Belgische zinksmelterij bouwt 100MWh-accu en gaat energie opslaan bij overschot

In het Belgische dorp Balen is zinksmelterij Nyrstar gestart met de bouw van een 100MWh-accu. Die zal gebruikt worden voor de energievoorziening van de fabriek, maar het bedrijf gaat ook energie opslaan als er een overschot is op het net en terugleveren bij een tekort.

Nyrstrar gebruikt de accu in eerste instantie voor zijn eigen energiebehoefte, schrijft VRT Nieuws. De zinksmelterij geeft echter aan dat het bedrijf ook energie gaat opslaan bij een overschot en gaat terugleveren bij een tekort. "Zo kunnen we het Belgisch elektrisch net stabiliseren en de prijs drukken", aldus Inge Schildermans, general manager van Nyrstar.

De accu bestaat uit 25 containers die Nyrstar op zijn terrein in Balen installeert. De 100MWh-accu moet eind 2022 gereed zijn. Met het project is zo'n 30 miljoen euro gemoeid. De Belgische overheid heeft het project gesteund met 1 miljoen euro strategische ecologiesteun. De bouw van de accu werd begin 2021 al aangekondigd en had eigenlijk dat jaar al moeten beginnen 'na het krijgen van de nodige vergunningen'.

Het gaat om een lithiumionaccu met een capaciteit van 100MWh. De fabrikant noemt het de grootste accu van België. In Nederland zijn er ook nog geen accu's met een dergelijke opslagcapaciteit. GIGA Storage en Eneco werken aan de GIGA Buffalo. Dat is een 48MWh-accu in Lelystad die naar verwachting ook eind 2022 in gebruik genomen kan worden.

Nyrstar Balen
Nyrstar Balen

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-03-2022 • 16:28

222

Submitter: jordy-maes

Reacties (222)

222
216
89
15
0
95
Wijzig sortering
Even toch bij vermelden dat dit bedrijf enorm aan het lijden is onder de torenhoge energiekosten van tegenwoordig. Recent zijn ze in de docu reeks Pano geweest. Het bedrijf zit in de top 3 van grootste verbruikers van België en hun verbruik is te vergelijken aan een kleine stad (Leuven).
Vanwege de hoge energiekosten ligt momenteel 50% van hun productie plat. Dit kan natuurlijk wel tellen in tijden wanneer grondstoffen zeer schaars zijn.

Stukken van deze docu zijn hier te zien https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/09/pano-energie/
Tegelijkertijd betaald men maar een fractie van de kosten die een stad als Leuven betaald aan elektriciteit. Als je dan nog problemen hebt met het rendabel zijn als de prijzen wat stijgen..
Ik begrijp je redenering maar hier komt een pak meer bij kijken.
Dit bedrijf op zich heeft de afname van een energieleverancier en krijgt dan logischerwijs ook prijzen van een groothandelaar. Als jij 1 appel koopt in de supermarkt zal je maar weinig korting kunnen afdwingen tov die klant die er 1 miljoen koopt.
Overheid heeft er ook wat mee te moeien want België is bekend om zijn grote energie verbruikende industrie. Heel de chemische sector (met BASF op kop) wilt de overheid hier houden. Het zijn topjobs, veel werkgelegenheid en ook aantrekkingskracht. Als je kan uitpakken dat bedrijven als Pfizer zich hier vestigen, dan trekt dit andere soortgelijke bedrijven aan (is ook het stokpaardje van Antwerpen). Dan geef je die inderdaad overheidssteun om de duurste energieprijzen van Europa te betalen.

Ik werk niet in de energiesector maar ervaren iets gelijkaardig. Omdat wij zware kleppers als klant hebben (AB inbev, Colruyt, SD Worx) hebben wij gewicht en open er een pak deuren als je gaat praten met leveranciers. So what dat die dan soms 70% van onze volledige capaciteit opgebruiken op 1 dag. Dat ene bedrijf brengt misschien een pak minder op dan 500 kleintjes, die 500 kleintjes komen omdat we kunnen uitpakken met het feit dat die grote voor ons kiezen en zorgt dat wij dingen kunnen afdwingen bij bepaalde leveranciers.
Het gaat - als ik even naar Nederland kijk - niet alleen om "ik gebruik veel en kan dus korting afdingen bij de leverancier".

In Nederland betalen de kleinverbruikers ook relatief meer belasting over hun verbruik en dat is raar, want dat gaat natuurlijk in tegen "de vervuiler betaald" principe (het is meer "de vervuiler betaald minder" principe geworden ;-) ).
Niet helemaal. De energiebelasting is een belasting die vooral is ingezet om particulieren en kleine ondernemers beter op hun energie te laten letten. Of 't werkt is een tweede, maar goed.

Maar een metaalsmelterij of een datacenter kan natuurlijk niet heel veel doen aan 't energieverbruik. En waar ze dat wel kunnen doen ze dat al, simpelweg omdat 't veel geld scheelt. Denk aan freecooling, hergebruik van warmte, etc.

Die grootverbruikers evenveel energiebelasting laten betalen levert dan niets meer op. De incentive om te besparen is er al, ook zonder belasting. Dus het enige dat een energiebelasting voor grootverbruikers dan nog oplevert is een negatieve concurrentiepositie tov. landen die dat niet doen.

Kortom, het "de vervuiler betaald" principe is niet zo simpel. Daar zit ook allerlei politiek aan vast. Elke belasting die je invoert heeft effecten naast de inkomsten. Te zwaar belasten zorgt voor een exodus aan bedrijvigheid. Dat is altijd een spel van de balans zoeken.

Als het enige doel is "de vervuiler betaald" dan hadden we allang 100% groene energie.
Maar een metaalsmelterij of een datacenter kan natuurlijk niet heel veel doen aan 't energieverbruik.
Waaaaat? Grootverbruikers kunnen juist wel heel veel doen aan hun energieverbruik en bovendien hebben zelfs percentueel kleine reducties hele grote absolute effecten!

Denk aan isolatie, efficiëntere instellingen/equipment, zelf opwekken, terugwinnen, etc. etc. etc.

Die incentives, dat valt dus tegen he. Ja, in een situatie als nu is er ineens heel veel druk. Maar stel een energiemaatregel heeft voor een bedrijf een terugverdientijd van 4 jaar: da's helemaal niet interessant dus gebeurt het niet.

Die internationale concurrentiepositie bestaat uit veel meer dan alleen 'energiebelasting'. Als we iets willen doen tegen de klimaatcrisis en daarbij niet alles op de schouders van de gewone mens laten vallen, dan moeten we echt af van die belachelijke race to the bottom, waar alleen hoger management en aandeelhouders nog exorbitant rijker van worden.
Tuurlijk kun je wat verbeteren aan efficiëntie. Wat ik wilde aangeven is dat voor het smelten van metaal je gewoon heel veel energie nodig hebt. Ook met een 100% efficiëntie.

Dus om zo'n grootverbruiker dan te gaan belasten met een belastingmaatregel die in het leven geroepen is om consumenten energie te laten besparen is onlogisch. Het is ook onhandig voor de Nederlandse concurrentiepositie.

Zie bv:
https://www.technischweek...lyse/de-schaal-der-dingen

Grote persberichten omdat ze alles gaan behangen met zonnepanelen.. Voor wel 7000 huishoudens.. En dat is dan 1% van wat Tata verbruikt.
Uw verhaal impliceert natuurlijk dat ik niet al alles heb gedaan om mijn energiegebruik zoveel mogelijk in te perken.

En dat steekt een beetje. Ook als je leest dat mensen thuis in de kou zitten omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen, maar wel datacenters hierna toe halen.
En waarom steekt dat? Waarom zou een datacenter hier niet mogen komen omdat Pietje z'n rekening niet kan betalen? Mag ik ook geen auto kopen als mijn buurman er geen kan betalen?

Je zou een punt hebben als het datacenter zou zorgen voor een prijsstijging van energie. Maar dat is niet het geval, ik denk eerder juist andersom. Zo'n megaverbruiker zal waarschijnlijk de energie transitie nog verder aanjagen, omdat datacenters nou eenmaal graag 'groen' willen zijn.
Dikke kortingen voor de grote Amerikaanse reuzen, maar Pietje zit letterlijk en figuurlijk in de kou.

Eigenland eerst, laat die grote jongens uit Amerika die hier toch geen belasting betalen maar lekker ergens anders de CO2 limieten raken waardoor het land niets meer kan.
Dus fabriek sluiten en de producten importeren?

Het gevolg is een zwakkere economie en export van onze welvaart.
En de uitstoot gebeurt gewoon elders en waarschijnlijk een stuk minder schoon dan als je het in een modern land houdt.
een doorsnee huishouden verbruikt per dag, wat zal het zijn, 10Kwh? Dit is dan de Stroom voor een provinciestadje haar huishoudens voor 1 dag (zonder bedrijven)
Industriële afnemers van stroom zitten in een compleet andere categorie dan huishoudens.

Een beetje zware procesfabriek fabriek betaalt een paar cent per kWh en kan meerdere MW afnemen. Het ter ziele gegane Nedstaal bijvoorbeeld, had een afnamerecht van 32 MW en betaalde circa 3,5 ct per kWh. Dit was rond 2010.

Ik heb bij een bandverzinkerij gewerkt waarbij het gehele fabrieksdak vol leggen met 2300 zonnepanelen van 250 Wattpiek voor circa 5% van de stroombehoefte van de fabriek kon voorzien. Daar was het inmiddels 4,5 ct per kWh, zo ergens in 2015.
Je geeft de indruk dat zware verbruikers niet betalen want ze betalen maar een paar cent per kWh wat niet klopt. Een grote verbruiker betaald vooral op vermogen maar niet zozeer op verbruik. Dat afnamerecht van 32MW alsook afnameplicht is waar een grootverbruiker op betaald.

Tot hier toe was het enkel de kleine verbruiker (in hoofdname consument) die zuiver op verbruik gefactureerd werd, iets wat niet langer houdbaar is.

De uitdaging is immers altijd al geweest om de het net in balans te houden, hoeveel moet ik produceren vs hoeveel afname is er. Als een grootverbruiker aangeeft 32MW nodig te hebben maar plots neemt die niets af dan zit je met 32MW op je net waar je niet vanaf geraakt. Maar ook omgekeerd, als die plots beslist om 64MW af te nemen heb je plots 32MW tekort. Daar word de grootverbruiker dan ook zwaar financieel voor afgestraft, als die plots meer of minder vermogen begint op te vragen.

