De mensen bij AnandTech hebben weer een artikel toegevoegd aan hun zogeheten 'Inside'-serie. Na eerdere visites aan VIA en Intel kon men nu ATi en nVidia met een bezoek vereren. In het artikel wordt uiteengezet hoe de hedendaagse grafische processors worden ontworpen en gefabriceerd. Bij ATi hadden de bezoekers de gelegenheid om met een ingenieur rond de tafel te zitten, bij nVidia zijn er een aantal interessante afbeeldingen geschoten van de machines die gedurende dat proces gebruikt worden.
Elke nieuwe kaart begint met het bepalen van een aantal specificaties, waaronder het aantal transistors en de productiemethode. De fabrikant probeert te bepalen welke technologie ten tijde van de release gemeengoed zal zijn en baseert de GPU daarop. Een afwijking die voor uitstel zorgt is hierbij natuurlijk snel te verwachten, iets dat de 0,13 micrometer NV30 momenteel ondervindt. Zodra de technici en de marketingmedewerkers het eens zijn geworden over de eigenschappen van het te ontwerpen product, begint men aan het virtueel bouwen van de chip. In een zogeheten Hardware Description Language (HDL) programmeert men een chip die zelfs zonder werkelijk silicium getest kan worden.
Na enkele maanden van programmeren volgt een uitputtende validatieperiode. Aangezien er ongeveer vier weken tijd zit tussen het insturen van een ontwerp en het ontvangen van een chip, is het belangrijk dat er geen fouten in het ontwerp zitten. Bij het testen kan men gebruik maken van een FPGA, een apparaat met een grote hoeveelheid instelbare logische poorten die ervoor zorgen dat elke willekeurige chip kan worden nagebootst. Als alles lijkt te werken wordt het eerste product gefabriceerd, de zogeheten A0-stepping. Deze chip wordt getest, waarbij het met bepaalde apparaten mogelijk is om binnen de core verbindingen aan te leggen en te verwijderen. Met deze FIB's kan men bepaalde oplossingen voor bugs testen zonder vier weken op het resultaat te hoeven wachten.
Natuurlijk vereist het nabootsen van een virtuele chip bestaande uit tientallen miljoenen transistors een behoorlijke vracht rekenkracht: nVidia heeft letterlijk duizenden processoren in clusters bijeengebracht om deze taak tot een goed einde te brengen. Voorlopig is het bedrijf gebonden aan dure 64-bit machines in verband met de 4GB-geheugenlimiet die x86 nog altijd meedraagt. Het bedrijf geeft dan ook aan uit te kijken naar de Opteron, die door de 64-bit extensies van AMD geen last zal hebben van deze bovengrens. Interessant om te zien zijn de kaarten die gebruikt worden om de chips te testen: het gaat hier om kaarten met sockets, waarin een product van het juiste type kan worden geplaatst om ze na te kijken. Zowel chipsets (nForce2) als GPU's worden op deze manier gevalideerd: