Chinees hersenimplantaat van 26mm laat patiënt met gedachten schaken

In China is voor het eerst een invasief hersenimplantaat bij een patiënt geïmplanteerd. Daarmee is China na de Verenigde Staten het tweede land waarin een dergelijke breincomputerinterface (bci) klinisch wordt getest.

Chinese onderzoekers hebben in maart een implantaat in de hersenen geplaatst van een patiënt die beide benen en armen is kwijtgeraakt na een elektrisch ongeluk, schrijft het Chinese staatsmedium Global Times. Het gaat om een implantaat met een diameter van 26mm en een dikte van 6mm, dat in een zacht deel van de schedel wordt geplaatst. De elektroden worden vervolgens in het hersenweefsel ingebracht. Deze elektroden kunnen hersenprikkels opvangen, die worden vertaald naar commando's, waardoor patiënten bijvoorbeeld een computer met hun gedachten kunnen besturen.

Het onderzoeksteam noemt de operatie een succes en zegt dat de patiënt hierdoor momenteel onder meer digitaal kan schaken en racegames kan spelen. De onderzoekers hopen dat hij in de toekomst ook een bionische arm met zijn gedachten kan bedienen. Volgens Global Times zijn er tot dusver nog geen problemen ontstaan met het implantaat. De onderzoekers verwachten dat dergelijke breincomputerinterfaces tegen 2028 op grote schaal worden goedgekeurd in China.

In de Verenigde Staten maakt een klein aantal patiënten al gebruik van een bci. Tot dusver was Neuralink volgens Global Times het enige bedrijf dat een soortgelijk 'invasief' hersenimplantaat had getest. Daarbij is, net als bij de Chinese variant, een hersenoperatie nodig om elektroden diep in de hersenen te implanteren.

Eerder dit jaar heeft een ander Chinees onderzoeksteam ook een bci, genaamd Beinao No. 1, bij drie patiënten geplaatst. Bij dit implantaat is echter geen invasieve operatie nodig, omdat Beinau op het oppervlak van de hersenen wordt geplaatst. Dat is veiliger, maar kan ervoor zorgen dat de hersensignalen minder goed worden overgebracht.

Hersenimplantaat China bci

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

17-06-2025 • 11:54

48

Submitter: hooibergje

Reacties (48)

48
48
12
0
0
10
Wijzig sortering
Is hij nou Mario Kart aan het spelen?
Dat is inderdaad zeker geen schaken wat er op het scherm staat.
Wat zou de input lag zijn van zo'n implantaat ten opzichte van een bluetooth controller? Theoretisch zou een implantaat een voordeel moeten geven omdat het indirect doorgeven van stuurcommando's via hersenen -> handen -> bluetooth meer latency geeft.
Wat zou de input lag zijn van zo'n implantaat ten opzichte van een bluetooth controller? Theoretisch zou een implantaat een voordeel moeten geven omdat het indirect doorgeven van stuurcommando's via hersenen -> handen -> bluetooth meer latency geeft.
zou imho al als cheaten mogen bschouwd worden in het schaken, zeker in snellere tijdsmodussen zoals bullet
Dan geef je hem 2 seconde minder, opgelost.
Maar dan wordt schaken dadelijk net golf, iedereen een handicap.
Het onderzoeksteam noemt de operatie een succes en zegt dat de patiënt hierdoor momenteel onder meer digitaal kan schaken en racegames kan spelen.
Dat is die zeker aan het doen.
En de voorste laptop draait duidelijk Ubuntu (zal vast net als de andere laptops wel zijn voor het verwerken van de inputs en vertalen naar Mario zijn)
Leuk dat het technisch kan, ethisch ook niet zoveel op tegen. Echter, dit opent zoveel nieuwe deuren naar zaken die ethisch niet zouden moeten kunnen.. Zeker in landen als China vind ik dat best eng.
Waarom zou het in China enger zijn dan in menig ander land? Heeft het je nog niet bereikt dat de meeste overheden niet zo onschuldig zijn als ze willen laten lijken?
Helemaal eens. De meeste landen hebben heropvoedingskampen e.d.!
Liever China dan Elmo of Palantir tegenwoordig.
Ethiek is in the eye of the beholder....
De onderzoekers hopen dat hij in de toekomst ook een bionische arm met zijn gedachten kan bedienen
ik hoop dat ze in de toekomst de neuronen kunnen gebruiken die de spieren oorspronkelijk aanspraken, waardoor je niet moet "denken aan beweeg mijn arm" maar gewoon "beweeg mijn arm".
Beetje afhankelijk van hoe fine-grained ze nu commando's en gedachten kunnen onderscheiden, is het natuurlijk makkelijker om dit uit een centrale plek uit de hersenen te extraheren en herkennen. Dan kun je het (met 1 operatie) veel breder inzetten en heb je ook minder issues met "tot hoe ver lopen de zenuwbanen nog", wat elke implementatie uniek (en dus ingewikkelder) zou maken.

Maar verder erg mooi dat ze al zo ver zijn. De mogelijkheden zijn natuurlijk geweldig. Denk aan verlamde mensen of personen die bepaalde functies missen door afwijkingen. Uiteraard ligt misbruik ook op de loer maar dit is niet iets wat in de toekomst heel makkelijk implementeerbaar zal zijn, denk ik. Dus dat maakt de drempel vrij hoog.
ik denk dat je niet begrijpt wat ik bedoel. Nu gebruiken ze andere (nog actieve/intacte) delen van de hersenen, waarvoor telkens training en een vertaling nodig is. Dit heeft weinig met fine-grained onderscheid te maken, maar is patroonherkenning, iets wat nu al bij verlammingspatiënten gebruikt wordt adv bvb oogbewegingen. Dit is echter veel intensiever, uitputtender en trager. Vergelijk het met een conversatie letter per letter te moeten uitschrijven/lezen ipv dat je gewoon vlot volzinnen kan uitspreken/horen. Er zijn mensen die vlot 200 karakters per minuut kunnen typen, maar dat verbleekt in het niets met hoeveel mensen veel sneller dan dat kunnen spreken.
Ik begrijp je prima. De instructies om bv je arm op te tillen, komen uiteindelijk ook uit je hersenen. Als er een centrale plek is waar die signalen te onderscheppen zijn, kun je je normale motorische instructies gebruiken om dingen aan te sturen. Maar omdat er op die centrale plek veel gebeurt, vroeg ik me af hoe fine grained ze dingen kunnen onderscheiden.
nee, zo werken hersenen niet, meer nog: zelfs eeneiïge tweelingen hebben geen identieke hersenen. De synapsen die gevormd worden zijn niet gelijk, waardoor het signaal van bvb een speldenprik op exact dezelfde plaats toch elders toekomt, laat staan dat je zomaar even op het ruggemerg kan inpluggen en kiezen welke data er wordt verstuurd en naar waar.
Dat is een interpretatie kwestie. Ziedaar een toepassing van AI.
in 2025 het eerste werkende implantaat met n=1, in 2028 goedgekeurd om op grote schaal in te zetten. Lijkt me een érg korte tijdsspanne om zo'n ingrijpend product goed te kunnen testen.
Ik begrijp de hysterie in de comments niet helemaal ("Robocop", "taalmodule", "And so it begins..."). Het is een Brain Computer Interface, en wel in die richting. Hersengolfpatronen worden via een computer omgezet in een commando's. En wellicht is dit nog heel rudimentair ook (links/rechts, boven/onder/ selecteer? Ik vind nergens details). De man kan er schaakstukken op een bord mee verplaatsen. Hij is niet opeens grootmeester geworden. De hersengolven worden niet aangepast of zo. Ik zie dit gewoon als een joystick die je met je hersengolven aanstuurt. Indrukwekkend, maar in geen geval een bedreiging voor wat dan ook.
Ik zie dit gewoon als een joystick die je met je hersengolven aanstuurt.
Dat is wat het nu functioneel doet inderdaad. Echter. Er staat ook in het artikel dat ze hopen dat de man misschien straks ook een bionische arm ermee zal kunnen bedienen. Dat gaat natuurlijk wel heel wat verder dan een joystick on steroids :)
Het is precies wat je beschrijft. Het is een hersenprikkel-naar-computer-bridge. Afhankelijk van hoe complex de prikkels opgevangen kunnen worden, kun je hier natuurlijk gigantisch veel mee. Je hebt maar bytes aan informatie nodig om mechanisch hele complexe dingen te kunnen doen, gezien je alleen maar een andere computer hoeft aan te sturen. (een arm (zonder hand) is een kogelgewricht en een scharnier. Een scharnier is 'openen op die snelheid' en 'sluiten op die snelheid' Dat is maar een stroom van een paar bytes per moment. Een kogelgewricht is mogelijk wat complexer, die krijg ik even niet zo goed in m'n hoofd. Je zou zelfs een hele arm met een vector kunnen besturen, en dat de arm zelf besluit hoe en waar het scharniert. (allicht dat er mensen zijn met een robotica-achtergrond die hier wat zinnigers over kunnen zeggen)
And so it begins ...
We hebben het nodig om te kunnen opboksen tegen al het AI geweld. :)
AI heeft het nodig om die eigenwijze mensen te besturen }>
Onder het mom van AI=eigenwijs, en dat gaat samen dan?
Black Mirror, anyone!?
Robocop behoort niet langer tot het science fiction genre...

[Reactie gewijzigd door Roy81NL op 17 juni 2025 12:14]

Ik wil ook een hersenimplantaat! :-)
Straks kun je nog een taalmodule in je hersenen plaatsen als je op vakantie gaat : - )
Of: straks kan de Chinese overheid met één druk op de knop de halve wereldbevolking ineens Chinees laten spreken!
Samen met opeens Chinese overtuigingen hebben.
Daar heb je nu al zeer goede apps voor. Alleen is je telefoon nog nodig.
Het is wel behoorlijk gênant als je browser om de 7 seconden automatisch een bepaalde website opent zodra je aan dat onderwerp denkt...
Zeker het Romeinse rijk? }:O

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.