Wat je bij productiebedrijven ziet is dat door een plotse stilstand (vermogen omlaag) of als men de productie moet opstarten (vermogen omhoog) gigantisch veel moet opleggen bij de energiefactuur. Die batterij die ze hier zetten is vermoedelijk zuiver hiervoor, om te verhinderen dat ze pieken in beide richtingen veroorzaken.

In het verleden was dat verbruik bij consumenten voorspelbaar, klein alsook was het niet technisch haalbaar om op vermogen te gaan factureren. Echter de techniek staat niet stil en met de opkomst van EV, zonnepanelen en warmtepompen verdwijnt die voorspelbaarheid. Dat wilt zeggen dat als de prijzen stabiel blijven je veel minder voor verbruik gaat betalen maar wel gaat opleggen als het gevraagde vermogen sterk schommelt. De consument zal dus dichter gaan aanleunen bij hoe het bij de grootverbruikers werkt.

Vakantiewoningen gaan dan meer betalen onder de streep, die verbruiken héél weinig maar die vragen 10 maanden 0 om dan plots 2 maanden wel te vragen. Dat is ook logisch want de vaste kosten zijn voor het net zijn gelijk met een niet vakantiewoning terwijl je maar voor 2 maanden productiecapaciteit kan verkopen die je de andere 10 maanden niet kwijt kan. Hetzelfde verhaal gaat ook op voor zonnepanelen die rechstreeks aan het net hangen, eenmaal die correct gefactureerd worden gaan er heel wat huidige eigenaren boos zijn want hun variabele vraag om vermogen zal hun factuur omhoog duwen.

Echter als we bij het oude systeem blijven, waarbij consumenten meer vermogen vragen alsook meer variabel, die kosten zijn er sowiezo. In het oude systeem worden die kosten gewoon uitgesmeerd over iedereen maar willen we dat? Ik alvast niet want dan heb je ook niet de financiele impuls om het te verbeteren en net zoals dit bedrijf bijvoorbeeld te investeren in een batterij.
Die paar cent per kWu dat is verleden tijd. Vorig jaar was het inderdaad 5 of 6 cent per kWu, nu is het 20 cent en soms zelfs 70 cent!

De prijzen voor morgen: https://www.epexspot.com/...0&data_mode=table&period=

De prijs varieert ook enorm op de dag zelf. Juist deze volatiliteit kan handig zijn icm een batterij. Opladen op goedkope momenten, en dan uit de batterij gebruiken op de dure momenten. Of juist dan terugleveren.

[Reactie gewijzigd door XeriuM op 22 juli 2024 13:59]

Ik heb niet binnen iedere keuken kunnen kijken, maar Nedstaal deed 50/50: de helft langlopende (meerjaren) contracten voor vaste prijzen, de andere helft kortlopende (lees: jaarcontracten) afspraken.

Ze zijn bij Nedstaal wel eens een week spontaan plat geweest omdat het terugverkopen van het afnamerecht, middenin een bloedhete zomer, méér opleverde dan een week gewone productie draaien. De spotprijs was zo hoog dat een weekje schoonmaken en onderhoud zichzelf meer dan terugverdiende...
De prijs varieert ook enorm op de dag zelf. Juist deze volatiliteit kan handig zijn icm een batterij. Opladen op goedkope momenten, en dan uit de batterij gebruiken op de dure momenten. Of juist dan terugleveren.
dat is voor zulke bedrijven dan ook vaak de enige reden: ze zien het in de eerste plaats als een kostenbesparing en inkomstenbron
Dat is toch waar iedereen van profiteert?

Load shifting van de goedkope middag- en nachturen naar de piekmomenten zorgt dat er minder piekend gasturbinevermogen nodig is. Lagere productiekosten voor de initiatiefnemer, en ook voor alle gebruikers door betere inpasbaarheid van duurzame bronnen. Die zijn goedkoper dan de traditioneel regelbare bronnen.

Dit had ik van de netbeheerders verwacht, niet van een private partij. De grote netaansluiting (200 MW? 500 MW?) wordt zo wel optimaal gebruikt. In België is er, in mijn beperkte industriële ervaring, meer interesse om te verduurzamen dan in nederland.

[Reactie gewijzigd door Toontje_78 op 22 juli 2024 13:59]

Dit ja. en op meer vlakken is dat zo. Bijvoorbeeld de vierdaagse werkweek met behoud van salaris. Moet je in NL eens mee aankomen.
9 maanden geleden had ik ja gezegd en 100% oke.
kijk ik nu naar de situatie dan is het hard aan het veranderen.
heb je een lang lopend contract, dan is het nog niet zo erg, maar de kortlopende contracten is het al heel anders geworden. ;)

en check ook de steeds kleiner wordende belasting verschillen:
https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110

het is rap anders aan het worden.
dan hebben we straks ook nog het verlaagde BTW tarief, maakt het verschil nog kleiner.
tja als je anno 2015 geen energie strategie had, dan besta je niet meer na x jaar, en dat begint wel nu te komen. ;)
Misschien even kaderen.

Nyrstar is ook de grootste belgische verbruiker van Elektriciteit.
Ze verbruiken in een jaar tijd evenveel als de hele stad Leuven.

Ze hebben daarnaast ook het grootste zonnepanelen-park van de benelux.

Dus deze batterij is vooral bedoeld als hun energievoorziening (of toch een deel daarvan) voor de nacht.
Het is opslag van energieoverschot, die anders dus niet wordt benut. Dat lijkt me zeer nuttig. Ook al zijn het "maar" 10.000 woningen die je meermaals hele dagen per jaar van energie kunt voorzien,
Het is opslag van energieoverschot, die anders dus niet wordt benut
Dat klopt niet. Electriciteit die eenmaal opgewekt is móét benut worden. Je kunt niet ergens een kraan openzetten, en het in de oceaan lozen of zo. Als er te veel is, kan dat alleen opgelost worden door minder te produceren. Dus bijv. een centrale minder hard stoken, of uitzetten. Of natuurlijk door het op te slaan in bijv. een batterij, in waterstof, of in een waterkrachtcentrale. En als er te weinig is, kan dat alleen opgelost worden door minder te gebruiken. Bijvoorbeeld door een zinkfabriek stil te leggen. En ja: dat gebeurt!

Het gebeurt zelfs dat de electriciteitsprijs negatief wordt (op een zeer zonnige zomerdag bijv). Als je dan electriciteit gebruikt (met een geschikt energiecontract), dan krijg je geld toe :-)
Als er te veel is, kan dat alleen opgelost worden door minder te produceren.
Of meer gebruiken ;)

Het klinkt heel makkelijk, even een centrale minder hard zetten, maar dit kan alleen met gas gestookte centrales. Bij kolen- en kerncentrales kan je niet zomaar even wat brandstof uit het vuur halen. Dus, wat rest er dan? Nou, zoiets: https://www.change.inc/en...-energie-affakkelen-34491

Dan vind ik deze batterij beter.
Het klinkt heel makkelijk, even een centrale minder hard zetten, maar dit kan alleen met gas gestookte centrales
Daarom zijn er ook verschillende types centrales, en wordt nauwkeurig gepland op welke momenten ze hoog gezet worden, en op welke momenten ze laag gezet worden. Als je ruim op tijd plant, dan is er meer mogelijk.

Of ze kunnen de spanning op het net veranderen, zodat alle zonnepanelen (of eigenlijk: de omvormers) massaal afslaan, en daardoor de electriciteitsproductie naar beneden gaat.
Of ze kunnen de spanning op het net veranderen, zodat alle zonnepanelen (of eigenlijk: de omvormers) massaal afslaan, en daardoor de electriciteitsproductie naar beneden gaat.
Dat gaat per grid en die spanning kunnen ze niet on demand even omhoog laten knallen.
Dat gaat per grid en die spanning kunnen ze niet on demand even omhoog laten knallen.
Ja en nee.

Als er te veel energie geproduceerd wordt, dan koopt de spanning op het net vanzelf op. Dus als 'ze' de spanning op het net willen verhogen, dan is het voldoende om meer energie te produceren: een centrale een standje hoger zetten, of een paar windmolens extra in de wind te zetten, of zo. Of anders, als er al te veel produktie is, loopt de spanning vanzelf op als 'ze' de centrale niet lager zetten, of de windmolens in de wind laten staan. Of als ze een zonnepark niet afkoppelen, etc. Of: als ze dat allemaal al gedaan hebben zover mogelijk, en de overproductie houdt aan omdat het bijv. een zeer zonninge dag is, en alls particuliere zonneinstallaties massaal overproduceren.

Het is dus niet een kwestie van een knop van 230V naar 240V draaien, waarna de netspanning ineens hoger is, maar het is wel degelijk naar beide kanten te beïnvloeden.

Zie bijvoorbeeld ook deze link: https://www.sma-benelux.c...-te-hoge-netspanning.html
Gewoon in wat zware metalen platen dumpen en water verdampen, heb je ineens schoner water dan in het slechtste geval geloosd kan worden in een rivier.
Nucleare reactoren kunnen ook gemoduleerd worden, maar daar moeten ze wel geschikt voor zijn. Je kan dus wel wat brandstof uit het vuur halen. https://www.oecd-nea.org/...29-2-load-following-e.pdf
Niet alleen de reactor maar ook de overige delen moeten dan geschikt zijn voor lastschommelingen. Bij een bestaande installatie gaat dan betrouwbaarheid en daarmee de veilgheid achteruit.
Volgens mij is dat meer het aantal reacties in de reactor beperken en niet zozeer de brandstof verwijderen.

De neutronen worden afgeremd tot een snelheid (kinetische energie) waarop een reactie (kernsplitsing) waarschijnlijk is. De mate van afremming kun je regelen met bijvoorbeeld control rods. Daarmee kun je de output van de reactor dus sturen.
Kan je het dus beter opslaan en terugleveren als het minder zonnig is. ;)
Is het niet mogelijk om domweg een paar enorme radiatoren te bouwen (in de zee?) en die aan te zetten bij overschot? Ik heb altijd gedacht dat deze oplossing bij overschotten niet gebruikt wordt wegens economische en milieutechnische redenen i.p.v. fundamentele.
Waarom zou je een overschot opstoken en de zee mee verwarmen (denk dat dat ecologisch niet heel handig is als je een deel gaat verwarmen).
Dan kun je er beter bijv. Waterstof van maken.
Maar volgens dat artikel gaat het om een niet vaak voorkomende omstandigheden. En waarschijnlijk ook om relatief weinig stroom. Dan loont het niet om daarvoor een hele H2 productie installatie neer te zetten.

Sowieso vind ik dat dit punt bij het idee om H2 te maken met 'gratis' overgeproduceerde stroom niet echt aan bod komt. Natuurlijk is energie een belangrijke kostenpost voor H2, dat soort installaties moet meestal continu draaien voor een goede business case. Dan zou ook in die gevallen een Batterij opslag wel fijn zijn.
Precies dit, je kunt het vergelijken met onbetaalbare bliksemafleiders die stroom opvangen (citation needed, ik ken de volledige kostenanalyse van waterstofproductie niet). Maar daarbij wil ik nog het volgende vermelden: Niet alle vormen van electriciteits opwekking zijn snel uit te zetten.

hellfire_ultd benoemde dit al voor kolencentrales, waarbij de meest efficiënte combined cycle baseload generators een constante load vereisen. Bij een te lage load oftewel te hoge spanning springen de generatoren kapot, en dus moeten ze van tevoren uitgeschakeld worden en vervangen door inefficiënte peaker plants die binnen minuten/seconden kunnen reguleren. Er is dus een case om stroom te dumpen (zie o.a. negatieve energieprijzen).

In een extreem voorbeeld wil ik weten of je met radiatoren (eenvoudigste manier om van stroom af te komen) kerncentrales kan reguleren, om zo door constante overproductie op 0kg co2 uitstoot belanden.

mijn bovenstaande vraag was dus of er engineering redenen zijn dat dit niet gedaan word, en dan benoemde ik ocean dumping omdat stromend water beter warmte afvoert dan lucht (mogelijk op een ecologische dode locatie).
In een extreem voorbeeld wil ik weten of je met radiatoren (eenvoudigste manier om van stroom af te komen) kerncentrales kan reguleren, om zo door constante overproductie op 0kg co2 uitstoot belanden.
Elke bestaande kerncentrale dumpt nu ook al systematisch ongeveer twee derde van het opgewekt thermisch vermogen als restwarmte, in de koeltorens die water verdampen en lucht verwarmen, of door veel water (grote rivier, meer of zee) een beetje op te warmen. Dat zou je ook met 100% van het thermisch vermogen kunnen.

Dat dumpen van de restwarmte is bijna altijd ongewenst door de impact op het lokale ecosysteem, maar het is nu eenmaal noodzakelijk om een thermische centrale te laten functioneren.

Aan de electriciteitskant is het ook niet zo moeilijk om met grote weerstanden massaal lucht of water op te warmen.

Alleen, het is natuurlijk zonde. Hopelijk komen er goedkope electrolyse-installaties op de markt zodat waterstofproductie alle groene stroomoverschotten kan absorberen. Frequente negatieve electriciteitsprijzen bij zonnig weer tonen aan dat die markt nog niet voldoende ontwikkeld is. Er is een minimum-investering: je moet de geproduceerde waterstof kunnen bewaren of wegpompen naar een klant of netwerk, en de veiligheid moet in orde zijn. Dat heeft maar zin als je voldoende frequent grote volumes kan draaien.

Om echt koolstofneutraal te worden gaan we zó veel geinstalleerd groen electrisch productievermogen nodig hebben dat we quasi altijd stroom te veel hebben. Sectoren als chemie en metalurgie moeten dan draaien op waterstof die geproduceerd wordt met het stroomoverschot in plaats van fosiele brandstoffen. Een deel van de waterstof zal moeten dienen om windstille wintermaanden te overbruggen door een deel van de waterstof terug om te zetten in stroom, dus het te gebruiken als (inefficiente, lange-termijn) batterij.
Ik heb eens gehoord (ben geen elektricien) dat er wel een klein beetje marge zit in het net zelf.
Er wordt ‘gespeeld’ met frequentie en voltage. Daar zitten ook grenzen aan en gaat om weinig buffer maar over het hele net bekeken is er wel wat en klapt niet alles uit als er per ongeluk onverwacht wat MWtjes teveel of te weinig zijn.
Klopt, wilde het alleen ff in perspectief zetten hoeveel het is.
In eerste instantie wordt die batterij gebruikt door het bedrijf zelf maar eventuele overschotten kunnen ook gedeeld worden met gezinnen. Maar nog steeds een mooi initiatief.
Een gemiddeld Vlaams huishouden verbruikt volgens deze bron 2944 kWh per jaar, per dag is dat dus 8.1 kWh.

In Nederland lig dat, volgens deze bron op 2760 kWh per jaar, oftewel 7.6 kWh per dag

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:59]

Grappig, wij zijn met zijn tweeën, hebben overal LED lampen en gebruiken 4-4500 kWh per jaar. Denk trouwens met corona en home office het stroomverbruik duidelijk hoger ligt
Misschien dat je elektrisch kookt of verwarmt? Anders even kijken of je niet ergens een grootverbruiker hebt zitten. Werkte vorig jaar ook het hele jaar thuis, maar toch maar 1400 kWh.
goed, heb 3 vriezers
3 diepvriezers voor 2 personen? :X
3 diepvriezers voor 2 personen? :X
En straks komt hij vertellen dat hij een elektrische scooter heeft, en als dat dan ook verbazing opwekt, de twee Tesla's nog te vernoemen.

Dit soort comments worden schering en inslag, halve informatie geven en dan verbaast zijn over een artikel
Dat kan natuurlijk. Je weet nooit de persoonlijke situatie van iemand. Maar ik hoop niet dat ie ze open heeft staan, omdat ie de airco van kantoor mist :)
Airco heb ik sind een paar maanden ook, laat de zomer maar komen.
Zo te lezen bedoel je met “tamelijk bewust met energie omgaan” dat je bewust veel elektriciteit verbruikt :)
In mei worden zonnepanelen geplaatst
2 levenden personen ja ;)


On topic
Ik krijg mijn ouders toch niet overtuigd om weg te doen van hun oude vriezer. Upfront investeringen zie je direct en de energie rekening indirect..
Ja, ik koop graag in bij de groothandel. Zakken Gamba's, hele Ribeyes, filets, etc. Als de boter in de aanbieding is voor 1,25 koop ik een doos. Afbakbroodjes, etc etc
Het zou wel interessant zijn om uit te rekenen hoeveel je bespaart met dat soort inkopen, en hoeveel stroom de extra vriezers kosten, met de huidige tarieven. Als je het goed wil doen dan ook de afschrijving van de vriezers zelf meenemen.

Ik weet dat het besparend voelt om zo bezig te zijn, maar ik ben oprecht benieuwd wat de cijfers zeggen als je alles netjes uitrekent. Het zou niet de eerste keer zijn dat de realiteit bots met de intuïtie ;)
Ik was er zelf ook erg benieuwd naar, omdat ik zowel een oude vriezer heb staan en een extra moderne koelkast/vriezer combi in de garage. De oude vriezer zou volgens energielabel op een G of een F zitten. Maar een moderne vriezer kost je al gauw 800-1000 euro, dus dan is de terugverdientijd interessant.

Net even gekeken: beiden verbruiken ongeveer 15 kwh per maand. Als ik dan kijk naar een C klasse moderne vriezer kom je al gauw op het zelfde uit. Dit is bij een stroomprijs van 0,36 per kwh, 65 euro per jaar. Zou je zelfs dat verbruik halveren dan zit je nog op een terugverdientijd van ruim 30 jaar.

Ik denk at de ontwikkelingen op stroomverbruik bij in ieder geval vriezers (koelkasten kan ik niet goed inschatten) vrij beperkt zijn.
Vrieskisten zijn al weer een stuk voordeliger aangezien er weinig koude uit vloeit als die open gaan, verschillen blijven klein.
Wanneer je terug gaat naar de kleinverpakkingen van de supermarkt, is de kwaliteit vaak ook een stuk minder. Zolang een vriezer dicht is, verbruikt hij ook niet zoveel energie.
1 op 1 kun je dit dus niet uitrekenen. Haal je kleine porties bij de supermarkt, dan zit je weer met zo'n schoenzool op je bord. Dat kan dan misschien uiteindelijk goedkoper zijn, maar dan heb ik toch liever die biefstuk van de groothandel die normaalgezien aan restaurants geleverd wordt, waar mensen een schoenzool niet accepteren.

Overigens ben ik zelf ook zeer energiebewust. Aangezien het heel wat kost, wil ik er ook maximaal comfort van. Daarom doe ik ook zeker niet aan energiebesparing.
Mijn ouders hebben ook 3 vriezers. En ze zitten barstens vol. Pizza's, broden, vlees, satesaus, bami, nasi, kliekjes, frituurzooi, ijs, ze zitten allemaal vol. En ze wonen 5 minuten lopen bij de appie vandaan, dus ze hoeven helemaal geen voorraad te hebben. Maarja. Zelf maar weten.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 13:59]

dan snap je de waarde van een voorraad niet ;)
Je weet niet wat er in ligt...

Misschien een macabere hobby?
Als jij al je groenten thuis verbouwd kun je inderdaad makkelijke 2 vriezers vullen. Doe nog wat kipjes fokken voor een stukje vlees en vriezer 3 zit ook zo vol :+
Vriezers kunnen enorme stroomvreters zijn. Vooral ook als ze een dikke ijslaag binnenin hebben.

Milieucentraal raadt aan koelkasten en vriezers ouder dan 10 jaar te vervangen:

"Het stroomverbruik van koelkasten en vriezers is in de afgelopen 15 jaar enorm gedaald, door beter isolatie, regeltechnieken en compressoren. Verder kunnen de materialen van de koelkast of vriezer goed worden gerecycled. Daardoor is het voor het milieu eigenlijk altijd beter om een koelkast of vriezer van 10 jaar of ouder te vervangen door een nieuwe zuinige met een donkergroen energielabel. Ook als hij het nog doet! Tenzij je al zo’n superzuinige koelkast had natuurlijk: die hoef je niet te vervangen.

Een oude koelkast of vriezer kan je beter niet verkopen of naar de kringloopwinkel brengen. Doe je dat wel, dan staat het oude beestje straks in het huis van iemand anders stroom te slurpen: dat schiet niet op! Meet het verbruik van je oude koelkast door met een energiemeter als je zeker wilt weten hoeveel energiebesparing vervanging op gaat leveren."
Weet iemand wat er dan de afgelopen 15 jaar zo enorm verbeterd is in isolatie en compressoren?
Zo'n compressor is een erg simpel apparaat waar toch niet zo erg veel aan te verbeteren valt?
Idem voor de isolatie.
Helaas is dat bij mileucentraal niet terug te vinden.
Vroeger zat daar een deftige compressor in die verbruikte een paar watt meer, maar die werkte 30+ jaar zonder probleem.

Nu zit daar een prul compressor in die wel iets minder verbruikt maar met moeite 10 jaar wordt

Bij de nog zuinigere toestellen heb je een "digitale" compressor techniek waar er nog een extra electronische module bij zit om de compressor soms meer en soms minder vermogen te laten leveren,
resultaat weer in totaal iets minder verbruik en nu heb je dan dus nog eens extra een electronische module die indien je niet elk jaar het stof overal uit gaat halen (handig bij een ingebouwde koelkast/vriezer) al kan defect gaan na 3-4 jaar.

Resultaat, toestellen verbruiken inderdaad iets minder, maar ipv elke 30 jaar, moet je nu gemiddeld elke 10 jaar een nieuwe diepvriezer produceren (in china) transporteren met een grote stoomboot op kolen naar hier en dan ook nog eens elke 10 jaar de defecte koelkast terug naar china zodat ze deze "zeer milieuvriendelijk" kunnen recycleren.

Nu mogen jullie mij laten weten welke "ECHT" het beste voor het milieu zijn , de oude die 30 jaar lang iets meer verbruiken, of de nieuwe die iets minder verbruiken maar je wel elke 5-15 jaar kan weggooien :)

Zelfde probleem zien we bij vaatwassers, wasmachines, .... zo een A milieu label is mooi natuurlijk, maar om te beginnen is die A ENKEL bij het SPECIALE ECO 40-60 programma (bij een wasmachine) en gewoonweg alles in het toestel dat stroom verbruikt is van een zwakker type :( :(
Die dingen zijn compleet uitontwikkeld. Een modulaire fatsoenlijk te repareren zou het beste zijn. Maar als de buizen in de gespoten isolatie zitten verwerkt als je lekkage hebt, heb je toch pech.
Gaat alleen niet gebeuren, je kan niet eens een vervangende lade krijgen als die na x jaar kapot is. Of ze gaan €150 voor alleen een deksel ofzo vragen.
Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat een koelkast of diepvries defect raakt.
Heb ook niet de nieuwste, misschien is dat het.
Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat een koelkast of diepvries defect raakt.
Heb ook niet de nieuwste, misschien is dat het.
Kan verschillende redenen hebben
1) Geluk
2) Geen idiote gebruikers die van alles aan de binnenkant kapotmaken
3) Gaat niet 100x per dag open waardoor de koeling meer te verduren heeft.
4) Oud spul was echt degelijk gebouwd, dat maakt idd enorm uit. Gloeilampen waren de enige die gebouwd waren om opzettelijk kapot te gaan na een periode. Voor de rest moest alles een levenlang of zelfs meerdere levens meegaan. Kapitalisme is doorgedraait tegenwoordig.
@dabronsg
Dat gaat niet op voor de grotere merken. Op internet kan ik zonder problemen onderdelen vinden voor bijna alle vriezers, koelkasten, ovens etc etc. Alleen IKEA apparatuur is soms een uitdaging.

Pas geleden een thermische beveiliging vervangen van een dertig jaar oude oven. Was gewoon te vinden op internet
Heb je toch meer geluk gehad dan ik. Van die oude oven die je hebt gerepareerd, dat spul was makkelijker en je hoeft vaak niet exact dezelfde onderdeel te hebben, genoeg ruimte, niet alles hoefde pietje precies. Zakelijke koelingen repareer ik ook zelf met Aliexpress onderdelen, motor, ventilator enz. Als het maar ongeveer dezelfde specificaties heeft electrisch en kwa afmetingen. Je boort makkelijker een gat ofzo als het niet even groot is of dezelfde aansluitpunt heeft (als er gas gevult moet worden, moet wel een gecertificieerd iemand langskomen aangezien je het gas zelf niet mag kopen). Bij nieuw consument spul heb je vaak die ruimte niet meer.
Hier de scharnieren na ~ 6 jaar, een ander model koelvloeistof weg/op na 12 jaar, weer een ander model wilde maar blijven draaien (alles bevroren). Een modulair/right to repair koelkast zou beter zijn voor het milieu ..
Dat gaat niet op voor de grotere merken. Op internet kan ik zonder problemen onderdelen vinden voor bijna alle vriezers, koelkasten, ovens etc etc. Alleen IKEA apparatuur is soms een uitdaging.

Pas geleden een thermische beveiliging vervangen van een dertig jaar oude oven. Was gewoon te vinden op internet
Dat durf ik niet stellen.
Volgens mij zou een warmtepomp ipv compressor op koelkasten en vriezers de volgende stap kunnen zijn.
Een koelkast of een vriezer is gewoon een warmtepomp, ze noemen het alleen niet zo.
Maar dan een pak minder efficiënter.
Kan me wel voor stellen dat er verschillende klassen zijn.
Ik gebruik het eco programma van de droger vaatwasser wasmachine koelkast vriezer en allemaal ruim naar tevredenheid :D
Wat zijn de eco standen toch goed geworden
Idd, mijn vaatwas(2020) gebruikt amper 0.75kW per eco programma en wast prima schoon.
Bij mijn oude vaatwas uit 2009 was dat nog 1.1kW ofzo.

De wasmachine is wat dubbel, want bij eco gaat hij naar 60°C. Dus een 30°C wasbeurt is nog steeds goedkoper.
Maar waarschijnlijk wel een pak zuiniger dan het conventionele 60°C programma :)

Investeren in een moderne droogkast met warmtepomp is de volgende stap hier, maar voorlopig houden we het bij gewoon niet of nauwelijks gebruiken. Want dat is de beste besparing :)
de energie labels zijn destijds ingevoerd, dat was voor het eerst dat er echt een drive was voor fabrikanten om energie zuinigere apparaten te maken.
daardoor was het net een sluitpost waar bijna niemand naar keek.
Ah, goed punt. Dan is het niet zozeer dat de techniek zelf veel verbeterd is, maar dat fabrikanten het vanaf dat moment pas gebruikt hebben in hun apparaten.
Tijd voor nieuwe vriezers dan. Ik heb er 2 en gebruik 2200 pj. Ergens gaat er in je verbruik iets goed fout tenzij je water en het huis verwamt met elektra ipv gas.
En hoe bejaard zijn die dingen?
Een gemiddeld gezin heeft ook een diepvries. Een beetje moderne diepvries verbruikt nog steeds wel wat, maar maakt niet zo'n groot verschil, ook geen 2.
Fat red je alleen als je een fossiele brandstof gebruikt met mijn warmtepomp zit ik snel 3x zo hoog zelfs met mijn eigen zonnepanelen.
Tap jij van uw buur af of zo?
Nee, hoor. Ben al een aantal jaren bezig met het minimaliseren van stroomverbruik. Zo'n energiemeter gekocht voor in het stopcontact en opmerkelijke dingen gevonden en langzamerhand alles vervangen. Een tiptoets op een apparaat verbruikt gauw 10 Watt omdat dat apparaat altijd aan moet staan om te checken of er iemand op drukt.
Verder geen slimme verlichting meer. Gewoon ledlampen met fysieke dimmers. Laptop voor het werk verbruikt ook niet zoveel, 24 inch monitor ook niet. TV kijken doe ik op mn laptop, geen TV in huis. Nieuwe koelkast scheelde ook veel. Het enige apparaat dat nog wel wat te veel verbruikt is de CV ketel. Die gebruikt zo 90 Watt.
Tis niet zo moeilijk :)
10 watt voor een tiptoets? Een apparaat uit 1970 of zo? ;)
Hier blijft een standby toestel onder de 0.5W en vaak zelfs onder 0.1W.
Wel met een vreselijke powerfactor, dat zeker. Maar voorlopig wordt daar geen heffing op genomen.
En zodra ik een thuis accu heb is dat probleem ook van de baan.
Nee, dat ging toen over een Senseo. Weliswaar in 2006 ofzo, maar ben ook al een tijdje bezig met energiebewust leven :)

Edit: maar het feit dat je mijn verbruik er laag vindt, zegt natuurlijk ook wel wat :)

[Reactie gewijzigd door Tout op 22 juli 2024 13:59]

jep, zit hier aan 5500-6000kWh per jaar, maar dan kijk ik ook helemaal naar niets.
Ik kom van 14000kWh(elektrische boiler), dus op zich ook wel verminderd.
Led heeft ook wel mee geholpen en af en toe een apparaat vernieuwen die net iets efficiënter werkt helpt ook. Maar ik leef graag in luxe, dus echt energiezuinig leven zal hier niet snel gebeuren.

En ja, 1400kWh is belachelijk weinig. Daar mag je terecht trots op zijn ;)
Ik zit ook iets onder de 1500, ondanks een heel jaar thuiswerken. Heb bvb al gemerkt dat m'n tweede scherm relatief veel gebruikt en zolang ik het niet specifiek nodig heb/gebruik dat gewoon uit zet. Kleren wassen gebeurt vaak ook koud.

Om maar de schaal aan te geven waarop ik dan al denk: ik heb 3x Sonos speakers die elk pakweg 2W standby gebruiken. Da's op jaarbasis 52kWh of 3,5% van m'n verbruik. In standby!
Als ik weet dat ik enige dagen niet thuis ben trek ik dat soort dingen dus ook uit.
Jah, zo ver ga ik ook wel. Maar in een gezin met 2 tiener dochters zal 1500kWh niet bepaald realistisch zijn vrees ik :)
Om een voorbeeld te geven, gemiddeld elke dag een volle vaatwas. 5x wasmachine per week. En geloof me, koud ga je die dingen niet geurvrij krijgen van mijn tieners.
Daarbuiten een gaming pc die zo'n 250-350 watt gebruikt naargelang de game en een tv die elke avond wel enkele uren aan staat.
Pomp om water uit de regenput te pompen van 1000W die ook vaak aan gaat,...
Waarom is dat grappig? Het zou voor mij een bron van zorg zijn. Tenzij je natuurlijk een duidelijke reden kunt aanwijzen waarom jij een veel hoger gebruik dan gemiddeld hebt. Electrische auto, warmtepomp of wietplantage.
klopt, definitie van gemiddeld is ver te zoeken.
Dat klopt niet. NS verbruikt 1,2 terrawatt stroom per jaar, dat is ongeveer 430.000 huishoudens, gelijk aan het aantal huishoudens in Amsterdam of 5,4% van alle huishoudens in Nederland.
Maar zonder reizigers draaien ze miljarden verlies
Daarom dat bij windmolens altijd word verteld hoeveel huishoudens ze van stroom kunnen voorzien omdat ze drommels goed weten dat dat maar een fractie van het stroomverbruik in Nederland is. Dan klinkt het een stuk beter.
Als ze zouden zeggen dat een een windmolenpark 6,5 gigawattuur of 23.4 terajoules energie oplevert zegt dat de meeste mensen niks. Dat lijkt mij de voornaamste reden om huishoudens als grootheid te gebruiken.

Maar je hebt gelijk dat huishoudens inderdaad maar fractie (20%) van het stroomverbruik is NL.
Ehh, een voetbalveld is gemiddeld 6770m2 en ik denk dat je de verkeerde wikipedia te pakken hebt
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voetbalveld
Dan gebruik je gewoon veel, probeer het te verminderen? Hoe vaak gebruik jij volgende toestellen: Haardroger, elektrisch vuurtje, oven, fornuis, wasmachine, droogkast, vaatwas, Frigo, TV, dampkap, NAS?..?
Vergeet niet je pc, beeldscherm trekken zo 150 watt x 8 uur is al 1.2 kwh per dag extra
Printer enz.
Mijn pc gebruikt voor office werk maar 55 watt incl monitor van 32 inch en dat is met een high end gaming rig niet met een efficiënt office systeempje.
over welke generatie spreken we dan? Want mijn 4790k + RTX3700 krijg ik incl 32" monitor niet onder de 100W idle.
Ik heb nu een 9900k met 6900XT met 3 ssd's en 2 harde schijven. Zodra de schijven uit zijn zakt de pc naar 55 watt.

De cpu idled op 5.5 watt en de gpu op 5-7 watt en 3 watt voor het geheugen en de rest is fans, leds en moederbord/psu verliezen. En het kan zelfs zijn dat er 9.5 watt van mijn speaker set in zit. ik weet niet zeker of die los gemeten was.

3 dingen die je moet bekijken als je lagere power draw wil.

1. Cpu C states zodat de cpu in idle naar beneden kan clocken. Een 4xxx cpu zou volgens mij naar 800 of 1600 mhz moeten dwnclocken.

2. cpu voltage instellingen. je voltage zou idle tot onder de 0.7v moeten zakken. Heb je deze handmatig ingesteld kan het zijn dat deze hoog blijft. Dit maakt je cpu warmer in idle en je verbruik hoger.

3. zet je gpu in drivers op balanced en niet op high performance in de nvidia power settings dropdown. dit geeft je echt geen extra prestatie (al denken velen dat wel) maar zorgt er wel voor dat je gpu niet kan downclocken met stroomverbruik en hogere idle temps als gevolg. (Mijn GTX 1070OC was met balanced 12 watt en met performance 100 watt idle).
De cpu gaat idd naar 800Mhz en zou volgens asus 7.2W verbruiken in idle. De Vcore gaat wel niet lager dan 0.713V. Maar dat zal wel ok zijn.
Die c states staan ook allemaal aan idd zelfs in de asus bios is er een soort general setting die op power save staat of zo.
De PCIe settings staan idd ook op de efficiëntste power save.
Misschien gewoon verouderde technologie.
Nu 100-110W incl monitor is nog behapbaar :)

Misschien dat ik nog wat kan besparen met een betere PSU want die is maar 80+ gold.
Maar die ga ik op dat systeem van 2015 ook niet meer veranderen. ;)
Met die clock en voltage zal dat idd wel normaal zijn. het is een oudere chip en dat is met de jaren beter geworden en c states zullen dan ook gewoon werken.

Nieuwe monitoren zijn ook gewoon veel efficiënter Dus als je nog een verouderde monitor heb kan dat al maar zo 30 watt schelen.

En ik bedoel niet de PCI settings maar in de gpu drivers van nvidia drivers zelf kan je dit nog omzetten.

https://nvidia.custhelp.c...ve-to-maximum-performance

Deze zou ik op adaptive zetten. Dan gaat hij gewoon naar max power zodra je er een load (game) tegenaan gooit.

Met HWinfo64 kan je met een beetje geluk uitlezen wat de total board power van de gpu is.

Mijn voeding is een 1000 w corshair 80+ gold dus dat zou het niet mogen zijn tenzij je echt een slechte heb.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 13:59]

En ik bedoel niet de PCI settings maar in de gpu drivers van nvidia drivers zelf kan je dit nog omzetten.
Ja weet, ik kan kiezen tussen normal en prefer max performance...
Staat dus op normal.
De monitor verbruikt misschien wat meer dan gemiddeld omdat mijn pc in een sterk verlichtte ruimte staat.
Daardoor moet de helderheid een flink stuk meer omhoog.

Het wordt tijd dat die zonnepanelen + 10kW batterij geleverd worden. Ben ik een stuk verlost van dit gedoe ;)
Kijk eens naar je voeding, als dat een 1200 watt voeding is uit het jaar kruik zou ik die eens vervangen door een platinum of titanium model van pak em beet 600 watt.
Idle verbruik van 100 watt is wel erg hoog, CPU misschien handmatig overklokt waardoor speedstep Ed uit zijn?
110W incl 32" monitor uiteraard.
de voeding is een Cooler master V550 80+ gold. Dus geen 1200W overkill dingetje ;)
4790k hier. Hele pc idle 25Watt.

/edit: schermen zet ik standaard uit of aan.

[Reactie gewijzigd door spawnagain op 22 juli 2024 13:59]

Das wel heel scherp. Met iGPU misschien? Of heb je er een downclock of undervolting op?
Ik denk dat je stroommeter niet juist is dan. 55 watt voor een 32 inch monitor is al bijzonder weinig. Laat staat voor ook nog de desktop zelf inclusief GPU. Mijn zakelijke laptop die op de iGPU draait van Intel verbruikt al 20 watt. Een desktop met alleen CPU zit al gauw op de 40-60 watt en met de GPU er bij ga je al gauw naar de 100 Watt op idle/lage activiteit.
Mijn monitor (LG 32GP850) gebruikt 16 watt zoals ik heb heb ingesteld. Mijn schermen zijn altijd zeer ver gedimd. Deze staat dan ook op 16% backlight. Mijn vorige 24 inch was 14 watt. Per oppervlakte is deze dus efficiënter.
En de stroom meter klopt prima. Gister een slimme meter gekregen en toevallig alle apparaten 1 voor 1 aangesloten en nagemeten om te kijken of alles goed uitgelezen werd en of er serieuze standby issues waren. maar met 41 watt standby met internet actief vind ik mijn huis behoorlijk efficiënt. (tv box, receiver, mediaconverter, router, en pc speakerset zijn de enige apparaten boven de 1 watt standby).
Een 8k of plasma schermpje zit daar al gauw 2 of 3 keer boven ...
Vrijstaand huis met vier personen is gemiddeld 4,5? Verwarmd zwembad of zo? Ik heb een vrijstaande boerderij met twee electrische auto's en zit op 6. Dus je zit wel serieus hoog hoor. Ben je van het gas af?

Edit. Sorry zit op 12 zie ik. Niks gezegd O-)

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 22 juli 2024 13:59]

lol, was me helemaal aan het opladen. Tot ik uw laatste zin las :D
De helft zit op de zaak. Was ik even vergeten mee te rekenen :z
Ik zit op 900 kWh. En dan kook ik ook nog op inductie.
Denk dat bij jou dan weinig met LED lampen te maken heeft maar met vaak gebruiken van wasmachine, vaatwasser, droger. Misschien ook een oude koelkast? Vaak TV aan met speakers etc.

Als ik bijv. mijn servers aan sluit (en niet eens aan zet) komt er al snel 300kWh, zo uit mijn hoofd.
De gemiddelde nederlander kookt op gas en heeft een gas-gestookte cv installatie. De gemiddelde belg kookt meer electrisch en verwarmt ook wat meer electrisch van daar het verschil tussen NL en BE.

Met 2 in een rijtjes huis en dan 4000 kWh gebruiken per jaar, dan kook je waarschijnlijk electrisch. :)

Of je overal en nergens led lampen gebruikt, maakt niet zo heel veel uit. Licht uit is zuiniger :+
Overal led, koken, warm water en verwarming op gas, toch 5.5 tot 6kWh/j
Maar we zijn zowat altijd thuis. Scheelt ook een pak.
Zoals in zijn bron ook staat: "...Maar dit gemiddelde geeft een vertekend beeld, omdat het cijfer fors naar omlaag wordt gehaald door gezinnen met zonnepanelen. Die gezinnen nemen immers veel minder elektriciteit af van het net, omdat ze ook gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen opwekken."
Ze verbruiken dus werkelijk meer dan die 2944.
Dat is 3x zoveel als wij en we hebben geen gas.. bizar zo een hoog verbruik.

Overigens is "LED" == zuinig. Hangt maar net vanaf hoe je ermee omgaat en wat voor LED.

Een appartementencomplex van 25 appartementen had 90x 25W lampen in de gangen hangen. Die branden continu. Stroomrekening knalde omlaag nadat we bij 60% de draadjes eruit trokken.

Een beetje moderne monitor en een laptop zijn peanuts vergeleken met vaatwasser, oven, inductie koken.
Wasmachine op 60 graden of hoger doen we ook maar 1x per jaar (moet, is een vorm van onderhoud)
Led is inderdaad vertekend. Ik dacht ook gezellig te doen in onze tuin, stuk of 10 led lampen geplaatst om bomen te beschijnen. Werd vervolgens al gauw het verbruik 100 Watt per uur. Als je dat dan elke avond laat draaien voor de gezelligheid, tikt dat toch aan. Dus maar mee gestopt, maar ik zie het hier in de wijk wel door veel mensen gedaan worden. Dan lijkt 2-4 watt niet veel, maar als je er vervolgens een aantal van hebt hangen/staan tikt dat door. Zelfde met de voordeurverlichting.

Overigens nooit wassen op hoger dan 60 graden? Je gooit je vaatdoekjes en poetslappen weg? Beddengoed? Handdoeken? Met 40 graden wassen ga je bacteriën en dergelijke niet doden. Overigens wordt een kookwas 1x per 12 weken aangeraden, niet 1x per jaar.
Dat soort dingen doe ik inderdaad op 60 graden. Echt prima. Gaat alles ook stuk langer mee. Hoger is totaal overbodig.
Handdoeken gebruik ik om schoon gewassen handen af te drogen. Niet om vieze dingen mee te vegen.

Trouwens, 's avonds ongedoucht in bed stappen doen we nooit. Hoe laat het 's nachts ook is geworden. Dat vind ik zoiets geks. Waarom zou je met alle vuil van de dag, alleen al alle vuil die uit de lucht neerslaat, in een schoon bed stappen?
In mijn ervaring is dat iets heel Westers, vrij ongewoon in de rest van de wereld.

Kookwas inderdaad wel iets vaker dan 1x per jaar. Maar that's it.

Ik gebruik geen vaat of poetsdoekjes nee. Vaatdoekjes zijn een rare uitvinding naar mijn mening..
Led verlichting compenseert niet het gebruik van verouderde apparatuur (specifiek vaatwassers, wasmachines, vriezers en koelkasten) of het installeren van overbodige stroomvreters zoals A/C. Met twee personen zou je zonder milieuvriendelijke elektrische auto / warmtepomp toch echt een stuk lager uit moeten kunnen komen met een milieubewuste mindset.
Energiebewuste mindset, milieu is niet direct gerelateerd aan energie.
Die met 2944kWh verbruik zitten waarschijnlijk elke dag in het donker en hebben geen tv of zo...
Hier gaan we tamelijk bewust met energie om en halen we het dubbele.
10kwh dat heb je al nodig om je auto accu op te laten aan het einde van de dag als je 50km rijdt.
Jup, afhankelijk van de auto ergens tussen de 4 en 15 kWh voor 50 Km, en dan hebben we het nog niet over de verwarming er in aan hebben in de winter
Daarmee kan het doorsnee verbruik waar je mee rekent door spreekwoordelijke prullenbak.

Neem ook nog eens het afschalen van gebruik van gas dus misschien elektrisch verwarmen van de huizen in de toekomst. Dan word het verbruik nog hoger
Ik zat gisteren op 60kwh.
Dus inderdaad een auto opgeladen a 15 kw, was maar een korte rit. De rest gezinsverbruik plus verwarming.
Tijd voor nieuwe standaard.
Vooral voor de hoifdzekeringen, het laatste beetje gas kwijt kom ik toch echt in de knoei in de winter, auto+verwarming op 3 fases die ieder een max van 16A per fase pakken en constant... Dus 35A hoofdzekeringen nodig. Daar gaat je gas winst. Los van de investeringen.
Je kunt voor hetzelfde geld per jaar als een 1x40 amp hoofdzekering een 3x25 amp hoofdzakelijk laten plaatsen

Met een slimme meter heb je natuurlijk loadbalancing. Ik denk persoonlijk dat 3x25 voorlopig nog wel de mensen van stroom kan voorzien vooral met zaken zoals loadbalancing.
Ik heb al 3x25, maar als je op 2 fases verwarming op 12-16A hebt draaien, de oven staat aan op de derde fase en de auto gaat laden op 11kw... Dan kom je niet rond. En in de winter draait die verwarming vaak, dus load balancing zorgt er dan voor dat de auto niet, te weinig laad. Vandaar dat ik overweeg naar 3x35 te gaan maar het voelt vervelend dat je dan zakelijk gebruiker wordt met veel hogere prijs.
maar waar komt dan het het hoge gebruik van je verwarming vanaf? zit je in een slecht geïsoleerd huis?

is het dan niet slimmer om te kijken wat je daar aan kunt pakken? zodat je minder een beroep hoeft te doen op je verwarming. gezien je met een zakelijke aansluiting van 35kw direct naar de 1100 euro vastrecht schiet ten opzichte van 300 euro

maar even gerekend:

3x25 is ~17kw in het uur.

auto 7kw (2 uur om je 15kw verbruik bij te laden)
heb je nog 10kw over

7kw voor je verwarming

heb je nog 3000kw

en die oven staat misschien een uur aan? als we dan uitgaan van een zwaar ding dat je hele groep voltrekt zal je auto een uur minder laden. dan heb je 3000kw voor tvs/lampen/sluipverbruik etc.

sorry maar dan lijkt het probleem eigenlijk niet zo groot imho of je moet persee met 11kw willen laden. (wat snachts dus wel gewoon kan of ja circa 10kw mits de verwarming blijft draaien)


ikzelf heb momtenteel thuis nog 1x40A
ik kook momenteel 2fase max (dat alleen gebeurd als ik alle pitjes op hun hoogste stand mik)
mijn oven kan 3500kw uit de muur trekken (dat alleen gebeurd als ik de pyrolyse stand aanzet)

zelfs al heb ik de oven/vaatwasser/wasmachine droger aan heb ik nog altijd flink wat headroom

desalniettemin ga ik binnenkort na 3x25 omdat ik een 2fase autolader laat installeren. maar die heeft loadbalancing dus maak ik mij niet echt druk imho.

het is geen aanval op jou persoonlijk maar zoals ik het zie valt het wel mee :)
De auto laad 11kwh tot max 76kw. De oven staat inderdaad maar beperkt aan, maar je hoofdzekeringen knallen er uit als je erover heen gaat voor een korte periode. Naast de oven zijn er meer tijdelijke flinke piek gebruikers, sommige periodes van de vaatwasser, inductie koken, stofzuiger, zelfs kort koffie zetten levert flinke pieken op.
Dus het blijft een balanseer spel wat ik liever niet doe. Ik wil gewoon de apperatuur willen gebruiken wanneer het wenselijk is.
Dat verbruik van de verwarming is voor een gemiddelde geïsoleerd (jaren 80 maar met dubbel glas etc) maar groot huis. Ik zat op 3000m3 gas per jaar, deze verwarming vervangt daar 2000m3 van.

Dus punt staat, er zijn meerdere groot verbruikers die potentieel tegelijkertijd aan springen waardoor 3x25A soms te krap is, wil je dan gewoon je apperatuur kunnen gebruiken wanneer het handig is moet je op 3x35A zitten.
Huh jou auto kan niet minder laden dan 11kw?

76kw is toch de capaciteit ? Of laadsnelheid

En die loadbalancing die zorgt er toch juist voor dat je stoppen niet springen?
Mijn paal heeft geen loadbalancing aangesloten, de monteur vertelde pas dat dit kon toen hij klaar was.
76 is de capaciteit en op 11kwh kan dat dus 5 uur vol laden zijn.
Als ik de auto afknijp, wat je dan bij een publieke paal weer moet aanpassen, duurt het dus flink langer.
Je hebt helemaal gelijk. Ik doe het nu ook met 3x25A en het lukt ook.
Maar het zou minder een dagelijkse bewuste activiteit mogen zijn, daarom wil ik omhoog. En dat doe ik niet omdat die stap zo groot is. Het is een comfort wens vs €60 per maand.
Maar jij en ik zijn ins heel bewust, kennun onze fase verdeling van de apperatuur en weten wat wel en niet tegelijkertijd aan kan staan en zorgen dat het gezin zich eraan houd. Maar als heel nl in deze situatie terecht komt....
Ik vind dat de 3x35 onder de nog particulier tarieven moet gaan vallen als onderdeel van de transitie.
Waarom is dat eigenlijk in Nederland. Ik heb hier een 100amp zekering en dat is hier in England vrij normaal hier ( 1 phase)

Huizen zijn bizar slecht geïsoleerd maar das een ander verhaal.
mischien iets met veiligheid. of het netwerk in de grond. heeft de UK ook 240 of zitten die op 110volt? mischien dat er nog mee te maken heeft.
UK is 240 Volt. (geen 230)
UK heeft 230-240V, maar hun stroomnet zelf is veel veiliger dan het Frans/Duitse systeem.
Er zit een zekering per stekker.
Ben erg blij met mijn Ioniq die gewoon netjes 13kWh per 100km verbruikt (ook in de winter).
In Zeeland werd de Kerncentrale in Borsele gebouwd vanwege Pechiney Aluminium fabriek. Het opstarten van de fabriek kostte zoveel vermogen dat als als de fabriek eens zou uitvallen dan kon de fabriek beter gesloten blijven.

Uiteindelijk heeft Pechiney toch zijn deuren moeten sluiten en is ook van naam veranderd (Alcan). Over opnieuw starten van de fabriek wordt nu amper nog over gediscussieerd.
Dus ik kan me bij de zinkfabriek hetzelfde scenario voorstellen. Dan zijn accu's een bepaalde zekerheid om definitieve sluiting tegen te gaan.
iets van 3000Kwh per jaar inderdaad, maar staar je daar niet blind op. Warmtepomp +3000/4000Kwh per jaar, elektrische auto thuis laden +3000/4000Kwh. Alles bij elkaar gaat het energieverbruik (elektrisch) de komende jaren met gemak keer 3, eventueel airco erbij met warmer wordende zomers, dan keer 4.
Ik heb thuis de meterkast laten uitbreiden voor elektrisch koken, cooker, extra zonnepanelen en (voor de toekomst) een laadpaal aan de voorgevel van het huis, meteen een kast van 12 automaten erbij, en vol.

[Reactie gewijzigd door 87Vortex87 op 22 juli 2024 13:59]

ja, ik weet het, en ben het met je eens. Al die politici willen iedereen aan de warmtepomp en de elektrische auto, maar zelfs al zou er genoeg productie zijn, betwijfel ik of het lokale stroomnet het aankan in de wijken.
In bv Amsterdam zuid oost zit het nu al vol.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 22 juli 2024 13:59]

Hoe kom je daarbij als ik vragen mag? Gemiddeld huishouden verbruikt 1200 kuub gas per jaar. Dat is 12000 kWh aan energie. Een warmtepomp verbruikt zo'n 3500 kWh per jaar. Maw als je de energiecentrale op gas stookt met een rendement van 80% (wat haalbare rendement is). Dan zou je kwa energie ongeveer 3 huizen kunnen verwarmen met een warmtepomp tov gasverbruik. Dus waarom zou een warmtepomp 2,5x meer co2 uitstoot geven?
Om even in te steken op die 80%, dat is dus niet haalbaar. Het rendement van moderne STEG centrales is hoog maar komt niet eens in de buurt van die 80%. Een simpele google search bracht mij naar een wiki pagina waar geen verdere links stonden bij dit statement.
In STEG-installaties waar tijdens het stookseizoen ook de restwarmte wordt benut door deze via warmtedistributie te gebruiken voor stadsverwarming, de verwarming van kassen en dergelijke, kan door deze warmte-krachtkoppelingen het totale rendement worden verhoogd tot boven de 80%. Ter vergelijking: een kolencentrale zonder kolenvergassing en warmte-krachtkoppeling haalt een rendement van omstreeks 40%. Een kerncentrale zonder warmte-krachtkoppeling heeft een rendement van typisch 33% a 37% (tot 45%)[3]. Dit heeft tot gevolg dat een kerncentrale of een kolencentrale een grotere hoeveelheid warmte via het koelwater in het milieu loost, tenzij dat koelwater, via warmte-krachtkoppeling, wordt gebruikt voor bijvoorbeeld stadsverwarming, hetgeen het totale rendement verhoogt. Een generator aangedreven door een dieselmotor heeft een rendement van circa 35%, zo'n kleine installatie kan ook voorzien zijn van een warmte-krachtkoppeling die in de industrie vaak het gehele jaar benut kan worden.
Het leuke van dit statement is dat een kolencentrale of iedere andere centrale ook een belachelijk hoog rendement kan behalen wanneer de restwarmte wordt gebruikt via een warmte kracht koppeling. Voor het berekenen van je kW uur kun je dus niet uitgaan van percentages waarbij de stadswarmte ook is meegenomen.
Er zitten een hoop variabelen vast aan het berekenen van je CO2 uitstoot en er wordt te vaak informatie gebruikt die niet compleet is.
Daartegenover staat dat CV ketels een theoretisch rendement van boven de 100% kunnen behalen door het condenseren van gassen in de ketel. Ook dit klopt niet altijd met de realiteit.
https://sysmod.tbm.tudelf...ey_diagram_diesel.svg.png
Om maar even een mooie visualisatie van een energiecentrale te geven. De nuttige energie kan omgezet worden in elektriciteit, restwarmte kan in theorie benut worden voor stadsverwarming. Aangezien kolencentrales hogere verbrandings en lagere rookgastemperaturen kunnen behalen zou je kunnen stellen dat het rendement van een moderne kolencentrale nog hoger is dan een gas centrale.
Kernenergie wordt hierbij even buiten beschouwing gehouden omdat het een totaal ander temperatuursverhouding en koelcyclus heeft.
Warmtepompen in combinatie met buffervaten en slimme afname zou een ideale combinatie zijn maar helaas zijn wij daar in Nederland nog niet ver genoeg mee, daarnaast is ons stroomnet in grote steden zwaar achterhaald omdat niemand de afgelopen jaren blijkbaar het besef heeft gehad dat elektriciteit door echte kabels moet lopen om uiteindelijk bij de eindgebruiker te komen. Hier zit het echte probleem in het elektrificeren van Nederland.
Die co2 uitstoot is berekend door tu Delft. Feit is namelijk dat niet alle stroom met schoon gas of windmolens of zonnepanelen word opgewekt en daardoor is het gemiddeld veel vervuilender als thuis gas stoken.

Pas als alle stroom schoon opgewekt word wordt stroom beter als gas. Goedkoper is het echt alleen met een efficiëntie van meer als 350%. Dus 3.5 kwh aan warmte voor 1 kwh input. En dat geld alleen voor huisverwarming en tot een bepaalde temperatuur. Onder bepaalde temperaturen gaat die efficiëntie namelijk uit het raam. Het beste is dus een gas+ warmtepomp combinatie.
En dan heb je nog warm water wat hier met vele bewolkte dagen echt een probleem is. Water met stroom verwarmen is echt super inefficiënt.
Mag ik een link naar de bron, want ik denk dat het andersom is juist, zoals je ziet in mijn berekening. 12000kWh voor gas, 3500 kWh voor warmtepomp. Dus zelfs al komt de 3500kWh volledig uit hetzelfde gas, dan is het 3,5x minder co2 uitstoot voor de warmtepomp.

Als de stroom uit hernieuwbare bronnen haalt voor de warmtepomp heb je 0 gram co2 uitstoot.

Ik denk dat ik de bron heb. Maar je vergelijkt gas stoken met 100% electrisch verwarmen zonder warmtepomp. Dat is inderdaad minder goed. Maar het gaat hier om verwarmen met een warmtepomp.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 22 juli 2024 13:59]

Houd wel in het achterhoofd dat de mate van isolatie een belangrijke factor is bij het berekenen van warmtepomp efficiëntie.

Je kan niet een gemiddeld huis met elektrische verwarming vergelijken met een gemaximeerd geïsoleerd huis met warmtepomp. (En andersom. Een elektrische verwarmd gemaximaliseerd geïsoleerd huis is vast ook heel efficiënt)
Met een W/W warmtepomp kom je een heel eind. Neem daar nog wat zonnepanelen op het dak bij en volledig elektrisch is zeken een betere optie.
1 kuub Nederlands gas staat gelijk aan plusminus 8kwh
Onze huishoudens zijn maar zon kwart van de energie behoefte.
Dit stelt hen in staat om elektriciteit aan te kopen op de minst dure momenten en die dan terug te verkopen wanneer de prijzen hoger staan.
Moet een bedrijf van die grootte ook distributiekosten betalen per kWh? Ik ben wel benieuwd naar of en hoe dit hun geld bespaart / oplevert.
Dit komt neer op zo'n €300 / 1kWh. Aan die kostprijs plaats ik ook graag een batterij.
Ik weet het nog niet hoor. Via het net betaal ik 20 cent voor een kWh. Als ik gratis stroom (via zonnepanelen?) zou krijgen betekent het dat ik pas na 1500 volledige oplaadcycli mijn batterij heb terug verdient. 1500 cycli lijkt me de levensduur van een normale batterij te overschrijden.
Hangt van de batrerijtechniek af, met loodzuuraccu's zou je met wat periodieke controles/onderhoud dat aantal cycli vrij gemakkelijk voorbij moeten kunnen gaan.
Hangt van de batrerijtechniek af, met loodzuuraccu's zou je met wat periodieke controles/onderhoud dat aantal cycli vrij gemakkelijk voorbij moeten kunnen gaan.
Het gaat in dit geval wel degelijk over lithium-ion batterijen:
https://www.nyrstar.com/r...ijopslagsysteem-in-belgie

Ik vermoed dat ze niet veel elektriciteit gaan verkopen, maar het gewoon zelf allemaal verbruiken. Nyrstar is één van de grootste elektriciteitsverbruikers van België dacht ik, dus het plan zal gewoon zijn om de batterijen vol te laden als de elektriciteit goedkoper is, en ze zelf leeg te trekken als het duurder is. Dan moet je op dat moment geen dure elektriciteit gaan inkopen, en kan je je kosten lager houden.

Ze draaien nu door de hoge elektriciteitsprijzen ook maar aan halve capaciteit dacht ik, omdat het zink wat ze maken gewoon te duur wordt. Er kruipt zoveel elektriciteit in het maken dat de prijs van de elektriciteit een grote invloed heeft op het eindproduct.
Klopt, er zijn ook wel verschillen afhankelijk van het soort lithiumbatterij dat gebruikt wordt, maar vind het persoonlijk jammer om te zien dat er geen techniek toegepast wordt die zondermeer beter te onderhouden had geweest, hoofdcriterium lijkt hier te zijn dat ze in een relatief korte tijd een groot deel van de capaciteit willen vullen of afgeven (en ook dat had alsnog, alhoewel in iets mindere mate, mogelijk geweest met bijvoorbeeld 24-48v tractiebatterijen zoals je tegen kan komen bij trucks en grotere dieselgeneratoren.) Desnoods dat je dat gebruikt als capaciteitsbuffer en alsnog lithium gebruikt voor kortere pieken, al had dat de sturing wss veel complexer gemaakt, zou ik alsnog willen vermoeden dat op een schaal als dit geen windeieren zou leggen.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 22 juli 2024 13:59]

Het zou goed kunnen dat ze een LiFePO4 batterij gebruiken. Die is hiervoor zeer geschikt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_iron_phosphate_battery
Die windeieren zullen wel meevallen, aangezien ze er niet voor gekozen hebben ;)
Li-ion accu's zijn in bijna alle opzichten beter dan loodaccu's. Ze kunnen sneller laden, gaan langer mee en zijn efficiënter.
Varianten als lithiumijzerfosfaat kunnen duizenden cycles weerstaan.

De enige reden om voor loodaccu's te kiezen is kosten. Echter is lood een gevaarlijke stof binnen de EU, dus kunnen er in de toekomst beperkingen komen aan het toepassen van deze accu's.
Ik vermoed dat ze niet veel elektriciteit gaan verkopen, maar het gewoon zelf allemaal verbruiken
Dat is waarschijnlijk lood om oud ijzer.

Ik denk dat ze de accu's het meest efficiënt gebruiken als ze ze twee keer per dag in de daluren volledig opladen, en daarna in de piekuren weer alles terugleveren. Onafhankelijk daarvan kunnen ze dan per uur beslissen om wel of niet zink te produceren, afhankelijk van de marktprijs van electriciteit. En als ze in een bepaalde tijdsperiode zowel terugleveren als zink produceren, dan gebruiken ze effectief hun eigen opgeslagen electriciteit.

Electriciteit die ze opgeslagen hebben en daarna zelf gebruiken kost óók geld: namelijk dat wat ze hadden kunnen verdienen als ze de produktie stilgelegd hadden, en het gewoon teruggeleverd hadden. Als ze enkel kijken naar de zinkproduktie, dan gebruiken ze de accu's niet efficiënt.
Dat valt bij stationaire accu's mee. Ten eerste hoeven ze niet extreem klein en licht te zijn. Ze worden niet verplaatst en er is plek zat. Je kan ze dus optimaliseren op laadcycli. Ook kan je veel meer zorg besteden aan goede laad systemen. Die mogen ook best zwaar zijn. Maakt niet uit. Ze staan op de grond.
Bij bv een telefoon begin je te klagen dat je accu het niet red als je eerst wel een dag haalde en nu niet meer omdat de accu 80% capaciteit over heeft. Of bij een elektrische auto omdat je niet meer je maximale rage haalt.
Er worden zelfs afgeschreven auto accu's gebruikt omdat je gewoon als de capaciteit onvoldoende is je er een container naast kan zetten.
Plaats genoeg in tegenstelling tot je telefoon of auto.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 13:59]

Anoniem: 454358 @klokslag11 maart 2022 17:17
Dan heb je nog een lekker laag contract, volgens mij zijn er genoeg mensen die 60 cent betalen
Als je da accu niet helemaal leeg maakt (minder dan 20%) en niet helemaal vult (meer als 85%), dan gaat ie veel langer mee.
20 cent? Sorry ik woon al een paar jaar niet meer in Nederland maar zelfs 10 jaar geleden betaalde ik al 24 cent (bij greenchoice, niet de goedkoopste maar ook zeker niet de duurste in die tijd)

Ik keek toevallig vorige maand nog naar de tarieven in NL (om ze met hier in Spanje te vergelijken want hier is ons tarief binnen een half jaar verdrievoudigd van 12 naar 36 cent) en zag toen tarieven van rond de 50-60 cent voor nieuwe contracten.

Vandeweek las ik nog dat de internationale groothandels prijzen voor Spanje rond de 400 euro per MWh liggen (dus 40 cent per KWh zonder belastingen/toeslagen etc).

Maar zo'n project is natuurlijk ook niet voor kleinschalig gebruik bedoeld, je wilt hele pieken van een heel zonne- of windpark op kunnen vangen, daarmee kun je geld toe krijgen! Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe electriciteitsnetwerken op (inter)nationale schaal werken, de rekensommen bij de tvt van dit soort projecten ligt heel anders, die project van Musk in Australie heeft zichzelf toch ook binnen een jaar of anderhalf terugverdiend?
18 kW accu kost nog geen 8000 euro toch? Da's 400 euro per kW en daar gaat nog subsidie af?

Alleen verdien je het niet terug zolang we salderen. Daarom heb ik heb nog niet gekocht. Prijzen gaan nog dalen en ik vind de capaciteit nu veel te weinig
capaciteit en prijs van de batterijen is één, dat het elektriciteitsnetwerk er op ingericht is en het aan kan een ander...

Toch is het is er in mijn ogen maar één realistische thuisbatterij en dat is je elektrische auto voor de deur. Wegens range anxiety moet er in een auto minimaal 50 kWh zitten, dus waarom zou je daarnaast nog duizenden euro's aan een extra batterij die thuis aan je muur vast zit uitgeven?

Die ene keer dat je wel op een lange trip gaat en een volle lading in je auto nodig hebt, weet je waarschijnlijk wel van tevoren en kun je omheen plannen.
Ik denk dat een thuisbatterij helemaal niet realistisch is in de huidige setting. Ik heb zestig zonnepanelen, die laden zo'n ding in een paar uur op.

Alleen doen ze dat bij mij hooguit 4-5 maanden per jaar, voor de overige maanden fungeren ze voornamelijk als dakbedekking. En laat dat nu net de maanden dat ik verreweg het meeste stroom verbruik en dat ga ik met nog geen 20 thuisbatterijen compenseren. Ook niet met mijn 2 EV's want ik zal er toch mee moeten rijden.

Het probleem in Nederland is gewoon dat als we zonne-energie willen gebruiken we een paar maanden kunnen oogsten en dat allemaal moeten opslaan en die infrastructuur is er helemaal niet.

Dus de combinatie die de politiek nu zo graag wil van zonnepanelen en een batterij lost geen enkel probleem op want we vergroten het aanbod in de zomer alleen maar en we vergroten de vraag in de winter alleen maar, want we moeten van het gas af...
De reden waarom is eenvoudig: wanneer mijn zonnepanelen energie opleveren staat mijn auto niet op mijn oprit.

[Reactie gewijzigd door ubert op 22 juli 2024 13:59]

Dan wordt het vervanging voor een kantoorbatterij
Hoeveel capaciteit wil je hebben? Ik lever met alle plezier aan je voor 300 euro per kWh.
Ik ben wel benieuwd naar of en hoe dit hun geld bespaart / oplevert.
Ik denk dat ze er per dag en per kWh zo'n 5 tot 10 cent mee kunnen verdienen. Het verschil tussen absolute piek- en absolute dalprijzen is volgens mij meestal ca. 5 cent (uitzonderingen daargelaten). En er zijn twee pieken per dag - maar voor de tweede piek is het verschil minder hoog dan 5 cent.

Dat betekent dat ze per jaar ca. 18 tot 36 euro per kWh kunnen verdienen. Dus dat betekent een terugverdientijd van 8 tot 17 jaar.

Ik weet niet of jij tegen die voorwaarden een batterij wilt ?? Misschien dat je over 8 jaar gaat verhuizen, en dan worden de grootste opbrengsten van jouw batterij dus voor de nieuwe bewoners.
Ik weet het rendement niet van een lithium accu, maar ik denk dat je snel 20-40% aan warmte energie verlies bij het opladen en ontladen. Dan kan je beter gewoon in aandelen handelen.
Wat ik me afvraag is wat er gebeurt als er 1 container in brand vliegt. Je ziet nu her en der berichten voorbijkomen van stekker autos die men niet goed geblust krijgt en waar de accu packs cel voor cel een kleine explosie kunnen geven. Wat voor effect gaat het dan geven als 1 container verloren gaat. Welke veiligheids aspecten moet je dan in ogenschouw nemen voor onder andere de omgeving.
Het voordeel van een container is dat je de ruimte vacuum kunt houden, maar je zou ook een argon blusinstallatie aan kunnen brengen of een combinatie van die 2.
Schuim en argon gaan je niet helpen. Het probleem is namelijk dat accus zelfontbrandend zijn. Het enige wat je kan doen is koelen om het af te remmen.

Zo’n container helpt natuurlijk wel om het verspreiden tegen te gaan.
Voor brand heb je *altijd* zuurstof nodig. Als je de lucht vervangt door Argon kan er geen brand ontstaan.
Maar bij lithium accus zit die zuurstof in het materiaal zelf. Dat is juist het probleem.

Bij verbranding van benzine komt zuurstof van de lucht, en kun je dit blussen door lucht te vervangen door blusmiddel.
Bij deze accu’s ontstaat het probleem door ‘thermal runaway’. De materialen worden door een chemische reactie steeds heter. Daarbij ontstaat inderdaad zuurstof, maar dit is slechts een bijzonder kleine hoeveelheid. (ga maar na, dit moet allemaal uit het kleine beetje materiaal komen dat in die accu zat).

Zonder extra zuurstof uit de omgeving dooft de brand dus bijzonder snel uit. Daarom kun je een lithium-ion brand met een reguliere ABC blusser*) uitdoven, maar ook bijvoorbeeld door de accu onder te dompelen in water of de zuurstof te verdrijven met argon.

*) Let wel, die ABC blusser geldt voor lithium *ion* accu’s. Niet voor lithium accu’s (waar lithium als metaal in zit). Daarvoor heb je een type D blusser nodig.
Je hebt gelijk.

In dat geval zijn er andere methoden als Schuim, CO2, grafiet- of koper poeder of natriumcarbonaat (en vast nog wel wat meer), welke voor hun specifieke opzet de beste is, daar heb ik ook geen idee van.
Zuurstofatomen, niet persé zuurstof in gasvorm.

Extreem explosieve stoffen zoals nitroglycerine (C3H5N3O9) hebben dus zelf heel veel zuurstof aan boord die als de stof een kleine 'activatie' krijgt eerst uiteen valt in de losse elementen, en daarna heel heftig reageert tot de restproducten.

Ook lithium-ion accu's bevatten zelf genoeg zuurstof om door te branden. Je kunt de ontbranding alleen stoppen door de activatie van de moleculen waar de zuurstof in zit te stoppen, en dat kan alleen door te koelen. Dat is wat zo'n waterbad doet voor een elektrische auto. Dus niet de zuurstof wegnemen, maar de cellen koelen.
Lees nou eens een willekeurige website van de brandweer. Of van een leverancier van blusmiddelen. Daar staat oneindig vaak op dat lithium ion branden te stoppen zijn met ABC blusmiddelen. Die sluiten de zuurstof toevoer af maar koelen in het algemeen niet.

De meeste instanties waarschuwen ook dat spontane zelfontbranding kan optreden zodra er weer zuurstof beschikbaar is omdat de temperatuur van de accu meestal nog boven het flashpoint ligt van de vluchtige stoffen die vrijkomen.

Onderdompelen in water heeft als voordeel dat het ook koelt ook. Daarmee stopt de thermal runaway proces.

Om een felle brand gaande te houden heb je heel veel zuurstof nodig, een veelvoud van wat er uit die lithium ion accu vrij kan komen. Het is een accu, geen persfles met zuurstof onder hoge druk.
En zout water! Om de accu te ontladen.

[Reactie gewijzigd door Aerophobia1 op 22 juli 2024 13:59]

Novec argon is achterhaald
Die container waterdicht maken en zorgen dat ie vol met water\schuim komt te staan bij brand.
Dit zijn normaal ook andere type Lithium batterijen Lithium-ijzerfosfaat accu's (LiFePO4 of LFP) die minder gevaarlijk zijn. Worden ook gebruikt in thuisbatterijen en in sommige nieuwe evs.
Zie ook volgende demonstratie:
https://www.youtube.com/watch?v=Qzt9RZ0FQyM
Dit flikken die Belgen toch maar even. Vorige week maakten ze korte metten met de veel te grote stikstofuitstoot door de boeren, helder en krachtig. Dan in NL, eindeloos getreuzel erover, en halfwas plannen die alleen gericht zijn op uitstel. Ze kijken dikwijls naar NL omdat hier dingen soms beter geregeld zijn, maar bij deze twee voorbeelden zijn ze erg goed bezig.
Lijkt misschien zo. De Belgische politiek is niet bepaalt de beste in snel en goede beslissingen te nemen (meestel te veel water bij de wijn).

Op Vlaams bestuursniveau zit er voor de verandering eens een goede minister op milieu (stikstof) die wel van aanpakken weet .
Lijkt misschien zo. De Belgische politiek is niet bepaalt de beste in snel en goede beslissingen te nemen
Welke politiek is dat wel ?
Dan in NL, eindeloos getreuzel erover, en halfwas plannen die alleen gericht zijn op uitstel. Ze kijken dikwijls naar NL omdat hier dingen soms beter geregeld zijn, maar bij deze twee voorbeelden zijn ze erg goed bezig.
Dat is het poldermodel :P
Overigens is deze batterij niet aan de Belgische politiek te danken, maar gewoon van een internationaal opererend commercieel bedrijf, dat toevallig in Belgie zit en daar elektriciteit tegen een lage prijs wil inkopen.
klinkt als een uitstekend plan. meer groene energie die opgeslagen en gebruikt kan worden
Mooi om te zien hoe de industrie omschakeld.

Deze past ook in het rijtje:https://www.thyssenkrupp....-port-of-rotterdam-125812
Toevallig, Essent heeft een paar dagen aangekondigd dat ze ook de eerste batterij in het stroomnet in gebruik hebben genomen, alleen dan bij een windmolenpark.
https://www.essent.nl/con...din.com:organic_post::con
Zonder de zeurpiet uit te willen hangen; dit bericht is wel slordig. Het primaire doel van de batterij is 'voor de energievoorziening van de fabriek'. Maar een batterij levert geen energie.

Wat is nu het primaire doel? Stroom afnemen als het goedkoop is en later gebruiken? Of energie bufferen met de batterij zodat ze hogere vermogens kunnen gebruiken dan hun netaansluiting aankan?
Een accu wekt geen energie op, maar kan die zeker leveren. Dus ja je bent een zeurpiet. :+
Waarom moet er een primair doel zijn? "Twee vliegen in één klap"?
Een kostenbesparing welke ook nog eens helpt bij de verspreiding van het energieverbruik.

In de nacht inkopen (want goedkoper ivm overschot), en dan opslaan voor overdag wanneer stroom duurder is (want veel vraag).
Naar mate we meer solar krijgen kan dat juist omkeren. Overdag goedkoop (wegens zonne-energie), 's Nachts duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.