AMD: 'klein percentage' RX 7900 XTX-referentiekaarten heeft defecte vaporchamber

Een klein percentage AMD Radeon RX 7900 XTX-referentiekaarten heeft last van hoge temperaturen en throttling door een defecte vaporchamber. Dat bevestigt het bedrijf in een interview met PCWorld. De defecte videokaarten worden vervangen door nieuwe exemplaren.

Het temperatuurprobleem met sommige Radeon RX 7900 XTX-referentiekaarten is veroorzaakt door een 'kleine batch' defecte vaporchambers, bevestigt Scott Herkelman van AMD's Radeon-divisie tegenover PCWorld. De topman bevestigt daarbij dat een aantal vaporchambers te weinig vloeistof bevat, zoals al werd gespeculeerd.

Herkelman zegt dat het een klein percentage van de vaporchambers betreft, maar noemt geen exacte aantallen. Het probleem treft alleen Radeon RX 7900 XTX-kaarten met het referentieontwerp en dus geen videokaarten met een aangepaste koeler. Ook de RX 7900 XT heeft geen last van het defect.

Herkelman vervolgt dat AMD en partnerbedrijven de desbetreffende Radeon RX 7900 XTX-kaarten zullen omruilen voor nieuwe exemplaren. AMD roept gebruikers daarbij op om contact op te nemen met de klantenservice van de fabrikant die hun videokaart heeft verkocht: AMD zelf of een partnerbedrijf. Volgens AMD zijn er voldoende videokaarten op voorraad om de getroffen modellen om te ruilen.

De temperatuurproblemen kwamen eind december aan het licht. Verschillende gebruikers meldden dat hun referentievideokaart last had van hoge hotspottemperaturen van 110 graden Celsius, waardoor de gpu last kreeg van thermal throttling. Na onderzoek en rondvraag van professionele overklokker der8auer en journalist Igor Wallossek bleek het probleem veroorzaakt te worden door een defecte vaporchamber, wat AMD vervolgens al heeft bevestigd.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

06-01-2023 • 15:38

59 Linkedin

Submitter: Xtuv

Reacties (59)

59
57
40
1
0
4
Wijzig sortering
Ik zou nog steeds wel graag de achterliggende vloeistof fysica willen weten/begrijpen waarom het fenomeen eerder optreedt bij horizontaal geplaatste kaarten dan bij verticaal geplaatste kaarten, zoals der bauer aantoonde in zijn video.
Elke Vapor Chamber is anders gebouwd. De oriëntatie kan bij sommige (denk merendeels) modellen nauwelijks of niet altijd invloed op temperaturen. Ik denk dat algemeen de reden is hoe het verdeeld + hoe dit gebouwd is + headsink/koeler plaatsing.

Dit is wat ik terugvindt over deze batch kaarten:
Next, there were four potential problems with the vapor chamber to whittle down:
Non-optimal chamber pressure
Non-optimal quantity of liquid
Issue based on vapor chamber materials / liquid choice
Physical design error, so the evaporation / condensation cycle is inhibited
der8auer nods towards the fourth bullet point as the fault, after his GPU orientation switching tests. Something about the horizontal orientation means that the vapor chamber quickly gets overwhelmed under duress, and while the GPU continues to run hot under load, there is no going back. The explanation of this phenomenon is that the vapor chamber ceases to work optimally, due to the vapor simply remaining too hot to condense back to a liquid. Without the continuous liquid-gas-liquid phase change, a vapor chamber isn't operating properly.
https://hothardware.com/n...tx-temperature-delta-flaw

Dit is statement van AMD die naar diverse reviewsites zijn gestuurd:
"We are working to determine the root cause of the unexpected throttling experienced by some while using the AMD Radeon RX 7900 XTX graphics cards made by AMD. Based on our observations to-date, we believe the issue relates to the thermal solution used in the AMD reference design and appears to be present in a limited number of the cards sold. We are committed to solving this issue for impacted cards. Customers experiencing this unexpected throttling should contact AMD Support (https://www.amd.com/en/support/contact-call).""

[Reactie gewijzigd door m.z op 6 januari 2023 16:11]

"simply remaining too hot" is misschien net iets té simpel.

De temperatuur waarop het gas condenseert is afhankelijk van de druk. En die druk is weer afhankelijk van de hoeveelheid gas - vandaar dat AMD bevestigt dat het probleem te weinig vloeistof is. Met voldoende vloeistof was er meer gas gevormd bij gebruik, was de druk hoger geweest, en het condensatiepunt gedaald tot het beoogde nivo.

Koeling is best wel ingewikkelde engineering - EVGA had een terecht punt toen ze zeiden dat NVidia dat niet genoeg waardeert.
Lastig in woorden uit te leggen.

Hangend is het heetste punt boven, dit is sowieso de meest ongunstige situatie aangezien het vocht dan door het cappilaire effect volledig tegen de zwaartekracht in terug moet naar boven om daar weer te verdampen. Staand kan damp naar boven en beneden en moet het na condenseren deels naar beneden 'stromen'.

Ik vermoed dat de cyclus staand sneller verloopt doordat het gecondenseerde water sneller terugvloeit en weer kan verdampen. Wat voldoende is om het gebrek aan water te compenseren.

Ik heb gezocht naar een plaatje, maar dat heeft nog niemand gemaakt.
Verticaal wordt de stroming een beetje geholpen door zwaartekracht/drijfkracht, het effect waar een thermosiphon volledig/grotendeels op werkt. Als er te weinig vloeistof in de vapour chamber zit kom je minder snel bij het kritieke punt doordat je hierdoor wat meer (effectieve) warmtetransport capaciteit. Nu kun je zeggen dat dit te niet gedaan wordt doordat de warmtestroom naar beneden door hetzelfde effect wat lager is, grofweg zit de warmtebron (GPU) ongeveer in het midden. Juist doordat er te weinig vloeistof aanwezig is kan zich makkelijk(er) een (ruimtelijke) asymmetrie ontwikkelen in waar de vloeistofstroom naartoe gaat, en je dus in totaal de transport capaciteit wat vergroot.
Dit lijkt op de momenteel lopende discussie van de PS5 en liquid cooling https://www.dexerto.com/g...ony-liquid-metal-2024998/

Schijnbaar werkt de zwaartekracht toch nog behoorlijk mee in deze modellen.
De vloeistof verdampt, en trekt de hitte "weg" iedere keer als het dat doet. Als het afkoelt slaat het weer neer, en de cyclus herhaalt zich. Te weinig vloeistof en het werkt maar half, zoals in de test gebleken is met het kantelen van de kaart. Teveel vloeistof is dat het niet verdampen kan.

Principe van een koelkast is hetzelfde. Een pomp circuleert de vloeistof, die op zijn beurt weer de warmte "ontrekt" en afgekoeld wordt middels de grotere radiator aan de achterzijde.

[Reactie gewijzigd door Jism op 6 januari 2023 18:21]

Het weinige dat ik ervan begrijp: als het te warm wordt dan zal een deel van de vloeistof in de vaporchamber zich gaan omzetten maar een gas en naar de uiteinden van de vaporcjamber zich verplaatsen omdat een gas uitzet en er nog vloeistof inzit. Je krijgt een probleem als al de vloeistof gas wordt, dat gas gaat dan nergens meer naartoe waardoor dit warme gas blijft zitten en de kaart steeds warmer wordt. Pas als er voldoende thermal throttling is, zal het gas afkoelen (puur passief) en zodra er weer wat vloeistof inzit, begint de vapor chamber weer te werken en zakt de temperatuur verder. Afhankelijk van de oriëntatie van de kaart gaat de zwaartekracht een iets grotere rol spelen om de vloeistof naar beneden te trekken en dus iets beter te koelen ondanks een kleinere hoeveelheid vloeistof.

Verder heeft ook het ontwerp (de banen waarin de vloeistof zich begeeft) een impact op de werking.
Juiste antwoord stond er al.

[Reactie gewijzigd door boombes op 6 januari 2023 17:15]

Heb je airflow in een heatpipes?
Ik dacht dat het wel duidelijk was dat ik de koelvinnen en ventilators bedoelde.
Kan gebeuren, gelukkig wordt het netjes opgelost door AMD.
Netjes? Eerst ontkent, dan 110°C hotspot als normaal bevonden en pas nadat Igor's Lab en Der3auer het volledig aan het daglicht brachten, dan pas, toegeven. Lijkt me niet zo netjes.
Waar zeggen ze dan dat 110 normaal is ? Ze zeggen dat tot 110 er geen throttling optreedt.
( niet dat je daar in de buurt wil zitten , das een andere kwestie , maar dat zit tussen onze oren )
De nieuwe AMD CPU's gebruiken ook hun thermal headroom en worden echt warm. Volledig normaal zegt AMD. 't Ziet er wat akelig uit, maar hardware wordt altijd ontworpen om zo'n hoge temperaturen aan te kunnen. Ze testen zelfs in speciale ovens hiervoor. Zeker in de server wereld, zijn zo'n hot spots 24/7 ondersteund, met nog langere garantieperiodes.
Inderdaad dat is wat ze zeiden maar er treedt bij de getroffen kaarten wel degelijk throttling op dus ze logen.
Bij niet defecte kaarten treed dan nog geen throttling op. Klein, maar belangrijk verschil.
Waar zeggen ze dan dat 110 normaal is ? Ze zeggen dat tot 110 er geen throttling optreedt.
( niet dat je daar in de buurt wil zitten , das een andere kwestie , maar dat zit tussen onze oren )
Throttling is een veiligheidsmaatregell die pas aanslaat als een GPU in de buurt komt van gevaarlijke temperaturen waar hij door kan beschadigen. Als AMD dat pas bij 110 graden laat optreden, kan de GPU nog wel hoger dan dat, maar is hij de veiligheidsmarge voorbij. Dus klopt wat je zegt, het zit bij ons tussen de oren dat je die temperatuur niet goed vind.
AMD kijkt wel uit, als ze de temperatuur zo heet laten worden da de GPU volledig de geest geeft zijn ze veel verder van huis. Dus die 110 graden is nog goed te doen door de GPU.
Het is uiteraard geen officiele melding vanuit AMD en we kunnen enkel voortgaan op gebruikers hun woord maar in het RMA process zou AMD aangegeven hebben dat de temperaturen nomaal zijn, en daarom ook RMA's geweigerd hebben:

https://www.reddit.com/r/..._110degree_junction_temp/
Hi everyone,

As we know so far, quite a lot people have problems with the 7900xtx reference cards, reaching 110 junction temps, 100% fan speed and still losing performance due to downclocking .

I just got the reply of my RMA request (unchanged answer):
————————————
Thank you for your email.
The temperatures are normal if you there is any issue please, contact us back.
Thanks for contacting AMD.
————————————
Just wanted to ask, if anybody got the RMA request approved or if it was also declined.
Inderdaad, ik kijk er niet vanop. Beide kampen hebben dit in diverse vormen gehad, onderzocht en naar buiten gebracht/erkend + dat dit ook bij andere elektronica en overige zaken gebeurd, zoals een knuffelbeer met een loslatend oog.
Hier gebeurd voor alsnog anders weinig. Azerty weet nergens van en doet er niks mee. Er is geen voorraad dus er is geen oplossing. Tuurlijk mag je hem terugsturen, en dat zal wel geregeld worden, maar ik heb niet nog een schap met videokaarten liggen ter vervanging.
Ik had de ontwikkelingen van der8auer gevolgd en weet dit al een aantal dagen dat het probleem groot is.

Er zijn echt veel kaarten getroffen. Want vergeet niet dat enkel de mensen die controle doen op de temps dit zien. Er zullen zat mensen zijn waarin zo een kaart komt en die nooit naar de Adrenalin software of andere GPU temp programma's kijken en dit dus ongemerkt doorloopt.

In de tijd dat AMD al veel vraagt voor deze kaart die eigenlijk net kan meekomen met de 4080 op raster en achterblijft op Raytracing is dat gewoon een moeilijk hoofdstuk.

En AMD heeft al aangegeven momenteel geen voorraad te hebben om ze om te ruilen via de RMA! Dus hebben ze aangegeven dat ze niet weten wanneer men geholpen gaat worden en dat mensen pas omgeruild gaan worden als er nieuwe batches voorraad komen.

Ze gave aan dat men het geld terug kan krijgen, maar dat is niet best. Tevens mag je officieel van AMD niet eens je kaart verkopen voor garantie en zal dat voor een aantal mensen ook nog een issue worden.

En dan heb je nog zat AIB partners die ook de reference modellen aanbieden. Dus als die van jou dan dat probleem heeft moet je eerst aanmelden bij BV Asrock, die vervolgens het bij AMD moet aanmelden.

Nou dan weet je wel wanneer je aan de beurt bent...
Ze zouden alle prio moeten stellen op de omruil en van wat ik begreep op internet zijn er 1000'den mensen getroffen met dit euvel en wie weet hoeveel nog die het niet weten?

CPU's verkopen ook al niet best momenteel van AMD dus niet zo goed bezig!
Als AMD slim is gaan ze door het stof, prijzen ze de 7900XTX af tot 699€ en de 7900 XT tot 569€.

Dan hebben ze nog steeds voldoende marge en kunnen ze goed kaarten verkopen. De sales van nieuwe kaarten is lager dan het in de afgelopen 20 jaar is geweest.

Ik hoop dat veel mensen verstandig zijn en ze niet kopen zodat Nvidia en AMD moeten zakken. Want zolang mensen het blijven betalen blijft dit probleem.

En een 4090 is natuurlijk bijzonder snel, maar 2000€? In een tijd dat er overschot is, en lage verkopen?
Laten we hopen dat het wat instort die markt zodat wij als consument weer een beetje betaalbare kaarten krijgen.

Maar op een gegeven moment komt dat vanzelf als de recessie hard genoeg inslaat...
AMD gaat al jaren voor hoge Marges en niet voor Marktaandeel. Misschien hebben ze inmiddels meer Wafer Supply weten te regelen. Maar weet niet of dat genoeg is om veel marktaandeel te pakken. Jammer dat ze niet bij Samsung aankloppen om zo meer Chips te kunnen laten Produceren.
Leuk verhaal maar die prijsveranderingen gaan ze natuurlijk niet doen.
Wat een omgedraaide wereld. NVidia vraagt zich veel te veel voor de kaarten, maar jij klaagt hier over wat AMD voor zijn kaarten vraagt. Niet normaal hoeveel goodwill de graaier NVidia nog steeds heeft van de consumenten. Alsof we het heerlijk vinden om uitgeknepen te worden.
Ik koop liever AMD dan Nvidia maar met het minimale prestatieverschil tussen de twee bij de laatste kaarten zou ook ik weinig reden zien om voor AMD te gaan.
Het prijsverschil is niet enorm en ondanks dat de RTX 4080 een slechte prijs/prestatie heeft vergelijking heeft vergeleken met de RTX 4090 is de prijs vergeleken met de RX 7900 XTX niet zoveel meer.
En bij Nvidia heb je geen problemen met de koeler.

Gelukkig ben ik niet van plan om deze twee bedrijven te helpen om de prijzen van GPUs flink te verhogen, ik wacht wel op een 2de handse 6700 XT voor een zacht prijsje want de GTX 1070 die ik heb valt een beetje op zijn gat op WQHD.
Tijdens de cryptoboom mn RX 580 voor een GTX 1070 omgeruild voor een kleine grafische upgrade. Eigenlijk ben ik al jaren van plan om een grafische upgrade uit te voeren maar de markt is flink verziekt.
Ik zeg nergens dat ik Nvidia zou kopen of moet kopen. Ik zei dat men ze beide moet laten liggen!
Feit is wel dat de 4090 gewoon een stuk sneller is dan de 7900 XTX in raster en in Ray-tracing verpulvert die de AMD kaart.

2000€ qua prijs is gewoon absurd. Die zou hooguit 1200€ mogen kosten. Maar mijn statement was meer bedoeld t.o.v de 4080.

Als je een 4080 koopt die in de praktijk ongeveer voor hetzelfde geld over de toonbank gaat en zogenaamd 200€ duurder is dan is de keuze snel gemaakt.

De 4080 is verder een hele goede kaart die in raster ongeveer hetzelfde doet als de 7900 XTX en in Ray gewoon een stuk voor ligt. Geen problemen heeft en goede software.

Dan is de keuze snel gemaakt. Zelf heb ik ook een geheel AMDD systeem. Maar ik blijf wel kritisch. Ik wil juist dat AMD groter wordt. Maar in een wereld dat straks een enorme recessie tegemoet gaat zal je niet zo verkopen.

En aangezien de CPU's ook al niet verkocht worden heeft AMD een groot probleem. Dan komt dit gedoe met de koeler totaal niet uit.

Nvidia is de grootste graaiclub van allemaal. Dat is geen discussie. Maar hardware en software is eigenlijk wel altijd on point of zeer snel opgelost.

De huidige verkopen zeggen alles. Nvidia heeft bijna 88% van de GPU markt in handen, AMD 8% en zelfs Intel zit nu op 4%!

Dan doe je iets gigantisch fout! AMD heeft nog steeds niet de naam van Nvidia en Intel. Maar ze vragen wel de prijzen. En dat zie je nu terug in de verkopen.

En nee, ik en de meeste mensen vinden het zeker niet lekker om uitgeknepen tee worden.
Daarom zeg ik de 7900 XTX zou 699€ moeten kosten en de 7900 XT 569€. Dan zou men een juiste waarde en nog voldoende marge hebben.

Maar dat gaan ze niet doen natuurlijk. Ik hoop dat ze met de server industrie wel een stuk beter draaien. Want daar is nog altijd het grote geld.
Echter, de vele ervaringen gedeeld in het GoT RX 7900 Ervaringen topic geven toch een ander beeld. Zeer veel tweakers daar lijken last te hebben van de 110c Junction issue met hun reference RX 7900 XTX kaart. Of een MBA (made by AMD) kaart.
Dit is natuurlijk wel versterkt door het effect dat mensen bij wie het prima werkt (zoals die van mij) dit vaak niet melden op een forum.
Dit is natuurlijk wel versterkt door het effect dat mensen bij wie het prima werkt (zoals die van mij) dit vaak niet melden op een forum.
Helemaal waar.

Aan de andere kant, 3 van mijn vrienden hadden ook een 7900XTX en ze hebben em alle drie teruggestuurd.
De eerste twee vanwege een defecte koeler, waarvan er maar 1 heeft besloten om de kaart te vervangen met een nieuwe 7900XTX.
De derde heeft em retour gedaan vanwege tegenvallende RT performance.
De twee die hem allebei vervangen hebben door een 4080 claimen ook beide dat er een idle verbruik was van 80-100 watt en dat dat gezien de stroomprijs gewoon onacceptabel is.

Maar goed dat is n=3 en dus statistisch gezien irrelevant, ondanks 100% "uitval".
vreemd, die van mij doet idle 10 watt met uitschieters naar 25. RT performance is gelijk aan een 3090... Je weet vooraf aan de aanschaf dat AMD niet kan concurreren met 4080/90's ... Beetje raar om deze kaarten daarom terug te sturen. Ik denk dat sommige mensen in een opwelling een 7900xtx hebben gekocht (fomo en daarnaar buyers remorse zeg maar) en nu kaarten terugsturen omdat dit relatief makkelijk kan.
Het is vooral met meerdere schermen. Iets wat niet vreemd is met een kaart van 1000+
Wat zijn NVIDIA en AMD toch aan het falen de laatste tijd... Jammer dat er niet meer concurrentie op deze markt is.
We kunnen ook allemaal aan de Intel A770... :D
Zou mooi zijn als Intel een serieus alternatief was! Helaas is dat niet het geval :(
Goed dat AMD snel heeft gecommuniceerd dat ze het gaan uitzoeken. Ook niet al te lang wacht met uit te leggen wat de issue is en er eerlijk over is. En kan gewoon geruild worden, dus mooie oplossing. Sommige bedrijven hebben daar wat moeite mee.

[Reactie gewijzigd door IKON op 6 januari 2023 18:01]

Geen van dit is het geval, AMD heeft al die tijd ontkent dat er wat mis was en meerde keren het afgedaan dat de 110graden Tjunction temp normaal was, zij hebben twee weken nodig gehad om met een verklaring te komen en die was tijdens een interview niet eens met een officiële AMD statement, dat had namelijk de consumenten gerust kunnen stellen, zijn enkel in beweging gekomen door bevindingen vans der8auer en andere Youtubers en door de tumult die er ontstond.

Mensen die hun kaarten onder RMA hebben opgestuurd kregen deze weer terug gestuurd met de mededeling dat ze op de lijst staan en dat het nog wel even kon duren, of hun geld terug volgens sommigen.
Mijn conclusie is wederom heeft AMD het helaas verknalt.. :'(

Mijn reactie was onnodig alles was al gezegd excuse, soms is een F5 refresh wel handig..

[Reactie gewijzigd door Habana op 6 januari 2023 18:58]

Wat je zegt zijn incidenten van het moment dat het issue nog helemaal niet helder was, maar je doet het af alsof het totale bedrijf faalt. Er zijn ook mensen geweest die wel gelijk vervanging hebben gekregen bij RMA, maar daar zeg je niks over…

Een bedrijf heeft wat tijd nodig, heb ik op een andere comment ook gezegd. Twee weken is niet lang en ze lossen het uiteindelijk goed op. Dat 110C per definitie normaal was hebben ze niet in een officiële statement genoemd. Ze hebben gezegd dat hotspots kunnen pieken tot 110C en alles eronder normaal is. Een piek tot 110C op een hotspot is normaal. Dat statement klopt ook. Het probleem bij die kaarten was ook niet per definitie de hoogte van die temperatuur. Het probleem was dat de delta veel te hoog was tov andere delen op de kaart, de kaarten bijna continu 110C bereikten (wat niemand serieus en inzichtelijk aantoonde als eindgebruiker, behalve de twee betrokken legendes later) en het feit dat kaarten enorm gingen throttlen om niet boven de 110C uit te komen.

Het lijkt mij een logische eerste reactie. Mensen zien hotspots van 110C, maar het is op afstand lastig in te schatten of het om normale omstandigheden gaat of iets anders. De meeste gebruikers zijn niet in staat duidelijk aan te tonen dat er wel degelijk iets mis is, of te verwoorden wat ze zien. Alleen maar “Qq GpU 110C, itzzz BrokE?!”. Geen benchmarks die aantonen dat de kaart zwaar throttled, met PC specs en build up of andere testen die airflow uit de equation halen. Ik vind het niet zo gek dat een bedrijf dan reageert met “110C kan bereikt worden ja”. Mijn verwachting is dat als mensen waren blijven klagen ze er echt wel beter naar hadden gekeken. Gelukkig zijn er mensen zoals Bauer die beter kunnen laten zien wat er gebeurt waarna AMD het ook gelijk serieus neemt.

Mensen moesten eens leren de hooivorken te laten staan, relax te doen en na te denken. Dan zouden ze ook zien hoe ze WEL bezemen worden van andere kanten, waar ze zelf ook nog voor kiezen. En…. Dan zou het een stuk relaxter zijn overal.

Als je naar de dokter gaat met alleen de klacht “hOOfdPijN pik, DoE IetS”, stuurt die je ook niet gelijk naar een oncoloog. Begint waarschijnlijk met paracetamol en weekje of twee wachten.

[Reactie gewijzigd door IKON op 6 januari 2023 22:10]

Ze hebben helaas eerst alles ontkend en doordat o.a der8auer en Igor's lab hier al flink mee aan de slag waren en dit wijdverspreid door de grote YouTube kanalen zoals Linus t, Games Nexus, Jay2cents enz is belicht zijn ze pas uitgekomen bij dit besluit.

Er waren meerdere mensen die hadden aangegeven een hotspot temp van 110c te hebben en een RMA wilde aanvragen waarop AMD antwoorde met nee hoor dit is volledig binnen de spec en heeft geen invloed op de prestatie en levensduur.

Dat is natuurlijk ronduit een leugen. Daarom gingen er mensen naar der8auer en die vroeg getroffen mensen hun kaarten aan hem te veerkopen zodat hij het kon onderzoeken.

Daar kwam hij uit op dit probleem. En pas nadat veel sites zijn nieuws hadden overgenomen is AMD gaan kijken.

Verder heeft AMD geen enkele kaart op voorraad en mensen die nu een RMA aanmaken weten niet wanneer ze een kaart terug kunnen verwachten! Kan weken of zelfs maanden duren afhankelijk van hoeveel mensen getroffen zijn!

AMD zegt wel dat klanten hun geld terug kunnen krijgen. Nou daar ben je dan lekker mee!
AMD heeft de plank misgeslagen. Eerst met de belofte dat de 7900XTX sneller dan een 4090 zou zijn.

Daarna maken ze Nvidia belachelijk met de 12 pins stekker en het mogelijke brandgevaar die enkel door onkunde veroorzaakt kan worden(Stekker niet diep genoeg erin steken) en zeggen ze bij ons kan je met 2x 8 pins vooruit!

Maar vervolgens hebben ze dus een heel groot probleem met de koelers. Officieel is AMD zelfs nog aan het onderzoeken! Want AMD heeft nog niet eens officieel toegegeven dat er een probleem is.

Zelf praten ze over dat er een aantal mensen mogelijk met de thermal sollutiuon te maken kan hebben en dat maar een klein aantal mensen last ervan hebben.

Maar dat is helaas niet zo, het zijn er veel te veel!
Je noemt onwaarheden en bent wel erg kort door de bocht. Elke officiële reactie van AMD is correct geweest. Klantenservice contacten zeggen niks. Het kost tijd om een probleem uit te kristalliseren, oplossing te verzinnen en je klantenservice goed te informeren, dus kan niks met wat je zegt.

Daarbij is het 12 pins stekker verhaal ECHT heel triest. Je past op ziekelijk dure kaarten een ontwerp toe dat niet fool proof is op geen enkele manier. Het is nog altijd gebruikelijk kaarten horizontaal te plaatsen, maar de kabels mogen niet buigen binnen een x aantal cm. Om nog maar niet te spreken over het “stekkertje ver genoeg of niet” verhaal. Kom op man. Dus een mm verder erin of niet zorgt voor een te hoge or precies juiste overgangsweerstand? Anders vliegt je zooi in de fik. Plus, hij zou pas vast moeten klikken dan als hij er helemaal in zit. Zo een achterlijk design toepassen op de duurste GPUs op de market die ook nog eens overpriced zijn is wel degelijk ronduit STOM. Terecht dat dit geschandaliseerd wordt en terecht en logisch dat een concurrent aangeeft hier geen last van te hebben. Ze hebben Nvidia hier niet over afgezeken, maar alleen maar aangegeven dat zijn geen 12-pins adapter gebruiken.

Ik ben niet perse fan van een van beiden. Ben fan van het bedrijf dat de markt het meest ethisch/eerlijk en met goede producten bedient. Nvidia slaat die plank wat mij betreft aardig mis op dit moment. AMD valt sinds Lisa echt niks te verwijten. Doen het gewoon goed. Niet altijd alle stappen die je zou willen, maar wel steeds vooruit. Gewoon top.
Welke onwaarheden heb ik volgens jou genoemd? Geen enkele namelijk! En een ziekelijk dure GPU's horen niet in handen van fools te zijn! Alles wat van stekkers er niet goed in zit ook op een 8 pins aansluiting kan ellende veroorzaken.

Als jij een stofzuiger van 1500 watt de kabel niet geheel afrolt of je rolt een kabelhaspel niet af en gebruikt vol vermogen is er ook stront aan de knikker. Is dat dan de schuld van de fabrikant of gewoon mensen die niet weten waar ze mee bezig zijn.

GamersNexus heeft een test gedaan met de 12 pins stekker, en de ENIGE manier waarop ze die konden laten branden was dat de kabel net contact met de metalen pinnetjes maakte van de GPU.

Zijn woorden waren terecht user error en fools! Ik ben dat helemaal met hem eens. En persoonlijk heb ik ook niets met die 12 pin kabels vind de plaats gewoon slecht waar ze zitten. Maar daar zijn maar een paar kabels op ruim 130K kaarten verbrand.(elke teveel)

Probleem is dat dit werk eigenlijk door iemand gedaan moet worden die verstand van zaken heeft, zoals een computerzaak of retailer.

Iedereen koopt een kaart en dan moet die van een flatgebouw een val overleven? Kom op zeg!
Ik heb zelf een Ryzen 9 5900X en momenteel een RX 6800XT, dus heb zelf gewoon een AMD systeem.

Dat neemt niet weg dat dit probleem met AMD enorm is, en wat ook Habana aangeeft AMD alles eerst stellig heeft ontkent! En ze gaan zelf eerst uit de hoogte doen dat ze Nvidia even een klap gaan toebrengen met de dure 4000 serie(wat ik had toegejuicht) maar vervolgens slaan ze de plank geheel mis.

Eerst met misleidende prognoses over de kracht van de kaart, 50 tot 70% sneller dan de 6950XT en blijkt dat net 30% te zijn gemiddeld!

Dan maken ze de kaart net zo duur als de Nvidia kaarten op een beetje na(7900XTX vs 4080) en dan verkopen ze doodleuk de 7900XT voor 100$ minder terwijl die 15% langzamer is 😖

Het lijkt erop dat je niet de waarheid onder ogen wilt zien en dat is dat AMD teveel met de aandeelhouders bezig is en maximale winst wil halen net zoals Nvidia. Maar de producten lopen toch wel een stuk achter. Met raytracing lopen ze weer 1 serie achter qua prestaties en raster power ook teveel.

AMD heeft weinig nieuwe 7000 serie CPU's verkocht door de achterlijk hoge prijzen van de moederborden en gooien hun eigen ruiten een beetje in. Dat is jammer want Lisa S doet het verder geweldig. Het bedrijf was voor haar aanstelling nagenoeg dood en begraven.

Dan is het jammer dat er weer zo een blunder zit. Scott H was zo trots de dag voor de launch, we gaan Nvidia inmaken zei die...tja...iets te diep in het glaasje gekeken?

En dan drivers. Nvidia...dan een hele tijd niets, dan AMD....en dan ergens aan het eind nog Intel...maar die geef ik tijd.

Dus ik ben alles behalve kort door de bocht en heb enkel waarheden gezegd. Dat je die wellicht niet prettig vind te horen kan ik niets aan doen. Men zegt wel eens de waarheid doet pijn.

Overigens om mijn stelling nog wat kracht te geven. Nvidia heeft nog nooit zoveel aandeel in verkocht GPU's gehad. Bijna 86% en AMD 8% en Intel zelfs 4%!

Dat zegt alles over de verkopen! Zelfs met de 580 kaarten van AMD of Vega was het nooit zo laag. Klanten willen AMD niet meer omdat er teveel problemen zijn!

[Reactie gewijzigd door Mindfree op 6 januari 2023 21:18]

Onwaarheden:

-Je zegt dat AMD heeft gezegd dat de RX7900XTX sneller was dan een 4090 dat is al onwaar. Ze hebben vanaf het begin gezegd te willen concurreren met de 4080.
- Je zegt. GamersNexus heeft een test gedaan met de 12 pins stekker, en de ENIGE manier waarop ze die konden laten branden was dat de kabel net contact met de metalen pinnetjes maakte van de GPU.

Ze hebben die kabel alleen kunnen laten branden door de 12pin niet volledig in te pluggen. Hebben als conclusie gegeven dat de inbranding dus daardoor komt. Mensen die hem niet volledig ingeplugd hebben.

Conclusie: Stop zelf met onwaarheden en drink minder azijn.
En toch hoor je NOOIT over een 8 pins die niet goed zit en je hele kaart verneukt. Ik heb je verhaal niet gelezen overigens. Haak bij je eerste zin al af zowat.

Een greep uit de ochtendbladen:

Hoe kom je bij je statements over de 7000 serie? Ik lees een reeks aannames met een daarop gebaseerde conclusie.

Het aandeel AMD GPUs is al in jaren niet meer zo hoog geweest. Wat lul jij? En ja het aandeel Nvidia GPUs is een tijd heel erg hoog geweest, met goede reden! Maar ze zijn aandeel aan het verliezen. En dan noem je Intel aandeel, maar noemt er niet bij dat daarin ook iGPUs zijn meegenomen die het marktaandeel omhoog krikt voor hun vanwege laptop verkopen. Waar je dan weer niet bij noemt dat Intel al jaar en dag laptopmakers af koopt om alleen maar Intel CPUs te gebruiken. En je noemt ook niet dat de AMD iGPUs het tegenwoordig een stuk beter doen.

AMD drivers? Knakker. Als ik jou zo lees lijkt het alsof jij nog nooit een (recente) AMD GPU in je handen hebt gehad? Of wel? AMD drivers zijn al een hele tijd enorm verbeterd en er komen daarnaast steeds meer klachten over de Nvidia drivers.

Ik downvote je niet overigens hè. Kan niet eens al zou ik het willen. Maar ik ben blijkbaar niet de enige die ziet dat je met ongefundeerde aannames en statements AMD aan het bashen bent.

P.S. Als jij de haspel van de stofzuiger niet afrolt vliegt dat ding echt niet gelijk in de fik. Waarbij in de handleiding aangegeven wordt dat je de kabel altijd moet afrollen. Vind ik echt een vergelijking van NIKS. Al helemaal niet als je je bedenkt dat die stekker horizontaal steekt en de kabels bij die stekker niet binnen zoveel cm mogen buigen maar ze dat al bijna vanzelf doen in je kast. Het design is gewoon faal en heeft geen margin voor error. Je stofzuiger heeft dat wel, want je kunt best even gauw je slaapkamer zuigen met een half ingerolde kabel.

[Reactie gewijzigd door IKON op 6 januari 2023 22:14]

Ongelofelijk het aantal aannames dat je maakt zeg! Ten eerste zijn sommige woorden die je post gewoon respectloos waarvoor je ik heb gerapporteerd.

Vervolgens zeg je niet mijn verhaal te lezen na de 1e zin maar je gaat dan wel op alles in. Dus wat is het nu dan?

Ik heb zo een 3 jaar geleden een nieuwe Sapphire RX 5700 Xt gekocht weet niet meer wel model maar zogenaamd de beste 5700 XT op de markt. De kaart gaf niets dan problemen. Van blauwe schermen tot zwarte schermen waarbij een hard reset nodig was!

Ik heb na 4 maanden die kaart verkocht en ben toen op een 2080TI overgestapt en geen enkel probleem meer gehad destijds. Heb heb 2 monitoren met verschillende resoluties en refresrate.

Het probleem met de drivers werd o.a door Hardwareunboxed en Linus tech t en vele andere besproken, en het heeft meer dan 1 jaar geduurd voor ze de problemen hadden opgelost!!!

Verder heb ik in het verleden ook een RX 580 8 GB gehad die prima was, maar wel langzamer dan de 1080 die ik daarna kocht.

Momenteel heb ik de Red Dragon RX 6800 Xt in mijn pc samen met mijn Ryzen 9 5900X, dus zeggen dat ik nooit een AMD kaart heb gehad is weer een aanname.

De 7000 serie heeft meerdere bugs o.a met hoog stroomverbruik wanneer je 2 monitoren hebt aangesloten welke nog steeds niet is opgelost. Ook idle is enorm het verbruik.

Aandelen en marktaandeel zijn 2 verschillende zaken! Dat haal je helemaal door elkaar. Aandelen zijn voor de aandeelhouders die dividend krijgen en die willen enkel resultaten zien en daar gaat het enkel om geld.

Marktaandeel is wat ze daadwerkelijk verkopen. En daarin doet AMD het gewoon slecht. Nvidia heeft het hoogste aandeel percentage ooit! En daaruit kan je enkel concluderen dat AMD het niet goed doet op dit segment.

Ik heb nooit problemen gehad met Nvidia drivers. Wel zijn de kaarten veel te duur. En ik koop ze om die reden ook niet.

Mijn RX 6800 XT heeft inmiddels ook meerdere freezes gehad. Het systeem hoef ik dan niet opnieuw te herstarten maar het is zeer vervelend dat ik dan 20 a 30 seconden niets kan doen.

Allemaal zaken die ik nooit bij Nvidia heb gehad. GamersNexus heeft de 12 pins connector goed onderzocht en kon die enkel laten branden als de stekker er niet goed in zat.

Alle hoeken zelfs geheel ombuigen deden de temp amper omhoog gaan. En hoewel Nvidia idd heeft gezegd dat die enkel op een bepaalde manier geïnstalleerd mag worden welke in de praktijk geen problemen oplevert wanneer je dat niet doet is dat meer om safe te zitten.

Ik vind de 12 pins connector ook een dom en lelijk ding. Maar feiten zijn als je ze juist aansluit, lees geheel insteken je nooit problemen gaat ondervinden ook als je de kabels buigt.

Op de rest van je bericht ga ik maar niet in want blijkbaar begrijp je mijn simpele punt die ik wilde maken als vergelijk niet, en ga je letterlijk alles opnemen,

En nog een tip als je met volwassen mensen praat. Wees beleefd en correct naar elkaar, ook als je het niet met elkaar eens bent. Schreeuwen en vervelende woorden zeggen zet je verhaal namelijk geen kracht bij maar breekt hem juist af.
Ik ben niet degene die respectloos doet, maar je report maar eind weg. Ik zeg niks vervelend en hoe kan ik in hemelsblauw aan het schreeuwen zijn met tekst op een scherm…

En de argumenten die je noemt geven mij toch de hele tijd gelijk. “Het product werkt alleen als je het perfect gebruikt, maar het is niet fool proof en kan gevaarlijk zijn als je het niet perfect gebruikt.” Dat is gewoon een design flaw, hoe je het ook wendt of keert. Maar omdat jij een pechvogel bent met een AMD product is AMD ineens kut en alles wat Nvidia doet gewoon oké.

Maar ik ben wel echt klaar met de discussie. Als jij het wilt hebben over respect dan kun je beginnen met niet zo elitair en neerbuigend te doen en niet de hele tijd met van die halve argumenten te komen als je de ander niet begrijpt. Hoe oud ben je eigenlijk? 51… Je weet niet eens hoe oud ik ben. Beetje denigrerend lopen doen en je kent me niet eens.
Gelukkig heeft mijn XTX er geen last van gehad. Alleen overschaduwt dit hotspot probleem de andere problemen die er met XT en XTX kaarten zijn. Heel veel spellen doen het gewoon niet (goed), en dat verschilt ook nog eens per systeem. Zo kan ik bijvoorbeeld geen Gundam: Evolution spelen zonder te crashen. Een ander met een XTX kan geen PUBG spelen. Bijna niemand met een XTX kan The Witcher 3 spelen. Terwijl je Cyberpunk op Psycho settings met RT vloeiend kan spelen op 1440p.

De drivers zijn gewoon bagger en AMD is zeer traag om updates uit te brengen. Al van meerder mensen gehoord dat ze de XTX hebben terug gestuurd en een 4080 van Nvidia gekocht hebben. Ineens waren ze van alle problemen af. Als je een videokaart uit brengt hoort het gewoon voor 95% direct goed te werken, althans dat kan je verwachten.

[Reactie gewijzigd door Memori op 6 januari 2023 19:11]

Het is wel redelijk bekend dat (en waarom) AMD drivers bij nieuwe GPUs minder goed zijn maar gedurende de levensduur van de GPU wel voor meer performance verbetering zorgen tov nvidia
Drivers van amd [radeon] waren al bagger sinds ik de radeon 9800 pro had. Er is letterlijk niks veranderd aan hun beroerde driver support. Lekker bij nvidia blijven is mijn mening nergens last van.

[Reactie gewijzigd door D4rKy21 op 7 januari 2023 18:21]

Zou ook wel mooi zijn als ze in Radeon iets van een melding toevoegen als de software merkt dat het een referentiekaart is en nog mooier als ze een kleine stresstest bij voegen om snel te meten of er een probleem met de GPU is of niet.
Kunnen ze zelf ook makkelijker serie nummers verzamelen welke een probleem hebben, en meer overzicht krijgen daardoor.
We moeten ook niet vergeten dat niet iedereen zijn temps de hele tijd zit te checken en zelfs nooit...... oftwel zonder dat je het weer performance missen voor het geld dat je betaald. Er bestaan ook casual pc gasten die zon ding bouwen of laten bouwen maar niet verder kijken dan de pc aan zetten en gamen ;)

''We have the best GPU voor the money'' hmmmm okay......

[Reactie gewijzigd door JWFpeters op 6 januari 2023 16:19]

Amd had marktaandeel van Nvidia kunnen snoepen als ze de 7900xtx gewoon 7900 xt had genoemd en de 7900 xt als de 7800 xt nat als vorige gen.
Kunnen ze nog een 7800 non xt erbij gooien.
Dan was Nvidia hard gepakt.
En prijzen ook net als vorige gen.
Nu is afwachten wat de 7800 series gaan doen die op een 7700 chip gaat werken.
Prijzen als de vorige gen gaat niet want deze kaarten zijn gewoon duurder om re produceren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee