Vlaams streamingplatform VRT NU wordt dit najaar VRT MAX

VRT NU, het streamingplatform van de Belgische Nederlandstalige openbare omroep VRT, krijgt dit najaar een nieuwe naam: VRT MAX. Via de naamsverandering wil de directie naamsverwarring vermijden en meer Vlamingen bereiken. Een exacte datum is niet meegedeeld.

De ceo van de VRT, Frederik Delaplace, legt uit dat er spraakverwarring was ontstaan tussen VRT NU, de naam van het streamingplatform, en VRT NWS, de naam van de nieuwsdienst van de openbare omroep. De aangekondigde naamsverandering kadert in een grootschalige vernieuwingsoperatie van de VRT die de openbare omroep vanaf dit najaar bekender moet maken in Vlaanderen en dan vooral bij jongeren.

De streamingsdienst krijgt binnenkort ook een aparte 'veilige zone' voor kinderen. Welke titels of inhoud die zone zal bevatten is niet duidelijk. De directie van de openbare omroep denkt ook na om livestreams van cultuurvoorstellingen en on-demandtitels aan het aanbod van het streamingplatform toe te voegen.

Delaplace stelt ook dat de onderhandelingen tussen de VRT en het Vlaamse streamingplatform Streamz heropgestart zullen worden. De man zegt dat de publieke omroep er "alle belang bij heeft" om samen te werken en zo de kansen van de hele Vlaamse mediasector "te versterken". Wat de inzet van de onderhandelingen met Streamz zijn, is niet duidelijk.

De VRT introduceerde zijn online videoplatform VRT NU in januari 2017. Via het platform kunnen Belgen via het internet gratis naar televisieprogramma's van één, Canvas en Ketnet kijken, live of uitgesteld. VRT NU biedt ook films, reeksen en content van de openbare omroep zelf aan. Volgens de VRT werd vorig jaar 142 miljoen keer een video gestart op het platform. Elke maand bezoeken ongeveer 800.000 Vlamingen het platform.

VRT NU
VRT NU

Door Jay Stout

Redacteur

09-06-2022 • 21:32

36

Submitter: b12e

Reacties (36)

36
36
29
2
0
6
Wijzig sortering
Iemand een idee waarom ze in België zo vaak namen moeten veranderen?
Het lijkt mij logisch om een sterke naam op te bouwen dat iedereen kent? Ik zie Google en Facebook hun naam ook niet veranderen.
Maar in België is het precies de nomale gang van zaken.
Kleine voorbeelden.
VRT= BRTN, TV1, VRT, één
2BE: Ka2, Kanaal 2, 2be
Proximus was vroeger Belgacom
De Post naar Bpost
En zo zullen er nog wel verschillende zijn.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Droxal op 23 juli 2024 09:03]

Sommige naamsveranderingen hadden te maken met onze fantastische federalisering. BRT was met RTB en BRF de Belgische Radio & Televisie. Nu is VRT Vlaamse bevoegdheid. RTBF is Waals en BRF is nog altijd BRF (Belgisches Radio und Fernsehen). Want moest je het niet weten; wij hebben 3 officiële talen...
Belgacom was daarvoor RTT.
Politieke partijen kennen er ook wat van trouwens. CVP->CD&V, PVV->VLD->OpenVLD, Agalev->Groen!->Groen, SP->Sp.a->Vooruit, Volksunie->N-VA.

Maar ik betwijfel of het een typisch Belgisch gegeven is. Het is een marketingzet die veel bedrijven doen. Als een merknaam verband is, te oubollig klinkt etc, dan schieten de dikbetaalde consultants in actie en komt er een vernieuwingsoperatie. Merknamen die het goed doen of enorm bekend zijn (Coca-Cola, Google, Facebook) hebben uiteraard geen enkele reden om te veranderen.

[Reactie gewijzigd door teaser op 23 juli 2024 09:03]

De volksunie is uiteengevallen. De kopstukken hebben twee nieuwe partijen gestart.
Geert Bourgeois richtte de N-VA op, Bert Anciaux richtte Spirit op.
Een gewone naamsverandering was het dus zeker niet.
vt4, vier, Play4
En 2BE was ook nog kort Q2 dacht ik en tegenwoordig VTM2
2BE, Q2 is niet VTM2 geworden, maar Vijf. Vier, Vijf, Zes en Zeven zijn van SBS en Telenet. VTM heeft op 31/08/2020 VTM 2, VTM 3, VTM 4 en VTM Gold bijgemaakt.
Ook wel vreemd want tegenwoordig kijken minder mensen tv en ze bouwen nieuwe zenders bij 🤯
Q2 was 2BE en Kanaal2, da's echt wel gewoon Medialaan (Net zoals Q-Music van Medialaan is, vandaar Q2).

Vijf was vroeger VijfTV, en bestond naast VT4. Dat is dan Vier, Vijf geworden, en daar is dan Zes bijgekomen. Toen is het hernoemd naar Play4-6, en is er Play7 bij gekomen (en Play24-7)
En tegenwoordig kijk ik er helemaal niet meer naar.
TV abo opgezegd en enkel nog de apps van VRT/VTM. "Vier" of "GoPlay" heeft ook een app, maar behalve voor De Mol wordt die niet gebruikt.

Ze delven hun eigen graf.
Ik heb geen idee wat Ka2, 2BE of VTM2/3/4/6 nog is of waar het vandaan komt.

Bij mijn kinderen is het nog erger, Ketnet is helemaal onbekend, bij de iets oudere is VTM Go op de GSM wel aanwezig.

Ze doen maar, ze verliezen sowieso t.o.v. TikTok, Youtube, Twitch, Netflix en vele anderen.
neen, vijf/play5 is van SBS Belgium (tegenwoordig onder de vleugels van Telenet denk ik), q2==2be==vtm2 was/is van VTM (bedrijfsnaam officeel is "MEDIALAAN")

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 23 juli 2024 09:03]

PTT werd TPG post, toen TNT en dan weer PostNL. Dutchtone, Libertel, O2, Telfort, Wanadoo, Tiscali, Orange etc voor telecom providers en dan vergeet ik er nog honderd. Veronica op radio en tv is ook al verschillende keren verhuisd en veranderd, kennen we Yorin nog? Het is niet enkel Vlaanderen...
Nja ze willen vooral het jonger publiek aanspreken, -45 zeiden ze in het journaal. Ik ben een VRT kijker sinds ik het ouderlijk huis heb verlaten 15 jaar geleden. Ik ben er nu 41, ik heb de indruk dat ze vooral tieners en twintigers willen aantrekken. Ik hoop echt dat ze ook rekening houden met de bestaande kijkers…
De bestaande kijkers houden vanzelf op te bestaan. Ik denk dat het slim is om te verjongen, helemaal omdat ondemand Content een steeds grotere rol krijgt

[Reactie gewijzigd door xvilo op 23 juli 2024 09:03]

Inderdaad, ik heb ooit zelfs een studie van VRT gezien dat ze mensen geboren tussen 1985 en 1990 niet voldoende bediend hebben in hun jeugd en dat zijn mensen die ze permanent kwijt zijn voor al hun merken. Investeren in jeugd zorgt kijkers/luisteraars die ze voor de rest van hun leven houden.

Dit terzijde vind ik VRT MAX veel te stoer en te hard voor een merk als VRT, dat is te commercieel, iets waar DPG voor zou kiezen.

[Reactie gewijzigd door Putwater op 23 juli 2024 09:03]

Maar het is wel goed om daarbij bestaande programma's niet te vergeten. Bij NPO zie je dat ook: die hebben het afgelopen jaar flinke besparingen doorgevoerd op hun best-bekeken programma's ten faveure van programma's die jongeren aantrekken, wat ze niet echt gelukt is. Het zou de VRT sieren als ze ook kijken naar de best-bekeken programma's en daar goed geld in blijven steken, ongeacht welke leeftijdsklasse die programma's aantrekken.
Inderdaad, programma's uitzenden voor de groep die toch niet kijkt lijkt me een domme beslissing. Het is zoals een kookprogramma uitzenden voor mensen die nooit koken of nooit een een maaltijd klaarmaken die de "chef" dagelijks aanbrengt.
VRT MAX, HBO MAX.. natuurlijk minder verwarring. Had het nou gewoon VRT PLUS genoemd ;)
Maakt niet zoveel uit, in België is er geen HBO max en met de deal dat HBO heeft met Streamz ziet dat er niet naar uit dat dit binnenkort veranderd.
Da's wel jammer. Ik ben blij dat Ziggo hier van z'n exclusieve contract met HBO af is.
Zoals apple tv plus en disney plus? :)
Leuk zo'n naamsverandering maar slechte timing nadat ze na de zoveelste ronde besparingen een stakingsdag om de oren kregen van het personeel. Eerst wordt bekend gemaakt dat een flink deel ontslag krijgt en de weinige eigen producties (bv de soap Thuis) worden uit besteed waardoor er enkel een nieuwsdienst met inkoopafdeling over blijft voor de rest. En nu kondigen ze een dergelijke bijzaak aan. Iets zegt me dat er andere prioriteiten zijn...
Inderdaad... ik voorspel nog aantal stakingen.. zou mij niets verbazen als zelfs de zenders tijdje erdoor op zwart gaan.
Dat is vooral een politieke beslissing. Ons Vlaams parlement zit vol met trotse Vlamingen, behalve als het aankomt op hun eigen zenders. Dan zijn ze allemaal grotere fan van commerciële zenders dat het ene buitelandse product importeren na het andere.
Jouw verhaal klopt wel langs de ene kant maar langs de andere kant (en die is minstens even belangrijk) is er eveneens aangekondigd om sterk in te zetten op digitalisering.
In die optiek is wat er nu gebeurt niet onverwacht.
De liberale politici zijn erop uit om de overheid zoveel mogelijk uit te kleden, en alles wat maar enigzins mogelijk is over te hevelen naar private bedrijven, om er winst te kunnen uitslaan, helaas door er een overvloed aan reclame tussen te duwen.
De besparingen bij VRT zijn daar ook een onderdeel van, minder interessant goedkoop aanbod bij de openbare zenders, om meer mensen in de richting van de commerciële zenders te duwen, en vervolgens nog verder te kunnen besparen als VRT daardoor minder kijkers krijgt.
Een aantal van deze politici heeft al regelmatig laten horen dat de VRT radiozenders, die zeer populair zijn, het ook minder moeten gaan doen, zodat de commerciële stations meer luisteraars krijgen.

Helaas zijn de commerciële zenders door de overvloed van reclame het bekijken niet meer waard, als je die reclame niet meer kan doorspoelen met je digicorder, en Telenet heeft het momenteel al onmogelijk gemaakt om nog reclame door te spoelen, zodat je verpicht een hoop van die rotzooi te zien krijgt als je nog naar commerciële zenders wil kijken.
Zodra andere TV aanbieders dit ook onmogelijk maken, gaat mijn TV abonnement de deur uit, ik heb geen zin om te betalen om reclame door de strot geduwd te krijgen.

De spraakverwarring rond VRT NU is er denk ik vooral in Limburg, waar nieuws uitgesproken wordt als nuws.
Ik hoop dat ze niet enkel vernieuwen maar ook vooral vermaken. Een video stream site moet 1080 aankunnen en moet video spelen zonder iedere 10 seconden te bufferen. En liefst beide samen.
Niet vooral vermaken, maar informatief en educatief aanvullend werken in coordinnatie met de scholen die geen leerkrachten meer vinden en de mogelijkheden niet hebben die de VRT wel heeft.
Ik bedoel vermaken in de 'herstellen' betekenis. Waarschijnlijk iets Vlaams.
De kwaliteit van de stream is heel slecht.
Hoezo moet dat? Naar mijn weten kijken we al veel langer TV dan dat er 1080p beschikbaar is.

Kijk veel liever een goede film in 480p dan K3 in 4K!

Resolutie lijkt me echt veel minder belangrijk dan de aangeboden content.
Bij mij stopt de stream regelmatig om te bufferen, terwijl ik dat met bvb youtube of andere streams niet heb.
Zoals ik het ook heb gehoord en gelezen tijdens de presentatie van het jaarverslag in het Vlaamse parlement, willen ze ook het VRT merk meer koppelen aan de bestaande merken zoals Eén, Canvas, StuBru, MNM en dergelijke. Beetje zoals Nederland heeft gedaan door overal NPO ervoor te zetten. Benieuwd hoe dat eruit gaat zien visueel, want mensen kennen sneller een merk van de VRT, dan het merk VRT zelf.


Daarnaast denk ik denk dat VRT HUB een betere naam was, omdat het toch het platform moet worden van alle VRT merken. Nu zijn er ook al podcasten ondergebracht. Hopelijk gaat het live radio luisteren en herbeluisteren er ook snel aan worden toegevoegd. Hopelijk met functies zoals BBC Sounds. De site die nu ervoor wordt gebruikt is niet bepaald mee met de tijd.
Waarom HUB? wat is daar sexy aan? Het gaat hier puur over een marketing geheel dat je MAXimaal kan inzetten en dat gemakkelijk herkenbaar is voor de massa. Dat de inhoudt wat veranderd omdat ze meer jongeren willen aantrekken geeft HUB als naam totaal niet weer.

Stel de vraag maar eens aan de marketing mensen die je kent. MAX of HUB? ik weet alvast wat het antwoord wordt.
Ik ben een grote fan van VRT Nu of Max. Gratis, beste series en Docus, regelmatig nieuw aanbod. En ook Nieuws en andere programma's live zien als je wil. Nu er Android app is voor mijn Sony TV helemaal top.
VRT Tube? Ik zeg maar wat
Als de VRT wil betalen zet het Delaplace op zijn plaats en wijst men hem de deur. Vrtnu is duidelijk anders dan vrtnieuws. Die man zet 'k weet niet hoeveel volk aan de deur om dan nog 's de belastingbetalers te naaien via de fiscale kortingen voor multimediaproducties - want Thuis wordt duurder (niet dat ik naar die pulp kijk - dus wil ik er zeker niet voor betalen).
En verder zet men 10% van het personeel aan de deur - top is dat! Snijden in de vele radiozenders doet ie niet. Als mr. Delaplace enig fatsoen heeft - dan stapt hij zelf op - zonder opzegvergoeding. De man kan het niet - en had nooit aan het hoofd van de VRT mogen komen.
En besparen door de heruitgezonden heruitzending van de heruitgezonden reeksen te herhalen, eens het op is - is het op mr. Delaplace! Dat u gratis en voor niets opstapt lijkt mij de beste optie voor het overleven van de VRT. En als het er op aankomt - heb ik liever die euro's op mijn bankrekening ipv. bij de VRT. Journalistieke kwaliteit is net zoals bij de geschreven pers toch totaal zoek - als ik naar de commies wil luisteren - schakel ik wel over op de russische kanalen - daar is 't tenminste leuk - daar nuked men ons dagelijks - hardverwarmend is dat!
Delaplace vervult duidelijk de opdracht van een aantal politieke partijen die de overheid zoveel mogelijk willen uitkleden en zoveel mogelijk dingen willen privatiseren, zodat bevriende bedrijven er meer winst kunnen uitslaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.