Zoals verwacht heeft HP gisteren zijn eerste Opteron ProLiant-servers aangekondigd. De eerste twee systemen zijn een eenvoudige 1U dual processor server, die de onderkant van de markt zal bedienen, en een zware 4-way server die met zijn maximale hoeveelheid geheugen van 64GB de bovenkant van de x86-servermarkt zal aanspreken. Het eerste model, de HP ProLiant DL 145, is de Opteron-evenknie van de DL 140 dual Xeon-server en beschikt over twee interne drive bays, dual gigabit ethernet en een geïntegreerde SATA-controller. In de toekomst zal onboard SCSI als optie aangeboden worden. De machine kan uitgerust worden met maximaal 16GB PC2700 geheugen en is leverbaar met de Opteron-modellen 242 (1,6GHz), 244 (1,8GHz) en 248 (2,2GHz). Het systeem is gebaseerd op een ontwerp van contractfabrikant Celestica en is vanwege zijn eenvoud - er zijn geen hotswap drive bays - met name geschikt voor hpc-toepassingen (clusters) en front-end webservers. De ProLiant 145 is leverbaar vanaf 5 maart en heeft een vanafprijs van 1.599 dollar voor een model met één Opteron 242 en 1GB geheugen. Upgraden naar Opteron 248 levert een prijskaartje van 2.999 dollar op.
Het tweede model, de ProLiant DL 585, zal verkrijgbaar zijn vanaf 9 april en is gebaseerd op een eigen ontwerp van HP. De server huist in een 4U rackmount met ruimte voor vier harde schijven en kan voorzien worden van vier processors en maximaal 64GB PC2100 geheugen. Klanten hebben de keuze uit 1,8GHz Opteron 844-processors of 2,2GHz Opteron 848 CPU's. De prijzen van de ProLiant DL 585 zijn nog niet bekendgemaakt. Aan het eind van het derde kwartaal zal HP beginnen met de levering van Opteron blade servers. Ook deze systemen zullen een eigen ontwerp van HP zijn. Mogelijk zal HP gebruikmaken van de nieuwe low power Opteron HE en EE-modellen die vorige week door AMD werden geïntroduceerd. Een overzicht van de Xeon en Opteron-modellen uit de ProLiant DL-familie is op deze pagina te vinden.
HP zal in eerste instantie 32-bit versies van Windows en Linux bij de servers leveren. Binnen 60 tot 90 dagen zullen 64-bit versies van Linux toegevoegd worden; de 64-bits versies van Windows Server zullen daarentegen pas eind dit jaar ondersteund worden door HP. Het bedrijf ziet de Opteron-servers als een toevoeging op de twee Intel architecturen die HP momenteel in zijn servers voert. De Opteron is volgens HP geen bedreiging voor het Itanium-platform, waar HP en Intel sinds het eind van de jaren tachtig aan samenwerken maar waar sinds de release in de zomer van 2001 nog maar beperkt succes mee is geboekt. HP's commitment aan zijn Integrity-lijn van Itanium-servers wordt door de aankondiging van de Opteron ProLiants juist versterkt, aldus het bedrijf. Analisten zijn skeptisch over de bewering dat 64-bit x86 processors het Itanium-platform kunnen helpen.
HP en AMD hebben een samenwerking aangekondigd die gericht zal zijn op de ontwikkeling, verkoop en marketing van volgende generatie AMD-servers. HP zal miljoenen dollars in het project steken, aldus Paul Miller, vice president van industry-standard marketing bij HP. Engineers van AMD en HP zullen gemeenschappelijk werken aan nieuwe technologieën voor toekomstige serverproducten.