Meta moet Texas 1,4 miljard dollar betalen na schikking rondom biometrische data

Meta heeft een rechtszaak in de Amerikaanse staat Texas geschikt voor een bedrag van 1,4 miljard dollar. De zaak draaide om het verzamelen van biometrische gegevens zonder dat gebruikers daar toestemming voor gaven.

De rechtszaak werd aangespannen door Ken Paxton, de procureur-generaal van Texas. Hij stelde dat Meta illegaal de biometrische gegevens van Facebook-gebruikers verzamelt. Het platform zou dat doen via foto's die gebruikers uploaden. Meta is akkoord gegaan met de schikking van 1,4 miljard dollar en ook de rechtbank heeft de schikking inmiddels goedgekeurd.

Paxton begon de zaak tegen Meta ruim twee jaar geleden. Hij claimde dat Meta in 2011 een Facebook-functie beschikbaar stelde die in strijd was met de wet in Texas. Het ging specifiek om Tag Suggestions. Die feature maakt het makkelijker voor gebruikers om vrienden te taggen in foto's. "Meer dan tien jaar lang heeft Meta gezichtsherkenningssoftware gebruikt voor vrijwel elk gezicht op de foto's die naar Facebook zijn geüpload, waarbij de gezichtsgeometrie van de afgebeelde personen wordt vastgelegd", schrijft Paxton in een persbericht.

In Texas geldt sinds 2009 een wet rond biometrische gegevens, genaamd de Capture Or Use Of Biometric Identifier Act oftewel CUBI. Die verbiedt het verzamelen van biometrische data, zoals gezichtsgeometrie, zonder dat gebruikers daar voorafgaand van op de hoogte zijn gesteld en er toestemming voor hebben gegeven.

Texas eiste eerder 25.000 dollar per overtreding van die wet, plus 10.000 dollar per overtreding van de Texas Deceptive Trade Practices Act. Gezamenlijk zouden die eisen goed zijn geweest voor honderden miljarden dollars, vertelden bronnen twee jaar geleden aan The Wall Street Journal. Meta moet nu dus een bedrag van 1,4 miljard dollar betalen aan de staat. Dat gebeurt gedurende de komende vijf jaar. Het is de grootste schikking die ooit binnen één Amerikaanse staat is gerealiseerd, zegt Paxton.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

31-07-2024 • 14:44

20

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (20)

20
20
11
0
0
2
Wijzig sortering
Leuk zo'n boete, maar wordt deze data dan ook verwijderd? Of is het gewoon een afkoopsommetje van de verkegen data?
Terechte vraag.
In het gelinkte persbericht, met "the final agreement", zie ik zoieta niet staan. Wel iets anders opvallends, dat de staat een deel van de boete gebruikt om de eigenproces en advocaat kosten te betalen. Meta betaalt expliciet niet apart ook nog eens andere kosten.

[Reactie gewijzigd door Piemol op 31 juli 2024 18:31]

Goede vraag, maar ze krijgen geen boete.

Er is een schikking, en daarin word dus afgesproken wat er gebeurt om het niet tot een rechtzaak waarin een rechter uitspraak doet over schuld te laten komen.

Edit: het is voor mij niet heel makkelijk te lezen, maar er staat volgens mij dat ze zich aan de wetgeving moeten houden in de final agreement. Dat lijkt mij dat hier de reeds verkregen data onder valt, maar pin mij er niet op vast.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 31 juli 2024 18:50]

Ik vind het vrij bizar als een bedrijf ongevraagd biometrische data verzameld. Vanaf dag 1 vind ik meta/facebook/zuckenberg eng, en iedere keer als er weer wat uit komt groeit mijn afkeer tegen dit bedrijf. Bah. Zelden zo’n afkeer tegen bedrijf als deze gehad.
Eind verantwoordelijke gewoon straffen met 25 jaar gevangenisstraf. Dan gebeurd het niet meer. (Mark)

Maar hee de wereld is corrupt en draait om geld, niks nieuws onder de horizon
We zeuren hier altijd over lage boetes en dat bedrijven gewoon stug door gaan. Nu eindelijk 1400 miljoen dollar boete. Kijk daar kunnen de Nederlandse autoriteiten nog iets van leren. Binnenkort Apple? De besloten store? Hun GPS family-sharing waarbij ze Android buitensluiten?

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 31 juli 2024 15:00]

Beetje nuance.
1 het is een schikking
2 ze geven aan de grootste ooit, dus niet de standaard te noemen.
3 onder de nieuwe Europese regels kunnen en worden ook grote boetes gegeven.

[Reactie gewijzigd door resistme op 31 juli 2024 15:04]

Het is gewoon een afkoopsom die ergens in de kantlijn van legal fees staat, omdat ze machtig en rijk genoeg zijn om het tegen overheden op te nemen. "cost of doing business"

Die "nieuwe" Europese regels zijn al even afschrikwekkend als de oude: heeft er ooit al een groot bedrijf de volle pot mogen ophoesten? Die lachen allemaal in hun vuistje terwijl ze nog wat geld wegsluizen via belastingsparadijzen.
Als je even opgelet hebt weet je dat de EU keihard bezig is de tech-giants aan te pakken.
Dat is 46 euro per inwoner van de staat texas maar per inwoner globaal is dat nog niet eens een cent. Ik kan je verzekeren dat ze veel meer als 1 cent voor die data vangen.
1,4 miljard delen door 6 is meer als 1 cent, maar goed, ben benieuwd wanneer de volgende boete / schikking richting meta komt.
Nou nou een paar cent meer. Het blijft peanuts.
Dus de staat wordt weer gespekt terwijl de consument er de dupe van is. :D
Het geld gaat naar de aandeelhouders van de staat 8)7
Wat de staat binnenhaalt is (meestal) toch (bijna) direct ten goede van de burger?

En dat dan afgezien van of je het eens bent met sommige spenderingen van overheden.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @H1sDudeness31 juli 2024 15:13
Ik weet niet waar het mis ging, maar ik heb het gefikst - thanks!
Op dit punt zijn grote bedrijven gewoon een lekkere bankrekening om de staatskas te spekken, en daar heb ik eigenlijk geen enkel probleem mee. Zuig die bedrijven lekker leeg en doe iets nuttigs met het geld.
Een GOP-staat die een bedrijf om privacyschending aan klaagt? Ik viel bijna van mijn stoel van 't verschieten... Trump gaat nu toch alles dereguleren (maar hij haat plastiekface - dus wat gaat hij doen, dereguleren of reguleren op maat van Meta?).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.