AMD reageert op temperatuurproblemen Radeon RX 7900 XTX-referentiekaarten

AMD heeft gereageerd op de temperatuurproblemen van sommige Radeon RX 7900 XTX-referentiekaarten. Het bedrijf geeft aan dat ze vermoedelijk worden veroorzaakt door een probleem in de koeler. Gebruikers worden opgeroepen contact op te nemen met de klantenservice.

AMD schrijft in een statement dat het onderzoek doet naar de oorzaak van de problemen met de Radeon RX 7900 XTX-referentiekaarten. "We werken aan het vaststellen van de oorzaak van de onverwachte throttling die sommigen ervaren bij het gebruik van de Radeon RX 7900 XTX-videokaarten van AMD", meldt het bedrijf. "Op basis van onze huidige waarnemingen vermoeden wij dat het probleem verband houdt met het koelsysteem dat in het AMD-referentieontwerp wordt gebruikt." AMD zegt dat het probleem zich voordoet bij een beperkt aantal verkochte videokaarten.

Eerder meldde Igor Wallossek van Igor's Lab al dat de problemen mogelijk worden veroorzaakt door een defecte vaporchamber, waarin te weinig vloeistof zit. AMD gaat daar niet concreet op in. Het bedrijf roept gebruikers opnieuw op om contact op te nemen met de klantenservice. Eerder deed het bedrijf dat ook al, maar ging het niet inhoudelijk in op het vermeende probleem met de gpu-koeler.

Volgens bronnen van Igor Wallossek zijn naar schatting vier tot zes batches Radeon RX 7900 XTX-referentiekaarten verscheept met een defecte vaporchamber, waardoor die te maken hebben met hoge gpu-hotspottemperaturen tot 110 graden Celsius. Het zou kunnen gaan om duizenden videokaarten, hoewel dat nog niet is bevestigd.

Alleen Radeon RX 7900 XTX-kaarten kunnen naar verluidt last hebben van de temperatuurproblemen. De RX 7900 XT-modellen zouden het defect niet vertonen. Het betreft ook alleen de Made by AMD-kaarten. Die videokaarten hebben het referentieontwerp van AMD zelf en worden direct door AMD en via boardpartners verkocht. Videokaarten met aangepaste koeler hebben geen last van dit probleem.

Er zijn al honderden referentiekaarten teruggestuurd naar AMD, vertellen bronnen uit de industrie aan Igor Wallossek. De problemen treffen niet alleen los verkochte videokaarten, maar ook Radeon RX 7900 XTX-referentiekaarten die geleverd zijn als onderdeel van een voorgebouwde desktop. AMD biedt klanten nu aan om de videokaarten in kwestie om te ruilen of terug te sturen voor een terugbetaling, meldt Wallossek.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

04-01-2023 • 13:55

70 Linkedin

Submitter: Skyline GT-R

Reacties (70)

70
69
30
3
0
36
Wijzig sortering
Het schijnt dat de hogere memjunction temperaturen ook te maken kunnen hebben met de DisplayPort kabel die men gebruikt. https://www.reddit.com/r/...gh_hot_spot_temps_change/

en https://www.youtube.com/watch?v=Rm8LjQ1DImE

Edit na comment onder de video:
FTLN
3 hours ago (edited)
HI, I'm the author of that post on Reddit. I was suffering from 110c hotspot, literally 1-2 minutes after starting a game, switched temporarily to a different monitor (HDMI 2.1) and noticed I no longer had the hotspot issue, was high 80s Low 90s. Strange, so I switched back to my display port monitor, 110c hotspot again after like 2 minutes. So I changed the DP cable for another I had purchased from amazon and temps were normal, just like when using the HDMI 2.1 monitor. So I cut open the problematic cable to check if it had 20 pins, it did but only 19 were physically connected. That was a few days ago, but now I do see temps creeping up to 110c again (new cable and HDMI 2.1) after around 10-15 minutes, so I do think I have a faulty heat sink. Now the golden question, why did I have almost instant 110c temps with that first cable, well after chatting with an AMD employee on reddit, he thinks the original cable could have had a defect "Most likely, bad cable = higher link training settings = more power. If I had to guess. That file can confirm it if you had both cables plugged in at some point recently", I sent him a log file but didn't get analysis back from him yet.

[Reactie gewijzigd door Rem_NL op 4 januari 2023 14:50]

Je bedoeld denk ik DP (displayport kabel). DVI is eigenlijk niet meer vindbaar op huidige videokaarten, al ondersteund elk HDMI poort single link DVI: 4 DVI and HDMI compatibility

Maar heel interessant. Ik kijk er niet van op. Mijn DP kabel connectors worden soms ook gloeiend heet. Niet zo gek, aangezien de videokaart ook ca. 80°C wordt.
Soms heb ik het idee dat het random uitvallen van mij scherm hierdoor komt. Al zijn oorzaken in het verstoren van het signaal ook denkbaar.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 4 januari 2023 14:27]

Je hebt gelijk ik bedoelde Displayport.
Dat het ook videokaarten betreft in voorgebouwde desktops is best kwalijk. Ik ben niet verrast, maar het houdt in dat die desktops niet of nauwelijks getest zijn. Het probleem is namelijk heel snel te zien, dat is te zien in de tests van der8auer. De kaart komt zo’n beetje gelijk in thermal run away en het duurt minder dan 2 minuten voordat hij throttlet

Een van de argumenten voor een voorgebouwde pc is dat de kans dat hij het direct uit de doos goed doet groter is, omdat de onderdelen kunnen worden getest door iemand anders dan de klant, maar dat is dus kennelijk niet het geval

Niet dat ik verrast ben. Gamersnexus test een hoop prebuilts en basale problemen zijn eerder de regel dan de uitzondering lijkt het wel

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 4 januari 2023 14:01]

Zelfde natuurlijk voor de kaarten zelf: Waarom zijn die nooit getest of ze goed werken? Een paar minuten zware load en dan kijken of de temperaturen binnen de verwachte grensen blijft. Tegelijk doe je met die test ook checken of de rest van de GPU goed werkt. (Die chip is wel getest uit de fab, al is dat ook niet met 100% coverage, maar bijoorbeeld of de connecties naar geheugen goed zijn, of de voedingcircuits, wil je toch ook testen bij je discrete GPU zou ik denken.
ehm... geen enkele fabricant test elk product. Je pikt er een paar random per run...
Ook dat lijkt hier niet te zijn gebeurd gezien er hele batches verkeerd zijn. Al als het puur vanwege orientatie is zoals iemand hier stelde kan ik het nog wel wat begrijpen.

Overigens wat anders, maar ik kan je verzekeren dat elke chip getest wordt voor hij wordt geleverd. Van de GPU chip tot de power management chip. Uiteraard kan je nooit garanderen dat alles 100% getest is, maar die worden niet steekproefsgewijs getest.
Ik zei dan ook product... niet chip. Natuurlijk wordt elke chip getest, want zo bepalen ze in welke bin ze gaan... Maar da's de omgekeerde wereld vergeleken met normale test praktijken. Normaal maak je een product, ervan uitgaand dat het waarschijnlijk goed is, maar testen voor de zekerheid. Bij chipproductie weet je zeker dat een aantal chips niet helemaal goed uit de wafer komt, en je hele productlijn en testplan zijn daar omheen ontworpen met bins, dus je moet wel elke chip testen. Maar het probleem zit niet in de chip. Het zit in de koeler. En ze gaan echt niet elke koeler of elke volledige kaart testen, want koelers en volledige kaarten vallen onder "waarschijnlijk is het goed, maar af en toe testen voor de zekerheid".

Weet je dat de hele batches het probleem zijn dan? Het probleem komt voor in een stuk of 4 batches, ja, maar dat betekend niet automatisch dat het in elke kaart van die batches is. Want een batch kan natuurlijk nog steeds op verschillende lijnen tegelijk geproduceerd worden, en een probleem hoeft zelfs op dezelfde lijn niet bij iedere kaart op te treden. Om maar een hypothetisch idee te gooien: als het inderdaad om de hoeveelheid koelvloeistof gaat zou het kunnen dat het probleem alleen optreedt onder een bepaalde hoeveelheid vloeistofvoorraad in het reservoir van de machine omdat de druk dan net iets anders is en die machine net niet goed gekalibreerd is (wat niet opvalt bij een vol reservoir) zodat het soms misgaat. Volledig denkbeeldig voorbeeld, maar zo'n soort probleem zou soms optreden, niet bij elke kaart. Dan kan een aantal random tests er natuurlijk nog steeds naast grijpen.

Niet dat ik de mogelijkheid van slordig testen wil ontkennen hoor. Het kan natuurlijk altijd dat iemand besluit wat shortcuts te nemen om productie op te schroeven. "Het gaat al heel de tijd goed, en het is maar voor even" is gemakkelijk gedacht.

