PCI Express nader uitgelegd

Nu we steeds meer over PCI Express beginnen te horen en te zien, lijkt het wel handig om eens dieper in te gaan op deze techniek. PCI Express wordt gezien als de natuurlijke opvolger van de huidige PCI en AGP-bus. In eerste instantie zullen er vooral videokaarten aangepast worden voor de techniek, maar op de langere termijn zullen uiteindelijk ook de geluidskaarten, RAID-controllers en andersoortige apparatuur via een PCI Express-sleuf worden aangesloten. PCI Express is zo'n drie jaar geleden als specificatie vastgesteld onder de volgende definitie:

"An open specification designed from the start to address the wide range of current and future system interconnect requirements of multiple market segments in the computing and communications industries. The PCI Express Architecture defines a flexible, scalable, high-speed, serial, point-to-point, hot pluggable/hot swappable interconnect that is software-compatible with PCI."

Dit is door de PCI-SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) vastgelegd en heeft naast het voordeel van een open standaard ook de voordelen van flexibiliteit, hoge snelheid, serieel en point-to-point. Zo kan er met PCI Express meer dan 200MB per seconde aan gegevens worden overgepompt tussen elk slot en de chipset, waar het maximum momenteel op 133MB ligt. Daarnaast is er gekozen voor serieel, omdat pin-voor-pin serieel meer bandbreedte biedt dan parallel en makkelijker op te voeren is naar hogere snelheden. Verder is de technische uitvoering van serieel veel minder complex dan wanneer er gekozen zou worden voor parallelle technieken.

De flexibiliteit van PCI Express komt naar voren wanneer we kijken naar de technische implementatie. Zo is er bij het ontwerp rekening gehouden met weging door de introductie van banen. In eerste instantie zullen er enkelbaanswegen en zestienbaanswegen - zoals bij videokaarten - verschijnen. Hierbij heeft een éénbaansweg de mogelijkheid om ruim 200MB aan data per seconde te verstouwen, terwijl de zestienbaansversie maar liefst 4GB per seconde kan verwerken.

PCI Express x1 vs. x16

PCI Express x1 vs. x16

Indien noodzakelijk kan er zelfs overgestapt worden naar 32-baanswegen, wat dus 8GB aan bandbreedte moet mogelijk maken. HyperTransport levert bijvoorbeeld bij een kloksnelheid van 800MHz bijna dertien gigabit per seconde. De nieuwe versie van HyperTransport zal bij een snelheid van 1,4GHz ruim tweeëntwintig gigabit aan bandbreedte opleveren. De bandbreedte van PCI Express is full-duplex, dus zowel up en down is er in het geval van zestienvoudige snelheid 4GB beschikbaar.

De introductie van banen betekent wel dat bepaalde PCI Express-kaarten niet compatibel zullen zijn met sommige PCI Express-sloten. Zo kan logischerwijs een 16x PCI Express-kaart niet overweg met een 1x PCI Express-slot, terwijl omgekeerd dat wel het geval is. Een 1x PCI Express-kaart kan wel worden gebruikt in combinatie met een 16x PCI Express-slot, alleen rijst dan wel de vraag of dit een efficiënte manier van toepassing is. Omdat er in eerste instantie toch voornamelijk videokaarten zullen verschijnen met een PCI Express-aansluiting, gaan we bekijken hoe twee grote videokaartproducenten de invoering van de techniek aanpakken.

*nVidia en PCI Express

Allereerst werpen we een blik op hoe nVidia heeft gedacht PCI Express te introduceren. Het bedrijf heeft nog geen videokaart met native PCI Express-ondersteuning gelanceerd, maar wel compatible kaarten die gebruik maken van een PCI Express-sleuf. Dit gebeurt met behulp van een HSI-bridge, waar eerder al iets over verteld is. Het probleem dat de HSI-oplossing van het bedrijf niet optimaal gebruik zal maken van de PCI Express-bandbreedte wordt weggeschoven aan de hand van gemaakte berekeningen door de ingenieurs van nVidia. Het bedrijf is namelijk van mening dat de effectieve bandbreedte van PCI Express op 3GB per seconde komt te liggen.

