Netflix sluit eigen triple-A-gamestudio Team Blue na twee jaar

De triple-A-gamestudio van Netflix, Team Blue, sluit na twee jaar zijn deuren. Dat schrijft gamejournalist Stephen Totilo. Bij de gameontwikkelaar werkten onder meer Halo-veteraan Joseph Staten en Rafael Grassetti, de artdirector van de God of War-serie.

Het is niet duidelijk wanneer de studio, die bekendstond onder de naam 'Team Blue', precies is gesloten. Een woordvoerder van Netflix zegt tegen Totilo, die voorheen werkte als journalist voor media als Axios, dat het gameontwikkelteam van Netflix sinds deze maand niet meer actief is.

Naast Joseph Staten en Rafael Grassetti, was Chacko Sonny ook werkzaam bij de studio. Sonny was eerder de executive producer van Overwatch bij Blizzard. Netflix wil niet zeggen hoeveel mensen zijn getroffen door het sluiten van de studio.

Netflix begon in november 2021 met het aanbieden van games op zijn platform. Het bedrijf doet dat momenteel voor Android- en iOS-apparaten, maar overweegt ook andere platforms. Netflix zei vorig jaar aan 'meer dan tien games' te werken. Nu Blue is opgeheven, is het niet duidelijk of dit aantal nog klopt. Het is ook niet duidelijk of de projecten van de triple-A-studio zijn ondergebracht bij andere studio's waarvan Netflix de eigenaar is.

Door Loïs Franx

Redacteur

22-10-2024 • 14:43

62

Submitter: Xtuv

Reacties (62)

62
60
27
2
0
13
Wijzig sortering
Ik kan zo gauw geen overzicht vinden, maar wat snel gegoogle naar "triple A game development timelines" geeft een ruwe consensus dat een AAA game die in twee à drie jaar wordt ontwikkeld redelijk vlot is. Met alle opstartperikelen van een nieuwe studio neem ik aan dat je eerder langer dan korter zou verwachten. Ik neem dus aan dat men bij Netflix niet verwachtte al iets klaar te hebben (want als ik deze "analyse" in een minuut kan doen, hebben zij het neem ik aan nog grondiger aangepakt alvorens de portemonnee te trekken).

Vandaar mijn gok:
  • Na twee jaar zijn er minder vorderingen gemaakt aan een debuut-titel dan men had gehoopt;
  • Er werd beraamd dat het onwaarschijnlijk was dat er een grote versnelling aan zat te komen;
  • De afgelopen maanden hebben we een aantal AAA games, zelfs van meer gevestigde spelers, keihard onderuit zien gaan na een zeer lang en prijzig ontwikkeltraject;
  • Netflix staat er financieel slechter voor dan twee jaar geleden, dus kunnen ze niet gokken dat er met eenzelfde burn rate na nog een jaar of twee een winstgevend product zal worden geleverd;
  • Er is gekozen de financiele schade op deze manier beperkt te houden.
Volgens mij is het nog veel simpeler. Ze richten zich op spelletjes voor mobieltjes. Daar past een studio die triple-A games maakt niet in. Mobiele games zijn simpel vermaak voor 10 minuutjes terwijl je op de trein wacht, geen lange speelsessies van een paar uur. Voor serieuze games gaan mensen toch achter een serieus apparaat (consoles of PC) zitten, niet achter iets wat beperkt is tot alleen een touchscreen.
Ik denk dat het probleem meer zit in de mentaliteit. Lang niet elk spel leent zich voor een touchscreen, daar ben ik het zeker mee eens, maar ga eens na wat voor games een telefoon of tablet tegenwoordig aankunnen qua performance, dat is best indrukwekkend!

Maar het probleem is een vicieuze cirkel naar mijn idee. Mensen zien games op een mobiel inderdaad als inferieur en zijn amper bereid er meer dan een paar euro aan uit te geven - als ze überhaupt al iets willen uitgeven. Dus je krijgt vooral veel gratis games die strak staan van de reclame, die pay to win zijn, bol van de microtransacties en een model die alle psychologische truukjes uithaalt om je geld te laten uitgeven.

Ik was een tijdje terug een paar leuke games aan het zoeken die ik op mijn mobiel kan doen, maar ik kwam telkens op dezelfde troep uit...

Dus tja, ik denk dat de mobiele gamingmarkt best verziekt is waarbij het moeilijk is om goed geld te verdienen en op te vallen tussen de rest. Maar ik denk niet dat het probleem is dat niemand een wat serieuzer spel wilt doen op een mobiel apparaat.
Ik denk dat de minimale mogelijkheden aan besturing het gewoon een slecht platform maken voor serieuze games. Ik heb wel eens GTA San Andreas gespeeld op een telefoon en alhoewel het spel hetzelfde was (GTA is top!), was de lamme besturing gewoon de cruciale factor die het niet voor herhaling vatbaar maakte. Je krijgt 2 gebieden op je scherm die zouden moeten dienen als “analoge” sticks, en je vingers zitten er iedere keer naast. Nou kan dat de schuld zijn van de implementatie, of misschien was het gewoon een slecht idee om het zo te doen, maar hoe lang ik er ook over nadenk, ik kan niks beters verzinnen binnen de beperking dat je alleen een touchscreen hebt. Uiteindelijk moeten je vingers ergens iets aanraken, en die zitten in de weg van het beeld. Je hebt gewoon een extern inputapparaat nodig (controller, keyboard, whatever) om het speelbaar te krijgen. Dus ik denk dat het maximale wat je ooit uit een mobieltje gaat halen toch beperkt blijft tot Angry Birds en Bejeweled, ongeacht hoe sterk de processoren worden. De besturing is de limiterende factor, niet de performance.
Een 4x game zoals civilization is anders toch goed speelbaar op een touchscreen
Eigenlijk zouden de grote telefoon fabrikanten een standaard voor controllers moeten maken. Bijvoorbeeld een setje joy cons die je om je telefoon heen kunt schuiven. Desnoods dat er extra accu's in zitten.
Als deze bij alle telefoons meegeleverd worden, of laten we zeggen als speciale gaming editie bijgeleverd worden (en dat ze ook los te koop zijn), en hier een soort van eco systeem voor maken.
Bijvoorbeeld een speciale game store die een hoog percentage uitbetaalt aan ontwikkelaars, onder voorwaarde dat er geen ingame reclame is om zo hoogwaardige games te faciliteren. Als dat platform een begrip wordt voor goede games met een goede controller... Dan zal daar vast wel een markt voor zijn.
Pokemon Go was toch een enorm succes, het duurde vaak al een half uur voor je op een van de betere plekken was aangekomen.
Het ligt er dus aan wat voor soort game.
Zoiets zal het wel zijn. Wellicht waren ze ook aan een Concord-achtig spel aan het werken en hebben ze nu hun verlies genomen om verdere kosten te vermijden.
Je mist nog:
  • De games binnen Netflix worden haast niet gespeeld
Heb je daar een bron voor of alleen de onderbuik?
Noem 5 mensen die dat actief regelmatig doen.

Precies.
Je kunt ook gewoon ff googlen:
https://techcrunch.com/20...thanks-to-gta-and-others/

TLDR: Game installs gaan jaar-op-jaar wel stevig omhoog maar geen bewijs dat mensen het ook echt blijven spelen. En tja 80 miljoen game installs is toch niet zo heel veel als je 250 miljoen subscribers hebt (2023).

Aan de andere kant, als Netflix een serie maakt (of koopt) wordt die zeer waarschijnlijk ook maar door een klein percentage van het hele klantenbestand gekeken. Dus als maar 10% van de subscribers ooit games speelt, doen games als geheel het waarschijnlijk nog steeds beter dan de meeste films of series.

Zelf speel ik er regelmatig een spelletje, ja het is 'voor tussendoor' maar er zitten echt een paar mooie indie titels tussen.

Rustig/puzzel spul:
- Spiritfarer
- Into the breach
- Arranger
- Braid
- Oxenfree

Actie:
- Hades
- Meerdere oude GTA titels (OK die zijn niet indie)
- Death's door
- Katana Zero
- TNMT: Shredders Revenge
Ja dat is dus onderbuik.

Ik zeg ook niet dat het wel veel gebruikt wordt en het zou heel goed kunnen dat het niet veel gebruikt wordt, maar ik was dus benieuwd of er werkelijk iets officieel over bekend was.

Zelf gebruik ik het wel overigens, maar vooral 1 woordspelletje wat leuk is om af en toe loze momenten op te vullen. Ik ga echt niet steeds nieuwe Netflix games proberen, maar het is wel handig om in ieder geval iets van een bron van games te hebben die niet vol advertenties en microtransacties zitten. Maar ik zou er niet extra voor betalen (toen ik nog een iPhone had ook niet voor Apple Arcade na het een maandje geprobeerd te hebben, speel gewoon niet genoeg op mobiel, dus gaat niet eens om kwaliteit van aanbod of zo).
Schitterend dit. Doet me denken aan de meme; So your not racist, name every black person.
Alleen mijn onderbuik, maar die is wel heel groot.
Je gaat er van uit dat een studio die zichzelf een "triple A studio" noemt daadwerkelijk triple-A games zou produceren.
Ik zie dat meer als een functie van budget dan iets anders. Daar komt het risico dan ook vandaan. Als je je vooral richt op mobiele spellen en kleinere spellen zoals de indies die Netflix al een tijdje aanbiedt (maar niet zelf heeft geproduceerd), kost ieder spel niet zo veel tijd en geld om te maken en loop je er dus niet zo veel risico mee. Dus dan hoeft ook niet alles meteen een mega-hit te zijn.

Met andere woorden, ze zouden het probleem dat ik denk dat ze hebben, niet hebben, als ze niet iets zouden proberen te maken met een AAA budget.

(en nu kunnen we het nog even hebben over dat er in feite bijna niks meer is tussen hele kleine indie teams en AAA waar budgetten van €100 miljoen+ redelijk gangbaar zijn, maar da's denk ik een andere discussie)
Het toekomstbeeld van de gameindustrie is behoorlijk verslechterd. De markt is gigantisch verzadigt en er bestaat niet meer zoiets als een veilige gok.
Goed zo. Netflix is om films en series te streamen.
Hebben ze eindelijk weer budget om 1899 seizoen 2 te gaan maken :P
Budget hebben ze, maar een 2e seizoen zal geen nieuwe subs aantrekken. En dat is het enige dat telt voor Netflix. Veel goeie series waarvan er amper 1 seizoen is op Netflix...
Het constante annuleren van series kost ze wel vertrouwen, en daarmee waarschijnlijk ook nieuwe en bestaande abonnees. Het totaal stijgt, dus ze winnen nog wel meer dan ze verliezen. Maar ik ga geen Netflix-series meer volgen tot ik weet dat die afgemaakt worden; zo erg is het nu wel inmiddels. Dus hoef ik ook geen abonnement meer, behalve een maandje voor het einde van Stranger Things bijvoorbeeld.

On-topic: de games-industrie is al zodanig oververzadigd dat Netflix niet zoveel kans heeft. Het is geen verstandige uitbreiding geweest gezien hoe moeilijk het al is in de gamesindustrie, en hoeveel er al uitkomt zonder veel succes of aandacht. De budgetten zijn gigantisch geworden en de ontwikkeling duurt enorm lang. Zelfs vrij grote namen en best goede spellen sneeuwen soms onder, in het voordeel van de allerbeste of de meest verslavende titels. Live-service is ook al verzadigd en heeft zo'n hoge retentie dat je mensen maar amper weg kunt trekken uit hun COD of Fortnite.

Ik vermoed dat de meeste Netflix-liefhebbers ook niet veel games zouden spelen, omdat ze kijkvermaak zoeken in de avonduren en geen actieve inspanning. Wie dat wel zoekt heeft al hele ruime keuze. Netflix doet van alles om maximale groei te realiseren voor aandeelhouders, maar dit is geen hele logische stap.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 oktober 2024 19:33]

Ze moeten ook eens kappen met jaren lange wachttijden tussen seizoenen....
“of de meest verslavende titels”
Ligt daar ook niet de focus op om dmv psychologische trucs en zogenaamd whaling (of wat de term nu ook is) zoveel mogelijk in app purchase te behalen? Soms zijn zelfs de reclames niet wat de game echt is. YouTube: The Insidious World of Fake Mobile Game Ads

Daarbij in de app/play store vaak onoverzichtelijk welke kosten er precies zijn. De apple versie vind ik nog wel het meest overzichtelijk maar blijven blijkbaar aanbiedingen ook in staan terwijl die niet meer beschikbaar zijn (eens nagevraagd bij support van een game voor kinderen).
Het heeft voor mij het mobile gamen wel verpest. Ik neem nog liever de steam deck mee als ik ergens wil gamen.
Toch besteed mijn vriendin wel veel tijd aan een van de netflix games; Cats & Soup meen ik. Van sommige Netflix games vond ik het wel opvallend dat het van in-app om verder te spelen is omgezet. Bij de meer volwaardiger games zoals khendrix er noemde is het wel weer het proberen waard en een voordeel tov het reguliere aanbod.
ik ken de serie (nog) niet maar ik ben het compleet met je eens.
Zelf maar ik geen gebruik van Netflix gaming en zie ook liever dat ze hun budget inzetten voor Series en Films. Dit wilt overigens niet zeggen dat ik vind dat Netflix hier niet mee bezig moet zijn. Maar koppel het dan los als een aparte dienst of add-on.
Ik moet nu al extra betalen voor 4k streams, terwijl gaming al beschikbaar is in de goedkope abonnementen. En de prijsverhogingen elke keer maar toenemen om de kosten te dekken...
Budget? Ze hebben vorig kwartaal toch 2,36 miljard winst gemaakt 😬
Nee. Netflix is om DVD's van te huren per post. Dat streamen is er later bijgekomen. Net als dat produceren van games er dus ook bijgekomen is/was.

Sommige bedrijven proberen wel eens wat. Als Amazon het ook alleen nog bij de boeken had gehouden, dan had het internetlandschap er best wel wat anders uitgezien.
En Amazon is een boekwinkel, en Nokia een houtsnipperhandelaar, Google een zoekmachine, enz.….

Waarom mag een bedrijf niet andere markten aanboren.
Netflix cancelt de serie 1899 na slechts één seizoen.
https://www.rtl.nl/rtl-bo...canceld-stopt-een-seizoen

Euhhhh....
Ja, dat is wat hij bedoelt. Met het sluiten van de studio kunnen ze het bespaarde geld mooi stoppen in het terugdraaien van die keuze.

1899 is precies zo'n show die ze met enig gemak wel weer leven in zouden kunnen blazen, verhaaltechnisch. Dat staat los van het feit dat het technologisch een hoogstandje is hoe ze deze serie hebben opgenomen. Als je Dark hebt gezien is het sowieso wel een aanrader.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 22 oktober 2024 15:20]

Dat zou allemaal kunnen, toch denk ik niet dat ze die serie weer nieuw leven in gaan blazen aangezien deze al gecanceld is <--
Nee, de kans is niet groot. Maar het is natuurlijk wel eerder gebeurd in de streaming era.
Met je eens, maar dat is wat ik ook al aangaf.
'Zou kunnen maar ik denk het niet...', ik hoop voor de liefhebbers natuurlijk dat het wel gebeurt.
Maar de kans dat het nu nog gebeurt is heel erg klein. Er zijn gecancelde shows destijds opgepakt, omdat men marktaandeel nodig had. En door een succesvolle gecancelde show weer nieuw level in te blazen, haal je nieuwe subs binnen. Maar het is niet per sé winstgevend. Een van de redenen dat The Expanse niet verlengd was bij SyFi was vanwege de hoge productie kosten en daarmee een laag rendement. Voor Amazon was dat minder interessant, die hadden gewoon werkende sci-fi formules nodig om de subscription base mee uit te breiden.
Of Mindhunter season 3
Die is gestopt omdat de regisseur/schrijver er (nog) niet verder mee wilde want ook andere projecten. Blijkbaar kostte het heel veel moeite en geld om die serie te maken. Ik zie dat seizoen er nu ook niet meer gaat komen, erg jammer
Of the Witcher season... Nee, laat maar.
Helaas vernachelen ze soms ook de boel terwijl het zeer makkelijk zou moeten zijn om iets succesvol neer te zetten.
Dit was nou wel een serie waarvan ik dacht, snap die cancellation direct. Wat was dit bagger.
Maar het was gecanceld???
Mijn grootste probleem omtrent Netflix en gamen is altijd geweest waar en hoe? Ik heb er nooit actief naar gezocht op Netflix omdat ik mijzelf niet via Netflix zie gamen. Maar het wordt ook niet hard uitgelicht op Netflix zelf.

Deze move verbaasd mij dus ook niet. Ik denk dat de vraag laag is en een eigen studio duur. Ik verwacht dat Netflix voorlopig zal vertrouwen op externe partijen en als de vraag laag blijft (wat ik verwacht) mogelijk het pitje van laag naar uit zet.
Momenteel is het enkel mobile gaming geloof ik. En je gamed niet via Netflix, maar gebruikt gewoon je Netflix account om games te spelen. Vaak zijn dit betalende games die je zo gratis kan spelen zonder reclame of IAP. Ook enkele exclusives. Deze games kan je gewoon in de store downloaden of gemakkelijk vinden via de Netflix app. Grootste nadeel is dat je enkel kan spelen als je een internetverbinding hebt. Als ik in de trein een trage verbinding heb kan ik meestal het spel niet opstarten.

[Reactie gewijzigd door manmad op 22 oktober 2024 14:54]

Anoniem: 1981708 @Auredium22 oktober 2024 14:56
Op de mobiele app moet je steeds eerst voorbij allerlei games scrollen voordat je bij de films en series terecht komt. Beetje irritant als je alleen films en series wilt, maar goed, zo promoten ze dus hun mobiele games :)
Het hoeft ook niet persé via Netflix te zijn, maar kunnen ook games op basis van Netflix series zijn of andersom. Qua marketing is dat natuurlijk goud.
Wel knap dat je zon studio hebt en dan weigert series die uit videogames komen getrouw te portretteren.
Eerder hadden ze een prijsverhoging vanwege het toevoegen van nieuwe diensten zoals gamen (waar de meeste echt niet opzitten te wachten).
Wil dat zeggen dat we nu een prijsverlaging krijgen?

Retorische vraag, want de prijs zal eerder verhoogd dan verlaagd worden.
Ik kan me daar niks van herinneren, wel dat ze proef deden of we hier meer wilde betalen. Ik heb toen maar een goedkoper abonnement afgesloten.
Maar dat kwam slecht uit dus later weer verhoogd.
Games en Netflix, het blijft me een raadsel. Amazon doet dit met Prime ook, maar uit retailer standpunt, maar ook dat is niet bepaald een toegankelijke combo...
De bedrijven zagen gaming wellicht als zeer lucratief vanwege Fortnight, GTA Online en nog enkele megasuccessen. Nu komen ze erachter hoe overvol de gamesindustrie is, hoe tijdrovend het is om games te maken, en hoeveel projecten eindigen als dure missers. Netflix doet bijna alleen retro, indie en mobile waardoor de kosten wat lager zijn, maar ook daar is er oververzadiging. En het team dat nu is gesloten werkte aan een AAA multiplatform game.

Ze moeten behoorlijk optimistisch zijn geweest om hieraan te beginnen - het valt niet mee om in te breken in gaming.
Joh, dit had ik je al gelijk kunnen vertellen dat Netflix gaming niks zou worden... Zien ze dat zelf niet in?
Netflix Gaming is prima als ze gewoon wat leuke indie titels op de mobiel aanbieden. Into the Breach kan ik ook echt aanraden. Een AAA studio uit de grond stampen en verwachten dat het binnen afzienbare tijd geld op gaat leveren is echter gewoon een dwaas idee.
Hoe kon het een triple-A studio zijn als het nog nooit een triple-A game geleverd heeft?
Omdat de triple-A aanduiding veelal wordt gebruikt om de schaal en budgetten aan te geven, niet de kwaliteit van de games.
Probleem is een beetje dat het vrij makkelijk is om te roepen dat je AAA games maakt, er niet 1 levert, en vervolgens sluit. Kost je helemaal niks. ;)

Zo ben ik net begonnen aan een quadruple-A studio met een budget van een miljard. Ik zoek nog geldschieters. ;)
Ik denk als in gezien de personen die er werkten een studio met de bedoeling triple A games te gaan maken. Maarja of dat inderdaad ook werkelijk zo was zullen we nooit weten.

Maar in dit geval is het benoemen wel een soort van toevoeging vind ik, gezien de andere studios van Netflix ik anders inderdaad meteen zou denken dat dit gewoon om een van hun Mobile games studios was, maar hier het dus juist ging specifiek om de studio die zich naar eigen zeggen dan meer concentreerden op de grotere projecten.
commerciële taalinflatie
Belasting constructie?
Ik gebruik netflix altijd op mijn tv en zag daar nooit iets over games, tot ik op vakantie netflix op mijn tablet gebruikte, sindsdien zie ik de advertenties voor games ook op m'n tv toestel. Kan een beslissing zijn die tijdens mijn vakantie is genomen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.