Wi-Fi Alliance start met certificeren van Wi-Fi 7-apparaten

De Wi-Fi Alliance is officieel gestart met het certificeren van apparaten die Wi-Fi 7 ondersteunen. De certificering moet consumenten en bedrijven de garantie bieden dat routers, smartphones, laptops en andere producten met Wi-Fi 7 compatibel zijn met de nieuwe standaard.

Met de komst van het Wi-Fi 7 Certified-programma is de Wi-Fi Alliance-organisatie officieel begonnen met het certificeren van producten met ondersteuning voor de nieuwe wifistandaard. Dat lijkt ook te suggereren dat de Wi-Fi 7-standaard officieel is afgerond. De wifiorganisatie zei eerder al dat dat in het eerste kwartaal van 2024 zou gebeuren. De eerste apparaten met gecertificeerde Wi-Fi 7-ondersteuning staan inmiddels in de productzoeker van de Wi-Fi Alliance.

Er verschenen maanden geleden al producten met Wi-Fi 7-ondersteuning op de markt, zoals van Netgear en TP-Link. Sommige daarvan zijn echter gebaseerd op vroege draft-versies van de nieuwe wifistandaard. Die eerste apparaten worden mogelijk alsnog bijgewerkt naar de definitieve Wi-Fi 7-standaard en gecertificeerd door de Wi-Fi Alliance, maar dat is niet gegarandeerd. Ook apparaten die niet gecertificeerd zijn, kunnen mogelijk goed samenwerken met wél gecertificeerde Wi-Fi 7-apparaten, maar ook dat is geen garantie.

Wi-Fi 7 is de nieuwste generatie wifitechnologie die onder meer een hogere snelheid en dubbel zo grote bandbreedte biedt in vergelijking met Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E. De standaard biedt onder meer 320MHz-kanaalbreedtes, ondersteuning voor de 6GHz-frequentieband en Multi-Link Operation. Die laatstgenoemde functie, ook wel MLO, laat apparaten tegelijkertijd verbinding maken met de 2,4GHz-, 5GHz- en 6GHz-banden voor hogere doorvoersnelheden en lagere latency. Tweakers schreef eerder een hands-on en een uitgebreid achtergrondartikel over Wi-Fi 7.

Wi-Fi 6 Wi-Fi 6E Wi-Fi 7
Verschijningsdatum 2019 2021 2024
IEEE-standaard 802.11ax 802.11ax 802.11be
Theoretische max. snelheid 9,6Gbps 9,6Gbps 46Gbps
Frequentiebanden 2,4GHz, 5GHz 6GHz 2,4GHz, 5GHz, 6GHz
Kanaalgrootte Tot 160MHz Tot 160MHz Tot 320MHz

Door Sabine Schults

Redacteur

08-01-2024 • 19:49

40

Reacties (40)

40
40
15
1
0
11
Wijzig sortering
Hier in Europa zal 320MHz niet erg populair worden, we hebben maar 500MHz beschikbaar in de 6GHz band, krijg je met buren straks allemaal interferentie, in het beste geval co-channel en in het slechtste geval adjectent channel.
Dan is 160MHz een betere optie.

Helaas zullen de meeste mensen zich hier niet bewust van zijn, met als gevolg weer allemaal slecht presterende draadloze netwerken.
Enige plus van 6GHz in dit geval is dat het nog minder ver reikt dan 5GHz en het risico op interferentie daarmee wel wat afneemt, maar dan nog, zijn er dus geen twee losse 320MHz opties mogelijk in het 6GHz spectrum in Europa.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/...z_(802.11ax_and_802.11be)
https://www.cambiumnetwor...-New-Frequency-011622.pdf

[Reactie gewijzigd door Koldur op 23 juli 2024 10:25]

Ik heb op 5GHz in nieuwbouw geen last van mijn buren, dat komt omdat ik mijn radio op een laag vermogen heb gezet, dus minder storing. Dat kan je ook met 6GHz doen en dan hopen dat je buren niet keihard zenden, het mindere bereik helpt daar gelukkig wel bij.
Door in je hele huis gewoon CAT6A leggen heb je zeker nergens last van, heb bij mij in de laminaat ondervloer sleuven gesneden om de kabels te trekken, heb daar door alleen wifi nodig voor de tablets en mobiel.

Geen storing en betere snelheid/ping, en gebruik voor mobile apparaten, wifi-5 in de woonkamer en wifi-4 slaapkamers, is imho iig snel zat voor webpagina's en dergelijke.
En heeft mijn laptop meer snelheid nodig, heb een ethernet kabel bij mijn bureau voor die enkele keer dat ik grote files moet kopiëren.

Enige reden dat ik mijn WiFi een upgrade geeft, is voor mesh ondersteuning, misschien old school, maar imho gaat er echt niets boven de betrouwbaarheid en snelheid van bedraad netwerk.
Hier net hetzelfde gedaan, alle 4 de deco M5 bekabeld maar toch mesh.
Heb je een goede overdracht van AP naar AP, of gaat hij alleen over naar het volgende AP als je verbinding (bijna) wegvalt?
ja, dat gaat eigenlijk goed, heb er in de praktijk geen last van
Hier nog zo'n iemand.
Alles bekabeld en ook mijn 5 Deco M5's
Gebruik de M5 voor mijn Wifi camera's en smartphones. Rest gaat bekabeld. Ook de laptops
Inderdaad old school en inderdaad het meest betrouwbare, maar of er niets gaat boven een bedraad netwerk als het op snelheid aankomt? Ik lees dat Wi-Fi 7 een theorethische maximale snelheid heeft van
46 gbps.
En wat maakt dat uit als het kabeltje naar je AP/Router waar de data over heen gaat 1, 2.5 of 10Gbit is, en heb je het echt nodig naar je mobiel/tablet.

En gebruikte datacenter NIC's/switches zijn ook spot goedkoop geworden, heb zelf een Microtik switch met 2x 40Gbit NIC's, die haalt niet alleen theoretisch 40Gbit, maar dat ook echt in de praktijk, dat is bij mij niet waar, die x8 kaart zit in een x4 slot op 3.0 snelheid, dus haal ik ''maar'' 3.500MB/s.
Was ook geen commentaar, maar je maakt gelijk wel duidelijk dat er hoge snelheden bekabeld mogelijk zijn. En dat wist ik niet.
Ik snap wat je zegt en technisch heb je helemaal gelijk, al denk ik dat het wel mee zal vallen hoe "slecht" alle netwerken presteren. De meeste modems van providers en routers die je bij webshops kunt bestellen maken by default niet eens gebruik van zulke brede frequenties, niet eens 160 MHz. Dat is in mijn ervaringen vaak een opt-in en dus zullen de niet-power users die ruimte niet gebruiken en kunnen eventuele schaarse powerusers die 46 Gbps nodig hebben dat wél doen via hun opt-in.
Bart ® Moderator Spielerij @Koldur8 januari 2024 21:50
Tenzij jij een papieren muur hebt tussen jouw woning en die van de muren, zul je weinig interferentie hebben op de 6GHz-band.
Ik heb hier 6E, dus 6GHz en dat komt prima door een betonnen plafond en muur heen. Snelheden van 200-300Mbps.
Geen nieuwbouw huis, daar zal het meevallen, maar het overgrote gedeelte van huizen (dus mensen) zal geen nieuwbouw betreffen.

Met de grote toename van mesh netwerken, is het wel echt een factor.
Zonder plafond en muur richting de 2Gbps…
...flash je de Amerikaanse firmware d'rop.

Oh nee, dat mag natuurlijk niet O-)
En dat werkt ook niet, want het is op chipniveau geblokkeerd. Op het OpenWRT forum voldoende geprobeerd, nooit gelukt. Misschien is het wel mogelijk, maar vooralsnog niet gelukt dus.
Amerikaans model bestellen (of meenemen) uit de USA, je mag 'm hebben, alleen officieel niet gebruiken.
Heb ik vroeger ook met Ubiquiti gedaan, voordat ze in Europa beschikbaar waren.
Dat is op de 6GHz nog minder een probleem dan op de 5GHz, omdat het maar moeilijk door muren komt. Waar 2.4 GHz dat wel heeft, en je de halve straat ziet. Ik zie bijna nooit 5 GHz netwerken, behalve mijn eigen. En als ze er zijn zijn ze heel erg zwak.
Bij WiFi is brute snelheid wat mij betreft verreweg ondergeschikt aan een goed stabiele verbinding. Ik heb liever een 200 Mbps snelheid die gegarandeerd is in plaats van 800 Mbps die af en toe wegvalt. Op dat punt belooft Wi-Fi 7 meer robuustheid, een hogere tolerantie tegen storingen en een lagere overall latency. Wi-Fi 6 is al aanmerkelijk stabieler dan Wi-Fi 5 waar uitval regelmatig voorkomt.

Persoonlijk zie ik ook liever een breedte van 80 MHz in plaats van 160 of 320 MHz. Voor de meeste toepassingen is een lage latency en lage packet drop aanzienlijk belangrijker dan een hele hoge doorvoersnelheid dus die 320 MHz is daarvoor compleet onzinnig.
Wi-Fi 7 snelheidswinst zit hem vooral in de 320mhz op de 6ghz band, staar je dus niet blind op deze snelheden want je moet er bijna met de neus bovenop zitten.

Bij Wi-Fi 6 was de 160mhz op 5ghz ook zo goed als onbruikbaar in een woonwijk, in praktijk kwam het niet verder dan 80mhz vanwege overlapping met beide buren.

(Meeste apparaten hebben niet meer dan 2x2 mimo en veel smartphone,s 1x1) waardoor de snelheid nog meer tegenvalt, ik verwacht niet dat er 16 antenne,s in een smartphone,s gaan zitten...

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:25]

iPhones hebben 2x2 mimo.

https://support.apple.com...ployment/dep268652e6c/web

Maar meer dan 2x2 zal wel te veel ruimte/energie verbruiken vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 23 juli 2024 10:25]

De high-end toestellen hebben inderdaad 2x2 net als de Oneplus die ik heb.

1x1 vs 2x2 geeft een veel betrouwbaarder verbinding in praktijk, hoger geeft alleen meer bandbreedte voordeel en inderdaad vanwege ruimte/energie wordt dat niet gedaan.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:25]

320Mhz kanaalbreedte zal in praktijk zelden nut hebben en ook met WiFi 6E zag je al dat veel zakelijke AP's configuraties met 80Mhz kanaalbreedte verkozen boven 160Mhz, maar de snelheidswinst van wifi 7 zit niet enkel in de 320Mhz kanalen. MLO speelt naar mijn mening een veel grotere rol aangezien we nu eindelijk de snelheden van de verschillende radios bij elkaar op kunnen tellen, en je in praktijk ook echt hogere snelheden gaat halen omdat je met meerdere radios tegelijk verbonden kan zijn. Wat wellicht nog interessanter is is dat je in zakelijke omgevingen of met mesh sets thuis dus ook met verschillende AP's tegelijk verbonden kan zijn op verschillende radios. Verbindingen tijdens roaming zijn dus veel stabieler (mits er bij het plaatsen van de AP's voldoende rekening mee is gehouden)
MLO ben ik ook benieuwd naar, de 2,4ghz band is hier dusdanig vervuild dat het in praktijk de tegenoverstelde bereikt kan worden (onstabiel verbinding).
Mensen staren zich blind op doorvoersnelheid, andere dingen zijn echt veel belangrijker. Je hebt veel meer aan een lage latency en lage packet drop, dat is waar Wi-Fi 7 veel verbeteringen belooft te brengen.
Dat werd ook bij Wi-Fi 6 gezegt met OFDMA, in praktijk viel het toch wel tegen, met MLO op Wi-Fi 7 zal er vast wel verbetering zijn maar blijf toch wel terughoudend.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:25]

Ik ben benieuwd of er dan 2.5gbit/5gbit/10gbit de nieuwe (betaalbare) standaard wordt. Want met een gigabit aansluting op een super snelle accespoint haal je als nog alleen maximaal gigabit...
Use case is dan ook niet geënt op 1 gebruiker, maar meerdere gebruikers simultaan.
Ik ben benieuwd of er dan 2.5gbit/5gbit/10gbit de nieuwe (betaalbare) standaard wordt. Want met een gigabit aansluting op een super snelle accespoint haal je als nog alleen maximaal gigabit...
Je ziet al een stevige opmars op dat vlak, al een tijdje. Ik heb al jaren switches met 1/2.5/5/10 Gbit poorten, en die was toen al niet heel duur. (Kleine switch, dat wel, maar een hele handige wildcard)
Ja maar zijn er al wifi acces points met sneller dan gigabit ?
WiFi 6E haalt dat, als ik me niet vergis. En veel AP’s van de betere merken hebben doorgaans dan ook een 2.5 Gbit poort, met 6E. Dat is doorgaans minstens prosumer spul. (Of enterprise light)

Aangezien je nu een opkomst ziet van lagere prijzen voor > 1 Gbit, en er ook beweging zit in de fiber markt voor multi-gig verbindingen, zou het wel eens een aardige vlucht kunnen nemen.
10gbit gaat nog wel jaren duren, er wordt eerst aangemodderd met 2.5gbit wat naar mijn mening nooit gereleased had moeten worden, de 5gbit standaard was nog begrijpelijk.
Nog even afwachten tot Unifi met wifi 7 acces points komt, ben benieuwd

Edit.: inmiddels ook op tweakers ;) nieuws: Ubiquiti brengt zijn eerste accesspoint met Wi-Fi 7 uit voor 198 euro

[Reactie gewijzigd door david-80 op 23 juli 2024 10:25]

Mooi dat de techniek verder gaat.
Persoonlijk zal ik voorlopig nog geen geld in nieuwe apparatuur investeren. Ik heb nog een WiFi-5 AP en die voldoet nog prima bij mij thuis voor de 2 telefoons, 2 tablets en een deurbel die mee verbonden zijn. Rest is allemaal beraad aangesloten.
Ik zie niet wat een nieuwe WiFi-6/7 AP voor mij aan meerwaarde kan/zal bieden.
Ik blijf lekker op de oude 2.4 Ghz band plakken. Des te meer mensen opzouten naar andere banden des te beter mijn internet werd afgelopen jaren en 60 Mbit is meer als genoeg voor alles wat ik doe.
Ik blijf lekker op de oude 2.4 Ghz band plakken. Des te meer mensen opzouten naar andere banden des te beter mijn internet werd afgelopen jaren en 60 Mbit is meer als genoeg voor alles wat ik doe.
Maar we zouten niet op. Met onze high speed devices wel ja. Maar al onze IoT meuk zit toch echt in 2.4 en zal daar blijven door het bereik.
Ik ben echt blij dat ik 6 heb overgeslagen, van 5 naar 7 gaat echt een lekkere upgrade geven :)
Ik ben echt met stomheid geslagen over hoe ver WiFi is.

We hebben sinds relatief kort glasvezel van KPN. Mijn Samsung A52s trekt door het WiFi6 modem wat daarbij zit zo'n 420-450 mbit. Vond ik al ongelooflijk.

Nou heeft mijn zoontje zijn eerste telefoon gekregen, een Poco F5. Doe ik daar voor de lol een snelheidstest mee. 920 mbit.

Dat is hetzelfde als de vaste computers door de netwerkkabels doen, maar dan door de freaking lucht. Is dus eigenlijk gewoon het max van het abonnement.

Echt bizar.
Leuk hè? Want 920 is inderdaad ongeveer wat ik door m’n glas trek, bedraad. (Is wel met allerhande zware features met IDS/IPS aan, etc,)

Nu helpt het vooral sat we meer frequentie ruimte hebben voor hoge snelheden. En dat je daar ook nog minder storing hebt omdat die frequenties veel moeilijker door muren kunnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.