Nee het probleem treed niet op door oriëntatie. Een verticale oriëntatie kan voorkomen dat het probleem zich manifesteert. Als "te weinig vloeistof" het probleem is, dan zit dat probleem nog steeds in die koeler, alleen met een vertical mount gaat de vloeistof natuurlijk net anders condenseren en terugstromen dan horizontaal (ik vind het al heel indrukwekkend dat het überhaupt mogelijk is om vapor chambers in meerdere oriëntaties te gebruiken). Dus dat kan net genoeg zijn om de cyclus in ieder geval op gang te houden. Maar het probleem is er dan eigenlijk nog steeds, ook al zie je het niet. Dus mensen die geen probleem hebben met de vertical mount zouden toch voor de zekerheid moeten testen met de horizontal mount, om zeker te zijn dat ze geen foute kaart hebben..

Maar het lijkt me sterk dat ze vertical testen. Ik zou het in ieder geval behoorlijk dom vinden als ze alleen zo testen, aangezien de meeste systemen de kaart in de normale horizontale positie hebben, en je wilt toch juist vooral voor de norm testen. Nee, als ze dit in tests gemist hebben is het omdat het of in een batch niet in elke kaart voorkomt, of omdat de tests niet goed ontworpen waren (bijvoorbeeld te kort testen), of omdat er shortcuts genomen zijn.
Kan me ook best voorstellen dat AMD die koelers gewoon bij een derde partij besteld, en er dan vanuit ging dat deze getest waren (want certificering of w/e). En als degene die je eruit haalt dan net geen fouten vertonen of deze zich niet manifesteren via de testopstelling dat je hebt is het lastig natuurlijk.
Uiteraard zijn chips anders dan eindproducten. Maar lang niet alle chips worden gebint, en ja hoewel je weet dat sommige chips niet goed uit de wafer komen, is hetzelfde natuurlijk ook bij eindproducten. Daar weet je ook van dat ze niet allemaal werken.
Anderzijds, het gaat om een paar 100 kaarten tot nu toe, op, 50.000, 100.000 kaarten?

Vind ik niet gek voor massaproductie.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 4 januari 2023 16:56]

Moore's Law Is Dead had het volgens mij over 10-30%. Ter vergelijking, volgens mij was de 16-pins connector met de nieuwe NVidia kaarten een probleem voor 0.04% van de kaarten. De getallen zijn uit m'n hoofd, dus kan het verkeerd hebben onthouden.
Uit het artikel:
Er zijn al honderden referentiekaarten teruggestuurd naar AMD, vertellen bronnen uit de industrie aan Igor Wallossek.
Als het 10-30% is in werkelijkheid komen weinig mensen er maar achter dan...
Het probleem hiermee is dat er variatie zit binnen de producten in dezelfde run. Ik heb dit b.v. wel eens gehad met een monitor, deze had een oneffen backlight (linker kant van het scherm wat duidelijk helderder dan de rechter kant). Viel volgens de fabrikant binnen de toleranties, en daar moet je 't dan mee doen. Bij heel veel producten zie je kleine variaties. Bij LCD schermen is dit heel duidelijk, elk toestel heeft net iets andere backlight bleed problemen. Het is een soort loterij wat je krijgt (uiteraard worden de exemplaren die naar reviewers gaan ge-cherry-picked).

Ik wou dat er een bedrijf was die gewoon 100 dezelfde schermen kocht en ze dan allemaal testte, en dat je dan precies weet wat je kocht. Een perfect exemplaar mag dan meer kosten dan een minder exemplaar.
Ja, ik zei ook niet dat het ideaal is voor de klant. De fabrikant gaat natuurlijk voor "goed genoeg". Het is simpelweg bad business om voor de gemiddelde klant een perfect product te willen leveren. Je moet als bedrijf mikken op "goed genoeg dat de meerderheid dik tevreden is en we een goede naam blijven houden". Tenminste, als je doelgroep "de gemiddelde consument" is.

Maar wat jij wilt bestaat ook hoor, althans soort van. Je kunt bijvoorbeeld professionele monitors kopen die voor gekalibreerd zijn tot een bepaalde standaard, die worden dus ook echt getest op die standaard met een testrapport er bij. Maar dan heb je het vooral over monitors bedoeld voor foto of video editing, niet over consumenten producten zoals gaming monitors. Extra kwaliteit voor de niet-gemiddelde klant.

Maar jij denkt meer aan een bedrijf dat consumenten producten koopt, ze test, en dan afhankelijk van de test in een bepaalde "bin" doorverkoopt aan consumenten? Probleem daar weer mee dan is dat er waarschijnlijk niet genoeg mensen zijn die daar best wat extra voor willen betalen om zo'n bedrijf winstgevend te maken. De meeste mensen nemen genoegen met reviews, want ook al is het een soort loterij, de reviews geven toch een soort beeld van hoe breed de distributie van de loterij is. En zo'n bedrijf moet dan alle schermen testen, maar de kosten daarvoor alleen op de betere schermen als toeslag rekenen, want niemand gaat extra betalen voor een scherm dat getest is als 1 van de slechtere uit de batch. Dus krijg je voor een beter scherm al de kosten voor die 10 die niet zo geweldig waren op je bord. Lijkt me een behoorlijke uitdaging om zo'n setup financieel haalbaar te maken.
Elke fabrikant test ieder product dat over de productielijn heen gaat. Vind je daarmee ieder probleem? Nee, want het zijn statische testen, en het moet snel om de units per hour zo hoog mogelijk te houden.
Dus je doet uitgebreide testen op je pre-productie mdellen, en dan een test om functionaliteit te bewijzen op de productielijn.
Daarnaast doe je een steekproef met iets uitgebreidere testen om zeker te zijn dat alles goed is. Wanneer die laatste binnen de gestelde marges (AQL) valt, ga je verschepen.
Het is daarmee echter niet gezegd dat er geen enkel probleem kan optreden, zeker niet met dit soort hardware waarbij er nogal wat verschillen in montage en gebruik kunnen zijn.
Meestal gaat het goed, maar wanneer je een defect onderdeel hebt waarvan het defect tijdens testen niet naar voren komt heb je wel een probleem.
Reken maar dat de inkomende controles van AMD (of welke partner deze borden ook assembleert) verscherpt gaan worden.
Omdat al dat testen tijd/geld kost. Het is blijkbaar goedkoper om het direct door te schuiven naar de consument, het spul dat dan defect gaat binnen x dagen vervang je dan gewoon zonder vragen te stellen. Testen lijkt bij veel producten inderdaad niet meer te bestaan, de consument is het proefkonijn. Maar dat is niets nieuws toch?
Maar als het daardoor goedkoper is voor jou/mij als consument? Wat heb je dan liever? De kans van 1 op 100 dat het misgaat en je vervanging krijgt? Of bijv 100 euro extra betalen?
Het schijnt wel getest te zijn maar het doet zich voor als de videokaart op een bepaalde angle zit. Als hij horizontaal zit dan kan hij niet goed "vaporen". Dus moeten ze meerdere kasten gaan testen in plaats van een standaard test kast.

Bron UFD Tech
Ik heb liever een goed werkend product.
Ik wil niet de ellende van een niet correct werkend product, omdat de fabrikant bezuinigd op het testen. Tenzij het groot op de verpakking staat. Zodat ik het links zou kunnen laten liggen.

Als ik een videokaart koop, ben ik meestal maanden aan het twijfel of ik het zal doen (en sparen).
Is het dan gek, om te verwachten dat zo'n product het doet?
Tuurlijk heb ik dat het liefst en die kans is ook veruit het grootste!

Ik denk dat die bedrijven hun doelgroep prima in kunnen schatten en dus acteren op wat hun verwachten dat mensen wel/niet pikken en welke failure-rate er maximaal mag zijn (want 0 failure-rate bestaat simpelweg niet) en welke (meer)prijs daar tegenover mag/moet/kan staan.

Ik stelde de vragen vooral om bewust te maken wat de afweging is voor een bedrijf, en eerlijk is eerlijk een individu is echt niet relevant voor dat soort bedrijven, en 100 individuen ook niet, immers richten ze zich op de massa!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 januari 2023 15:38]

Eerst: gegarandeerd goed kan nooit. Wat je wel kunt doen is X dingen uitsluiten, en hoe meer X, hoe groter de kans dat het product ook bij jou werkt.
Op dit moment is de kans dat een product werkt ongeveer 99%. Hoeveel euros heb jij ervoor over om daar 99.9 van te maken? En belangrijker: voor hoeveel meer mensen geldt dat? (lees: is er voldoende markt voor kwaliteit)

In de meeste gevallen ben je aardig goed af door een duurder merk te pakken, die spenderen vaak ook iets meer aan kwaliteit en controle. Of dat het waard is, is aan jou. In dit geval had je een Asus-kaart kunnen pakken, of XFX, die hebben (in mijn ogen) een redelijke quality control. (en heel toevallig ook dit probleem niet, want AMD-own specifiek)
Het is niet realistisch om alles uitgebreid te testen. Je kunt die energie beter in een goede retour policy steken. 100% foutloos is nooit mogelijk, ruilen zonder problemen wel.
Dat wordt volgensmij ook wel gedaan. In factory tours van LTT of GN zie je dat terug.

Het probleem doet zich alleen voor bij een traditionele horizontale mount zoals in een desktop. Niet bij een vertical mount, zoals op test benches, die je in die factory tours ziet

ik denk niet dat amd dit heeft zien aankomen, dat de fysieke orientatie van de kaart zou uitmaken

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 4 januari 2023 14:41]

Heb vroeger met het handje soort massaproductie gedaan en zodoende 1000den computers gebouwd en het enige wat ik hoefde te doen was (windows) opstarten en ff een blik werken bij de hardware-informatie (in windows).

Nu was dat voor een lokaal bedrijf en niet voor dell/hp oid maar ik heb het idee dat het allemaal zo snel/goedkoop mogelijk moet juist bij die grote bedrijven. MIsschien dat het tegenwoordig meer geautomatiseerd is? Maar iemand moet de maximale of minimale waardes ergens invoeren/bedenken waarmee je moet vergelijken.

Wel maakte we soms een custom PC met nieuwe hardware, daar deed ik dan wel 3dmark op maar dat was omdat ik het gewoon leuk vond niet omdat dat de procedure was ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 januari 2023 14:12]

Dat is leuke praktijk ervaring om te hebben :) Niet direct de stap die jij moest doen, maar meewerken in een soort massaproductie van pc’s in het algemeen

Het lijkt me toch dat het in ieder geval goed te automatiseren is. Externe schijf in de verse pc duwen, opstarten, automatische validatie test draaien die een gil geeft als hij faalt en daarna doorschuiven naar de volgende productiestap

Maarja, je kan het ook niet doen. Misschien zijn hp en dell etc tot de conclusie gekomen dat het percentage kapotte nieuwe pc’s zo klein is dat fixen onder garantie goedkoper is dan structurele QA toevoegen aan de productietrein

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 4 januari 2023 14:21]

Dat is leuke praktijk ervaring om te hebben :) Niet direct de stap die jij moest doen, maar meewerken in een soort massaproductie van pc’s in het algemeen
Was iets te leuk (was in eerste instantie stage), ben daar toen blijven hangen ipv mijn opleiding af te maken, vonden mijn ouders een stuk minder leuk :+
Het lijkt me toch dat het in ieder geval goed te automatiseren is. Externe schijf in de verse pc duwen, opstarten, automatische validatie test draaien die een gil geeft als hij faalt en daarna doorschuiven naar de volgende productiestap
Ja zoiets zou eigenlijk toen al maar nu helemaal prima moeten kunnen. moet alleen iemand wel de standaard zetten wat betreft de gewenste marges.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 januari 2023 14:55]

Als vuistregel kan je gebruik dat iedere euro in productie ongeveer 10 euro winkelprijs is bij massaproductie. Uitgebreid testen kost al gauw 10....20 euro, dus 100...200 euro in de winkel. Niemand wil dat extra bedrag betalen. Als iets niet werkt is het goedkoper om het gewoon om te ruilen.
Daarentegen is er ook de 10x regel, die zegt dat alles wat je in een latere stap oplost 10x zoveel kost.
Iets dat in ontwerp 1 euro kost om op te lossen, kost je in de engineering model stap 10 euro, in pre-productie 100 euro en in massa productie 1000 euro.
Het is dus een afweging die een producent moet maken, wanneer de uitval binnen toleranties valt zullen ze het niet snel oplossen.
Dit komt mij ook heel bekend voor.
Tot 2008 een lokale pc zaak gehad en de stagaires deden de assemblage met burn in test. En van elk nieuw model of custom de 3dmark scores voor de klant en voor op de website bij het model.
Was erg leuke tijd, van hobby naar werk gegroeid.
Maar goed, prebuilds met dergelijke hardware zou je wel verwachten dat er een burn in test gedaan wordt. Aangezien de klant waarschijnlijk paar duizend euro's voor neertelt.
Dat ben ik met je eens.

Ik verwacht het persoonlijk niet meer als ik een prebuilt zelf koop. Ik heb zoveel problemen opgelost met gloednieuwe prebuilts dat ik 0 vertrouwen heb in zo’n beetje alle desktop fabrikanten, OEM of boutique.

De enige systeem bouwer waarvan ik nog nooit een probleem heb opgelost dat naar voren zou komen in basaal QA, is een bepaalde webwinkel hier in de pricewatch die rijmt met qwerty. Die lijken het kunstje heel aardig onder de knie te hebben

Maar zeker ongeinformeerde klanten gaan er volgensmij gewoon vanuit dat de pc die uit de doos komt het “gewoon doet” en gaan er dus impliciet vanuit dat iemand dat gecheckt heeft.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 4 januari 2023 14:15]

Maar goed, prebuilds met dergelijke hardware zou je wel verwachten dat er een burn in test gedaan wordt. Aangezien de klant waarschijnlijk paar duizend euro's voor neertelt.
Als er twee bedrijven betrokken zijn dan verwacht ik dat ze naar elkaar wijzen en elkaar de schuld geven. AMD zal zeggen dat de systeembouwer had moeten testen, de systeembouwer zal zeggen dat AMD het had moeten testen. Geen van beiden willen er voor betalen.

Het is een beetje de tragedie van de inkoper. Om kwaliteit te kopen heb je verstand van zaken nodig. Als je dat verstand hebt dan hoef je het niet in te kopen. Als je het verstand niet hebt wordt je afgescheept met het minimum waar de leverancier mee weg denkt te komen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 4 januari 2023 15:56]

Der Bauer heeft er ook een video over gemaakt en komt tot dezelfde conclusie: https://youtu.be/26Lxydc-3K8

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 4 januari 2023 14:00]

Door der8auer is dit juist naar buiten gekomen.
Dat dacht ik dus ook, daarom begrijp ik ook niet alleen de verwijzing naar Igor in het artikel.
Omdat in het vorige artikel dit staat:
Professionele overklokker Roman Hartung, ook bekend als der8auer, deed vorige week onderzoek naar het probleem. Hartung testte vier verschillende Radeon RX 7900-videokaarten in verticale en horizontale houding. De overklokker kwam toen ook tot de conclusie dat de hoge temperaturen worden veroorzaakt door een probleem met de vaporchamber. Inmiddels heeft Hartung de vaporchamber opengemaakt, maar geen ontwerpfouten aangetroffen. Dat maakt de verklaring van Igor Wallossek aannemelijk, hoewel deze nog niet officieel is bevestigd.
nieuws: 'Defecte partij AMD Radeon RX 7900-kaarten heeft last van hoge gpu-te...
In de video waar hij de vaporchamber openmaakte opperde hij op het eind van de video dat mogelijk een paar ml vloeistof te weinig in de vaporchamber de oorzaak zou kunnen zijn... met als laatste opmerking dat dat heel erg dure milliliters gingen worden voor AMD
Waar kan ik precies vinden of mijn videokaart dit probleem heeft?
Kan je zelf testen met een zwarte test en dan kijken wat de temperatuur doet.
De twee kaarten die ik zelf heb getest hadden het niet bij stock verbruik. Een wel zodra ik 390+watt (overclocked situatie) aan verbruik had. Stock deed die kaart wel netjes 85-90c voor de hotspot wat opzich prima is.

Ik hoop dat AMD straks met een website komt waar je je Serienummer kan controleren of je kaart uit de foutieve batch komt en wat ze dan aanraden om te doen. Meestal doen bedrijven wel zo iets.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 4 januari 2023 14:30]

Ik zie nu net via de Adrenalin Overlay tijdens het spelen van CoD Warzone 2 de GPU 1 JUNC TEMP de 110 graden heeft aangetikt. Dat is dan niet goed lijkt me of wel? Ik moet zeggen dat ik verder tijdens het spelen niet ergens last van heb ofzo, geen framedrops of ondermaatste prestaties...
Dat is inderdaad niet de bedoeling. Als het goed is maken je fan's dan ook heel veel lawaai en draaien die iets van 2800rpm.
De kaart die ik hier heb haalt 98c met 402 watt verbruik tov de stock 346watt en draait dan maar 1800rpm.
De kaart past zich gewoon aan en zal terug clocken. De prestaties zullen wat lager zijn maar hij zal wel gewoon door draaien. Hij zal dan zorgen dat hij niet warmer dan 110c wordt want dat is de max die hij continu mag halen. Je kan even kijken wat voor een clocksnelheden je op dat moment nog haalt kan je ook in die overlay zien.
Dank voor de duidelijkheid. Inderdaad draait de fan dan op de 2800rpm. Ik zie in het nieuwsbericht staan dat AMD aanbiedt om de kaarten om te ruilen, maar via welke weg zou dat moeten? Dat krijg ik er niet echt duidelijk uit.
Tweakers heeft dat er niet bij gezet:
We are working to determine the root cause of the unexpected throttling experienced by some while using the AMD Radeon RX 7900 XTX graphics cards made by AMD. Based on our observations to-date, we believe the issue relates to the thermal solution used in the AMD reference design and appears to be present in a limited number of the cards sold.

We are committed to solving this issue for impacted cards. Customers experiencing this unexpected throttling should contact AMD Support (https://www.amd.com/en/support/contact-call).
Maar ik gok dat er nu heel veel mensen zijn die die kaarten nu gaan aanmelden dus kan het zijn dat je wel een tijdje zonder zit. Maar je kan eens informeren hoelang dat ze denken dat het duurt. Ik mag hopen dat ze verkopen op de website nu even uitstellen en de goede batches achterhouden om bestaande klanten te helpen.
Dan toch maar eens contact gaan zoeken denk ik, als ik dit niet geweten had was er eigenlijk ook niks aan de hand geweest omdat de kaart bij mij presteert in games hoe ik verwacht had, maar nu ik er van af weet wil ik het het liefst ook opgelost hebben omdat het niet helemaal normaal is natuurlijk deze temperaturen. Jammer maar helaas, ik kan ook wel even zonder videokaart mocht het enkele weken duren.
Je kan dan ook overleggen dat je hem pas opstuurt als ze vervangers hebben liggen.
Voor een kaart met deze prijs moet het gewoon in orde zijn dus terecht dat je er achteraan gaat.
Dat is nog wel een goed plan idd, zojuist het BeNeLux nummer geprobeerd te bellen van de support pagina die je stuurde, maar die is buiten gebruik dus daar schiet ik ook niet echt wat mee op :?

EDIT: het 2e nummer er onder geprobeerd, maar die is ook net zo onduidelijk. Daar krijg ik wel gehoor op maar dat is amper te verstaan O-)

[Reactie gewijzigd door HWSHHZ op 4 januari 2023 16:18]

Misschien is mailen handiger. Heb je het ook meteen zwart op wit staan.
Jaa dat ga ik ook doen idd, alleen de pagina met informatie voor het mailen naar AMD is momenteel in onderhoud, deze komt morgenmiddag ergens weer beschikbaar. Dan maar even een poging wagen. Bedankt voor al je info _/-\o_
Als je problemen had had je het al wel gemerkt denk ik. Relatief simpele games lijken de kaart al tot enorm hoge temperaturen te brengen met throttling en soms zelfs volledige afsluiting van de PC tot gevolg.

Maar, je kan temperaturen checken met eventueel HWInfo (sensors). Het probleem gaat voornamelijk om de delta tussen de normale "GPU" temperatuur en de "Hotspot" temperatuur. Is dit gat heel groot (lees meer dan 25/30c verschil) en komt de hotspot erg hoog (rond de 110) dan heb je er last van.
Ik heb nog geen enkele crash met de kaart ofzo meegemaakt, dus dat scheelt nog weer. Zoals aangegeven, zie ik via de Adrenalin Overlay dat de GPU 1 JUNC TEMP de 110 graden heeft aangetikt, maar de GPU 1 CUR TEMP wel rond de 70 graden blijft hangen. Dat is dan dus dat gat wat jij bedoelt zeker?
Je zit denk ik net aan de (goede kant van de) grens als je er geen last van hebt, de mensen zonder issues komen rustig 20 graden lager uit op max junc temp, die cur temp ziet er overigens wel prima uit!

Want hoeveel warmer wordt het in de zomer? Hier wordt het rustig 5 tot 10 graden warmer binnen (geen airco).
Dan kan je beter je clock speeds in de gaten houden. Als hij vervolgens lager clockt dan geadverteerd word, heb je er wel degelijk last van alleen lost jouw kaart het op door te downclocken en dat is dan net voldoende.
Het lijkt ook aan de positie van de kaart te liggen. traditioneel horizontaal zijn de problemen er, vertical mount kennelijk niet minder. Dus als je 'm vertical hebt even rechtstreeks in het moederbord om te checken.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 4 januari 2023 15:43]

DerBauwer heeft een youtube video uitgebracht waar je kan zien dat sommige kaarten verticaal ook problemen hebben. Het is dus belangrijker om uw kaart te stress-testen en dan de data in de gaten te houden dan naar de positie van de kaart te kijken.
Ehm... ik zei dus juist expliciet dat je hem horizontaal moet testen om te voorkomen dat de positie bij het testen de problemen verbergt... Dat is het tegenovergestelde van naar de positie van je kaart kijken om te gokken of je problemen krijgt...

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 4 januari 2023 15:50]

Als je dit zelf wil testen kan je een programma als HWInfo gebruiken ( https://www.hwinfo.com/ ) waarmee je de sensoren van de graka uit kan lezen en dan een tijdje een benchmark ( https://benchmark.unigine.com/ ) draaien.
Wat zijn eigenlijk normale hotspot temperaturen voor de 7900XTX kaart?
Ik heb zelf ook de reference 7900XTX en de mijne wordt ongeveer (ik geloof) 86 graden hotspot (junc-temp) tijdens gamen.
Op dit moment heb ik in het slot onder de videokaart nog een X550-T2 10 GbE insteekkaart. Deze wordt ook vrij warm. Deze warmte pikt de gpu natuurlijk op. Hoe heet mag ik het laten worden?
Tussen de 80-95c is vrij normaal.

Hier twee voorbeelden van mijn kaart een met 1800rpm:
https://tweakers.net/i/46...VQOKJ.jpeg?f=imagegallery

En een met 2200rpm:
https://tweakers.net/i/N7...ryaVF.jpeg?f=imagegallery

Dit is wel met 402 watt vs 346watt stock. Puur gedaan om te testen of de kaart die problemen had of niet want dan komen ze eerder naar boven.
Welke testprogramma is dat? Die render.
3DMark Speedway Stress Test. Voor RDNA3 kaarten is die aanzienlijk zwaarder dan Timespy. Bij RDNA2 is is het andersom dan is TS iets zwaarder. Waarschijnlijk omdat de RT hardware de rest van de chip te veel beperkt dat is bij RDNA3 niet het geval. Ik heb met RDNA3 25mv meer nodig om Speedway stabiel te krijgen tov TimeSpy.
Hij mag 110 grade worden. En als hij daarboven dreigt te komen gaat de GPU throttlenen om zichzelf onder die temperatuur te houden om schade te voorkomen.

86 grade voor de hotspots bij het gamen lijkt ongeveer gemiddeld te zijn voor een normaal functionerende kaart tijdens het gamen. Dat is dus gewoon netjes hoe het hoort te werken.
Wat zijn eigenlijk normale hotspot temperaturen voor de 7900XTX kaart?
De hotspot mag tot 110 graden worden, dit is in principe geen probleem

Het wordt pas een probleem als hij nog heter wil worden en dus gaat terug klokken of instabiel word
Mijn 6950 XT Red Devil heeft hotspot pieken tot 98 graden ( met default OC bios ). Als ik in de driver settings een undervolt doe van 1%, zakt die temperatuur al tot 91-92 graden...

Schijnt normaal te zijn, maar gezien mijn Corsair iCue software enkel de hotspot toont op mijn keyboard LCD en op mijn AIO LCD, was het eerst wel even schrikken moet ik toegeven.
Net Azerty gesproken. Er is nog niks bekend bij hun op dit moment over de ASRock referentie kaarten die waarschijnlijk ook batches met problemen hebben. Er is alleen geen voorraad; ik mag hem zeker onder garantie terugsturen alleen is de vraag wanneer er dan een nieuwe kaart beschikbaar is. Voorlopig maar even zo laten. Hij wordt bij mij Max 87-90 graden door power limit -10% en zeer veel extra toegevoegde extra fans dus airflow in m’n kast.
Ik heb de RX 7900 XT dus ik kan afkloppen :). Nog 0 problemen mee gehad. De temperatuur is ook gewoon normaal.
Ik heb ook de RX 7900 XT gekocht via AMD voor 1028 euro. Wat zijn voor jou normale temperaturen en wat is de stand van jouw videokaart? Ik zie temperaturen van max. 80 graden en de hotspot tot max. 95 graden. De videokaart is bij mij verticaal geplaatst (staand).

[Reactie gewijzigd door ZeroXT op 4 januari 2023 14:14]

Daar is geen zinnig woord over te zeggen, teveel invloeden op de temparatuur.
Welke behuizing gebruik je, is de airflow op orde, kaart staand/liggend, omgevingstemparatuur. Is je cpu lucht of watergekoeld. Wat voor andere kaarten zitten er nog in je systeem. Aantal harde schijven en type daarvan etc.

Zelfs met exact dezelfde kaart kun je erg verschillende cijfers zijn in verschillende systemen.
Ik heb ook een vertical GPU bracket, wat ik heb gezien toen ik had gemeten met mijn zwaarste games 70 - 80 Graden. Als ik zomaar wat games zit te doen die niet al te zwaar zijn word hij rond de 60.

(DCS steam edition) is dan op ultra / max ~70?

Ik zal als ik thuis kom van mijn werk wat meer onderzoek doen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee