Nederlandse gemeenten mogen vanaf 2023 parkeerkorting geven aan EV's

Nederlandse gemeenten mogen vanaf 2023 lagere parkeertarieven hanteren bij auto’s die geen uitlaatgassen uitstoten zoals elektrische auto’s en auto’s op waterstof. Dat heeft staatssecretaris Heijnen bekendgemaakt. Auto’s met een verlaagde uitstoot komen niet in aanmerking.

De gemeenten moeten geen onderscheid maken tussen betaald parkeren langs de weg, op een parkeerterrein of bij de tarieven van een parkeervergunning. De gemeenten zijn niet verplicht om de korting toe te kennen en mogen ook zelf beslissen hoeveel die bedraagt. Ze staan zelf in voor de implementatie van de maatregel. Dit kan volgens de staatssecretaris via lokale parkeerautomaat of via apps.

De korting zal enkel van toepassing kunnen zijn op personenwagens of bestelbussen die tijdens het rijden helemaal geen uitlaatgassen uitstoten zoals elektrische auto’s of auto’s op waterstof. Hybride auto’s komen dus niet in aanmerking. Met deze maatregel krijgen de Nederlandse gemeenten volgens de staatssecretaris een extra instrument ter beschikking om te werken aan de luchtkwaliteit in hun stad of dorp.

Elektrisch opladen van wagen

Door Jay Stout

Redacteur

16-06-2022 • 20:55

638

Reacties (638)

638
624
242
12
0
255
Wijzig sortering
Want een elektrische SUV neemt minder plek in dan een benzine SUV. Het voordeel gaat dus m.n. naar zakelijke leaserijders (die toch al een voordeel hebben) of naar vermogenden die elektrische auto's kunnen betalen. Zelfs de ev occasions van gezinsformaat zijn vrijwel niet te betalen voor Jan Modaal.
Want een elektrische SUV neemt minder plek in dan een benzine SUV.
Of een elektrische SUV stoot minder schadelijke stoffen (lokaal) uit dan een ICE SUV.
Het is net hoe je het uitlegt. Er zijn al milieustickers om vervuilende auto's te weren uit de binnenstad, dit is ook een middel om lokaal te sturen op schone minder vervuilende auto's.

Dat de modale inkomens hierdoor harder geraakt worden: ja, dat kan. Is dat een probleem? Deels. Fysiek winkelen in een centrum zie ik niet per se als recht, al vraag ik me af of je modale inkomens daar moet wegjagen, ook voor de lokale ondernemers.
Of een elektrische SUV stoot minder schadelijke stoffen (lokaal) uit dan een ICE SUV.
Waar maar verwaarloosbaar?
https://www.autoblog.nl/n...n-grote-vervuilers-143328
https://www.emissionsanal...r-worse-exhaust-emissions
De banden zijn wel verantwoordelijk voor het produceren van fijnstof, maar stoten geen co2, stikstof of roet uit.
De aangehaalde artikelen (met hetzelfde onderzoek als bron) zijn behoorlijk gekleurd neergezet en laten de uitstoot uit de uitlaat gewoon buiten beschouwing. Benzine motoren produceren heel weinig fijnstof, diesels produceren roet, maar dat wordt voor een groot deel afgevangen in een katalysator. De conclusie dat de fijnstof uitstoot van de banden vele malen groter is dan die uit de uitlaat is dan ook voor de hand liggend.

De bandenslijtage (want daar heb je het over) staat direct in verband met het gewicht van de auto. Daar een EV gemiddeld zwaarder is, zal die ook sneller banden slijten en dus meer fijnstof produceren. Er komen echter steeds meer specifieke EV banden op de markt die een wat harder rubber hebben en wat minder snel slijten. Het verschil tussen de EV en dino-sap auto's wordt dus kleiner.
Uitstoot uit diesel is al aangetoond kankerverwekkend, ook met katalysator, omdat die een complex mengsel van stoffen bevat, van benzine is dat minder het geval vanwege de kortere koolstofverbindingen (minder cyclische verbindingen).
https://cancer-code-europ...tgassen-van-dieselmotoren
Een katalysator gaat dat niet allemaal tegen houden, zeker met slijtage na verloop van tijd.
momenteel (nou ja al sinds euro 5, dus 2009) is de uitstoot van een diesel met roetfilter en katalysator schoner als de omgevingslucht als in wanneer je meet hoeveel particles per inch er in gaan en er uit komen dan komen er minder particles per inch uit als dat ie op zuigt.

"Deels verbrand het fijnstof en deels wordt het afgevangen door de roetfilters waardoor inderdaad in de uitlaat van diesels minder roet kan zitten dan in de omgeving en de omgevingslucht wel degelijk wordt schoongemaakt", zegt Martien Visser.

bron: https://eenvandaag.avrotr...otor-komt-al-vervuild-is/

en:

"Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Om de uitstoot van fijnstof door dieselvoertuigen te verminderen zijn moderne personen- en bestelwagens met dieselmotor voorzien van een gesloten roetfilter. De introductie van dit roetfilter heeft ervoor gezorgd dat fijnstofemissies van deze wegvoertuigen in de praktijk met 95 tot 99% zijn gedaald."

bron: https://www.tno.nl/nl/aan...of-door-dieselvoertuigen/

dus ja het is kankerverwekkend, maar sinds 2009 is de fijnstofemissie die zo kankerverwekkend is met 95 tot 99% gedaald.

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 14:30]

Ik schrijf toch ook niet dat een katalysator of filter alles tegenhoud?
Ik geef alleen aan dat het artikel heel eenzijdig is en alleen naar fijnstof door banden kijkt. In werkelijkheid stoten de benzine en diesels nog veel meer troep uit. Bij EV's komt de troep niet uit de uitlaat (die is er niet), maar (als er onvoldoende groene stroom voorhanden is) ergens ver weg.

Als gemeentes geen milieuzone willen instellen, maar toch EV's een voordeeltje willen geven omdat die minder vervuiling de stad inbrengen, dan hebben de gemeenten nu een mooi extra hulpmiddel.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat die slijtage wel meevalt.

Waar ik met m’n polo bij 10k m’n winterbanden had versleten heb ik met mijn vorige set 35K kunnen rijden.

Men gaat bij dit soort onderzoeken uit van een bepaalde auto met een bepaalde set banden en een bepaalde chauffeur, maar juist die chauffeur is belangrijk voor de slijtage. Mijn rijstijl is niet per se anders, maar mijn auto heeft nu veel betere tractiecontrole en zal dus minder snel gaan slippen. Dat alleen al zorgt voor veel minder slijtage.

Maar he n=1, dus dat valt allemaal wel mee, maar ik ben het er niet mee eens dat een EV per definitie meer bandenslijtage heeft.
bandenslijtage is wel degelijk een ding icm electrische voertuigen, door de koppel die er direct is slijten de banden harder. ook is de auto zwaarder dus slijt het harder.

wat wel kan schelen of het zelfs zou kunnen omdraaien is rustig optrekken icm veel regeneratief remmen waardoor de remblokken niet gebruikt worden en de banden tijdens het afremmen minder belast worden maar daar heb ik nog geen cijfers van gezien.
Dat een EV hard weg kan spuiten wil nog niet zeggen dat je dat ook gaat doen.
Remblokken van een EV slijten over het algemeen minder hard, al is het moeilijk te vergelijken. EV's hebben vaak trommelremmen, terwijl brandstof auto's schijfremmen hebben. Slijtage van remschijven of blokken is maar miniem tov de bandenslijtage. In termen van fijnstof productie is dat een factor die je bij grovere berekeningen gerust weg kan laten. Het regeneratief remmen geeft overigens meer bandenslijtage dan het uit laten rollen van een auto met een conventionele motor.

Bij gelijke rijstijl zal het verschil in gemiddeld gewicht wel veruit de belangrijkste factor zijn. Bij "sportieve" rijders zullen de banden van de aangedreven wielen wel wat harder slijten dan je alleen met het gewicht zal kunnen verklaren.
Een ander verschil is de wegligging. Een EV heeft een heel laag zwaartepunt, waardoor je wat harder door de bochten kunt, wat ook weer wat meer bandenslijtage kan geven. Ook dat is vooral rijgedrag.
Weg spuiten veranderd de hoeveelheid koppel op de banden niet.
Je regelt bij een electromotor alleen de toeren, niet het koppel.

In tegenstelling tot een brandstofmotor kan een elektromotor direct maximaal koppel (Nm) leveren.

Koppel is één van de belangrijkste factoren bij acceleratie: het is het draaimoment dat de wielen op de weg brengen. Hoe groter dit draaimoment, hoe sneller een auto in beweging wordt gebracht. Bij een benzine motor is dat andersom.

Ook bepaalt koppel eerder de slijtage aan de banden. De banden kunnen een maximaal koppel weg zetten.
Bij het wegrijden is vooral het toerental belangrijk, het koppel bepaald alleen maar hoe efficiënt het motortoerental op de wielen wordt overgebracht. Als het toerental van de banden hoger is dan die op de weg kunnen overbrengen gaan je wielen spinnen en ben je dus je rubber aan het afschuren.
Hulpmiddelen als tracktion control kunnen de bandenslijtage beperken. Bij een EV werkt dat nog sneller dan bij een brandstofmotor, maar een bij een brandstofmotor hoeft de tracktion-control minder snel in te grijpen omdat het koppel vaak niet voldoende is om een wielspin te veroorzaken.
bij wegrijden is het toerental niet het issue.
Het gaat echt puur om koppel
zonder koppel komt het wiel niet rond.

wanneer de koppel die de band op de weg moet overbrengen hoger is als de hoeveelheid kracht die op de weg over kan worden gebracht door het rubber van de band treed er doorslippen op.
het weg spuiten is inderdaad niet positief , maar wanneer beide auto's normaal weg rijden slijt de band van de EV nog steeds harder door het hogere koppel

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 14:30]

Rijstijl is natuurlijk ook belangrijk, maar n=1 is wel heel weinig. Een Polo is ook niet de zwaarste auto.
Zelf rij ik ongeveer een setje banden per jaar op (30K). Winterbanden gaan iets langer mee, maar na twee winters deed ik ze toch weg. Een derde winter halen ze niet meer en in de winter is het wettelijke minimum profiel aan de krappe kant. De zomerbanden zijn na twee zomers echt op. Alle banden gaan zo een half jaar op de voorwielen en een half jaar op de achterwielen. Ik heb een best zware MPV.

Hoe dat met een EV gaat verlopen ga ik vanaf eind juli ervaren. De bestelde EV is maar 100 Kg zwaarder, met dezelfde bandenmaat. Ik ben niet van plan om mijn rijstijl te veranderen. Hard optrekken doe ik nu ook niet. De twee auto's zijn wat gewicht en omvang goed met elkaar te vergelijken. Het verschil in bandenslijtage is dan puur het verschil tussen een diesel en een EV. Eigenlijk verwacht ik weinig verschil.
Ik rij nu bijna 2 jaar in een volledig elektrische ID.3. Ik kan bevestigen dat de bandenslijtage erg meevalt.
De VW ID.3 heeft achterwielaandrijving, 210 PK met speciale banden die ontwikkeld zijn voor een EV.
Kilometer stand 65.000. Ik ga nu wel mijn achterbanden vervangen. Profiel nu 2 - 3 mm.
Roet wordt afgevangen door het roetfilter. Een katalysator is er naar mijn weten voor om CO naar CO2 om te zetten, omdat je CO ook liever niet in de lucht hebt. Mogelijk doet het ook nog wat voor stikstofoxiden, maar alles omzetten doet het sowieso niet.

En ja, autobanden zijn ook vervuilend, maar auto's op verbrandingsmotoren zijn nu ook niet bepaald vrij van rubber. Daarnaast is er nog remstof, iets waar de EV juist weer een streep voor heeft vanwege het regeneratieve remmen.
maw het hele artikel laat maar een heel klein deel van de vervuiling zien.
In de meeste berekeningen komt de EV toch schoner uit, zelfs als je de productie van de auto's, inclusief motor en batterijen meetelt en zelfs als de stroom is opgewekt met een vervuilende (Poolse) bruinkoolcentrale.
Waarbij (heb even geen bron beschikbaar) over het algemeen de handgeschakelde ICE meer fijnstof de lucht in knalt dan de automatische geschakelde EV (ondanks hogere gewicht).

Maar volledig eens dat het gesprek vaak enkel gaat over uitstoot en daarbij de fijnstof vd banden (die een grote vervuiler zijn!) niet wordt meegenomen.
Geschakelde EV? Er is zover ik weet maar een enkele EV met versnellingsbak (Porsche Taycan, twee versnellingen), de rest heeft er gewoon geen.
Helaas voeden beide artikelen de confirmation bias. Leuk dat er feiten in staan, maar de relevante informatie is (ik denk bewust) weggelaten. Ik ben benieuwd naar het concrete effect, niet in kan mogelijk tot 1.000 keer meer vervuilen (want in welke zin? CO2? NOx? Fijnstof?).
Wat zeg je nu allemaal?

Ten eerste gaan elektrische auto's korting krijgen, 'vervuilende' auto's gaan niet meer betalen, dus waarom zouden ze opeens daar niet meer parkeren?

Leuk dat ze minder uitstoot in de binnenstad willen, maar wanneer mensen 500 meter verder op gewoon gratis kunnen parkeren, want is dan precies het effect?

Fysiek winkelen is niet een recht? Want een vreselijk argument. Het boeit me niet eens of het waar is of niet, het feit dat we op dit niveau zitten, is wel echt absurd.


Maar dit is een krankzinnig systeem, de politiek mag zich hier weer voor schamen. Wat een absurde actie. Kijk wil je dit over 20 jaar doen, prima, dan is voor iedereen een elektrische auto betaalbaar, en is het een keuze om nog op brandstof te rijden.
Op dit moment echter is 1 voor veel mensen zo'n auto onbetaalbaar, en 2 zijn ze amper te krijgen.
Oh en hybride uitsluiten is ook nog krankzinnig, want een hybride heeft super weinig uitstoot, op lage snelheden gaan er zat vol elektrisch.

Maargoed, de VVD heeft wat goed te maken met hun achterban, dus dan doe je maar dit soort dingen.
Het idee van korting is uiteraard om mensen te motiveren om met en EV te rijden in plaats van een ICE, en als men de keus had, zou dit wel werken. Maar dit is niet zoiets als met de fiets in plaats van de auto gaan, als men een auto neemt hebben ze thuis normaliter geen keus tussen een EV of een ICE.

Dat men elders parkeerd is eigenlijk niet juist, de drop-off of willingness to shop is gigantisch boven "loop-afstand" tot hun doe. 500 meter zal de truc niet doen maar als je geen plek binnen 1 km / 15 minuten vindt zal men er niet gaan winkelen.

Dit is nou dan ook het grote probleem in steden, enerzijds wilt men minder verkeer, maar verkeer zorgt juist voor klanten en leefbaarheid van de stad zelf. Dit zorgt er dan ook voor dat een stads-centrum levenskrachtig blijft, anders krijg je situaties zoals je nu ziet in Heerlen of andere erbarmelijke steden waar men gewoon niet meer wilt komen.

Maar wat hier gebeurd zoals je al aangeeft is dat juist de gemiddelde burger het zwaarst geraakt wordt. Mensen met een dure lease hebben hier weer profijt van. Het is dan een rare bestuurlijke actie wat we hier zien, en zoals je aangeeft lijkt het haast juist de bedoeling gezien uit wiens koker dit komt. Dit zal zeker niet EV's stimuleren en het zal de minder welgestelde burger straffen.
Dat ben ik niet met je eens. Er zijn genoeg mensen die wel degelijk een keuze hebben. Zelf ben ik op dit moment in de markt voor een nieuwe auto. Ik ben (net als de vorige keer) me een gaan oriënteren op een elektrische. En ik kom toch wel wat problemen tegen. Ik zou een duurdere EV moeten nemen om in ieder geval in de meeste behoeften te voorzien. En laten we even zeggen dat de aanschafprijs voor mij geen doorslag gevend argument is, omdat je dat er uiteindelijk uit hebt door de lagere prijs per kilometer. Dan moet ik de voors en tegens tegen elkaar wegstrepen en dan kan het handig zijn dat daar wat zaken bij zitten als een lagere parkeerprijs of een laadpalen die dichterbij mijn eindbestemming zijn dan gewone parkeerplaatsen.

Die "dure" leaserijders hebben ook gewoon een bijtelling en hebben niet altijd wat te kiezen of maken hun keuze (terecht) op basis van economische motieven. Daar gaat dit helemaal om. Om mensen die het zouden kunnen betalen ook zo ver te krijgen om daadwerkelijk die keuze te maken. Je kunt namelijk niet zeggen dat als je meer dan een ton verdient je verplicht wordt om een EV te rijden.
Ik vraag me werkelijk af welke lonen mensen hebben dat ze dit allemaal kunnen betalen. Ik verdien best goed, maar een nieuwe auto is voor ons een tweedehands van maximaal 15.000 euro waar we ook voor hebben moeten sparen. Neemt iedereen altijd maar leningen? Maar, die moeten toch ook eens afbetaald worden?

EV's zijn volgens mij nog steeds alleen weggelegd voor een kleine groep mensen met hele dikke inkomens. Of, ik doe echt iets mis en laat ik overal gratis geld liggen. Maar, nee, ik heb geen keuze. Voorlopig blijven we benzine rijden, ondanks de 2.50 euro per liter. Als gemeenten steeds meer benzine/diesel gaat ontmoedigen, dan tref je alleen de beurzen van mensen die minder privelaged zijn.
Ditzelfde heb ik een paar maanden geleden al eens naar voren gebracht hier, maar het lijkt erop dat de meeste tweakers een paar ton verdienen, een Tesla van de baas rijden en ervan uitgaan dat dat voor iedereen geldt. De praktijk is dat bijna 3/4 van Nederland geld moet lenen om een auto te kopen.

In mijn beste jaren reed ik een BMW 5 van de baas. Sinds ik vroegtijdig gestopt ben met werken en mijn auto zelf moet betalen, hou ik het net als jullie ook op tweedehandsjes van 15.000/20.000. Zonder lening.
Ik geloof niet dat de meeste tweaker dat binnenhalen, maar het zijn wel de mensen die hier zo makkelijk over praten. Mensen zitten niet zo snel te praten over hoe ze een Peugeot 206 rijden van ruim 20 jaar. Maar hebben ze een splinternieuw EV, ja dan willen ze daar graag over praten.

Daarnaast zijn EV's zeer slecht te krijgen, ik weet niet hoe lang de wachttijd hier is, maar er zijn landen waar EV's al op 3+ jaar zitten.

Ik heb jaren terug weleens gekeken naar elektrisch leasen, zeker voor mijn vriendin die als ambulant begeleider veel korte stukjes rijdt, maar wij hebben geen oprit oid, dus zit je vast aan openbare laadpalen, dus ja dan is het al niet heel aantrekkelijk meer.

Geld lenen voor een auto zou ik persoonlijk nooit doen, is totaal niet nodig, je kan een prima auto kopen voor onder 2,5k, en kan je bijv 10k uitgeven, dan kan je zeer mooie auto's kopen.
Ik werk in de IT en verdien echt niet de top, maar ik geef veel minder uit dan mijn leeftijdsgenoten en spaar dus best wat per maand. Dat doet mijn vrouw ook dus zo hebben we in al die jaren een goed spaarcentje opgebouwd waarvan we nu de elektrische auto van hebben bekostigd.

Ik denk dat het dus erg uit maakt hoe je de keuzes maakt. De een nou eenmaal anders dan de ander.
Hier ongeveer hetzelfde; leven redelijk zuinig en een stuk goedkoper dan de meeste mensen in mijn inkomensgroep. Als je hard kan sparen kan je ook geld uitgeven aan zaken die weer meer geld opleveren. Voor de hele energiecrisis het huis Nul op de Meter gemaakt en overgestapt op een EV, daar pluk ik nu de vruchten van.
Vruchten? Waar heb je het over. Je hebt een vermogen betaald voor dat zogenaamde "Nul op de meter" Heb je die al terugverdiend? Nee en dat ga je waarschijnlijk voorlopig niet doen. Zeker niet meer wanneer de saldering afgebouwd wordt en stroomprijzen (tijdens de winter) de lucht in schieten.
Je profiteert nu even door subsidies maar in de komende jaren zal je realiseren dat je bedonderd bent. Net als de rest, ongeacht op welke manier je verwarmt of rijdt.
Wat een onzin antwoord, nee zeggen?
op het moment heb ik in de afgelopen 3 maanden 1/4e terug gekregen met de teruglevering prijzen op het moment.
plus ik betaal nooit elektra, verwarm en koel m'n woning.
En kreeg nog ietsje subsidie voor de aanleg.
zonder dit had het natuurlijk niet zo snel gebeurd maar om nu te zeggen heb je niet of ga je voorlopig niet doen.

Als ik dan nog eens zou rekenen wat ik normaal zou betalen voor mijn warmte die ik heb verbruikt en of. Koeling begint het al bijna te verdubbelen...
Oke, maar dat maakt toch verder niet uit? Dat stukje reageerde op het verhaal dat het lijkt dat de gemiddelde tweaker een paar ton binnen haalt.

Zoals jijzelf aangeeft, jullie leven zuinig, jij hebt in ieder geval vermoedelijk niet een slecht betaalde baan. Modaal is 36k, modus zit rond de 21k. In beide gevallen is 40k+ voor een auto erg veel geld. Dus ja de meeste mensen kunnen onder normale omstandigheden geen EV betalen.
Ik vraag me werkelijk af welke lonen mensen hebben dat ze dit allemaal kunnen betalen. Ik verdien best goed, maar een nieuwe auto is voor ons een tweedehands van maximaal 15.000 euro waar we ook voor hebben moeten sparen. Neemt iedereen altijd maar leningen? Maar, die moeten toch ook eens afbetaald worden?
, ~2 jaar geleden werden er ook nog bijvoorbeeld tweedehands Leaf's verkocht voor zeg 20k met misschien niet de allergrootste batterij maar toch nog een bereik van ~250 km. Het probleem is dat het nu veel duurder is geworden. Heeft vast ook met het chip tekort te maken (naast nog andere materialen) maar krijg ook wel een beetje het gevoel (even los van EV's en technische producten) dat sommige bedrijven gewoon 20-40% winstmarge bovenop hun product gooien onder mom van 'never waste a good crisis'.
Er is nog een bijkomend mattheuseffect: Om optimaal gebruik te maken van een EV heb je de nodige infrastructuur nodig zoals een laadpaal in de buurt en niet iedereen kan bovendien thuis werken om overdag met je eigen zonnepanelen je auto op te laden en voordelig in de avond de elektriciteit weer te extraheren voor eigen gebruik. Dus je hebt een beroep nodig waar het kan (vaak de hoger betaalde intellectuele beroepen en dan ook die op afstand gedaan kunnen worden), een eigen woning met eigen garage. Zelfs als een goed betaalde persoon een EV kan betalen, maar door de krappe huizenmarkt gewoon in een flat woont (geen zonnepanelen en geen eigen oplaadinfrastructuur). Kortom: Hoe rijker je bent hoe meer profijt je krijgt van een EV: het mattheuseffect van allerlei subsidiemaatregelen door de overheid.
Geweldig nieuws dit. Beter laat dan nooit. We kunnen nog veel leren van voorloper Noorwegen hoe je mensen in een EV krijgt.
Wat zeg je nu allemaal?

Ten eerste gaan elektrische auto's korting krijgen, 'vervuilende' auto's gaan niet meer betalen, dus waarom zouden ze opeens daar niet meer parkeren?
Leuke aanname! Die niet juist gaat blijken te zijn...

Waarom? Omdat geen enkele Nederlandse gemeente het totaal aan inkomsten uit parkeren gaat verlagen (want dat is wat 'alleen korting geven aan EV's en verder niks doen' betekent). Letterlijk de enige manier om minimaal de zelfde hoeveelheid inkomsten uit parkeren te houden is; andere tarieven voor parkeren omhoog.
Omdat geen enkele Nederlandse gemeente het totaal aan inkomsten uit parkeren gaat verlagen [...]
De gemeente Veldhoven heeft een paar jaar geleden het betaald parkeren in het Citycentrum voor de eerste twee uren gratis gemaakt, voor alle auto's.
Ja en waarom? Om de aanstroom van mensen naar het city centrum te verhogen, zodat de winkels daar niet leeg kwamen te staan. Als je toch moet betalen, kun je net zo goed naar Eindhoven.

In Heerhugowaard zie je dat ook; Alkmaar is om de hoek heeft een leuker centrum, maar parkeren is kostbaar. In Heerhugowaard parkeren is ook betaald, maar kost heel weinig. Winkelcentrum wordt toch druk bezocht want veel winkels, zoals supermarkten geven mensen een uitrijkaart / korting als ze wat gekocht hebben. Zo voorkom je P+R achtige activiteiten en zorg je ervoor dat de drempel om bij de fysieke winkel te komen beperkt is.
Als je mensen gaat belemmeren om te parkeren gaan hun aankopen elders gebeuren.

Neem je de Amsterdamse binnenstad dan is het daar toch al druk, dan kun je misschien nog wat doen met een forse prijsverhoging en vervolgens een korting voor EV, alleen moet je je dan afvragen hoe je middenstand dat oppakt. De toeristenwinkels zal het de reet roesten hoor, maar kledingzaken, electronics zaken en de tandarts worden er niet vrolijk van.
Uit een ed.nl artikel hierover:
"Daarmee gaat een vurige wens van Veldhovense ondernemers in het Citycentrum in vervulling. Samen met vastgoedeigenaren en de twee supermarkten in het gebied betalen de ondernemers meer dan de helft van de totale kosten. Ze betalen samen ruim vier ton per jaar."

En wat was mijn punt? Dat gemeenten niet willen dat de totale inkomsten uit parkeren dalen! Hoe men dit doet zal verschillen per gemeente, in dit geval vullen de lokale ondernemers dus deels het parkeer-potje aan in plaats van de parkeerder direct. ;)

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 22 juli 2024 14:30]

Dat is pas een aanname. Net als wat PcDealer zegt, ken ik ook plekken waar parkeren gratis of voor de eerste periode gratis is gemaakt, om mensen aan te trekken.

Zou de gemeente parkeren duurder maken voor alle niet EV's, om zo de rijke een voordeel te geven, dan zou dat uitermate negatief zijn voor de gemeente.
De echt rijke mensen hebben zoveel geld dat EV rijden ze helemaal niet uitmaakt. Ook bij ons; groot deel van het personeel over op EV vanwege bijtelling maar de baas koopt gewoon nog een maatje grotere Mercedes SUV.
Half met je eens. Je ziet inderdaad in hun handelen dat het ze niet lijkt uit te maken. Maar dit plan is vanuit VVD hoek, en dat suggereert toch wel dat die rijke mensen toch graag die voordelen ziet.
Ten eerste gaan elektrische auto's korting krijgen, 'vervuilende' auto's gaan niet meer betalen, dus waarom zouden ze opeens daar niet meer parkeren?
Denk dat de gemeente daar wel slim gebruik van zullen maken, want de parkeertarieven gaan ongetwijfeld flink omhoog als er veel gebruik wordt gemaakt van deze 'korting' .

Maar inderdaad een krankzinnig voorstel dat uiteindelijk alleen ten goede komt van de mensen die het toch al ruimer heeft en maar weinig doet voor het milieu.
precies dit... eerst de prijzen verhogen, dan de prijs voor EV laten zakken naar de normale prijs en gemeente die enthousiast gaat roepen, kijk ons goed bezig zijn met korting op EV... O-)
"Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn de energie prijzen de pan uitgestegen en om de gestegen stroomkosten van de parkeerautomaten te dekken verhogen wij vanaf 1 juli de prijzen..."

Of ze houden de prijs hetzelfde, maar mag je voortaan nog maar 50 minuten ipv 60 minuten voor een eurootje parkeren.
denk zomaar dat de overige niet elektrische parkeerders de eventuele “korting” gaan betalen!!
Je moet het vooral zien als een tool om benzine en diesel auto's uit de binnensteden te weren. EV's betalen toch al vaak extra omdat ze naast het parkeren ook de auto op de laadpaal aansluiten.
Gemeenten krijgen overigens de mogelijkheid, het is geen verplichting.

Fysiek winkelen is overigens geen recht en EV's zijn prima verkrijgbaar. De keuze in modellen stijgt bijna dagelijks. Een EV is nog wel duur, maar ook in de goedkopere classes beginnen de EV nu zo langzamerhand binnen te druppelen. De 2e hands rijders hebben wel pech, die zullen nog een aantal jaar moeten wachten voordat ook die voldoende aanbod van EV's hebben.

Of je dit item nu aan de VVD op moet hangen weet ik niet. Het had net zo goed van Groen Links kunnen komen.
Waarom zouden ze hun auto aan de laadpaal hangen? Bedoel natuurlijk zijn er mensen die het zullen doen, maar dit is een zeer klein percentage, want openbaar laden is gewoon niet aantrekkelijk. Dus tenzij je op reis bent, dan heb je vast wel de range om thuis of op het werk te laden.
Tevens vraag ik me af of bijv in de binnenstad laden sowieso niet duurder is dan een openbare laadpaal in je wijk.

EV's zijn prima verkrijgbaar? Auto's in het algemeen zijn al een probleem, en wachttijden voor EV's groeien steeds verder. Ik weet oprecht niet wat de wachttijden zijn, en hoe dat verschilt per model/merk, maar wereldwijd zijn de levertijden een flink probleem iig.

Er zijn goedkopere EV's, maar voorlopig als je een 'goedkope' EV wilt dan zit je al zo 30k+, dat is voor de grote meerderheid veel te veel geld (voor een auto).

Juist, want Groenlinks zit in het kabinet, en we weten natuurlijk van de VVD dat ze graag doen wat GL wilt. Daarnaast is dit gewoon keihard een voordeel voor rijke mensen, en daar is GL echt niet happig op.
Maargoed we hebben ook nog dit bericht van 2 jaar geleden.
In veel gemeenten mag je een EV alleen bij een laadpaal parkeren als je ook oplaad. Dat zijn mooie gereserveerde plekken voor EV rijders. De prijzen van openbare laadpalen zijn niet zo schrikbarend hoog. Voor wie net een nieuw energiecontract af heeft moeten sluiten is het soms zelfs goedkoper om een openbare laadpaal te gebruiken.

Ook de wachttijden voor conventionele auto's zijn behoorlijk toegenomen. Er zijn echter wel een aantal modellen EV's die bijna direct leverbaar zijn. Wachttijden of verschillen daarin zie ik niet als een probleem om te stellen dat EV's minder goed verkrijgbaar zijn. In de A-klasse is het aanbod nog nihil, B-klasse begint nu te komen en in de C-klasse is er keuze zat.
Met private lease hoeft een EV niet duurder uit de vallen dan een brandstof auto. Zeker met de huidige brandstofprijzen heb je de meerprijs er in een paar jaar uit. Helaas is een EV voor de laagste inkomens nog aan de dure kant, maar dat is aan het veranderen.

Groenlinks zit helemaal niet in het kabinet. GroenLinks wil vooral haast maken met de energietransitie en daar is dit een handig tooltje bij.
Ja dat GL niet in het kabinet zit weet ik... ik was overduidelijk sarcastisch. VVD zit in het kabinet, GL niet. Dus wie denk je dat dit soort maatregelingen er doorheen krijgt? Een kleine oppositie partij, of de grootste regeringspartij?
Dit is geen tool om met elektrische auto's op de weg te krijgen, maar eerlijk is eerlijk, de verdere discriminatie van niet EV rijders, gaat wel lekker door zo, niet dat mensen daardoor een EV kunnen betalen, maar het zorgt er iig wel voor dat niet EV rijders nog meer hekel aan de overheid krijgen, en graag een EV zouden willen, mits ze het zouden kunnen betalen.

EV leasen is zeker niet vreselijk, maar voor veel alsnog niet aantrekkelijk. Bedoel rijd je veel dan is een EV het aantrekkelijkst, tegelijkertijd gaat dan ook het lease bedrag drastisch omhoog. Maar indien je voordelig kan laden, dan is het zeker niet slecht. Maargoed dat is alleen in vergelijking met benzine leasen. Benzine auto kopen is in bijna alle gevallen nog steeds veel goedkoper. Een basis e208 kost bijv al ruim 450 euro per maand met 20k km, dat is voor veel mensen echt heel serieus geld.

Waarom zou een laadpaal goedkoper zijn dan een energie contract? Die laadpalen pakken altijd winst?
Het is geen tool om meer EV's de weg op te krijgen, maar wel een tool om meer brandstof auto's uit de (binnen)steden te kunnen weren. De EV-rijders hebben dan inderdaad een voordeeltje, maar discriminatie is het niet. Nu zijn plekken met laadpalen soms uitgesloten van betaald parkeren (maar dan moet je de auto wel aansluiten). Dan is een verlaagd tarief voor parkeren bij een laadpaal eerlijker. Of de gemeenten de mogelijkheid om EV-rijders te bevoordelen ook gaan gebruiken is maar de vraag. In woonwijken met parkeervergunningen waarschijnlijk niet.

Wie net een nieuw energie contract heeft afgesloten kan 26 tot 28 cent per kwh moeten betalen, terwijl er abonnementen zijn waarbij je maar 24 cent per kwh hoeft te betalen voor opladen aan de openbare laadpaal. Ik verwacht dat dat per 1 juli of 1 januari wel verhoogd wordt, maar nu kan openbaar opladen goedkoper zijn. Er zijn zelfs plekken waar je gratis kunt opladen (bv. aantal Lidl winkels).
Discriminatie is het niet? Wat is jouw definitie van discriminatie?
Discriminatie is mensen anders behandelen, achterstellen of uitsluiten op basis van (persoonlijke) kenmerken. Deze kenmerken worden discriminatiegronden genoemd.
Het kenmerk in dit geval is een bepaald type auto. En zou dat nu een persoonlijke keuze zijn, dan zou dat nog een terecht punt zijn. Maar veel mensen kiezen niet bewust voor een auto op brandstof. Ze hebben simpelweg niet die keuze.

Daarom zei ik ook al, zou dit over 20 jaar gebeuren, dan prima. Maar op dit moment is het gewoon keihard discriminatie.

Je laadpaal verhaal is echt totaal onzin. Een EV kan op dezelfde plek staan als een ICE, andersom alleen niet. Ga jij op een plek staan met een laadpaal, dan moet je het wel gebruiken ja, anders zit je gewoon plekjes vooraan te jatten omdat je toevallig een EV hebt.

Jij ziet de wereld op zijn kop. Ik vermoed dat jij EV rijdt, en jij nu denkt dat je speciaal bent. Je mag vooraan in parkeergarages staan, goedkoper parkeren enz. Maar je bent geen cent meer waard dan ieder ander, en je mag op je knietjes dankbaar zijn dat die laadpalen in garages vooraan staan ipv achteraan. Je hebt al meer dan genoeg voordelen, zoals het kunnen betalen van zo'n auto, en je zit hier doodleuk te beargumenteren waarom je nog meer voordelen hoort te hebben.

Erg beschamend dit.
Discriminatie is dat de een iets mag wat de ander niet mag. Een korting aan EV-rijders geven vind ik eerlijker dan het instellen van een milieuzone.
Ik rij GEEN EV, maar in een oude diesel, waarmee ik veel steden niet meer in kom. Dat is best lastig als ik in Antwerpen naar een ziekenhuis moet binnen de milieu zone. Nu heb ik nog ontheffing, maar volgend jaar kan ik die niet meer krijgen.
Nee, dat is voluit niet waar. Discriminatie is wanneer iemand niet gelijk wordt behandeld.

Neem solliciteren, mensen met een buitenlandse afkomst worden vaak gediscrimineerd en daardoor niet uitgenodigd, ondanks gelijk qualificaties. Maar volgens jou is dit geen discriminatie, want zij mogen net als autochtonen solliciteren.

Het feit dat jij een oude diesel rijdt, vind ik bizar dat je dit soort meningen hebt. Hoe kan je wetgeving verdedigen waarbij de rijkste goedkoper kunnen parkeren dan de armste. Dat is voor mij niet te begrijpen.
De allochtoon wordt in jouw voorbeeld bij voorbaat niet aangenomen. Hij heeft ook niet de keuze om allochtoon te zijn of niet, maar wordt wel geweigerd. Dat is pure discriminatie.
Iedereen heeft wel de keuze om een EV te rijden of niet. Financieel licht het net iets anders. Met een laag inkomen is het nu nog lastig om een EV te rijden. Dat zal in de komende vijf jaar langzaam veranderen. Wie echt wil kan nu een EV rijden. Een Dacia Spring kan je nu bijv. onder de € 300,- per maand leasen. Als je een leaseauto van de zaak heb, kan je voor een EV kiezen.

Milieuzones discrimineren veel meer. Als je geen redelijk nieuwe auto hebt, mag je de stad niet in. Woon je in zo'n milieuzone, dan wordt je gedwongen om een nieuwe(re) auto te kopen als die niet aan de norm voldoet. Heb je een diesel, dan betaal je drie keer zoveel wegenbelasting en mogelijk nog een extra boete omdat je auto wat ouder is. EV bezitters betalen nu nog helemaal geen wegenbelasting. Nu zijn laadplekken vaak uitgesloten van betaald parkeren (korting is immers niet mogelijk) en dat is net zo min eerlijk. Een korting op parkeren van EV's vind ik bij al die maatregelen nog heel mild.

Ik had nog graag een tijdje met mijn oude diesel doorgereden. Het is nog steeds een prima wagen die best nog twee of drie jaar mee kan. Eigenlijk is het financieel en milieutechnisch gezien niet goed om zo'n auto vervroegd naar de sloop te sturen. Helaas mag steeds meer steden niet meer in en kan ik niet eens meer bij mijn kinderen op bezoek. Voor het werk moet ik ook wel eens in een milieuzone zijn. Openbaar vervoer is voor mij (om medische redenen) geen alternatief, dus wordt ik gedwongen om een nieuwe auto aan te schaffen. Ik ben altijd een tweede hands koper geweest, maar nu weer een tweedehands kopen en over twee of drie jaar misschien weer met hetzelfde probleem opgezadeld worden vind ik ook geen prettig vooruitzicht. Mijn 8e auto moet daarom haast een EV zijn en daar er in de tweedehands markt niets is wat aan mijn eisen voldoet moet ik nu dus ook nog eens een nieuwe auto kopen. Nu kan ik het gelukkig wel betalen, maar ik heb er wel moeite mee.
Het probleem is dat modale inkomens geen mogelijkheid hebben om een steentje bij te dragen. Zeker als de vermogende nieuwkopers van EV's deze nadat de subsidiepot is leeg getrokken na drie jaar de auto exporteren en dus mensen die de subsidie het hardst kunnen gebruiken eigenlijk beroven van de mogelijkheid die auto te rijden.

Wij moeten als startende huiszoekende strepen zetten door alles wat een beetje geld kost om maar een klein huisje te kunnen bemachtigen met salarissen waarvan je in 2012 een twee-onder-een kap kocht. Als dat 10 jaar duurt, dan duurt het wellicht ook 10 jaar voordat onze eerste EV er is. Het probleem dominoot zich door andere thema's heen.
Het probleem is dat modale inkomens geen mogelijkheid hebben om een steentje bij te dragen.
Dat valt wel mee. Ik verdien bovenmodaal, maar nog niet voldoende voor EV. Ik wordt weinig gestimuleerd om (elektrisch) te fietsen voor woon-werkverkeer en OV is voor mij een absolute no go wat betreft kans op lange vertragingen, kosten, reistijden en comfort.

Zodra een speed pedelec economisch rendabel is, dan schaf ik er één aan.
Ik verdien bovenmodaal, maar nog niet voldoende voor EV.
Bevestig je dan eigenlijk niet mijn punt?
Ik denk dat je als gezin/persoon met modaal inkomen prima kunt bijdragen. Het ligt vaker aan de gewoontes die je hebt waardoor je het zogenaamd niet kunt. Noem even simpele dingen als roken, drank, buiten de deur eten, vakanties en andere voorbeelden welke maandelijks kapitalen kosten als je het veel doet.

Bijna 2 jaar terug zat ik iets aan de onderkant van modaal inkomen en heb toen een 2e hands Tesla Model S aangeschaft, dus niet in de lease, gewoon eigendom. Het is maar net hoe je met je eigen geld om gaat.
Er zijn een heleboel goedkopere EV's dan een Tesla die prima rijden en functioneren, dus ik ben het echt niet eens met dat er een probleem is dat modale inkomens de mogelijkheid niet hebben. De mogelijkheid is er, je moet het echter ook willen.
Pak dan ook even de ontwikkeling van de koopkracht erbij van deze prijsklasse. Als je wil kan je een van de honderd zijn die "arbitraire" uitgaves welke kleur geven aan het leven passeert zodat je inderdaad een Tesla kan kopen met weinig en wellicht zelfs financieel onafhankelijk kan zijn op zijn 50e.

De meeste mensen willen ook graag leven, en dan zonder te hoeven willen roken, drank en dingen die jij schetst. Dit was ook altijd goed mogelijk, maar met de marginale druk en koopkracht op deze doelgroep anno nu zijn die middelen in de verste verte niet te vergelijken met pak em beet 10 jaar terug. Dat is de gevangenis van het kapitalisme.
Nergens zeg ik dat je niet mag "leven", wat ik zeg is dat mensen keuzes maken in prioriteiten en daardoor niet WILLEN, dat is iets anders dan kunnen.
Het probleem wat ik om mij heen heel hard zie groeien is de nepheid van mensen richting hun sociale omgeving en het boven je stand leven. Ik zie mensen met een veel te laag inkomen elke nieuwe release van een iPhone kopen, de draadloze oordopjes er bij, 3x per jaar op vakantie gaan, merkkleding van honderden euro's per kledingstuk kopen, ga zo maar door. Veel mensen hebben hun financiën simpelweg niet op orde en worden daar hun eigen slaaf van, maar ondertussen wel vinden het "recht" te hebben op alle zogenaamde neppe rijkdom.

Ik leef nog steeds, ik ga 1x per jaar op vakantie en misschien 1-2x een weekendje weg, ik heb een aantal honderd euro per maand voor mijn hobbies en kan 1x per week afhalen en 1x per maand uit eten in een luxe restaurant. Passeren doe ik vrij weinig en kan met mate impulsuitgaven prima doen en leef vrij onbezorgd.

Met inzicht, bewustwording van uitgaven etc. zou je prima een EV moeten kunnen kopen vanuit je financiele buffer als modale verdiener. Als je die financiele buffer niet hebt (~15.000-20.000 euro afhankelijk van je situatie) dan leef je boven je stand of neem je slechte beslissingen, uitgaven kun je niet blijven uitstellen. Tuurlijk, mijn financiele buffer is nu ook nog te laag door de uitgave aan de Tesla, maar over 3 jaar is dat weer aangevuld en zou ik er weer een moeten kunnen kopen.

Misschien ben ik wel een van de honderd die zijn zaken op orde heeft, geen idee, maar als ik een Tesla van ~30.000 euro kan kopen van een modaal salaris door wat geld opzij te zetten moet iemand anders toch makkelijk een wat normalere 2e hands EV van rond de 15.000 tot 20.000 euro kunnen kopen? Sterker nog, een aantal maanden terug zat ik op MP te kijken voor het vervangen van onze 2e auto (VW Up!) en daar stonden genoeg elektrische versies van de Up! te koop voor een bedrag net boven de 10.000 euro, het zijn prima auto's!

EDIT: Wellicht handig om aan te geven, ik zit in een gezinssituatie met twee verdieners waarvan beide modaal alleen eentje part time.

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 14:30]

Dan zijn onze inkomstensituaties vergelijkbaar. Ik heb volledige controle en inzicht over de inkomsten en uitgaven, vergroot spaarruimte waar mogelijk en offer die luxes op zonder probleem (net een nieuwe telefoon gekocht na 5 jaar, eerste keer kleding na 2 jaar etc., 3 jaar geen auto gehad). Door verschillende omstandigheden kunnen mensen toch al 1-0 achter te staan.

En ja, als ik wil kunnen wij binnen een jaar nieuwe EV kopen, maar dat weer ten koste van enige kans op een rijtjes huis van 90m2 in een centrale stad, in starter hoedanigheid. De economie kent genoeg mechanismes die overbruggingsgaten groter maken, waaronder die aankoopsubsidie voor EV's.
Stel echt een groot deel wordt ge-exporteerd (wat een kristallen bol aanname is, want zal afhankelijk zijn van autobelasting, stimulans, alternatieven mobiliteit, etc. in zowel NL als in de exportlanden) dan nog profiteren we met zn allen (incl. de modale inkomens) van:
  • Minder CO2, NOx uitstoot in die jaren dat de "rijke mens" in een EV rijdt;
  • Verminderd 'heat island' effect in steden omdat er minder warmte door verkeer wordt uitgestoten;
  • Verminderd fotochemische smog dat door vluchtige koolwaterstoffen (net niet volledige verbranding) en NOx komt en dus (zeker lokaal) minder aanwezig bij meer EVs.
  • Uitbouw laadpalen (let op: het gaat hier om openbare parkeerplekken)
En vast nog wat andere dingen.

Ik heb niets aan subsidie op kinderopvang, want geen kinderen. Mijn buurman heeft niets aan de salderingregeling, want geen interesse in zonne-energie.

Vervang "ik" eens door "wij als samenleving". Is dan het stimuleren van EVs middels verlaagde parkeerkosten echt geen goed idee?

Er zijn vast betere methoden. Maar hier wordt niemand afgestraft, en een ander gestimuleerd.
Het is krom hoe je het wendt of keert. In de minder rijke wijken betaal je scheel aan parkeerkosten maar in de welvarende wijken mag je gratis parkeren. Wordt weer mooi gespind met parkeerdruk blabla maar het feit is wel dat de minder welvarende man op de blaren moet zitten terwijl de rijkere voordeel na voordeel krijgen.
In die rijkere wijken wordt je geacht op je eigen terrein te parkeren. 2 parkeerplaatsen zijn 25m2. Met de huidige grondprijs is dat al snel tienduizend(en) euro's.

In mijn arme wijk in de binnenstad van een grote stad kost een parkeervergunning voor bewoners €120/jaar. En ik heb overal gesubsidieerd openbaar vervoer in de buurt, die in de rijke buurten ontbreekt. Scholen en winkels zijn op loopafstand.
Ja dat gaat lukken in hartje Amsterdam, op eigen terein als je dat niet snapte
In hartje Amsterdam kan je niet gratis parkeren
nog niet? Denk je dat het ooit die kant op zal gaan dan? Eerder zal het de kant op gaan dat je in Amsterdam centrum uberhaupt niet meer kan parkeren of auto-rijden .
Achja dan maar ik aan de buitenkant van mijn XC70 toch een electrisch aansluiting, dan is die electrisch.
En wat gaat er gebeuren met de Plug-in hybrid die vervuilen de stad ook niet.

En wie gaat bepalen of het een electrisch auto is, Er worden namelijk steeds meer oltimers van voor 71 om gebouwd

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 22 juli 2024 14:30]

...
En wie gaat bepalen of het een electrisch auto is, Er worden namelijk steeds meer oltimers van voor 71 om gebouwd
De controleur, dat kan op kenteken. Dan zou je of je auto moeten kunnen laten elektrificeren op kenteken (als dat kan), of een extern systeem hebben waarop je je auto kan aanmelden als elektrisch.
en buitenlands auto's ?

en in belgie is er een koppeling tussen persoon en kenteken. geen koppeling tussen auto en kenteken.

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 22 juli 2024 14:30]

Ik denk dat je wegkomt met die truc als je de auto voorziet van een buitenlands kenteken en een stekkeraansluiting. Als je dan ook nog het chassisnummer onleesbaar maakt van buitenaf (ik weet niet of dat legaal is (edit: dat is niet legaal), maar ik betwijfel of parkeercontroleurs dit checken), kan de controleur niet nagaan of het voertuig daadwerkelijk elektrisch is. Dus dan parkeer je inderdaad voor het lage tarief.

Of het alle moeite waard is, dat is nog maar de vraag. En als je weer gaat rijden, moet je er weer Nederlandse platen op doen, want je mag in Nederland niet rijden met een buitenlandse auto als je een Nederlands rijbewijs hebt. Dat zien ze als ontduiking van de motorrijtuigenbelasting en kan je een flinke boete opleveren.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 14:30]

Als je in België woont maar een Nederlands Rijbewijs hebt mag je gewoon een Belgische auto rijden..
Dat is niet dezelfde situatie. Voor Belgie zou dat betekenen dat je in een niet-Belgische auto rijdt, maar wel een Belgisch rijbewijs hebt. Ik weet niet wat de regels in Belgie zijn, maar ik neem aan dat ze daar ook iets hebben als wegenbelasting en in die situatie ontduik je die, dus ik denk niet dat dat legaal is.
Klopt je mag je als Nederlander inwoner niet met een buitenlandse auto rijden(enkele uitzonderingen).
https://www.nederlandwere...-met-buitenlands-kenteken
Het heeft dus niet direct iets met je rijbewijs te maken maar met het land waar je woont, maar volgens mij dwalen we af :)
De auto('s) zijn wel netjes geregistreerd en ook in België kan men zo aan de hand van het kenteken achterhalen of het een EV betreft of niet.
Steeds meer? Als in: van 5 naar 15 auto's per jaar? Dit is toch een compleet niet-bestaand probleem. Dit handjevol auto's moet sowieso langs de RDW voor een herkeuring en zal dan prima elektrische aandrijving in het systeem krijgen.
en buitenlandse auto's ?
voorbeeld
in belgie is er een koppeling tussen persoon en kenteken. geen koppeling tussen auto en kenteken.
Zal best. Maar in NL hoort een kenteken bij de auto. Die kan nooit meer wijzigen. Dus RDW gegevens op basis van kenteken zijn altijd gelinkt.
buitenlanders parkeren niet in nederland ?
Jawel, maar die krijgen geen korting.
Dat is dan ook een interessante zaak. Nederland stond nogal te stampvoeten toen Duitsland een snelwegvignet in wilde voeren, maar heeft nu boter op het hoofd?
Is toch appels met peren? (ik weet niet precies wat toen de discussie was overigens). Maar hier wordt korting gegeven aan NL geregistreerde auto's (voor iedereen normaal, tenzij 100% EV), terwijl dat ging om een vignet (=extra kosten t.o.v. normaal). Is nogal een verschil.
Die koppeling is er in België wel. Of kan je anytime gewoon lekker je kenteken op een willekeurige auto schroeven zonder deze te registreren/op naam zetten? Als je twee autos op naam hebt hebben ze beiden hetzelfde kenteken? Als je 10 auto's op naam hebt met 10 verschillende kentekens kan je elke dag een random kenteken uit je voorraad trekken en op je daily driver schroeven?

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:30]

Staat een omgebouwde oldtimer niet bij de RDW geregistreerd als elektrische auto? Ik neem aan dat je niet zomaar de weg op mag met een omgebouwde auto
RDW inschrijving is gewoon leidend en als jij achteraf heel je aandrijving vervangt dien je deze ook opnieuw te laten keuren bij de RDW https://www.rdw.nl/partic...ste-auto-laten-goedkeuren
Ik met mijn benzine auto ben straks een uur door de stad aan het banjeren om een betaalbare parkeerplek te vinden. Ik blijf dus langer rijden dan voorheen, want dat is natuurlijk beter dan mij gewoon een betaalbare oplossing te bieden om te parkeren.

En nee het OV pak ik niet, wat is dat een drama.
Klinkt eerder dat de auto nemen tot drama is gemaakt. Maar inderdaad deze subsidie voor ev parkeren kan beter naar 'ov minder drama maken' gaan.
Hangt heel erg van de stad af. Amsterdam Sloterdijk. 2,50 per uur. En kan iedere 4 a 5 minuten de trein naar Centraal pakken. En de reis duurt 5 a 6 minuten. Dit heb ik vaak genoeg gedaan vanuit Almere.
Kan het beter? Zeker. Maar tijdens daluren is het prima te doen met het OV.
Niet iedereen komt uit de stad he ;).
Niet iedereen komt uit de stad he ;).
Vanuit een dorpje in Limburg kan je je auto parkeren in Amsterdam Sloterdijk en dan de trein naar Amsterdam Centraal pakken.

Hoef je niet uren rond te rijden op zoek naar een parkeerplaats.
[...]
Fysiek winkelen in een centrum zie ik niet per se als recht"
Wablief?
Het is volgens u een voorrecht, een privilege, voorbehouden aan enkelen die aan de nieuwste wetten voldoen om in het centrum van een stad te mogen vertoeven?
Dit soort optiek is een glijdende schaal van heb ik jou daar.
We gaan toch niet echt naar een maatschappij waar toegangswegen, gebieden etc enkel toegankelijk zijn voor de happy few met, zeg maar, een Tesla?
Ja fysiek in de openbare ruimte zijn is weldegelijk een recht. Daar betaal je o.a. belasting voor.
Simpelweg discriminatie, niets meer, niets minder.
[...]
Wablief?
Het is volgens u een voorrecht, een privilege, voorbehouden aan enkelen die aan de nieuwste wetten voldoen om in het centrum van een stad te mogen vertoeven?
Is dat zo? Ik stel dat ik niet per se denk dat het een recht is, maar dat maakt het toch niet automatisch als ik het als voorrecht zie?

Maar los van of het wel of geen recht is: parkeren in/bij het centrum is duur, panden in het centrum zijn duur en die betaal je uiteindelijk als klant. Ongeacht of het een (voor)recht is: beter uitgelegd is dat winkelen in het centrum duur is en dat je dat als klant betaalt.

Ik zou er sowieso niet te zwaar aan tillen: we zien al jaren dat fysieke winkels aan het teruglopen zijn. Dat vind ik vervelend, omdat een fysieke winkel kan betekenen dat ik een product direct kan afhalen, in plaats van te moeten wachten. Zou het dan een recht moeten zijn om fysieke winkels te hebben, verspreid over het land? Ik denk niet dat het zo werkt. Zelfs al zou ik het willen.
Dat is het punt niet. Het punt is dat er voorbijgegaan wordt aan het feit dat, afhankelijk van het hebben van een bepaald type eigendom, er wel of niet toegang wordt verleend. Dat kan te volgen zijn, maar uiteindelijk niet verbogen worden naar "dat is wel oké want het kan ook online".
Je zou als maatschappij gewoon moeten zorgen dat die auto's er komen en dat dat die schonere stad oplevert, anders is het gewoon discriminatie op basis van eigendom.
En ik heb niet eens een auto;-)
Je zou als maatschappij gewoon moeten zorgen dat die auto's er komen ...
Interessant, want EV's zijn behoorlijk duur (belastingen meegenomen) voor de maatschappij. Misschien zouden we meer moeten focussen op het gebruik van de fiets? ;)
Fietsverkoop is in NL zelden zo hoog geweest als de afgelopen jaren, dat zit wel goed. Voordeel is dat er aardig wat luidruchtige en stinkende brommers en scooters het straatbeeld hebben verlaten.
En dat allemaal zonder discriminatie, omdat de alternatieven niet te duur zijn en voor velen werkbaar. De elektrische auto is dat nog lang niet. Helaas. Regelgeving die wat minder discriminerend werkt lijkt me dus veel beter, maar gaat gemeenten niet snel genoeg "want juridisch bindende afspraken " en "groen imago" leiden.
Vast. Maar discriminatie propageren lijkt me uiteindelijk nog minder duurzaam.
Het is lastig om eerlijk te motiveren, dat is: regels voor de massa laten gelden, als de vereiste techniek nog niet voor de massa geldt.
We kunnen vast betere groene plannen bedenken dan omstreden voordeeltjes te verzinnen.
En door meer te fietsen kun je meer lekker eten en drinken. Idd win-win :-)

P.S. ik bracht dat niet zo duidelijk naar voren, maar die betaalbare auto komt er vanzelf. Dat is met regelgeving, zonder te discrimineren, toch de komende jaren al een feit?
Gun je die armlastige gast met z'n oude Opel Kadet ook af en toe een stadsritje. Of een mooie oldtimer Die hou je toch, ook veel leuker op straat.

[Reactie gewijzigd door mterbekke op 22 juli 2024 14:30]

Fietsverkoop is in NL zelden zo hoog geweest als de afgelopen jaren, dat zit wel goed. Voordeel is dat er aardig wat luidruchtige en stinkende brommers en scooters het straatbeeld hebben verlaten.
En dat allemaal zonder discriminatie, omdat de alternatieven niet te duur zijn en voor velen werkbaar. De elektrische auto is dat nog lang niet. Helaas. Regelgeving die wat minder discriminerend werkt lijkt me dus veel beter, maar gaat gemeenten niet snel genoeg "want juridisch bindende afspraken " en "groen imago" leiden.
Vast. Maar discriminatie propageren lijkt me uiteindelijk nog minder duurzaam.
Het is lastig om eerlijk te motiveren, dat is: regels voor de massa laten gelden, als de vereiste techniek nog niet voor de massa geldt.
We kunnen vast betere groene plannen bedenken dan omstreden voordeeltjes te verzinnen.
En door meer te fietsen kun je meer lekker eten en drinken. Idd win-win :-)

P.S. ik bracht dat niet zo duidelijk naar voren, maar die betaalbare auto komt er vanzelf. Dat is met regelgeving, zonder te discrimineren, toch de komende jaren al een feit?
Gun je die armlastige gast met z'n oude Opel Kadet ook af en toe een stadsritje. Of een mooie oldtimer Die hou je toch, ook veel leuker op straat.
Is dat wel zo?
https://www.bnnvara.nl/ka...scooters-verkocht-in-2020

Er zijn ook aardig wat scooters verkocht... En maar 1 op de 5 is electrisch.
Ja hoor, dat is zo.
Kijk op de verhouding brommer en snorfiets (de jeugd wil,geen brommer meer maar een elektrische fiets, ouderen kopen daarentegen (veel minder luidruchtige) snorfietsen.
Het totale aandeel fietsen is in de afgelopen 10 à 20 jaar groter geworden, wordt meer gebruikt voor woon/werkverkeer en luidruchtige brommers zijn er behoorlijk minder.
Overigens is 2020 en de jaren erna een vreemde graadmeter door Corona, daar zie je de trend van de afgelopen 20 jaar natuurlijk niet zo makkelijk in terug.

Zie:
https://bovagrai.info/tweewieler/2021/
Leuk dat je eigen bron je claim onderuit haalt. In 2006 waren er 403.506 bromfietsen en 308.306 snorscooters. Totaal 711.812.

In 2020 waren dat 418.138 bromfietsen en 741.379 totaal 1.159.517.

Dat noem ik niet minder maar alleen maar meer en meer elk jaar weer. Zeker de snor scooters zijn extreem gegroeid.

Ja fietsen groeit nog harder. Dat ontken ik ook nergens. Maar die snor scooters zijn er niet echt minder op geworden. Vandaar dat ze ook aan het kijken zijn om electrische fietsen en snor scooters op de rijbaan te krijgen zodat trage kinderen en ouderen weer rustig op het fietspad kunnen rijden. (Maar ik betwijfel of dat werkt).

[Reactie gewijzigd door loki504 op 22 juli 2024 14:30]

Ja ontzettend "leuk", alleen is die groei volledig te danken aan de snorfietsen, zoals in 2.10 te zien is en dat zijn niet de etterige knalharde, opgevoerde aso's maar de ouderen op de weg. Die zie je ook niet veel in de spits, heb je dus sowieso al amper last van en maken weinig kilometers.
Stond al in het vorig bericht, heb je vast overheen gelezen.
Punt blijft dat totale aantal minder is geworden tov rest van het verkeer, dat ze gebruik maken van dezelfde infrastructuur (fiets en bromfietsstallingen en wegen), het fietsverkeer "groener" wordt en al helemaal geen last hebben van voordelen die voor elektrische auto's gelden zoals in dit artikel het punt was.
Niet opgevoerde aso's? Dan hangt dat heel erg af van de regio. De meeste snor scooters die ik tegen kom rijden allemaal 30+. En zijn allemaal jonge mensen. De wat oudere blijven inderdaad op 25-27km hangen. En ook die kunnen stinken en geluid produceren. En die rijden allemaal richting school en naar huis. Hun eigen spits op het fietspad. Ik zie wel meer kinderen en oudere op electrische fietsen. Maar bar weinig in de leeftijd 16-25.

En ook gewone bromfietsen zijn niet minder geworden maar iets meer. Dus verdwijnen niet langzaam van het straatbeeld. Vallen alleen minder
Nee natuurlijk kun je opgevoerde en niet begrensde spullen kopen, maar hier om mij heen zie en hoor ik bijna nooit meer van die extreem lawaaiige brommers langs vliegen, dat was X jaar geleden veel meer het geval(je gesprek moeten onderbreken omdat er gewoon niets meer te verstaan was etc). Op weg naar het werk weinig tot geen ratelende brommers bij de stoplichten, wel nog hier en daar van die wat zoemende snorfietsen. En dan werk ik in de binnenstad van Groningen, dat kan ergens anders idd heel anders zijn. Ik denk de cijfers zo te moeten interpreteren omdat mijn eigen ervaring daar op aansluit, maar daar kun je van mening over verschillen. Eens met minder opvallen, maar de factoren hier zijn toch zeker lawaai en percentage van het totale verkeer, jammer dat je die voordelen niet hebt!


https://www.cbs.nl/nl-nl/...ietsen-minder-bromfietsen
Aah ik dacht dat met lawaaierige stinkende brommers alle brommers/scooters bedoelde. De echt extreem stinkende zijn inderdaad weg. Al kwam dat ook met milieu normen waar 2 takt niet aan kon voldoen.
Nou, dat is dan een echte verbetering geweest. Benieuwd hoe de komende jaren zich dit ontwikkeld, door Corona is het natuurlijk een vreemde tijd wat betreft mobiliteit etc. geweest, maar denk dat de ontwikkeling die we al zagen, zich gewoon doorzet. We gaan het zien. Groet, Marco
Als we continue gaan zeggen dat een meer vermogend persoon (niet per sé rijker) iets niet zou mogen hebben vanwege zijn vermogen. Dan mag er maar 1 persoon in Nederland dit zeggen. Namelijk de allerarmste persoon.

Waarom zou je dit wel moeten doen (en ook tolwegen kosteloos maken voor EV). Die vermogende persoon (leaserijders uitgesloten) kan voor hetzelfde geld vaak een dikkere benzine/diesel rijden. Dus de keuze om voor een duurzame auto te gaan, mag dat beloond worden?
Dat het nu over 100 euro per jaar parkeergeld gaat, en dat gelinkt wordt aan het klimaatbeleid is wat betreft het klimaat zorgwekkend. Dit moet doelgericht voorstellen?
Ik kom niet eens aan 100 euro parkeergeld (en heb privé een EV). Maar ik woon dan ook ver buiten de Randstad. Gisteren een paar uur in Den Haag en ik was al 10 euro kwijt. Het gaat niet alleen om 100 (of 10 of 300) euro. Maar het feit dat het zichtbaar wordt gemaakt. Zie ook de reacties over Noorwegen.

Voordeel zit bij mij in de wegenbelasting en “brandstof”. Over 3 jaar ben ik voordeliger uit met een EV dan (bijv. een tweedehands Skoda Superb/Octavia).

Dat je dichtbij kan parkeren, minder betaald is een klein bedrag, maar draagt er wel aan bij dat je steeds er aan denkt dat je EV keuze voordeel oplevert.

Het ijsje bij de Ikea-effect.
Voordeel? Het is gewoon doorconsumeren van fossiele brandstoffen en je laten wijsmaken dat dit iets anders is.
Je kan hetzelfde met een auto van 300 euro die 1 op 18 rijdt, wat niet aantoonbaar een grotere impact op het klimaat heeft.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 14:30]

De meeste EV's tegenwoordig zijn lease auto's. Weet je wat er met die auto's gebeurd wanneer het lease-contract voorbij is? Juist, die gaan terug, worden vervangen voor nieuw. De lease-maatschappij wordt vervolgens opgezadeld met een praktisch nieuwe auto, die nog jaren goed mee kan. Met wat mazzel (als de kilometerstand interessant genoeg is) wordt de auto nog verkocht, maar anders niet meer. En chauffeurs van dergelijke auto's moeten vervolgens beloond worden met lagere parkeerkosten?
Suggereer je hiermee dat leaseauto’s worden vernietigd na 3 jaar? Uuuuuh nee dat gebeurd niet 😅
Nee, dat suggereer ik niet. :) Ze blijven staan als ze niet verkocht worden.
Haha ja.. totdat ze verkocht worden. Je kan ze moeilijk laten verdwijnen..
En die periode is echt niet lang hoor. Denk je dat een leasemaatschappij voor de lol duizenden auto's gaat laten staan afschrijven? :+
Een lease maatschappij brengt ze naar een occasion handelaar, die de verkoop van de auto regelt voor ze. ;)
"Mijn" leasemaatschappij Alphabet verkoopt ze gewoon zelf hoor ;)

https://www.alphabetoccasions.nl/

Punt is meer dat ze niet blijven staan, maar ze gewoon verkocht worden, ongeacht de kilometerstand (want als die te hoog wordt moet je hem vaak gewoon vroeger inleveren zodat hij nog wat oplevert). Als reactie op jou:
Met wat mazzel (als de kilometerstand interessant genoeg is) wordt de auto nog verkocht, maar anders niet meer.
Klopt mijn stiefvader moest zijn auto inleveren en kreeg voor 2 maanden een andere auto mee wegens vertragen van zijn nieuwe auto. Dit was goedkoper als hem doorlaten rijden en teveel Kamer maken.
Waar blijven ze staan dan? Dan haal ik er wel ééntje op als ze er niet vanaf komen
Punt is alleen bij een accu kun je moeilijk zeggen hoe die er aan toe isz als je niet helemaal weet hoe de leaserijder met de auto en de accu is omgegaan. Ik kan mij voorstellen als iemand een occasion EV wilt, dat best wil weten en niet met een auto zit die uiteindelijk de helft van de actieradius haalt. Vervangen van de accu is duur en niet altijd een optie.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:30]

Nooit van gehoord. De prestatie en verwachte resterende levensduur van een accu is gewoon meetbaar. Die informatie verbergen daat richting fraude.,.
Ex lease auto's worden gewoon doorverkocht en gaan de markt op (en helaas ook naar het buitenland). En in hoe betere staat die auto is, hoe meer de leasemaatschappij er nog aan kan verdienen. Het is gewoon onderdeel van hun verdienmodel.
De cijfers (2021) gaven aan dat privé bezit gestegen was van 24% naar 36%. Kleine voorspelling voor 2022 met de brandstofprijzen is dat het weer verder stijgt.
Totale aantal EV’s is 4,6% en mocht de verhouding ongeveer gelijk zijn gebleven dan het totale aantal EV’s in privé bezit 1,6% (3% dus zakelijk). Niet zo heel gek volgens mij.
Elektrische auto's zorgen ook voor minder lokale vervuiling en dus minder gezondheidsproblemen bij de bevolking en dus minder kosten aan de overheid.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Terracotta17 juni 2022 08:21
De grote vervuiling bij o.a. EV komt van de fijnstof van de banden. Dat is wel degelijk lokaal en een behoorlijk probleem. Er zijn in andere reacties al meerdere bronnen gegeven
https://www.autoweek.nl/a...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

De vergelijking gaat hier over fijnstof-creatie buiten de uitlaat om. Daar doen EV's het niet beter, maar het zit wel in dezelfde grootteorde als ICE-voertuigen (as in: overall ga je het verschil niet merken (lichte EV's doen het trouwens wel beter)) .

Komt nog bij dat ICE-uitlaten zowel fijnstof als NOx produceren, zelfs met alle nieuwe filter/catalysator technologieën omdat die alleen deftig functioneren in regime, iets wat een auto in een stad praktisch zelden is.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 22 juli 2024 14:30]

Feitelijk doen EV’s dat slechter. Ze zijn zwaarder dus meer slijtage, dus meer fijnstof.

Note: zeg niet dat EV’s slecht zijn ben pro EV.
Ze zijn zwaarder, maar ze remmen regeneratief.
Volgens de link die ik gaf komt je kwalitatieve stelling niet overeen met de kwantitatieve testen:
- er zijn er die het slechter doen, maar zeer beperkt (de echt zware) (as in 1% ofzo)
- er zijn er die het beter doen. (de lichte, waarbij het regeneratief remmen een groter percentage van energie terugwint.

Je rijgedrag gaat al een groter effect hebben op non-exhaust fijnstof dan de gekozen technologie.
Point taken had fijnstof remsysteem niet in het achterhoofd.

Maar, ook met mijn ICE “rem” ik vee op de motor en anticipeer zodat ik zo min mogelijk daadwerkelijk hoef te remmen. Overweeg een EV als volgende lease maar dat gaat ook wel meer kosten helaas.
Nieuwe brandstofauto's zijn inmiddels zo weinig vervuilend dat er echt geen argument voor de EV in de steden is.

Als het om CO2 gaat, of de brandstof raakt een keer op, dan is dat geen lokaal stadsprobleem.

Hier wordt gewoon een bullshitoplossing voor geen enkel probleem voorgesteld. Het bekende autootje pesten.

https://www.vrt.be/vrtnws...chillende-type-auto-s-di/

"Verbrandingsmotoren van vandaag hebben zoveel technologie aan boord dat de uitlaat niet meteen meer het probleem is."
EVs maken een stuk minder lawaai. Ik woon aan een drukke weg en het verschil is enorm.
Deze zakelijke elektrische rijder is het volkomen met je eens. Ik hoef dit voordeel niet, heb er al voldoende als ik naar de salarisstrook kijk. En daarbij, dit geeft zelfs nog de prikkel om toch maar de elektrische auto in plaats van de fiets of het OV te pakken naar de binnenstad, met negatieve gevolgen voor parkeerdruk en verkeersveiligheid (meer auto’s is een grotere kans op ongevallen). Zeer ongewenste ontwikkeling dit.
Naast dat ik het inderdaad van de zotte vindt dat er een voordeeltje bij moet voor de groep mensen die het al wat beter hebben is je tweede punt nog wel het treffendst.

Dit stimuleert de auto pakken naar de binnenstad, iets wat je juist niet moet willen. Optimaliseer OV vervoer van de ring naar centrums en maak het goedkoop (of gratis). Maak het parkeren in het centrum kneiterduur en vrijwel onmogelijk (behalve voor laden en lossen).
Laden en Lossen krijgt zo wel een andere betekenis trouwens. :o
Maak het parkeren in het centrum kneiterduur en vrijwel onmogelijk (behalve voor laden en lossen).
Laden en lossen (van goederen en mensen) valt sowieso niet onder parkeren, maar onder stoppen.
Dat begrijp ik :) Mijn voorstel zou zijn dat je dus specifiek ruimte maakt in de buurt van winkels voor laden en lossen aangezien het onhandig is bepaalde aankopen mee te nemen in de bus.
Mijn voorstel zou zijn dat je dus specifiek ruimte maakt in de buurt van winkels voor laden en lossen aangezien het onhandig is bepaalde aankopen mee te nemen in de bus.
Maak het simpeler. Koop het in de winkel, en laat het afleveren bij treinstation of P+R (binnen een redelijke tijd, zodat je het meteen mee kan nemen naar huis) of opsturen. Waarom zou je het zelf mee willen slepen in de bus of de stad in willen rijden om in- en uit te laden?

Als je iets direct nodig hebt om zelf mee te nemen naar huis, dan hoef je dat meestal niet in de binnenstad te halen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:30]

Ik maak het nog simpeler: online bestellen en thuis laten bezorgen. Dan scheelt reistijd, reiskosten, parkeergeld en heel veel ergernissen.
Maar ja, dan gaan de winkeliers weer klagen dat ze te weinig omzet draaien.
Maar ja, dan gaan de winkeliers weer klagen dat ze te weinig omzet draaien.
En mensen klagen dat ze geen shopping uitje hebben. De binnenstad heeft een commerciële functie. Daar kan je gerust de auto in het geheel uitdenken, als het slim wordt aangepakt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:30]

Ik niet hoor. Maar als ik eens onverhoopt naar het centrum van Rotterdam moet gaan, dan neem ik inderdaad de metro.
Ga ik toch met een elektrisch voertuig :)

[Reactie gewijzigd door ruftman op 22 juli 2024 14:30]

OK, een EV is wat duurder in aanschaf, maar kijk ook eens naar de TCO. Brandstof, onderhoud en MRB (nog). En het genot van niet tanken, maar thuis inpluggen in 5 seconden.
Kosten, laden en range, zijn echt opgeblazen "problemen" door ICE rijders.
Lang niet iedereen kan thuis laden. Sterker nog, je hebt juist die parkeervergunning nodig om de auto in de buurt kwijt te kunnen. En dan moet je de auto ook nog verzetten als die vol is.
Precies. Heb zelfs een gemeente die het tegenwerkt. Heb een hoekhuis en had oprit aangevraagd met zicht op toekomst om EV thuis op te laden.

Gemeente: bestemmingsplan zijkant van JOUW woning is tuin en geen bestrating/parkeerplaats, dus je krijgt geen toestemming om oprit te krijgen (ofwel de stoep voor je huis als oprit te gebruiken weliswaar)
In dat geval heb je zeker een punt. Zeker omdat laadpaal kleven steeds meer actief wordt bestreden (APV, betalen per minuut).
Anderzijds: kan me voorstellen dat je als gemeente liever ev's in je centrum hebt dan ice's (luchtkwaliteit). Daar kan de korting op sturen.
Lang niet iedereen kan thuis laden. Sterker nog, je hebt juist die parkeervergunning nodig om de auto in de buurt kwijt te kunnen. En dan moet je de auto ook nog verzetten als die vol is.
, je krijgt bij veel EV's een kabel mee (die laad iets minder snel maar nog steeds redelijk) en die kun je gewoon in je stopcontact doen.
Die mag niet over de stoep gelegd worden.
"Wat duurder" is de understatement van het jaar. Ik rijd een VW E-Up en heb de prijzen goed kunnen vergelijken tussen een ICE Up en de E-Up. De auto's zijn qua prijs goed te vergelijken omdat het praktisch dezelfde auto's zijn. Een Highline ICE Up was bijna de helft goedkoper dan de E-Up en daar komt nog bij dat er over de E-Up geen BPM betaald hoefde te worden. Anders was die auto dus nog veel duurder uitgevallen.

Voor zover de prijs van EV's nu laag genoemd zou kunnen worden is dat grotendeels kunstmatig omdat er geen BPM op zit. En die regel blijft echt niet voor eeuwig bestaan want de overheid wil ook geld verdienen aan je EV.
Nou zo vermogend ben ik niet destijds een zoe uit 2017 gekocht met accu huur voor 14000 euro. Een Clio was destijds net zo duur met zelfde bouwjaar, km stand en opties.
Maar je denkt toch niet dat iedereen 14k heeft? Er zijn mensen die van 50 euro de neus leven. Die mogen straks extra betalen om te boodschappen, omdat hun auto van 1k niet elektrisch is.
Niet heel slecht bedoeld maar misschien dat die mensen beter de auto kunnen laten en het geld gebruiken om andere dingen van te kopen....

En voordat je los gaat, verdien ook niet veel en heb zelf gekozen om geen auto te hebben maar een auto is geen recht wat je hebt, iets wat veel mensen schijnen te vergeten....

[Reactie gewijzigd door SonicRPR op 22 juli 2024 14:30]

Dat is niet echt het onderwerp hier. Het gaat er om dat dit soort maatregelen de kloof tussen rijk en arm wéér groter maken. Ja laten we de rijke mensen extra voordeel geven en de armeren extra belasten. Ik begrijp wat ze willen doen maar ze doen het op een bizarre manier die nergens op slaat.
Hoe zie jij het voor je dan? We moeten op de een of andere manier elektrische auto's stimuleren. Elektrische auto's rijden goedkoop (weinig onderhoud en brandstofkosten) maar zijn enorm duur in aanschaf. Als dat zo blijft, dan wordt het nooit wat, omdat het voor niemand uit kan om elektrisch te gaan rijden.

We hebben een stimulans nodig om de markt open te breken, zodat er veel elektrische auto's in omloop komen. Daardoor dalen de prijzen en ontstaat er ook een tweedehands markt, waardoor ook de minder vermogenden straks een elektrische auto kunnen kopen. Net zoals het altijd met brandstofauto's is gegaan.

Je subsidieert hoe dan ook de rijken, want zij zijn altijd degenen die nieuwe markten aanboren. Je kunt wel tweedehands elektrische auto's gaan subsidieren, dat klinkt logischer. Bijvoorbeeld tot 20k. Maar dan krijg je weer, dat de verkopers van dat soort auto's, de vraagprijs weer verhogen. Want de kopers krijgen subsidie. En dan gaat een groot deel van de subsidie alsnog weer naar de 'rijken'.

Ik weet niet zo goed hoe het anders kan. We hebben de rijken nu eenmaal nodig om de automarkt open te breken en elektrisch rijden te laten inburgeren, want de armen gaan dit niet doen.
Een alternatief is om het gebruik en bezit van een auto te ontmoedigen en alternatieve vervoersmiddelen te stimuleren of om dichter bij je werk te gaan wonen. Helaas wil dat er bij de meeste mensen niet in want een eigen auto is lekker comfortabel en je bent flexibel maar daar betalen we als maatschappij wel een hoge prijs voor.
Dat is volkomen onrealistisch. Alternatieve vervoersmiddelen? Je bedoelt het OV, want iemand die zo dichtbij werkt dat hij met de fiets kan, die doet dat al, dat is immers veel goedkoper. Wel, ik weet niet of je recentelijk nog tijdens de spits gebruik hebt gemaakt van het OV. Ik wel. De intercities zitten hutjemutje vol. Als je niet op het beginpunt van de lijn instapt, heb je geen schijn van kans op een zitplaats. Dus, klinkt leuk, maar is niet realistisch. Het OV zit al vol, er is gewoon geen plek voor al die automobilisten.

Dichter bij je werk wonen, ja Henk Kamp maakte die opmerking ook eens toen hij nog minister was, je vraagt je werkelijk af wat voor IQ je moet hebben om minister te worden.

Ga eens na. Hoe vaak wil jij in je leven verhuizen? Ik het liefst zo weinig mogelijk. Naast gehannes met je spullen, eindeloos klussen en schilderen en kinderen die uit hun omgeving worden weggehaald, kost het ook gewoon serieus veel geld. Huizen zijn schreeuwend duur, de overdrachtsbelasting is een percentage en loopt dus ook flink op. Desondanks verhuist een Nederlander gemiddeld 1x per 10 jaar.

Vergelijk dat nu eens met hoe vaak iemand van baan wisselt. De overheid lijkt hier een beleid in te voeren. Was het 50 jaar geleden vrij normaal dat je je hele carriere bij dezelfde werkgever blijft, tegenwoordig bestaan bedrijven amper nog 10 jaar. Veel Nederlanders blijven maar 3-5 jaar bij dezelfde werkgever. Dat wordt een leuke toestand als je elke 5 jaar zou moeten verhuizen.

Tel daarbij op, dat er vaak 2 werkenden in een huis wonen. De kans is dus groot, dat als jij dichter bij je werk gaat wonen, je partner verder van het werk woont. De wereld is zoveel complexer dan 50 jaar geleden. In een wereld waarin mensen vaak van werkgever wisselen (en dat is goed! daardoor blijf je veel beter in je werk en is de kans op werkloosheid veel kleiner als je onverhoopt ontslag mocht krijgen) is het niet realistisch om achter je werk aan te verhuizen. We zullen gewoon moeten accepteren dat onze economie afhankelijk is van mobiliteit.
Een beetje mobiliteit is prima. Maar dat kan inderdaad prima op de fiets of met het ov. De autowegen zijn ook vol. Als ik van Nijmegen naar Duiven moet in de spits doe ik daar een uur over. Op de ebike duurt het net zo lang.

Ik snap eerlijk gezegd het stimuleren van elektrisch rijden ook niet. De auto is het probleem (in ieder geval in Nederland) niet zozeer wat die uitstoot. We moeten steden gaan verdichten qua inwoners en we willen meer ruimte voor groen zodat we wat aan biodiversiteitsherstel en klimaatadaptatie kunnen doen. Waar moet die auto er dan nog bij?

Misschien had de opmerking beter kunnen zijn: dichter bij je huis werken. Lijkt me helemaal geen slecht idee.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 22 juli 2024 14:30]

Het OV in haar huidige vorm is op bepaalde punten zeker voor verbetering vatbaar maar ook dat is een politieke keus om daar geld in te investeren of niet. De overheid steekt het belastinggeld liever in subsidies voor de heilige koe. Het geld verdwijnt op die manier naar buitenlandse bedrijven. Dat geld kan ook gestoken worden in het verbeteren van ons openbaar vervoer of het ontwikkelen van verbeterde vormen daarvan.

Er zijn tal van redenen om alternatieven voor een auto serieuzer te nemen en niet enkel maar stug vast te blijven houden aan die heilige koe. Om een paar nadelen van de auto op te sommen:

- Uitstoot van fijnstof door o.a. slijtage van banden.
- Flinke kosten voor aanschaf, gebruik en onderhoud
- Je moet asfaltwegen aanleggen en onderhouden. Dit is alles behalve goed voor het milieu.
- Geluidsoverlast van wegen en de bijbehorende gevolgen voor de gezondheid
- Tal van verkeersslachtoffers, ieder jaar weer.
- Staan het grootste gedeelte van de dag ongebruikt niks te doen en (schaarse) ruimte in beslag te nemen.

De wereld is niet uit zichzelf complexer geworden maar dat hebben we zo gemaakt en is veelal het gevolg van beleid. Het flexibiliseren van de arbeidsmarkt werkt jobhoppen in de hand. Het bezit van een eigen auto doet dat ook omdat je een grotere actieradius krijgt maar daar kleven nadelen aan. De Nederlander is gemiddeld dagelijks zo'n 50 minuten kwijt aan reistijd, een logisch gevolg van het verder van je werk wonen. Het effect van mobiliteit versterkt zichzelf omdat een deel van de werkende mensen een functie in beslag neemt die door iemand uitgevoerd kan worden die dichterbij woont maar nu ook weer verder moet reizen en weer de plek van een ander inneemt en zo verder. Het fiscaal stimuleren van zaken als leaseauto's en het belasten van de overdracht van een huis werkt dit soort praktijken alleen maar in de hand.

Vergeet niet hoeveel tijd en geld de gemiddelde Nederland gedurende tien jaar (1x verhuizen) kwijt is aan reistijd en kosten voor mobiliteit: 260 werkdagen in een jaar keer 50 minuten maal 10 jaar is ~ 2667 uur aan reistijd. Kosten voor vervoer: €600 per maand (is conservatief) * 12 * 10 = €72.000. Die tijd en dat geld zou ook aan andere dingen besteed kunnen worden die minder belastend zijn voor de leefomgeving,

[Reactie gewijzigd door Jorick op 22 juli 2024 14:30]

Dus we moeten naar meer thuiswerken. En niet met zijn alle tussen 8 en 9, op hun werk zijn. Maar 10 uur of 11 uur of zelfs 12 uur is ook een optie.
Hoe zie jij het voor je dan? We moeten op de een of andere manier elektrische auto's stimuleren.
Ik denk niet dat korting op parkeren echt een incentive is voor iemand die het toch al niet breed heeft, om een EV te kopen.

Dat EV's weinig onderhoud nodig zijn, komt vooral omdat de auto's nu in de meeste gevallen nog nieuw zijn, natuurlijk hebben ze dan weinig onderhoud nodig. Mijn auto uit 2012 had dat in het begin ook niet, maar die begint nu af en toe toch ook wel de nodige onderhoud nodig te zijn, 10 jaar later dus.
We hebben een stimulans nodig om de markt open te breken
Dat niet alleen. Hoe meer een EV verkocht wordt, hoe meer R&D gedaan kan worden in verdere ontwikkeling van de EV. Hoe meer geproduceerd en verkocht kan worden, hoe lager de prijs wordt. Subsidies vanuit de overheid zijn leuk om de verkoop van EV's te stimuleren, maar hebben ook niet het eeuwige leven. De subsidiepotjes ervoor worden immers ook steeds kleiner en zijn dus ook steeds sneller leeg;
nieuws: Nederlandse subsidiepot voor nieuwe EV's is na vijf maanden leeg
nieuws: Nederlandse subsidiepot voor nieuwe EV's in 2022 is voor 80 procent leeg
nieuws: Restant van subsidiepot 2021 aanschaf nieuwe elektrische auto's is na...
nieuws: Subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's is na een week leeg

De potjes lijken inderdaad wat minder snel leeg te lopen, maar staat tegenover dat er per subsidie aanvraag ook minder uitgekeerd wordt. Uiteindelijk stopt de subsidie ook volledig en dan moet de markt zichzelf zien te redden. Het zou mij niet verbazen als fabrikanten met hulp van garages of importeurs alsnog gaan lobbyen oid om toch maar weer een potje te krijgen. ;)

En wellicht wat minder van toepassing; nieuws: Nederlandse subsidiepot voor elektrische vrachtwagens is binnen dag leeg

Ook is in 2020 al de verwachting uitgesproken dat 'het potje' wel vaker leeg zou gaan: nieuws: Kabinet verwacht dat subsidiepot voor EV's ook in komende jaren uitge...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:30]

[...]
Ik denk niet dat korting op parkeren echt een incentive is voor iemand die het toch al niet breed heeft, om een EV te kopen.
Dat denk ik ook niet. Het is een lokkertje, maar zal op het geheel niet zoveel uitmaken.
Dat EV's weinig onderhoud nodig zijn, komt vooral omdat de auto's nu in de meeste gevallen nog nieuw zijn, natuurlijk hebben ze dan weinig onderhoud nodig. Mijn auto uit 2012 had dat in het begin ook niet, maar die begint nu af en toe toch ook wel de nodige onderhoud nodig te zijn, 10 jaar later dus.
Maar lang zoveel niet als een brandstofauto. Natuurlijk moet een elektrische auto ook nieuwe banden (vaak zelfs, omdat ze als een speer wegsjezen bij verkeerslichten) en gaat er ook wel eens een lampje stuk. Maar een elektrische auto heeft geen olie, filters, distributieriem, koelwaterpomp etc. Allemaal dingen die bij brandstofauto's regelmatig vervangen moeten worden. Inderdaad wel als ze ouder dan 5 jaar zijn. Maar een elektrische auto heeft deze kosten niet. Zelfs de remblokken hoeven bijna nooit vervangen te worden, omdat er wordt afgeremd met regeneratie.
Dat niet alleen. Hoe meer een EV verkocht wordt, hoe meer R&D gedaan kan worden in verdere ontwikkeling van de EV. Hoe meer geproduceerd en verkocht kan worden, hoe lager de prijs wordt.
Precies! Er zit nog ontwikkeling in elektrische auto's. Ze worden nog steeds beter en goedkoper, en dat gaat nog wel een paar jaar door. Het is daarom belangrijk dat we ze wel blijven kopen. En dat gaat beter met subsidie. Uiteindelijk hebben ook de minder vermogende mensen daar wat aan, want alle elektrische auto's die nu worden verkocht, komen over een paar jaar voor gunstige prijzen op de tweedehands markt.
Maar een elektrische auto heeft geen olie, filters, distributieriem, koelwaterpomp etc. Allemaal dingen die bij brandstofauto's regelmatig vervangen moeten worden.
Een elektromotor heeft anders ook bewegende onderdelen, anders blijf je namelijk stil staan. Bewegende onderdelen betekend slijtage, ook elektrische onderdelen kunnen stuk gaan. Hoewel een EV anders is dan een reguliere auto, betekend dat niet automatisch dat de EV onderhoudsvrij is, dat is namelijk niet het geval. Wanneer je slecht omgaat met de accu, zal de accu ook sneller slijten en dus het bereik eerder afnemen.
Precies! Er zit nog ontwikkeling in elektrische auto's. Ze worden nog steeds beter en goedkoper, en dat gaat nog wel een paar jaar door. Het is daarom belangrijk dat we ze wel blijven kopen.
Dat is prima, maar we kunnen het niet overhaasten, sommigen lijken hier te denken dat iedereen binnen nu en een jaar of twee een EV heeft staan voor de deur. Maar ik kan je verzekeren, dat gaat niet lukken.
Zelfs de remblokken hoeven bijna nooit vervangen te worden, omdat er wordt afgeremd met regeneratie.
Ik zie genoeg EV's anders toch echt gewoon remmen (remlichten gaan immers aan). Dus niet iedereen lijkt door te hebben dat je met een EV nu eenmaal anders dient te rijden.
En dat gaat beter met subsidie.
Uiteindelijk moet de markt zichzelf van geld voorzien, that's all I am saying.
komen over een paar jaar voor gunstige prijzen op de tweedehands markt.
Dan is nog maar de vraag in hoeverre zo'n auto dan bruikbaar is, ik denk dat het veel minder is dan menigeen denkt.
Remlichten die aan gaan zegt niks, ook bij voldoende afremmen door regeneratie gaan die aan. Daar hoef je het rempedaal niet voor aan te raken.
Ah, dat wist ik niet.
Alle auto's zijn op dit moment duur.. tweedehands prijzen zijn 20% hoger dan vorig jaar, maar ook ICE's zijn duur. De consumentenprijs tussen een EV en vergelijkbare ICE (automaat met een zelfde vermogen en uitrusting) is over het algemeen goed vergelijkbaar.

Dus een nieuwe auto kopen is per definitie duur.. en niet specifiek voorbehouden aan een EV. Dit komt ook doordat in NL een ICE BPM heeft en dit ook aan kan tikken. In Duitsland moeten ze daarop forse subsidies geven om dat verschil op te heffen.
Volgens mij kunnen "we" beter het OV of de fiets stimuleren. Maak het OV gratis of extreem goedkoop. Er is geen enkele reden om een vervoersmiddel die vooral een luxe is te stimuleren.
Sommige mensen wonen in een buitengebied (omdat dat goedkoper is) en hebben absoluut een auto nodig. Er zijn zat plekken of banen -zonder leaseauto- waar het totaal onpraktisch is om alles op de fiets of met OV te doen. En ik hou er niet van iemands eigen woorden te gebruiken in een discussie, maar dat wordt ook heel vaak vergeten.
Maw, men gaat er altijd maar van uit dat OV de oplossing is, maar in bijvoorbeeld mijn dorp is een rit die met de auto 20 minuten duurt, 1 uur en 3 kwartier met het OV
Er zijn hier in België zelf bedrijven die sollicitanten afkeuren, omdat ze van school komen en nog geen eigen auto hebben en hierdoor dus met het openbaar vervoer moeten komen, maar deze kunnen pech hebben of staken...
Auto's kunnen geen pech hebben? Bijzondere redenatie. |:(
ommige mensen wonen in een buitengebied (omdat dat goedkoper is) en hebben absoluut een auto nodig.
Dat mensen in buitengebied wonen, is echt niet alleen 'omdat dat goedkoper is', waar dat generaliserende idee vandaan komt weet ik niet, maar ik kan je vertellen dat dat ook niet het geval is.
Genoeg mensen die in buitengebied geboren zijn en daar hun familie ook hebben wonen, om een voorbeeld te noemen.
Sonic.
Jazekers de auto laten staan.
Ik weet niet of je wel eens op het platteland komt, dat is namelijk dat groene buiten de randstad.
Een gebied wat door het ov ook steeds meer verbannen gaat worden.
In mijn dorp rijd na 1800 al geen bus meer, en in het weekend al helemaal niet.
En als ik dan geluk heb, dan stopt deze ook nog niet eens daar waar ik zijn moet.
En dan heb ik het nog niet eens over de prijs.
Nee, het ov laat wel een klein beetje te wensen over...een klein beetje maar.
Ik heb mezelf van onder de armoegrens naar grootverdiener weten te werken en ben het met je eens. Ik heb ooit mijn auto weggedaan omdat deze 5 jaar geleden al onbetaalbaar werd. Ik heb die keuze toen bewust gemaakt om wat centjes te sparen wat achteraf goed uitgepakt heeft. Maar dat nu de elektrische rijder zoveel beloond wordt is in mijn ogen redelijk overdreven. Geen BTW en lage km kosten is in mijn ogen al genoeg.
Ten eerste mooi dat je er uit bent gekomen! Ten tweede heb je wel een punt, het is inderdaad scheefgegaan. Ik ben pro beloning maar het inderdaad wel "eerlijk".
joh doe ff normaal, alsof iedereen die geen 14K kan missen voor een zoe (waar dus ook accuhuur bijkomt), maar gewoon niet naar hun werk moeten of boodschappen moeten doen..

Vergeet niet dat er delen van het land zijn waar je met het OV helemaal nergens komt, en laat dat nu net ook de regios zijn waar wonen nog soort van te betalen is.
Ik snap dat je geïrriteerd bent maar ik koop al jaren, voor een compleet gezin, boodschappen met de fiets. Verschil tussen kunnen en willen. Dat er buitengemeentes zijn waar de afstand groter is kan maar de tendens is dat mensen auto's als een recht zien en dat is het gewoon niet, zeker in tijden waarin wij als mens teveel verzieken (doe ik ook, ben niet heilig).

Beste maat is agent in Amsterdam maar woont in Rotterdam. Ik snap gewoon niet dat hij niet hier werkt. Is een utopie als, de mensen die het kunnen, dichtbij hun woonplaats werken maar toch.

Maar ik ben wat meer met milieu en toekomst van de kinderen bezig zeg maar. Aan de andere kant kant had Pudingbuks hierboven ook een punt, ik ben pro stimulering maar het gaat wel de "scheve" kant op.
Je vergeet denk ik dat een auto voor sommige mensen die het niet breed hebben alsnog een noodzaak is... denk alleen eens aan de situatie van het hebben van een gezin? Of je bent misschien minder valide? Punt is dat dit soort voordelen alleen maar de zakken spekken, of beter gezegd minder leeg maken van de mensen die financieel doorgaans (veel) meer draagkracht hebben en dat de mens die niet de middelen heeft hiervoor het volle pond moet blijven betalen, zelfs ervoor betaald in zekere zin via belastingen enz.

Ik verdien ansich prima maar gooi ook niet zomaar even vele duizenden euro's op tafel om elektrisch te kunnen rijden, nog niet eens gekeken naar praktische zaken dat ik in een appartementencomplex woon en niet de mogelijkheid heb om thuis te laden en er in het hele dorp misschien 10 openbare laadpalen te vinden zijn en de paal het dichtst bij huis 5 straten verder is. Ik zou met het openbaar vervoer naar mijn werk kunnen gaan uiteraard, maar dan ben ik minstens 2x 2 uur per dag aan het reizen t.o. 2x 40 minuten met de auto... vrije tijd is ook een hoop waard, OV is dus niet echt een optie.

TL;DR... wat jij stelt is ENORM kort door de bocht redeneren, er zijn vele redenen te bedenken waarom iemand een auto nodig heeft maar door omstandigheden de keuze voor elektrisch lastig tot onmogelijk is en OV ook niet tot de realistische opties behoort.
Je vergeet denk ik dat een auto voor sommige mensen die het niet breed hebben alsnog een noodzaak is... denk alleen eens aan de situatie van het hebben van een gezin?
Dat ging bij ons in het gezin toen ik opgroeide anders prima zonder. Af en toe als het wel nodig was een auto huren of lenen (sporadisch) en verder alles van jongs af op de fiets. Niks mis mee in een middelgrote stad. Prima te doen.
Je bedoelt dat iemand 14k uitgeeft zodat jij zijn uitlaatgassen niet hoeft in te ademen als je door de stad loopt. Die gun je geen voordeeltje. Alsof je met een auto van €1k niet veel goedkoper uit bent.

Weet je wat nog erger is? Fietsers. Die mogen gratis parkeren. En ze kopen niet eens brandstof of elektriciteit. Dus geen belasting en accijns inkomsten. En dan ook nog eens geen wegenbelasting of WA verzekering. Geen bpm op de aanschaf van een fiets. Kost de staat ieder jaar miljarden. Meteen verbieden die hap. }:O
Maar er worden nu meer e-bike verkocht dan gewone fietsen en die betalen ook voor de stroom :)
Tja, de meeste EV's zijn nog altijd geleased, die worden een paar jaar gebruikt en worden vervangen wanneer het contract voorbij is. Dergelijke auto's mogen blij zijn als ze daarna door de lease maatschappij verkocht worden. Bij EV's zitten maar weinig mensen op occasions te wachten; men weet niet hoe de batterij (en dus het bereik van de auto) er aan toe is, soms zijn dergelijke auto's ook compleet uitgewoond wanneer ze terug komen bij de lease-maatschappij. Dat dergelijke auto's dus vooral geëxporteerd worden is niet vreemd, anderen nemen er wel genoegen mee, die domme Hollanders betalen de prijs voor de nieuwe wel. Maar dat een auto best langer meekan, dat vergeet men even, dat de auto aan het einde van het leasecontract waarschijnlijk staat te verstoffen, vergeet men even, want de chauffeur rijdt immers elektrisch, die moet beloond worden.
Nou om daar serieus op aan te haken: ik woon zelf in Gouda, maar daar is op drukke dagen geen parkeerplaats te vinden voor je fiets in de binnenstad. Ik zeg weleens gekscherend dat met de auto gaan makkelijker is.
Ik weet niet of je een grapje maakte of serieus bent maar misschien nog wel een punt. Enkele 10tjes per jaar voor de fietsers om de fietspaden te onderhouden (ideale situatie hè). Zou het zelf niet erg vinden ;)
Het punt is vooral dat je wenselijk gedrag best mag belonen. Als dat niet al automatisch gaat.

Zo zit er bijvoorbeeld ook subsidie op stoppen met roken campagnes. Terwijl het voor de accijns en de pensioenfondsen veel beter is als je een paar pakjes per dag oprookt.

Inkomsten zijn voor de overheid een middel om een doel te bereiken. Niet een doel op zich (in de ideale wereld).
Probeer het maar eens met een gezin van 5 of meer personen in je Renault Zoe. Wij zijn zelf met z'n zessen. Beneden de 50K kom ik niet met een tweedehands. Dan nog ligt er bij mij twijfel aan de capaciteit; als je te maken krijgt met een accu wissel bij Tesla is het toch weer een leuke middenklasser die je mag betalen.

Daarnaast is het gros van de auto's die verkocht wordt echt niet in de prijsklasse 15K en hoger, maar eerder 10K en lager. En die 10K is dan al een vrij hoge bovengrens. Dat spaart een Jan Modaal niet zomaar bij elkaar. Nu ben ik geen Jan Modaal en heb ik niets te klagen, maar daar gaat het mij niet om. Ik zie dit als een verkeerde incentive. That's it.
Een gezin van 5 is niet bepaald representatief voor een gemiddeld Nederlands huishouden. Edge cases houd je altijd.

Accu's hebben zich eigenlijk al lang bewezen. Koop een VW TSI waar de DSG onder de olieslurper vandaan valt en je kan ook een tweedehands wagen aan reparatiekosten aftikken. Exemplarische problemen houd je echter altijd.

Dat gezegd hebbende denk ik wel dat het voor Jan Modaal niet makkelijker gaat worden op een EV over te stappen. Tot voor kort groeide het geld aan bomen, maar met de stijgende kosten zie ik het budget wat men eventueel voor een EV zou hebben gehad in duurzame investeringen in en rond het huis verdwijnen. Je kan het maar één keer uitgeven. Dat kon nog wel eens een dingetje worden.
"zo vermogend ben ik niet"

wel 14k uit kunnen geven.

Ik kocht een autootje van 4k toen ik niet zo vermogend was.
https://www.autoblog.nl/n...t-2021-tot-nu-toe-1042396
In totaal kwamen 6.151 EV’s via de import binnen(van jan 2021 tm okt 2021), terwijl er 2.622 ons land verlieten via export. In 2020 kwamen er 3.351 ons land in via import en gingen er 1.075 het land uit door export.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...al-stekkerauto-s-zet-door
In 2020 werden 73000 ev’s verkocht.
Ik weet niet waarom jij het slim vind om letterlijk een leugen te vertellen, maar okay.

Edit: in 2017 werden 8000 EV’s verkocht. Als we er vanuit gaan dat EV’s een paar jaar oud zijn, als ze verkocht worden.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 14:30]

Veel mensen kakelen maar na wat ze in de kantine en op verjaardagen opvangen.
ik vondt het nog steeds een behoorlijk aantal voor auto's die wellicht gesubsidieerd zijn.
En wij krijgen meer gesubsidieerde ev’s er voor terug. Voor elke subsidie auto die we exporteren, importeren wij 3 terug.
Zowel jij als @gekeren hebben gelijk. Een goede vriend heeft een management functie bij een van de grootste lease bedrijven van NL en >90% van de EV's die uit de lease gaan worden geëxporteerd naar het buitenland.

Ik reageer doorgaans alleen op onderwerpen waar ik kennis van heb; dat zouden meer mensen moeten doen. Want als als ik naar die gemiddelde reactiescore kijk, staan er heel veel onterechte minnen en plussen. Mensen reageren hier blijkbaar hoofdzakelijk vanuit hun gevoel en niet met verstand.
Als de leasemaatschappij een goede contact in het buitenland heeft en alles in bulk opkoopt. Dan kan ik het heel goed begrijpen. Anders moeten ze misschien alles in NL per stuk slijten aan particulieren.
Ben benieuwd of wat de leasemaatschappij doet de standaard is.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 14:30]

Even vanuit het verstand beredeneerd: weet je zeker dat hij geen hybrides bedoelt? Er zijn namelijk nog weinig BEV’s die uit de lease komen, de meeste staan op vijfjarige contracten vanwege het minimale onderhoud en 5 jaar terug kon je een Model S, Ioniq, Zoe en Leaf krijgen en dan hield het wel op. Al dezen staan ruim aangeboden op autoscout, MP enzovoort. Juist de hybrides hadden een verkooppiek rond 2015, mede bekend van de Outlander, Ampera ed. Dat die bij bosjes naar het buitenland gaan kan ik me nog wel voorstellen.
Dat zou je tegen kunnen gaan door een deel van de subsidie terug te eisen van de verkopende partij. Dat percentage staat op 100% als deze voor het eerst op kenteken wordt gezet. Voor elk jaar dat de auto op NL kenteken staat, gaat er bijvoorbeeld 7,5% af. Als de auto naar 4 jaar het buitenland gaat, dan moet je dus 70% van de subsidie terug betalen...

Op deze manier kun je met subsidie echt het Nederlandse wagenpark vergroenen. Na 3, 4 of 5 jaar komen ze dan in handen van de eerste particulieren. Zo'n systeem hebben ze in Noorwegen ook. Hierdoor gaat vrijwel geen enkele hybride of EV naar het buitenland...
Ik rij in een nissan leaf. Prive. Ik ben niet vermogend. In welke categorie mag ik mijzelf indelen?
Jep, en waarschijnlijk heb je dan ook genoeg vermogen voor een eigen huis, met hypotheekrente aftrek enz. Kun je ook fijn zonnepanelen op dat huis leggen. en zo stapelen de voordelen lekker op voor de wat beter bedeelde onder ons.
die voordelen hebben die mensen niet zonder dat ze eerst hele grote bedrage uitgeven.
400.000 euro hypotheek, 20k per jaar aflossing en rente en dan een voordeel van 3k aftrek.
Zonnepanelen eerst 7k investeren, dan 1k voordeel.
EV eerst 14k investeren en dan 2k voordeel en daarna goedkopere cost of ownership.

Die voordeeltjes kortingen op de investeringen. Het geld is geen kado het is een beperking van de kosten.
Die arme heeft die investeringen niet gedaan, het kost hen niets. Maar krijgen ook geen beperking op die 0 kosten.

Deze redenatie voelt als vinden dat je geld verdient door iets wat je niet wilde hebben te kopen als het in de aanbieding is.
En naar de luchtwegen van iedereen die in de stad woont. Lijkt me belangrijker dan die paar euro korting.
Ligt aan het bereik wat je nodig hebt. Wij hebben onze tweede auto nu als EV want die hoeft maar 100km te doen in de praktijk. Dus dat is nu wel lekker met de huidige benzineprijzen.

Echter vind ik de korting voor parkeren echt belachelijk. Dat houd dus in dat men jaren lang teveel heeft betaald voor het parkeren en dat gemeentes dikke winsten hebben gemaakt hierop.

Voor mij weer een reden om niet naar de stad te gaan.
Genoeg EV’s die geen SUV zijn…
Tja, in sommige steden is het goedkoper om rondjes te blijven rijden terwijl je vrouw shopt dan om te parkeren.
Volfens mij wordt er gewoon geprobeerd om total cost of ownership van EV omlaag te drukken zodat het wél betaalbaar wordt. Aanschafprijs wordt al gesubsidieerd. Wellicht kan het kabinet wat doen aan financeringsopties voor EV omdat het nu een grote smak geld is op het begin.
De manager met 4x modaal rijd nu in een gesubsidieerde Tesla van de zaak, en krijgt korting op parkeren.
Jan modaal rijd voor 2,50 per liter en parkeert voor het volle tarief.
Je hebt met een oplaadbare auto al meer voordeel, gewoonweg meer plekken ter beschikking omdat een brandstof auto niet op een laadpaal parkeerplek mag bijvoorbeeld. Meestal zijn ze dan ook nog eens op een gunstigere plek, lekker vooraan bij de Efteling bijv. (Op zich logisch want je gaat niet kilometers koper in de grond leggen maar je maakt de plekken daar waar dat het makkelijkste is qua infrastructuur).
Dat is het geval met vrijwel alles dat ze doen om EV's te stimuleren.

Ik heb liever dat ze al dit geld in elektrische vrachtwagens en stadsbussen pompen, die hebben meer uitstoot dan de gemiddelde straat aan woon-werkverkeer in een week, en daar help je niet alleen de welvarendere medemens mee.
Als we overal en altijd de armen eerst moeten bevoordelen voordat we misschien iets doen voor de hogere inkomens kunnen we net zo goed meteen stoppen met energiebesparing bij burgers te subsidieren. ALLES vergt in die categorie een investering en Jan Modaal blijft door de bank genomen toch liever kiloknallers kopen dan eens naar een extra laag isolatie te kijken.

Jan Modaal zou over de hele breedte minder belast moeten worden, maar daarvoor moet je naar hogere vlakken zoals inkomstenbelasting en btw kijken. Je moet dit puur zien als motivatie om uiteindelijk de hele bevolking naar EVs te bewegen.
Waarom toch altijd dat populistische arm-rijk gedoe? Wat moet er dan wel gebeuren? De taksen omhoog zodat ook Jan modaal een EV met mega subsidies kan betalen of de EV voordelen gewoon stopzetten? Zo werkt het niet.

Uiteindelijk zijn het de rijkeren die de grote shift naar EV’s moeten bekostigen en initiëren. EV’s zijn vandaag nu eenmaal duur en ICE goedkoop en veel mensen grijpen naar een nieuwe ICE omdat ze nog bang zijn van een EV.

Als je niets doet als overheid koopt niemand een EV komt er nooit een EV shift.

Zowel steden, gemeenten en provincies moeten inzetten op EV’s zodat er voldoende laadpalen zijn, voldoende elektriciteitsaanvoer etc.

Jan modaal zal wel snel kleinere en goedkopere EV’s kunnen kopen. In 2027 zouden EV’s goedkoper moeten zijn dan ICE.

Eens dat punt bereikt is kan je al die maatregelen terugdraaien.

Het is zoals de komst van het internet. Eerst waren er zakelijke klanten, overheden betaalden subsidiëerden de aanleg van zeekabels en het aansluiten van universiteiten en pas daarna is dat naar jan Modaal gegaan omdat het goedkoper en toegankelijker werd. Incl de computerhardware. Hadden we toen ook die subsidies moeten stopzetten omdat jan modaal op korte termijn last had van een informatieachterstand?
Ik begrijp je punt, en ik denk ook dat dit vooral de meer vermogende consumenten gaat raken. Maar ik denk ook even dat jet het anders moet zien hier: het doel is niet armoedebestrijding of het aanpassen van het verschil in arm en rijk. Het doel hier is minder uitstoot door over te gaan om elektrische voertuigen. Daarvoor kan dit evengoed effectief zijn. Immers: in dezelfde auto maakt het niet uit hoeveel je verdiend wat je uitstoot...
Of we moeten een keer af dat iedereen een XL bak rijd. Tegenwoordig wil iedereen een SUV, terwijl je 99% van de tijd prima uit kan met een kleinere auto. Die ene keer per jaar op vakantie met de auto naar Frankijk kan je prima een auto lenen/huren.
Juist door dit soort stimulerende maatregelen wordt de markt sneller volwassen en komen meer occasions beschikbaar. Dat dit soort stimulerende maatregelen werken bewijst Noorwegen.

Het is echt nóóit goed voor sommige mensen. Altijd negatief zijn als het niet direct in hun portemonnee komt.
Ik zie Jan Modaal anders vaak genoeg rondrijden in een auto waar hij ook een 2e hands EV voor had kunnen kopen.
Het gaat om de uitstoot terugdringen binnen de stad en het terugbrengen van het geluidsniveau,
Daarnaast denk ik dat dit voor een hoop mensen toch weer een stimulans is om te kijken of een ev haalbaar is.

Het stukje dat lease rijders een voordeel zouden hebben spreek ik deels tegen, een hoop mensen vergeten dat als je functie het toelaat dat je in aanmerking komt voor een lease auto, dan is de auto een onderdeel van je salaris, waar je dus gewoon voor werkt, daarnaast betaal je als leaserijder gewoon een netto bijtelling en vaak ook nog een extra bijdrage.
Elektrische auto's zijn helemaal niet meer zo duur. Het is enkel de investering in de wagen die hoog lijkt maar wat mensen nu voor benzine betalen ten opzichte van stroom is echt flink besparen. Binnen slechts een jaar of 2 heb je het verschil al terug verdiend.

Ik rij zelf een Tesla Model S. Ja peperduur toen ik hem kocht in dec 2017 voor meer dan een ton. Maar ik laad gratis met superchargen en zonnepanelen thuis kost het mij ook maar een 5 tot 10 euro om er vervolgens 400km mee te kunnen. Met ong 200.000 km op de teller heb ik al 40.000 euro bespaard aan benzine in 4,5 jaar en hij kan nog flink aantal jaartje mee. Onderhoud is ook flink lager uitgevallen dan toen ik een BMW reed. Tevens heb ik tot nu toe ruim 4,5 jaar geen wegenbelasting hoeven betalen.

Voor ongeveer 40.000 euro kun je op marktplaats al een nette Tesla Model 3 aanschaffen met lekker veel range en een stuk efficienter ook dan de Model S die ik rij. Als je eens bedenkt hoeveel je bespaart ten opzichte van de huidige benzine prijs en wegenbelasting nu heb je het verschil in slechts maanden al terugverdiend tegenover vergelijkbaar luxe benzine wagens. Je zou zo maar eens 300 tot 500 euro per maand kunnen besparen als je wat kilometers maakt.

Er zijn ook goedkopere EV opties dan Tesla's waar dat zelfs nog gunstiger ligt.

Dus nee, ben het absoluut niet eens dat het voordeel bij lease rijders ligt. Prive rijders hebben er in mijn ogen juist meer profijt van want ik zal deze Tesla nog wel 5 jaar rijden persoonlijk en zal dan de aanschafprijs al aan besparing terug verdiend hebben voor ik deze inruil. Garantie voor de batterij is overigens 8 jaar onbeperkt kilometers dus ik zit nog zeker 3,5 jaar veilig met de batterij.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 14:30]

Dat is echt wel een beetje achterhaald hoor. bv. een Nissan Leaf begint bij 31k. Dat is best te behappen voor particulieren. En dat is dan nog exclusief die subsidie.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 22 juli 2024 14:30]

Ik denk dat jij je een beetje vergist in het eigen vermogen van pakweg 50-60% van de Nederlanders. Daarnaast is voor veel mensen een leasebedrag van 300 euro of hoger ook niet op te brengen. Nogmaals, ik zit in een redelijk gezegende groep (alleen een 6 of 7 zitter EV is nog even onbetaalbaar voor mij, terwijl ik die met mijn gezin wel nodig heb maar soit, een jaar of 2 langer sparen), ik ga ook om met redelijk vermogende mensen, dat is een beetje mijn sociale cirkel, maar dat is niet de gemiddelde Nederlander. En zeker niet al die mensen die onder de gemiddelde Nederlander zitten.
Dacia Spring, 20k of 299 pleuro in private lease all in. Doable voor Jan Modaal me dunkt. Equivalent aan bijvoorbeeld een Suzuki Swift. Occasions zijn nog vrij schaars maar dat is met de meeste nieuwe autos het geval.

[Reactie gewijzigd door GugPanub op 22 juli 2024 14:30]

Een Jan Modaal met 36K bruto met een leuke hypotheek of hoge huur, hoeft maar een jaartje of 6 niet op vakantie om een Dacia Spring te kunnen betalen. Die 300 euro per maand kan hij echt niet missen. Je schat het gemiddelde inkomen echt wat te hoog in.
M’n punt zegt meer iets over de door je gesuggereerde vergelijking met benzineauto’s. Vandaar de Suzuki Swift in m’n reactie me dunkt.

P.S. de standaard uitgave aan een auto schijnt 15% te zijn, met het modale inkomen van ruim 3000 euro per maand is 300 euro dus gewoon dik binnen de vuistregel. En de benzinekosten tellen niet bij een spring, wel de energiekosten maar uit ervaring moet dat binnen de ruimte die er in de vuistregel nog is ook prima kunnen.

Maakt mij verder niet uit wat mensen kopen. Alleen de suggestie dat dergelijke autos onbetaalbaar zijn wordt langzaam maar zeker achterhaald.

[Reactie gewijzigd door GugPanub op 22 juli 2024 14:30]

3000 euro bruto is pakweg 2400 netto. Veel gezinnen hebben 1 zo iemand die het geld binnen brengt. Pakken we een normale hypotheek van pakweg 900 euro per maand (of huur), gemiddeld (nu) 250 euro aan energielasten, laten we zeggen ongeveer 350 euro aan verzekeringen (zorg, woning, AV), boodschappen 400 euro per maand, abonnementen 100 euro per maand (mobiel, tv, internet, bellen)), water, gemeentelijke lasten 100 euro per maand. Laten we dan nog 100 euro (gemiddeld) aan kledingbudget doen, misschien een keer een hapje eten. Nog zorgen voor een klein beetje sparen (je moet wel een buffer hebben, 100 euro misschien? Dan houden we welgeteld 100 euro over. Dat is utopisch, want ik heb de bedragen vrij laag aangehouden voor een stel zonder kinderen. Modaal inkomen is geen vetpot.
Zo kun je alles beredeneren. Kom zelf namelijk met een gezin niet aan die boodschappen en dat spaarbedrag. Zo kun je ook geen benzine-auto betalen (zoals de Suzuki Swift) dus dan zou je kritiek zich niet op de onbetaalbaarheid van de elektrische auto moeten richten maar op de betaalbaarheid in het algemeen.
Ook de armen hebben voordelen met een schone lucht.
Denk je ook aan de uitlaatgassen en de geluidsverontreiniging?
Mooi man. Dus de mensen die het geld hebben (of de baan) om in een relatief dure elektrische wagen te rijden worden gematst bij het parkeren terwijl de mensen die zo'n wagen niet kunnen betalen de volle mep mogen aftikken :X

Ik snap dat je het gebruik van fossiele brandstoffen wilt ontmoedigen, maar ik weet niet of dit de manier is.
Eens. Dit stinkt een beetje naar rijken-worden-rijker;armen-worden-armer.
Onzin. Je kunt ook een privé brandstof auto wegdoen en private leasen of deelauto gebruiken. Bij steden vaak transferiums om goedkoop met ov stad in te komen. Ov is ook een optie dus waar een wil is... Zal vast niet voor iedereen gaan maar wel voor merendeel.
Je lijkt voor te stellen dat iemand die minder geld te besteden heeft dan maar genoegen moet nemen met minder eigendom of flexibiliteit om in aanmerking te komen voor voordeel?
Ik ben het niet oneens hoor, maar als je structureel oneerlijk voordeel voor de rijken wilt aanpakken, dan is dit parkeergebeuren natuurlijk pinda’s.

*kuch* hypotheekrenteaftrek *kuch*
Prive leasen? Het enige waar je geld voor zou moeten willen lenen is een huis.....
Prive leasen is niet hetzelfde als geld lenen voor een auto. Je bent immers niet zelf de eigenaar van de auto. Er zijn ook veel private lease contracten waar je onderuit kunt als je bv je baan kwijt raakt. Iets dat je niet kunt als je geld leent om een auto prive te kopen. Of het wenselijk is en verstandig laat ik even buiten beschouwing, maar leasen is niet geheel gelijk aan geld lenen.
Indirect is dat het wel, kan je discusieren over de termologie, kredieten in de basis is gewoon een vorm van lenen:
Het BKR registreert kredieten in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Voor private lease wordt de code OA (Operationele Autolease) gebruikt. In de registratie wordt 65% van het totale leasecontract opgenomen
Het is geen krediet, want jij schaft de auto niet aan. Dus jij krijgt geen geld om iets aan te schaffen. Dit is wezenlijk anders. Bij een lening voor de auto of voor een huis (hypotheek) ben jij de eigenaar van het object en heb je een lening open staan. Er kan onderpand tegenover de lening staan, zoals bij een hypotheek, maar dat hoeft niet. Een lease contract is meer te vergelijken met een huur contract. En is ook voortijdig opzegbaar onder bepaalde voorwaarden (verlies van baan, ziekte, etx), een lening is dat niet. Deze is hooguit voortijdig af te lossen, vaak met extra boete.

Het is geregistreerd bij het BKR, omdat je wel een betalingsverplichting hebt waar je niet zo maar onderuit komt. Waardoor het wel meegenomen wordt in een BKR check. En wat overigens ook verstandig is, dat dit wordt gedaan.
Ik doe het nog 1x:
Centraal Krediet Informatiesysteem

https://www.vandale.nl/gr...enis/krediet#.Yqua5sFBxyE
2. lening

Kan je hoog en laag springen met regeltjes en voorwaarden, ik praat puur over de naam en de termologie. Huren is ook niets anders dan langdurig lenen, er is een eigendom, een verplichting en een schuld. Voorwaarden van opheffing/vrijstelling (welke gewoon 'verzekerd' zijn, zoals je ook bij hypotheek/lening kan) maakt het in de basis niet anders, de beindiging vind plaats als je het gehuurde weer teruggeeft, dat zijn gewoon de specifieke regeltjes die gemaakt zijn (en lang niet altijd van toepassing) bij zulke constructies.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 22 juli 2024 14:30]

Ja want private leasen is goedkoper dan een oudere gebruikte wagen halen.. 8)7
ja, dit is in mijn geval wel zo,

ik rijd voor mijn werk als constructie bankwerker / lasser, een 200km per dag
dit kost met mijn jaguar x-type 2.2d die ik voor 1945 euro gekocht heb een 25 euro per dag, dus uitgaande van 22 dagen per maand is
550 euro aan diesel, plus 190 per maand aan verzekering en belasting, dus is al een 740 per maand,
doe daar nog een 100 euro per maand bij voor het onderhoud, dus nu ben ik 840 euro kwijt per maand voor mijn jaguar (ik weet het ik kan ook kleiner gaan rijden, maar ik zit wel 2 uur per dag in die auto, dus liever niet) van mijn werkgever krijg ik 19 cent per km voor de brandstof met een max van 100km enkele reis, dus 200 per dag dus weer uitgaande van 22 werkdagen in een maand, krijg ik een 836 euro reiskosten vergoeding per maand. nu komt hij, ik ga nu een citoén é-c4 privé leasen voor 657 euro per maand met 45000 km per jaar ( dit is de max, meer gereden kilometers kosten 0,06 cent per kilometer) na die 657 euro kan ik nog voor 179 euro per maand aan stroom weg rijden, en aangezien ik op mijn werk kan laden voor 0.10 cent per kilowatt ga ik dat makkelijk redden, zelfs met 0,22 cent per kilowatt kom ik aardig in de buurt van de kosten van mijn jaguar :P
Een bedrijf dat zijn werknemers zoveel km laat doen mag wel eens zelf een leasebak aanbieden 8)7
wil ik niet, want dan moet ik bijtelling betalen :P
Geen idee hoe dat in NL kost maar ik betaal 120€/maand eigen bijdrage. (VW golf TD met tankkaart 8-) )
voor de é-c4 is dat geloof ik een 140€ per maand, en dan komt de elektriciteit kosten ook nog bij, nu wordt bijna alles gedekt door de reiskostenvergoeding
Private lease, waar je of een BKR voor krijgt, en dus hypotheek minder kan, of je over het algemeen zelfs meer kwijt ben aan de auto zelf dan die oude barrel die bijna gratis rijd. Of jij kent ergens een private lease regeling waar je gewoon auto's van 5-10 jaar oud (kijk maar eens gemiddelde leeftijd van particulier eigendom auto's).

Oh en begin niet over dat 'rekensommetje is op langer termijn goedkoper', daar ken ik er nog 10 van.
Aan dat (mogelijke) voordeel 'op langere termijn' heb je helemaal geen bal op de dag dat je de aanschafprijs van een nieuwe auto op tafel moet leggen. Die bij een EV pakweg 10k€ hoger is dan bij dezelfde auto als ICE. Dat moet gewoon afgetikt worden voordat je ook maar een meter gereden (of minuut geparkeerd) hebt.

Ik ben zelfs bang dat het steeds verder bevoordelen van het gebruik van een EV - lagere energiekosten, geen wegenbelasting, goedkoop parkeren, etc. - voor de fabrikanten alleen maar een excuus gaat vormen om de kosten voor het bezit ervan kunstmatig hoog te houden. Die veel te hoge aanschafprijs dus.
Yep, mijn angst ook. Ze willen liever maandelijkse betalingen voor de rest van je leven dan dat iets van jezelf wordt...
Hier staan deel auto's maar er wordt mee gereden of het de botsauto's op de kermis zijn. Vaak ook mensen zonder rijervaring. Dat zijn geen auto's waar je serieus mee wilt rijden.
private leasen :+ Ja armen-worden-armer inderdaad.
Lijkt me niet zo'n goed idee.
Je auto wegdoen om tegen een hoger maandelijks tarief gaan leasen. Verzekering, wegenbelasting, onderhoud en afschrijving, uitgesmeerd over dezelfde tijdsspan is het goedkoper om een benzine te bezitten dan wat dan ook te private leasen (uiteraard uitgaand zelfde formaat/klasse auto).
Daarnaast wordt het lease contract ook BKR geregistreerd, dat zou voor velen gewoon betekenen dat ze van net niet naar nooit niet kunnen kopen in de huidige markt.
En dan hebben we nog niet eens gesproken over de kosten van het laten plaatsen van een laadpaal aan huis (immers zou ik mijne aan de deur willen laden...).

Begrijp me niet verkeerd, ik wil heel graag zelfs mijn benzine auto minder gebruiken dan wel niet meer nodig hebben, maar private lease is (voor mij) financieel gewoon niet aantrekkelijk en met het OV zou ik ook oprecht mee gaan als het niet van 15min rijden naar ca 1,5u bus/trein/bus hoppen zou zijn.
Private lease als serieus alternatief?

Let them eat cake 2.0.
Ja, in een tijd dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt lijkt me dit niet echt een 'mooie' oplossing. Probeer dan autoverkeer in stads- en dorpskernen in z'n geheel te ontmoedigen in plaats van selectief te werk gaan. Maak, zoals @FeareX zegt het OV goedkoper. Of zorg voor goede Park & Ride-opties buiten het centrum. Combineer die twee zaken met opties om iedere vorm van autoverkeer in het centrum zelf te ontmoedigen en je bent er ook, maar dan is het wel gewoon een stuk eerlijker voor iedereen.
En toch blijven we lekker VVD stemmen keer naar keer. Ik hoor ze al lachen in hun elektrische wagen.
die rijden niet electrisch, volgens mij rijden die abijna allemaal bmw 5 serie of groter, of audi a8
Hummer H2 maar wel electrisch. Gaaf landje!
Iedereen geeft (terecht) af op de VVD maar vergeet niet dat we een coalitie hebben, waarin D66, CDA en CU net zo schuldig aan zijn.
Je kunt er ook voor kiezen om de parkeer tarieven voor brandstof auto’s te verhogen. Of de normen voor de milieu zones strenger te maken. Ooit zal de omslag naar EV gemaakt en gestimuleerd moeten worden en deze maatregel is een (klein) stapje in de goede richting.
Ooit zal de omslag naar EV gemaakt en gestimuleerd moeten worden
Moet?

Als de EV werkelijk beter zou zijn zouden mensen vanzelf zo'n ding nemen in plaats vanuit de overheid "gemotiveerd" moeten worden tot een product dat men op zichzelf niet wenst.
[...]
Als de EV werkelijk beter zou zijn zouden mensen vanzelf zo'n ding nemen in plaats vanuit de overheid "gemotiveerd" moeten worden tot een product dat men op zichzelf niet wenst.
"als biologische kip werkelijk beter zou zijn dan plofkip dan zouden mensen vanzelf de plofkip latten liggen in de supermarkt"... welke illusie-wereld leef jij in? Mensen gaan massaal voor wat voordeliger is en "na mij de zondvloed"
welke illusie-wereld leef jij in?
Eentje waarin ik geen waarde hecht aan andermans activisme en zaken beoordeel op kosten vs baten.

Als het meerwaarde biedt dan schakelt men vanzelf wel over. Als het geen meerwaarde biedt waarom überhaupt dan mensen paaien met voordeeltjes ten opzichte van de status quo?
Oftewel, na mij de zondvloed.

Blij dat je er in ieder geval eerlijk voor uit komt.
Als je toch naar de kosten kijkt, dan is de tco van een EV op dit moment lager dan van een ICE. Het probleem is dat een prive auto vaak 2e hands wordt aangeschaft en op de EV markt zijn die nu nog schaars. Maar als je een EV koopt is die nu zeker voordeliger op jaarbasis dan een ICE. Afgelopen winter reed ik voor iets meer dan €125,— op en neer naar Oostenrijk. Zie dat maar eens te halen met een ICE.
Zonder overheidssubsidie duurt de introductie van duurzame middelen veel langer, dus een extra stukje subsidie op parkeren gaat zeker helpen.
Tja, we kunnen natuurlijk ook gewoon ICE vervoer compleet verbieden. Het is wat lullig voor de mensen die geen EV kunnen betalen, maar het millieu vaart er wel bij! Helemaal lullig als ze ergens wonen waar OV ook veel te wensen over laat, maar we moeten wat over hebben voor het millieu. En zeker als het anderen zijn die er de dupe van worden... Waarom niet???
En.... Het wordt een stuk rustiger op de weg. Ook fijn voor de mensen die wel een EV kunnen betalen....
idd ze moeten fabrikanten aanpakken niet de bevolking.
en ze zeggen korting het is denk ik eerder dat fossiel brandstof meer moet betalen en eclectisch huidige blijft betalen.
gemeente die korting geven op parkeren laat me niet lachen..
Bedenk wel dat al die electrische auto's die nu gekocht worden door die mensen met veel geld over enkele jaren wel voor de mensen met een kleiner budget op de 2e hands markt komen. Sowieso betalen electrische auto's al geen houderschapsbelasting de komende jaren. En ga er maar van uit dat veel gemeentes helemaal die korting niet gaan implementeren want parkeergeld is een behoorlijk inkomstenbron.
Mensen die geloven in trickle down, Ze bestaan nog!
Wat bedoel je daarmer? Dat je niet gelooft dat er nog veel mensen ijn die een 2e hands auto kopen? Dan denk ik dat jij iemand bent die alrijd een auto van de zaak heeft gehad en veel mensen kent die dat ook hebben, de meeste mensen die ik ken hebben nog nooit van hun leven een nieuwe auto gekocht, dat kunnen ze niet betalen, die hebben meestal al moeite om een 2e hands van max 6.000 te kopen. Zelf vind ik een nieuwe auto het geld ook niet waard, de afschrijving is veel te hoog. En de meeste die ik ken die wel een nieuwe auto kopen zijn mensen die lamg geleden met een oudje begonnen zijn en telkens een stapje hoger/nieuwer kochten tot ze uiteindelijk wel een nieuwe (met inruil) konden betalen.
Waar ik op doel is de neoliberale leugen dat de overdaad van de superrijken naar beneden druppelt. Dat is immers maar heel beperkt mogelijk. Een enkele boekhouder, wat huispersoneel hebben er een baan aan, maar die villa's, dat superjacht en die auto van een miljoen kun je -als de rijkaard er op uitgekeken is- niet over twintig gewone mensen verdelen.

Jouw inschatting over mijn autogeschiedenis is onjuist: mijn eerste auto (usernaam) heb ik nog steeds, en toen mijn baas me een leaseautootje opdrong heb ik me daartegen verzet,; de bijtelling was achteraf inderdaad een dure grap (en een vreselijk gehannes met parkeervergunningen). Dat er uit eigen middelen voor ± 6000€ een tweedehands viercilinder bij kwam, klopt dan weer wel, en die auto hebben we ook alweer 18 jaar. Maar als Zzp'er met een thuiskantoor is de behoefte aan een nieuwe EV gelijk nul.
En omdat een stilstaande auto niet vervuilt is het onzin om een elektrische parkeerkorting te geven. Het leefklimaat in de steden kun je beter verbeteren door meer echt groen: loofbomen ipv bouwen.
Ik denk dat je verder moet kijken dan een Tesla. Zo duur zijn ev’s helemaal niet meer. Voor 19000 euro heb je er al een die 230km ver komt op een lading.
https://www.activlease.nl...ektrische-autos-van-2022/

En als je dat niet kan betalen, is het misschien ook een beter idee om de auto iets verder weg te zetten en dan het ov te pakken. In Rotterdam betaal je dan geen parkeer kosten en Amsterdam is het (afhankelijk hoe laat je aankomt) 1 euro.

Wel vind ik dat er dan eigenlijk ook meer tarieven moeten komen. Ik rij hybride. Dat houdt eigenlijk in dat de auto al rekening houdt met het laatste deel en ik daar full elektrisch rij. Dus er kunnen best tarieven komen op de verschillende categorieën auto’s. Categorieën die we toch al hebben en ook gebruiken in milieuzones.

Overigens waren steden toch al bezig die milieuzones te gebruiken om stikstof terug te dringen en de vervuilende auto’s al buiten bepaalde ringen te houden (waardoor ze daar niet kunnen parkeren). Parkeerautomaten kunnen de juiste tarieven automatisch selecteren aan de hand van het kenteken van een auto.
Dat is toch een goede zet.

Dus nu motiveert het de mensen/bedrijven met geld om een (dure) electrische auto te kopen, zodat ze even goed kunnen afschrijven op de waarde.
Waarna er voor de mensen die het niet kunnen betalen een goede gezonde tweedehands markt met elektrische autos gaat ontstaan.

Of we doen gewoon niks en er veranderd niks, dat kan ook.
Ik vraag me af of een tweedehands elektrische auto met een beetje gezonde accupack wel betaalbaar wordt voor mensen met een kleiner budget. Nu koop je voor een paar duizend euro al een degelijke benzine auto. Dat zie ik niet snel gebeuren met elektrische auto's.
Het gemiddelde verval van accu's is 2.4% per jaar, na 4 jaar heb je dus ongeveer 10% maar de afschrijving van de auto is vele malen minder.
(hier staat 6% na 60.000km, afhankelijk van hoeveel je rijd)

Anderzijds zal een benzine auto ook minder efficient worden, misschien minder snel zeker, maar daar staan weer meer gebruikskosten tegenover.
maar daar staan weer meer gebruikskosten tegenover.
Ja over het totaal ja maar in één keer een nieuw of refurbished accu pakket aftikken in de hoop dat die weer een paar jaar mee gaat is andere koek.
Bij een Renault Zoe is een accupakket huren 60,- per maand ,daar staat tegenover dat je geen wegenbelasting hebt en aanzienlijk lagere brandstofkosten.
Het probleem is alleen dat ik een Renault Zoe lelijk vind
En dat mag, maar dan hebben we het over smaken en dan is geen enkele berekening relevant.
Ik betaal dat nu per jaar niet eens aan onderhoud voor mijn japanse benzine auto (25k km/jr).
Ik denk dat het een paar jaar geleden is dat jij een tweedehands auto hebt gekocht.

Voor minder dan €5k mag je tegenwoordig al blij zijn als je iets in het A segment vindt met minder dan 2 ton op de teller. Wat bij die 1.0 liter 3 cylinders vaak betekent dat iedere apk de laatste kan zijn.
Ook niet helemaal. Die 1.0 3-cilinders (aygo's, C1's, Picanto's) zijn vaak betrouwbaarder dan de iets grotere (peugeot 207/208, Ford ecoboosts (trouwens ook een 1.0 3 pitter, met turbo), Fiat 500's en dergelijke
Je kunt motiveren tot je een ons weegt wanneer mensen of bedrijven het geld niet hebben voor een elektrische wagen. Met de beste wil van de wereld zou ik zo'n wagen niet kunnen kopen, ook tweedehands niet. Ondertussen worden mensen als ik wel in een hoekje geduwd richting opties die simpelweg onbetaalbaar zijn.

Ik zeg niet dat we niets moeten doen, maar ik begin steeds meer het idee te krijgen dat sommige lieden in onze regering of in de overheid volledig enige vorm van realiteitszin kwijt zijn. Als we maar van alles gaan verplichten en afdwingen dan moet men wel gaan verduurzamen. Beetje tijdsdruk erbij, kosten verhogen et voila! 8)7
Minder auto's op de weg is ook verduurzaming? EV's gebruiken nog altijd (veelal grijze) energie. Ik zou er niet vanuit gaan dat de overheid de auto net zo bereikbaar wil houden als deze nu is. Wellicht is het bedoeling dat mensen in jouw hoekje gewoon geen auto meer rijden.

Voor de duidelijkheid: ik pleit hier zelf niet voor. Maar met ideeen als de vlees-taks etc. zou het me niets verbazen als ze je ook de auto het liefst gewoon afnemen.
Ik kan niet beoordelen of jij wel of niet een auto zou kunnen kopen, een Tesla Model S heb je al voor 30k. Dat is niet heel bijzonder voor een tweedehands auto met dergelijke tech aan boord (je hebt veel duurdere, je hebt veel goedkopere).

Maar je erkent ook dat we dus wel iets moeten doen, ook al kun jij in dit geval het op dit moment niet betalen, is stilzitten ook geen optie. Waarom is dit op dit moment dan niet het beste alternatief?
Oh, 30k maar? :D

Nee, maar alle gekheid op een stokje, er zijn enorm veel mensen die dat soort bedragen gewoon niet af kunnen rekenen. Laatst nog in het nieuws dat zo'n 20% van alle huiseigenaren in Nederland het geld niet heeft voor het verduurzamen van hun huis. Dat gaat vaak om vergelijkbare bedragen. Mijn vriendin heeft laatst haar eerste auto gekocht met geld waar ze echt jaren voor heeft gespaard toen ze nog thuis woonde, en dat ging om iets meer dan 15.000 euro.

Natuurlijk moet je iets doen om van fossiele brandstoffen af te stappen, maar het lijkt allemaal nu snel snel te moeten met regels die eisen die er last minute doorheen worden om net op het nippertje klimaatdoelen te kunnen halen die er al jaren liggen. Daarbij wordt er naar mijn mening nauwelijks rekening gehouden met mensen of huishoudens die het minder breed hebben en waarvoor veel zaken gewoonweg onbetaalbaar zijn en blijven. Die mensen die al minder te besteden hebben worden vervolgens met dit soort regeltjes nog eens extra geraakt, dus nóg minder te besteden. Het is makkelijk roepen wanneer het je financieel voor de wind gaat, en hier op Tweakers zitten relatief veel mensen waarbij dat het geval is, maar een akelig groot deel van Nederland heeft een heel stuk minder te besteden.
Dit had ik in een andere reactie geplaatst, en gaat hier ook op:
Maar gekeken naar autos onder de 100.000 km en onder de 15.000,- hebben we de:
Smart
Renault ZOE
Nissan Leaf
Volkswagen E-Up!
Fiat 500 E
Vergeet niet dat we het met Teslas doorgaans over bovengemiddeld luxe autos hebben, maar daar zit ook een klasse onder die wel interessant kan zijn.
Dan nog vind ik 15.000 euro echt een gigantische smak geld om kwijt te zijn aan mobiliteit. CBS stelt dat de helft van de Nederlandse huishoudens dat niet eens aan spaargeld heeft, laat staan dat ze het kunnen missen en nog een fatsoenlijke buffer over houden:
Het mediane spaarbedrag ligt een stuk lager: op € 13.900. Hiermee wordt bedoeld dat de helft van de huishoudens meer geld en de andere helft minder geld heeft dan dit bedrag.
https://www.gripopgeld.nl/blog/spaargeld-nederlanders.html
Dag mag je vinden, het is echter wel de gemiddelde auto.

Uit een eerdere post
En dat er een spaarbedrag is van 14k zal ook vast wel, echter is dit dus ook van mensen die een auto al bezitten (die dus best 15k kan hebben gekost, auto is geen onderdeel van dat spaarbedrag).
Ten eerste klopt je gemiddelde al niet meer. Die is gestegen naar een vette 23k!

Los daarvan zegt een gemiddelde vrij weinig over wat het gros van mensen kan betalen. Daar zitten namelijk ook monsters van wagens tussen die voor tonnen van eigenaar verwisselen en het gemiddelde weer flink opschroeven. De auto's waar de armsten onder ons in rondrijden die worden vaak 'opgereden' en komen niet echt meer op de markt, die eindigen op de sloop.

De gemiddelde Nederlander heeft gewoon niet zomaar 15k liggen om een auto van aan te schaffen. Die zijn blij dat ze het eind van de maand halen.
De reden dat het gestegen is naar 23k is omdat de vraag zo hoog is, dus er wordt wel degelijk veel verkocht.
De gemiddelde Nederlander heeft gewoon niet zomaar 15k liggen om een auto van aan te schaffen. Die zijn blij dat ze het eind van de maand halen.
Even los van Corona is dit natuurlijk onzin, we zijn als Nederland een welvarend land waar in een modaal inkomen hier zeer goed te noemen is.
Even los van Corona is dit natuurlijk onzin, we zijn als Nederland een welvarend land waar in een modaal inkomen hier zeer goed te noemen is.
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/inkomensverdeling

de groep mensen die het met minder dan 30k per jaar moet doen is aanzienlijk. ruim 30% van Nederlands verdient niet modaal. Die groep heeft echt geen 15-25k op de plank liggen.

Dat we welvarend zijn wil niet zeggen dat de rijkdom eerlijk verdeeld is, dat is die namelijk bij lange na niet. en dit soort regelingen maken die kloof alleen maar groter.
Praat eens met een vrijwilliger bij een voedselbank, zou ik zeggen.
Als Elon Musk in een volkswijk een bar instapt is het gemiddelde vermogen van een barbezoeker daar enkele miljarden. Verlaat hij de plek dan is het gemiddelde vermogen 5k.

Daarom nooit gemiddeld gebruiken, dat geeft erg vertekend beeld.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 14:30]

" Het getrimde gemiddelde is het rekenkundig gemiddelde van een reeks getallen, waarvan een bepaald aantal waarden buiten beschouwing gelaten wordt. Gebruikelijk zijn dit enkele van de laagste en hoogste waarnemingen, waardoor het getrimde gemiddelde minder beïnvloed wordt door uitbijters dan het gewone rekenkundig gemiddelde.."

Ken uw statistieken..
Ik betaal om en nabij 2000,- en die rij ik in een paar jaar gewoon op.
Meestal ligt dat zo rond de 4 a 5 jaar.
Red ze de keuring zonder veel poespas dan mag ze nog een jaar blijven.
Zo niet, schop geven.
Sommige vinden dat duur rijden. Dat mag.
Maar met 15000€ kan ik heel wat jaartjes rondtuffen.
Het is maar een auto, kreng moet het gewoon doen, hoeft niet voor de pronk of de show.
Dan koop ik wel een ouwe vw golf en ga bij de drive-in van de mac staan.
Oké, da's dan nog wel te doen ja, al is ook 15k voor veel mensen niet betaalbaar (mezelf inclusief). Echter zitten we dan met het volgende issue: opladen. We hebben een huurhuis zonder eigen oprit. Wel met parkeerhavens voor het huis, maar daar zit nog een openbare stoep tussen. We hebben wel een (volgens mij) openbare laadpaal, maar die staat 200 meter verderop en is vrijwel altijd bezet. Dus zelfs als kunnen we een elektrische wagen kopen, dan kunnen we hem in ieder geval thuis niet opladen :+
Sorry, maar 30 / 15k?

Ik heb helaas een minimum inkomen door mijn beperking, ik mag blij zijn als ik aan het eind van de maand 50 euro over houd om te sparen. Als ik dan even gauw een berekening uitvoer;
(15000 / 50) / 12 = 25 jaar.

Ik kan dan dus met een beetje geluk pas over 25 jaar een EV kopen.
Deze korting is er om de rijke rijker te maken, en de arme armer. Het is discriminatie die ook nog eens door onze overheid wordt goedgekeurd.
Heb je al voor 30K :+ De grootste fout die je kunt maken is investeren in je auto zeker met dat soort bedragen om nog niet te spreken over de maandelijkse lease bedragen die je letterlijk in de sloot gooit als je al het geluk heb dat je weinig naar de garage moet met al die super zuinige en dus instabiele motoren.
De ene keer heb je het over investeren, dan weer over leasebedragen, dan weer instabiele motoren?
Je spreekt jezelf veel tegen, het is OF investeren OF een leasebedrag.
Daarnaast hebben EV's doorgaans aanzienlijk minder onderhoud nodig ten opzichte van een ICE.
Wat heeft Bitcoin er mee te maken?
En waar baseer je op dat een Renault Zoe je niet thuis brengt, welke overigens groter is dan de standaard instap auto's..
Gezonde tweedehands markt? Je bedoelt dat alle Tesla's en Outlander PHEV's na hun lease contract periode allemaal worden geëxporteerd naar het Oostblok of waar dan ook, omdat ze daar betere regelingen hebben die de aanschaf van gebruikte PHEV of EV's bevorderen? Zodat wij hier in Nederland allemaal Ford Kuga's en Mazda CX-5en halen "met een hoge instap", terwijl die dingen allemaal 1/10 - 1/12 lopen? Die gezonde tweedehands markt? Hou toch op.
Volgens mij is het tegendeel (ook) waar.
Want los van de aanschafkosten kun je ook kijken naar het totale kostenplaatje.
Door parkeren met een elektrisch voertuig goedkoper te maken, worden de totale kosten van het hebben + gebruiken van een elektrisch voertuig minder. Daardoor wordt het bezitten van een elektrische auto juist voor meer mensen beschikbaar en niet alleen voor "de mensen die geld hebben".
Parkeren in de stad is duur, maar niet dermate duur dat een korting opeens compenseert voor het kopen/hebben van een elektrische wagen :+
Het goedkoper maken van parkeren zal er niet of nauwelijks voor zorgen dat mensen met minder middelen ineens een EV gaan kopen. De TCO kan van een elektrische auto wel lager zijn, maar als je op voorhand niet beschikt over de middelen om die duurdere EV aan te schaffen heb je totaal niets aan dit theoretische voordeel.

Het verschil in parkeerkosten zal ook weinig mensen over de streep trekken. Mensen met weinig geld vermijden sowieso de stad met bijbehorende parkeerkosten zoveel ze kunnen.
Naar mijn mening komt het er uiteindelijk enkel op neer dat we mensen gaan subsidieren die het toch al niet zo slecht hadden.
Het lijkt me inderdaad niet wenselijk dat een regeling waarbij het doel is dat 'de vervuiler betaalt' er ook neveneffect waardoor minder rijke mensen relatief meer belast worden. Wellicht dat een lening (bij de overheid) voor de aankoop voor een EV deze drempel kan verminderen?

Zonder dat, zal het voor het gros van de gebruikers waarschijnlijk niet leiden tot de aankoop van een EV.
Maar macroschaal zou ik verwachten dat er toch een x,x percent zich misschien net over de streep zal later trekken door dit voordeeltje. Dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van:
  • Hoe de prijsverhouding elektrisch versus niet elektrisch zich zal gaan ontwikkelen aankomende jaren (zelf zou ik denken dat door scales of economy het verschil kleiner zal worden)
  • Waar je woont
  • Hoeveel korting er wordt gegeven
  • of het ook wordt toegepast op bijv. bewonersparkeervergunningen (ter voorbeeld tweede bewonersvergunning Amsterdam Centrum kost 717 euro per jaar Kosten bewonersparkeervergunning Amsterdam)
  • Samenwerking met andere belastingvoordelen voor EV
Gemeenten zitten echt niet te wachten op verminderde parkeerinkomsten. Een korting voor EV rijders zal dus samengaan met een algehele verhoging.

Voor de show zit daar dan misschien een paar maanden tussen, en een opmerking dat het niets met elkaar te maken heeft. Maar de oplettende burger weet natuurlijk wel beter.
Beter dan die oude stinkende autos in de stad. Al zou een verbod van mij daar op ook mogen, alleen dan krijg je dezelfde comments "alleen rijke mensen mogen de stad in".
Ach mijn oldtimer is bijna 40 naar en dan mag ik elke milieu zone weer in :z
Je kunt het ook vergelijken met dit scenario. Je zou een dure auto van 20k kunnen kopen die 5L/100km verbruikt, maar je kunt er ook voor kiezen om een oud beestje te kopen voor 5k die 10L/100km rijdt. Het equilibrium zal ergens na x aantal kilometers bereikt worden, maar daarvoor moet je ook nog eens in rekening brengen dat de dure auto z'n waarde sterker verliest dan de goedkope auto, waardoor dat punt nog verder de toekomst in gaat.

Met andere woorden, al zou je die korting krijgen, zijn de eenmalige kosten (aankoop) een fors stuk hoger. Onderaan de streep zul je er pas na een hoop aantal jaren pas profijt van hebben.
Ik snap wel als het gaat om vaste lasten, dat maakt leven op het moment alleen maar lastiger.
Ik kwam toch al bijna nooit in de stad, ik koop het meeste online (komt de bezorgmeneer het de volgende dag in zijn diesel brengen). En de politiek maar raar kijken waarom het zo slecht gaat met die stadscentra.
Hier rijdt de DHL al in elektrische busjes en zie al meer bezorgdiensten dat doen.
Mensen die minder verdienen dan ik betalen minder inkomstenbelasting, krijgen huursubsidie, krijgen kinderbijslag (ik heb geen kinderen) en hebben allerlei subsidies klaar staan voor allerlei uitgaven die ik allemaal uit eigen zak moet betalen.

Het is nu in eenmaal een feit dat niet elke maatregel gelijk is voor iedereen. Deed maatregel is niet bedoeld om de koopkracht voor iedereen op een gelijk niveau te brengen maar is bedoeld om het wagenpark te vergroenen en de leefbaarheid van de stad te verbeteren. Dat lijkt me een nobel streven en goed besteed geld.
Neem er een tweede (deeltijd) baan bij, heb je ook zo het geld bij elkaar gespaard om een nieuwe auto te kopen. Rond de 30.000 euro heb je fraaie EV's te koop, al is een Dacia nog heel veel goedkoper.
Die mensen die een elektrische auto willen kopen kunnen dat al vinden voor goedkoop. Een Renault Zoe 2e hands kost ook slechts 4.000 euro. En je bespaart er vervolgens flink mee.

Nissan Leaf, Hyundai Kona/Ionic, VW Up EV, Fiat 500 EV, Mini EV, Renault Zoe. Allemaal wagens die nieuw voor 20 tot 30k gaan. Vervolgens betaal je geen wegenbelasting en betaal je ook niet die belachelijke benzine prijzen. Gooi daar 5 jaar overheen en je hebt de aanschafprijs alleen al 2x bespaard.

Iemand die een beetje kilometers maakt kan ieder jaar zo'n 10.000 tot 15.000 euro besparen aan benzine. Ik tankte vroeger 200 euro per week en dat met de oude prijzen. Maak je minder kilometers kun je op zijn minst nog 5 tot 6k per jaar besparen aan benzine. Dan heb je ook na 4 jaar de aanschaf terug bespaard.

Kijk niet alleen naar die aanschafprijs en bereken het zelf. Die benzine versies van deze auto's gaan ook voor minstens 15 tot 20k nieuw als aanschaf.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 14:30]

Mensen die het geld niet hebben, kunnen fietsen, OV gebruiken, lopen, of zich laten brengen/halen.
Geen populaire mening:

Ik vind dit helemaal geen slecht idee, laat de mensen/bedrijven die het kunnen betalen maar dure elektrische EV autos kopen.
Over een jaar of 3 zijn ze goed afgeschreven en ontstaat er een tweedehands markt met elektrische auto's die betaalbaarder zijn.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, gaat het niet altijd op, is er altijd wel een exit te bedenken, maar is niks doen nu echt een veel beter optie?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Bender16 juni 2022 21:21
Over een jaar of 3 zijn ze goed afgeschreven en ontstaat er een tweedehands markt met elektrische auto's die betaalbaarder zijn.
De geschiedenis laat nu al zien dat dit niet waar is. De electrische auto's van 3 jaar geleden zijn nu ook als occasion voor een heel groot deel van de Nederlandse bevolking niet goed betaalbaar / nog steeds duur.De meeste mensen schrijven een auto ook niet in 3 jaar af overigens.
Ik zeg dan ook niet dat de auto meteen voor iedereen beschikbaar moet zijn, vergeet niet dat we het doorgaans over luxe autos hebben.
Je hebt een Tesla Model S momenteel al vanaf 30.000,- en dat is voor een luxe auto niet veel, maar zeker niet goedkoop.

Maar gekeken naar autos onder de 100.000 km en onder de 15.000,- hebben we de:
Smart
Renault ZOE
Nissan Leaf
Volkswagen E-Up!
Fiat 500 E


Dus het is echt niet dat het allemaal onhaalbaar is..
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Bender16 juni 2022 21:33
Die 15K is dichtbij de gemiddelde occasion prijs echter nog veel te hoog tot compleet onhaalbaar voor heel erg veel mensen; juist de doelgroep met oudere vervuilende auto's. Daar waar precies een aanpak nodig is. In jouw voorbeelden krijg je dan een (zeer) kleine EV die voor lang niet alle doeleinden toepasbaar is.
ie 15K is dichtbij de gemiddelde occasion prijs
dat is mijn punt
echter nog veel te hoog
En dit is dan een mening, ik vind 100k ook veel voor een Porsche, ik wil ook wel dat ze de helft kosten, maar ja zo werkt het ook niet.

Je moet denk ik wel rationeel met emotioneel scheiden in dit geval.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Bender16 juni 2022 21:37
En dit is dan een mening
Nee dat is geen mening. Leef je eens in in mensen met een lager inkomen, mede nu de prijzen van het levensonderhoud steeds duurder worden. Gigantisch grote groepen mensen hebben geen 15K om een auto te kopen. Die moeten het met een auto doen van een paar K als ze geluk hebben. Kijk eens wat verder dan je eigen portemonnee.
Natuurlijk is dat wel een mening, dat jij een auto een X bedrag niet waard vind maar een ander persoon vind het dan wel waard maakt het heel erg een mening.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Bender16 juni 2022 21:43
Natuurlijk is dat wel een mening
Je leest niet goed zo te zien.
Die 15K is dichtbij de gemiddelde occasion prijs echter nog veel te hoog tot compleet onhaalbaar voor heel erg veel mensen; juist de doelgroep met oudere vervuilende auto's.
Veel mensen kunnen het simpelweg niet betalen; op ze het nu te duur vinden of niet. Het geld is er simpelweg niet.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Bender16 juni 2022 21:54
Je haalt gemiddelden aan; dat betekent dat mensen hier boven zitten maar hier ook (ver) onder. Kortom je bronnen onderschrijven het punt helemaal niet. Wat als je niet op of boven de middellijn zit zoals zoveel? Dan valt jouw voorbeeld als een kaartenhuis in elkaar en zijn er opeens zeer weinig tot geen opties meer. Denk je dat iedereen die ik een auto van een paar K of minder rijdt dit puur en alleen vanwege een vrijwillige keuze doet; het geld is er toch wel?

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 14:30]

Zijn argument blijft toch gelden, welk bedrag je er ook tegen plakt? Namelijk dat meer verkochte EV's zorgen voor meer goedkope EV's, en meer goedkope EV's uiteindelijk voor betaalbare 2dehands auto's zelfs in de laagste klassen. Je geraakt niet aan een EV van bv. € 3000 zonder eerst meer EV's te verkopen.

Vergeet inflatie ook niet, de occassiemarkt in de ICE sector is ook lang niet meer zo betaalbaar als het vroeger was. De vraag rijst dan ook als auto's niet altijd te goedkoop zijn geweest en we misschien beter meer inzetten in minder autobezit. Dat is niet voor iedereen evident maar geen enkele verandering is dat. Het zal dus stapsgewijs moeten gebeuren en zaken zoals deze (goedkoper parkeren voor elektrische wagens) kan daar een deel van uitmaken.
Inzetten op minder autobezit is niet mogelijk in een land waar buiten de randstad OV niet een makkelijk gegeven is. Er zijn nou eenmaal gebieden zelfs in Nederland wat zonder auto niet makkelijk bereikbaar is. Zelfs industrieterreinen zijn meestal alleen bereikbaar met fiets of auto.

Nee de enige die gaan profiteren van deze acties zijn de mensen die het geld er al voor hebben en wat gebeurd er als de meeste lage inkomens ook elektrisch gaan rijden ? Dan stijgt de prijs van het parkeren vrolijk weer. Bait and Switch.

Laat lekker de rijkere de volle mep voor zulke dingen betalen zonder subsidies en de lagere met grote subsidies. Het is wel duurder, maar het gaat een stuk sneller dan wat er nu gebeurd met allerlei maatregelen.
Dus omdat er mensen zijn die het niet kunnen betalen moeten we het maar niet doen? Dan moeten we ook maar geen nieuwe huizen meer gaan bouwen, want tja er zijn niet veel mensen die 400k kunnen lenen. Je kan niet altijd rekening houden met alles en iedereen. Klinkt misschien cru, maar als we ons hele stelsel gaan baseren "zodat iedereen kan meedoen" komen we nergens.

En vergeet niet, mensen die die auto's kopen van "een paar K" hebben in het begin ook 20 of 30 duizend gekost. Alleen zijn die auto's 10 jaar oud ongeveer. Die tijd moeten we het met de EV's ook gunnen.

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 22 juli 2024 14:30]

En omdat jij het niet kan betalen moet de overheid vergroening niet stimuleren… want dat is niet eerlijk?
Komt ook nog eens bij:
Ik parkeer op een parkeerplaats in een 'centrum'. Mijn auto wordt bijna maandelijks bekrast, gedeukt, of op ander manier beschadigd.
Ik wil hierdoor helemaal geen dure auto kopen.
Ik rij een 'oude bak', want dan kan ik hem na 3/5 jaar naar de sloop brengen of verkopen voor 500 euro omdat die mensen niet klagen over wat beschadigingen. Dit is een bewuste keuze maar wordt hier door niemand rekening mee gehouden. We moeten allemaal maar hele dure auto's kopen en desnoods garages huren om je auto veilig op te slaan.
Dat zijn wel de budget wagens, veel nog zonder snelladen of luchbatterijen die snel slijten.
Je zit dan te kijken naar auto's uit 2012. Reken erop dat je dan maar 80km met die wagen kan rijden.
Voor woon-werk waar je werkgever geen gegarandeerde laadpaal faciliteert gewoon niet haalbaar.
Zeker als je afhankelijk bent van publiek laden is het wel heel gering. Een avond thuis niet kunnen laden en "ja sorry baas, auto was leeg".

Zoe's kosten overigens nog 1200 per jaar aan acculease. De aanbiedingen die dat niet hebben zijn duurder. Nu is dat ongeveer 9000 km aan brandstof, dus waarschijnlijk is het nog steeds iets goedkoper, maar het haalt "het grote voordeel" er wel een beetje af.

Ik zou graag EV rijden, maar ik ga niet al mijn spaargeld in een auto stoppen. Heb ook nog een huis te verduurzamen, dat kost ook zoveel.

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 22 juli 2024 14:30]

die acculease zorgt er wel voor dat de accu vollig beheerd is, dus mocht ie inderdaad nog maar 80km halen kom je in de vervang opties terecht. Gratis. Onze Zoe uit 2014 haalt nog de reeele range van 120km trouwens. Net zoals toen hij nieuw was.
Wat een volslagen wereldvreemde reactie. 30K is een jaarsalaris voor veel mensen die ICE moeten rijden. Dat dat vor jou wisselgeld is fijn voor jou maar echt niet haalbaar voor een gemiddeld inkomen (Zeker met de huidige vaste lasten).

En over dat rijtje auto's. Dat zijn geen van alle goede gezinsauto's. Veel te beperkt in range en bagageruimte. Dus dan zit je inderdaad naar grotere auto's te kijken maar die zijn dus onbetaalbaar.

Behalve voor Bender uiteraard.
Waarom is dat raar?
Tussen de 15k en 18k is wat een gemiddelde occasion kost.

Dat je 30k verdiend wil toch ook niet zeggen dat je ieder half jaar een andere auto gaat kopen omdat je binnen 6 maanden je auto naar 0 afschrijft?
Je trekt toch wel een conclusie die niet klopt.

Dat jij het geen goede gezinsautos vind, ja dat kan. Ik zou niet weten waarom de vergelijking van een basis Skoda Fabia met een luxe Tesla Model S een goede vergelijking zou zijn?
Dat gemiddelde vertekend gigantisch. Een tweedehands Ferrari, Lamborghini, McLaren of andere peperdure patserbak al die nog steeds 5 a 6 cijfers of zelfs meer kost zou met dat gemiddelde niets te doen hebben?

Ga naar eens uitrekenen wat een gemiddelde arbeider in een fabriek verdient en wat hij per jaar kan uitgeven aan transport.
Het vertekend gigantisch? Hoeveel Lambo's en Ferrari's denk je dat er verkocht worden dat dit zo vertekend?
Ik weiger een BMW 320 station die ik gekocht had voor 19k in te ruilen voor een Nissan Leaf waar ik vervolgens 15k voor moet gaan neerleggen.

Zie ons daar als een gezin al in zitten...
Prima toch? Dan blijf je lekker je vervuilende BMW rijden. Dat mag. Maar dan moet je niet klagen dat je niet in aanmerking komt voor groene subsidies.
Ik klaag bijna nooit, alleen wanneer er een Renault Zoë of Nissan Leaf op de linkerbaan blijft plakken met 100 km/h.
Dat ligt eraan, als dat de maximale snelheid is dan is dat prima. Overigens is de gemiddelde EV veel rapper dan de gemiddelde ICE. Het is een beetje een karikatuur wat je hier neerzet.
Vergeet de Stella e-bike niet in dit rijtje.
Als ik Linus Sebastian moet geloven verkopen bezitters in de VS hun elektrische auto voor meer dan ze er nieuw voor betaald hebben :/
En dat hebben we de afgelopen jaren ook gezien met de hybride?
Meeste gingen na de lease naar de export, verkoop prijs voor de lease maatschappij was beter en de inkoop prijs voor de landen waar ze heen gingen was lager dan bij hun lokaal.
Waar baseer je 'de meeste' op? Gezien er geen BPM op elektrische auto's zit zijn de prijzen met het buitenland nagenoeg gelijk.
https://www.ad.nl/economi...d-belastinggeld~a2c11d91/

Misschien wel een artikel van een paar jaar oud maar je ziet als je zoekt op occasions dat het aanbod nog steeds laag is
Dit is 2017 en hybride, dat jaar hadden hybrides BPM en zijn daardoor interessant om inderdaad naar het buitenland te sturen (en niet te importeren, waar in de berekening dan weer geen rekening mee gehouden is).

Echter gaat dit nieuws over elektrische auto's en dat maakt toch wel weer verschil in die berekening.
Over een jaar of 3 zijn ze bij lange na nog niet goed afgeschreven, kijk maar naar de markt, 3 jaar oude auto's zijn op dit moment echt maar een paar duizend euro goedkoper, bij lange na niet de 20-30 duizend die nodig is om zo'n auto een beetje betaalbaarder te maken. Maargoed zelfs een 'simpele' ICE auto is tegenwoordig ook al wel 20K+.
Renault ZOE 2019 - 27.000 km
Nieuwprijs € 24.300
Te koop voor: € 13.950

Ik vind dat een forse afschrijving....
Let wel, dat is dus eigenlijk zonder de batterij, daar moet je maandelijks dus ook nog extra voor bijbetalen tenzij je de accu koopt wat ineens dus ook nog een behoorlijk bedrag zal zijn. En dat ding heeft niet zo'n denderend bereik.
Klopt, 70,- huur per maand maar geen wegenbelasting.
Voor 7.500 km per jaar. Als je 4x zoveel rijd, dat heel normaal is in Nederland. Dan is die prijs een heel stuk hoger hoor.
Ik snap dat je een plaatje van de kosten wil schetsen van maar ik ken helemaal niemand die slechts 7.500 km per jaar rijdt dus de vergelijking gaat hiermee dan ook niet op.
Nouja, ik moet eerlijk zeggen dat ik juist wel veel mensen ken die ver daaronder rijden. 4x zoveel, 30.000km zijn maar heeeel weinig mensen die ik ken, de enige die ik ken die zoveel rijden zijn mensen met een auto van de zaak EN dat ze dan daarvoor veel op de weg zitten. Dus 4x zoveel is echt pure onzin, in ieder geval zeker voor mensen die een 2e hands auto kopen. Denk eerder dat in doorsnee max 10.000 'normaal' is, en dat is dan wanneer je meer dan 15-20km van je werk woont.
Prive rij ik ongeveer 15k kilometer per jaar. Dat is inmiddels al zo'n 10 jaar zo.
Voor mijn werk heen en weer komt daar nog zon 21k bij. Als je in een andere stad werkt dan woont is het zo gebeurd.

Vorig jaar met een vriendengroep alle autos en kosten vergeleken en niemand reed onder de 10k per jaar, ook mijn en hun oudere niet.
Geen idee waar je dan op baseerd dat 10k normaal is. Dat is wellicht voor mensen met werk op fietsafstand die incidenteelde auto pakken.
Dan woon je toch behoorlijk eind van je werk hoor, gemiddeld wonen mensen minder dan 20km van hun werk. Zelfs lange tijd zo'n 6 dagen per week van helmond naar eindhoven gereden, 20-25km enkele reis, en 1x in de 3 weken nog eens 60km op en neer naar mn ouders, en tussendoor nog wat korte ritjes en af en toe richting utrecht, en kwam dan per jaar toch amper tegen de 20k aan. En de meesten in mijn omgeving wonen dichter bij hun werk en werken vaak nog parttime ook, en verder rijden die ook geen excentrieke ritten. Dus waar jij 30.000km als normaal vandaan haalt is voor mij een mysterie, misschien in jouw vriendenkring, maar 30k is echt niet normaal in nederland voor iemand zonder een auto van de zaak.
Het belangrijkste component zit niet in de prijs. Die moet je huren.... De accu. Zonder een accu die eigendom is betreft dit letterlijk een wrak want economisch total loss

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 14:30]

aarom betreft dit een wrak, rijd het niet dan?

De accukost 70 euro per maand, anderzijds geen wegenbelasting en minimale brandstofkosten.
Het heft elkaar aardig op dus.
Die 70 euro pm is meer vaste lasten dan een c1 of aygo uit het jaar kruik.
En dat is met een km beperking van 8000 per jaar erbij.

Wil je meer kost het meer.
Niet voor niets dat die autos zo hard afschrijven
Nee zonder accu rijdt het niet. 70 euro is dus geen keuze en dient in de som aanschafprijs/ afschrijving/gebruikskosten meegerekend te worden.

Ik vind die 14.000 nog te veel, want als je rekent kom je met een benzine auto in dezelfde maat goedkoper weg alleen al t.o.v. de accu huur.

Zeker omdat zo als door @Torched aangehaald is dat de 70 euro voor de accu per maand ook nog een KM beperking van 8000 km heeft.

voor 70 euro maal 12 zit ik op 840 euro.
Daar kan ik al makkelijk voor tanken voor 8000 km.
En dan tel ik de laadstroom niet eens mee die ook nog in die auto moet.
hierom zeg ik dat deze auto als 2e hands ZONDER een accu als eigendom een wrak is.

Dit is niet weg te schrijven tov elke andere auto in dezelfde maatklasse.
m.a.w. dit is economisch gezien klaar.

12 maal een 0 - off topic/irrelevants voor fvdberg in 'Nederlandse gemeenten mogen in 2023 parkeerkorting geven aan elektrische wagens' Top!

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 14:30]

Zonder benzine rijd een auto ook niet, dus ik vind het een rare vergelijking die je dan probeert te maken?
Daarnaast reken je niet alle kosten (of juist voordelen) door dus je vergelijking loopt daar ook al scheef.
ook een benzine auto zonder benzinetank is ook een wrak. Als iemand zegt dat je de benzine tank moet leasen voor 70 euro per maand bij een max aantal km van 8000 per jaar vraag je toch ook of die verkoper wel helemaal tof is..... Batterij is niks anders als een benzinetank.
Met 8000 km per jaar in die electrische klasse is alles te duur.
Ook de wegenbelasting is om verschil te maken in de berekening te weinig. Tientjes werk.

BPM is nagenoeg niks meer dus tel ik idd niet meer mee. Stroom is duur en in de rekensom verpest de accuhuur het eigenlijk al voor de rest erbij is gehaald. Voor minder rijd je een benzine auto die vergelijkbaar is.

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 14:30]

Nouja die zou je na 10 jaar Tesla al wel moeten zien. Maar veel wordt geëxporteerd helaas...
Er zijn 10 jaar oude Tesla's die gewoon nog rondrijden, ik weet niet helemaal wat je daar mee probeert te zeggen?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Bender16 juni 2022 21:39
Jij stelt dat er over 3 jaar een tweedehands markt met elekrtische auto's ontstaat welke betaalbaar zijn. FeareX duidt aan dat dit voor Tesla's in ieder geval niet geldt en dat je ziet dat een groot deel daarvan niet op de binnenlandse occasionmarkt terecht komt maar door gaat naar de export.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 14:30]

Copy paste van eerdere berichten van mij:
2018: Momenteel betaalt een consument gemiddeld € 15.748 voor een gebruikte auto.

2021: de gemiddelde prijs van een tweedehands auto op zijn site afgelopen maand is gestegen naar €20.467
en
Maar gekeken naar autos onder de 100.000 km en onder de 15.000,- hebben we de:
Smart
Renault ZOE
Nissan Leaf
Volkswagen E-Up!
Fiat 500 E
makkelijke vraag, waar denk je dat bijna elke auto is gebleven uit die 'gouden tijden van zakelijke hybride en electrische auto's? Denk je dat die in Nederland zijn gebleven?

Wij zijn miljarden al kwijt aan 'groene subsidie' op auto's die na hun lease-termijn allemaal het buitenland zijn gegaan, Prius, Outlanders, Volvos.

De golf van 2017 is allemaal direct naar 'eigen prive' gegaan, dezelfde mensen die hem reden, rijden hem nu nog steeds tegen een centje van wat die auto's hebben gekocht.
Er zullen vast wel auto's naar het buitenland gaan, anderzijds zijn er ook veel Teslas uit het buitenland naar Nederland gekomen (kjik maar naar de Teslas zonder NAP op marktplaats).
Waarom is simpel, er zit geen BPM op dus de prijzen liggen gelijk. Er is dan ook geen bijzondere reden v van export.

En dat die mensen nog steeds in een EV auto rijden mag toch, dat is hun goed recht? Dat wil niet zeggen dat iedereen dat doet. de meeste die een nieuwe auto hebben willen niet daar 15 jaar in rijden die willen dan ook weer een nieuwe na een tijdje.
Een reden voor export is het vervallen van voordelen en nog te duur voor prive.

Neem een Tesla Model S uit 2013, nieuw destijds grofweg 100k en boordevol extra aftrek en 0% bijtelling voor 5 jaar. Na 5 jaar verviel die 0% en ging dat enorm omhoog naar de hogere bijtelling tarieven van 2018, maar de auto zelf had nog een waarde van zo’n 50k.

Teveel voor privé. Te weinig voordeel voor zakelijk = export.

Bron: was mijn model s en overgestapt naar een nieuwe x die nog wel wat voordelen had. (Weliswaar minder maar 4% bijtelling was nog steeds niet slecht)
Eeuwig zonde dat het geïnvesteerde bedrag aan financiële voordelen dus niet terugbetaald moest worden door de verkopende partij. Dan had de auto wellicht wel op de Nederlandse tweedehandsmarkt gekomen, tegen een lager tarief, wat ze ineens wel een stuk bereikbaarder had gemaakt voor de doorsnee tweedehands koper.

Dat had natuurlijk de afschrijving significant verhoogd, wat men in de leaseprijs had kunnen stoppen. De voordelen die je als zakelijk rijder destijds kreeg waren echter groot genoeg om een dergelijke verhoging af te vangen. Maar visie is een vies woord in Den Haag.
Waarom zou dat terugbetaald moeten worden? Ik heb de auto de volledige 5 jaar tot het einde van de voordelen gereden, hij is niet voortijdig verkocht.

Of bedoel je bij export binnen 10 jaar oid?

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 14:30]

Dat laatste had inderdaad een goed idee geweest zodat de voordelen niet enkel naar de eerste rijder en leasemaatschappij waren gegaan, maar tevens naar de tweedehandsmarkt.

Volledig mee eens dat je zoiets niet achteraf kan invoeren. Spelregels dienen vantevoren bekend te zijn. Dus die kans natuurlijk verkeken.
Maar dankzij die vloot die misschien nu naar het buitenland vertrokken is staat er inmiddels wel een enorm goede snellaad infra langs de snelwegen en staan er inmiddels flink wat laadpalen in woonwijken en in stadscentra.

Ergo: stimulering helpt om een markt volwassen te maken. Linksom of rechtsom.
tweedehands markt met elektrische auto's die betaalbaarder zijn.
Ik pak hier even Tesla als voorbeeld, die dus in een wat hogere klasse zit. Momenteel kun je een van de oudere modellen (2014) niet eens onder de 25k vinden. Onder 25k kun je hele zuinige benzine auto's vinden die in een vergelijkbare klasse zitten (Audi A3 met het 1.4L blok bijv.).
Het gaat zeker nog zo'n 10 jaar duren voordat we uberhaupt betaalbare 2e hands EVs van een middel/hoge klasse zullen zien.
Natuurlijk zijn er de drolletjes van de EV al goedkoop te verkrijgen (BMW i3 of Nissan Leaf), maar daar zou je liever niet in willen rijden, naar mijn mening zijn die voertuigen just e-waste.
Natuurlijk zijn er de drolletjes van de EV al goedkoop te verkrijgen (BMW i3 of Nissan Leaf), maar daar zou je liever niet in willen rijden, naar mijn mening zijn die voertuigen just e-waste.
Begrijp ik, zou ik ook niet doen, maar volgens mij hebben we het dan over luxe problemen.
Wanneer we spreken over auto’s die 50 km range hebben in de winter is de auto m.i. afgeschreven maar ze staat nog gewoon de koop voor 8k.

50 km range is geen luxeprobleem, je hebt een luxeprobleem als je daar genoeg aan hebt :D .
Wat je dus eigenlijk bedoeld is dat we geld moeten geven aan de rijkste en dat dit dan op een gegeven moment bij de wat minder rijken aankomst. Trickle-down economics dus. Gelukkig is dat een beproefd concept dat in de praktijk precies zo werkt als in theorie.
Nee, dat zeg ik niet. Maar leuk dat je woorden in andermans mond probeert te leggen in de hoop dat je gelijk krijgt.
Wauw wat een manier om mensen in een hoekje te drukken. Ik snap dat we moeten vergroenen, maar om al die top managers en succesvolle bedrijfsmensen korting aan te bieden op parkeerkosten vind ik een bijzondere aanpak.

Voor Jan modaal zijn er nog weinig betaalbare elektrische opties. Vandaar vooral ook mijn kijk hierop. Geef mensen gewoon korting op OV, daar heeft potentieel iedereen wat aan.

/rant
Dat argument met korting van OV snap ik nooit, zelfs al is het OV gratis dan nog ga ik liever met de auto en ik denk velen met mij. Het OV is de oplossing niet.

[Reactie gewijzigd door jcbvm op 22 juli 2024 14:30]

Het OV is de oplossing juist wel.

Als automobilist moet je er toch niet aan denken dat al die forenzen naast je in de file staan?

Dat corona het OV-gebruik, en dan vooral de forens, heeft teruggedrongen merk je nu al.
Mijn grootste argument tegen het OV is dat ik niet met andere mensen in een kleine ruimte wil zitten. Dan zit ik liever in de auto met de radio aan in de file.

Daarnaast heb ik jarenlang in de spits met het OV gereisd en daar wordt je niet vrolijk van, vaak overvolle treinen waarbij je de hele rit moet staan in het gangpad of bij de deur. Laat staan het wachten en overstappen steeds.
Wel goed lezen wat ik zeg: de oplossing is niet dat *jij* het OV in moet, je hebt door om voor jou moverende redenen geen zin in.

Maar dat betekent niet dat er niet in OV moet worden geïnvesteerd.

Sterker nog, je bent de enige niet die vanwege de drukte het niet geweldig vind, maar het punt is dat als je daarin investeer, het juist ook prettiger wordt op de weg!

Mobiliteit in Nederland is geen kwestie van of-of, maar en-en.
Openbaar vervoer is de oplossing als er geen zwartrijdende stoere boys in de metro zitten die denken dat ze de dj op een feestje zijn.
Voor de randstad is het een prima optie. Maar als je in het noorden woont is het zeker geen optie. Ik woonde eerder in Heerenveen en werk in Zwolle. Ik heb 2 maanden geprobeerd dit voor mijn werk te doen, maar dit was niet te doen. Afgezien dat de trein bij Heerenveen vaak al vol was en je dus soms al 47 minuten mag gaan staan, ben ik dan nog niet op mijn eindbestemming. Dan mag je in een overvolle scholierenbus om het stuk van het station naar het werk te doen. Kortom ook nog 20 minuten staan in een (party) bus. Daarnaast was er bijna elke week minstens 1 keer problemen op het spoor. Hierdoor was ik vaak of later op het werk, of later thuis.

Nu ben ik verhuist naar een klein dorpje een kwartier van Heerenveen af. Moet geen probleem zijn zou je zeggen. Maar als ik nu met het ov zou gaan, zou mijn reistijd naar 2 uur en 7 minuten gaan(!), voor een enkele reis.

Nu ik dit gelukkig tegenwoordig met de (electrische) auto en ben ik slechts 55 minuten onderweg.

Dus in de randstad zou het best werken, van stadskern naar stadskern, maar voor ook velen geen optie. Nog afgezien van de reistijd is het comfort ook in de spits een heel stuk minder.
Je hoeft niet heel de reis met het OV af te leggen he. Met goede opties qua Park & Ride is rijden naar een stad en het laatste stuk met het OV doen ook prima. Maar parkeren daar spotgoedkoop en zorg dat het OV betaalbaar is (dagkaart voor stad X voor een vast bedrag). Geloof maar dat mensen zoiets sneller zullen verkiezen dan het dure parkeren in de stad zelf, zeker de dagjesmensen. Geen gekut met drukte in de stad, met het vinden van een plekje en je kunt de hele dag overal naar toe met de bus of tram. Ideaal!
Nee, dat gebeurt dus niet. In mijn stad, dat is Eindhoven, is het beleid erop gericht om de auto uit de binnenring te weren. Daar hoorde ook een transferium bij en HoV-buslijnen. Er is gigantisch veel natuur gesloopt en bijna niemand maakt gebruik van die facaliteiten. Ondertussen moet ik € 45,- p/j betalen voor een parkeerplek en als ik 25 meter verderop parkeer is het gratis. Oja, iedereen met een EV kan in mijn wijk overal gratis parkeren. Ik wil wel gratis OV. Als het gratis/via belastingen is, ga ik niet lopen klagen dat een reis van een half uur middels het OV ineens ruim twee uur duurt. Als je voor die reis de hoofdprijs in Euro's moet betalen, ga je vanzelf klagen en koop je uit pure ellende maar een derderangs afgeragde auto voor maximaal € 2500,-.
Eindhoven is met de auto in de binnenstad ook nog gewoon prima te doen. Daar zit het probleem :+ Parkeren is nergens idioot duur, zelfs niet als je hem in de Heuvel zet, en anders rij je naar Eindje (die parkeerplaats achter de MM) toe. Ongedacht de parkeergarage heb je praktisch alles op max 10 minuten lopen. Geen bus die daar tegenop kan. Je kunt dus wel met een transferium op de proppen komen en hopen dat men dat gaat gebruiken, maar als de binnenstad geen hel is voor de auto dan is dat een doodgeboren kindje.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 22 juli 2024 14:30]

Eindhoven is met de auto in de binnenstad ook nog gewoon prima te doen. Daar zit het probleem :+ Parkeren is nergens idioot duur, zelfs niet als je hem in de Heuvel zet, en anders rij je naar Eindje (die parkeerplaats achter de MM) toe. Ongedacht de parkeergarage heb je praktisch alles op max 10 minuten lopen. Geen bus die daar tegenop kan. Je kunt dus wel met een transferium op de proppen komen en hopen dat men dat gaat gebruiken, maar als de binnenstad geen hel is voor de auto dan is dat een doodgeboren kindje.
Dat u blij bent is in positief, maar de binnenstad inrijden is in mijn optiek een ware hel geworden. Als je een afslag mist, moet je weer een heel rongje rijden. Vroeger kon je gewoon direct je doel bereiken.

En verder moet u nu blijven genieten van uw parkeerplekken. Aankomend jaar wordt de Boschdijk opgebroken om een nieuwe riolering te leggen. Dat is tevens het einde van het stuk Boschdijk binnen de ring. Als ik de gemeente moet geloven, wordt het een groene oase met een klein weggetje. Dan kan je niet meer rechtstreeks opstomen naar het Eindje en de rest van de binnenstad. Gelukkifg zijn er nog veel andere wegen die nog naar de binnenstad leiden. Dus mensen met een auto wordt het een klein beetje moeilijker gemaakt, maar net niet onmogelijk.
Ik snap het argument dat OV de oplossing niet is, eigenlijk niet. Je hoeft ook niet voor elke poep en scheet in het OV te stappen, of je hele reis in het OV te doen, maar vanaf een P&R bijvoorbeeld om het centrum van de stad in te komen.

Meer OV gebruik betekend minder uitstoot, minder ruimte nodig, minder auto overlast, minder lawaai, minder files, etc. etc. etc.
Meer OV gebruik betekend minder uitstoot, minder ruimte nodig, minder auto overlast, minder lawaai, minder files, etc. etc. etc.
uiteindelijk te druk, meer geweld, minder personeel, minder ov, weer meer auto, etc. etc. etc.
Zie je hoe het in Noord-Amerika gaat, je kan daar nergens meer komen met het OV of fiets, juist omdat ze daar het land zo hebben uitgekleed daarop, en alles focussen op de auto. Ik zou zelf persoonlijk veel vaker met het OV gaan als het betaalbaarder zou zijn en er meer buslijnen op het platteland zouden zijn.
Dat land is ingericht op auto's vanaf het begin, dat is niet vergelijkbaar met Nederland.
De VS is in 1776 gesticht. Auto's zijn er pas vanaf +/- 1900.
Arme mensen. Ze mogen mijn fiets wel. Kijken of ze hem gebruiken. 8)7
En dat snap ik dan weer niet, je staat liever in de file dan dat je rustig een film kijkt, dutje doet in de trein?
Met de trein kom je niet op je bestemming. Dat gaat via wegen, niet via spoor.
Je kunt dus beter de bus vergelijken met de auto.
Met de trein kom je wel degelijk op je bestemming. Tenzij je de verkeerde pakt.
Ook al ga je zelf niet met het ov toch heb jij daar ook profijt van.
Iedereen die niet in het ov zit, zit niet voor jou op de weg, waardoor jij lekker door kan rijden. 🙂
Dat is zeker waar ;)
Niet iedereen hoeft met het OC te gaan. Maar als meer mensen die dat wél kunnen, dat ook doen, is er meer ruimte voor auto's over, en zouden deze kortingen minder hard nodig zijn.
OV is leuk als je midden in een stad woont of dicht bij een station, maar voor mij is het bv gewoonweg geen optie, 20 minuten met de auto om bij mn werk te komen, 1.5-2 uur met het OV, naast dat bij ons de bus s'avonds na 20:00 niet eens rijdt. En zoals ik begrijp wordt het OV volgend jaar nog verder teruggesneden..
Maar dit is juist de reden dat er meer geïnvesteerd zou moeten worden op het OV, om te zorgen dat connecties beter worden, vooral buiten de randstad.
Dan moet je geen VVD stemmen ...
Klinkt alsof je er zo bent met een elektrische fiets ;)
Nee dus, dat is minimaal 45 minuten met een electrische fiets, naast dat ik regelmatig zooi moet meenemen dat je niet even op je fiets kunt meenemen.
Ik neem aan dat je werkgever jouw parkeerkosten vergoedt. Zo niet, dan moet je maar es een vervelend gesprek aangaan. Either way, je argument is niet steekhoudend.
Huh? Wat bedoel je met parkeerkosten? Ik heb het alleen over dat OV voor woonwerk niet realistisch is in mijn geval.
Ja, waardoor je parkeerkosten moet maken. Want dat is waar het artikel over gaat, dus ik neem aan dat je daardoor het argument vóór de auto maakt, en daarmee impliciet vóór gelijke parkeerkosten pleit?

Mss wat vergezocht, maar dat is hoe mijn gedachte ging.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 14:30]

Het OV zal juist meer en meer uitgekleed worden. In de provincie zal waarschijnlijk het aanbod van bus en trein 30% dalen. Maar fijn om te weten dat de dik gesubsidieerde EV lease bakken van de hogere klasse straks ook parkeer voordeel krijgen. Gaaf land.

https://pvmagazine.nl/het...n-het-ov-in-de-provincie/

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 22 juli 2024 14:30]

Gelukkig krijgt jouw spatiegebruik geen subsidie.
Ow gaaf dan ben ik opeens manager en/of succesvol bedrijfsmens :+


Sterker nog ik ben beide niet maar heb wel een EV want ze zijn er wel redelijk betaalbaar. Ligt natuurlijk aan wat je redelijk betaalbaar vind maar ook een stukje uitreken wat je totaal kwijt bent. Onze auto was mss iets duurder dan een ICE in dezelfde klasse maar wat we nu aan laden betalen tov tanken hebben we dat verschil binnen 3 jaar uit, kan sneller want we laden aan een openbare paal.

Ik vind dit geroep onder elk artikel loos. Als je je dak vol legt met zonnepanelen ben je geweldig goed bezig, koop je een EV om wat groener bezig te zijn word je verketterd :?
Ik kan geen zonnepanelen leggen, EV ging wel en onze manier om iets groener bezig te zijn zeker omdat we vrij veel korte stukken rijden waarbij de motor amper opwarmt.

OV is leuk maar gewoon geen alternatief voor een auto. Het kan een alternatief zijn In sommige gevallen maar legio voorbeelden waarbij het een draak is!
Er zit wel een hele boel tussen een "top manager" en "jan modaal". Ik ben geen top manager en ook geen jan modaal, maar kan gelukkig wel een e-208 betalen.
Maar ik vind het allemaal net zo krom. Elke auto is er 1 te veel in de binnenstad. Dus waarom een elektrische auto dan de voorkeur heeft boven het OV of de fiets, gaat een beetje aan mij voorbij.
Het gaat ook om luchtverontreiniging, en geluidsverontreiniging van de stad. Het is nml niet de stad die lawaai maakt, maar auto's in de stad. Een autoluwe stad is stil, en schoon, en prettiger om in te wonen. En EV's doen daar geen afbraak aan in een plofmotor-autoluwe stad.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 14:30]

Haha hoezo in een hoekje drukken :D

Ik rij een EV en ben dus topmanager of een succesvol bedrijfsmens? _/-\o_

Beide niet, het is gewoon keuzes maken en niet alleen naar aanschafprijs kijken maar naar TCO over een aantal jaren.
Kun je uitleggen wat je dan gekocht hebt en hoe je dit berekend hebt?

Natuurlijk kom je met een nieuwe MG5 vs een nieuwe Ford Focus redelijk gunstig uit. Maar stel dat je een 2e hands auto koopt voor 12K ofzo, en daar een jaar of 8 mee doet. Dan ben ik benieuwd hoe een EV daar tegenop kan. Je bespaart maximaal 1k per jaar aan brandstof?
Je bespaart maximaal 1k per jaar aan brandstof?
De gemiddelde Nederlander rijdt net onder de 15K per jaar. Als hij dan niet al te onzuinig rijdt gebruikt hij 1:15. Dat is 1000 liter per jaar. Met de huidige prijzen dus 2300 euro.
Ga je naar 24000 en 1:12 dan stook je al voor een dikke 4500 per jaar. Dan is electrisch rijden plotseling veel goedkoper
In Noorwegen mag je met een ev gratis parkeren. In je eentje op de carpool aan en nog wat meer van dat soort voordelen. Resultaat is dat meer dan 95% van de nieuwe auto's daar een stekker heeft. En het is een heel stuk goedkoper dan die leaseauto subsidie die je hier vroeger kreeg.
Gratis parkeren, korting op tol en veerboten (die overigens ook in rap tempo elektrisch worden) etc. Noorwegen heeft het goed aangepakt, maar bulkt natuurlijk van het geld en draait haar hand niet om voor wat extra uitgaven voor een beter land.

Daarbij klagen de Noren in mijn beleving wat minder. Het lijkt me een fijn land om te wonen, ik overweeg al een tijdje om daar maar eens een huisje te kopen.
Ik zou graag korting op het OV willen. Als ik nu met mijn auto naar het werk ga (wat nog geen 10km afstand ligt) ben ik maximaal 4 euro kwijt heen & terug. Pak ik het OV dan ben ik ruim 8 euro kwijt voor alleen de heenrit, dat verschil is mij te groot en hierdoor mijd ik ook het OV voor mijn werk.

Ps; fietsen is voor mij geen optie, gezien een lichamelijke beperking.

[Reactie gewijzigd door BladeSlayer1000 op 22 juli 2024 14:30]

Het OV is al een korting. Je vergeet de auto zelf mee te rekenen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 14:30]

2 miljoen topmanagers in 2030 :)
Ik zie een hoop negatieve reacties, en ben het daar deels mee eens. De mensen die elektrisch rijden hebben die korting over het algemeen niet nodig.
Maar ik zie dit als extra stap richting schonere binnensteden. Auto's met een bepaalde uitstoot worden in sommige steden al geweerd. Nu komt er een korting voor auto's zonder uitstoot. En hopelijk tegen de tijd dat iedereen elektrisch KAN rijden, worden alle ICE auto's geweerd uit de binnensteden.

(en voordat iedereen boos wordt, ik bedoel dus wanneer elektrisch 2ehands vergelijkbare prijzen heeft met ICE en het dus een keuze is tussen elektrisch of ICE en niet een "keuze" tussen duur of goedkoop.)
Het is maar een ideetje he... Maar wat als we dat geld wat nu zou worden gebruikt om het parkeren van een EV te subsidieren zouden gebruiken om de aanschaf van een EV, met name tweedehands, te subsidieren?
Als mensen hun oude ICE auto kunnen inruilen voor een tweedehands EV levert dit een flinke millieuwinst op aangezien hoe ouder de ICE, hoe meer ie vervuild.
En als we kijken hoe snel de subsidie pot voor 2e hands EV's leeg was... Is daar nog wel wat ruimte voor wat winst...
Ik denk dat het op de aanschaf van een auto nauwelijks verschil maakt.

Hypothetisch voorbeeld. Je gaat elke week 4 uur shoppen in amsterdam centrum en krijgt 10% korting op het parkeren.

4 uur parkeren bij de bijenkorf kost je €35,20. Keer 52 weken = €1830,40.
Krijg je 10% korting, scheelt het je €183,40.

Als jij denkt dat die 180 euro op de aanschaf van de auto echt nut heeft, nee.

Maar als iemand in het nieuws leest "korting parkeren elektrische auto" dan heeft dat denk ik meer nut.
Tricle-down economics dus. Gelukkig werkt dat in de praktijk net zo geweldig als in theorie.
Als je schonere binnensteden wilt, begin dan met elektrische scooters, bestel- en lijnbussen. Evt. elektrische taxi’s aanmoedigen maar niet normaal autobezit. Dat is lang niet voor iedereen betaalbaar of heeft niet de persoonlijke voorkeur
Mijn excuses, ik was vergeten dat je maar 1 ding tegelijkertijd mag doen als overheid.
Wat ze in Oostenrijk doen, lijkt me effectiever (of in ieder geval bijzonderder) om mensen over de streep te krijgen: met een elektrische auto mag je daar max 130km/u, terwijl de rest max 100km/u mag.
Dan krijgt zelfs de gemiddelde klimaatontkenner opeens veel interesse in elektrisch rijden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Cyb16 juni 2022 22:12
Het nadeel is dan weer dat dit voor onveilige situaties kan leiden, 30 KM verschil en vaak een behoorlijk verschil in gewicht.
Toen we nog 130km/u mochten rijden was dat verschil in snelheid en gewicht er ook al met vrachtauto's. Dat leidde ook niet tot problemen.

Zou het wel tot problemen leiden zou men nog kunnen overwegen om de meest linkse baan exclusief voor EVs te maken. Als stimuleringsmaatregel is dit zinvol want als je met een EV wel 130 km/u mag rijden dan zien de mensen die echt veel kilometers maken (lees: waar de meeste millieuwinst te halen valt) dat hun reis met een EV veel sneller gemaakt kan worden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @ari317 juni 2022 08:37
Een vrachtwagen is goed herkenbaar en zijn veelal van een max snelheid indicatie voorzien. Een EV is niet eenvoudig en snel herkenbaar. Je kan beide situaties niet eenvoudig vergelijken.
Dit is leuk, als mensen het ook kunnen betalen, ik met een minimaal inkomen kan geen EV betalen. Nog zelfs tweedehands niet.

Een ander nadeel is dat het ook nog eens voor onveilige situaties zorgt zoals @Bor aangeeft.
Mag ik vragen, en dat bedoel ik niet gemeen of vingerwapperend maar uit oprechte interesse: waarom heb jij een minimum inkomen?

De vacatures (ik meen 400.000) klotsen momenteel over de plinten, bedrijven weten uit gekkigheid niet wat ze moeten doen om personeel te werven. Ik zag van de werk dat de Burger King in Weert zelfs jongeren lokt met een gratis rijbewijs (!).

Mijn punt: als je wil klimmen op de sociale ladder en je inkomen wilt vergroten door een beter betaalde baan te vinden dan zijn dit volgens mij gouden tijden.

Uiteraard komt dat niet aanwaaien en begrijp ik dat er groepen mensen zijn met een beperking die niet zo makkelijk van baan wisselen, maar hele volksstammen kunnen dat wel.
Ik zeg ook niet dat het beter is. Er zijn altijd argumenten tegen te bedenken. Maar mensen die het niet kunnen betalen, worden er met het snelheids voordeel plan in ieder geval niet financieel mee benadeeld, i.t.t. het parkeerplan. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat je mensen met het snelheidsvoordeelplan financieel beschermt door ze langzamer te laten rijden, waardoor ze minder brandstof verbruiken en dus minder kosten maken. Het is dan vooral het ego van asorijders dat gekrenkt wordt.
Dit vind ik een vreemde regel. Als er een type auto is waar ik geen 130 in wil rijden is het de ev. De range is al een beperkende factor laat staan als je 130 rijdt ipv 100. Klinkt als een relatief klein verschil maar dit heeft echt een significante impact op de range.
Veel mensen houden bij de aanschaf van een EV rekening met woon-werk afstand. Maar als je op vakantie gaat met de auto, dan kan het inderdaad beperkend zijn.
Maar helemaal los daarvan, draait zo'n maatregel vooral om de psychologische stimulans tot aanschaf. Daarbij kan de toekomstige koper dus ook een dergelijke maatregel meewegen in zijn/haar besluit, en kan dus ook rekening houden met impact op de range.
Dat heeft toch geen nut, tenzij er een speciale EV baan is. Anders loop je nog steeds tegen alle 100 rijders aan op de linkerbaan en kun je zelf nog niet harder.
Op erg drukke trajecten zal het inderdaad lastig gaan om die 130 te halen. Of het praktisch is, hangt af van traject en tijdstip. Er zijn genoeg momenten dat het wel kan.
Hetzelfde zie je nu ook in NL. Op wegen waar je 130 mag na 19:00. Dan heb je nog genoeg mensen die 100 rijden, waar anderen 130 rijden. In Duitsland zijn de verschillen nog groter.

Maar helemaal los daarvan, krijg je dat bepaalde mensen zich gekort zullen voelen, en alleen al daarom een elektrische auto willen hebben. Stel je hebt een asorijdende klimaatontkenner met een *dikke* auto (die die 130 sowieso wel gaat halen, of het nou druk is of niet), als zo'n persoon opeens gelimiteerd wordt tot 100 vanwege zijn auto, dat gaat zo'n persoon opeens heel wat positiever kijken naar een EV.
Wat eigenlijk wel raar is... EV rijders met range anxiety rijden liever 100 dan 130. :+ Sinds dat wij EV rijden rijd ik ook een stuk 'rustiger'. Minder hard, minder gehaast.
Veel zakelijke elektrische rijders die ik overdag op de snelweg tegenkom denken blijkbaar dat ze in Oostenrijk zijn. Deze 'klimaatredders' zie ik regelmatig het leven van medeweggebruikers op het spel zetten met hun rijgedrag.
Het boeit me totaal niet in wat voor auto ik rijd als hij maar doet wat ik wil en betaalbaar is. Het klimaat is geen enkele overweging bij mijn auto. Die luxe heb ik het geld niet voor en voor een ev dus ook niet.
Al vind ik een ev wel gevaarlijk zonder geluid. Er mag van mij best verplicht een 50 Db speakertje inkomen men die een geluid maakt wat we herkennen als auto puur omdat ze soms zo stil zijn dat ze gevaarlijk zijn voor fietsers en voetgangers.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 16 juni 2022 21:24
De korting zal enkel van toepassing kunnen zijn op personenwagens of bestelbussen die tijdens het rijden helemaal geen uitlaatgassen uitstoten zoals elektrische auto’s of auto’s op waterstof.
We gaan er fijn aan voorbij dat de uitstoot bij veel EV's gewoon wordt verplaatst naar het productieproces en het veelal gebruikte grijze energie die wordt gebruikt.
Bart ® Moderator Spielerij @Bor16 juni 2022 21:44
Beetje ongenuanceerd. Uiteraard vindt er uitstoot plaats bij de productie van een EV, maar:
1. Er vindt ook uitstoot plaats bij de productie van een ICE.
2. Er vindt ook uitstoot plaats bij de productie van brandstof voor een ICE.
3. Stroom wordt met de dag groener, benzine en diesel niet.
4. De uitstoot bij de productie van EV's vindt doorgaans niet plaats in woonwijken, de uitstoot van een ICE wel.
5. De totale uitstoot inclusief productie over de gehele levensduur van een EV is lager dan die van een ICE.

Kortom: je reactie zegt bijzonder weinig.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Bart ®16 juni 2022 21:51
1. Er vindt ook uitstoot plaats bij de productie van een ICE.
De productie van een EV zorgt mede door de batterijproductie voor fors meer uitstoot. Zo maar een link

"Zoals verwacht zorgt het bouwen van de batterijauto voor fors meer broeikasgas. De productie van een Volvo C40 inclusief de batterij heeft een 70 procent grotere CO2-voetafdruk dan een benzine-XC40. Niet alleen zorgt de batterij voor meer uitstoot, de C40 gebruikt meer aluminium in de constructie van de auto"
2. Er vindt ook uitstoot plaats bij de productie van brandstof van een ICE.
Klopt, evenals vaak bij de productie van energie voor EV's. Ik kan niet zo snel een goede en betrouwbare vergelijking vinden.
3. Stroom wordt met de dag groener, benzine en diesel niet.
Benzine en diesel auto's worden schoner en schoner. Er zijn enorme stappen gemaakt. Het elektriciteitsnet kan nog lang niet voorzien in de groene energiebehoefte van ons land en heeft het zelfs moeilijk om überhaupt te voorzien in de behoefte.
4. De uitstoot bij de productie van EV's vindt doorgaans niet plaats in woonwijken, de uitstoot van een ICE wel.
Dat klopt. Ze leveren wel andere problemen zoals meer fijnstof van de banden.
5. De totale uitstoot inclusief productie over de gehele levensduur van een EV is lager dan die van een ICE.
Ik vind daar elkaar totaal tegensprekende berekeningen waarbij nogal een aantal variabelen zijn.
Benzine en diesel auto's worden schoner en schoner. Er zijn enorme stappen gemaakt. Het elektriciteitsnet kan nog lang niet voorzien in de groene energiebehoefte van ons land en heeft het zelfs moeilijk om überhaupt te voorzien in de behoefte.
Een benzine of dieselauto wordt niet schoner tijdens z'n levensduur. Een elektrische auto wordt wel steeds "schoner" doordat onze elektriciteitsopwekking door de jaren heen duurzamer wordt.
Het begrip schoner is technisch niet juist.
Lees alsjeblieft het volgende stuk serieus en kraak het niet af met een -1 (want niet terecht en niet toegestaan).
Stel ik gooi een emmer modder door mijn woonkamer in vergelijking met een halve emmer modder.

Dan zouden we de halve emmer modder minder vies vinden. Maar of dat schoner is?

En dat hekel ik enorm aan EV: we hebben het over schoner, terwijl er niet stilgestaan wordt dat ook EV nog steeds flink vervuilend is. Alleen: minder dan ICE. En daarom is de transitie naar EV ok, maar of het voldoende is voor het milieu, zal nog blijken.

We moeten nu naar EV, dat behoeft (lijkt me) geen discussie. Maar verkondig je dat het beter voor het milieu is, dan zet ik daar mijn vraagtekens bij. Wil je impact maken op het milieu: pak de fiets, reis met het OV of loop een stuk desnoods. Maar ICE en EV auto's zijn allebei slecht voor het milieu.

En als je het niet met me eens bent: zeg maar waarom, maar laat het -1tje achterwege, want die is daar niet voor.
exact, een euro 5 / euro 6 diesel is al schoner als een benzine motor en net zo schoon als electrisch:
https://www.ad.nl/auto/mo...consumentenbond~a5630fdd/

Het gaat zelfs nog verder:

Een moderne diesel maakt de lucht in de stad zelfs schoner: https://www.ad.nl/auto/du...nsteden-schoner~af1e10cd/

Om deze reden begrijp ik dan ook de verboden die er vanaf 2025 aan komen voor euro 5 diesels in de grotere steden (denk aan Antwerpen) niet. Gewoon toe zien op het gebruik van roetfilters. Nu nog een verschuiving naar hernieuwbare bio brandstoffen en we zijn er.
schone diesels zijn er vanaf 2009 en een stuk betaalbaarder als EV's

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 14:30]

De productie van een EV is ondertussen echt al niet smeriger dan een ICE auto. En grijze energie, tja dat is nu nog deels ja, maar het is wel mogelijk om het compleet groen op te wekken. Je moet dus ergens beginnen, en als je daarmee wacht duurt het alleen maar langer voordat het huidige wagenpark vervangen is en electrische auto's betaalbaar kunnen zijn.
Beter 1 vieze grijze energie plek dan miljoenen kleintjes, want die 1 plek is makkelijker te vervangen/aan te passen dan al die kleintjes samen.
Ja, echter leven in de binnenstad mensen. De luchtkwaliteit in de steden is erg slecht vergeleken met die van dorpen en het platte land. Door de uitstoot te "verplaatsen" naar gebieden waar weinig mensen leven wordt de gemiddelde kwaliteit van het menselijk leven beter.
Belachelijk deze maatregel! Deze minister heeft zijn werk niet goed gedaan.

Voor de luchtkwaliteit in de stad zijn elektrische auto's juist slechter dan moderne brandstofauto's. Bij luchtkwaliteit gaat het om stikstofoxiden en fijnstof, niet om CO2. CO2 is niet direct schadelijk voor de mens, maar zorgt wel voor opwarming van de aarde. Moderne brandstofauto's stoten nog heel weinig stikstofoxiden uit. Elektrische auto's helemaal niet, maar produceren wel veel meer fijnstof omdat ze veel zwaarder zijn vanwege het zware accupakket. Dit leidt tot meer bandenslijtage en slijtage van het asfalt. Het asfalt moet ook sneller vervangen worden wat tot nog meer vervuiling leidt.
Gewoon een vraag, heb je een onderzoek paraat waaruit blijkt dat het extra gewicht van een EV zo veel schadelijker is voor het wegdek. Hoor dat vaak maar kan er geen bewijs voor vinden.

Kan het me namelijk niet echt voorstellen, een volle vrachtwagen is veel zwaarder en dat gaat ook goed. Die paar honderd kilo die een EV extra weegt verdwijnt toch in het niets ten opzichte van de soms wel 50.000kg die een volle vrachtwagen mag wegen.

En zou bij het fijnstof het vrijwel ontbreken van remstof niet opwegen tegen het hogere bandenslijtage?

Er worden veel uitspraken gedaan maar ik kan er geen onderzoek of bewijs voor vinden, wellicht dat iemand me de goede kant op kan sturen?
Facebook.com vrees ik
Misschien eens Googlen?

Hier op de website van de ANWB
In tegenstelling tot een verbrandingsmotor, produceert een elektromotor geen fijnstof.

Qua remmen en banden verschillen elektrische auto’s weinig van benzine- of dieselauto’s. In alle gevallen slijten de banden en de remmen en daarbij komt fijnstof vrij.
Tenzij jij met een betere bron kan komen geloof ik toch liever de ANWB, want die weten over het algemeen wel waar ze het over hebben. Een Model 3 van 1850 kilo is overigens niet veel zwaarder dan het 1574 kilo rijklaar gewicht van mijn auto, en dat soort station wagons rijden er genoeg tussen alle vrachtwagens op de snelweg 's ochtends.
verbrandingsMOTOR, elektroMOTOR. Dat is anders dan een auto met verbrandingsmotor of elektromotor.
Misschien ook de tweede zin uit de quote lezen dan? Daar staat toch echt dat remmen en banden ook niet veel schelen, en als je op de link klikt wordt duidelijk gemaakt dat er op dit moment nog geen reden is om aan te nemen dat een EV meer fijnstof zou produceren
Ja want de mensen die een elektrische auto kunnen betalen hebben wel korting nodig op de parkeerkosten... Wat een onzin zeg. Nog meer ongelijkheid creëren wordt volgens mij niemand beter van.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 14:30]

Onzin is wel wat overdreven. Als dit wat mensen met genoeg geld over de streep trekt een EV te kopen? Dan helpt het toch. Er bestaan geen perfecte oplossingen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Henk182716 juni 2022 21:34
Denk je echt dat een beetje korting bij het parkeren (welke waarschijnlijk tegen zal vallen want de gemeente heeft liever meer inkomsten dan minder) mensen over de streep trekt? Ik denk dat je dat vies gaat tegenvallen.
Het argument van over de streep trekken was jaren geleden al duidelijk, waarbij een volle batterij maar 15 euro kostte en een volle tank 60-70 euro. Ik denk inderdaad niet dat 1 euro korting per uur parkeren iemand gaat overhalen.
De meeste steden zijn al veel te druk qua autoverkeer en dus zijn ze volop bezig om autoluwe of auto vrije centra te realiseren. Vanuit die optiek lijkt korting op parkeertarieven redelijk averechts werken of het moet op P+R plaatsen zijn.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 14:30]

Bedoeling is niet om bestuurders van conventionele auto's te bestraffen, maar om elektrische auto's aan te moedigen. Aanname, overigens, op basis van de laatste zin in het artikel.

Daar is wat voor te zeggen. Aangezien er ook andere maatregelen zijn gebruikt om het gebruik van elektrische auto's te stimuleren.

Het zou pas bestraffen worden wanneer de bestuurders van conventionele auto's benadeeld zouden worden door bijv. een prijsverhoging.

Al vraag ik me wel af of gemeenten dit zelf al niet hadden besluiten zonder tussenkomst ban van de overheid.

[Reactie gewijzigd door YStec op 22 juli 2024 14:30]

De bedoeling is om meer EV's op de weg te krijgen, niet om ze te ontmoedigen.

Dit is nog steeds het bestraffen van mensen die gewone voertuigen hebben, zij krijgen de korting niet terwijl EV eigenaren die wel krijgen. Het is oneerlijk en onterecht.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 14:30]

Het is niet perse oneerlijk, als mensen een elektrische auto pakken in plaats van een Diesel uit het jaar 2000 is dat significant beter voor de luchtkwaliteit in steden. De aanpak is alleen dom, in plaats van elektrisch naar de stad komen stimuleren moeten ze gewoon autogebruik in de stad volledig ontmoedigen.
News flash: er worden nog steeds meer gewone voertuigen geproduceerd en verkocht dan elektrische voertuigen. Elektrische voertuigen zijn voor velen niet betaalbaar en/of praktisch. Het is dus wel oneerlijk.
Excuus, je hebt gelijk. Ik heb mijn post aangepast: aanmoedigen i.p.v. ontmoedigen.

Bestraffen zou betekenen dat de bestuurders van conventionele auto's er slechter uit zouden komen dan dat ze nu zijn. Dat worden ze niet: voor hen verandert er niets.

Er is stimulatie nodig om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. Studenten hebben een OV-studentenkaart om gratis te reizen, zodat afstand geen issue is om een opleiding te volgen. Zonnepanelen worden gesubsideerd, om het zo aantrekkelijker te maken voor consumenten. Parkeerplaatsen zijn dichterbij de in-/uitgangen, om het voor die mensen het leven net iets aangenamer te maken.

Om maar een paar voorbeelden te noemen waarbij een select groepje mensen een voordeel krijgen, om bepaalde doelen te behalen of het behalen van een doel te versnellen.

Zolang het geen burgertje pesten wordt, kan ik dit soort initiatieven alleen maar toejuichen.
Bestraffen zou betekenen dat de bestuurders van conventionele auto's er slechter uit zouden komen dan dat ze nu zijn. Dat worden ze niet: voor hen verandert er niets.
Incorrect, ze mogen niet genieten van dezelfde voordelen als de mensen die in een EV rijden en worden dus bestraft omdat ze niet in staat zijn een dure EV te kopen. Dit is gewoon een oneerlijk voordeel voor de rijken en een nadeel voor de minder bedeelden. Het is een prijsverlaging in de parkeerkosten behalve voor mensen die geen EV hebben. Dit is discriminatie en oneerlijk.
Zolang het geen burgertje pesten wordt, kan ik dit soort initiatieven alleen maar toejuichen.
Dit IS burgertje pesten. "Haha jij arme sloeber, jij met je normale auto, jij krijgt lekker geen korting. Moet je maar 2x zoveel verdienen zodat je ook een EV kunt kopen."

Als ze EV's willen stimuleren moeten ze die dingen gewoon goedkoper maken voor iedereen.
Belachelijk. Volledig elektrische wagens hebben ook al vrijstelling van wegenbelasting (en na 2025 25% korting). Terwijl ze wel gewoon gebruik maken van de wegen die onderhouden moeten worden.
En dan nu ook nog goedkoper parkeren…?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @AlexR16 juni 2022 22:11
Terwijl ze wel gewoon gebruik maken van de wegen die onderhouden moeten worden.
Een EV is vaak veel zwaarder dan de benzine variant waardoor deze auto's het wegdek ook nog eens meer belasten. Ik snap dat er een stimulans moet zijn om te vergroenen maar de verschillen zijn wel erg groot momenteel en lijken nog groter te worden. Over vervuilende scheepvaart, scoorters etc hoor je dan weer vrij weinig.
Over de scooters was er laatst een heel mooi bericht. De helft van de nieuwverkochte modellen is elektrisch. Bij deze categorie is het ook zeer logisch gezien de beperkte eisen aan deze voertuigen qua gewicht, actieradius en snelheid. Dat is elektrisch makkelijker en dus veel goedkoper te bereiken. Bovendien zijn er niet zo veel tankstations meer in de binnensteden.
https://www.rtlnieuws.nl/...ktrisch-scooter-snorfiets

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.