Neuralink plaatst hersenimplantaat in tweede patiënt

Neuralink heeft voor de tweede keer een hersenimplantaat in een mens geplaatst. De operatie duurde acht uur en er zijn volgens ceo Elon Musk ongeveer vierhonderd elektroden actief. Het bedrijf wil dit jaar nóg acht patiënten van een hersenimplantaat voorzien.

Musk vertelde tijdens de Lex Fridman-podcast dat de operatie goed verlopen is. Er is niet bekendgemaakt op wie en wanneer de ingreep heeft plaatsgevonden. Het is ook niet duidelijk of Neuralink sinds de eerste patiënt nog wijzigingen heeft aangebracht aan het ontwerp van het hersenimplantaat. Dat bestaat volgens de website uit 1024 elektroden, verdeeld over 64 verschillende 'draden'.

Neuralink heeft begin dit jaar voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Het ging toen om de 29-jarige Noland Arbaugh, die door een ongeluk verlamd was geraakt vanaf zijn schouders. Dankzij het implantaat kon de man vlotter communiceren met de buitenwereld en een computer bedienen met zijn hersenen. Afgelopen mei werd bekend dat er problemen waren ontstaan met Arbaughs hersenimplantaat. Een aantal draden ervan had zich naar verluidt teruggetrokken uit zijn brein. Neuralink paste onder andere enkele algoritmes van het implantaat aan, waardoor de nog actieve elektroden gevoeliger werden.

Neuralink is een Amerikaans bedrijf dat in 2016 is opgericht door Elon Musk. Het maakte in 2019 bekend dat het werkt aan flexibele elektroden die diep in de menselijke hersenen geïmplanteerd worden, wat communicatie tussen het brein en een computer mogelijk maakt. Deze technologie moet op termijn verder ontwikkeld worden om een symbiose met kunstmatige intelligentie te bereiken. In mei 2023 kreeg Neuralink toestemming van de Amerikaanse FDA om proeven op mensen uit te voeren.

Neuralink
Neuralink

Door Jay Stout

Redacteur

05-08-2024 • 16:13

114

Reacties (114)

114
108
36
4
0
27
Wijzig sortering
Hmm, ik weet niet meer welke tweaker het was. Maar hopelijk hebben ze deze meneer/mevrouw of het goed voorgelicht. Op het moment dat je zo een chip in je hoofd krijgt kun je er niet zo maar een nieuwe inzitten. Bij de vorige patiënt waren de draden zich al aan het terug trekken of zaten niet meer op de goede plek. zo een chip brengt schade toe aan je hersens en je kunt die niet keer op keer vervangen.
klopt, maar ik denk dat dit vergelijkbaar is met BHV; iets doen is altijd beter dan niets doen.
Mee eens, iets doen is beter, maar doe het dan op een betere manier. Precision Neuro Science heeft een veel betere toepassing ontwikkeld genaamd Layer 7. Deze chip komt gewoon bovenop de hersenen te liggen en er komt dus geen enkele schade bij kijken.
Benjamin Rapoport is de oprichter van Precision Neuro Science en was één van de grondleggers van Neuralink in 2017.
Hij was het simpelweg niet eens met de weg die Neuralink wilde bewandelen en vond dat niet veilig omdat er hersenschade ontstaat. Daarom heeft hij het bedrijf verlaten en heeft hij een veel beter en veiliger alternatief ontwikkeld. Hieronder een video hierover:

YouTube: Neuralink Isn't Telling Us Something...
Als dat zo was dan waren al die Trolley problems niet zo populair.
Remember Christiaan Barnard? Perhaps too long ago for some Tweaker community members. A considerable number of Heart recipients will echo your words.
zo een chip brengt schade toe aan je hersens en je kunt die niet keer op keer vervangen.
Wie zegt dat? Is dat een gevoel die je hebt? Iemand zal dan toch ook de eerste moeten zijn waarop dit geprobeerd wordt en daar zitten altijd gevaren aan. Maar de FDA keurt dit echt niet zomaar goed zonder dat ze alle gevaren hebben afgewogen. De man had sowieso geen toekomst op verbetering zonder deze chip, nou, ik zou ook dat risico dan nemen, of anders mag je wel gewoon de stekker er uit trekken, want alleen kunnen communiceren middels je tong icm joystick is voor mij geen leven.
Dat was een tweaker bij een vorig artikel over Neuralink. Hij/zij had hier erg veel ervaring mee en kon het goed uitleggen, o.a. dat de hersenen de draden als lichaamsvreemd zien en door je lichaam worden ingekapseld waardoor ze steeds minder goed gaan werken. Experts zien dit soort interne elektroden als (iig op dit moment) zeer onverstandig als ik het me goed herinner
Ik ben niet de persoon waar je het over hebt, maar heb ook enige ervaring met "active implantable microelectronic devices". Hoewel deze chip van Neuralink een stuk geavanceerder is, worden er al zeker 10 jaar dergelijke chips geïmplanteerd bij bijvoorbeeld Parkinson patienten (om te stimuleren en activiteit uit te lezen). Bij een deel van de patiënten doet het helemaal niks, maar er zijn ook ontzettend veel patiënten die opeens wel normaal kunnen leven. Dat de elektrodes ingekapseld worden klopt inderdaad, maar bij de meeste mensen stopt dat tissue op een gegeven moment met groeien en kunnen we nog veel doen door simpelweg de energie van de signalen te verhogen.
Is het niet zo dat Deep Brain Stimulation (DBS) bij Parkinsonpatiënten tot snellere en meer cognitieve klachten leidt? Als je puur naar de uitkomst bewegingsstoornissen kijkt doet DBS het (gemiddeld genomen!) geweldig, maar breder bezien is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Gekscherend wordt dan gezegd dat ze 'even een breinaald in de hersenen steken', dat gaat natuurlijk niet zonder enige schade. Staat wel tegenover dat de mensen die voor DBS in aanmerking komen zo aangedaan zijn dat ze bijna geen leven meer hebben, dus weinig te verliezen hebben.
En toch plaatsen we inmiddels meer dan genoeg medische ekectronica in mensen.
Ultimately, it is the recipient's choice.
Ik snap inderdaad weinig van de obsessie van draden die in de hersenen moeten zitten. Juist met de AI algoritmes (machine en deep learning) kun je vanaf de buitenkant de (misschien zwakke) signalen opvangen en het systeem inleren per patient. Zonder de kans op hersenbeschadiging.
Anoniem: 302359 @Azenomei5 augustus 2024 17:36
Ik snap inderdaad weinig van de obsessie van draden die in de hersenen moeten zitten. Juist met de AI algoritmes (machine en deep learning) kun je vanaf de buitenkant de (misschien zwakke) signalen opvangen en het systeem inleren per patient. Zonder de kans op hersenbeschadiging.
Als het allemaal zo makkelijk is, bel Elon ff, hij kan jouw expertise goed gebruiken.
Nergens voor nodig. Elon weet dit al. Daarom probeerde hij twee jaar geleden het bedrijf synchron over te nemen.

In tegenstelling tot Neuralink heeft Synchron een apparaat ontwikkelt wat via de bloedvaten ingebracht wordt. Veel minder intensief dan open hersenoperatie, en met veel minder risico voor hersenschade.

Synchron heeft inmiddels zes patienten behandelt (as of vier maanden geleden). Waarom dat nieuws niet op Tweakers voorbijkomt zal ongetwijfeld te maken hebben met de eigenaar van Neuralink ;)
Anoniem: 302359 @FragFrog5 augustus 2024 17:53
Snap jij of ik het nu niet meer? Ik reageer op iemand die met een AI alternatief komt en jij reageert met de opmerking "dat is er al" om vervolgens een alternatief mbt het gebruik van bloedvaten toe te lichten... Misschien mis ik wat hoor, maar wat heeft dat met zijn AI voorstel te maken? Ben je nu niet 2 compleet verschillende discussies door elkaar aan het voeren?
Het bloedvatensysteem van Synchron produceert zwakkere signalen, vergelijkbaar met een systeem wat van buiten de hersenen werkt.
Anoniem: 302359 @FragFrog5 augustus 2024 18:39
Het bloedvatensysteem van Synchron produceert zwakkere signalen, vergelijkbaar met een systeem wat van buiten de hersenen werkt.
Wat heeft dit met AI te maken (anders dan Neuralink)?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 5 augustus 2024 18:41]

Ik weet niet hoe ik dat simpel uit moet leggen.

https://edition.cnn.com/2...ls-patient-bci/index.html

De computer die de hersen signalen inleert doet dat door middel van machine/deep learning. Dat zijn die AI algoritmes (het is geen echte AI.... echte AI bestaat ook nog niet).

Hier hebben ze het zelfs letterlijk over die techniek gekoppeld met ChatGTP:

https://www.cnet.com/tech...implant-is-using-chatgpt/

[Reactie gewijzigd door Azenomei op 5 augustus 2024 18:49]

Dat dat uiteindelijk goed genoeg gaat werken is dus nog niet bewezen. Beetje voorbarig om te beweren dat er al een werkende oplossing is met lager risico.
Wie zegt dat het makkelijk is? Ik zeg dat er geen risico is op hersenbeschadiging en ik zet ook ernstige vraagtekens bij de ethiek van deze Neuralink proefkonijnerij.
Het is FDA approved. Dat wil al iets zeggen omdat prime studies in medische wereld zwaar gereguleerd zijn. Je moet met bewijzen komen etc.

Het grootste risico voor de patient is dat een bedrijf na x jaar niet meer bestaat omdat het zonder geld is gevallen. Studies zijn duur en kunnen negatief uitvallen.

Er zijn veel risico’s aan verbonden, ik ken de specifieke voorwaarden voor vrijwilligers niet maar ze kijken naar levenskwaliteit, overlevingskansen, risico op hersenschade om dat risico af te wegen VS de voordelen van zo een implantaat op de levenskwaliteit van een persoon.

Implantaten in de hersenen bestaan al heel lang dus er zijn al veel studies gepasseerd om het risico te kunnen inschatten op hersenschade.

Door nooit iets te doen schrijf je mensen met een verlamming compleet af dus dat zou ook een verkeerde houding zijn.
How about the barrier known as the the Skull?
Skull ain't no faraday cage.
Yes but thinking of skull-mounted headphones I think it does present an impeding factor to the transmission of thought processes. However, having typed that I believe that I have experienced telepathic transmissions from a very excited partner experiencing considerable excitement with another partner at about 3kms. Confirmed by the another partner later the same day. Who knows the power of the mind?
Well, that certainly is enough internet for today.
Als je leven bestaat uit alleen maar je hoofd kunnen bewegen, dan neem je dit risico graag verwacht ik.
Eens, maar daar komt ie. Je doet dat nu, en over 5 jaar werken die draden helemaal niet meer.
Over 5 jaar komt er opeens weer een nieuwe techniek, maar daar kun je geen gebruik meer van maken omdat die implantaat in de weg zit.
Geweldige ontwikkelingen. Ik ben 50 of 100 jaar te vroeg geboren denk ik.

Wat is er gaver dan een direct verbinding met je apparatuur? Geen telefoon meer die kapot kan vallen of typfouten door kleine toetsenbordjes. Vakantie foto's delen met je naasten door eraan te denken. (whoops, niet die foto)

Zal wel een gigantische nieuwe business worden in beveiliging enz. Ook, waar blijft de data. Een externe disk in een heuptas? Cloud? Kunnen flash updates een BSOD in je hersens veroorzaken? (bij wijze van spreken natuurlijk, zo werk dit (nog) niet)

Ook zal 't wel spannend worden in de commerciële luchtvaart, wanneer ze je apparatuur niet meer kunnen afnemen/inspecteren.
En een mooie software update waardoor Elon Musk de halve bevolking +1 laat stemmen op zijn nieuwe liefde 'Donald Trump'? Er valt nu al te discussiëren in hoeverre we ons, zonder dat we het ons beseffen, laten beïnvloeden door externe factoren, zoals social media en 'fake news'. Maar als we de scheidingslijn van mens en machine op deze manier gaan doorbreken, dan wordt het natuurlijk wel heel eenvoudig voor iemand om de boel op stelten te zetten.
Voor onbewuste beïnvloeding hebben we echt geen implantaten nodig, als dat je zorg is zou ik me wat meer zorgen maken over de huidige massa en/of social media :)
Een mooi iets voor de EU om een keer ergens op voorhand over na te denken (niet dat ze dat doen natuurlijk, 't blijft overheid); hersen-machine integratie, wat regels omtrend data integratie.

Eenrichting, tweerichting? Limieten/beperkingen en mogelijkheden.
er bestaan al bots. Waarom zouden ze nog van echte mensen verlangen dat ze iets liken?
Persoonlijk vind ik dit een doodenge ontwikkeling, maar het is voor de dragers denk ik een gods geschenk. Ze kunnen weer communiceren. Toekomst zal uitwijzen hoe de degradatie van zo'n implataat is en hoe het verder ontwikkeld.
Gelukkig is het allemaal nog zo klungelig dat het nog geen waarde heeft voor iemand die het niet nodig heeft. Een beetje net zoals dat we nog niet het punt hebben bereikt waar zoals in de Deus Ex spellen mensen hun ledematen laten vervangen door robotversies.

Wat mij betreft is het wel een supervette toekomst dat we ooit een AR-computer kunnen gaan gebruiken zonder fysieke besturing omdat we de beelden zo onze hersenen in streamen en de chip de binnenkomende signalen kan verwerken, maar die toekomst is nog héél ver weg.
Ik zie meer heil in instant kennis en ervaring. En een verhoogde intelligentie, zodat we de onderlaag van de samenleving naar een wat hoger niveau kunnen tillen. Een noodzakelijk gegeven in een democratie waar de onderlaag zich het meest voortplant.
sidestep, hoeveel waarde heeft een democratie gebaseerd op kwantiteit ipv kwaliteit.

@Seth_Chaos
Verder zie je dat we al eeuwen bezig zijn om armoede te bestrijden en de samenleving naar een hoger niveay te tillen. Resultaat is dat het verschil tussen arm en rijk nooit zo groot is geweest.
Mensen niet genoeg betalen om hun eigen broek op te kunnen houden, met het oog op winst maximalisatie, om ze vervolgens een aalmoes te geven, om ze net niet te laten verzuipen, is geen armoede bestrijding. Dat is armoede in stand houden.
zo, in een paar zinnen noem je zaken waarvan ik denk dat een filosoof wel jaren mee bezig is. mensen die "dommer" zijn intelligenter maken omdat dat de groep is die zich het meest voortplant. ppfff. Maar als voortplanting en intelligentie samenhangen, dan hou je nog steeds de mensen die dit niet willen ("ignorance is bliss", The Matrix ;) ). Ga je die mensen alsnog dwingen? Hoeveel meer intelligentie ga je mensen geven? willen intelligente mensen niet nog intelligenter worden? wat gaat dit kosten...
Wat gaat dit uitsparen bedoel je. Geen benodigd opleidingstraject. Geen kwart van je leven spenderen aan het leren van je vak. Kinderen meer tijd geven om kind te zijn.
Ah, dus je maakt ook slimme mensen nog slimmer. Leuk bedacht, maar de hele maatschappij zou hierdoor ontwrichten.

Wanneer ben je van plan om zoiets te inplanteren bij een persoon? 12 jaar? 18 jaar? Bij geboorte?

Ik ben nog niet eens begonnen met de ethische vragen dat dit allemaal met zich meebrengt, maar ik schaar dit in hetzelfde rijtje als chemisch castreren van bepaalde groepen is het kunnen kiezen van geslacht, kleur ogen en kenmerken van je ongeboren kind.
Als iedereen erg intelligent is, wie wordt dan productie medewerker of vuilnisman? AI robots?
Iedereen die dat wil. Als kennis, ervaring en intelligentie geen rol meer spelen, dan weegt dat ook niet meer mee in het salaris. En kan iedereen gewoon het werk doen dat ze leuk lijkt. En het werk dat niemand wil doen, automatiseer je weg. Of we betalen mensen veel meer om het werk te doen dat niemand wil doen. Dan kun je een hoop geld verdienen met vuilnis ophalen of schoonmaken.
Een beetje net zoals dat we nog niet het punt hebben bereikt waar zoals in de Deus Ex spellen mensen hun ledematen laten vervangen door robotversies.
Cyberpunk 2077, Ik denk wel dat de toekomst er zo uit gaat zien als de technologie beter word
Het hangt er vooral vanaf wat de toekomst gaat brengen.
-gaan we alleen input kunnen geven aan andere apparaten
-kan er ook informatie ontvangen worden (Wikipedia, rekenmachines of vertaalsoftware gebruiken)
-kunnen we qua gedachtegoed ook beïnvloed worden (hive gedachte control)
-kunnen lichaamsfuncties gemonitord of zelfs beïnvloed worden?

De sommige functies zie ik als ontzettend mooie ontwikkelingen, zeker als je straks elke taal, wiskundig model en natuurkundige berekeningen kan doen zonder daar echt kennis van te hebben.
Ik zeg niet dat dit school moet vervangen, maar onderwijs kan op een andere manier vorm gegeven gaan worden. Hoofdrekenen met wiskunde wordt tenslotte ook al ondersteund met rekenmachines en woordenboeken zijn tijdens veel examens toegestaan.

Het zal nog lang duren voordat we zover zijn, maar ik hoop nog de toekomst mee te maken waarin we zenuwen kunnen herstellen met chips die signalen in de hersenen kunnen worden doorgeven aan spieren elders in het lichaam.
Waarom vind je het een doodenge ontwikkeling? Eng als in: je zou het zelf niet durven als het nodig is? Eng als in: je bent bang dat de patiënten er last van krijgen? Eng als in: je kan niet overzien waar deze techniek heen gaat en wat het voor effect op de wereld zal hebben?

Ik vind het rete knappe ontwikkelingen. Voor de patiënten zal het een zege zijn, zodra het betrouwbaar en met acceptabele risico's op complicaties gedaan kan worden en het acceptabele resultaten oplevert.

Daarbij is dit nog kinderspel, er komt een tijd dat er geen invasieve chirurgie meer nodig is en dat een simpele helm op je hoofd voldoende is.
Het klinkt allemaal mooi en geweldig. En ik kan me goed voorstellen dat je als patient best geholpen kunt zijn met dit soort implantaten. Maar toch vraag ik me ook af of dit allemaal niet te snel gaat. Gedreven door een bedrijf wat weer mooie opbrengsten in het vooruitzicht ziet. Maar ethisch gezien gaat dit denk toch wel te snel.
@JayStout , in Nederland hebben we óók dit soort technieken in huis - zie https://www.nick-ramsey.eu (UMC Utrecht Brain Center). Zou mooi zijn als tweakers ook hier eens een artikel over zou kunnen plaatsen?
@JayStout

https://www.rtvutrecht.nl...ij-sensoren-in-haar-hoofd

Neuralink is mooi, maar geef dan ook een podium aan Nederlandse ontwikkelingen?

[Reactie gewijzigd door noordpool op 15 augustus 2024 22:16]

Lekkere combinatie:
- Het gebrek aan kennis van de fysiologische werking van onze hersenen.
- Een bedrijf van een excentrieke miljardair die draadjes in je hersenen wilt stoppen als experiment, 'want AI'.
Goedkeuring van FDA vind ik in dit geval niet genoeg. Dat gaat meer over gebrek aan bewijs dat het kwaad kan, dan dat het bedrijf moet aantonen dat het geen kwaad kan.
Al onze medische kennis waar we nu zo vreselijk van profiteren komt uit het leed van honderden, duizenden mensen die door "slachters" uit het verleden bestudeerd (en "behandeld", zoals een kwikbad of een lobotemie) zijn.

Dit is flink onderzocht en door professionals gemaakt. En het wordt bij mensen aangebracht dit nog bij verstand zijn en vrijwillig hebben toegezegd.

Wat wil je nou? Nooit vooruitgang omdat we iets moeten testen op een mens?

Newsflash, alles wordt altijd getest op een mens voordat het productie wordt.
Jouw eerste paragraaf zijn voorbeelden waar we gelukkig vanaf zijn en waar inderdaad veel leed mee is veroorzaakt terwijl het nauwelijks kennis opleverde. De reden dat we daarvan af zijn is vooral dankzij verbeterde wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Gelukkig zijn het niet meer psychologen die bepalen waar er geopereerd wordt.

Het gaat me om de potentiele toepassing hier. Het gaat hier niet om onderzoek met als doel medische vooruitgang, maar puur een economische toepassing voor een commercieel bedrijf. Dit zorgt voor perverse financiele prikkels om mensen als proefkonijn te gebruiken.

De te overbruggen kenniskloof is ook nog veel te groot om maar wat te gaan proberen met wat elektroden. Alsof je even de hersenen kunt reverse engineeren. Dat die elektroden veilig aangebracht kunnen worden, betekent niet dat je ook weet waar je ze moet plaatsen.
Toestemming van de FDA voor dit soort onderzoek gaat (gelukkig) een flink stuk verder dan alleen "gebrek aan bewijs dat het kwaad kan". Daarnaast kun je natuurlijk nooit met zekerheid bewijzen dat iets geen kwaad kan als je pas mag gaan testen wanneer je hebt bewezen dat het geen kwaad kan. Op die manier kan er nooit meer nieuwe medische technologie op de markt komen.

Daarnaast wordt Neuralink gigantisch gehypet, maar het implanteren van elektroden in de hersenen is absoluut niet iets nieuws. Ook hier in Nederland worden al zeker tien (mogelijk zelfs tientallen) jaren elektronische hersenimplantaten geplaats, bijvoorbeeld in de vorm van DBS bij Parkinson/epilepsie/heel veel andere aandoeningen. Ook daar zien we inkapseling, maar dat is in de meeste gevallen helemaal geen probleem. Dus wat Neuralink hier doet, alhoewel het anders is dan bestaande implantaten door met name de hoeveelheid elektroden, is absoluut geen volledig nieuw terrein voor de medische wetenschap.

Dat houdt overigens niet in dat ik denk dat we ons helemaal geen zorgen hoeven te maken, de technologie en zijn toepassingen zijn op dit moment nog relatief simpel en medisch ontzettend goed te verantwoorden, maar zeker in de handen van een commerciële partij als Neuralink moeten we met zijn allen zorgen dat dat ook zo blijft. Daar ligt een belangrijke taak voor onder andere de FDA en de EMA.
Ben benieuwd na hoeveel poging scheepsrecht net zoals bij spaceX
hangt van de FDA af en het succes van de pogingen. Bij SpaceX kan ie (tot op zekere hoogte) vrolijk raketjes opblazen. En met proeven op apen en varkens was men ook iets minder kritisch. Maar met proeven op mensen moet je toch echt met een goed verhaal komen.

Als ontwikkelaar van zoiets zou je graag meteen op 50 man willen testen, maar dat gaat nu eenmaal niet. Dus die ontwikkeling gaat best langzaam. En dat is maar goed ook.
Aangezien hier nog veel strengere regels voor gelden kan men niet op een vergelijkbare manier op mensen testen. En probeer jezelf eens te verplaatsen in iemand die totaal verlamd is en alleen nog kan communiceren met bv de tong, nou, dan zou ik ook elk van dit soort initiatieven mee proberen te doen, want bij mij mag je anders wel gewoon de stekker er uit trekken want een leven heb je dan niet meer.
Misschien kan Elon Musk beter aan nano probes werken die zelf zichzelf repliceert en beschadigde cellen repareert. Yes (Star Trek) Borg technologie :P Oh god wat zijn ze echt fijne staaltje technologie.
Laten we eerst dit maar eens onder de knie krijgen. Kruipen voordat je gaat lopen zeg maar...
Kom jongens dit is tweakers, geen debat site over politiek, laten we het allemaal gezellig houden 👍😁
Neurallink en aanverwante producten worden straks wellicht de manier om qua intelligentie relevant te blijven ten opzichte van geavanceerde AI-systemen die binnen enkele jaren de menselijke intelligentie op alle fronten kunnen overstijgen. Het menselijke IQ is een groot probleem wanneer dit onder een bepaald niveau komt. De maatschappij wordt steeds geavanceerder, en zelfs simpele baantjes vereisen steeds meer (digitale) vaardigheden.

Na 100 jaar van zorgvuldig statistisch onderzoek heeft het Amerikaanse leger geconcludeerd dat mensen met een IQ van 83 of lager niet effectief kunnen worden getraind voor enige rol binnen het leger. Dit betekent dat er in onze cognitief complexe samenleving geen plaats is voor één op de tien mensen. Dit is een groot probleem, omdat het niet eenvoudig is om geld of middelen effectief naar deze groep te verplaatsen om hen te helpen.

Voor onze huidige arbeidsmarkt moet het IQ echter al veel hoger zijn om echt mee te kunnen komen. Zelfs bij een baan bij McDonald's moet je tegenwoordig gestructureerd kunnen werken volgens bepaalde technische methodes en digitale interfaces kunnen bedienen. En met de opkomst van AI wordt de lat nog veel hoger gelegd. Ongeveer 10% van de bevolking heeft een IQ van 83, maar een nog veel groter percentage heeft een IQ onder de 100. Hoe relevant kun je nog blijven als je onder de 100 komt?

Neurallink kan een gamechanger zijn door cognitieve functies te verbeteren, waardoor mensen met een lager IQ een plek kunnen blijven vinden in onze hypermoderne maatschappij. Dit zou kunnen helpen om de kloof te overbruggen en ervoor te zorgen dat iedereen een productieve rol kan spelen, ongeacht hun IQ.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 5 augustus 2024 16:59]

Dat zou betekenen dat alle mensen met een IQ onder de 100 een implantaat moeten krijgen. En wat zou dat dan moeten doen voor hen?

Ik denk eerder dat AI ervoor gaat worden dat die mensen of niet hoeven te werken (robottax icm basisinkomen) of de interface aanpast aan degene die het bediend en daardoor altijd een goed resultaat geeft.

Met een basisinkomen gaat alle kansen omhoog en krijgen we na een heleboel jaren slimmere mensen. Een opwaardse spiraal door techniek en scholing.
Een onvoorwaardelijk basisinkomen is in de praktijk geen goed idee. Hoewel ik voorstander ben van vrijheid, moet ik erkennen dat veel mensen niet goed met geld kunnen omgaan. Het simplistische voorbeeld "als je een zwerver 100 euro geeft, koopt die 100 blikken bier" geldt voor een aanzienlijk deel van de bevolking in meer of mindere mate. Dit heeft grotendeels te maken met IQ, omdat veel mensen simpelweg de complexiteit van geldbeheer niet kunnen begrijpen.

Ik begrijp dat het discussieren over een voorwaardelijk basisinkomen en IQ een gevaarlijk pad is. Het roept snel discussies op over wie zich wel of niet mag voortplanten en wie bepaalt wat de 'domme' minderheid wel of niet mag doen. Toch denk ik dat deze discussie uiteindelijk wel gevoerd moet worden. Als we niets doen, ontstaat er een gigantische kloof tussen intelligent/rijk en dom/arm, wat onvermijdelijk tot extreem gevaarlijke en moreel verwerpelijke situaties leidt (en uiteindelijk zelfs genocide).

Het probleem is momenteel onoplosbaar. Er zijn geen effectieve middelen om het IQ van mensen significant te verhogen. Goede voeding, een stimulerende opvoeding en kwalitatief onderwijs kunnen mensen helpen hun genetische potentieel te bereiken, maar er blijft een grote populatie met een IQ onder de 100, waarvan 10% zelfs onder de 83 zit. Van die laatste groep kun je niets verwachten, maar van de groep onder de 100 kunnen we in de toekomst steeds minder verwachten.

Postnatale genetische modificatie om het IQ te verhogen zou een mogelijke oplossing kunnen zijn. Wellicht dat AI kan zorgen voor belangrijke doorbraken op dit gebied. Tegelijkertijd denk ik dat een interface als Neurallink veel cognitieve problemen op kan lossen maar ook veel nieuwe mogelijkheden biedt. Dit kan echter ook leiden tot een situatie waarin functioneren zonder zo'n chip bijna onmogelijk wordt.
Ongeveer 10% van de bevolking heeft een IQ van 83, maar een nog veel groter percentage heeft een IQ onder de 100. Hoe relevant kun je nog blijven als je onder de 100 komt?

Neurallink kan een gamechanger zijn door cognitieve functies te verbeteren, waardoor mensen met een lager IQ een plek kunnen blijven vinden in onze hypermoderne maatschappij. Dit zou kunnen helpen om de kloof te overbruggen en ervoor te zorgen dat iedereen een productieve rol kan spelen, ongeacht hun IQ.
Misschien zou het verstandiger zijn een samenleving zodanig in te richten dat ook mensen met een lager IQ daar een plaats in kunnen vinden. Die 'relevantie' wordt door de samenleving bepaald, dus daar kunnen we in sturen.

Uiteindelijk gaat het er niet om hoe relevant je bent (naar de maatstaven van een zekere samenleving), maar hoe gelukkig je bent.
Ik denk niet dat een samenleving floreert wanneer mensen enkel streven naar geluk. Ik geloof veel meer in de pioniersgeest, waarbij we gezamenlijk vooruitgang boeken als samenleving, mensheid en op individueel niveau. Ik denk niet dat de meeste mensen gelukkig worden in een samenleving waarin ze niets productiefs kunnen bijdragen omdat alles wordt overgenomen door intelligentere mensen en complexe AI-modellen. Relevantie is dus wel degelijk van belang, want als mensen zich niet relevant voelen, is dat contraproductief voor hun gelukservaring.

Ik ben het wel met je eens dat een beschaving ruimte moet bieden aan de minder bedeelden. Dat is juist een teken van beschaving. Momenteel kan vermoedelijk 10% van de bevolking niet meekomen, en vaak zijn er sociale vangnetten, zeker in Nederland. Maar wat als die 10% straks misschien wel 50% of meer wordt? Onze systemen kunnen dit momenteel niet aan, en er lijkt niemand capabel genoeg om een systeem te bedenken waarin deze mensen alsnog gefaciliteerd kunnen worden en een fatsoenlijk bestaan kunnen behouden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.