Ziggo wil vanaf eind volgend jaar 8Gbit/s-internet aanbieden

Ziggo wil vanaf eind 2026 internetabonnementen met een downloadsnelheid van 8Gbit/s aanbieden. Dat zegt moederbedrijf Liberty Global tijdens de presentatie van haar kwartaalcijfers. Het bedrijf wil ook 2Gbit/s- en 4Gbit/s-abonnementen uitbrengen.

Liberty Global schrijft dat het bedrijf de uitrol van Docsis 4.0 wil versnellen, om zo eerder hogere internetsnelheden te kunnen aanbieden en het netwerk toekomstbestendiger te maken. Dat moet zich vertalen in 8Gbit/s-snelheden vanaf het einde van 2026, zo merkte Breedbandwinkel.nl als eerste op.

Het bedrijf wil ook aanvullende internetabonnementen aan gaan bieden, als tussenstapjes richting de 8Gbit/s. De provider spreekt daarbij over snelheden van 2Gbit/s en 4Gbit/s. Wat de abonnementen gaan kosten, is niet bekend. Ook de uploadsnelheden worden niet vermeld.

Met onder andere de versnelde uitrol van Docsis 4.0 moet Ziggo weer 'commercieel momentum' herpakken. Het bedrijf verliest al jaren op rij klanten aan glasvezelaanbieders, die hogere download- en uploadsnelheden bieden, vaak tegen lagere prijzen. Ziggo voerde eerder dit jaar al een prijsverlaging door, hoewel het 1Gbit/s-abonnement van het bedrijf nog steeds iets duurder is dan dat van KPN.

Ziggo doet al langer tests met Docsis 4.0, waarmee het bedrijf snellere down- en uploadsnelheden moet gaan aanbieden. Momenteel levert de provider maximaal 1,1Gbit/s-abonnementen aan consumenten, waarbij de uploadsnelheid op 100Mbit/s ligt. Overigens is dat 1,1Gbit/s-abonnement op dit moment niet voor nieuwe klanten te bestellen. Bij nieuwe klanten is de maximale downloadsnelheid 1Gbit/s.

Afgelopen kwartaal verloor Ziggo opnieuw ruim 40.000 klanten, waarvan 31.000 klanten met vast internet. Een kwartaal eerder vertrokken ruim 30.000 klanten bij het bedrijf. VodafoneZiggo draaide afgelopen kwartaal een omzet van ongeveer 927 miljoen euro, 5,6 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder. De winst daalde met 10,8 procent naar 408 miljoen euro.

Ziggo 8Gbit/s-internet vanaf eind 2026
Bron: LibertyGlobal

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

02-05-2025 • 15:41

428

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (428)

428
423
152
8
0
218
Wijzig sortering
Ik begrijp niet dat Ziggo niet kan concurreren op prijs. Hun bestaande aanbod is goed genoeg voor 98% van de huishoudens maar ze verkopen het niet omdat het duurder is dan iets snellers. Wat is er zo duur aan hun netwerk dat er al ligt dat het duurder is dan nieuwe glasvezel?
Ik wel. GPON netwerken op glas hebben alleen passieve splitters onderweg, daar zit dus nergens actieve apparatuur in het glaspad. Bij DOCSIS/Coax is het tot aan de kast bij de klant in de buurt weliswaar glas, maar die laatste kast kent actieve apparaten. En dat zijn vele, vele duizenden kasten in NL. Die apparatuur vreet stroom en is nodig voor de DOCSIS conversie van glas naar coax. Dat heeft FttH dus niet nodig. Die DOCSIS meuk moet betaald worden, geserviced worden ...

Ergo, een FttH netwerk op GPON kent veel en veel minder actieve apparaten in het netwerk. Alleen daarom kan coax nooit concurreren op prijs. Ziggo kent m.i. maar één Unique Selling Point en dat is de sublieme beeldkwaliteit van DVB-C. Maar daar lijken ze nu zelf vanaf te stappen. En dan zijn ze simpelweg de Sjaak. Geen onderscheidend vermogen meer en te duur.
https://itchannelpro.nl/k...en-lagere-stroomrekening/ Uit dit onderzoek blijkt dat glasvezel ongeveer 5x minder energie verbruikt dan HFC.
GPON netwerken op glas hebben alleen passieve splitters onderweg, daar zit dus nergens actieve apparatuur in het glaspad
Het begin en einde van een glasvezelverbinding maakt ook deel uit van het "glaspad". En ja, juist daar zit actieve elektronica (optical converters oa). Enige wat passief is bij PON is de optical combiner/splitter.
Die apparatuur vreet stroom en is nodig voor de DOCSIS conversie van glas naar coax.
Wat een onzin verkoop je weer. "vreet stroom", werkelijk? Je hebt waarschijnlijk nog nooit een rf versterker in je handen gehad, anders zou je weten dat die dingen nauwelijks energie verbruiken.
Die DOCSIS meuk moet betaald worden, geserviced worden ...
Daar is ziggo nou net de laatste jaren volop mee bezig geweest. Jammer dat je weer de term "meuk" gebruikt. Dit laat alleen maar zien dat je niet objectief in het verhaal staat maar er belang bij hebt om docsis af te kraken.

Laat ik op je laatste alinea maar niet reageren, dat is enkel ziggo bashen. Iets waar je je voortdurend op deze site mee bezighoud.

Prima dat je blij bent met je fiber verbinding, maar blijf aub wel feitelijk. Niet biased zoals je nu telkens doet.
Ik zal het nog een stapje erger maken voor je. Investeren in Docsis 4 is nutteloos. Oude achterhaalde techniek om het laatste nog uit coax te melken. Prima om Ziggo te verdedigen uiteraard, 10 punten, maar sluit je ogen niet voor de technische werkelijkheid. Jaren heeft Ziggo volgehouden dat glas niet nodig is, terwijl ze nu zelf glas aanleggen en ODF/Delta graag willen kopen. Het realisme is daar al doorgedrongen.
Je hebt waarschijnlijk nog nooit een rf versterker in je handen gehad, anders zou je weten dat die dingen nauwelijks energie verbruiken.
Aanname. Misschien ben ik wel HF engineer in het mobiele werkveld. Link naar onderzoek. 60% meer stroomverbruik mag ik denk ik wel "vreet stroom" noemen, vind je ook niet?

O ja, "meuk" is bij mij een verzamelterm voor van alles en nog wat, die negatieve connotatie die je eraan geeft is niet nodig. Feitelijker dan linkjes geven wat ik netjes gedaan heb wordt het niet, wellicht zou je de moeite kunnen nemen om tegenargument (met link inderdaad) te geven die mijn ongelijk bewijzen.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 2 mei 2025 18:39]

Je maakt dezelfde denkfout als velen van je glasvezel fanboy medetweakers. Je kijkt alleen maar naar de gebruikte techniek van de aansluiting en daar staar je je blind op. Ik kan je vertellen dat veruit de meeste mensen het heel weinig interesseert hoe internet hun huis binnenkomt.

Veel belangrijker is het totaalplaatje van het product. Dus wat zit er in het abonnement: gratis wifi mesh pods? buiten het huis iptv kijken in uitmundende kwaliteit? een zeer goede en behulpzame klantenservice? Een grote online community die je kunnen helpen? Tv kijken zonder iptv ontvanger maar direct de coax in de tv prikken? Superieure beeldkwaliteit van lineaire en uitgestelde tv diensten?

Het zal mij persoonlijk een worst wezen hoe men mij internet aanlevert, zolang het maar voldoet aan mijn persoonlijke eisen. Daarbij moet ik opmerken dat de kwaliteit die ziggo in zijn geheel levert, daar komen de meeste glasboeren echt niet aan (kpn wellicht uitgezonderd).

Als ik een probleem heb mijn mijn internetdienst wil ik gewoon kunnen bellen en een mens van vlees en bloed te spreken krijgen, niet een chatbot die me met een kluitje in het riet stuurt.

Overigens durf ik te wedden: als jij random personen op straat gaat vragen naar hun internetverbinding zal negen van de tien niet weten wat ze op dit moment aan werkelijke bandbreedte ontvangen. Ze weten waarschijnlijk wel meer te vertellen over de diensten die hun provider levert.
Conversie van glas naar coax is passief: Daar is alleen een fotodiode voor nodig, ik verbaasde mij daar hoogst over, maar als je er wat dieper over nadenkt is het best logisch. Wat evenwel wel energie kost, zijn de versterkers: Het signaal moet met vrij hoog vermogen op de kabel gezet worden om modulaties als QAM256 mogelijk te maken.

Er is dus een energieargument, maar ik ben het met je eens dat energiekosten niet kunnen verklaren waarom Ziggo niet op prijs kan concurreren. Dat zal veel eerder met "gratis" Ziggo Sport en Eredivisie te maken hebben, dan met het energieverbruik van de versterkers.

Ziggo hoeft geen netwerk aan te leggen en zou het de glasvezel boeren moeilijk kunnen maken door het prijsinstrument te gebruiken: De rendabiliteit van het aanleggen van glasvezel is afhankelijk van de maandelijkse abonnementsgelden die gevraagd kunnen worden. Doordat Ziggo zich hoger in de markt zet als glasvezel, maakt het rendabel en versnelt dat het aanleggen van glasvezelnetwerken, die vervolgens op prijs met Ziggo gaan concurreren.

DOCSIS4 verslechter de positie van Ziggo net zoveel als hij hem verbetert. Allereerst is er de verhoging van het frequentiespectrum tot 1,8GHz. Dat zal betekenen dat nog veel meer vermogen nodig is om het signaal heelhuids aan de andere kant van de coaxkabel te krijgen, maar belangrijker, niet iedere coaxkabel is geschikt voor 1,8GHz-signalen. Ziggo zal gaan moeten graven en legt geen glasvezels aan, maar verbeterde coax. Waar de glasvezelboeren een hele straat tegelijk kunnen aanpakken, moet Ziggo chirurgisch te werk gaan en kabels vervangen waar dat nodig is. DOCSIS aast ook op de bandbreedte van DVB-C, wat nu net Ziggo's voornaamste wapen tegen glasvezel is.

Ik denk dat investeren in DOCSIS4 een desinvestering is. Ja, het stelt Ziggo in staat om sneller internet te leveren, maar het stelt het onvermijdelijke nog jaren uit, uiteindelijk moet er alsnog glas de grond in. Ziggo zal nu kosten hebben en dus minder het prijsinstrument kunnen toepassen en de concurrentie tussen DOCSIS en DVB wordt een lastige afweging.

Ziggo zou best een product ontwikkeling met glasvezel inclusief DVB over glasvezel. Er is dan ruimte om zowel internet als DVB uit te bouwen. Zorg bijvoorbeeld dat de televisiezenders een gespreid bedje krijgen om met 4K-uitzendingen te beginnen, loop daarin voor, en ga op die manier de concurrentie aan met de glasboeren.
Er is voor Ziggo een probleem bijgekomen. Mensen gaan hun internet anders gebruiken. O.a. door het thuis werken is je upload vele malen belangrijker aan het worden. Je hebt geen zin om te wachten met het afsluiten van je laptop omdat Onedrive/teams nog niet gesynced is.

Met die ontwikkeling is geen rekening gehouden. Meer upload kan momenteel alleen ten koste van download of aantal zenders
Nou nee, het kan momenteel niet. Bij DOCSIS 3 is de uploadband vast en die zit onderin. De analoge FM bezette 4 van de 32 uploadkanalen, dus door het uitschakelen van FM kon de upload iets omhoog, maar het zet geen zoden aan de dijk. Het opofferen van download of DVB voor meer upload is bij DOCSIS 3 niet mogelijk.

Bij DOCSIS 4 kan dat wél, maar de marketingplaatjes van 10 gigabps download en 6 gigabps upload zeggen er niet bij dat dat niet tegelijk kan. 6 gigabps upload aanbieden betekent geen 10 gigabps download, maar aanzienlijk minder. Het is een vaste keus, als het netwerk eenmaal ingericht is, kun je het niet meer zo makkelijk veranderen. En beide getalletjes doen de aanname dat de volle 1,8GHz voor DOCSIS beschikbaar is, dus geen DVB én perfecte bekabeling nodig.

Verder heb je helemaal gelijk dat de consument razendsnel aan de hoge upload van glas aan het wennen is en eer steeds meer toepassingen komen waarbij hoge upload wenselijk is.
Met 50 tot 100Mbps upload kun je prima thuiswerken. Dat is voor de meeste mensen geen enkel probleem.
Jongens, jullie zijn misschien te technisch. Ik vertrok vanuit Ziggo omdat ze mij stomme champions league willen verkopen (nu eindelijk een optie geworden), ze hebben geen app voor smartTVs (moet aleed via kabel DVBC). En boven alles, ze sponsoren Ajax ipv korting aan mij geven. Ze zijn pure marketing bedrijf in mijn ogen geworden. KPN internet iz zoooo veel beter en stabieler voor mij (was altijd bij ziggo vroeger, in voormalige Ziggo / casema gebied). Sinds liberty global overname ziggo is ziggo alleen maat slechter geworden
Ja, het is er bij Ziggo sinds de overname niet beter op geworden. Het enige voordeel wat ze imo hadden was de tv-kwaliteit, maar om daarvoor nog bij ze te blijven met de content die je tegenwoordig op tv krijgt voorgeschoteld... Ik heb al iets meer dan een jaar glas en heb niet meer achterom gekeken (mede door mijn laatste ervaringen met hun 'klantenservice' die liegt en bedriegt en boos ophangt als je ze op een normale, professionele manier confronteert met de feiten)
Sowieso als je kijkt naar de kpn glasvezel prijzen of de odf prijzen zie je dat er vanalles mis is met de concurrentie omtrent internet.

Het kleine odf heeft alleen winst door het kleine netwerk te verhuren maar is alsnog veel goedkoper dan kpn. En kpn zou allerlei voordelen moeten hebben oa de schaalgrootte. Maar net zo belangrijk kpn legt vaak niet aan in het buitengebied wat odf wel doet.
Ah maar hun internet only is niet significant goedkoper dan glas.
Ziggo ontwikkeld niks dat doet https://www.cablelabs.com de providers gebruiken de blauwdruk die het beste bij hun passen er zitten wat verschillen uit verleden tussen die net een andere benadering nodig hebben.
....
Een grote online community die je kunnen helpen? Tv kijken zonder iptv ontvanger maar direct de coax in de tv prikken? Superieure beeldkwaliteit van lineaire en uitgestelde tv diensten?

Het zal mij persoonlijk een worst wezen hoe men mij internet aanlevert, zolang het maar voldoet aan mijn persoonlijke eisen.
.....
Als ik een probleem heb mijn mijn internetdienst wil ik gewoon kunnen bellen en een mens van vlees en bloed te spreken krijgen
.....
Ehhh DOCSIS 4 gebruikt de gehele band van 0-1800MHz en daardoor vervalt DVB-C (dat was zo'n beetje het enige USP), FM (al uitgeschakeld) en mogelijkheid om bijvoorbeeld DAB op de kabel te zetten zodat mensen van eigen apparatuur gebruik kunnen maken.

Mijn ervaring met DVB-C van Ziggo was goed maar internet van Ziggo was een groot drama; hoge ping, lag spikes, wegklappende VPN (tijdens thuiswerk in de COVID- periode), haperende/trage websites en dat met de hoogste internetsnelheid (destijds 500/40). Bij meermaals klagen "werkt alles zoals het hoort, geen problemen" oftewel het zou aan mijn apparatuur liggen. Toch vreemd dat VDSL (Freedom) op exact dezelfde apparatuur wél goed werkte (inmiddels glasvezel). Poosje Naast elkaar gehad en Ziggo was gewoon brak vergelegen bij de VDSL-verbinding.

Als ik nu probleem heb met internet hoef ik maar te bellen met Freedom, krijg een kundig persoon aan de lijn en geen scriptlezer. Laatst had ik een nieuw modem (Fritz!Box) met SFP+ module die niet wilde verbinden, was met één telefoontje (van in totaal 25 minuten) opgelost.

Ik denk dat Ziggo beter voor DOCSIS 3.1 had kunnen gaan ipv DOCSIS 4.0 waarmee ze hun USP (DVB-C) verspelen. Ze prijzen zich letterlijk uit de markt door een gebrek aan visie.

[Reactie gewijzigd door slb op 3 mei 2025 00:13]

Ik geloof je meteen. Echter, wat je beschrijft is een persoonlijke ervaring. Ik heb een heel andere ervaring. Over Freedom internet regent het klachten. Net als over odido overigens.
Ze scoren beiden nog hoger dan Ziggo.
Hoe lang werk je al bij Ziggo?
Dan zal ik eens als niet Tweaker proberen te reageren.
Veel belangrijker is het totaalplaatje van het product. Dus wat zit er in het abonnement: gratis wifi mesh pods? buiten het huis iptv kijken in uitmundende kwaliteit? een zeer goede en behulpzame klantenservice? Een grote online community die je kunnen helpen? Tv kijken zonder iptv ontvanger maar direct de coax in de tv prikken? Superieure beeldkwaliteit van lineaire en uitgestelde tv diensten?
Prima, mijn ervaring met de Ziggo klantenservice is om te huilen.
Standaard scriptje afwerken, modem reset, verbinding valt weg, probleem blijft, weer bellen, repeat loop.
Sublieme beeldkwaliteit, ja meestal wel want jaren storingen gehad op oa RTL4.

Vergelijking met KPN klantenservice heb ik niet want simpelweg afgelopen 2,5 jaar nog 0 reden gehad om te bellen :X

Beeldkwaliteit of gemak buitenshuis is wat mij betreft om het even.

Hoe de huidige diensten, kastjes en ervaring is met Ziggo kan ik weinig over zeggen want als jaaaaaaaren lange klant van Ziggo heb ik behalve prijsstijgingen nooit wat gekregen.
Mijn Ziggo recorder ding overleed na een aantal jaar, pech voor je en ik kon zelf een nieuwe kopen. Alle mooie settopboxen/ ontvangers die ze hebben, geen idee nooit gekregen van ze terwijl nieuwe klanten mooie spullen en goede aanbiedingen krijgen. Oude klanten laten ze zitten met ouwe meuk (ja dit keer negatief bedoeld) en schepen ze af als je belt met problemen aan je internet verbinding want het ligt steevast aan eigen apparatuur |:(
Ja je kan naar schijnt wel aanbiedingen krijgen maar dan moet je gaan bellen, ik heb een hekel aan bellen maargoed eens gedaan en er was niks mogelijk, als het me niet zinde moest ik maar overstappen….want men wist dondersgoed dat ze een monopolie hadden waar ik woon.
Enige wat ik ooit gekregen heb was een gratis TV zender pakket na een klanttevredenheid onderzoek waarin ik aangaf eigenlijk geen TV meer te kijken :+

Hét moment dat er opeens wél vanalles mogelijk was en we een nieuw modem, Ziggo tv ding én korting konden krijgen was toen ik mijn abbo opzegde omdat we glasvezel gekregen hadden :X

Ik zeg niet dat KPN perfect is maar ik kon daar gewoon nadat het abbo afgelopen was met één druk op de knop verlengen én korting krijgen :)

De ervaring die ik via familieleden heb met Ziggo apparatuur is overigens een extreem trage Horizon box en een kleiner recent ding waarvan mijn ouders 4 defecte van ontvingen en het 2 maanden duurde voordat ze TV konden kijken :X

Voor mijn iig genoeg non technische en/of Tweaker redenen om ver van Ziggo te blijven.
Ik zal wel negatieve nancy zijn, maar echt niemand zit op je N=1 verhaal/ervaringen te wachten. Dit vertroebeld een hele discussie alleen maar. Iedereen hier kan met een provider wel een negatieve ervaring vertellen puur en alleen omdat je heel makkelijk de provider altijd de schuld kan geven.

Zonder meer vervelend voor je dat je deze ervaring hebt gehad, maar bewaar deze verhalen lekker voor als je bij familie of vrienden over de vloer bent, want dit voegt echt niks toe over de discussie coax/fiber.

@Houtenklaas Ooit zullen ze er vast vanaf stappen, maar recentelijk is nog door een Video Engineer via de Ziggo Community gezegd dat er voorlopig geen plannen voor zijn. Dan neem ik zijn woord niet aan voor waarheid, want alles is vloeibaar als ze blijven klanten verliezen, maar er zijn geen tekenen dat dit op korte termijn gaat gebeuren.
Hij vroeg toch om niet technische reden, nou voila.

Maar vanaf hoeveel is de N dan relevant? Heb nog wat familieleden met een Ziggo verbinding en ben op werk contactpersoon voor first checks bij problemen met internet/netwerk van enkele tientallen locaties.
Zodra Ziggo weet dat je geen glas hebt als optie ben je de pineut en is het serviceniveau 0. Zakelijk is het iets beter maar ben ik er ook absoluut niet over te spreken met teveel gekke fratsen van ze.
Technisch geen enkele reden waarom het niet geschikt zou zijn, alleen het serviceniveau is erg voor woorden.
"Zodra Ziggo weet dat je geen glas hebt als optie ben je de pineut en is het serviceniveau 0."

Wat een onzin! Alsof ze bij Ziggo een check doen als je belt: "deze klant heeft geen mogelijkheid tot glasvezel, ga hem vooral niet goed helpen!"
Ik heb acht jaar geleden een soortgelijke ervaring gehad met Ziggo. Destijds was er hier nog geen glasvezel, en de klantenservice zei letterlijk: 'U kunt toch nergens anders terecht.' Daarmee maakten ze me pijnlijk duidelijk dat ik geen andere keus had en volledig afhankelijk was van hun diensten, een vorm van chantage, eigenlijk.
Gek genoeg zie ik op deze website niemand die zijn hele bestaan besteed aan het afkraken van bijv. odido glasvezel, terwijl daar op zich ook reden toe kan zijn. De haat lijkt vooral selectief gericht op ziggo?
Welnee, ik heb al jaren uit volle overtuiging TV van Ziggo, omdat hun DVB-C veruit het beste in de markt is. En ik heb de afgelopen 20 jaar nog nooit voor TV hoeven te bellen dat het stuk was, dus dat is he-le-maal prima. Ik ken aardig wat mensen bij Ziggo die allemaal hun best doen om hun klanten de beste ervaring te geven die mogelijk is, net als veel collega's van hun bij Odido, ODF, Freedom ... Ik geloof altijd dat mensen in het algemeen deugen en dat er nog nooit iemand is opgestaan met het idee om klanten het leven zuur te maken.

Maar we hebben het hier over techniek, keuzes die bedrijven soms moeten maken omdat ze niet anders kunnen - of willen. Dat heeft niets met "haten" te maken. En al helemaal niet specifiek naar één bedrijf.
Lees mijn ervaring anders even in mijn andere bericht, dat scheelt me dubbel werk.

Je kunt het een isp natuurlijk niet kwalijk nemen wanneer je zelf een probleem met telefoneren hebt...
Ik heb geen probleem met telefoneren alleen een probleem met Ziggo.
Ik vind het kansloos dat je als bestaande klant aan de telefoon moet bedelen. Gelukkig doen concurrenten minder moeilijk en geven gewoon korting omdat ze het blijkbaar wel willen dat je blijft.

Je gelinkte bericht is op mij niet van toepassing. Alles achter mijn AOP was perfect, goede kwaliteit kabels, aangesloten zoals Ziggo het graag wil en een perfect functionerend thuisnetwerk.
Heb dit ook bevestigd gekregen van de Ziggo monteur die het kwam aansluiten (want was gratis dus waarom niet).
Ik ben er namelijk wél zo één graag goede bekabeling (dikke solid koperen kern en goede afscherming) heeft en netjes aansluit zoals het hoort omdat ik vind dat het de backbone van een goed thuisnetwerk is.

Enige problemen kwamen bij Ziggo vandaan omdat de buitenkabel aan het AOP uit jaar kruik komt en omdat apparatuur simpelweg het het eeuwige leven niet heeft en met oude klanten liever op een 10 jaar oud modem laat zitten.
Zucht, zoals ik schreef: "Ik heb één keer met een storing te maken gehad op mijn coax aansluiting en voor ik er erg in had lag er kosteloos een compleet nieuwe coax kabel in de stoep naar de wijkversterker.".

Kortom: ik heb een heel andere ervaring.
Zelf 10 jaar klant geweest van Ziggo. Hier mijn ervaringen:

Positief:
- TV kijken via de oude UPC decoder
- Beeldkwaliteit
- Over de jaren heen "gratis" snelheidsverhoging (tussen haakjes want abbo werd steeds duurder)
- Korting icm Vodafone
- De nieuwere Ziggo connectboxen waren niet slecht

Negatief:
- Heel vaak storing
- Met oudere modems vaak resets nodig
- Horizon Media Box was om te huilen zo traag
- Lage upload snelheden
- Dat icm de hoge prijs tov de concurrentie
- Nooit wat extra's gekregen van Ziggo, zelfs niet nadat ik persoonlijk naar de Ziggo shop in de Mediamarkt gegaan was, aangegeven had dat ik al jaren het duurste abonnement had en dat nieuwe klanten mesh routers en weet ik t allemaal niet kregen.
- Klantenservice slecht (storingen altijd na 18.00, zonder nieuwsberichten, nooit bereikbaar na 18:00u). Ook geen bericht de volgende dag dat er storing geweest is.

Ik kijk zelf geen lineaire TV, dus voor mij biedt Ziggo niks wat de concurrentie beter heeft voor minder geld. Zit nu al paar jaar bij Freedom en heb daar nooit gezeik mee en is ook nog eens een stuk goedkoper dan wat ik bij Ziggo betaalde.

Ik zelf zou dus niet snel meer naar Ziggo gaan, maar dat is niet zo zeer omdat ik Ziggo slecht vind, maar meer omdat Ziggo de Nokia onder de tv/internet aanbieders is en geen progressie willen maken.

Constant roepen dat niemand een hogere upload nodig heeft (terwijl ik dat altijd betwist heb, zeker in de tijd van 32GB of meer smartphones die constant backuppen naar de cloud).
Jarenlang roepen dat er hogere uploadsnelheden aankomen, ze riepen dat het al mogelijk zou zijn met de introductie van docsis 3.1. Ze werden inderdaad hoger, maar dat is hetzelfde als 10 cent per uur meer verdienen met werken.
Toen kondigden ze aan met dosis 4 bezig te zijn en dat dan echt hogere en symmetrische snelheden mogelijk zouden zijn. Die aankondiging is inmiddels jaaaaren geleden. Als ik het artikel zo lees dan blijkt dosis 4 nog steeds niet beschikbaar te zijn en ik vraag me oprecht af of die uploadsnelheden daadwerkelijk symmetrisch gaan worden. Nee ik verwacht gewoon iets als 2GB down/200mbit up.

Zolang Ziggo dus alleen maar mooie beloftes blijft strooien en daar niks van waar maakt, maar vervolgens wel jaarlijks de abonnementen flink verhoogt zal ik dus ook niet terugkeren naar Ziggo.

Dus Ziggo baas, als je dit leest, heel veel mensen denken zoals ik, niet voor niets dat de uitstroom zo hoog is. Doe er iets aan, maak de beloftes eens waar, stop met stagneren van innovatie (zoals roepen dat upload snelheden onzinnig zijn voor de meeste mensen, Bill Gates riep dat ook ooit over RAM).
Een gezond concurrerende Ziggo is namelijk win/win voor iedereen. En de prijzen gaan omlaag, de kwaliteit omhoog en er blijft keuze (iets waar Ziggo jarenlang, te lang, een monopoliepositie op had).

[Reactie gewijzigd door jimzz op 2 mei 2025 21:15]

Ziggo's klanten service?
Zolang die 2 cholo's in rotterdam nog steeds hun leerlingen vertellen dat hue lampen de wifi stoort of wifi geluids golven zijn hrb ik er geen hoge pet op van de klantenservice.
Ze worden bij de tech beloond op verkoop via conduent punten, de gehaaide medewerkers resetten je modem op afstand als ze niks kunnen verkopen aan je. Van die conduent punten kochten ze bol.com kaarten om door te verkopen. Als er vragen over glasvezel kwamen moesten ze er over liegen, ziggo heeft ook glasvezel, tot aan de pop....

En om nog wat extra's te verdienen sluisde ze klant informatie door aan guidion die ongevraagd voor je deur stond, om een setje decos te instaleren voor 350 euro. 8)7

De hoeveelheid calls die men dagelijk binnenkreeg over het brakke internet was niet mals.
Jarenlang lijntjes leveren met 100/10 up en down die compleet weg vallen wanneer nederland om 16:00 thuiskomt zet ook een hoop kwaad bloed.

Niet dat delta het beter deed, jarenlang weigeren een bridged modem te leveren voor het pon netwerk en maar stuntelen met die nokia A en B's heeft voor erg veel frustraties gezorgd.

Het beste advies voor delta was een melkpak/titanium modem en een eigen router er achter.

Als ze een affiliate link had gehad van asus routers op tweakers had ze er per dag 3 verkocht.
De meeste modem/routers die je van providers krijgt, hebben een slecht bereik, vooral omdat ze vaak in de meterkast worden geplaatst.
Geen van die dingen hebben een behoorlijke set antennes waardoor de klant moet gaan lopen klooien met deco's |:(
Deco's die destijds om de zoveel maanden een update kregen waardoor ze hun settings kwijtraakten en al die klanten weer onnodig inbelden. (Zowel bij ziggo als delta)


Beide partijen hebben hun sterke en zwakke punten, feit is wel dat pom veel minder warmte genereerd, een prettige bijkomstigheid nu het al steeds warmer word.
Ook heeft delta de moeite genomen om in buiten gebieden aan te leggen ipv alleen maar in de grote steden.
Veel delta klanten hebben 30 jaar lang op een telefoon lijntje gezeten van 20/2 en zijn maar al te blij met hun 1 gig up en down.
Die kleine dorpjes werden vaak overgeslagen door andere partijen.
Je maakt dezelfde denkfout als velen van je glasvezel fanboy medetweakers. Je kijkt alleen maar naar de gebruikte techniek van de aansluiting en daar staar je je blind op. Ik kan je vertellen dat veruit de meeste mensen het heel weinig interesseert hoe internet hun huis binnenkomt.
Dit is een discussie die al lang achterhaald is sinds de teloorgang van TokenRing netwerken.
Dit is een analoog vs. digitaal discussie waar het antwoord al lang duidelijk is.
Het is nooit een discussie geweest dat optisch veel zuiverder is over lange afstanden.

Coax is al 20+ jaar lang geen interessante optie meer als medium omdat de alternatieven (twisted pair etc) geen multiplexing of terminatie nodig hebben, storingsvrijer zijn en veel goedkoper.

De kabels, apparatuur, connectors zijn inmiddels al een niche product van fabrikanten die er mee stoppen of afbouwen.

Ziggo had t.o.v. ADSL de betere positie en de klanten die ze nu hebben zitten er niet omdat het financieel of technisch aantrekkelijk is maar omdat ze stug blijven vasthouden aan coax, hetzij door weerzin tegen verandering hetzij omdat er geen andere mogelijkheid is.

Ziggo zit dus net als die klanten vast in de wet van de remmende voorsprong; verglaas het eindtraject naar de klant en je verliest direct je coax monopoliepositie en je klantenbestand die alternatieven gaat bekijken of blijf coax tot sint juttemis ondersteunen.

En dat is alleen in het belang van Ziggo. Elke consument heeft belang dat providers concurreren op dienstverlening en niet op netwerk.
Maar waarom glas fanboy Tweakers? De rek uit coax is er toch wel een beetje uit? Omdat we het allemaal hadden in huis bestaat het netwerk van ziggo nu in een hybride vorm. Ik snap jouw ziggo fanboyism niet zo goed. Glas is in ieder opzicht beter.. en een van de redenen dat mensen niet weten wat er in huis binnenkomt heeft ook te maken met de marketing van Ziggo. Ze noemen het daar ook gladvezel...

Los daarvan vind ik dit mooie snelheden, alleen haal je het ook echt? Bij KPN is een gigabit echt een gigabit, bij ziggo kwam er ik er niet bij in de buurt...
Het verdrietige is dat je exact toejuicht wat Ziggo lijkt te verlaten: DVB-C. De Next-mini is al een IP device. En dat heb ik niet verzonnen, in de link die ik eerder gaf staat letterlijk " Ziggo's director fixed networks zei eerder tegen Tweakers te verwachten uiteindelijk volledig over te stappen naar IP-tv." Dat is behoorlijk feitelijk.

En nu maak je de denkfout dat kwaliteit HET argument is. De oudjes onder ons kennen vast Video-2000 nog. Technisch veruit superieur aan VHS en Betamax. Maar die heeft het niet gehaald omdat er andere dingen óók belangrijk waren. Maar ik ben het met je eens, DVB-C is met absolute stip het beste wat er is. Maar ik weet niet waar je buitenshuis mee kijkt, Ziggogo - die ik ook heb - levert een gelijkwaardig iets t.o.v. de concurrentie, daar zit werkelijk niets aan onderscheidend vermogen in.

Veel klanten hoppen jaarlijks van provider vanwege korting en zo, de provider lijkt er dus ook steeds minder toe te doen. Internet is als water uit de kraan, het is inmiddels niet heel erg onderscheidend meer. Elke partij levert en dat doen ze over het algemeen ook prima, met de uitzondering zo hier en daar bij alle partijen. Internet is een commodity geworden.
Video 2000 was technisch heel knap uitgedacht maar ook erg storingsgevoelig. Toen kwamen de japanners met recorders die 1000 gulden goedkoper waren, wel heel bleven en waar je op iedere hoek van de straat banden voor kon huren. De rest is geschiedenis.
Je nick zegt iets over jouw - en mijn - leeftijd :) Ik werkte toen bij Philips. Dat was nog in de tijd voor de grote reorganisatie. Technisch briljante producten waar helaas de marketing bij vergeten was. De rest is inderdaad geschiedenis. Maar het onderstreept precies wat ik bedoelde, je kan het beste product hebben, maar toch de verliezer zijn.
Was het ook niet zo dat Philips afkerig was van porno. Hoort bij marketing, hadden de anderen beter begrepen.

Video2000 had betere kwaliteit, 2-zijdig te gebruiken en spoelde snel terug....
Ik zit deze hele discussie nu even te lezen, maar wat ik eigenlijk zie is dat jij juist degene bent die telkens op de man speelt en persoonlijk wordt, niet Houtenklaas. Werk je toevallig zelf bij Ziggo, of heb je flinke aandelen?

Kijk eens in de spiegel, zou ik dus willen zeggen. :)

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 2 mei 2025 20:07]

Even offtopic: we kennen hierbij Tweakers al jaren de meuktracker, en dat vertaald zich inderdaad naar wat jij voor betekenis geeft aan meuk, verzameling van alles en nogwat.
Als je het oude meuk zou noemen, dan is het wel negatief, maar dat deed je niet.
Ik zal het nog een stapje erger maken voor je. Investeren in Docsis 4 is nutteloos. Oude achterhaalde techniek om het laatste nog uit coax te melken. Prima om Ziggo te verdedigen uiteraard, 10 punten, maar sluit je ogen niet voor de technische werkelijkheid. Jaren heeft Ziggo volgehouden dat glas niet nodig is, terwijl ze nu zelf glas aanleggen en ODF/Delta graag willen kopen. Het realisme is daar al doorgedrongen.

Dit slaat totaal helemaal nergens op. Investeren in Docsis is nuttenloos. Er is genoeg al geschreven dat er nog meer dan genoeg toekomst in Docsis schijnt te zitten.

Hier kom je niks meer en/of minder als een glasvezel fan.

Daarnaast valt mij op dat alleen jou berichten +2 of +3 krijgen. Ondanks de helft wat je verteld of niet volledig klopt of met de woorden meuk, straat taal en fanboy achtig klinkt.

Ik zeg hiermee niet dat je alles wat je zegt onlogisch is, maar ook niet alles is logisch. @terradrone geeft wel degelijk in bepaalde elementen gelijk namelijk.
OK, ga ik deels met je mee. Ziggo zou vast niet investeren als het nutteloos is, maar ik chargeer nu eenmaal graag. Waarom @terradrone echter volhoudt dat ik Ziggo afkraak is onzin, ik ben al meer dan 20 jaar tevreden Ziggo (TV) gebruiker. Maar goed, dat krijg ik denk ik nooit meer goed. Maar mijn punt is en blijft, Docsis is een verouderde techniek en dat loopt op zijn laatste benen. Het heeft zijn tijd gehad. Het werkt nog voor velen heel erg prima, maar het is gewoon niet vol te houden. Waarom?

Omdat (passieve) fiber netwerken vele malen goedkoper zijn in het onderhoud (link, pagina 3852/3853 ter ondersteuning). Op prijs is het dan ook op termijn gewoon niet vol te houden t.o.v. fibre netwerken. Of mijn taal fanboy/straattaal klinkt laat ik aan jou, ik probeer altijd feitelijk te zijn. Waar je vindt dat ik onzin vertel, laat dat vooral - beargumenteerd - weten, liefst met een link. Daar leer ik alleen maar van.

Maar feitelijk kom ik er niet onderuit dat passieve fibernetwerken simpelweg de toekomst hebben omdat het veel minder kost dan coax. Ben je dan een fanboy of een realist?
Meuk is leuk, ook volgens deze website O-)

En eens, het is jammer dat mensen bij "meuk" meteen een negatief gevoel krijgen. Ik gebruik "zooi" bijvoorbeeld ook om dingen te omschrijven.
Ik zal het nog een stapje erger maken voor je. Investeren in Docsis 4 is nutteloos. Oude achterhaalde techniek om het laatste nog uit coax te melken. Prima om Ziggo te verdedigen uiteraard, 10 punten, maar sluit je ogen niet voor de technische werkelijkheid. Jaren heeft Ziggo volgehouden dat glas niet nodig is, terwijl ze nu zelf glas aanleggen en ODF/Delta graag willen kopen. Het realisme is daar al doorgedrongen.


[...]

Aanname. Misschien ben ik wel HF engineer in het mobiele werkveld. Link naar onderzoek. 60% meer stroomverbruik mag ik denk ik wel "vreet stroom" noemen, vind je ook niet?

O ja, "meuk" is bij mij een verzamelterm voor van alles en nog wat, die negatieve connotatie die je eraan geeft is niet nodig. Feitelijker dan linkjes geven wat ik netjes gedaan heb wordt het niet, wellicht zou je de moeite kunnen nemen om tegenargument (met link inderdaad) te geven die mijn ongelijk bewijzen.
Het is ook niet nodig. Wanneer Ziggo Docsis 4 uitrolt kunnen ze technisch gezien 10 Gbps downstream en 6 Gbps upstream per klant aanbieden, de snelheden zijn namelijk gespecificeerd per cable modem en niet per kabel segement (wat wel het geval is bij XGS-PON). Je kunt coax het beste vergelijken met wifi, alleen dan via een kabel. Het wordt élke keer weer sneller. Net als bij Wifi krijgen we steeds betere modulatie waardoor er steeds meer data door hetzelfde medium gaat. Ze zijn al gestart aan Docsis 5 en daar gaan ze voor 25 Gbps downstream en 5 Gbps upstream per modem.

Wat tegen Ziggo werkt is dat ze al erg lang het verhogen van de upload tegen houden terwijl daar anno 2025 technisch geen noodzaak meer voor is.
Die splitter gaat er nog wel een keer tussen uit, die is nu prettig en makkelijk in gebruik om heel veel klanten op een PON dslam aan te kunnen sluiten, maar die splitters hebben een max bandbreedte waarin ze gebruikt kunnen worden.
Wil KPN later meer snelheid leveren dan de spliutters aankunnen, dan gaan die splitters waar nodig er weer tussen uit.
coax is meuk. glasvezel bestaat. stoppen met investeren in een dode techniek. FttH is de toekomst, en de enige toekomst.
Je antwoorden in deze post zijn zo ontzettend... Opvallend?

Je weet best wat de persoon boven je bedoelt, ondanks dat het nogal een raar zwart/wit reactie is.

Maar toch kies je er voor een strawman te gebruiken. We hebben het niet over draadloos internet, de hele thread gaat over glas VS coax. Maar toch kies je voor deze reactie. En deze reactie is niet bepaalt een uitzondering... Waarom is het zo belangrijk dat ziggo er goed vanaf komt...

Ik zie ziggo persoonlijk graag competitief blijven, meer concurentie is meer beter. Maar voor mij voelt hun aanbod een beetje sneu... 1000/100? Sorry maar waarom zou ik meer betalen dan nu terwijl ik al 5+ jaar gbit glas heb. Voor een prijs waar ziggo überhaupt weinig fatsoenlijks voor heeft. Leg mij dat eens uit. Want ik ben op dit vlak gewoon een eindgebruiker die snel, betaalbaar internet wilt. Waarom zou ik in hemelsnaam voor ziggo kiezen?
Je doet zelf toch precies hetzelfde door steeds te verkondigen hoe slecht Odido wel niet zou zijn? Heb je überhaupt enige ervaring gehad met Odido? Of is het alleen maar gebaseerd op horen zeggen en lezen? Ik ben zelf heel lang fan geweest van Ziggo, maar door een aantal negatieve ervaringen (zal ze hier niet gaan benoemen) is dat geheel omgeslagen. En ik zit nu een aantal jaren bij Odido op glasvezel ODF en dat bevalt tot nu toe prima mag ik wel zeggen. Ik merk dus helemaal niks van die klachten regen waar jij het over hebt....
Ziggo kent m.i. maar één Unique Selling Point en dat is de sublieme beeldkwaliteit van DVB-C. Maar daar lijken ze nu zelf vanaf te stappen.
Echt dom IMO, in plaats van zich te focussen op hun sterke punten zetten ze vol in op hun zwaktes.

Wat Ziggo zou moeten doen is helemaal stoppen met Internet, daarop kunnen ze toch niet concurreren, en de vrijgekomen bandbreedte gebruiken voor een enorm pakket zenders in superieure kwaliteit via DVC-C.

Zelf heb ik een glasvezel internet verbinding maar TV via Ziggo puur vanwege DVB-C, geen gezeik met een prutkastje en gewoon lekker de tuner van je TV kunnen gebruiken.
TriNed levert DVB-C over glasvezel

https://trined.nl/televisie/
Dat heb je goed. Enigszins offtopic: wat daar opmerklijk aan is, is dat Trined het gehele basispakket, dus ook de commerciele zender, unencrypted, dus FTA, via dvb-c aanbied. Alleen voor de extra tv pakketten heb je bij Trined een smartcard met CI module nodig.

Dit heeft me altijd verbaasd, gezien tv providers (dus ook isp's zoals ziggo en kpn) vaak schermen met het argument dat tenminste de commerciële netten encrypted geleverd moeten worden omdat men dit verplicht word door de contentaanbieders. Maar bij Trined kan je gewoon doodleuk iedere dvb-c geschikte tv direct op coax aansluiten en het hele basispakket bekijken.

Overigens leverde kpn vroeger ook dvb-c via glas. Jammergenoeg zijn ze daar alweer even geleden mee gestopt.
/offtopic :)
Ik zie die optie nergens als ik mijn postcode invul.
Als TriNed bij jou internet over glas levert en je standaard TV kiest (niet interactieve TV), krijg je de DVB-C oplossing, weet niet welke glasvezelnetwerken je hebt liggen, TriNed levert in elk geval over ODF en Efiber weet ik, anders hun even bellen?
Ik kan alleen kiezen uit interactieve TV en geen TV.
Ok, net zelf met eigen postcode gecheckt en krijg 3 opties: Standaard TV, Interactieve TV of geen TV. Weet niet welk glasvezelnetwerk je hebt? Anders is over bellen dinsdag?

Bij standaard TV staat deze beschrijving:

Ja, standaard TV
- 100+ Zenders
-TV kijken via de TriNed TV App
-In het hele huis kijken via bestaande (coax)kabel
-Gratis smartcard voor nog betere kwaliteit
Hier nog één. Ik heb Ziggo TV vanwege het superieure beeld. Als zij het voor elkaar krijgen dat ik maandelijks streaming services aan/uit kan zetten, dan ga ik NOOIT weg. Maar wel op DVB-C graag. Zonder DBV-C zijn ze één van de velen. Maar goed, we gaan het zien.
Ik lees je geen onderbouwing geven dat er momenteel niet geconcurreerd kan worden met de snelheidsverhogingen. Dat apparatuur stroom kost wil niet zeggen dat meer verbruik dus niet op andere manieren te overbruggen is, zoals in het meeleveren van diensten, eerder snellere verbindingen leveren enz waar nog genoeg klanten door blijven.
Dat is een aardige inderdaad. In veel gebieden in NL is de kabel nog steeds "king" en is er geen concurrentie, behalve traag koper. 100Mb op coax of 6Mb op ADSL/VDSL, dat is geen lastige keuze. Maar in de gebieden met gelijk speelveld - lees "glas" - is concurreren op snelheid ineens geen onderscheidend vermogen meer. Dan hou je DVB-C over (vind ik nog steeds met heel, heel ruime voorsprong de beste in de markt) als USP, het zenderpakket en de prijs. Als glasvezel gemeengoed is in NL wat over een paar jaar wel klaar is, dan hou je weinig over om te concurreren. Internet kan iedereen dan leveren, je coaxnetwerk kan niet mee qua prijs met FttH. Tja, en dan?

Als ik Ziggo was hield ik DVB-C tot in het oneindige in de lucht, zorg je voor een spectaculair zenderaanbod, inclusief alle streamende partijen die je per maand kan uit/aanzetten, kopen van losse films van streamingpartijen. Die kant op. Lever drie smaken internet erbij, bundelkorting met mobiel erbij. Maar DVB-C, daar zou ik het aan ophangen. Want die kwaliteit is er domweg niet in de markt, alle IPTV die ik tot nu toe gezien heb, ik word daar niet gelukkig van. En ook al neemt lineair TV kijken af, met streaming erbij moet dat toch een gat vullen.
Veel mensen hebben een 'vendor lock-in' gecreëerd doordat ze nog altijd e-mailadressen zoals @home, @chello etc. gebruiken die onderdeel zijn van Ziggo.

Het meerendeel van deze mensen zie ik echt niet snel van provider switchen, al helemaal niet als je bedenkt hoeveel moeite het kost om alles wat aan zo'n e-mail adres is gekoppeld te wijzigen.

Je verwacht het misschien niet, maar deze groep is nog erg groot. Ik kom tijdens mijn werk regelmatig dit soort e-mailadressen tegen.
Daar zat ik inderdaad ook over te peinzen straks en ik denk simpelweg dat je gelijk hebt, dat die groep nog weleens heel groot kan zijn, dank voor het inzicht!
Transport is ondergeschikt aan de encoding bij digitale signalen. Dus DVB-C of full-ip maakt niet uit.
Maar wel hoe het naar je TV gaat/verwerkt wordt. Bij IPTV moet er een omzetting extra gemaakt worden, bij coax niet.
Overigens spreekt Trined dit tegen, want die leveren DVB-C via glasvezel, door in de FTU de omzetting naar coax te doen, waardoor je je bestaande coaxkabel in huis kunt gebruiken en geen IPTV kastje nodig hebt.
Onzin, het gaat om de 'vorm' van het digitale signaal. Hoe dat gedragen wordt maakt niets uit.
Tuurlijk wel, het medium waar een signaal doorheen gaat maakt wel degelijk uit voor de kwaliteit en ontvangst van het signaal. Zelfs bij een digitaal signaal.
(En nee, ik heb het hier niet over de dure HDMI kabels die bij de BCC werden verkocht als je een nieuwe TV kocht, maar over langere afstanden)
Het wordt pas interessant als je het digitale signaal niet 100% goed terug krijgt. Tot die tijd maakt de drager niet uit. Eerlijk gezegd had ik minder problemen met KPN dan met Ziggo TV toen ik nog in Zwolle woonde vlak bij de zendmast.
Sublieme beeldkwaliteit van DVB-C? Huh?

Als je het vergelijkt met een film of serie streamen via Netflix of Prime (beide toch al niet echt de crème de la crème qua bitrates) is Ziggo echt bagger.
En vergelijk het eens met NLZiet, Odido of KPN ... Echt, mijn tranen zijn op.
Coax verbruikt veel meer energie. Elke wijk en straatkast (eindversterker) heeft stroom nodig. Terwijl XGS-PON met 1 PoP honderden of duizenden huishoudens kan bedienen, "desnoods" op kilometers afstand, zonder dat er ook maar een beetje meer energie verbruikt wordt "voor onderweg" (terwijl coax dus versterkers nodig heeft). Waarbij de wijkkast dus ook een elektrisch signaal moet "genereren", terwijl bij glasvezel er maar een "lampje" hoeft te knipperen simpel gezegd.

Operationeel is coax dus veel duurder. Hoger energieverbruik. En vereist vast ook nog eens meer onderhoudt. En met een overstap op docsis4 kan het zomaar zijn dat alle straatkasten/eindversterkers, en wijkkasten, weer vervangen moeten worden. Dus elke zoveel jaar (/nieuwe versie) moeten er weer tienduizenden? honderduizenden? eindversterkers ("elke straat heeft er een") vervangen worden. Terwijl glasvezel pas een "upgrade" heeft gehad, en dat is van AON naar XGS-PON. Waarbij er alleen in het PoP waar dus honderden aansluitingen (van een heel dorp bv) bij elkaar komen hardware vervangen moet worden. Zal het bij XGS-PON waarschijnlijk wel om (veel) duurdere hardware gaan dan een eindversterker. Maar op een OLT (XGS-PON "zender" / switch) zitten wel direct honderden aansluitingen, terwijl een eindversterker er maar tientallen heeft, en in elke straat een eindversterker vervangen meer werk (manuren) is dan een aantal "switches" in één PoP.
Is Ziggo zijn backbone dan niet al grotendeels verglaasd? Dat is waar Telenet in België (ook van hetzelfde moederbedrijf) mee koketteert, om de klant wijs te maken dat ze glasvezel aanbieden.
Ze adverteren met glasvezel verbinding, maar dat is 99,95% gewoon coax tot aan de wijkkast en/of straatkast. Ziggo heeft wel een project lopen met glasvezel in nieuwbouw wijken, maar dat is volgens mij niet meer dan 15K woningen. Ik ben ook benieuwd hoe ze die snelheden gaan waarborgen en denk ook niet dat ze dat gaan halen als er meerdere mensen gebruik maken van hogere snelheden icm met downloaden/streamen in 4K.

Ik merk ook dat glasvezel van KPN vaak ook geen 1000 Mbps haalt, maar gewoon 450-850 Mbps en soms een piek naar 1020 Mbps in de zomer vakantie. Het is daarom ook denk ik dat ze die 500 Mbps er uit hebben gehaald en gewoon 1000 mbps maximaal aanbieden voor € 2,50 meer tov 200 mbps.

Nu maakt mij die snelheid verder niet uit, haal staandaard via VPN en DNS routing 100/100 Mbps maximaal en die klapt ook nog wel eens naar 60 Mbps, maar zorgt voor geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 2 mei 2025 18:27]

Glas haalt eigenlijk bijna altijd wel de aangegeven snelheid, meer als 10% afwijking is al zeldzaam. Maar er zijn vaak problemen met bv wifi interferentie van buren, trage servers, te veel overboeking op het subnet etc, etc, Ik raad echt aan om eens naar je provider te bellen, dan is dit in 99% van de gevallen best op te lossen.
ik werk zelf bij de provider en er zijn te veel mensen aangesloten op de centrale en dat moeten ze hier in Groningen uitbreiden en vooral omdat er veel nieuwe wijk gedeeltes er zijn en ook uitgebreid worden en nog steeds worden aangesloten op een centrale die 4 km verderop staat.
Ik ben net overgestapt naar odido, Ziggo weigerde mij een nieuw klein tv kastje te geven als klant met nog een Quicknet email en €5 rekenen voor het eerst gratis sportpakket was de druppel.
Volgens de monteur die odido kwam aansluiten had ik nu glasvezel wifi.
Ik moest toch even gniffelen.
Zoals Ziggo glasvezel-kabel levert, heb jij nu glasvezel-wifi ;)
Zeker wel. Maar precies wat @RobertMe al meldt, vlakbij de gebruiker wordt het glas omzet naar coax (DOCSIS). Daar staat dus een kast met actieve apparatuur. En daar zijn er vele, vele duizenden van in NL. Die hebben stroom nodig, onderhoud, security fixes in firmware zo nu en dan. Dat kost gewoon bakken met geld. Een FttH netwerk, of dat nu AON (point to point) op PON (point to multipoint) is heeft in de weg die het glas volgt geen actieve apparatuur. Jouw meterkast heeft het ene actieve apparaat, het andere eind wat bij GPON (theorie) tot 60km verderop kan zitten het andere actieve device.

Waar coax lokaal wordt omgezet naar glas (zeg een straal van 300 meter) kent GPON een theoretische straal van 60km. Stel even dat dat "maar" 10 km is dan is het ineens glashelder (pun intended) dat het aantal provider-actieve-apparatuur bij GPON vele, vele malen lager ligt dan bij coax.
Ik kan me pon op meer dan 10km niet echt voorstellen. Ervaring met alles meer dan 10km is: fors duurder dan de 10km varianten voor glas. En dat was dan nog point to point, directe verbinding. Multipoint zal altijd iets aan overgangen, reflecties, demping geven, dus eerder minder dan meer afstand lijkt me?
Ik eerlijk gezegd ook niet, al was het maar om praktische redenen. Als ik kijk naar waar ik woon en trek een cirkel van 5km om mijn huis, dan hebben we het over (mogelijk) tienduizenden aansluitingen. Als er in de POP dan iets kapot gaat, heb je gelijk een verstoring van formaat) en heel veel aandacht. Daar zal ook wel een verdeelsleutel op worden losgelaten. Op het platteland wat grotere cellen, in stedelijk gebied wat kleinere.

Maar daar hebben knappe koppen vast een optimum voor gevonden. Maar ik denk dat er wat voor te zeggen is, eerder minder kilometers dan meer.
@RobertMe Bij telenet zal dit wat langer duren daar ze hun DVB-C aanbod gaan weg doen en enkel streaming aanbieden, nu hebben ze te weinig frequenties vrij voor die hoge snelheden,
na 2030 of later zal het DVB-C aanbod bij telenet weg zijn, dus het zal nog wat langer duren vrees ik dan 2026.
Hier ook inderdaad. Ze noemen het ook glasvezel-kabel in de marketing terwijl de backbone glasvezel is, en het laatste stuk via de coax kabel gaat.
Hogere energiekosten zullen vast de prijs stuwen, maar het prijsverschil zit hem vooral in het feit dat Ziggo geen echte internet-only kan aanbieden. Neem je enkel internet af, dan heb je nog altijd toegang tot de 'free-to-air' (FTA) TV kanalen die Ziggo ongecodeerd doorgeeft (55 stuks). Zo goed als iedere TV heeft een tuner en Ziggo kan dat in principe niet blokkeren zonder onnoemelijk veel kosten te maken. Deze kanalen zijn een alternatief voor het oude analoog TV kijken. Vijf jaar geleden waren er nog zo’n 400.000 abonnees die het 'kabel TV' abonnement afnamen, dus voor Ziggo is het interessant om deze zeer goedkope klanten (geen uitleenapparatuur) te behouden. De FTA kanalen zullen voorlopig nog wel even blijven.

Ziggo kan in principe niet anders dan een hogere prijs vragen voor Internet Only.

Als je de Alles-in-één pakketten vergelijkt van alle providers dan is er maar weinig verschil in prijs.
Dat er kosten zijn aan energieverbruik is niet bijzonder. Maar de vraag was waarom men met snelheidsverhogingen komt om te concurreren. Meer stroomverbruik wil niet zeggen dat er dus maar te weinig inkomsten zijn als ze de prijs verlagen in plaats van de snelheid te verhogen. Zelfde gaat op voor je argument van meer onderhoud. Het negeert zelfs dat er is opgemerkt dat klanten niet duidelijk een snelheidsverhogingen nodig hebben en dus in grote aantallen meer tevreden kunnen zijn met een lagere prijs en lagere snelheid.
Het spijt me verschrikkelijk, maar je reactie staat stijf van onjuiste aannames en veronderstellingen.
Coax verbruikt veel meer energie. Elke wijk en straatkast (eindversterker) heeft stroom nodig. Terwijl XGS-PON met 1 PoP honderden of duizenden huishoudens kan bedienen, "desnoods" op kilometers afstand
Heb je hier een bron bij? De energie die een coax wijkversterker verbruikt is absoluut minimaal, wat me doet vermoeden dat je geen achtergrond in de elektronica hebt en dus ook geen idee hebt van wat rf versterkers aan energie verbruiken. Dat is relatief erg weinig. Ja er zijn zendamateurs die kilowatt lineairs gebruiken op de korte golf, dat is hier helemaal niet aan de orde.

En wat denk je dat er voor de verwerking van al die data afkomstig van, zoals jij het noemt "honderden of duizenden huishoudens", nodig is? Denk je dat al die firewalls / routers / fiber converters op een paar knoopcelbatterijen draaien??? Sterker nog: de wijkcentrales van ziggo zijn een stuk kleiner dan die van fiber. Voor fiber worden er complete stenen/betonnen gebouwen neergezet die vol staan met 19inch racks. Lekker energiezuinig inderdaad.
Operationeel is coax dus veel duurder. Hoger energieverbruik. En vereist vast ook nog eens meer onderhoudt. En met een overstap op docsis4 kan het zomaar zijn dat alle straatkasten/eindversterkers, en wijkkasten, weer vervangen moeten worden.
Dit zijn twee aannames dit feitelijk onjuist zijn. Het energieverbruik van fiber bij de eindverbruiker verschilt niet van die van een coax klant (dit is zo vaak gebleken wanneer klanten het energieverbruik van hun fiber modem vergeleken met die van een coax modem, scheelt niks). En wat betreft die straatkasten, die uitspraak laat alleen maar zien dat je echt niet weet waar je over praat. Ziggo heeft in de afgelopen jaren namelijk vrijwel al hun straat en wijkkasten al vernieuwd. Nieuwe versterkers, splitters, wanneer nodig nieuwe f connectoren op de kabels (van crimp naar compressie), nieuwe interlinks, een forse fiber backbone. Hier is stiekem enorm veel geld en tijd in gaan zitten, waardoor het netwerk grootdeels vernieuwd is. Voor zover ik weet is een groot deel vh netwerk inmiddels geschikt voor 1200mhz doorgifte.
Terwijl glasvezel pas een "upgrade" heeft gehad, en dat is van AON naar XGS-PON
xgs-pon is geen "upgrade" voor aon, het is simpelweg een goedkopere manier met een forse overboeking om glasvezel aan te leggen. De techniek is door het gedeelde netwerk goedkoper dan aon. Actieve fiber links kunnen prima 10gbit of meer leveren, maar is simpelweg duurder in aanleg en onderhoud omdat ieder klant zijn eigen point-to-point fiber link krijg in tegenstelling tot PON, waarbij bandbreedte gedeeld word doormiddel van time division multiplex. Dus als klant moet je "wachten" totdat je aan de beurt bent om een datapakketje te versturen bij het gebruik van PON.

Bij xgs pon moet er overigens niet alleen in de pop hardware vervangen worden, ook de optical splitter/combiner moet in het netwerk geïmplementeerd worden.

Merkwaardig overigens dat men op deze site in het verleden altijd de coaxboeren aan het afzeiken was omdat "je de kabel met de hele straat deelt" bij docsis. Bij PON gebeurd nu precies hetzelfde wbt capaciteit delen, alleen dan via een fiber kabeltje.
Coaxboeren en tegenwoordig dus gewoon Ziggo want dat is de enige echte partij nog, hebben er 2 misschien wel 3 decennia een potje van gemaakt. Rommel geleverd. Ze konden dat omdat de andere keus, (A)DSL, nog veel slechter was.

Maar de hoeveelheid storingen, vage shit, connectie fouten, onbruikbare TV en ander gezeik wat Ziggo telkens maar weer afwentelde op de eindgebruiker (het ligt aan uw kabels) was in mijn kennissen, familie en vrienden kring gewoon 100%. 100. Niemand had GEEN probleem. Dus IEDEREEN die kon is overgestapt naar glasvezel. Gevolg? Het werkt nu bij iedereen.
Kun je lang en breed over praten maar dit was de werkelijkheid. En daarom rennen de klanten weg.

En nu? Ondertussen heeft Ziggo haar zaakjes redelijk op orde. De techniek lijkt te werken. Maar de enige klanten die ze nog hebben zijn hen die niet weg kunnen of niet weg willen.
Bijvoorbeeld omdat ze de verandering niet aan kunnen. (zoals mijn moeder van 82)

Het ging helemaal niet over het overboeken. Het ging over het niet leveren, slechte service, slecht product en hoge prijzen. En daar bovenop kwam dat overboek verhaal. En van dat beeld komt Ziggo, Liberty Global, nooit meer af. Ik ga daar met een hele grote boog omheen. Het bedrijf staat bij mij op de dodenlijst.
Het merk Liberty Global en dus ook Ziggo is besmet. Ik neem daar, zolang ik het kan, niets vanaf.

En ik adviseer ook iedereen die advies aan mij vraagt om datzelfde te doen.
Ik geloof je meteen, maar daarmee hoop ik ook dat je je medetweaker gelooft, zoals ik, wanneer ik aangeef dat die ervaring helemaal niet heb.
Maar de hoeveelheid storingen, vage shit, connectie fouten, onbruikbare TV en ander gezeik wat Ziggo telkens maar weer afwentelde op de eindgebruiker (het ligt aan uw kabels) was in mijn kennissen, familie en vrienden kring gewoon 100%
Zoals ik dit heb ervaren had dit niets met "afwentelen" te maken, maar feitelijk met het probleem dat heel veel mensen (veruit de meeste die ik tegenkom) een enorme puinhoop van hun ziggo aansluiting maken, en dan ziggo ervan de schuld geven.

Ik heb letterlijk meegemaakt dat men de coaxkabel verlengt had met twee-aderig lampensnoer. Vraag me niet hoe (tape en kroonstenen), over de hele lengte vh huis door de kruipruimte. En dan vervolgens schelden op ziggo, precies wat jij nu doet.

Ik heb veel ervaring op dit vlak en kan je dan ook alleen maar met je delen dat wat ik tegenkom aan ziggo "storingen" 9 vd 10 keer aan de klant ligt. Daarbij is mijn ervaring ook dat mensen graag grote geldbedragen investeren in de "zichtbare" dingen (nieuwe vloer, nieuwe plinten, nieuwe keuken, nieuwe auto en natuurlijk een e-bike van ruim drieduizend euro). Maar wanneer ze voor de keuze worden gesteld een ziggo monteur te huren voor vijf tientjes om in heel het huis de problemen op te lossen dan is het te duur. En dan weer afgeven op ziggo want "het is zo'n beroerd bedrijf".

Door mijn achtergrond is mijn prive coaxnetwerk in huis van een hoge kwaliteit. Ik heb één keer met een storing te maken gehad op mijn coax aansluiting en voor ik er erg in had lag er kosteloos een compleet nieuwe coax kabel in de stoep naar de wijkversterker.

Die klachten die jij beschrijft herken ik vooral van glasvezelprovider odido, die hebben zelfs kassa gehaald.
Een potje van gemaakt, kan je dit eens feitelijk maken of hebben we hier te maken met N=1 verhaal/ervaringen? Ik zit al bij Ziggo sinds ergens rond 2003 en de storingen zijn echt op 1 hand te tellen en wat ik me kan herinneren was het 1x doordat een boom was omgewaaid en de kabel had meegenomen en 1x omdat ik in mijn 1e huurhuis daarvoor iemand had had die niet betaalde en daarom actief was afgesloten in de wijkkast. Vast hier en daar nog wel eens wat kleine storingen die ik wel of niet gemerkt heb maar kan er haast geen herinneren.

Nee, ze zijn niet perfect. Maar de aannames die je doet dat de klanten nu weg rennen is ook nergens op gebaseerd als in gekoppeld aan die 2 feiten. Dat kan ook door prijs komen of omdat ze simpelweg nu een keus hebben uit 2 of 3 provider en eens bij de buren willen kijken. Ze hebben nog net geen 3 miljoen klanten he....
Het stroomverbruik van al die coaxversterkers overal, docsis modems zijn volgens mij ook wel duurder dan gpon. Tel daarbij op dat veel coax in de grond er al jaren zit en ook vervangen moet worden. Glas is redelijk "nieuw" en een stuk energiezuiniger. Zolang ze coax blijven gebruiken blijven ze meer kosten maken dan de concurrentie.
Waarom zouden de coaxkabels vervangen moeten worden? Ze slijten niet ofzo. Ze hebben bepaalde technische eigenschappen en die blijven constant aanwezig.
In de loop van de tijd wordt het PVC poreus en komt er water in. Of bij werkzaamheden wordt hij doorgehaald, wel weer gefixed, maar het wordt er nooit beter van. Dat soort kabels moet simpelweg eens in de 20-30 jaar vervangen worden.
Blijft toch bijzonder hoe deze hardnekkige geruchten steeds weer de kop op steken van meer energie en de kabels zijn poreus. Als kabels poreus waren hadden we inmiddels wel Tweakers forum vol klachten gelezen of ze gezien in radar....

Dat coax meer verbruikt zou prima kunnen, maar heb nog niemand die hard zien maken en of dit dan zo exponentieel veel meer is dan fiber...

Laten we het hier wel feitelijk houden en niet op geruchten en iets wat je ergens een keer gelezen hebt en plausibel lijkt.
Meh, is gewoon kennis uit mijn praktijk, maar is ook keurig op het internet te vinden hoor. PVC wordt vaak op 100 jaar gezet, dat is lang. Maar veel grond werkt - daarom ligt er ook met regelmaat een extra lus zo hier en daar - en zorg ervoor dat er haarscheuren in het PVC komen. Dat kan na 20 jaar zijn, ook na 40 jaar en in zandgronden nooit van je leven. Ervaring leert dat kabelstoringen toenemen rond de herfst als het grondwater stijgt en dat is niet per ongeluk.

Twee linkjes naar meerverbruik coax:
https://digital-strategy....ient-broadband-technology
https://ijisrt.com/assets/upload/files/IJISRT23MAY2417.pdf (pag. 3852 / 3853)

Verschillende onderzoeken naar stroomverbruik van coax t.o.v. fibre geven verschillende getallen, maar altijd ten gunste van fiber. Het tweede linkje hierboven spreekt van operationele kosten van 25% t.o.v. die van coax en een halvering van het stroomverbruik voor FttH. Dat is meer dan significant. Dat is denk ik best wel feitelijk.
FTTH technology requires a smaller electricity bill
than HFC technology, which is 19%.

Ik weet niet waar jij de halvering vandaan haalt, maar ik lees dit in de conclusie.
Mea culpa en dank voor de correctie, ik vergeleek Watt met Power consumptie en dat is ronduit slordig. Ik doe het voor 19% besparing op elektriciteit. En 75% besparing op operationele kosten.
Kan die 75% nergens uithalen maar dat zal ik op je woord geloven, daar moet wel bij aangegeven worden dat dit onderzoek is gedaan in indonesie, ik weet niet in hoeverre ze operational costs dan ook kosten van aanleg/ de afstanden die ze daar moeten aanleggen vs. de relatief korte afstanden hier in Nederland.

Het is in ieder geval de 1e bron die hier ooit is aangeleverd, dus chapeau
Die 75% haal ik uit pagina 3852, uit de getallen die daar staan. 112.800.000 / 452.299.200

Maar ik zeg er gelijk bij, andere onderzoeken zijn echt te vinden en komen werkelijk nooit met dezelfde getallen. Maar wel dezelfde uitkomst, fibre komt er altijd beter uit. En of dat nu 19% is, of 50% voor elektra is en 35% of 75% voor operationele kosten maakt dan onder aan de streep minder uit. Je 'Return On Investment' duurt alleen iets meer of minder lang.

Ik lees daar niet de aanlegkosten in die tabel. En of het dan in roepies, sjekkels of pepernoten is, de getallen spreken voor zich. En laten we wel wezen, wereldwijd zijn er niet zoveel leveranciers van PON apparatuur. Nokia, HuaWei, ZTE zie ik hier veel staan, elders op de aardbol is het Chinese aandeel wellicht nog groter.

Iets minder leesbaar, maar Europees met eenzelfde conclusie. "Opex savings" van FttH t.o.v. HFC (Hybrid Fibre Coax) wordt daar op 50% gesteld. Je ziet daar ook de kosten per "Homes Passed" op $53 voor een fibre aansluiting, $107 voor een coax aansluiting, met als hekkesluiter xDSL $144. Nu snap ik gelijk waarom KPN dat koper uit wil hebben.
Jaja, dus een shovel die dwars door een fiber backbone (precies wat hier lokaal nog recent is gebeurd) knalt richt geen schade aan? Interessant.
Mijn paard breng me ook naar de stad in slechts 2 uur. Dus waarom zou ik die vervangen door een auto, zodat ik de stad in 15 minuten kan bereiken. De (totaal) prijs van hooi en stalling is trouwens hoger dan die van de elektriciteit. En dan hebben we het nog niet eens over de keutels.
Natuurlijk slijten ze wel. Ze liggen veelal gewoon los in de grond dus die krijgen gewoon te maken met alle factoren die slijtage veroorzaken.
En de fiber pop's gebruiken zeker geen stroom? duizenden gigabit aansluitingen per wijk/dorp routeren / processen kost geen energie? Die grote betonnen fiber gebouwen die tegenwoordig overal in de wijken staan en vol staan met 19inch racks staan er voor de lol?

Docsis modems duurder dan gpon?? Heb je daar een bron voor? Dit "argument" is nieuw voor me. Je bedoelt natuurlijk dat een rf modulator duurder bij inkoop is (bij een half miljoen stuks) dan een optical converter?

Ik geloof er namelijk werkelijk niets van.
Nu kom ik met grote regelmaat in dat soort gebouwen. De verglazing is daar heel goed zichtbaar. Niet "vol met kasten" zoals je zegt, maar op zijn best een handvol. Met XGSPON zitten er veel aansluitingen op één vezel, dus met 100 aansluitingen heb je al een flink dorp te pakken en die zie je amper terug in de kast qua aansluitingen. En de zaal ernaast waar vroeger het "koper" werd afgehandeld staat inmiddels zo goed als leeg met in de hoek nog wat apparatuur voor mensen die nog op koper zitten. Dit soort gebouwtjes liggen zeker niet in elke wijk, maar vele kilometers uit elkaar.

Er zijn dan ook geen "grote" betonnen fiber gebouwen in elke wijk. Dat is juist de grap van GPON, er mag zomaar tot 60 km afstand zitten tussen aansluitpunt en het koppelpunt bij je provider. Er is helemaal geen noodzaak tot die "betonnen fiber gebouwen die tegenwoordig in de wijken staan". Met de verglazing verdwijnen er aan de lopende band oude panden. En dat is ook te zien, er staan zo af en toe wat van die oude panden in de verkoop. Verwar je die "betonnen gebouwen" niet met transformatorhuisjes van Stedin of zo? Want voor glas is het in ieder geval niet.
Het in stand houden van het ouderwetse Ziggo netwerk kost jaarlijks net zoveel als bijvoorbeeld KPN momenteel aan de aanleg van glasvezel kwijt is. Met op deze manier doormodderen gaat Ziggo de strijd echt niet meer winnen zeker nu het pluspuntje voor een aantal gebruikers namelijk DVB-C hiervoor ook gaat verdwijnen.
Volgens mij ligt hier ook de kans, niet in de top willen concurreren maar gewoon op prijs. Infrastructuur is bestaand en hebben ze relatief weinig kosten aan tov partijen die recent glas gelegd hebben. Ze zouden scherper op prijs moeten concurreren lijkt mij?
hebben ze relatief weinig kosten aan tov partijen die recent glas gelegd hebben
Ziggo heeft net fors geïnvesteerd in een upgrade van hun coax netwerk. Dus wbt "weinig kosten" zal dat wel meevallen. Docsis 4.0 kan enkel geimplementeerd worden als het netwerk daarvoor gereed is, iets waar ze de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest (dit is een enorme klus). Het is dus niet zo dat een manager opeens bedenkt "laten we docsis 4.0 aanzetten" en dat wonderbaarlijk het hele coax netwerk dit ineens kan verwerken. Daar gaat een grote investering aan vooraf.
Nee man DOCSIS is gewoon achterhaald net als VDSL. Ik heb het gevoel
dat je het niet wilt lezen maar toch.

Laten we het simpel houden:

De netwerken zijn gelijk tot aan de pop we laten dus ff de core en peering buiten kijk.

Van de pop naar de eindklant met DOCSIS:

CMTS (komt coax uit geen glas) > combiner > amplifier (hier wordt het glas) > verdeler actief > verdeler passief > modem.

GPON:
OLT > splitter > vaak nog een splitter >ONT (modem)

Zoals als je ziet is de OLT vergelijkbaar met de CMTS maar in hardware is het compleet anders om DOCSIS uit een CMTS te krijgen heb je speciale modules nodig die het signaal genereren. Deze modules gebruiken veel meer stroom dan de optische modules in OLTs omdat er al veel meer vermogen in het signaal gaat zitten. Daarnaast zijn vaak CMTS’en gesplitst in upstream en downstream dus heb je al 2 of meer units nodig om de gebruikers van een POP te bedienen. Hierna wordt het signaal actief met hoog vermogen lasers de wijk ingestuurd. Het signaal van coax over fiber is vele malen sterker dan van ethernet over fiber. In de wijk moet dat weer ontvangen worden. Ook weer een actief component dat stroom nodig heeft.


PON is gewoon een shared access media super simpel en werkt gewoon met een plug-in optic net zoals elke andere glasvezel ethernet verbinding. De splitters zijn passief en het laser vermogen is laag voor de optic in de OLT. Dit is vele malen zuiniger en niet onderhoud gevoelig. Ik ken providers die nu actief hun DOCSIS netwerk aan het uitzetten zijn en aan het vervangen voor GPON met een ROI van 7 jaar. De upgrade naar XGS PON is simpel aangezien het op een ander wavelength zit. Splitter er voor en gaan.

Technisch gezien is GPON de echte winnaar en dat is ook logisch nieuwere techniek die gedreven wordt door de markt. Natuurlijk moet Ziggo blijven investeren om hun netwerk aantrekkelijk te houden maar ze zouden beter iets kunnen verzinnen om glas in de groene kabels te blazen.

[Reactie gewijzigd door matthijs4s op 2 mei 2025 21:38]

Er is een verschil tussen infrastructuur qua simpele kabels en infrastructuur qua CMTS en aanverwante componenten. Die kunnen niet spontaan Docsis 4.
Misschien ook een stukje oud zeer.
Ziggo heeft jaren de prijs hoog kunnen houden door een monopolie op het coax netwerk.
Nu is er eindelijk concurentie door de uitrol van glasvezel waar men ook nog eens een snellere verbinding krijgt voor een lager bedrag.
Jah, dat is natuurlijk minder 'sexy' en het gaat pijn doen (ontslagen).
Maar hoeveel klanten hebben meer nodig dan 400 Mbit/s,
wetende dat EEn 4 K stream maximaal 60 Mbit/s nodig heeft...?.
.
Ik ben naar eigen zeggen een best techie, :+
maar heb een Ziggo Start+ abonnement (oid).
Momenteel zijn ze wel met de prijs aan het stunten. Ik heb sinds gisteren voor een jaar lang 10 euro korting per maand. Daardoor betaal ik nu 45 euro per maand voor Gigabit internet.
Na een paar jaar afwezigheid, heb ik net toch weer 2 jaar bij Ziggo getekend. Want die TV met een adviesprijs van € 600 die momenteel wordt weggegeven en een jaar gratis Disney Plus was te verleidelijk om te laten schieten. En in de praktijk merk je weinig tot geen verschil met glasvezel. Na die twee jaar zien we wel weer, tenzij ik tegen die tijd ook in een vendor lock zit i.c.m. Vodafone...
Amerikaanse aandeelhouders.
Willen zoveel mogelijk winst.
Breekt ze nu op.
Ziggo heeft vorig jaar €1,9 miljard winst, voor belastingen, behaald op een omzet van €4,1 miljard.
Het lijkt er op dat de aandeelhouder de grootste belangen heeft, en aangezien ze ook afgelopen jaar weer meer winst hebben behaald op dezelfde omzet zijn ze nog niet genoodzaakt om te starten met prijs-vechten.
Ik begrijp niet dat Ziggo niet kan concurreren op prijs. Hun bestaande aanbod is goed genoeg voor 98% van de huishoudens maar ze verkopen het niet omdat het duurder is dan iets snellers. Wat is er zo duur aan hun netwerk dat er al ligt dat het duurder is dan nieuwe glasvezel?
Inderdaad, zelfs voor mij als gamer en ICT-er is 1 Gbit/s voldoende, ik wil alleen dat de upload snelheid omhoog gaat en het liefst symmetrisch, maar iets omhoog is al heel fijn.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 3 mei 2025 15:44]

Ze verliezen al 3 jaar klanten en denk dat er sowieso al 350k minder klanten zijn en dat is mede door de prijzen die verhoogd worden met door dat mensen letterlijk het idee hebben mee te betalen aan Ziggo sport F1 ,maar nu ook aan voetbal en afgelopen jaar waren er 134k klanten weg en heeft KPN ook opeens meer klanten dan ziggo zelf en wie had dat gedacht een paar jaar geleden.

Ziggo had ooit 4 jaar geleden een markt aandeel richting de 45% en dat zit nu ergens tussen de 35-40% range en die daalt ook nog eens steeds verder.
Zolang ze geen glas- of echt snelle upload hebben ga ik niet eens kijken naar Ziggo.
100mbit is voor mij echt veel te weinig
De latency is ook een stuk slechter volgens mij. Dus voor gamers is het ook niet echt een geweldige optie.
Nou ben ik dus geen gamer, maar:
Destijds had ik bij Ziggo had ik een latency van ruwweg 13ms. Dat is nu, met glasvezel, naar 4ms gedaald. Dat lijkt een flinke verbetering - maar, wat heb je als gamer nou nodig? Wanneer is het goed genoeg? Ga je verschil tussen 13 en 4ms sowieso merken?

Zoek ik wat rond op internet, kom ik o.a. op deze site met:
"Here’s a general guideline for ping ranges:
• 0–20ms: Exceptional. This is the optimal range for highly competitive gaming, especially in fast-paced genres like first-person shooters (FPS) or multiplayer online battle arenas (MOBAs). In this range, gameplay will feel incredibly smooth and responsive, with no noticeable delay between your actions and the game’s response.
• 20–50ms: Good. Still excellent for most types of gaming. You’ll experience smooth gameplay with no lag, making this range ideal for both casual and competitive players.
• ...
"
Op basis daarvan zou ik zeggen dat Ziggo of glasvezel voor gamen beide prima is, als je enkel naar latency kijkt.

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 2 mei 2025 16:03]

Ik al zeg ik het zelf, speel competitieve spellen (LoL, Apex, COD, Marvel Rivals etc.) op een ping van 17 tot 20 op hoog niveau, Grandmaster/master en dat is prima. Als je ping onder 20 zit en je wilt verbeteren aan je gaming set-up is je scherm het belangrijkste.

Ik zou zelf glas willen maar dat staat de VVE hier (nog) niet toe, een verbetering zou het me niet brengen qua gameplay ervaring zelf alleen nog snellere downloads zijn wel fijn maar ik zit op 300mb per seconde en dat is snel zat naar mijn mening.
Eens. Onder 20 is een must maar dan is het prima. Als het maar stabiel is
Ach vroegah speelde ik hoog niveau FPS op servers met 80 - 150ms ping.. en dat ging op zich ook nog wel.
Alles is relatief natuurlijk.. als iedereen een gelijk speelveld heeft dan maakt het niet uit of dat nou 20, 50 of 100ms ping is. Het moment echter dát er iemand is met <20ms ping ja dan kan je met 100ms er niet meer echt bij natuurlijk.

Ik vind dit bericht van Ziggo wel echt tekenend.
Wij roepen al járen dat ze die upload snelheid moeten fixen, ook toen youtube, tiktok etc. nog niet gemeengoed was en de groep mensen die daadwerkelijk baat hadden bij een hogere upload snelheid (nog) zeer beperkt was...

Nu, vandaag de dag, waar een van de meest populaire droombanen van de jeugd van tegenwoordig 'influencer' of 'youtuber' of 'streamer' is en niet meer de astronaut van welleer.. nu nog blijft Ziggo krampvast geloven dat meer downloadsnelheid hun problemen gaat oplossen.

Kansloos. Ben blij dat ik er weg ben. <3 Delta Fiber

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 2 mei 2025 16:34]

Precies dit, deze week opgezegd, rond 1998 klant geworden, dus >25 jaar!
Het Delta contract was al 3 jaar geleden getekend, maar de aanleg duurde lang.

Van ongeveer 90 euro pm (toegegeven incl TV, noodgedwongen omdat het een oud pakket was en wijzigen niet interessant was) nu naar iets van 45-50 (excl TV, incl Telefoon). Van iets van 500/60 naar 1000/1000.

Ik had ook genoeg van het jaarlijkse "Uw internet is nu nog sneller" de maand daarop gevolgd door "Uw rekening is nu nog hoger".

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 2 mei 2025 19:00]

Dat laatste had Ziggo weer gedaan van 1000 naar 1100 Megabit. Aangezien dat een minieme snelheidsverhoging is, heb ik mijn abonnement terug gezet op 1000 Megabit. Merk ik niks van, maar het is wel 5 euri goedkoper per maand.
Ja, eerder dit jaar ook, snelheid omhoog en tegelijk groot in het nieuws dat internet abo's goedkoper worden... ja klopt, snelheid omhoog voor bestaande klanten - nieuwe klanten goedkoper tegen de oude snelheid... En aangezien ik een contract had afgesloten bij Delta maar het nog aangelegd moest worden wilde ik niets veranderen en dan vastzitten aan een jaarcontract, dus tijdje laten lopen - noodgedwongen.

Verder precies wat je zegt dus, vanaf 150 mbit down maakt het eigenlijk niet veel meer uit (zelden) - en de upload is toch relatief traag tov download, of het nu 40, 50 of 60 mbit is maakt ook niet zo heel veel meer uit.

Ik vraag me echt af wat Ziggo denkt, naar 2gbit, 4, 8... dat is allemaal niet het probleem, de upload en te dure prijs tov de concurrentie, daar zit het probleem. Ik heb nu bij delta 1000/1000 (eerste jaar voor 2,50 naar gbit), maar ik was prima tevreden geweest in de range van 150/150 tot 250/250 - tegen een lage(re) prijs uiteraard.
Hoe heb je dat gedaan met je ziggo mailadressen, of had je die niet in gebruik.

Wat mij tegenhoudt is om alle instanties te moeten nalopen om het mailadres te wijzigen.

Daarbij wil ik eigenlijk ook niets met Google te maken hebben, dus voor mij geen Gmail.

Wat zou een goed alternatief zijn?
Ga eens kijken bij protonmail. Het kan gratis, maar je kunt ook met van alles uitbreiden.
Mail is een dingetje ja. Ik heb nóóit een ISP e-mail adres in gebruik genomen precies omdat ik dat niet gekoppeld wou hebben.
Ik zou zeggen: door die zure appel heen bijten één keer en naar een goeie mailboer overstappen en niet meer naar omkijken.
Zou niet weten welke mailboer dat dan zou moeten zijn, daar heb ik geen ervaring mee.
Heb zelf Microsoft, ben op zich daar wel tevreden over.. maar ja het is net als Google een monopolistische techreus... voordeel daarvan is wel dat ze spam filtering en beveiliging toch wel erg goed op orde hebben denk ik zo. Ik vertrouw mijn mails toch liever Microsoft of Google toe dan een of andere kleine speler met <100.000 gebruikers/klanten.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 2 mei 2025 20:56]

Een interessantere metric is dan het meten van bufferbloat. Daar zijn wat tools voor online

Hartstikke leuk die 3 ms pingtijden naar je eerste hop, maar het is met name hoe constant je verbinding onder langere load is wat belangrijk is.
Moderne spellen implementeren compensatie waardoor het vaak nadelig is om een lagere latency te hebben (peek disadvantage bij server hit detection). Je wilt eigenlijk een latency hebben dat de server verwacht. Ben je de enige in de lobby met 1ms en de rest heeft 30ms, dan heb je dus nadeel. Volgens mij is Overwatch zelfs statisch gecalibreert op 60ms. In een tijdperk waar iedereen op brakke wifi speelt en op oude verbindingen komt dit dus best vaak voor. Dit is natuurlijk afhankelijk van het spel dat je speelt, maar het pure server-side hit detection van vroeger heb je niet meer.

[Reactie gewijzigd door Memori op 2 mei 2025 16:32]

Interessant, heb je hier bronnen voor die dit mogelijk onderschrijven? Heb ik een (extra) stok om te slaan voor mijn zoon dat ~20ms echt wel een prima latency is en hij zich niet blind moet staren op de sub 10ms ranges wat "echt veel beter zou zijn!!1" ("die YouTuber heeft 2ms en hij merkt écht voordeel").
De techniek heet Rewind Time (zie kopje) wordt vaak aangeduid als lag compensation (zoals bij Valve/CS, zie ook de gelinkte paper uit 2001). Het is een bekende klacht voor spelers die hun netwerk wel op orde hebben.
Rewinding can be criticized for allowing the high latency of one player to negatively affect the experience of low-latency players.
Ik lees veel devblogs en kan zo 1-2-3 niet de specifieke artikelen voor je vinden, maar dit is wel een leuke video van de Overwatch ontwikkelaars.

Verder moet je weten dat Youtubers/influencers altijd zullen overdrijven. Als ze niet zouden overdrijven of liegen zouden ze ook geen content hebben.
Verder moet je weten dat Youtubers/influencers altijd zullen overdrijven.
Noem het geen overdrijven.
Het is gewoon liegen.
Wat natuurlijk verboden zou moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 2 mei 2025 18:57]

Met Ziggo is het een beetje geluk hebben als het gaat om ping. Tot ik twee jaar geleden verhuisde zat ik ook aangesloten bij Ziggo met een ping van rond de 15ms naar Google. Helemaal prima dus. Echter, mijn ouders zaten ook aangesloten bij Ziggo met een identiek abonnement, maar daar was de ping naar Google ergens rond de 30ms. Nog steeds goed, maar niet meer genoeg als je echt een fanatieke gamer bent.

Ik woon nu twee straten verderop en heb hier een glasvezelverbinding met een 3ms ping naar Google, hogere bandbreedte en een lagere prijs.
Ik weet niet of Ziggo nog steeds 2 verschillende netwerken heeft, maar 'vroegah' had je dit ook al, ik zit net op een scheidingslijn bijv. tussen 'oud Ziggo' en 'oud UPC' gebied voordat die 2 samen gingen. En toen zag je al dat het Ziggo netwerk vaak beter van kwaliteit was dan het UPC netwerk.
Bestaat nog steeds.....
Er zijn nog steeds 2 netwerken met best wel wat verschillen.
Ook op gebied van CI, die is in oud Ziggo interactief en in oud UPC niet.
Ik zit op Ziggo en heb ongeveer 7ms ping naar Google.
Wanneer is het goed genoeg? Ga je verschil tussen 13 en 4ms sowieso merken?
Mja, er zijn mensen die zweren bij minimaal 60 of 100fps in games. En dat lagere framerates merkbaar zijn.

Als zowel jij als een directe tegenstander een ping hebben van 13ms. Duurt het dus in totaal 26ms voordat jouw input zichtbaar is voor de ander. Dat is dus 'slechts' zo'n 38 keer per seconde, zonder enige vertraging op de server meegerekend.

Op competitief/e-sports (en hoog recreatief) niveau denk ik dat men daar nog wel last van kan hebben. Bij een ping van 4ms heb je dat verschil er wel uit.
Glasvezel is gewoon 1ms of zelfs minder beetje afhankelijk van je eigen netwerk en de game server en je systeem en je monitor hoor. Maar 1ms is eigenlijk wel standaard vanaf 1000/1000 glas
De ping heeft echt niets met de snelheid van je verbinding te maken. De heeft meer met de interconnects van je provider te maken.
Dat dus. Euro docsis 😉 en de snelheid word dus met name bepaald door de cap op een verbinding.

Daarna pas alle fysieke interconnected lines.

[Reactie gewijzigd door Extrema op 2 mei 2025 17:01]

De ping heeft echt niets met de snelheid van je verbinding te maken.
Extrema heeft het over glas. En dat kan wel een factor zijn (inclusief de 'interconnects'). Ik weet niet of dat zo is, maar ik kan me voorstellen dat koperapparaten (in het volledige netwerk) gewoon een hogere ping hebben.
Dat was bij AON inderdaad vaak het geval. Maar tegenwoordig met XGS-PON niet meer, daar heb je al snel 4-6 ms te pakken.
Komt oa door het delen van de verbinding met de rest vd wijk (bij pon), precies waar ziggo in het verleden op afgeserveerd werd. Mooie techniek hé ? :)
Lagere latency is altijd beter, net als een snellere refresh rate. Maakt het echt wat uit of Max zijn auto 2 km per uur harder gaat op een recht stuk? Misschien wel, misschien niet. Maar ALS je alles wil optimaliseren om beter te zijn dan is elk beetje wat je beter bent dan je tegenstander meegenomen.
Op zich klopt dat, maar dan heb je het dus wel over gamers die op hoog niveau spelen. Dat vertaalt zich niet naar de algemene uitspraak dat het voor gamers geen geweldige optie zou zijn. Verreweg de meeste gamers gaan er helemaal niks van merken.

Overigens zelf ooit begonnen met 200 ms ping in quake 2, met de belabberde kabelmodems van brunssum.net :+ maakte het wel extra leuk om dan met een vriendje in te loggen op de quake server van A2000 waar ze met 10 ms ping speelden en ze dan alsnog compleet af te maken O-)
Maar dan is het wel grappig om nu deze discussie zo te zien (al snap ik dat het nog steeds kan helpen)
Je merkt het met name bij browsen. Ook alles lijkt sneller geresolved te worden. Was het eerste wat mij opviel toen we van adsl naar ziggo gingen. Websites leken langzamer te laden. Nu met glasvezel voelt het weer als vanouds.
Waarom zou je even veel geld (of meer) betalen voor iets slechters? Of het nou merkbaar is of niet, het is objectief slechter.

Daarnaast is het natuurlijk de zwakste schakel, als je verbind met een server die ver weg is dan is het je Ziggo ping naar bijvoorbeeld AMX + daarna nog de ping van AMX naar de server waarmee je verbind. Als die 15ms is zit je bij KPN op 19ms, terwijl je bij Ziggo dan opeens op bijna 30ms ping zit.
Ik ben net overgestapt van KPN naar Ziggo. KPN wilde mij geen nieuw contract geven, bij verlengen moest ik de oude, hogere prijs blijven betalen.

Ziggo geeft mij wel dikke korting en zelfs 450 euro aan bil.com kado bonnen.

Overstappen loont, blijven plakken niet.
Ik game via GeForce Now; elke ms telt. Nu rond de 3 (reported dan) via Odido.
Toen ik nog bij ziggo zat (+/ -2 maand geleden) had ik altijd een latency tussen de 9 en 13ms
Prima om mee te gamen, op glas heb ik nu inderdaad wel een lagere latancy.
Ah oké, ja ik heb ook een veel lagere latency op glas. Ik vroeg me af of ze het inmiddels hebben opgelost, ik heb meer dan 10 jaar geleden voor het laatst kabel gebruikt
Is inherent aan de gebruikte techniek, het moduleren in TV kanalen kost gewoon tijd, dat gaat het nooit redden tegen end-to-end glas. Maar laten we wel zijn, voor 98 van de 100 mensen maakt het geen zak uit. Net als de mensen die zeggen dat 100Mb "veel te weinig is". Als ik als die-hard techniet kijk naar mijn gemiddelde gebruik over de dag heen, daar schrik ik van zo weinig ... Paar Mb/s. En dat met één puber die haar best doet om alle nieuwe uploads op het internet dagelijks uit te krijgen en twee thuiswerkers met de nodige online meetings. Bandbreedte gebruik wordt m.i. schromelijk overschat, uitzonderingen uiteraard daargelaten.
Naar gemiddelde gebruik van bandbreedte kijken op een dag is natuurlijk een rare statistiek. Met die logica zou je ook kunnen zeggen dat autos te snel zijn voor de gemiddelde Nederlander omdat de gemiddelde verplaatsing per uur over een dag zo laag is.
Nee hoor, dat geeft best wel een aardig beeld. En natuurlijk, er is piekgebruik naar 1Gb in mijn huis, maar uiterst zelden dat dat minuten lang duurt. Dat is hooguit bij het downloaden van een Debian ISO of de upgrade naar Win11. En - gevaarlijk terrein - het zal me jeuken of dat 3 minuten duurt of 15. Waarom ik dan 1Gb heb en niet 100Mb? SImpel, ik ben techneut. Als mijn provider 10Gb had geboden, had ik die gehad. Omdat het kan. Maar niet omdat het nodig is.
Grappig, ik ben ook echt een techneut.
Maar ik heb slechts een abbo van 30Mbit.

En dat incl. alle meetings die ik overdag heb, heb ik echt geen last van traagheid.
We kunnen elkaar de hand geven. Zolang niemand mij kan vertellen wat ik met die enorme snelheden moet doen laat ik het bij het kleinste abonnementje. "vroegah" , 25 jaar geleden, toen de eerste adsl lijnen opgeleverd werden, wist je niet wat je met al die snelheid moest aanvangen. De hele dag downloaden was het gevolg. Tegenwoordig, tsja, je word ouder (hopelijk ook wijzer :) ) en bent met heel andere dingen bezig dan alleen maar vergaren.
Haha. Hier precies hetzelfde. Bij mijn eerste kabelmodem had ik al het zwaarste abonnement: 8Mbit. En dat was wat. Ik keek mijn ogen uit, zo snel. En dat is eigenlijk nooit veranderd. Nu heb ik 1.1Gbit van Ziggo, maar net als jij gebruik ik dat zelden. Inderdaad, als ik een groot spel installeer, dan is het wel lekker, maar een paar minuten extra wachten had eigenlijk geen probleem geweest.

(En die laatste 100Mbit kan ik niet eens gebruiken, omdat ik mijn router nog niet geupgrade heb.)
Als je nou een eenpersoonshuishouden hebt klopt je logika. Maar het voordeel van een snellere verbinding is er vooral als je die met meerdere mensen deelt. Als jij die iso binnenhaalt op een 40mbit lijntje en verder hoeft er niets over de lijn dan gaat dat prima. Haal jij die iso binnen, kijkt kindlief netflix, en moet je partner vergaderen digitaal dan kan het knellen zonder fatsoenlijke QoS (en dat kan de gemiddelde consument niet instellen).

Als je bij 1gbps de lijn dichttrekt met een iso dan is de overlast maar van beperkte duur, en is de kans ook groot dat bassale QoS van een router prima voldoende ruimte laat voor die vergadering en netflix.

Zelf heb ik trouwens een 100mbit lijn en dit is tot nu altijd zat. Kan prima online gamen terwijl er een download draait die de hele verbinding kan gebruiken. Mijn betoogje is vooral tegen je voorbeeld van dat er maar één zaak tegelijk speelt.
Buiten dat je helemaal gelijkt hebt uiteraard ... Toen ik vroeger mijn ADSL lijntje had met 6Mb deed ik dat soort grappen in de avond. Maar Netflix was er toen nog niet, werken deed je op de zaak, dat is niet helemaal een eerlijk vergelijk. Maar ook Netflix is niet zo hongerig qua bandbreedte ... Nu gaat alles dwars door elkaar zonder problemen. Qua gemakt is dat ook wel top ja ...
Waar bijna iedereen zich op verkijkt is de stabiliteit die nodig is, er moet veel data verstouwd, om een netwerk goed te laten functioneren.
Dat Ziggo upgrade is dus dikke prima, maar 8Gig aanbieden kan door enorme overboeking in de praktijk uiteraard niet waargemaakt en het is volstrekt onzinnig, want de uiteindelijke gemiddelde Mbits die consumenten gebruiken zijn er inderdaad maar een paar. Zeggen dat je geen snelle verbinding nodig hebt klopt, maar je kunt met een paar Mbits niet goed TV kijken :+
... Oftewel 'veel mogelijkheid' in het totale netwerk moet er wel zijn, anders loopt de zaak vast.

Providers/kabelaars geven helaas geen enkel inzicht over de werkelijk geleverde mogelijkheden, laat staan wat er daadwerkelijk gebruikt wordt. Er is 1 uitzondering: Stichting Kabel Veendam. HULDE !
Daar hebben ze voor 12.000 aansluitingen 2 x 40 Gb beschikbaar.
Het piekverbruik in de spits is 30 Gig, dus max 4 Mbits gemiddeld per aansluiting :z
Het is alweer meer dan een jaartje geleden dat ik mijn meest favoriete link maar weer eens post
https://www.skv.nl/dataverkeer/
Op deze pagina ziet u het actuele realtime internetverkeer op het kabelnet van SKV in Veendam van alle ruim 12.000 internetabonnees.
Het glasvezelnetwerk van SKV heeft 2 x 40 Gb capaciteit ter beschikking. Uit onderstaande grafiek, die iedere 5 minuten wordt ververst, is het totale verbruik van alle abonnees te zien.
SKV heeft dus ruim voldoende overcapaciteit om abonnees ook in geval van extreme belasting van het internet via de glasvezel in Veendam een goede stabiele verbinding te kunnen bieden.
De gemiddelde reactietijd bij mensen is voor simpele taken rond de 200ms. En bij KPN begint dat blijkbaar ongeveer 9ms eerder dan bij Ziggo. Ik denk niet dat dat heel veel verschil maakt, het hangt meer af van de persoon en de leeftijd omdat na je 30e je reactietijd wijzigt. En niet ten goede :)
Ja, dat zeiden ze ook altijd over refresh rates en FPS maar dat is ondertussen allang onderuit gehaald. Dus je gevoel klopt in deze niet.
Interessante materie. FPS manifesteert zich ook als je scrolled in het wel of niet vloeiend weergeven, zou je daar niet het gevolg van een hogere FPS zien, in plaats van de verschillen in FPS? En ja, een vertraging vanaf 30ms met beeld/geluid wordt ik horendol van. Dan klinkt 200ms wel lang, maar als ik wat rondbrowse is dit toch wat de onderzoeken melden, dat heeft dan ook weinig met gevoel te maken. Gevoelsmatig vind ik het erg lang zelfs ..

https://theorie-leren.nl/...j%20simpele%20handelingen.
https://www.ihmc.us/wp-co...21-03-Reaction-Time-2.pdf
200ms zal wel zoiets zijn als verras reactie. Event - reactie.
Auto rijden heb je die 2 seconden regel. En reactie tijd kan je trainen en dus maximaliseren voor je leeftijd. Ook kan je dat ontwikkelen.
Iemand die vanaf10 jaar competitief gamed in shooters zal op zijn 35 over piek heen zijn.
Iemand 40 begint mist die ontwikkeling maar wordt wel beter , maar dan uiteraard met veel lagere ceiling.
Die 200ms is de tijd die je hersenen nodig hebben om te interpreteren wat je ziet en een beslissing te nemen.
Ik denk dat je niets merkt tussen 13ms en 4 ms.

Tussen 4ms en 60ms mogelijk afhankelijk van het (schiet)spel.
Ik merk duidelijk verschil tussen de 4ms van Odido en de 7ms van KPN en dat is zonder games te spelen. KPN is zichtbaar minder responsief.
Dat zit tussen je oren. De reactietijd van een mens is 200ms.
Een keer knipperen met je ogen duurt tussen de 100 en 400 ms, dus je zit er een factor 10 tot 40 naast ongeveer.
Dat is zelfoverschatting.

F1 coureurs hebben een reactietijd van 0.2s (200ms) in een super focus state bij de start van een GP.
Is dat echt een reactie tijd of zit hier meer achter? Ik weet niet de technieken wat bij GP gebruikt wordt maar ik kan me voorstellen dat bij de startlampen dat je je al eerder reageert (en een schatting maakt wanneer de auto gaat rijden) omdat je weet wat er gaat gebeuren. Als ik een reactie minigame zou moeten spelen van aftellen en stop na de nul zo dicht mogelijk bij de nul kan ik dus inschatten wanneer ik moet drukken want ik weet wanneer de nu is. Heb je een rood lampje wat (zonder verdere informatie) ineens groen wordt is mijn reactietijd hoger omdat ik niet weet wanneer het is. Hier zit toch echt een verschil in. Bij de eerste voorbeeld kan ik moeilijk zijn wat mijn reactie snelheid is. Ik zou dan al een halve seconde van te voren kunnen bewegen door te voorspellen hoe snel ik de knop kan indrukken het het spel het detecteert. En dat voelt dus zoals het bij de GP ook werkt. Dus als de auto na 0.2 seconden al begint te rijden kan het zijn dat ze al reageren voordat de laatste lamp al aan is.
In de F1 is de straf op een valse start te hoog om het risico te nemen. De coureurs reageren dus echt op de lampen gaan uit.
Reactie is actie. Zien is retina op cel niveau verwerking snelheid.
Smooth 120 houd in dat retina cel een delta licht waarde registreert.
Een lage fps is niet smooth maar hakkelende registratie.
Het inschatten van reactie op snel bewegend object kan men correcter op anticiperen en zijn traject volgen. Latency werkt daar nog boven op. Je ziet het later loopt dus achter in tijd en moet je voor compenseren naast dat ook later reageert als reactie.
Voor mij bijna 55 is goede midde moot maximale. Daar ga ik geen € tegen aan gooien voor paar procentjes betere K/D ratio. How er wel rekening mee met volgende upgrade
Tussen wat jij ziet en elke reactie van jou daarop zit al gauw 0,1 seconde.
Bij het bedienen van een auto is 0,2 seconde al snel en het snelst gemeten = 0,12 sec= 120ms. Bij jouw 2-4ms moet je dus minimaal 120ms er bij tellen.
De snelste gedocumenteerde reactietijd op visuele prikkels is 120 milliseconden, en dat is een uiterst moeilijk te verbeteren record.

Als je normaal (vrij rustig) loopt over straatstenen, de ogen er naar beneden gericht gericht, zal je merken dat je boven een bepaalde (stenen-)frequentie je waarnemening compleet in het honderd loopt, die stenen "verschieten van plaats".
Net zoiets als dat je bij een film (20-25 Hz) al geen individuele beeldjes meer ziet.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 2 mei 2025 19:28]

Zou een schietspel maar 1 request hoeven te doen? Of zijn dat er een heleboel voor die ene actie? Maakt nogal uit. Bij een webpagina met veel elementen ben je in blij dat e dns query al gecached is.
De latency ligt inderdaad wat hoger, maar afhankelijk van je game zal je hier niet super veel last van hebben.
Alleen de pro spelers zullen de verschillen merken, maar zelfs dan moet je wel je hele netwerk ook goed hebben ingericht.
Ik ken genoeg mensen die 1gbps en zelfs meer hebben, om vervolgens alsnog hun desktop met wifi te verbinden.

Mocht je alleen apparatuur van je provider gebruiken, dan heeft ziggo betere wifi producten dan KPN, waar ziggo pods levert die 3x3 aankunnen, levert kon 2x2 producten. Voor de clients niet direct een groot verschil maar wel in de backheul hoe de wifi nodes in mesh met elkaar data kunnen uitwisselen.

Glasvezel bied inderdaad een lagere ping, maar je gehele netwerk telt er uiteraard in mee.
De meeste gamers zullen trouwens geen verschil merken tijdens het gamen. Het verschil tussen 1ms en 5ms klinkt veel, maar het blijft een fractie van een seconde.

Ps ik kan er over mee praten, vroeger heb ik competitief CS gespeeld, waarin de gele setup uiteindelijk mee telt.
Een paar ms voor het internet, een paar ms voor je hardware, een paar ms voor je beeldscherm etc…

Uiteindelijk bij elkaar 40 tot 60ms verschil maken dat levert uiteindelijk wel het verschil op het hogere niveau.
De nieuwste kpn superwifi punten (1 en 2) doen 4x4 en niet 2x2. Je hebt het over drie generaties terug!

Daarnaast zijn ze stabieler, met name de handovers, dan de Ziggo pods.

Los van het feit dat je ze kunt kopen, nieuw of van marktplaats. Dat gaat bij ziggo lastiger en als je niet oppast, koop je een tweedehandse op marktplaats en werkt het niet eens.

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 2 mei 2025 16:11]

enigszins oftopic, maar je maakt daar wel een valide punt: helaas staan de verkoopsites vol met provider geleverde apparatuur die nooit in eigendom vd klant is geweest, maar men deze wel doodleuk probeert te verkopen. Voor zover ik weet heeft niemand iets aan een gebruikte vodafone iptv ontvanger, hoewel die dingen wel volop online te koop staan.
12ms ofzo, tegen een 2-4 op kpn glas.
Klopt in mijn favo game had ik bij ziggo 17ms en nu maar 5ms (amper merkbaar natuurlijk).
zat mijn hele jeugd op Ziggo, tussen de 10 en 40ms zat ik altijd, en ja dit lag dan ook nog eens altijd aan welke server ik runde, als het een host in Amerika was, zat ik rond de 140ms
Nu met glasvezel (en dezelfde server in amerika) zit ik tussen de 5 en 18ms, en die server zit nu rond de 70-120ms, ergens wel een verbetering.. maar ik kan dit nou niet per se "veel sneller" kunnen benoemen

Lokaal betekent dit inderdaad wel een verschil van "toen 10-40" en "nu 5-18ms", maar lijkt in ieder geval hier heel erg te lijken op het tijdstip en traffic van andere mensen hoe laag die miliseconde nou daadwerkelijk is. En dan nog aannemen dat je de juiste (snelste) server wordt aangeboden vanuit je game.
Latency wordt dus met name bepaald door de uploadsnelheid.
Latency heeft niks met upload snelheid te maken.. Wel voornamelijk met de koperen kabel indd, weerstand etc. Iemand met een hoger abbo aka hogere upload, heeft niet ineens lagere ping daardoor.
Dat zou los van elkaar staan voor zover ik weet.
Nee. Latency is de vertraging die onstaat voor elk antwoord dat een server via jou input aan bijvoorbeeld een spel moet geven.

Bij een spel zijn dat duizenden antwoorden per minuut bijvoorbeeld .

Tegenwoordig en al jaren zijn servers zo snel in. Interactie tussen jouw pc en hun server dat het grootste probleem ligt op het netwerk.

Ziggo is een koperen kabel met name. Dat werkt dus exact het zelfde als bij de problemen van ons electra netwerk tegenwoordig...

Het is dus wel mogelijk om seamless up en down te geven met ontzettend krachtige servers. Maar dat beperkt de hoeveelheid met 50 procent over de kabel .

Want vol is vol.. Die bottleneck is voorlopig nog niet reel op glasvezel.

Dus antwoorden van server van Ziggo en server waar jij je spelletje op speelt voor echt elke klik of beweging die je maakt. Gecombineerd. En de koper kabel die je geen bloedverdunners kan geven zeg maar 😁

[Reactie gewijzigd door Extrema op 2 mei 2025 16:35]

Maar nu haal je bandbreedte en snelheid door elkaar.

Als je een bandbreedte van 100Mbp/s hebt of een bandbreedte van 1000Mbp/s, dan wil dat niet zeggen dat iedere website 10x zo snel laadt.

(( Semi-correcte vergelijking: Of je nu een snelweg hebt van 5 of 10 stroken, de vrachtwagens gaan niet harder rijden. Je kunt alleen meer vrachtwagens naast elkaar laten rijden. ))

Al-met-al heeft latency met heel veel verschillende factoren te maken, en 9/10 keer is dat niet de geadverteerde snelheid van je internetlijn.
Klopt maar dan hebben we het over glas. Bij koper heeft niet alleen de lijn naar ook docis een cap om bandbreedte te besparen.
Ben je je bewust dat je bij pon (fiber) juist bandbreedte deelt met de rest van de wijk?? Waarom denk je dan PON uitgerold word? Omdat het relatief goedkoop is.
Was dat niet juist GPON? hier ligt PON, en dat is niet gedeeld.
Lees je even in:
The bandwidth of the single connection between the OLT (optical line termination) and the ONTs (optical network terminals) is 2.4 Gbit/s down, 1.2 Gbit/s up, or rarely symmetric 2.4 Gbit/s,[1] shared between up to 128 ONTs using a time-division multiple access (TDMA) protocol, which the standard defines.[
Ja ben ik alleen is dat geen beperking op bandbreedte. Zoals op vol koper wel het geval is...

Vanaf chello naar Ziggo menigmaal klant bij ze geweest. Als er veel Ziggo gebruikers en gezinnen op het zelfde lijntje zaten en zitten kon dat nogal eens invloed hebben op de bandbreedte. Omdat de lijn vol zat..

Dat gaan we voorlopig nog lang niet mee maken op glas.
Je lijkt nog in de eerste generatie fiber internet te denken, waarbij elk huishouden een eigen ethernetverbinding had naar een switch, net als op kantoor of thuis. Tegenwoordig gebruikt men dat niet meer, men multiplexed tientallen aansluitingen op 1 enkele vezel, via een PON implementatie (GPON tegenwoordig en je hebt nog allerlei vendorspecifieke smaken). Dus ben je effectief net als bij Docsis de bandbreedte dynamisch aan het verdelen. Wel met het voordeel dat het symmetrisch gaat.
Je lijkt nog in de eerste generatie fiber internet te denken, waarbij elk huishouden een eigen ethernetverbinding had naar een switch, net als op kantoor of thuis. Tegenwoordig gebruikt men dat niet meer, men multiplexed tientallen aansluitingen op 1 enkele vezel, via een PON implementatie (GPON tegenwoordig en je hebt nog allerlei vendorspecifieke smaken). Dus ben je effectief net als bij Docsis de bandbreedte dynamisch aan het verdelen. Wel met het voordeel dat het symmetrisch gaat.
Met het grote verschil dat je verschillende kleuren op de fiber zet. Heel Jip en Janneke : jij krijgt groen, ik krijg blauw.
Dat is alleen zo bij die PON standaarden die WDM gebruiken. Bijvoorbeeld ‘gewoon’ GPON doet dat niet, die gebruikt TDMA.
Als dat zo was hoe kon men dan met oer modems online gamen.
Door te accepteren dat je lag had bij een overvol netwerk..

Ben inmiddels bijna 52 jaar. In die tijd was zowat iedereen klant van het toendertijdse Ziggo / chello of had ISDN. Omdat destijds Ziggo chello zo onwijs veel aansluitingen had waren er pieken op het netwerk. Die plaats vonden vanaf een uurtje of vier in de middag tot een uurtje of tien in de avond.

By the way... Ik ben onder andere programmeur van robotten (on the fly als het moet) via internet.. en ook 3D over internet implementaties benodigd... Om tussen systeem en robot dat door bijvoorbeeld CAD een kucka robot aanstuurt..

De bottleneck is koper . En de cap van de isp.

Niet de server . En niet het
systeem van de eind gebruiker (althans niet bij mij)

Ene argument als ja maar dan werk je met zware systemen gaat niet op. Want het aantal instructies dat een game bijvoorbeeld nodig heeft om antwoord op te krijgen van een server ligt bij fps gaming bijvoorbeeld veel hoger. Dan bij programming en loading van een robot.

Neem aan dat je zelf ook wel snapt dat dat een electro bit over koper groter is dan een foton bit over glas. De electro bit heeft spanning op de lijn nodig en die zelfde lijn kan maar een bepaalde hoeveelheid spanning verdragen zonder interferentie op andere opdrachten op die zelfde lijn te geven.. als er wel meer instructies op die lijn worden gegeven dan resulteert dat in een overload waarbij het elkaar in de weg zit. En zelfs ook de servers bloedheet worden. En dus lag veroorzaken en de ping ms omhoog gaat.

Dat is bij 100% glas niet.
De latency is niet slecht bij Ziggo... het was juist voor de brede uitrol van glasvezel het beste wat je kon afsluiten vanwege latency omdat ADSL etc. te afhankelijk was van allerlei factoren qua snelheid en latency... zat je dichtbij de bron dan was het wel okay, maar hoe verder de afstand des te slechter... daar had coax bijna geen last van, Glasvezel is alleen nòg beter, maar omdat er wat bestaat wat het nog beter doet maakt het nog niet slecht.
Het is nog meer de jitter die ik vervelend vind dan de ping zelf. Voor alles wat niet gamen op professioneel niveau is trouwens prima, maar toen we in 2020 met onze band online probeerden te repeteren ging dat faliekant mis. Voor zoiets zou glasvezel denk ik wel véél beter werken (werkt dubbelop: je ping is lager en je jitter ook. Je stelt je buffer af op de hoogste ping die je tegenkomt, en dat is dus je gebruikelijke ping + je jitter).
Ja, dit kun je online testen als je zoekt op bufferbloat. Dan meet je hoe sterk je verbinding varieert onder een load.
Mwja, het verschil tussen 5 ms en 13 ms (dat heb ik bij ziggo) gaat echt niemand merken.
De verschillen zijn anders wel aanzienlijk als je games op internationale servers (bijvoorbeeld VS) speelt. De latency fluctueert een stuk meer bij kabel-internet dan bij glasvezel en is daarnaast ook standaard een stuk hoger. Vergelijk bijvoorbeeld de verschillen in latency op https://www.azurespeed.com/Azure/Latency tussen kabel en glasvezelabonnementen. Naar de East server (Virginia) ping je met kabel-internet 100+ ms (met flinke uitschieters naar boven) vanuit Nederland, met glasvezel stabiel rond de 80 ms.

Het verschil tussen 5 en 15 ms is inderdaad nauwelijks merkbaar maar het verschil tussen 80 ms en 100-150 ms een stuk meer.
Het valt mij op dat er weinig over latency gepraat word in de discussie kabel/glas. Ik ben onlangs over gestapt naar glas van Kpn en de latency is beduidend lager ( 3ms up/down naar server in Nederland en 75ms East-coast U.S.A ). Bij Ziggo kabel is de latency 3x hoger. Internetten voelt meer snappy aan ten opzichte van Ziggo kabel.
KPN heeft de internetverbindingen wel goed voor elkaar heeft, veel lage pings en goed netwerk via grote Exchanges. Veel Europees KPN verkeer gaat over routes van KPN dochter NL-IX , deze dochter heeft verbindingen naar 89 datacenters die in 16 verschillende steden staan over 8 Landen.
Ja ik ben verrassend best tevreden bij ziggo. Werkt altijd, mensen in m’n huis kunnen tv kijken, bridge modus is mogelijk etc.

Ik hoef geen download die meer dan 1 Gbit is: als ze upload gewoon wat konden ophogen..
Bridge is niet echt iets speciaals meer. Bij vrijwel elke glasboer kun je ook zonder problemen achter de mediaconverter of ONT je eigen spullen hangen. Heck, je mag zelfs de ONT wisselen als je dat zou willen.
Dat laatste is een wettelijke verplichting toe en bij Ziggo kun je ook een eigen modem gebruiken.

En bii glasvezel is het ook niet altijd even makkelijk. Delta levert een ONT/router combinatie, zonder bridge mode. Dus als je een eigen router wilt moet je ook een eigen ONT (of bv een XGS-PON SFP module dat min of meer op hetzelfde neer komt). Alleen is bij Delta ook al eens de ondersteuning van een van die ONTs "stuk" gegaan (de Zaram XGS-PON SFP+ module). Delta heeft dit toen wel binnen een aantal uren opgelost, maar je zit dan toch ineens met een probleem / storing die je niet had gehad met hardware geleverd door de leverancier. En daarnaast past Delta wijzigingen in het profiel / abonnement alleen aan als je de standaard ONT gebruikt. Gevolg daarvan is dat je bij een abo aanpassing (nieuw abo afnemen, CGNAT in-/uitschakelen, Delta die de snelheden verhoogd) weer de originele ONT moet aansluiten, waarbij je weer moet bellen voor activatie van het serienr (er kan maar één serienr actief zijn per klant), dan dus wachten tot deze operationeel is (, de wijziging controleren), weer bellen om de eigen ONT te activeren / serienr doorgegeven en dus weer de eigen ONT aansluiten.

Dat het initieel wat "moeite" kost om een eigen ONT te registreren is uiteraard begrijpelijk. Maar het extra risico op storingen (doordat de ISP niet vooraf wijzigingen met alle eigen ONTs kan testen) en de rompslomp bij abo aanpassingen maakt het niet perse heel aantrekkelijk om een eigen ONT te gebruiken.

Maar gek genoeg levert Delta Fiber Nederland bij andere ISPs op hun netwerk (Odido etc) wel een losse ONT waarbij de ISP dus een losse router levert die je eenvoudig kunt vervangen. Alleen Delta zelf werkt met een andere ONT met ingebouwde router en zonder softwarematige bridge mode.
Vind ik niet zo verrassend. Heb buiten Tweakers echt nog nooit iemand horen klagen over Ziggo. Hooguit dat de voorloper UPC een niet al te fijne helpdesk had, maar wie heeft die tegenwoordig nog nodig? En die van Ziggo is al heel lang prima.
Al hebben ze morgen 5000/5000 dan zal de prijs dermate absurd zijn dat ik er niet eens over na denk. ik betaal gemiddeld over 2 jaar 34 euro per maand voor 1000/1000 met 3ms internet.
Al halen ze de snelheid up en down zal het 100+ euro kosten en ook nog eens een belabberde ping hebben.
In nieuwbouw legt Ziggo op dit moment in sommige plaatsen volledig glasvezel. Daarmee haal je op dit moment maximaal 1000/1000 Mbps.

Zie ook: nieuws: Ziggo wil voor eind 2025 25.000 XGS-PON-glasvezelaansluitingen aanleggen

En ja, de eerste aansluitingen liggen er al.
kijk ja dat is mooi !

ik game niet maar moet regelmatig compressed files (zip en soortgelijk) van gigabytes groot uploaden, dan ga je niet blij worden van een paar tientallen mbit per seconde. Meer = beter
Interessant, hoe adverteerd Ziggo daar? " Ziggo, nu ook volledig glas " zoiets?
Nee, ze adverteren er totaal niet mee. Op de website is er niks over te vinden en je kunt zelfs niet eens een abonnement afsluiten via de website. Daarvoor moet je bellen naar een speciaal telefoonnummer waarbij je iemand aan de lijn krijgt die helemaal niet van de verkoopafdeling lijkt te zijn.
Ik had voor de oplevering al een contract afgesloten, maar ik kwam er pas achter dat ik glasvezel had toen ik de meterkast opende.
Ik heb net weer een 100/25Mb abonnement afgesloten, is voor mij genoeg. Ik werk online met Microsoft 365 voor mijn werk, wat SSH en wat internet. Prive nog YouTube en Netflix, gaat allemaal prima.

Service is goed, het werkt bijna altijd. Prima voor mij
Glas maakt niet uit, gewoon snellere upload. Als je 8gbit down kunt kun je ook prima 1x bit down en 1gbit up doen. En dat dan voor een marktconforme prijs dan heb je een prima aanbod en maakt het niets uit of het glas of coax is. Maar ja…..
Zolang ze geen glas- of echt snelle upload hebben ga ik niet eens kijken naar Ziggo.
100mbit is voor mij echt veel te weinig
Zinvolle FP!
Gelukkig dwingt niemand jou om Ziggo te nemen!
Dat kan, maar voor hoeveel van de mensen is het écht nodig?

Ik had glasvezel van 1GB, maar ik ben weer terug naar Ziggo vanwege de lineaire tv

Nu ben ik geen gamer, dus dat scheelt misschien, maar ik ken genoeg mensen die ook niet gamen.
Het enige wanneer ik merk dat 100mbit langzaam is, als ik veel documenten moet uploaden naar de cloud. Maar dat komt niet super vaak voor

Tuurlijk zou ik het fijn vinden om een hogere up te hebben, maar televisie is voor mij (en nog meer voor mij n vrouw) belangrijker
En volgende week/maand als bericht: Ziggo verhoogt prijzen om het netwerk te verbeteren.

Jaren klant geweest maar sinds glasvezel beschikbaar was snel weg gegaan. Enige wat een voordeel was is het kijken van tv op de makkelijkste manier,
Ziggo heeft net de prijzen verlaagd dus is een beetje een dooddoener...
Ziggo heeft net de prijzen verlaagd dus is een beetje een dooddoener...
Nee hoor, helemaal niet. Jarenlang worden we uitgeknepen door providers. Tweakers heeft daar een artikel over geschreven.
Voor deze grafiek hebben we een gemiddelde genomen van de drie abonnementen van Ziggo en KPN en die afgezet tegen de inflatie in het jaar ervoor. Daaruit blijkt duidelijk dat de prijsverhogingen vaak ver boven de inflatie liggen.
nieuws: Providers maken jaarlijks internet en tv duurder, maar waarom?
Wat hen er niet van weerhoud om later dit jaar of volgend jaar de prijzen alsnog omhoog te gooien.
Helemaal gelijk, het weerhoud ze er ook niet van om de prijzen nog verder naar beneden te gooien dit of volgend jaar :O
Als klanten met zovelen weg gaan, de winst verdampt, lijkt me dat behoorlijk onwaarschijnlijk…
Wat ik vooral wil zeggen is dat je opmerking net lucht, het kan friezen het kan dooien. De prijs kan stijgen het kan zakken, tsja allebei kan. Maar als ze zoveel klanten verliezen door te hoge prijzen lijkt het me ook onwaarschijnlijk dat ze de prijzen omhoog gooien. Normaal was inflatie correctie ook allang bekend geweest.
Dat snap ik, maar investeerders willen ook hun geld terugzien, dus prijzen verlagen gaat er niet veel bij helpen. Ja, klanten komen dan wellicht wel terug, maar zitten dan al aan een ander contract vast en dat duurt dus even. Concurrentie vanuit glasvezel begint ook moordend te worden, want dat kan wél voor lagere of vergelijkbare prijs een betere service bieden.
Ja maar denkt er dan niemand aan de aandeelhouders? :)

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 3 mei 2025 08:14]

Laat ze toch stoppen met die nep-marketing man, 8Gbit en 80Mbit upload. Doe normaal. Glasvezel is veel goedkoper en veel meer in balans! Jullie gaan dit nooit winnen Ziggo
Daarnaast is de latency ook nog lager, en ook het stroomverbruik stukken minder.

Het verbaast mij dat niemand over dat laatste zeurrt. Het is niet alleen Shell die niet vergroend.
Toen ik van Ziggo naar glas ging werd mijn stroomrekening 230 kWh per jaar lager door de mediaboxen die non stop 35 watt vraten en aan 55 tot 65 en de verplichte modem die 14 watt verstookte. Nu is het 3 watt voor de converter en 1.5 watt voor tv-box.

Stroomverbruik is voor mij altijd 1 van de eerste dingen waar ik naar kijk. Als ik een 600 watt gpu koop over mijn huidige 140w dan kost dat ding namelijk niet 1500 euro maar 2500 over de levensduur van gemiddeld 5 jaar.
Mijn nieuwe vriezer was 900 euro maar door stroombesparing is deze effectief dus maar 350 euro over 10 jaar en als hij langer mee gaat nog minder.

Veel mensen kijken niet verder als de prijs die ze zien helaas. Ik reken alles door tot in detail omdat dat de realistische kosten zijn.
Je hebt het nu wel over echt oude meuk... En je had je mediabox dan op de onzuinige stand ingesteld zodat ie sneller opstartte (wat eigenlijk betekende dat hij nooit uit ging).
Die onzuinige box krijg je volgens mij al lang niet meer en de meesten zullen ook vervangen zijn ondertussen denk ik. De next mini die ze nu hebben verbruikt ook maar heel weinig en het modem verbruikt niet meer dan de combinatie router en ont bij glas (was bij mij in ieder geval zo op kpn netwerk).
Tja leuk maar je krijgt/kreeg niet zomaar een nieuwe box dus dat was mijn scenario. Ik had al tig keer mijn contract veranderd en het enige nieuwe wat ik gekregen had was een modem omdat die docsis 2 niet snel genoeg was.
Het was gen 1 Horizon en een andere box erbij en die hebben niet echt een acceptabele standby zoals dat nu verplicht is.
Ik ken nog steeds zat mensen die die horizon nog steeds hebben. Bij mijn moeder staat hij er ook nog.
Aanvankelijk wilde ik dat ook doen maar met wet- en regelgeving rondom salderen en het gegoochel van netbeheerders en stroomleverancies rondom dynamische tarieven evenals een gesprek met een monteur van Enexis die wist te vertellen dat zijn stroomverbruik forst mismatcht met wat zijn leverancier denkt geleverd te hebben (en hij ondanks dat hij exact weet wat hij in z'n meterkast uitspookt domweg nul op rekest krijgt) heb ik de handdoek in de ring gegooid.

Ik heb echt onvoldoende wil om te leven om met zoveel variabelen en black boxes een Excelsheet in te richten om te zien wat een apparaat nou werkelijk kost op langere termijn.
Maar wat heeft salderen, wet- en regelgeving nu te maken met het energieverbruik van een apparaat? Je ziet op de voeding, de doos of op het apparaat wat het vermogen is. Als dit er niet staat, dan is het maximale wattage te berekenen via V*A. Minder verbruik = minder kosten, minder warmte en beter voor het milieu.

Als een dure koelkast van 1000 euro voor 50L 100KW per jaar trekt en een goedkope koelkast van 500 euro voor hetzelfde volume 200KW, dan kun je makkelijk uitrekenen wanneer de 1000 euro koelkast door het lagere stroomverbruik na 10-20 jaar goedkoper is. Berekeningen vind je via het internet en anders helpt ChatGPT/Perplexity je ook wel op weg.
Je hebt niets aan alleen het stroomverbruik als je dat niet kunt afzetten op betrouwbare manier tegen de prijs per kWh die daar voor wordt gerekend door je energieleverancier. Ik weet niet wanneer jij voor het laatst een gespecificeerde rekening hebt gezien van een dynamisch contract (met teruglevering door zonnepanelen) met daarbij ook onvoorziene correctiefactoren. Er zijn -nogmaals- zoveel (onbekende) variabelen achter de kWh-prijs (al dan niet per uur) dat het wat manuren betreft niet rendabel is een paar honder euro op jaarbasis uit te sparen.

Wat apparaten concreet verbruiken, waar jij het over hebt, is wel echt de minste van de zorgen in de berekeningen.

[Reactie gewijzigd door Klauwhamer op 2 mei 2025 16:58]

Toen ik van Ziggo naar glas ging werd mijn stroomrekening 230 kWh per jaar lager door de mediaboxen die non stop 35 watt vraten ...
Ja, die waren echt slecht, maar die heb je eigenlijk nooit nodig gehad, DVB-C op je tv of via een Humax kastje, en Apple of Nvidia of Google het smart deel laten regelen.
Scheelt met een kwh prijs van 23 cent (en dat kan best nu) per maand zo’n 4 euro.

Is ook niet echt de moeite vanuit dat aspect bezien.
Die ook inderdaad, maar ook de techniek zelf kost veel meer energie. Zo moeten er ook veel meer versterkers worden gebruikt, en is de techniek gevoelig voor van alles.
Bij 1000 mbit download krijg je nu al 100 mbit upload. Dus hoe je aan die 80 mbit komt is mij een raadsel.
Een factor 10 verschil? Leuk als je torrents wilt downloaden. Minder leuk als je remote probeert te werken en een flink bestand moet sturen. De belangrijkste reden voor mij om vooral niet naar ziggo te terug te gaan.
Een factor 10 verschil zou 8Gbit en 800Mbit upload zijn.
Als je geregeld zo’n grote bestanden lokaal creëert en moet uploaden, kun je jezelf ook eens af gaan vragen waar je mee bezig bent.
Freelance video editors bestaan dus niet volgens jou?
Zeker wel, maar op de 1 miljoen klanten van Ziggo zijn dat er potentieel.. 175?

Ik heb ook geen Ziggo (meer) want ik vond het gewoon te duur. Veel betere reden om over te stappen kan ik je in Nederland niet geven. Maar Freelance video editing is niet de belangrijkste reden voor een hogere upload.

[Reactie gewijzigd door pjottum op 2 mei 2025 16:58]

Die uploaden ook niet vol continue videomateriaal. Ik neem aan dat die lokaal een nas hebben staan en de backups in de nacht draaien. Dan heb je genoeg ruimte om overdag de upload te doen. Een uurtje film is in een uur ook wel geupload met 100Mbps.
Die uploaden ook niet vol continue videomateriaal. Ik neem aan dat die lokaal een nas hebben staan en de backups in de nacht draaien. Dan heb je genoeg ruimte om overdag de upload te doen. Een uurtje film is in een uur ook wel geupload met 100Mbps.
De topsnelheden zijn er niet om continu te gebruiken maar om snel te kunnen pieken. De hele nacht uploaden is prima als je alle tijd van de wereld hebt, niet als je vandaag voor 16:00 moet leveren. Als je dagelijks met deadlines werkt of je werk regelmatig met de opdrachtgever moet delen dan kan een uur meer of minder uploaden veel verschil maken voor je werkdag.
Met thuiswerken wellicht?
Dat het voor jou niet relevant is wil niet zeggen dat er geen mensen zijn die met grote bonken data werken.
Gemiddeld over de dag is mijn gebruik relatief laag tot de beschikbare snelheid, maar verschillende keren per week moet ik even bestanden van een paar GB naar collega’s delen.
Dat gaat over 1Gbps nu wel acceptabel.
Voorheen over DSL kon het in theorie, maar was de kans op verstoring bij zo’n langlopend proces vele malen groter.
Als je (met je collega's) echt met heel veel data werkt doe je dat op een remote systeem. Dat ga je niet continue heen en weer sturen over je consumentenlijn. Werkt ook vele malen sneller.
USB deployment-sticks aanpassen en testen op fysieke hardware gaat verdraaid lastig Remote en is ook nergens voor nodig; het werkt nl. beter dan ooit, zeker nu de WAN snelheden net zo hoog zijn als de backbones in veel serverruimtes nog niet eens zo heel lang geleden waren.
Alles remote zou kunnen dan ben ik minder afhankelijk van de upload snelheid. Maar dan is disconnected weer minder bruikbaar. Dus: laptop open. Doe dingen. Kom thuis: upload werk is een redelijk normaal patroon hier.
Foto- en Videograaf. ICT'er die met vele VM's werkt. NAS waar je van buitenaf data ophaalt. Homeoffice. Plex/Jellyfin/Emby.
Er zijn genoeg legale/legitime reden te bedenken, waarom het fijn is om een hoge upload te hebben.
Werk ook thuis en 100Mbit is als software dev (met een familie) ook zeker niet genoeg.
Wat doe je dan in godsnaam? Ik had zelfs met 50 mbit geen enkel probleem. Na overstap heb ik 400 mbit, omdat het €5 meer was dan 100 mbit. Maar ik zit er serieus aan te denken om gewoon terug te gaan naa 100 mbit. Merk er werkelijk niks van.
Je snapt niet dat er verschillende use cases zijn voor dit soort verbindingen?

Effe onze mono repo uit GitHub clonen is al vele gigabytes, dan van duizenden mensen aan PRs er boven op. Lekker een traag lijntje blijven gebruiken, maar als ik dit soort dingen kan versnellen is het het al snel waard.
Dan ben je toch ook gewoon verkeerd bezig? Zelfs als je lokaal werkt is een mega repo inefficient. En ik vraag me ook af wat je mer PRs van 1000en mensen moet.

Daarnaast, zelfs als je perse zo inefficient wil werken, kun je dit ook prima doen door op een remote systeem te werken.
Een factor 10 verschil? Leuk als je torrents wilt downloaden. Minder leuk als je remote probeert te werken en een flink bestand moet sturen. De belangrijkste reden voor mij om vooral niet naar ziggo te terug te gaan.
Been there done that. Nog nooit een probleem geweest, 1 keer dat ik het echt merkte dat de upload 10% van de download was, in >5 jaar thuiswerken.
Maar zodra je een abo neemt met ook tv, dan is glas domweg niet of marginaal goedkoper.
Niet genoeg voor mij om over te stappen.
En thuis met jonge kinderen kan ik prima toe met 200/20Mbit. Een situatie die volgens mij voor 95% van Nederland geld...
ik merkte het verschil echt wel met een remote desktop (bedrijfspolicy voor thuiswerken) toen ik nog ziggo had. Nu gelukkig glas 1 Gbit en geen gezeur meer
Dat is raar want hoeveel data ben je nou werkelijk aan het uploaden bij een remote desktop? Het beeld komt van de server naar jou, data van je muis en keyboard kost echt niet zoveel upload. Denk eerder dat er misschien een ander probleem was wat niet direct met kabel te maken had, wellicht dat er een slechte interconnect was tussen ziggo en jouw werk, of wellicht dat er zelfs gewoon een ander probleem speelde wat ongeveer gelijktijdig verholpen is.

Mensen die thuis grote bestanden maken en die regelmatig moeten uploaden naar het werk daar snap ik het bij, maar zelf ervaar ik echt nooit beperkingen bij het thuiswerken over Ziggo, zelfs niet toen ik mijn snelheid terug had naar ik geloof 200/40 (nu weer terug op 1000/100, maar dat is voor downloaden van games, voor werken maakt het geen verschil). Ik heb ook glas symmetrisch gigabit gehad maar merkte nul verschil.
Helemaal mee eens. Ik heb bij sommige opdrachtgevers moeten werken op een citrix remote desktop en dan praat je over Mbits per seconde. Zou nog prima met een 10Mbit lijn kunnen.
Misschien niet goedkoper, wel veel sneller. 20Mbit met kinderen thuis is echt om te janken en voelt een beetje als 2005. Probeer eens een glasvezel lijn zou ik zeggen!
Docsis 4.0 maakt niet alleen hogere snelheden mogeljk maar ook symmetrische gigabit verbindingen.
https://www.cablelabs.com/technologies/docsis-4-0-technology
Het is dus logisch dat Ziggo hier nu prioriteit aangeeft omdat ze de concurrentieslag aan het verliezen zijn in het duurdere segment. Ik heb zelf ook Ziggo, en hun goedkoopste internet only pakket is nu best concurrerend. Zeker als je bedenkt dat je er gewoon digitale kabel TV bij krijgt.
Hoe zo concurrerend?

Instappakket bij Ziggo : 100Mbit down, 25Mbit up. Internet + TV Start, 29,50 per maand (12 maanden) en daarna 59 euro per maand
Duurste pakket bij Odidio : 1000Mbit down, 1000Mbit up, Internet + TV. 30 euro per maand (12 maanden) en daarna 70 euro per maand.

Zelfde verhaal met internet-only overigens.

Nou ik zou het wel weten xD

[Reactie gewijzigd door DennusB op 2 mei 2025 16:45]

Dat klopt niet het basispakket WiFi start internet Only is 39.50 per maand zonder korting. Bij ziggo zit daar basis kabel dtv bij. Je hoeft bij ziggo geen tv pakket af te sluiten om gebruik te maken van de standaard kabel aansluiting. Is voor mij een goede DEAL. En als je wilt, kun je er voor 7 euro per maamd nog Ziggo go bijnemen.
8Gbit heeft bijna niemand iets aan:
1. De server waar je PC mee verbindt moet ook die snelheid ondersteunen
2. Daarbij zal je zowat de enige moeten zijn op diezelfde lijn, omdat ook in de server wereld een 10Gbit backbone niet altijd vanzelfsprekend is.

Ik heb wel een oplossing voor Ziggo:
Als ze DOCSIS 4 nou eens niet zouden gebruiken voor 8Gbit download? Alleen de upload hoeft omhoog. Al is het 80 of 60% van de download snelheid. Dat schiet al heel wat meer op. Ook die latency wat strakker, en je hebt een degelijke concurrent. 2,5Gbit down & up(!!) zou met DOCSIS 4 al prima haalbaar moeten zijn.

Het is toch best gebruikelijk om een nieuwere techniek in te zetten om een stabielere lijn te realiseren, waarbij de tekortkomingen van een oudere techniek worden weggestreken?

Het is veel interessanter om hier langs ook de keuze aan te bieden voor een lijn met 8Gbit/s down en tussen de 0,2 en 0,5Gbit up o.i.d.

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 2 mei 2025 17:39]

Ik zie het nut wel in van zo’n dikke verbinding, alleen met dit soort snelheden moet je momenteel nog best grote investeringen in je thuisnetwerk maken om het maximale eruit te halen. Bovendien komen we al aardig in de buurt van wat SATA3 kan verstouwen, laat staan mechanische schijven. Het is niet triviaal om toereikende switches en netwerkadapters te installeren tegen (voor mij) acceptabele kosten.

edit: Buiten je eigen netwerk is de beperkende factor eerder de bandbreedte van de verzendende partij.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 2 mei 2025 15:47]

Ik dus niet. Een gemiddelde gezin dat af en toe een serie streamt en gamed heeft aan 200 Mbit ook al meer dan voldoende en zal inderdaad het thuisnetwerk niet voorbereid hebben op deze snelheden.

De wat meer eisende gebruiker zal sneller 1 Gbit up/down willen dan 8 Gbit down en 100 Mbit up.

In mij ogen is dit een niche product, of wordt het besteld door mensen die er geen verstand van hebben en gek worden gemaakt met dit soort cijfers
Een 10Gbit ethernet kaart met SFP+ kost minder dan een goede 1 gigabit kaart (maar is dan wel 2e hands). Een mikrotik switch met 10 gigabit kost ook niet zoveel vergelijken met zijn netgear/dlink broertjes dus dat kan ook wel. En 1 Pc met 8 gigabit internet is ook niet echt zinnig. Maar als iedereen thuis een snelle verbinding wil dan kan het wel helpen.
Anderzijds: 8 gigabit met de latency van ziggo is ook een beetje onzin. Dus tenzij docsis ineens een latency van 4ms haalt naar de ISP is het nog steeds een raar verhaal (gecombineerd met dat ze waarschijnlijk 8 gigabit up en 20 megabit down gaan doen of zo iets raars)
Ik ben benieuwd wat Ziggo as router gaat leveren. Buiten enkele personen die het snelste internet willen hebben gok ik dat grote gezinnen of studentenhuizen hier baat bij hebben. Als je 8 kinderen in huis hebt die tegelijk veel downloaden kan je internet het nog aan.
Zelf heb ik een 10Gb netwerk liggen en dat is inderdaad duurder dan een 1Gb of 2,5Gb netwerk. Het gros van de tijd heb je die capaciteit niet nodig en het verbruikt meer energie dan 1Gb apparatuur. Voor de gemiddelde gebruiker is 1Gb al snel. Dus 8Gb zal niet gericht zijn op de gemiddelde gebruiker. Op Tweakers zitten vast mensen die wachten op 8Gb of sneller.
Welke kinderen downloaden er nog? Mijn kinderen weten echt niet hoe dat moet. Die gebruiken alleen maar streaming en socialmedia.
Als je een nieuw spel hebt in Steam of op je Xbox / PlayStation of Switch :)
Die gameconsoles (ik heb ze alle 3) hebben allemaal een gigabit interface en updaten nooit op hetzelfde moment. En indien wel moeten ze 5 a 10 minuten langer wachten... daar ga ik geen 8bps aansluiting voor nemen.

Netzoals dat ik geen enorm zware stroom aansluiting neem omdat ik nooit alle apparaten in mijn woning tegelijk aan heb staan.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 2 mei 2025 18:22]

Als Tweakers dan ook meteen even gaat vragen waarom Ziggo nu niet alvast 2Gbps aanbiedt?

https://x266.nl/dump/docsis_3.1_frequency_plan.jpg
https://x266.nl/dump/zigg...24-airband_2023-09-23.jpg

32x EuroDOCSIS 3.0 = 1779.712 Mbit/s download
4x EuroDOCSIS 3.0 = 122.88 Mbit/supload

1x 168.00 MHz Docsis 3.1 = 1653.75 Mbit/s (DOCSIS 3.1 supports a downstream throughput with 4096-QAM and 25 kHz subcarrier spacing of up to 1.89 Gbit/s per 192 MHz OFDM channel.)
1x 31.25 MHz Docsis 3.1 = 313.33 Mbit/s (The upstream throughput possible is 0.94 Gbit/s per 96 MHz OFDMA channel.)

Modem kan Docsis 3.0 + 3.1 al prima samenvoegen/tegelijk gebruiken.

Al het spectrum is al vrij. Docsis 3.1 kan dit prima.
Nog twee jaar wachten? Lachwekkend.
Het spectrum is niet volledig vrij. Lagere frequenties worden nog gebruikt voor DVB-C en kan dus niet gebruikt worden voor internet op dit moment. Ziggo schakelt wel steeds meer lagere frequenties uit om dus meer ruimte te maken.
YouTube: Multi-Gigabit Speeds Get Spotlight at CableLabs 10G Showcase
Uit datzelfde filmpje:
https://x266.nl/dump/docsis_4.0_demo_sheet.jpg

En heerlijk hoe mensen modden hier.
De meest relevante vraag of het nu al kan: irrelevant. Prachtig.

Edit:
Aannemende dat Ziggo upload nog steeds weinig boeit. Anders heb je wel gelijk.

[Reactie gewijzigd door neeecht op 2 mei 2025 20:15]

Ik ben monteur bij ziggo, dus ik weet dat het zo is :)
Dus hiermee bevestig je dat Ziggo upload niets boeit.
Kost veel te veel. Jij bent de laatste die misschien eerlijk wil vertellen waarom al jaren het spectrum vrij is en niet gebruikt wordt. Ergens gaat iets niet zoals gepland vermoeden velen.

Nogmaals, dit is hoe het spectrum nu nog steeds is:
https://x266.nl/dump/zigg...24-airband_2023-09-23.jpg
Onderin is het huidige.

Radio spectrum technisch had Ziggo allang 1 Gbps download én 1 Gbps upload kunnen doen.
dat snellere is echt voor een handjevol mensen, waarom niet wat meer focussen op een betaalbare verbinding?
Omdat ze de hele consumenten markt willen bedienen en op alle vlakken willen concurreren met de glasvezel providers.

En je kunt de snellere pakketten ook duurder in de markt zetten en in de praktijk gebruikt toch bijna niemand die snelheid.
Tja als je 8Gbit/s voor €150,- de maand mag aftikken om het zo even te zeggen en dan nog steeds minder dan 1Gbit aan upload heeft kijk ik er ook niet naar om, zeker als ze coax blijven gebruiken op de eindaansluiting i.v.m. latency en de trage hokken van een modems zoals de Connectbox dan hoeft het helemaal niet meer van mij.

Mooi dat ze vooruitgang willen boeken maar ze moeten toch ook echt de techniek zelfs eens gaan vernieuwen, dit is uiteindelijk trekken aan een dood paard.
Als ik eerlijk ben vind ik alles boven de 1 Gbit/sec nutteloos voor mij. Maar er zullen vast wel bedrijven of andere grootverbruikers zijn voor wie dit interessant is.

Ik heb wat experiementen gedaan met sim kaart routers en die snelheden zijn heel interessant aan het worden met een sterk lagere prijs dan het huidige Ziggo abonnement. De up/download snelheden zijn ook meer in evenwicht dan de 1:10 verhouding van Ziggo.

Als Ziggo "het momentum" zo belangrijk vind, zou ik ze adviseren om betaalbare pakketten uit te brengen, bijvoorbeeld een 200/200 mbps voor een paar tientjes. Een leuk instappertje 100/100 mbps voor enkele tientjes. Dat zal denk ik voldoende zijn voor de gemiddelde klant. Niet die hele dure abonnementen met snelheden die weinigen echt benutten.

Het begint toch echt te schuren als ik een willekeurig Vodafone/KPN/Odido prepaid simkaartje in een simkaart router steek en al gauw 30/30 mbps haal in een niet getunde 4G LTE simkaart router van een paar tientjes. Met name de upload snelheid/prijs verhouding steekt dan schril af.

Maar goed, ik vermoed dat Ziggo de sponsorgelden er uit wil halen, de investeerder wil ook een leuk rendement maken, de CEO wil ook de hypotheek aflossen en er is onderhoud nodig aan het netwerk. Ergens vermoed ik dat Ziggo nooit "momenteus" zal worden. Als ze straks links en rechts ingehaald worden door serieuze 5G simkaart homerouters die gewoon 300/300 mpbs blazen voor een tientje of twee, drie per maand zullen ze het echt gaan voelen.
Hey, ik gebruik zelf Klik en Klaar van Odido(€20), en met het juist afstemmen van de plek waar het modem staat heb ik het voor elkaar dat alles redelijk stabiel is 965/160 Ping 15-22 wat al beter is dan het 1 Gigabit internet van Ziggo. Ik had zelf Ziggo en na zeker 6 jaar alleen meet klachten en gezeur met de stabiliteit, van uitvallen internet en timeouts van soms wel 10 seconden en packet loss.. en sinds ik het zwarte modem kreeg was het helemaal niet meer te doen, na heel veel monteurs en gedoe met bellen, was ik er zo klaar mee, ik heb van Ziggo bijna 1000 euro terug gehad als schadevergoeding wat zeer netjes is🙏 Heb jij al eens klik en klaar getest?
Volgens de Odido dekkingskaart is de snelheid hier *meh* voor Klik en Klaar (laagste snelheid). Zal over een tijdje nog eens kijken of ze uitgebreid hebben.

Mijn el cheapo 4G LTE simkaart router is nu een backup internet voor als Ziggo uitvalt. Ik heb prepaid simkaartjes van de drie grote providers en een lijstje met codes om unlimited dag/3dagen/weekend aan te zetten. Alles in een tasje in de kast. Het is een goedkope oplossing. Twee keer per jaar een sms naar elkaar sturen en het blijft weer een half jaar geldig. Unlimited dag/3dagen of weekend bundels kosten een paar euro. Bij storing de utp kabel uit het Ziggo modem halen en in de simkaart router steken en voila. Zelfs 30/30 is prima voor basis internet.

Op zich weinig storingen bij Ziggo, alleen de prijs is toch echt aan de stevige kant.
Ziggo heeft een gigantisch probleem. Hoewel de aangeboden snelheden voor het merendeel snel genoeg is, biedt de concurrentie (glasvezel) hogere snelheden (vooral upstream) tegen veelal lagere kosten. Ze kunnen het niet winnen op techniek en snelheid en daarmee enkel de prijs. Waarom verlagen ze dan niet de prijzen? Hier zijn 2 antwoorden op. 1. Ziggo heeft nog steeds veel klanten, een prijsverlaging druk de winst aanzienlijk. 2. Ziggo komt voort uit overnames en fusies van regionale kabelmaatschappijen waaronder Casema, UPC en Multikabel en hebben astronomische bedragen betaald/geleend om de 'huisaansluitingen' over te nemen. Het bedrijf zit dus vol met schulden en aandeelhouders welke rendement willen zien.
De nieuwe abonnementen zijn al goedkoper daar stond een maand geleden zelfs hier nog een artikel over. Sluit je z’n nieuw contract af krijg je ook nog een aantal maanden een welkomst / verlenging korting .


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn