Kotaku: tientallen werknemers Naughty Dog krijgen geen contractverlenging

De Amerikaanse ontwikkelaar Naughty Dog heeft volgens twee betrokkenen de contracten van enkele tientallen werknemers niet verlengd. Deze werknemers zouden niet in vaste dienst zijn, maar onder contract voor de ontwikkelaar werken.

De bronnen melden tegenover Kotaku dat het om ten minste 25 medewerkers gaat, waarvan het grootste deel werkte voor de afdeling kwaliteitscontrole. Ook bij de art production-afdeling zouden ontslagen gevallen zijn. Van de vaste werknemers is voor zover bekend niemand ontslagen. Het contract van de voormalige medewerkers loopt officieel pas eind oktober af en Naughty Dog geeft deze medewerkers volgens de bronnen geen vorm van ontslagvergoeding. Het bedrijf verzoekt medewerkers naar verluidt om niets over de ontslagronde openbaar te maken.

In het verlengde van de ontslagen bij Naughty Dog meldde Bloomberg eerder dit jaar dat de ontwikkeling van de multiplayerspin-off van The Last of Us moeizaam verliep. Een dag later zei Naughty Dog zelf dat de game intern is uitgesteld. Er is tot dusver geen officiële releasedatum bekend.

Er vinden sinds een jaar in de hele game-industrie ontslagen plaats. Nog geen week geleden werd bekend dat Epic Games zo'n 16 procent van zijn personeel moest ontslaan. Ook Worms-uitgever Team17, Halo-maker 343 Industries en Total War-ontwikkelaar Creative Assembly werden door deze tendens getroffen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

04-10-2023 • 13:21

75

Submitter: Linksquest

Reacties (75)

75
71
20
1
0
34
Wijzig sortering
Kan je van ontslag spreken wanneer het gaat om contracten van externe leveranciers/ZZPers niet te verlengen? Lijkt mij een keurige zaak om eerst deze mensen eruit te gooien wanneer er te weinig werk is.

Afdelingen als QA en art production lijken mij afdelingen waar de workload erg kan fluctueren. Wanneer er te weinig werk in de pijplijn zit, dan moeten er logischerwijs mensen weg. Interne werknemers zullen dan (vooralsnog) gespaard blijven.

Dit nieuwsbericht maakt het groter dan het daadwerkelijk is. Game studios werken vaak ook met tientallen andere bedrijven samen, en die contracten lopen ook continue af. Daar horen we ook niks over.
Toch zit je wel in de shit. Je zit vrijwel direct zonder werk, zonder inkomsten, zonder ontslagvergoeding, etc. En in de gameindustrie kom je momenteel niet meer aan de bak, dus je gaat iets anders moeten zoeken.
Dat terwijl veel personeel enorm gespecialiseerd is.
Tja, dat is een risico van als ZZPer aan de slag te gaan toch?
Is makkelijk gezegd, maar in een industrie waar je zo enorm moeilijk aan werk komt is dat niet persé een vrije keuze.
Je had ook de keuze kunnen maken om in een andere industrie aan de gang te gaan

Als een markt verzadigd is dan zoek je iets anders
Er is een reden dat mensen vroeger hebben gevochten om werknemers rechten te verkrijgen. De ZZP constructie was niet gemaakt om wel de lusten maar niet de lasten van een normale werknemer te verkrijgen. Onze huidig kabinet leid ons al jaren naar de economisch-rechtse Amerikaanse route waar men een werknemer op staande voet kan ontslaan en iedereen maar moet huiveren of hij nog rond kan komen morgen
Aldus iemand die denkt dat 27/150 zetels een meerderheid is.
Nu alleen nog maar even educatie, zorg en wonen onbetaalbaar maken voor de gemiddelde loonslaaf. :+
We zijn pas echt flexibel naar Amerikaanse standaarden wanneer je twee banen nodig hebt om rond te komen. :+
Jij moet nodig eens uit je bubbel gehaald worden. Van een gemiddeld salaris kan je 200K lenen, een gemiddeld huis kost 400K+. Maar nee, verder is er geen probleem. Het zijn de mensen die een iPhone en 65" TV kopen! Je klinkt een beetje als mijn oma...

Dat de VVD de grootste is lijkt me meer een reflectie van het aantal mensen wat zoals jij in het leven staat dan dat Nederland het eens is met de richting van het kabinet. Het is ook maar ene minderheid die VVD stemt natuurlijk.

Laten we alsjeblieft de VS als voorbeeld gebruiken hoe we het niet moeten doen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 05:55]

moeilijk aan het werk, valt opzich wel mee; aantal vacatures in de gameindustrie groeit (ook hier in nederland).

Dat gezegd hebben, denk ik dat concept art en aanverwante minder zwaar leunen op skilled/duur personeel met de komst van die AI-generatoren.
Ja ongetwijfeld, maar het is de vraag of AI een rol speelt in de ontslagen
Moeilijk aan de bak?
Ik dacht dat alle tripple A industrieen zitten te wachten op de game devs.
Dat ze devs juist te kort komen etc.

Misschien is het bij mij zo over gekomen met alle gaande nieuws.
Denk dat je dan alle massaontslagen gemist hebt de laatste tijd. Er is de afgelopen jaren inderdaad veel groei geweest maar momenteel zijn er veel ontslagen en minder vacatures.
Je schetst een eenzijdig beeld van de situatie. Naughty Dog is een bedrijf uit Californië, daar geldt heel andere arbeidswetgeving ('at will') dan hier. Ja, je wordt veel makkelijker ontslagen (al is daar hier geen sprake van, zoals anderen al zeiden). Maar het voordeel is dat je ook veel sneller wordt aangenomen - de werkgever loopt niet het risico sowieso een jaarsalaris kwijt te zijn, zoals hier het geval is (tenzij je in je proeftijd er uit vliegt).
De Californische arbeidsmarkt in zijn geheel is daardoor heel anders dan hier. Ik snap wel dat veel developers voor zichzelf beginnen daar - er is toch geen wetgeving die dienstverbanden ècht beschermt. Dat opdrachten aflopen is de normaalste zaak van de wereld daar.
Men heeft tijdens corona gezien dat er meer gegamed werd. Nu is er veel inflatie en is corona voorbij, dat heeft ongetwijfeld invloed op hoeveel mensen uitgeven aan/in games.
Wat loop jij voor een onzin uit te kramen? Nog nooit van een tijdelijk contract gehoord, kan van beide kanten met een maand opzegtermijn worden opgezegd, ook na de proefperiode. Pas als een vast contract is aangegaan gaat er een ontslag vergoeding gelden naar de tijd dat het contract bestond. Je krijgt echt niet een jaar salaris mee als je binnen een paar jaar wordt ontslagen, ja als CEO of hoge ambtenaar maar niet als code klopper.
Zojuist hebben al het personeel die bij Epic is ontslagen nog een half jaar salaris meegekregen.
Epic zit in North Carolina, en die 6 maanden salaris is "good will" van de werkgever, zeker geen wettelijke eis.
Over onzin uitkramen gesproken... Tijdelijke contracten (bepaalde tijd) hebben in Nederland gewoon een loopduur en die ben je geacht te voldoen als werkgever (en werknemer!). Uiteraard zijn er uitzonderingen, o.a. bij een afspraak in het contract hierover maar dat kan alleen met wederzijdse goedkeuring. Anders kom je gewoon in de normale ontslagprocedure terecht. Voor tijdelijke contracten kunnen ook transitievergoedingen gelden.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 juli 2024 05:55]

Tijdelijk contract kun je altijd opzeggen met de in het contract gemelde opzegtermijn, je hebt als werknemer alleen geen recht op een uitkering. Zelfde geld voor een vast contract.

Werkgever kan een tijdelijk contract ook altijd opzeggen, daarom vliegen deze mensen er als eerste uit. Voor een vast contract geld een ontslag vergoeding maar die is veel lager dan sommige blijkbaar denken. Je moet echt lang hebben gewerkt om een jaar salaris mee te krijgen.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).

Bron: UWV
Je mag het best opzeggen of gewoon niet meer op komen dagen, maar dan heb je geen recht op het vangnet dat uitkering heet.
Dat is om recht te houden op een uitkering. Je kunt altijd ontslag nemen.
Ontslagvergoeding is nu vanaf dag 1 ipv vanaf 2 jaar zoals vroeger. (met vast contract uiteraard)
Vaste contracten zeggen ook niets, als een bedrijf opdoekt of failliet gaat heb je ook niets. Vooral in Amerika is een vaste baan geen zekerheid, als ze van de één op de andere dag besluiten dat ze je niet meer nodig zijn of je hun niet meer aanstaat. Ben je zo weg. Er zijn zelfs gevallen dat ze je pensioen kunnen afnemen.
Een tijdelijk contract heeft altijd een looptijd in Nederland. De andere mogelijkheid is een nul-uren overeenkomst, of ZZP/inhuur.

"U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen)."

Bron: UWV.
Dat is om recht te houden op een uitkering. als dat je niets uitmaakt kun je gewoon altijd opzeggen.
Een jaar contract in Nederland is ook echt een jaar contract waarbij de werkgever deze alleen kan opzeggen door het afkopen van het contract. In sommige gevallen maakt dat het goedkoper en makkelijker voor Nederlandse werkgevers om mensen met een vast contract eerder te ontslaan. Logica ten top hier.
Inderdaad, mits er geen sprake is van ontslag op staande voet of dat het slecht gaat met het bedrijf en ze een ontslag vergunning hebben via kantonrechter. Daarnaast is het wel mogelijk om bij wederzijds goedvinden ontslagen te worden en/of dat je hier zelf voor tekent. Dit kan echter nooit zomaar eenzijdig vanuit werkgever. Op het moment dat jij op je strepen blijft staan zal je werkgever je volledige contract moeten afkopen. Ik vind trouwens je persoonlijke aanval op mensen hun intelligentie vrij bijzonder, dit zegt meer over je eigen intelligentie ben ik bang..

[Reactie gewijzigd door Vincedf op 23 juli 2024 05:55]

Bij ons in het bedrijf werken tientallen collega's op basis van inhuur. Wanneer het slecht gaat met het bedrijf worden deze personen als eerste hun contract stopgezet waarbij een opzegtermijn van 1 of 2 maanden wordt aangehouden (afhankelijk van wat er in hun contract staat). Deze werknemers hebben op basis van inhuur geen recht op een ontslagvergoeding. Dit is iets wat veel gedaan wordt bij grotere bedrijven.

Meestal zitten de werknemers die op basis van inhuur werken bij een detacheringsbureau. Bij ontslag kan het bureau hun een nieuwe baan aanbieden of betalen ze vaak de werknemer door in de periode wanneer er nog geen werk voor ze is (afhankelijk wat er natuurlijk in het contract met de detacheerder staat).

In het algemeen is een inhuurkracht ook veel duurder dan een vaste kracht aangezien het detacheringsbureau ook hun geld moet verdienen en een reserve moet opbouwen om ontslagen werknemers uit te betalen.

Voor de werkgever is dit dus een duurdere oplossing op lange termijn die meer flexibiliteit geeft op korte termijn. Dit is iets wat bij bijna alle grote bedrijven voorkomt.

Wat nu bij Naughty Dog is naar mijn idee dus de normaalste zaak van de wereld.
Dat is een afweging die je als zelfstandige t.o.v. werknemer maakt: nu een hoger salaris of straks baanzekerheid?
Ik spreek uit ervaring hier. Ik pakte de enige kans die ik aangeboden kreeg, en sta nu op straat met twee weken opzegtermijn (niet bij Naughty Dog overigens). Komt wel goed, maar het is erg naar verlopen en ook niet 100% volgens contract.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 05:55]

Nu moeten we wel even heel precies zijn: het was moeilijk voor jou om werk te krijgen. Dat betekent niet dat dit gelijk breed geprojecteerd kan worden. Er is genoeg werk... maar niet bij je om de hoek.

Gamedevs als geen ander weten hoe het is om lange dagen te maken en te moeten verhuizen voor hun werk.
Nouja, er is zeker in Nederland een hele grote overvloed aan (aspirant) gameontwikkelaars en weinig grote bedrijven in de sector. Ik zie ook internationaal de vacatures opdrogen sinds begin dit jaar.
Niet zo gek natuurlijk gezien de economische situatie, er zijn gewoon minder studios die uitbreiden.
Werk je in het buitenland?
Ik heb remote gewerkt voor een Canadees bedrijf. Gelukkig is er voor programmeurs genoeg werk in andere sectoren dus weinig aan de hand.

Het is vervelender voor 3D artists en mensen die heel erg gespecialiseerd zijn.
Dat is niet per se altijd een keuze en je krijgt ook niet per se een hoger salaris.
Er heerste de illusie dat ZZP'ers veel meer verdienen. Het is vaak wel waar dat ze onderaan de streep meer verdienen, maar men vergeet meestal mee te nemen dat ZZP'ers alles zelf moeten bekostigen en regelen van vakantiedagen tot pensioen tot accountancy tot verzekeringen tot belastingen. Het jaarsalaris kun je meestal met gemak doormidden hakken.

Het gaat niet om salaris maar om vrijheid van keuze waar je werkt en hoe lang. Als je ZZPer wordt voor salaris dan denk ik dat je van een koude kermis thuis komt.
Salaris is echt niet de enige parameter in die afweging. Ik ben ~ 20 jaar zzp’er en zou voor geen goud bij een detacheerder in dienst willen.
Tot op zekere hoogte heb je gelijk, als ZZPer heb je een hoger risico, maar dat ligt natuurlijk ook geheel aan wat je doet binnen een bedrijf, hoe afhankelijk men van jou is, etc. En zoals we zien in de huidige economische situatie, vaste medewerkers worden ook gewoon ontslagen bij een reorganisatie.

Echter is dit niet Nederland, waarbij er een flink verschil kan wezen tussen ZZPer en vaste kracht. Dit hoeven niet eens ZZPers te zijn, het kunnen ook gewoon vaste medewerkers zijn die onder contract staan. Als jij ergens begint, krijg je niet per definitie een contract voor onbepaalde tijd. Het zou mij absoluut niets verbazen dat mensen vorig jaar zijn aangenomen met een contract van 1 jaar, gewoon de economische situatie uit de boom kijken. Ondertussen zijn die mensen wel een jaar aan de slag geweest, daarvoor betaald en tenzij je een struisvogel bent, zag je waarschijnlijk al ongein aankomen...
Dat is het risico van een contractor. Je verdient ook een stuk meer dus het is ook de bedoeling dat je een buffer opbouwt. Ik ging meestal zelf weg maar heb ook een paar keer gehad dat het werk uitbesteed werd en mijn contract niet werd verlengd. Ik noem dat geen ontslag, gewoon afloop contract.

Als bij voetbal iemand zijn contract afloopt en hij is transfervrij spreek je toch ook niet van ontslag?
Ontslag
Definitie:

“Beëindiging van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer, anders dan door beëindiging vanwege pensioen of overlijden.”

Dus ja, je spreekt wel van ontslag.
Uiteraard ken ik de context van de situatie niet dus ik kan er naast zitten maar als het werkelijk gaat om externe krachten/consultants/ZZP'ers gaat, kunnen we dan wel spreken van werknemers? In alle drie de gevallen hebben deze mensen een werkgever anders dan de klant waarvoor ze werken en zou ik het zelfs gek vinden wanneer er een ontslagvergoeding is.

Toegegeven, met name voor ZZP'ers is het zuur dat je met een kort opzegtermijn ineens op straat staat, maar dat risico dragen hoort inherent bij zijn van ZZP'er lijkt me. In mijn geval draagt mijn detacheerder dat risico.

Ik hoop dat iedereen op zijn pootjes terecht komt!
Kwestie van interpretatie?

Beëindigen / Beëindiging leest voor mij als wijzingen die voor de einddatum worden doorgevoerd.
Bij een tijdelijk contract weet je dat er een einddatum aan zit, die termijn / datum is onderdeel van de gemaakte afspraken.
Als de tijdelijke contracten in dit geval allemaal tot eind oktober lopen dan is er t.z.t. geen spraken meer van afspraken.
Blijft vervelend voor de ZZP-er die ander werk / opdracht moet gaan zoeken.

Je kan ook zeggen dat de firma Naughty Dog zijn flexibele schil afbouwt.
Maar als er in het artikel van Kotaku gesproken wordt van "Kotaku has learned that the maker of hits like Uncharted 4: A Thief’s End and The Last of Us Part II has begun cutting contracts short for dozens of workers. ", dan lijkt me dat het weldegelijk om ontslagen gaat.

Een contract dat afloopt kan je immers enkel inkorten door deze niet uit te zitten, ergo, ontslag. Anders heb je het immers niet over cutting short, maar over het niet verlengen van een contract.
een contractor heeft geen arbeidsovereenkomst
Het is geen arbeidscontract (als het gaat om zelfstandigen) maar een overeenkomst. Zij het een inzetovereenkomst of offerte die getekend is. Als iemand deze overeenkomst niet verlengt spreekt je niet van ontslag. Maar of het artikel ook daadwerkelijk bedoelt dat het gaat om zelfstandigen is niet duidelijk.
Ieder systeem heeft zijn voor en nadelen.
Als zelfstandige vasthangen aan 1 bedrijf lijkt mij enorm risico, je rechten zijn nihil en kunt dan op niets anders terug vallen.
Dat geld enkel voor ZZPers.

Als je als werknemer bij een externe leverancier die je detacheert naar Naughty Dog geen verlenging van je detachering krijgt, mag je hopen dat je werkgever eerst kijkt of hij nog werk elders voor je heeft.

Als ZZPer loop je inderdaad dit risico, ZZPer met 1 klant zijn is sowieso een dubieuze zaak (maar helaas één die veel voorkomt).
Daar kies je toch zelf voor als ZZPer? In NL mag deze verkapte loondienst vorm dan ook al een tijdje niet meer. Je bent verplicht minimaal 3 verschillende klanten te hebben. En als ZZPer ben je nu eenmaal voor alles zelf verantwoordelijk. Daar staat een significant hoger loon tegenover (vs loondienst).

Mensen denken even snel ZZPer te worden maar daar komt een hoop eigen verantwoordelijkheid bij kijken. Geen idee of dat in de US heel anders is dan hier. Maar dan alsnog belangrijk om je niet vast te klampen aan 1 werkgever of specialisme waar je ergens anders niks mee kunt.
Je zit vrijwel direct zonder werk, zonder inkomsten, zonder ontslagvergoeding, etc.
Als zelfstandige heet zoiets simpelweg ondernemersrisico.

[Reactie gewijzigd door JEightyFive op 23 juli 2024 05:55]

eerst deze mensen eruit te gooien
Dat ligt er dus aan...
Het contract van de voormalige medewerkers loopt officieel pas eind oktober af
Eerder dan het contract = niet zo netjes = mag dus ook niet.
Dit nieuwsbericht maakt het groter dan het daadwerkelijk is.
Mee eens maar het bedrijf zegt dit:
Het bedrijf verzoekt medewerkers naar verluidt om niets over de ontslagronde openbaar te maken.
Dus wat is het nu?
Ze zijn lijkt mij niet op staande voet ontslagen maar hebben gewoon een maand opzegtermijn.
Eerder dan het contract = niet zo netjes = mag dus ook niet.
Dat gebeurt dus ook niet. Het contract wordt alleen niet verlengt, dus ze werken nog door tot eind oktober. En het is gebruikelijk (en netjes) dat je ruim vooraf aangeeft dat een contract niet verlengd wordt, zodat je op zoek kan naar ander werk. 1 maand vantevoren melden of een tijdelijk contract verlengd wordt is in Nederland ook gebruikelijk.
Ik snap je insteek in de wereld van contracters, freelancers en leveranciers is het inderdaad een komen en gaan. Toch hoeft het zeker niet altijd "Business als usual" te zijn.

Deze mensen zijn ingehuurd omdat de verwachting is dat er werk voor ze is. Als contracten niet worden verlengd kan dat een indicatie zijn dat een game die in productie is (zoals de spin-off van de Last of Us zoveel vertraging heeft opgelopen dat deze mensen niet aan het werk kunnen worden gezet.

Overigens is de variabele inzet van personeel 1 van de grootste redenen dat game-development zo vaak vertragingen oploopt.
Overigens is de variabele inzet van personeel 1 van de grootste redenen dat game-development zo vaak vertragingen oploopt.
Logisch voor ons maar lang niet altijd logisch voor de 'inhuurders van het voetvolk'. Want games worden vrijwel geheel door menselijke resources geproduceerd. Je hebt wat gereedschap nodig in de vom van werkstations. Maar je verbruikt niet echt grondstoffen. Beetje elektrische energie.
En die menselijke arbeiders zijn relatief duur omdat er niet zoveel van zijn. Dus besparen is enkel mogelijk door of minder mensen te gebruiken of de mensen minder te betalen. Dat laatste is een 'dingetje', dus...minder mensen. En helaas werkt het andersom ook niet zo mooi: meer mensen dus evenredig meer output gaat ook redelijk vaak mank bij softwareontwikkeling.

Wat wel goed is bij software verkoop: je voorraad is bijna oneindig (tegenwoordig niet helemaal meer waar als er centrale servers nodig zijn...), de logistiek kost ook niet zoveel. Serie produktie (dus van 1 game) is simpel.
Maar of een game goed verkoopt - daar zit nog wel een risico. Zelfs een mooi stuk software kan saai zijn en dus niet verkopen.
Tsja, als je je baan/inkomen kwijt bent maakt het praktisch geen verschil of je het nu ontslag noemt of niet. Als het mij zou gebeuren zou ik ook zonder problemen het woord 'ontslag' gebruiken als ik er met mensen over zou praten gewoon omdat het praktisch gezien synoniem is.

Wat betreft derden er eerst uit te gooien, dat heeft niet met 'keurigheid' te maken, maar is gewoon puur een financiële beslissing: eigen personeel ontslaan kost geld.

Jouw reactie maakt het ook groter dan het is, dit is typisch een gevalletje TKA, ik snap niet waarom die op 'informatief' gezet wordt.
> Kan je van ontslag spreken wanneer het gaat om contracten van externe leveranciers/ZZPers niet te verlengen? Lijkt mij een keurige zaak om eerst deze mensen eruit te gooien wanneer er te weinig werk is.

Vervelende is dat je steeds meer die hoek in wordt gedreven, dus als ZZPer/uitzendkracht aan de gang te gaan (bijvoorbeeld in de zorg). Daarna kunnen ze je gemakkelijk eruit gooien, en (in theorie) weer aannemen.

Vind het nogal een VVD-manier van denken. Niet mijn manier, je neemt mij aan, maar iemand aan het lijntje houden - mee spelen, is niet mijn stijl.

Weet niet precies of/en hoeveel je kunt krijgen van bijstand in die tussentijd, of dat je thuis zit met lege handen. En snel ergens aan de gang.. als er één bedrijf afschaalt, dan zijn die meestal niet alleen. Dat zie je nu ook in de game sector.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 05:55]

Het zijn geen vaste dienstverbanden die beëindigd worden, maar mensen die op contract basis voor bepaalde tijd zijn ingehuurd. Deze mensen neem je juist aan om te schalen als er veel werk is en die worden nu dus afgeschaald en niet verlengd, omdat er geen werk is. Dit lijkt mij een uiterst gezonde bedrijfsvoering van Naughty Dog.

Zo lang ze games blijven maken met de bizar hoge kwaliteitsstandaard (verhaal, gameplay en grafisch) die ze afleveren is er niets aan de hand.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 23 juli 2024 05:55]

Een uitzendkracht hoort ook voor dat soort zaken gebruikt te worden en niet om vaste kracht te vervangen waar het meestal voor gebruikt word tegenwoordig.

Er werken 300 mensen als daar 25 ontslagen worden is dat net 10% uitzendkrachten.
Deze mensen neem je juist aan om te schalen
In de software wereld is dat toch niet helemaal waar? Veel mensen worden ingehuurd omdat ze eigen baas willen zijn en dus niet in loondienst komen.
Dus worden ze ook wel ingehuurd omdat er geen andere keuze is, denk ik.
Tja risico van ZZP werken. Misschien goed artikel om meteen bovenin als topic warning in het ZZP topic te knallen ;)

Vind wel knap hoe je jaren lang meer verdiend dan gemiddeld medewerker om vervolgens te klagen dat je geen ontslagvergoeding ontvangt als ZZPr.
Kwaliteitscontrole wordt tegenwoordig wel door de spelers gedaan denken veel grote uitgevers :+
Ja, zie bijvoorbeeld the game The Last of Us... Hé, wacht eens even... :+
De Amerikaanse ontwikkelaar Naughty Dog heeft volgens twee betrokkenen de contracten van enkele tientallen werknemers niet verlengd. Deze werknemers zouden niet in vaste dienst zijn, maar onder contract voor de ontwikkelaar werken.
Contractors zijn voorzover ik weet geen werknemers. Daarnaast worden ze niet ontslagen, enkel wordt hun contract niet verlengd.
Their contracts won’t be officially terminated until the end of October and they’ll be expected to work through the rest of the month. Sony did not immediately respond to a request for comment.
Edit: inmiddels is de tekst aangepast en wordt er niet meer gesproken over ontslagen.

[Reactie gewijzigd door JackDashwood op 23 juli 2024 05:55]

...geeft deze medewerkers volgens de bronnen geen vorm van ontslagvergoeding. Het bedrijf verzoekt medewerkers naar verluidt om niets over de ontslagronde openbaar te maken.
En nu lezen we het op Tweakers.... 8)7 Hoe hadden ze gedacht dat dit uit zou pakken?

De stommiteit van bedrijven/managers is echt ongeloveloos.
Je kan het altijd proberen...
Natuurlijk is het niet altijd fraai om in detail uit te wijden over minder kosjere praktijken van een werkgever. Maar als je niet wilt dat er over je (bedrijf) slecht wordt gesproken is daar een vrij simpele oplossing voor: Geef er geen aanleiding toe en kom contractuele verplichtingen na.
Natuurlijk is het niet altijd fraai om in detail uit te wijden over minder kosjere praktijken van een werkgever.
Niet fraai voor wie? De werkgever? Voor (potentiële) werknemers juist wel, een gewaarschuwd mens geldt voor twee. Bedrijven moeten van mij gewoon keihard aan de schandpaal genageld worden, want als je dat niet doet wordt het op gegeven moment normaal 'omdat iedereen het doet'.

Maargoed, een contract dat niet verlengd wordt heeft hier helemaal niets mee van doen, dat is gewoon jammer, niets meer en niets minder.
Sommigen zijn nu eenmaal van mening dat het men niet siert de vuile was buiten te hangen. Sommige bedrijven zouden het zowaar interpreteren als smaad en laster en intimideren hun medewerkers middels ethiekrichtlijnen en anderssoortige trucs om extern enkel positieve berichten toe te staan.

Maar ik ben het helemaal met je eens. Als transparantie in je nadeel werkt als bedrijf, heb je je interne gang van zaken onder de loep te leggen en voor verbetering te zorgen.
AAA staat ook niet meer voor kwaliteit maar voor corporate greed. Deze games zijn gemaakt als tool voor investeerders als klant, de gamers zijn het product.

Niet zo gek dat juist studios die AAA crap maken leeglopen

Echte games waarbij de game het product is en de gamer de klant, vindt je alleen tussen de indi games.
Jammer dat die Multiplayer van The Last of Us op zich laat wachten, of misschien zelfs niet meer gaat komen, heb die op zowel de ps3 als ps4 grijs gespeeld en Platinum.

Nu is het met die ontslagen wel vaker in de tech en game industrie, maar je vraagt het je toch af waarom het opeens meer regelmaat dan uitzondering is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.