'Defecte partij AMD Radeon RX 7900-kaarten heeft last van hoge gpu-temperaturen'

De hoge gpu-temperaturen waar sommige Radeon RX 7900-referentiekaarten last van hebben, worden mogelijk veroorzaakt door een defecte vaporchamber in een of meer videokaartbatches. Dat meldt een oem aan Igor's Lab. De temperatuurproblemen kwamen vorige week aan het licht.

Bronnen van een vaporchamberfabrikant stellen dat de temperatuurproblemen worden veroorzaakt door een defect in de koeler, schrijft Igor Wallossek van Igor's Lab. Ten minste één partij referentiekaarten zou de fabriek hebben verlaten met te weinig vloeistof in die vaporchamber, met hoge hotspottemperaturen als gevolg. Dat zou eveneens verklaren waarom de temperaturen verschillen tussen horizontale en verticale montage van de videokaart, schrijft Wallossek. Het condensaat in de koeler kan namelijk niet omhoogkomen als de gpu horizontaal gemonteerd is.

De temperatuurproblemen met bepaalde Radeon RX 7900 XT- en XTX-referentiekaarten kwamen in de afgelopen week aan het licht. De videokaarten haalden in sommige gevallen hoge hotspottemperaturen tot 110 graden Celsius, wat leidt tot thermal throttling.

De vaporchamber in de AMD Radeon RX 7900. Bron: der8auer, via YouTube

Professionele overklokker Roman Hartung, ook bekend als der8auer, deed vorige week onderzoek naar het probleem. Hartung testte vier verschillende Radeon RX 7900-videokaarten in verticale en horizontale houding. De overklokker kwam toen ook tot de conclusie dat de hoge temperaturen worden veroorzaakt door een probleem met de vaporchamber. Inmiddels heeft Hartung de vaporchamber opengemaakt, maar geen ontwerpfouten aangetroffen. Dat maakt de verklaring van Igor Wallossek aannemelijk, hoewel deze nog niet officieel is bevestigd.

AMD erkende vorige week al dat bepaalde RX 7900-referentiekaarten last hebben van hoge hotspottemperaturen. Het bedrijf raadde gebruikers in een statement aan Tom's Hardware aan om contact op te nemen met zijn klantenservice. AMD is nog niet ingegaan op de oorzaak van het probleem en heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van Hartung en Wallossek. Niet alle RX 7900-referentiekaarten lijken last te hebben van hoge hotspottemperaturen. Hoe grootschalig het probleem precies is, is niet bekend.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

03-01-2023 • 16:48

63 Linkedin

Reacties (63)

63
63
45
1
0
11
Wijzig sortering
Men denkt dat er een paar ml te weinig vloeistof zit in sommige vapor chambers, dat zou een dure grap zijn voor AMD.
De vraag is vooral als dit zo is, hoe groot is deze batch en welke batch- en/of serienummers betreft het?
Uit de poll van Der8auer lijkt het om 25% van de gebruikers te gaan. En dat waren zo'n 800 mensen die gestemd hebben. Dat is toch wel een aanzienlijk aantal vergeleken met de 0.4% van Nvidia met de connector die achteraf door verkeerd gebruik ging smelten, daar hoor je nu niets meer over.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 3 januari 2023 20:11]

Dat soort polls moet je wel altijd met een flinke korrel zout nemen. Het is en deels een zelf-selecteren groep die stemt, en het is open voor trollen. Beide kunnen zorgen voor flinke hogere resultaten als ze in de praktijk zijn.
Ik heb er ook last van helaas. Een ASRock reference 7900 XTX. GPU junc temps liepen op naar 100 graden, en de GPU fans gingen naar 2200-2300 RPM, enorme herrie.

Uiteindelijk power limit op -10%, m'n 120mm case fans vervangen voor 140mm voor meer airflow en extra PCIE fan bracket gekocht voor 2x 120mm fans die ook het GPU blok inblazen, en de GPU fan curve manueel aangepast. Nu 87 graden met de GPU fans op 1500 RPM. Daar maar even mee leven voor nu.

EDIT: niet on-topic maar voor de geïnteresseerden; verbruik is nu 311W ipv 347W, games draaien op 4k res. Erg tevreden over performance, ook al blijft het veel geld. Wel echt een probleem naast temp is idle verbruik. Hopelijk is dit makkelijker op te lossen. 4k120 desktop res verbruik zit gewoon op dik 100W. Dat raakt natuurlijk kant nog wal. Ik let er nu op m'n pc onmiddellijk uit te zetten indien niet gebruikt (al moet je dat eigenlijk altijd doen natuurlijk :) )

[Reactie gewijzigd door jevin20 op 4 januari 2023 10:29]

Monteer je GPU verticaal. Uit de video van der8auer komt naar voren dat dit je problemen grotendeels oplost.
Als je die optie niet hebt door je case, dan kun je als quick workaround je case kantelen.
Dat is geen goede oplossing natuurlijk. Je videokaart is defect en moet vervangen worden, maar tot die tijd ben je wel geholpen
Als het goed is, maakt het voor de rest van je computer niet uit hoe je hem neerzet en kun je hem veilig op de backpanel leggen. Misschien een theedoekje eronder leggen tegen krassen

Het hoge idle verbruik is door AMD erkend als known issue en zal in een toekomstige driver release worden gepatched
https://overclock3d.net/n...oftware_22_12_1_drivers/1
Het probleem is niet zo ingewikkeld als het lijkt voor AMD om te fixen denk ik. De videokaart keert niet terug naar de laagste powerstate als hij niets aan het doen is. Er gaat ergens in de driver in de powerstate keuze iets mis. Dat is patchbaar.
Het is geen nieuw probleem. Nvidia kaarten met 2 aangesloten schermen met verschillende resoluties en/of refreshrates gedragen zich net zo. Dat is ondertussen een "won't fix" voor nvidia denk ik, gezien het probleem al meer dan 10 jaar bestaat. Je kunt het oplossen met Nvidia Inspector. Een gaar software tooltje van nvidia met een subprogramma genaamd "multidisplay power saver". Hierin kun je de kaart naar de laagste powerstate forceren als er geen 3D applicatie actief is. Je moet alleen wel al je games whitelisten, of je kunt 2 load limieten instellen vanaf waar de GPU mag optoeren. een voor video/2d en een voor 3d. Werkt in de praktijk best matig omdat sommige youtube videos ervoor zorgen dat hij continu wiebelt in powerstate en daar krijg je artifacting van, wat best storend kan zijn. Buiten dat zie je het eigenlijk nooit en het brengt je idle verbruik omlaag van 50+ watt naar 12.

Wat wel een fun fact daarover is, is dat bijvoorbeeld mijn GTX 1080 verrassend goede performance kan leveren vanuit de laagste powerstate. Als mijn videokaart in valorant blijft haken op de laagste stand, dan heb ik 40-60 fps in plaats van 400, terwijl hij dus op 12-16 watt blijft steken in plaats van 250.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 4 januari 2023 12:36]

Gezien je weer op 0 staat, zou je je comment dan weer terug willen zetten? :Y)

Tnx, en het geeft in elk geval wat duiding. In elk geval beter dan niets.

[Reactie gewijzigd door Ruuuuuubje op 3 januari 2023 21:14]

De lancering van de RX7000 kaarten gaat gewoon echt niet van een leien dakje. Temperaturen die onverklaarbaar hoog kunnen zijn, wattages die alle kanten op gaan en performance die in veel games te wensen overlaat en dan daar boven op nog alle performance claims van AMD zelf.
Echt heel jammer. Geeft de consument op dit moment weinig vertrouwen.
Temperaturen die onverklaarbaar hoog kunnen zijn,
Lijkt mij nu toch verklaard?
wattages die alle kanten op gaan en performance die in veel games te wensen overlaat
Zijn dat niet symptomen van dit probleem?
Lijkt mij 1 issue met meerdere gevolgen?

Ben wel benieuwd welke beweringen er niet zouden kloppen, daar zie ik niks van terug zowel niet in de praktijk als in verschillende reviews (ook niet bij tweakers)?

Mijne doet het prima mbt de temp en daarmee is het verbruik en performance ook constant.
Vergeet niet de toch wel tegenvallende prijs in Euro.
Hoezo valt het tegen in euro's?

Hij is 999 dollar dat is 947 euro en als je daar 21% BTW optelt (1146 euro inclusief BTW) dan kom je bijna exact uit op de prijs die AMD in euro's vraagt (dat is nu 1150, al was het bij mij tijdens het afrekenen 12 euro goedkoper dan de op dat moment genoemde prijs).
Ok ik bedoel eigenlijk, de gemiddelde prijzen door het tekort aan gpus. Leuk dat amd hem aanbiedt voor 1150 maar ik kijk elke dag of ik er een kan kopen en het lukt maar niet. De enige kaarten op voorraad kosten 1500+
je hebt bij launch een hele week lang elke dag om 16h op de amd site een reference kunnen kopen. ook waren er genoeg websites de eerste dagen met stocl

kwestie van wat moeite doen... evenveel moeite als dit hier posten.

maar nu is natuurlijk die eerste batch weg en kan het wel even duren tot er iets beschikbaar is. was net hetzelfde met nvidia (behalve hun 4080 prijs fiasco)

[Reactie gewijzigd door d3x op 4 januari 2023 08:03]

Sorry maar ik heb die hele week elke dag om 1600 gekeken, en ook om 1500. Was niet zo eenvoudig helaas.
Hangt er van af...als ze goed weten welke batches/serienummers de problemen kunnen hebben en dat maar een beperkte hoeveelheid is...dan moeten ze enkel die terugroepen en een koeler vervangen kost nu ook niet zoveel...de reputatieschade is erger.
de kosten zullen wel afgewimpeld kunnen worden op de leverancier van de vaporchamber (en diens verzekering), maar de reputatieschade gaan ze harder voelen, want die kan je niet compenseren in de mensen hun gedachten
Zeker AMd niet, die hebben al jaren onterecht een slechte driver reputatie. De fouten die nVidia maakt worden sneller vergeven lijkt me…
-deleted-

[Reactie gewijzigd door Fronkie op 4 januari 2023 11:43]

Vervelend natuurlijk, maar als dit het is dan is het gewoon (fabrieks)garantie claimen, terug sturen, nieuwe koeler erop en klaar. Niet het duurste onderdeel van deze GPU's zeg maar. Dat moet er wel vanaf kunnen gezien de prijzen, zeker als het om een beperkte batch gaat.
Precies, en het is niet eens de hele koeler, alleen de vaporchamber, fans enzo kunnen gewoon blijven
De koeler met vapor chamber, fin stack en heat pipes is 1 geheel en van metaal en het duurste onderdeel van de koeler. De fans kosten zowat niets. Je kan niet alleen even de vapor chamber vervangen. Qua arbeid is het zelfs waarschijnlijk duurder om de fans los te halen en die op een nieuwe koeler te monteren dan het ding met fans en al in z'n geheel te vervangen.
Het zal erom hangen denk ik, vanaf het moment dat de koeler los zit (met in totaal 28 schroeven!) hoef je letterlijk nog maar 4 schroeven los te maken om de baseplate te scheiden van de vaporchamber met fins en de fans/houder.

De baseplate en fans/houder kan je dus beide hergebruiken door 4 schroefjes los te halen en ook weer vast te zetten met 4 schroeven met een nieuwe vaporcamber/fins er tussen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 januari 2023 18:04]

Correct, maar het terug laten zenden, verschepen naar iemand die dat kan repareren (vaak weer een paar honderd kilometer verderop, zo niet duizenden) en dan laten schroeven, logistiek regelen voor X extra koelers, en dan terugsturen is nogal wat meer werk. Da's het verschil tussen particulier en commercieel, voor ons is het 5 minuten werk, voor AMD is het rustig een uur per kaart + honderden uren om de boel op te zetten. Helaas is het dan goedkoper om dingen naar de schroothoop te laten sturen en maar een nieuwe te zenden, want die pijplijn is er al.
Een vriend van me heeft in de reparatie gezeten, en er wordt wel degelijk op componentbasis gerepareerd,
Goede kans dat er een swap wordt gedaan, en de teruggekomen kaarten voor "omruilreparatie" worden ingezet. Uw kaart is defect, u krijgt een gerepareerde andere kaart terug.
Op reddit was iemand van AMD OF van Asrock die zich meldde en graag updates wilde zien in een private message voor degenen die dit probleem hadden, specifiek van elke kaart, ongeacht merk.

Of het nu wel of geen groot probleem is vind ik moeilijk te zeggen, omdat de referentiekaarten het probleem ook hebben. Jayz2cents had er een uitgebreide video over vorige week waar die de "sweet spot" opzocht waar de kaarten gaan underclocken.

Ik had dit eigenlijk ook wel verwacht en wilde deze gen ook iig de kat uit de boom kijiken, gezien de prijzen en de kinderziektes die de nieuwe gen's van beide kampen lijken te hebben, Ik kan zelf wel eens gerust 8 uur achter elkaar zitten gamen, en in een review komt dat scenario nooit aan bod, ik houd het voorlopig bij mijn 6800XT.
Was dat niet PowerColorSteven? ;)

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 3 januari 2023 19:53]

Daarbij komt dat dit niet een fout van AMD zelf is maar van de leverancier van de Vaporchamber koelers, en AMD het op hun beurt weer gaat verhalen op de maker.
Dus AMD zal eerst heel grondig uitzoeken wat er nou mis is en hoe veel kaarten dit probleem hebben voordat ze een claim indienen bij de maker.
Zelf ook last van met mijn Asrock 7900xtx.
Ookal zegt iedereen dat het niet kan, met een supportje rond het midden zijn mijn problemen "opgelost". 75c max op de hotspot met de fans op 1500rpm(spiderman Max settings geen RT,3440X1440) en meestal onder de 70c.

Ik wacht even met mijn rma, gezien ik even niet 2 weken zonder kan op het moment.
Moet ik met mijn asrock ook via direct via AMD?

[Reactie gewijzigd door Xander.M op 3 januari 2023 17:57]

De support kan de hoek waaronder je kaart in je kast zit iets veranderen.
Je kan ook eens proberen de voorkant van je kast iets op te tillen
https://gathering.tweaker...message/73981136#73981136
In beide gevallen bereik je hetzelfde, maar je verlicht de druk iets op de kaart.
Ben wel nieuwsgierig of het iets uitmaakt ;)
Als jij het met een supportje in het midden kan oplossen is het dus een ander probleem, namelijk dat je kaart gewoon te ver doorbuigt en de koeler niet stevig genoeg zit gemonteerd op de PCB om te voorkomen dat de PCB ten opzicht van de Koeler kan buigen (kan overigens ook anders om zijn dat de koeler onder zijn eigen gewicht doorbuigt omdat de constructie niet sterk genoeg is)
Begin al eerst eens met juist te zeggen welk type Asrock je hebt :)

want als het deze is:
https://www.asrock.com/Gr...20RX%207900%20XTX%2024GB/

dan heb je gewoon een MBA versie en is die identiek aan de reference editie van AMD en dan kan je in theorie hetzelfde probleem hebben

grappig dat je vraagt over support via AMD, effe 2 keer nadenken (waar komt de kaart van via internet aankoop) zou je al moeten helpen.....
Lijkt er dus op dat er een bepaalde batch deze fault heeft. Een paar kammeraden en ik hebben allemaal een 7900xtxr reference kaart gekocht en zelfs met een dikke OC komt hij bij ons niet boven de 72gr normaal en 90 hotspot. Iemand grapte al dat ze al die faulty kaarten waarschijnlijk naar Duitsland hebben verscheept. Ik ben heel benieuwd naar AMD haar reactie.
Ik kijk er erg naar uit om die kaart ook te kunnen overklokken, hopelijk wordt mijn garantieverzoek gehonoreerd. Wat voor kloks draaien jullie?
Overclocken is vrij saai, gewoon hogere powerlimit van 15% voor 10~15% meer performance en dan kan je nog een beetje spelen met het geheugen (haal daar geen noemenswaardig hogere FPS mee) en de vcore nog wat omlaag zodat de boost iets hoger wordt wat ook al niet echt noemenswaardige performance oplevert.

Boost zie ik tot 3100mhz gaan, maar bij constante load eerder rond de 2700/2800mhz en dan zit je tegen het powerbudget aan. Zolang het powerbudget niet te omzeilen is is het niet zo spannend!
Ik zag bij Jayz2cents dat zijn prestaties omlaag gingen naarmate hij de core hoger klokte, bleek dat zijn geheugensnelheid automatisch omlaag ging door de overclock.
Hij weet niet zo goed hoe AMD kaarten werken.

Kun je beter even hier naar kijken.. https://youtu.be/mH9NGfZKU9I?t=249
Zou kunnen.
Als die batch met foute koelers sequentieel in het productie proces is terechtgekomen dan zou een batch met nauw verwante serie nummers best aan een land toegedeeld.kunnen zijn.
zie mijn comment hieronder.... het zijn shipping regio's... geen landen.
Die iemand dat grapte weet dan niet dat alles wat ze naar Duitsland shippen via de AMD online sales website ook shipped zijn vanuit ingram in Tilburg NL }>
Blijkt ook nog dat mensen die al eerder contact hadden gezocht met de klantenservice van AMD te horen kregen dat die 110 graden gewoon normaal is en binnen spec valt. Niet heel handig van AMD als je het mij vraagt.
110 is op zich wel binnen de spec, maar hij hoort daar niet zo snel te komen in een kast met normale airflow.
En daar komt dan nog throttling bij.
dat moet je wel kunnen aantonen.... ism max rpm fans...
Word toch ook aan getoond in elke test die Der8auer heeft gedaan.
ik bedoel richting service en RMA
Net zo normaal als je fans op volle toeren natuurlijk
Als de kaart niet throttled is 110 graden geen probleem.
Als het nu beperkt blijft tot een klein aantal kaarten zou je nog gewoon kunnen spreken van een fabricagefout. Speelt dit probleem nu bij grotere aantallen kaarten dan spreek je toch wel degelijk van een constructiefout. Ook al mag er dan aan de vaporchamber zelf niks mankeren dan blijft te weinig vloeistof evenzogoed een constructiefout of voor mijn part dan een rekenfout. Evenzogoed blijf ik dit soort dingen toch vreemd vinden en een teken dat er niet genoeg getest word.

Nu in deze worden in feite de kopers van de kaarten eigenlijk de testers met alle ellende van dien plus alle extra geld wat hiermee gemoeid is. Kaarten moeten weer retour naar AMD wat weer en heleboel extra transport vereist. Daarna moeten klanten weer nieuwe kaarten krijgen of koelers worden vervangen en dit doordat AMD verzuimt heeft eerst goed te testen. Kunnen ze nog beter eerst van te voren mensen als b.v. Rowan laten testen alvorens kaarten op de markt te zetten.
De kaarten worden getest, maar als je op hebt gelet maakt het dus uit of hij verticaal of horizontaal word getest, en ze laten de kaart niet lang draaien.
maar als je op hebt gelet maakt het dus uit of hij verticaal of horizontaal word getest,
Ik ben geabonneerd op het Youtubekanaal van Der8auer dus ik heb gezien hoe hij getest heeft en ook zijn laatste video waar hij de vaporchamber heeft open gemaakt.
De kaarten worden getest en ze laten de kaart niet lang draaien.
Het gaat niet erom of de kaarten getest worden voor ze naar de klant gaan maar ze hadden van te voren al moeten testen bij het ontwerpen van de kaarten. En wat betreft niet lang laten draaien is ook niet nodig als je kijkt naar de testen die der8auer deed want ze schieten al snel naar de 110 graden.
Bij het ontwerp en de eerste "prototypes" word wel vol op getest maar als die vaporchambers wel vol zitten kom je bij de productie reeks nog steeds dit soort problemen tegen.
@AverageNL

het is niet: 'Defecte partij AMD Radeon RX 7900-kaarten heeft last van hoge gpu-temperaturen'
het is: "Defecte partij AMD Radeon RX 7900 REFERENCE kaarten heeft last van hoge gpu-temperaturen'

wat je nu maakt als header is clickbait
Ik heb geprobeerd dat in de kop te zetten, maar we hebben maximaal 80 tekens beschikbaar voor onze titels en deze kop gebruikt die allemaal. Er is niet echt een optie om 'referentie' alsnog in de titel te fietsen, maar dat wordt verduidelijkt in de eerste zin van het artikel.
Je kan Radeon weglaten, je kan GPU weglaten want dat zijn allemaal verwijzingen naar hetzelfde

of:

Defecte Partij AMD Radeon RX 7900 REFERENCE kaarten geeft hoge temperaturen
Heb de mijne gisteren aangemeld voor garantie, nog niks teruggehoord van AMD.... Telefonisch overigens want de website om garantieclaims in te dienen is tot 5 januari in onderhoud.

Ik heb overigens nog niemand gezien met een XT met dit probleem. Die koeler is ook net anders dan van een XTX. Ik denk dan ook dat het artikel niet helemaal klopt wat dat betreft.

[Reactie gewijzigd door Julian op 3 januari 2023 17:23]

Waterkoeling installeren :Y)
Maar natuurlijk moeten ze out of the box gewoon goed zijn.

[Reactie gewijzigd door Bulls op 3 januari 2023 17:26]

Ja die is er helaas nog niet, maar gaat ook niks helpen (wel als je koeler niet goed werkt) want de luchtkoelers die goed werken limiteren de kaart niet mbt tempereatuur, ook niet op 400watt (+15% powerlimit).
Ik ging altijd voor een Full cover waterblok van EK, maar inderdaad moet je daar vaak even op wachten.
Dit gebeurt bij zoveel producten. Tis belabberd maar kan altijd gebeuren...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee