Wat de Nederlandse Tweede Kamer betreft komen er leeftijdsgrenzen voor het gebruik van sociale media, zoals X, TikTok en Instagram. Een krappe meerderheid van de Kamer heeft voor een voorstel van D66 gestemd, dat mede is ingediend door NSC, CDA, ChristenUnie en SGP.
De Tweede Kamer wil dat alleen jongeren vanaf vijftien jaar oud op sociale media kunnen, schrijft NOS. Op die manier hoopt zij kwetsbare jongeren te beschermen. Het is echter onduidelijk hoe en door wie die leeftijdsgrens gehandhaafd moet worden.
Jongeren onder de zestien mogen volgens Europese regels wel een account aanmaken op sociale media, maar alleen met toestemming van hun ouders. Techbedrijven bepalen zelf vanaf welke leeftijd dat kan. Met een leeftijdsgrens moet daar een einde aan komen. Staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport staat positief tegenover zo'n norm. Hij overlegt binnenkort met zijn Europese collega's over een gezamenlijke aanpak van het probleem. De Tweede Kamer wil dat Karremans zich ook gaat inspannen om tot regels te komen die gehandhaafd gaan worden. Karremans heeft al wel aangekondigd vóór de zomer met een advies te komen over vanaf welke leeftijden kinderen een smartphone en bepaalde apps kunnen gebruiken en hoeveel schermtijd verstandig is.
Ook in andere landen wordt gesproken over leeftijdsnormen voor sociale media. Australië kondigde in november een verbod aan op het gebruik van sociale media voor jongeren onder de zestien jaar. Onder de nieuw aangenomen wet zijn socialemediabedrijven verantwoordelijk voor de handhaving van dat verbod. Indonesië zei in januari dat het een minimumleeftijd wil invoeren, maar het is nog niet bekend wat de leeftijdsgrens dan wordt.