Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tegen drie verdachten wegens het aanbieden van cryptotelefoons en een versleuteldeberichtendienst. Volgens het OM waren die producten bedoeld als communicatiemiddel voor criminelen. De strafeisen liggen tussen de 2 en 5,5 jaar.
De drie mannen staan voor de rechtbank in Arnhem omdat ze tussen 2013 en november 2018 betrokken zouden zijn geweest bij het 'opzetten en exploiteren van een systeem voor versleutelde communicatie' vanuit het bedrijf Blackbox Security. Dat verkocht IronPhone-cryptotelefoons en een bijbehorende IronChat-berichtendienst, schrijft het OM. Er is tegen alle drie de verdachten een celstraf geëist. Voor de hoofdverdachte, de eigenaar van Blackbox Security, ligt die eis op 5,5 jaar. Bij de twee medeverdachten bedragen de strafeisen 2,5 en 2 jaar.
Volgens het OM was de dienst vooral populair bij criminelen en waren de verdachten zich daar bewust van. "In plaats van het treffen van maatregelen om criminelen te weren, hebben zij de producten en diensten doelbewust verder aangepast om het voor hen juist zo aantrekkelijk mogelijk te maken", zeggen de officieren van justitie tijdens een zitting. Het communicatieproduct had zowel in het binnen- als het buitenland een 'stevig marktaandeel onder criminelen', zeggen ze daarbij.
Het Openbaar Ministerie claimt dat de verdachten geen gegevens registreerden over de verkoop van toestellen en abonnementen en niet meewerkten met vorderingen van justitie. Ook kon de cryptotelefoon, ondanks waarschuwingen van de huisbankier binnen het bedrijf, gekocht worden met contante betaling, ondanks dat dit 'in het licht van antiwitwasmaatregelen niet acceptabel was', schrijft het OM. Bestellingen werden soms verspreid over meerdere betalingen om onder de wettelijke grens te blijven waarboven deze betalingen gemeld moeten worden, claimt het Openbaar Ministerie.
De berichtendienst had verder functies om gemakkelijk de gespreksgeschiedenis te wissen via een 'panic button' en een 'crashme'-functie. Zo konden criminelen hun bewijsmateriaal snel wissen, aldus het OM. Verder zou de helpdesk van het bedrijf op verzoek accounts op afstand hebben verwijderd. Dat zou in zestien gevallen zijn gebeurd, nadat gebruikers hadden gemeld dat er arrestaties hadden plaatsgevonden. Volgens de officieren van justitie waren de verdachten daarvan op de hoogte.
De politie startte in 2017 een onderzoek naar Blackbox Security. De IronChat-berichtendienst werd in november 2018 offline gehaald. Voor die tijd bemachtigde de politie de encryptiesleutels van de dienst al. Zo kon de politie wekenlang live berichten op de dienst meelezen. Volgens de politie ging communicatie op de chatdienst vrijwel uitsluitend over criminaliteit, onder meer op het gebied van handel in wapens, drugs, geld en bitcoin.