PCI Express diagram van nVidia
PCI Express gebruik volgens nVidia

Doordat de huidige videokaartarchitectuur, de NV3X-serie, volgens het bedrijf in weze al geschikt is voor een 16x AGP-bandbreedte, wordt de noodzaak tot een native PCI Express-oplossing minder nijpend. Ook de kennelijke bottleneck van de upstreammogelijkheid van 266MB per seconde zal niet tot problemen leiden. Doordat de HSI-bridge namelijk AGP-write ondersteunt, komt deze bottleneck te vervallen. Verder levert het gebruik van de HSI-bridge nVidia ook een ander voordeel op. Normaal gesproken moeten er voor de twee verschillende architecturen - in dit geval AGP en PCI Express - twee productielijnen en -ontwerpen worden toegepast. Nu kan met behulp van de HSI-bridge in het begin de vertaalslag van AGP naar PCI Express worden uitgevoerd, terwijl met de introductie van de NV4X-videokaarten dit andersom gaat; namelijk van PCI Express naar AGP.

*ATi en PCI Express

ATi heeft in tegenstelling tot nVidia een andere weg gekozen. De Canadezen hebben besloten om meteen over te gaan tot een native PCI Express-ondersteuning, waardoor normaal gesproken de volledige potentie van de nieuwe technologie meteen benut kan worden. Dus naast alle bandbreedte ook de stroombesparingsfuncties. Verder wordt er geclaimd dat latency wordt vermeden, doordat er geen bridgechip wordt gebruikt. ATi geeft ook aan dat door afwezigheid van een bridgechip er minder kans is op defecten en fouten. Dit laatste argument kan echter als een boemerang werken, omdat ATI de gehele videokaartarchitectuur heeft moeten aanpassen ten faveure van PCI Express-ondersteuning.

De tijd zal echter leren wie van de twee bedrijven de juiste weg heeft gekozen, daarnaast zal het interessant worden hoe PCI Express in de laptop zal worden toegepast. Er wordt natuurlijk naast minder stroomverbruik, een kleiner formaat en als het even kan goede prestaties van verwacht. Een van de voordelen van het ontwerp is bijvoorbeeld de mogelijkheid van het aan- en uitzetten van de banen, terwijl dit ook een kleiner ontwerp van de videokaart impliceert. De mobiele versies van de PCI Express-videokaarten mogen we tegen het einde van 2004 verwachten, en ja zowel ATi en nVidia zullen dan native ondersteuning bieden.

Door Jeroen P Hira

27-03-2004 • 12:16

52

Submitter: T.T.

Bron: Hot Hardware

Lees meer

Reacties (52)

52
52
38
15
1
2
Wijzig sortering
Zo kan logischerwijs een 16x PCI Express-kaart niet overweg met een 1x PCI Express-slot, terwijl omgekeerd dat wel het geval is. Een 1x PCI Express-kaart kan wel worden gebruikt in combinatie met een 16x PCI Express-slot, alleen rijst dan wel de vraag of dit een efficiënte manier van toepassing is.
Vast nog wel iemand hier die zich 8bits en 16bits ISA sloten en kaarten herinnert. Een 8bits ISA kaart kan je in een 16bits slot plaatsen. Omgekeerd is, net als met PCI Express, niet mogelijk ;)

Heeft dat nut? Ja, want op het eind zaten er gewoon alleen nog maar 16bits sloten op je mobo en kon je zelf kiezen wat je erin deed. En er zijn nog genoeg 8bits ISA kaarten in 16bits sloten terecht gekomen volgens mij..

Ik voorspel dus dat er over een zekere termijn ook alleen nog maar 16x PCI Express sloten op een mobo aanwezig zullen zijn :). Niet meteen, maar dat komt wel. En dan ben je blij dat je ouwe trouwe 1x PCI Express kaartje er nog wél inpast :)
Omgekeerd is, net als met PCI Express, niet mogelijk
Toch is dat niet zo logisch. Waarom zou je geen slot met een open einde kunnen ontwerpen, zodat x2 kaarten ook in x1 sloten kunnen, zij het met een lagere bandbreedte?
Toch is dat niet zo logisch. Waarom zou je geen slot met een open einde kunnen ontwerpen, zodat x2 kaarten ook in x1 sloten kunnen, zij het met een lagere bandbreedte?
De bandbreedte van 1x PCI Express is denk ik voldoende te noemen voor de gewone taken. Dus waarom zou je PCI Express zo willen ontwerpen dat snellere PCI Express kaarten in langzamere PCI Express sloten kunnen werken? Ik denk dat zo'n situatie zelden voor zal komen.

De pins in een PCI Express slot staan dusdanig dicht bij elkaar dat het erg onefficient zou zijn om van die relatief grote uitsparingen in een slot en kaart te implementeren om forwards compatibiliteit te waarborgen.

Bovendien is bandbreedte niet echt een issue denk ik. 1x PCI Express is goed voor ruim 266MB/s, en dat is dus meer dan voldoende voor een sloot harde schijven, een geluidskaart, een 1GBit NIC of een andere add-on kaart. Voor de meer eisende componenten is er nog altijd 4x PCI Express, maar zoiets zal je niet zo snel nodig hebben in een doorsnee computer.

Misschien zullen we 4x PCI Express sloten het meeste tegenkomen in server of workstation type computers, omdat die nog wel eens add-on kaarten gebruiken die een flinke hoeveelheid bandbreedte eisen (10GBit in de toekomst, dikke RAID config, etc).

De echte snelle varianten, 16x en 32x, kan je denk ik het beste beschouwen als opvolger van het AGP slot. Ik kan mij niet voorstellen dat er andere PCI-Express kaarten zullen komen die 4GB/s of meer nodig hebben, afgezien van enkele grafische kaarten.
Dus waarom zou je PCI Express zo willen ontwerpen dat snellere PCI Express kaarten in langzamere PCI Express sloten kunnen werken? Ik denk dat zo'n situatie zelden voor zal komen.
Omdat je bijvoorbeeld even een x4 RAID kaart in een PC met alleen x1 sloten wil testen.
Het zal inderdaad niet vaak voorkomen, maar als het voorkomt, is het wel handig als het zou kunnen.
Dus waarom zou je PCI Express zo willen ontwerpen dat snellere PCI Express kaarten in langzamere PCI Express sloten kunnen werken? Ik denk dat zo'n situatie zelden voor zal komen.
Zeker bij ons Tweakers is dit juist wel een veel voorkomende situatie: je koopt een nieuwe PC en zet de kaarten uit je oude over...
Het zou niet echt verstandig zijn een nieuwe pc te kopen die niet snel genoeg is voor de kaarten van de oude pc. Dan kan je beter je oude pc houden.
|:(

Ik denk dat je de conversatie niet goed hebt begrepen. Het gaat over snelle kaarten die in oude dingen gestoken worden, niet andersom.
Exactly, want 64bit PCI kaarten kunnen wèl in een 32bit PCI slot, zij het met lagere bandbreedte.
64-bit PCI heeft ook meer pins dan 32-bits PCI hoor.
omdat 64bit PCI de zelfde pinout heeft als 32bit pci.
1x of 2x hebben dat niet omdat 2x inhoud dat er gewoon 2 aansluiting achter elkaar zitten. er zijn dus meer pins.
Niet alle kaarten kunnen dat. Sommige 64-bit kaarten doen het alleen in een 64-bit slot...
Dat is niet logisch omdat x2 kaarten fysiek niet in x1 sloten kunnen passen.
Ik zie het niet gebeuren, dat tzt alle PCI Express slots als 16X wordt uigevoerd. Hooguit 2 stuks, wat op zich al ideaal is, als je 2 echt snelle grafische kaarten naast elkaar wilt gebruiken.

Bovendien gebruikt dus een 16X slot maximaal al 8 ( 2 x 4 GB in duplex ) aan bandbreedte op de Hypertransportbus. Die kan in de toekomst 22 GB/s aan, dus als er 2 16X sloten op zitten die ook gebruikt worden, blijft er relatief weinig bandbreedte over. Het nut om een MoBo dus met 3 of meer 16X sloten uit te rusten, is minimaal, want er is toch niet voldoende bandbreedte om ze ook werkelijk te gebruiken.

De rest zal als 1X, 2X of 4X worden geplaatst, waarbij het nog maar de vraag is, of er wel echt interesante toepassingen voor 4X te vinden zijn. Zeker als er al bv RAID en Gb-ethernet on board zitten, die dan vast hun eigen PCI Express lijntje.

SATA kan ook maar 150 MB/s en SATA2 zal zoals de naam al doet vermoeden 2 keer zo snel zijn. Een 2X slot is ook hier weer ruim voldoende.
Anoniem: 99593 @CARman28 maart 2004 08:51
Je hebt de snelheid misschien nu niet nodig maar wat deze jongens proberen te zeggen is dat pci express nog jaren mee moet gaan en proberen DE TOEKOMST te voorspellen
ISA 8 bit, ISA 16 bit, Micro channel Architecture, Vesa Local Bus
Eindelijk PCI in diverse varianten, toch te traag.
AGP, nu al 8x.
Wie kan hier de toekomst voorspellen?
M.i. wordt hier gedeeltelijk de economie gestimuleerd.
Maar wie heeft nog zo'n bus nodig als alle onderdelen op het moederbord zijn geintegreerd?
Ik denk dat het veel moeilijker is om 3 16x sloten op een mobo te plaatsen dan 2 1x sloten en 1 16x slot zoals op de foto. Een slot plaatsen is namelijk wel iets meer dan alleen een plastic connector op het bord solderen; je moet namelijk wel per 16x slot zo'n 4GB/s aan bandbreedte zien mogelijk te maken, terwijl je bij een 1x slot al met 200 MB/s klaar bent.

Het verschil namelijk met ISA is dat de bandbreedte bij 16-bit zo weinig groter was dan bij 8-bit (vandaar dat men al snel op LocalBus en EISA oplossingen uitkwam) dat het geen kunst was om 16-bit sloten ipv 8 bit sloten te plaatsen. De reden waarom op sommige borden nog 8-bits sloten zaten was vaak omdat er geen plek op het moederbord was (qua printbanen of gewoon een processorsocket die er achter zat).

Kortom: ik denk dat er zeker in het begin nog veel 1x sloten zullen worden gebruikt, als er plek voor wordt gemaakt. Bij borden met 1 slot zal men natuurlijk voor een 16x slot kiezen.
Hmm..kan me herinneren dat ik een color VGA-kaart (ISA) in mijn 8-bit slot van mn eerste computer heb gestopt.

En ja, het werkte. Bijkomend effect was wel, dat de kleuren niet helemaal klopten. Maar ach, wat was ik blij :)
Anoniem: 97797 @Mentalist29 maart 2004 15:56
En wie kan zich ook nog de VESA sloten herinneren ? De bruine extentie op een 16 bit isa.

Op die kaarten moest je bijna gaan zitten eer ze erin klikten en hopen dat ze er niet uit sprongen ;) En nog erger was om ze er terug uit te nemen. Sleure ze maat.
Misschien wordt de gpu-concurrentiestrijd tussen nVidia en Ati wel beslist door het gebruik van PCI Express ipv van het gelul over pipelines :Y)
Ach voor alles wat wij weten word het wel beslist op welke spelletje er bij geleverd word.. :P }>
ATi heeft in tegenstelling tot nVidia een andere weg gekozen.
:?
Dus nVidia heeft niet een andere weg gekozen. Dat zou betekenen dat nVidia dezelfde weg heeft gekozen? Dezelfde weg als wat? Een beetje een rare zin. Er zal wel "ATi heeft een andere weg dan nVidia gekozen" bedoeld worden.

Verder een interessant artikel, maar niet boordevol informatie die nog niemand kende. Ik vind PCI Express wel vernieuwend en het zal ook zeer bruikbaar zijn op Mini-ITX borden, op deze manier kan er makkelijk meer dan 1 PCI-slot op zo'n bordje wat natuurlijk wel makkelijk is als je naast een geluidskaart/netwerkkaart nog een TV-kaart (of RAID-controller ;)) wilt plaatsen.
PCI-Express sloten zullen hoogstwaarschijnlijk NIET terecht komen op Mini-ITX borden. De sloten worden waarschijnlijk alleen op moederborden met het BTX formaat geplaatst. Hiervan zijn drie formaten beschikbaar en Pico-BTX zal waarschijnlijk Mini-ITX uiteindelijk gaan vervangen
Anoniem: 33934 27 maart 2004 13:26
een kleine opmerking: het is een AGP port (geen bus), op een bus kunnen meerdere devices worden aangesloten en dat is bij AGP niet het geval.

Edit:
AGP -> Advanced Graphics Port
Onzin.

AGP - bus met 1 port
PCI - bus met meerdere ports
AGP-poort, want er is geen bus.

Point-to-Point-verbinding, parallelle lijnen met 2 apparaten: bv verbinding tussen northbridge en AGP-kaart.
Men kan op een Point-to-Point-verbinding hoge snelheden halen, men moet niet delen en kan sneller klokken.

Bus, parallelle lijnen met 2 of meer apparaten: bv PCI-bus verbindt southbridge aan je geluidskaart, tv-tuner-kaart en raid-kaart.
Met bus-structuur is er het probleem "Voor wie is deze data???", als de southbridge iets naar de geluidskaart stuurt, dan moet de raid-kaart er van afblijven. Men deelt de snelheid in tijd (nu is de raid-kaart aan de beurt, straks mag de geluidskaart ff data krijgen...) en kan niet zo snel klokken.
Je zou in theorie best twee AGP slots kunnen hebben hoor. AGP is gewoon een geupgrade PCI bus. Zelfde adresseringsmogelijkheden, zelfde protocol.

In de praktijk heeft elke AGP bus maar 1 slot, omdat (bijna) niemand op 2 AGP slots zit te wachten.
Daarom hebben goede server mobo's dus meerdere PCI Bussen (met soms maar 1 slot per bus) en geen sound card.... Als een server kan bliepen is al voldoende....
Onzin.

AGP - bus met 1 port
PCI - bus met meerdere ports
Anoniem: 101455 27 maart 2004 13:41
8x AGP = 2,1 GB/s
PCI-Express = 4~ GB/s

Ik heb nog niet zo lang AGP 8x, en ik sta dus niet echt te springen om over testappen op een nieuw (lees niet compatible) slot voor me video-kaart.
Die hoog uit 2x zo snel is als de oude.
Zolang je vet veel & razend snel geheugen op je videokaart zelf hebt zitten, kan je zelfs nog wel met 1x AGP je kaart aansturen zonder alteveel verlies van snelheid.
Ik zou zeker nog geen 1ste generatie PCI Express kaarten kopen.
Meestal zijn de eerste generatie producten altijd een beetje buggy...
Je zal na een verloop van tijd wel moeten aangezien alle snelle videokaarten dan alleen nog maar met PCI Express uit zullen komen.

Het wordt niet net als met moederborden of Harde schijven waar SATA en PATA heel lang naast elkaar bestaan, PCI Express zal heel snel ingeburgerd worden in de PC.
8x AGP = 2,1 GB/s
PCI-Express = 4~ GB/s

Ik heb nog niet zo lang AGP 8x, en ik sta dus niet echt te springen om over testappen op een nieuw (lees niet compatible) slot voor me video-kaart.
Die hoog uit 2x zo snel is als de oude.
Zolang je vet veel & razend snel geheugen op je videokaart zelf hebt zitten, kan je zelfs nog wel met 1x AGP je kaart aansturen zonder alteveel verlies van snelheid.
Ik zou zeker nog geen 1ste generatie PCI Express kaarten kopen.
Meestal zijn de eerste generatie producten altijd een beetje buggy...
vergeet niet dat de bandbreedte makkelijk opgevoerd kan worden door hogere clocksnelheden EN dat het full duplex is... dat maakt het namelijk wel degelijk heel interesant het is de reden dat AGP niet genoeg bandbreedte kon leveren om er goed gebruik van te maken met de nieuwe spellen DAARDOOR zijn ze eromheen gaan programmeren en daarom is het verschil tussen 4X AGP en 8X AGP zo klein PCI-E gaat dit zeker veranderen helemaal met de komst van de 32X PCI-E bus
Ik heb nog niet zo lang AGP 8x, en ik sta dus niet echt te springen om over testappen op een nieuw (lees niet compatible) slot voor me video-kaart.
So what?

Moet de hele industrie maar wachten omdat jij op dit moment niet wil overstappen?
Er is een fout gemaakt in het artikel, PCI Express x1 levert namelijk 266mb/s op in plaats van 200mb/s.

Het zou toch ook nauwelijks een verbetering zijn als het 200mb/s zou zijn das namelijk een verbetering van 66mb/s.

266 =x1 533 =x2 1066 =x4 2133 =x8 4266 =x16

Het wordt alleen 4gb/s genoemd en niet 4.2, dat snap ik ook niet.

Voor degene die denken dat ik in de war ben met AGP snelheden, nee dat is niet zo.
Is het niet 250 mbyte/s in plaats van 266?
Bovendien is PCI-E point-to-point en full-duplex, dus zelfs al was het maar 125 mbyte/s dan nog was het een flinke verbetering ten opzichte van PCI.
Er is een fout gemaakt in het artikel, PCI Express x1 levert namelijk 266mb/s op in plaats van 200mb/s.
Hoe bedoel je, dat staat er toch ook?
Zo kan er met PCI Express meer dan 200MB per seconde aan gegevens worden
Anoniem: 32049 27 maart 2004 17:08
Mooie techniek, PCI-express, maar ik denk dat met uitzondering van de videokaart het gros van de gewone gebruikers er maar weinig mee te maken krijgt, vooral doordat je momenteel steeds meer moederborden ziet verschijnen met on-board LAN, sound, firewire, kortom, de toepassingen waar de consument vroeger uitbreidingskaarten voor nodig had. Goed, de fanatieke groep zal ondanks het on-board geluid toch een geluidskaart willen installeren, maar als ik het goed heb begrepen is van een complete omschakeling nog geen sprake, het benodigde gewone PCI-slot zal voorlopig blijven, naast de PCI-express-sloten. Voor wie het wel belangrijk zal worden zijn de powerusers, die een dikke raidcontroller gebruiken, of een aantal zeer snelle netwerkkaarten in het systeem willen, kortom de groep die de grote bandbreedte gewoon nodig heeft. Ik vermoed dat in eerste instantie op de meeste moederborden één of twee PCI-express-sloten gaan voorkomen, en dat dat in de loop der tijd uitbreidt. Beetje hetzelfde als de overgang van ISA naar PCI, je zag gewoon de verhouding verschuiven van volledig ISA naar volledig PCI met daar tussenin mengvormen.
waarom denk jij dat er een pci slot op zal blijven zitten?
in het artikel staat dat pci-express backwards compatible is met pc, het is dus niet eens nodig dat dat slot er op zit
wat ik me verder af vraag:
ik meen mij te herrineren dat een x16 slot 75 watt kan leveren, kan een x1 slot dat ook, of is dat ook minder
als ze dat allemaal zuipen, dan mag je een stevige voeding neerzetten
ATI en NVIDIA gaan hier allebij hun apparte weg op, dit is het moment om eigenlijk te zien wie er beter uit is. Maar dan zal je net zien: ATI heeft dit, Dat Nvidia niet heeft en visa versa, zodat je ziet dat ze allebij goed zijn :Y)

de eerste PCI-E kaarten zijn iig
ATI: R423
Nvidia: NV45 (?)
Die weg leid beiden naar het zelfde native PCI express ondersteuning.

Het verschil zit hem in de overgang fase en ook met het kosten plaatje.

ATI native dus AGP & PCIE produktielijn.
nVidia bridge chip eerst AGP->PCIE dan PCIE->AGP
dus gaat van AGP naar PCI-E produktie.

Voor mij geld dat ze uiteindelijk beide PCI-E native worden en hun beleid is alleen van intern en periodiek belang voor de overgang fase.

Beide bieden ze PCI-E kaarten maar aTI zal als eerste zijn met een PCI-E GPU nVidia gebruikt daarvoor de bridge chip totdat ze overgaan.

nVidia's voordeel hier is dat ze de hele AGP GPU lijn op PCI-E kunnen zetten met hun HIS chip
22 gigabyte aan bandbreedte? Zal wel gigabit moeten zijn. :)
fixed inderdaad :)
wat mij nog niet helemaal duidelijk is: PCI was altijd 133 MB bandbreedte voor de HELE pci bus. Is de bandbreedte van pci-e ook een gedeelde bandbreedte of is het echt 266 MB/s per poort?
266mb/s per port.
anders zou het niet zo'n supper grote verbetering zijn namelijk, beetje weinig upgrade potentie voor iets wat de 10 jaar oude pci-bus moet vervangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.