat die was
Anoniem: 116734 5 mei 2006 00:29
Goh ... hoelang zou het dan gaan duren voor er iemand een gat in de markt gaat vullen? Converters maken voor al deze verschillende standaarden en dan toch alles kunnen aansluiten?

Zo hou je de ontwikkelaars van de straat ofnie dan? hebben die jongens ook wat te doen ...
Als er bij al deze next-gen connectors DRM beveiliging op de datastroom zit zal een convertortje niet echt gaan werken.
Anoniem: 37691 @HAL 90005 mei 2006 10:54
Natuurlijk gaat het wel werken. Ooit zal het signaal omgezet dienen te worden naar anoloog (anders kan je het gewoon niet bekijken). Als nou een paar hackers een kastje maken waar je aan de ene kant een DRM signaal in stopt, en aan de andere kant een RDM-loos signaal uit komt, dan ben je klaar.

Zelfde als DRM op cd's enzo, loopback soundcard en het probleem is opgelost. Zolang de mens geen digitaal signalen kan ontcijferen (zal de komende 100 jaar ook niet komen, mens/dier is al X duizend jaar anoloog), zal het omgezet moeten worden naar anoloog. Vanaf dat punt kan je het dan dus weer netjes opnemen.
TFT's zijn anders digitaal, hoor. Die stelling dat een digitaal signaal op een gegeven moment naar analoog moet, klopt dus wel, maar als je dan het beeld van je TFT-tje wilt gaan terugloopen, zoals je met je audio van plan bent, dan ben je dus wel een enorme stap terug aan het maken qua beeldkwaliteit. Wat je trouwens met je geluid dan ook al doet. En het is nogal bewerkelijk, met je HandyCam een film opnemen en dan weer terug op DVD/HD-DVD/Blu-Ray branden...
Dat gat is al gevuld ;)

http://www.gefen.com/

(in hoe verre deze heren ook ge-encrypteerde signalen kunnen/mogen converteren blijft natuurlijk de vraag)
audio? dan vind ik het eerder een opvolger voor SCART...
als ik ik heb liever geen (brakke) speakers in mijn monitor, en mijn high-end VGA kaart gaat zich vast geen zorgen maken over HD audio... voor een DVI opvolger wil ik gewoon HD video van mn gfx naar mijn monitor brengen, niet meer niet minder..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.