AMD brengt gpu-driver met Fluid Motion Frames-ondersteuning officieel uit

AMD brengt de Adrenalin Edition 24.1.1-driver uit waarmee Fluid Motion Frames voor Radeon 700M-, RX 6000- en RX 7000-videokaarten beschikbaar zal zijn. Met de technologie kunnen games op basis van DirectX 11 en DirectX 12 extra 'tussenframes' genereren.

AMD fluid motion framesAdrenalin Edition 24.1.1 introduceert Fluid Motion Frames, een onderdeel van de FidelityFX Super Resolution 3-functieset, voor de betreffende videokaarten en kan op basis van de beweging tussen twee frames extra frames genereren. Deze nieuwe vorm van framegeneratie kan bij DirectX 11- en 12-games tot een verdubbeling van de fps leiden en werd sinds begin oktober 2023 getest in een previewdriver.

Wel benadrukt AMD dat de techniek vooral in bepaalde omstandigheden goede resultaten oplevert. Zo raadt het bedrijf het gebruik van Anti-Lag+ aan in combinatie met een minimale framerate van 60fps. Ook werkt AFMF beter als een game fullscreen gespeeld wordt en vereist het dat VSync en FSR-upscaling uitgeschakeld zijn. Desondanks kan er bij games met snelle bewegingen latency ontstaan. De techniek moet per game ingeschakeld worden.

Naast de introductie van AFMF-technologie zijn er nog wat nieuwe functies bij de driver inbegrepen. Zo brengt AMD ondersteuning voor de Radeon RX 7600 XT uit, de nieuwe videokaart van het merk die vanaf vandaag beschikbaar is. Ook is Video Upscaling compatibel met 'de meeste DirectX 11-applicaties'. Met deze techniek wordt de beeldkwaliteit van video's door middel upscaling verbeterd. De functie moet in Google Chrome en Microsoft Edge handmatig ingeschakeld worden via respectievelijk 'chrome://flags' en 'edge://flags'. Tot slot brengt het bedrijf de AMD Assistant uit om Software-functies automatisch in en uit te schakelen om eventueel accugebruik te verminderen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

24-01-2024 • 12:07

57

Submitter: JWL92

Reacties (57)

57
56
22
7
0
31
Wijzig sortering
De functie moet in Google Chrome en Microsoft Edge handmatig ingeschakeld worden via respectievelijk 'chrome://flags' en 'edge://flags'.
Zeg dan meteen hoe de flag heet. ;) Gaat om de volgende flag:
  • chrome://flags/#enable-media-foundation-clear
  • edge://flags/#enable-media-foundation-clear

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 23 juli 2024 00:22]

En natuurlijk:

brave://flags/#enable-media-foundation-clear
Iemand al ervaring met deze optie? Ben het nu aan het testen in Borderlands 3, staat actief in de driver overlay met een groen vinkje maar fps is op een of andere manier een beetje lager? Zit rond de 125 met fluid motion frames actief en 129 met FMF disabled (ingame benchmark), Vsync disabled, fullscreen aan. Al vanalles geprobeerd maar kom er niet uit. 7800 XT en alle settings ultra, 100% resolution scale.

EDIT: AFMF werkt buiten de game engine, waardoor apps als de game zelf (duh) en MSI Afterburner/Rivatuner dit NIET kunnen zien. Je moet de overlay van AMD gebruiken voor de werkelijke framerate.

In Borderlands 3 heb ik alles maxed gezet en resolution scale op 200% (van 1440p), dat geeft mij zonder fluid motion frames een fps van 38-40 en dat zie je enorm. Met fluid motion frames actief geeft de AMD overlay een framerate van ca. 80-85 weer, MSI Afterburner nog steeds ca 40, maar het beeld is echt merkbaar vloeiender, dus de overlay van AMD klopt gewoon. Misschien toch maar vaker de AMD overlay gebruiken :)

[Reactie gewijzigd door deSenna24 op 23 juli 2024 00:22]

Ik zou me in ieder geval niet helemaal blind staren op de FPS. Deze feature is al een tijdje beschikbaar in de beta driver and had zowel zijn positieve als negatieve kantjes. (Als ze deze negatieve dingen beter gemaakt hebben _/-\o_ )

Tijdens de beta driver waren dit de voornaamste negatieve puntjes:
- AFMF schakelt zichzelf uit bij snelle visuele verandering. De driver heeft geen toegang tot game data, dus in plaats van slecht beeld te tonen schakelt AFMF zich uit tot alles weer langzaam genoeg wordt. Bij snel beeld/actie wil je eigenlijk net die frames. :/
- Tekst kan wel eens vervormd worden. Aangezien de driver geen toegang heeft tot game data weet hij dus ook het verschil niet tussen je statische user interface en het bewegend beeld. Dus doet er zich wel eens vervorming voor bij statische tekst.

De technologie is zeker interessant in dat het extern is van de game ben dus benieuwd waar het naartoe gaat. Zal alleen nooit even baanbrekend zijn als FSR en DLSS die gewoon alle data van de game kunnen gebruiken om de speelervaring te bevorderen.
Het is leuk om eens mee te spelen en met eigen ogen te zien wat reviewers testen, om van 40 naar 80 fps te gaan is heel vreemd om te zien. De tijd zal uitwijzen of het ook echt een grote verbetering wordt, sinds het buiten de game engine draait kan het dus ook voor alles ingezet worden. Hiermee denk ik vooral aan handhelds met iGPU en laptops die een enorme boost kunnen krijgen. Ook voor de low en midrange videokaarten een fijne feature om toch op hogere resoluties te kunnen spelen.

Wat betreft vervormde tekst heb ik het nog niet gezien in het uurtje dat ik ermee gespeeld heb maar ga het zeker in 't oog houden. Radeon Boost heb ik bijvoorbeeld uit staan, die gaat dynamisch de resolutie een beetje verlagen bij vlot/intensief beeld. Misschien dat die er ook mee voor zorgt? Ik zou nu wel eens met een RX 7600 willen spelen en bewust de framerate zo verlagen ingame om rond de 30 uit te komen en dan AFMF toe te passen om te zien wat het met eigen ogen doet.
V-Sync moet dus uit, heb je er dan nog wel wat aan als je 'fluid' games wil spelen? Ik vind dat V-Sync / FreeSync de grootste reden is om een game vloeiend te laten aanvoelen.

En ook zonder FSR, dus je verliest geweldige anti-aliasing van slimme upscaling die je normaalgezien ook nog performance geeft om nepframes met kartelrandjes te genereren?

[Reactie gewijzigd door kikibu op 23 juli 2024 00:22]

V-sync is iets heel anders dan freesync en zelf heb ik v-sync sowieso al altijd uit staan.
Als je scherm g-sync/freesync ondersteund blijft je game gewoon vloeiend.
V-sync voegt te veel vertraging toe voor mij.
Vergeet niet de onstabiele fps lock die v-sync ook meestal geeft, ik gebruik altijd rivatuner eigenlijk sinds ik door had dat de "16.6ms" in het geval van 60 fps dan daar solid op bleef staan ipv dat het schommelde tussen 15 en 17ms, vooral met Elden Ring had je daar veel last van.
Elden Ring is de uitzondering wat dat betreft. Bekend probleem bij Fromsoft titels. De meeste engines doen gewoon prima stabiele 16.6ms als je vsync aan hebt (zolang de game binnen die tijd blijft tenminste).
Vanuit de game is het hetzelfde. Zet je v-sync aan dan word automatisch gebruik gemaakt van freesync als dat beschikbaar is.
Helaas zonder vsync aan heb ik nog altijd een beetje tearing met freesync of gsync ondanks een fps cap 3fps onder de monitor refresh-rate.
V-sync is iets heel anders dan freesync
Er zijn toch wel belangrijke overeenkomsten: beiden synchroniseren het uitlezen vh frame buffer met de refresh van het beeldscherm, wat tearing voorkomt en de framerate vd game beperkt tot de refresh rate van het beeldscherm.
Verschil is dat de één dynamisch is (en daardoor minder latency heeft) en de ander niet. Freesync is in feite geavanceerde v-sync.
V-sync voegt te veel vertraging toe voor mij.
Als je kan kiezen tussen V-sync en Freesync/G-sync dat is dat laatste idd (meestal) beter. Maar als je alleen kan kiezen tussen v-sync aan of uit dan is aan meestal beter.
Als ik het goed heb begrepen, kan Freesync gewoon aanblijven:
"AFMF currently requires the game to be played in fullscreen mode with VSYNC disabled.
For better compatibility with borderless-fullscreen titles, Windows 11 users can enable "Optimizations for windowed games".
For a better visual experience, AFMF is recommended to be used with variable refresh rate enabled."
V-Sync is iets heel anders en wil je niet want het veroorzaakt lagg. Freesync of beter gezegd Adaptive sync kan aan blijven en dat wil je wel. Daarnaast zou je eventueel een FPS cap kunnen instellen om binnen de adaptive sync range te blijven al weet ik niet of AFMF werkt met een FPS cap dat heb ik zelf nog niet getest aangezien ik niet van Frame gen houd.
Misschien een verschil in terminologie, voor mij houdt VSync het volgende in: Presenteer frames alleen gedurende VBlank zodat het beeld niet halverwege een schermverversing verandert en tearing veroorzaakt.

Met FreeSync / Adaptive Sync / VRR heb je nog steeds een minimum en maximum refresh rate en als je daar buitenvalt dan zal je op VBlank moeten wachten, niet?
Monitoren met goede implementaties hebben wel manieren om er omheen te werken als het gaat over minimum. Bv in het geval van min 48Hz bij 40FPS gaat het scherm 80Hz draaien en laat 2x hetzelfde beeld zien (LFC Low Framerate Compensation). Daardoor kunnen ze nu veel lager komen.
Boven de max werkt Freesync volgens mij niet meer. En gaat je scherm gewoon met 165Hz refreshen dus als je dan 170 fps in game zit krijg je wel tearing.
Ik los dat zelf op door een FPS capp in de driver (Bij AMD: Frame Rate Target Control of AMD Chill gebruiken) in te stellen op 1Hz onder mijn max (in sommige games schiet hij soms 1FPS boven de cap). En daardoor blijf ik altijd binnen mijn Freesync range.

V-Sync was vroeger inderdaad om tearing tegen te gaan. Maar je kreeg er ook input lagg door die je niet wilde. Maar daar kan je tegenwoordig mooi omheen werken en het best van beide werelden hebben.

Hoe dat met Fame-gen zit weet ik echter niet zou ik een keer moeten testen. Maar ben zelf geen fan van Frame-Gen in de huidige staat veel te veel artifacts in de gegenereerde frames.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 00:22]

Nee dat klopt niet helemaal. Bij V-sync heb je afhankelijk van de implementatie 2 of meerdere framebuffers. Als de gpu klaar is met een frame renderen dan zal hij hem in de framebuffer zetten. De volgende frame zal hij in de andere framebuffer zetten. Aan de monitor kant wordt een frame voor 60Hz elke 16.667ms uitgestuurd. Met V-sync zal de laatste frame die volledig in de framebuffer staat uitgestuurd worden. Als de nieuwe frame niet op tijd in de framebuffer is geschreven zal de oude frame naar de monitor gestuurd worden. Het resultaat is dat je altijd minimaal 1 frame latency hebt, en dat als een frame te laat is je een frame 2 of meer keer laat zien.

Bij freesync wordt een volledig frame uitgespeeld zodra hij klaar is. Ik neem als voorbeeld een monitor die een freesync range heeft van 50-100Hz omdat dat makkelijk rekent. Dit betekend een frame tijd tussen de 10-20ms wordt ondersteund. Als een frame dus tussen de 10 en 20 ms klaar is na de vorige frame dan wordt hij meteen uitgestuurd. Als hij eerder of later klaar is dan krijg je tearing omdat de vorige frame tijdens het uitspelen word overschreven
Lost vrr dat niet op? Door de refreshrate aan te passen aan aan de frames
Freesync en VRR zijn hetzelfde. Dat is wat ik in de laatste paragraaf beschrijf. Zolang een nieuwe frame binnen de gestelde grenzen uitgestuurd wordt heb je geen tearing, en een zo laag mogelijke input lag.
Thanks, maar zorgt een FPS cap ook niet voor lag? Bij Frame Rate Target Control in uitleg in AMD settings staat dat het de input lag verhoogt, het werkt trouwens überhaupt niet in de games die ik speel. Dan raden de meeste mensen Radeon Chill aan, die doet het wel maar kan weer niet samenwerken met Radeon Anti-Lag, dus die verhoogt input lag indirect ook.
Indirect natuurlijk wel omdat je je PC beperkt in de maximale prestaties. Maar dat is op een andere manier dan hoe dat met v-sync ging. V-Sync capt je FPS ook op de max van de monitor.
Maar als je een spel hebt zoals CS GO waar je 400FPS kan halen kan het handig zijn om de CAP er af te halen dan kan het iets meer responsive aan voelen.

Maar ik denk dat de meeste casual gamers genoeg hebben aan 144-175Hz. En 240Hz wordt ook steeds meer mainstream. Echter halen veel games dat soort framerates niet op max settings. Alleen esports titles willen hoge framerates halen maar vraag me af of die mensen tearing echt een issue vinden want die spelen vaak toch op low omdat ze dan alleen de dingen zien die van belang zijn.

Maar ik zou zelf wel graag een keer een 240Hz scherm of die nieuwe LG schermen met dual mode 480Hz willen proberen (bij de 480Hz mode kan je echter max 1080p ipv 4K maar dan weet je wel in hoeverre je iets merkt van 240 vs 480Hz in games waar je ook dat soort FPS kan halen).
Ah zo. Tsja ik ben geen competitive fps gamer en mijn scherm is een 100hz ultrawide, dus ik weet niet of ik sowieso wel iets merk van het verschil tussen V-Sync + FreeSync en Frame Rate cap + FreeSync.
Anyway, ik kies denk ik toch voor FSR want ik vind kartelige randjes visueel veel minder mooi. En als je Fluid Motion wil gebruiken ben je dus weer aangewezen op wazige TAA of zware MSAA.

Jammer dat je het niet beide tegelijk kan inschakelen zoals bij DLSS.
V-Sync is iets heel anders en wil je niet want het veroorzaakt lag.
Dat V-Sync niet 100% dezelfde effecten heeft als freesync wil niet zeggen dat het iets heel anders is. Freesync is in feite geavanceerde v-sync.
Beiden synchroniseren het uitlezen vh frame buffer met de refresh van het beeldscherm, wat tearing voorkomt en de framerate vd game beperkt tot de refresh rate van het beeldscherm.
Verschil is dat de één dynamisch is (en daardoor minder latency heeft) en de ander niet.
Met een truuk kan je dit al gebruiken op de Legion Go en de performance is echt zoveel beter! Hopelijk ook snel met de officiële Lenovo drivers. Mooie vinding!
Kijk dit zou nou top zijn voor de steam deck.. helaas
Linux in het algemeen zou de support wel verwelkomen, maar dat lijkt me lastig als deze technologie rond DirectX is ingericht. DXVK kan een hoop, maar ik denk niet dat het features op driverniveau gaat nadoen.
Leuk , nu nog iemand die alles van AMD en NVIDIA eens met elkaar vergelijkt qua kwaliteit en FPS opbrengsten.
Typisch een item voor Hardware Unboxed om weer eens naar te kijken. Dat hebben ze al eerder gedaan bij DLSS vs FSR: https://youtu.be/1WM_w7TBbj0?si=deS4CkuEBwnozgX5
Spijtig dat het niet is voor mijn RX580
Stomme vraag hier, ik hoorde dat AFMF ook werkte met Nvidia kaarten, hoe kan ik dit testen, of moet ik hier nog een tijdje op wachten?
Helaas, FSR3 (de framegen techniek van AMD die in games ingebouwd moet worden) werkt wel met Nvidia kaarten. AFMF is op driver niveau geregeld, hierdoor werkt het alleen met AMD kaarten.
Is me al eerder opgevallen dat als je geen high refreshrate monitor hebt zijn deze "buiten native resolution" extra's nutteloos. De frame drops zijn nog sterker aanwezig als je geen 60fps native behaald en dan heb ik niet nog niet eens over de zichtbare artifacts & ghosting.

Ik heb een 4070 met 4K 60hz scherm en het belangrijkste voor je kijk plezier is eerst die 60fps halen maar vanaf dat punt zijn alle andere toeters en bellen niet meer nodig.
Dit werkt goed zeg! Sniper Elite V en Microsoft Flight Simulator zien er echt soepeler uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.