Begin deze maand verblijde AnandTech ons met een review van twee nForce2 moederborden. Tijdens de review kwamen een aantal minpunten aan het licht die AnandTech aan nVidia heeft voorgelegd. Ondertussen is de nForce2 in massaproductie genomen en worden de eerste moederborden binnenkort op de markt verwacht. Daarnaast heeft nVidia hard aan de drivers gewerkt en is er een nieuwe revisie, A03, van de nForce2 uitgekomen. Tijd dus voor AnandTech om nog eens een blik op de nForce2 te werpen.
Tijdens de vorige review heeft AnandTech alleen maar getest met een geheugenreep. Een DDR333 of DDR400 geheugenreep heeft namelijk genoeg bandbreedte om zelfs een Athlon XP 2800+ met een 333MHz FSB van gegevens te voorzien, dus wordt er in theorie geen gebruik gemaakt van de extra bandbreedte bij het gebruik van twee geheugenrepen. Deze keer hebben ze toch maar een aantal testen met DualDDR gedraaid en daaruit blijkt dat de meeste applicaties geen baat hebben bij het gebruik van DualDDR. Met de uitzondering van SPECviewperf 7 die er gemiddeld 20% op vooruit gaat. Maar niet alleen DualDDR is verantwoordelijk voor de performance winst met SPECviewperf 7. DASP, Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor, is er ook verantwoordelijk voor.
DASP werd door nVidia in de eerste nForce geïntroduceert. Dit mechanisme moest voorspellen waar de CPU gegevens uit het geheugen ging ophalen. Op zich werkte dit goed, maar er waren ook enkele problemen. Als de DASP zijn werk was aan het doen, zat hij in de weg van de CPU en remde deze dus af. Daarnaast was de latencie van het geheugen door de prefetcher groter. nVidia heeft deze twee problemen onderzocht en de nForce2 is met een verbeterde DASP uitgerust en een applicatie als SPECviewperf 7 die het geheugen veel aanspreekt heeft hier veel baat bij.
Een ander punt van kritiek was de geïntegreerde 3Com netwerk controller die stukken minder presteerde dan nVidia's eigen netwerk controller. nVidia wees hier twee oorzaken voor aan. Als eerste was er de driver van de 3Com controller die niet getweaked was voor performance en als tweede een bug in de A02 revisie. Beide problemen zijn nu opgelost en de 3Com controller presteert nu even goed als nVidia's eigen controller. Alleen gebruikt de 3Com controller meer CPU tijd. Ook de IDE drivers zijn verbeterd. De nForce2 presteert nu aanzienlijk beter onder office benchmarks dan de KT333 van VIA.
In de eerste nForce2 review werd de geïntegreerde GPU niet uitgetest. Deze keer onthoudt AnandTech ons deze benchmarks niet. Uit de verschillende 3D benchmarks blijkt dat de op de GeForce4 MX gebaseerde core in combinatie met DualDDR400 geheugen beter presteert dan de GeForce4 MX420 maar langzamer is dan de GeForce4 MX440. Niet slecht voor een geïntegreerde grafische controller, maar nVidia heeft nog veel werk te verrichten om de nForce2 aantrekkelijk te maken voor de spelletjes fanaat.
