Belgische bussenfabrikant Van Hool bouwt alleen nog elektrische bussen

De Belgische bussenfabrikant Van Hool gaat alleen nog maar nul-emissiebussen maken die met accu's, brandstofcellen of bovenleidingen werken. De fabrikant heeft nu 13 bestellingen voor in totaal 162 elektrische bussen, onder meer voor de Vlaamse OV-maatschappij De Lijn.

Van Hool zegt tegen de VRT zich te willen voorbereiden op een milieuvriendelijkere toekomst en daarom geen diesel- en gasbussen meer te willen maken. Daarom worden er alleen nog waterstof- of accubussen gemaakt, of elektrische trolleybussen. De fabrikant maakt zowel bussen voor OV-maatschappijen als touringcars voor bijvoorbeeld bedrijven en toerisme.

Hoewel Van Hool nu 13 bestellingen heeft, gaat dat alleen om die OV-bussen. Het gaat bijvoorbeeld om bussen die in België gebruikt zullen worden, maar in bijvoorbeeld Parijs en Zweden moeten ook elektrische Van Hool-bussen gaan rijden. De markt voor touringcars blijft nog klein, voornamelijk door de gevolgen van corona voor het toerisme.

Voor de elektrische bussen heeft Van Hool donderdag nieuwe 'A series'-bussen geïntroduceerd. Het gaat om bussen die met accu's, waterstof of bovenleidingen kunnen werken en 12 tot 24 meter lang zijn. Dit zijn de bussen waarvoor het bedrijf nu bestellingen heeft staan. De fabrikant wil dinsdag meer bekendmaken over de A series-bussen.

De fabrikant heeft ook verschillende touringcarbussen in het assortiment. Afgelopen november liet het zijn eerste accu-elektrische dubbeldekkertouringcar zien. De TDX25E kan maximaal 500 kilometer rijden op een acculading en biedt plaats aan 69 passagiers. Deze bus is bedoeld voor de Amerikaanse markt.

Van Hool elektrische bus A12
De Van Hool A12, een bus in de A series

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-06-2022 • 13:27

144

Submitter: jordy-maes

Reacties (144)

144
143
114
10
0
21
Wijzig sortering
in steden lijkt een trollybus me beter dan trams of bussen, zoals alle electrische bussen hebben die geen omgevingsvervuiling van uitlaatgassen, maar ook direct stroom toevoer dus veel minder gewicht mee, dus minder gebruik en geen gezeur met op moeten laden. Comfortabeler dan een tram, flexibel, je kan wat uitwijken van de baan.
Een soort hybride bussen die op bepaalde delen van een route connecten met hangende stroom draden dus als trolly werken en opladen, zodat andere delen van de route op wel aanwezige batterijen kan zou toch moeten kunnen? In dorps/stadskernen laden en rijden aan de draad en tussen de bewoonde kernen op batterij.

(edit om het iets te verduidelijken.)

[Reactie gewijzigd door Silent7 op 23 juli 2024 13:29]

Je zit alleen vast aan een route. Wegwerkzaamheden hebben dan een veel grotere impact.
nee dus, omleidingen, dan rijdt je op batterijen, en na de omleiding pak je de bovenleiding weer op.
Trollybussen hebben een diesel generator aan boord ipv een zware accu, is veel efficiënter als je toevallig even ontkoppeld moet worden van de bovenleiding.

Vervuiling van een Diesel is fors minder dan een accu als je het weinig gebruikt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 13:29]

Trolleys in Arnhem hebben geen diesel hoor, daar klinkt af en toe het geluid van een kever!
Ja? Als je dit filmpje zo ziet kom er een behoorlijke roetwolk uit, dat lijkt toch op een dieselmotor zou ik zeggen.

https://youtu.be/pA0-W3VceK4

[Reactie gewijzigd door marcop23 op 23 juli 2024 13:29]

Klinkt als een 4-takt diesel die op behoorlijk hoge toeren moet draaien, of als een 2-takt diesel in normaal toerenbereik 😅
in steden lijkt een trollybus me beter dan trams of bussen, geen omgevingsvervuiling zoals alle electrische bussen
Die mag je even uitleggen. Ik vermoed dat je bedoelt dat een accu niet bepaald vriendelijk is voor het milieu, maar dat maak je niet duidelijk. En misschien ook even overwegen dat een trolley-bus kilometers aan koperen leidingen nodig heeft, stalen palen, betonnen funderingen voor al die palen, de slijtage aan de koperen leidingen geeft fijnstof en ik kan me voorstellen dat de energie-overdracht niet bijster efficient is.
geen omgevingsvervuiling net zoals alle elektrische bussen.

Wat Silent7 schrijft klopt, maar is een beetje slecht verwoord. Wat hij bedoelt is: net zoals alle andere elektrische bussen, lijkt een trollybus me beter dan trams of klassieke bussen.

Om dan verder te gaan over een soort "hybride" accu-elektrische bus, die ook via bovenleiding kan rijden/laden, en dat dat dan veel flexibiler inzetbaar is dan gewone trams, zonder de nadelen van bussen of regelmatig moeten stoppen om te laden.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 13:29]

Duidelijk. En dan klopt het ook, hoewel ikzelf (dus) denk dat trolleybussen een erg onhandige en complexe oplossing zijn voor een probleem dat er eigenlijk niet is.
Probleem wat er niet meer is. Tenminste, bij ons in Arnhem was het simpelweg een vervanging voor de trambaan die door de Duitsers was gesloopt. Het heeft 80 jaar lang dieselrook in de stad gescheeld en werkt verder prima.

Maar ingehaald door de tijd. Kan me niet voorstellen dat een stad er nog mee gaat beginnen nu er een betere versie is, zoals in Groningen bussen opladen bij de halte.
Dat niet alleen: de trolley neemt de bult bij de Geitenkamp met een vinger in de neus; diesels kwamen daar alleen luid brullend en oververhit tegenop.

Inmiddels heeft de tijd de trolley een beetje ingehaald; diesels zijn efficiënter geworden en kunnen de bult nu makkelijker nemen. Maar nog altijd niet zo stil en zo snel optrekkend als de trolley.

Er rijden nu een paar proeftrolleys in de dienst die wat grote accu’s opladen tijdens het rijden onder de draad. In de nabije toekomst rijden die bussen op de accu van Oosterbeek naar Wageningen en tussen Oosterbeek en Arnhem CS onder de trolleydraad.
Overdrijven is ook een vak, een diesel raakt niet overhit en brullend een heuvel op, de bestuurder had ook een versnelling lager kunnen pakken ipv apparatuur zo te misbruiken.

Heeft niks met electrisch of diesels te maken in dit geval.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 13:29]

Ik heb het over 70 jaar geleden…

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 23 juli 2024 13:29]

leuk om te lezen, als ik het woord trolly hoor dan denk ik altijd aan ouderwets gedoe, maar na het lezen van dit nieuwsbericht waarin ze genoemd worden vielen er allemaal kwartjes :)
dank Bram, als je voorstelt dat Amsterdam de trams en bussen vervangt door trollies (dus aanpassen tramsporen want geen rails meer nodig) , dan is een verlenging van een lijn super makkelijk, scheelt hoop geluid, en gevaarlijke gleuven in de grond waar fietsers naar door kunnen vallen) infra van bovenleidingen is er al. En zoals bij bovenstaande reacties, een trolly scheelt (ultra)(fijn)stof want minder gewicht dus minder slijtage banden/remschijven en wegdek) dan een "normale" electrische bus (tussen "want zo normaal zijn ze nog niet)

[Reactie gewijzigd door Silent7 op 23 juli 2024 13:29]

Trams vervangen door trolleys gaat het hem niet worden op veel lijnen, trams hebben een veel hogere vervoerscapaciteit.
Hmm hoe zit dat eigenlijk? Is dat omdat je een tram veel langer kunt maken dan een trolleybus?
Dat en trams kunnen zwaarder zijn vanwege rolweerstand die lager is vergeleken met rubber wielen
A, interessant, dat wist ik niet. Dus wielen op rails hebben echt specifiek dat voordeel van lagere weerstand, goed om te weten. Klinkt ook alsof dat grotere effciëntie heeft.
Ja het is een investering als je dat hele net aan moet leggen, en ik moet ook zeggen dat ik bij ons in Zürich het vreselijk lelijk vindt dat de hele binnenstad vol hangt met draden. Aan de andere kant zijn er hoe dan ook grote investeringen nodig want zeker in steden zal het verbruik van bussen de pan uit knallen omdat het de hele dag niets anders is dan start..stop..start..stop en dan heb je ook nog de airco en andere systemen die continue worden gebruikt. Wil je ze bij elke halte snel 1 minuut bijladen dan moet je laadpunten naar elke halte brengen en dan een systeem om de bus op te laden want de chauffeur gaat echt niet elke keer een stekker erin steken. Neem je centrale laadpunten dan zijn je bussen uit de roulatie op die momenten en moet je extra bussen en chauffeurs aanschaffen om je dienstverlening constant te houden. Als je eenmaal een net van bovendraden hebt is het ook veel goedkoper om op wat routes een tram aan te leggen, en je bespaart ook veel geld doordat je bussen aan een kleine accu voldoende hebben.

Ik denk dat het helemaal nog niet zo'n verkeerde oplossing is als je alles op de lange termijn doorberekend.
juist dat bedaht ik dus ook
In Bordeaux hebben ze dan weer een voedingslijn op straat (derde rail) op plekken waar ze geen bovenleiding wilden zien. Alleen als de tram er bovenop rijdt staat er spanning op die rail, je kan er dus gewoon overheen lopen.
(En aan het eind van de tram zit een kortsluitcontact, als de rail niet op tijd afschakelt gaat de zekering er uit).
het probleem is er natuurlijk wel.

Historisch gezien was het een oplossing om OV aan te bieden, bovengronds, elektrisch, zonder dure sporen aan te moeten leggen (waar ander verkeer problemen mee zou kunnen krijgen, zoals bvb fietsers of rolstoelgebruikers).

En met elektrische bussen is het probleem dat ze lang moeten laden, en zeker bussen in een stadsnetwerk bijna nooit de kans hebben om lang stil te staan, behalve dan 's nachts. Als er een bepaald traject heel veel wordt gereden, bvb een busrijstrook van het treinstation naar een bepaalde andere drukbereden halte, dan zou je daar bovenleidingen kunnen voorzien zodat de bussen op dat traject op stroom van de bovenleiding kunnen rijden, en terwijl ook bijladen.

Dat werkt natuurlijk niet in elke stad, of op elk traject. Maar er is wel een use-case voor.

BVB: In Barcelona rijdt al een tijd een "trambus" (dubbelgelede bus) elektrisch van Van Hool. Die rijdt vaak de H12, die een groot stuk rechtdoor rijdt via Gran Via.

Op dat traject rijden nog veel andere lijnen die een stuk van Gran Via meepikken. Als alle bussen via bovenleiding kunnen rijden, kunnen ze op dat stuk altijd bijladen en de accu ontlasten, en de H12 zelf zou bijna het hele traject op bovenleiding kunnen rijden behalve misschien bepaalde stukken waar het gewoon niet mogelijk is bovenleidingen te voorzien (of niet praktisch is).

Bijna dat hele traject heeft bus/taxi rijstroken maar een tramspoor aanleggen (in eigen bedding) is niet heel praktisch. Zeker niet in beide richtingen.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 13:29]

ik kan me voorstellen dat de energie-overdracht niet bijster efficient is.
Waarom? Ik kan me niet voorstellen dat een trolleybus minder efficiënter is dan een elektrische bus op batterijen.
Het ging mij om het contactpunt van de whatsemethingy dat tegen de draden drukt en de draden. Dat is geen vaste verbinding maar een sleepcontact. De overdracht van energie is afhankelijk van nogal wat zaken: vuil, vocht, kracht waarmee ze op elkaar drukken. Als ik zie dat bij treinen vaak de vonken er van af springen dan kan ik niet anders dan vermoeden dat daar nogal wat verliezen optreden. Bovendien treden er zowiezo verliezen op omdat de energie over grote afstanden door de leidingen getransporteerd moet worden voordat het bij de bus aankomt.
Geen idee hoe groot die verliezen zijn, maar een batterij-elektrische bus heeft die niet.
Een batterij heeft ~90% heen en weer efficiëntie, mocht er >10% verliezen op de sleepcontacten van een trein zitten zouden die waarschijnlijk gewoon doorsmelten. De extra afstand is verwaarloosbaar. Ik durf dus met vrij veel zekerheid zeggen dat het veel efficiënter is dan een batterij.
goed punt,
En daartegenover draadloze oplaad punten bij haltes zullen ook niet 100% efficient werken.
Iemand met verstand van zaken zou toch een vergelijking moeten kunnen maken.
in steden lijkt een trollybus me beter dan trams of bussen, geen omgevingsvervuiling zoals alle electrische bussen,
Wat voor omgevingsvervuiling geven elektrisch bussen dan?
Slijtage van de banden (en asfalt); dit geeft ook vervuiling.
juist en DUS precies een versterking van mijn punt, een trolly heeft minder batterijen nodig, dus minder gewicht, dus minder (ultra)(fijn)stof van banden, remschijven en weg.
En 0 flexibiliteit
Er zijn al hybride trolleys. Lopen in Arnhem aan de bovenleiding en kunnen daar buiten op accu nog een stuk route op batterij rijden.

Niet nul flexibel dus. Maar ook geen Tesla bereik van honderden kilometers buiten de bovenleiding.
In Oost Europa weleens in een trollybus gezeten. En zover ik weet hadden die allemaal ook gewoon een dieselmotor om stukjes zonder draad te overbruggen.
De huidige/oude trolleys in Arnhem hebben een klein aggregaat voor storingen. Hoog toerig blokje als pure noodvoorziening. Rijden dan ook niet veel harder dan stapvoets. Bijvoorbeeld om een stuk te overbruggen waar de bovenleid defect is, of een blokje om bij een wegblokkade. Niet gewoon een echte diesel motor voor normale aandrijving dus.
Ik neem aan dat waar ik in gezeten heb ook een aggregaat betreft. Een "normale" aandrijving lijkt mij erg lastig. Maar in ieder geval een deel had wel missende stukken bovenleiding in de normale route.
vergeleken met een tram heeft een (zeker hybride trolly) veel flexibiliteit en ik weet niet of ze bestaan hoor, hybride trolly bussen zouden niet minder flexibel dan gewone bussen hoeven zijn, op bepaalde trajectdelen is dan namelijk geen contact met bovenleiding nodig, dus net zo flexibel als een normale bus.
En zoveel goedkoper aan te leggen dan trams en ik durf te wedden nog goedkoper in onderhoud wegen waar ze over rijden door gewichtsbesparing ook.
je overschat aanzienlijk hoeveel gewicht een factor is voor dit soort voertuigen.

1 ton op een bus van 15 ton is niks, laat staan de 5~7 ton aan mensen die erin zitten.
Maar in de plaats komt wel fijnstof van de wrijving van de geleiders over de bovenleidingen. Fijnstof van metalen. Niet gezond. En van die hoogte kan het zich makkelijk verder verspreiden.
ik lees het als: beiden geen omgevingsvervuiling.
Maar ik snap dat jij een tegenstelling ziet.
ja dit bedoelde ik inderdaad.
OK, bedankt.
heb het even aangepast in de post, want het stond er inderdaad erg onduidelijk, excuses daarvoor
Voor diegene met interesse over de kosten van een trolleybus in vergelijking met diverse elektrische bussen. Ik vond dit zelf een heel verhelderend en goed artikel:

https://www.urban-transpo...parison-of-capital-costs/
Interessant, vooral omdat het lijkt alsof de kosten helemaal niet zoveel verschillen. Dat betekent dat je bij een discussie de kosten buiten beschouwing kan laten.
Initieel zit er weinig verschil in (50 miljoen canadese dollar tussen trolley en battery-only), maar het wordt op lange termijn misschien wel interessanter:

- batterij slijtage bij het telkens van X naar 100 laden overnight (en dus minder bereik, vaker naar depot, of investeren in nieuwe batterijen) vs periodiek laden en ontlasten van de batterij bij trolleybussen (en dus grotere range, of minder slijtage)
- onderhoud van het bovenleidingnetwerk bij trolleybussen
- vernieuwing van de vloot in de toekomst (worden batterijen goedkoper, duurder, ...)

En dan natuurlijk: als je een bus aankoopt voor 1 miljoen euro (de trambussen van Van Hool kostten ongeveer zoveel, toen ik het opzocht in 2015), dan ga je die niet regelmatig vervangen, die moet toch wel redelijk wat dienstjaren doen om de investering er uit te halen. Ik kan me niet voorstellen dat die batterijen heel goedkoop zijn om te laten vervangen. Buiten dan het feit dat je meer bussen nodig hebt voor het overnight laden systeem en dat dat naarmate je netwerk groeit ook een steeds grotere overhead wordt. 250 bussen vs 300 bussen is 50 miljoen verschil, maar 1000 bussen of 1200 bussen is 200 miljoen verschil in investering 😊

Het artikel lijkt me voornamelijk de initiële investering te bespreken, al moet ik zeggen dat ik vooral naar de conclusie heb gekeken en niet alles heb gelezen.
Het rapport kijkt inderdaad alleen naar de investeringen, niet naar de kosten. Ik kan het niet terugvinden, maar ze gaan er kennelijk een beetje van uit dat die kosten voor beide systemen hetzelfde zijn. En dat is ook niet zo gek.
Het vervangen van de batterijen weegt misschien wel op tegen het onderhoud van de bovenleidingen. Bovendien, als je die batterijen een beetje goed behandeld, gaan ze best wel lang mee en leveren ook nog wel wat op aan het einde van hun (bus-)levensduur.
Maar goed, we weten weinig over die kosten gedurende de gebruiksduur en dus kunnen we daar geen conclusies aan verbinden.
En dan natuurlijk: als je een bus aankoopt voor 1 miljoen euro (de trambussen van Van Hool kostten ongeveer zoveel, toen ik het opzocht in 2015), dan ga je die niet regelmatig vervangen, die moet toch wel redelijk wat dienstjaren doen om de investering er uit te halen. Ik kan me niet voorstellen dat die batterijen heel goedkoop zijn om te laten vervangen.
Het is al goedkoper dan diesel (bron: kennis in US die elektrische busvloot doet), onderhoud is vele malen minder. Opladen van de batterijen is niet 100%, ze willen zolang mogelijk doen met batterijen uit economisch oogpunt.

Een nieuw trolley-systeem in NL zie ik niet snel gebeuren met commerciële vervoerders en een gemeente die daarin moet investeren. Het lijkt me ook niet kostenefficiënt voor een vervoerder die 2 systemen moet hanteren en een gedeelte van de bussen niet in de regio kan inzetten.
Interessant onderzoek, voor degene die het te veel lezen vinden. Hier de conclusie:
Dit rapport is niet bedoeld om te "bewijzen" dat het ene type voertuig zuiniger, laat staan "beter" is dan het andere. Hoewel de situatie van stad tot stad verschilt, geven de drie mogelijke benaderingen van grootschalige elektrificatie van bussen de volgende geschatte kapitaalkosten:
Helaas zijn de kosten die genoemd zijn in tabel 1 niet rechtgetrokken per 'unit/bus'.
- Voor 300 stuks met accupakket en laden bij het depot: $446 miljoen;
- voor 280 stuks met accupakket en laadmogelijkheden onderweg $451 miljoen;
- voor 250 trolleybussen $405 miljoen.
Aangezien de drie opties van dezelfde orde van grootte zijn, is het van belang dat de vervoersplanners en met name de politieke besluitvormers zich ervan bewust zijn dat batterij-elektrische bussen geenszins de goedkope en eenvoudige oplossing zijn die velen schijnen te denken. En omgekeerd dat, tegen de schijn in, een installatie met batterij-trolleybussen met IMC financieel concurrerend kan zijn met batterij-elektrische bussen.
Kosten lijken beschouwing gelaten, de levensduur van deze bussen en mis ook iets over flexibiliteit (buslijnen willen nog wel eens veranderen). Een (geschatte) life cycle analyse had ik zelf nog waardevoller gevonden. Gezien bij een overheid vaak de initiële meerprijs bij aankoop minder van belang is, zeker als je het vergelijkt met een consument die een elektrische auto koopt.

Voor de vergelijking met ICE bussen is het al wel duidelijk at, in Nepal, elektrische bussen al reeds een betere koop zijn volgens deze studie:
Het hoofddoel van deze studie is het vergelijken van de levenscycluskosten levenscycluskosten van elektrische bussen en dieselbussen in de Nepalese context. Uit onze analyse blijkt dat de levenscycluskosten van elektrische bus voor de levensduur van 10 jaar 21.173.541 NPR en de levenscycluskosten van een dieselbus voor dezelfde periode NPR 20,343,754. Het verschil tussen de levenscycluskosten van twee bussen is 829.786 NPR. Als we rekening houden met milieukosten als gevolg van CO2, NPR 1.265.462, zijn elektrische bussen al goedkoper in kosten. Evenzo, als het exploitatiejaar langer is dan 10,7 jaar, waarin de financiële kosten van bussen breakeven zijn, zijn elektrische bussen goedkoper dan de dieselbussen.
Daarom, als de aankoopkosten van een elektrische bus verder wordt verlaagd met een, NPR 1 miljoen, waardoor de aanschafkosten 1,52 miljoen NPR worden, zullen elektrische bussen goedkoper zijn dan dieselbussen, zelfs op financiële termijn. Aangezien de aanschafkosten van een elektrische bus waarschijnlijk zullen dalen in het komende jaar, samen met de toename in het gebruik van waterkracht, heeft Nepal goede kansen om de doelstelling te bereiken om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstof in de vervoersector.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 13:29]

De meeste moderne trolleybussen hebben inderdaad een accu waar ze best een stukje op kunnen rijden. De zelf opgewekte energie (door remmen) wordt ook in de eigen accu opgeslagen. Van elke elektrische bus is overigens vrij eenvoudig een trolleybus te maken.
In Duitsland rijden als proef al een aantal vrachtwagens op de snelweg aan de bovenleiding. https://www.spoorpro.nl/s...aal-voor-haven-rotterdam/. Trolleybussen hoeven dus niet beperkt te blijven tot de stedelijke omgeving. Wanneer meerdere snelwegen van bovenleidingen worden voorzien kunnen elektrische bussen en vrachtwagens gewoon internationaal blijven rijden, zonde noodzakelijke lange laadstops.
juist inderdaad snelwegen blinken niet uit in schoonheid, een set kabels boven de rechterbaan waar electrische vrachtwagens op kunnen rijden en opladen zou ook enorm helpen, trollytrucks :)

[Reactie gewijzigd door Silent7 op 23 juli 2024 13:29]

Als je als een malle kunt opladen lijkt me een soort super trolleybus zelfs voor het buitengebied een goede optie. Opladen bij de synchronisatie haltes of bovenleiding in stukjes bebouwde kom en start/eind punt met een accu die sowieso de hele rit kan halen.
Een bus met 500 kilometer bereik slaat nergens op, alleen als je je diesel vloot 1 op 1 denkt te vervangen incl. planning.
De bussen voor stads en streekvervoer halen de 500 km per dag maar zelden. Bovendien staan ze bij de eindhalte telkens best een tijdje stil en dan kan er weer bijgeladen worden. Voor lange ritten geldt dat de chauffeur toch met enige regelmaat moet pauzeren. Als dat gecombineerd wordt met een laadsessie, dan is een ritje Amsterdam - Parijs met de elektrische bus best mogelijk. Voor een rit naar Spanje of Oostenrijk zal men creatief moeten zijn. Misschien ergens overstappen in de gereedstaande bus met volgeladen accu's?
Van Hool wil ook waterstof bussen maken. Waterstof heeft ook zijn nadelen, maar een waterstof systeem is een stuk lichter en met een voldoende grote tank kan men best een grote range creëren. Van Utrecht in één ruk naar Lloret de Mar.behoort dan nog steeds tot de mogelijkheden.
Dan is het waarschijnlijk veel eenvoudiger de snellaadpunten bij de stations te maken waar bussen vaak langer stil staan. Als het goed ontworpen is heeft het meteen voordelen als niet compleet leeg rijden en weer laden, dus een langere acculevensduur, de bus hoeft niet speciaal stil te staan om op te laden.

Bijkomend voordeel is dat de stad niet "ontsierd" is met de stroomaanvoer, er minder hoogtebeperkingen voor andere auto's zijn, je hetzelfde comfort hebt en ik gok dat het minder kost.
Op plekken waar bussen vaak stilstaan (haltes en busstations) kun je inductielussen aanbrengen en uiteraard de grote dakoppervlaktes van de bussen benutten door deze vol te leggen met zonnepanelen. Rails op het wegdek kan net zo ontsierend zijn als bovenleiding.
Ik reed toevallig door Groningen en daar staan al bussen bij haltes bij het Zerniketerrein elektrisch te laden bij een soort pantograafpaal.

Het heet Q-link en bij deze een linkje naar het artikel https://www.groningenbere...sen-zuidhorn-en-groningen waar ook een foto in staat.

[Reactie gewijzigd door TabCam op 23 juli 2024 13:29]

Anoniem: 1733082 @Silent75 juni 2022 00:10
Een bus comfortabeler dan een tram? Ik vind een tram juist de meest comfortabele vorm van OV in de stad. Bussen zijn lomp, hebben een grote draaicirkel en hebben ook niet altijd een eigen rijbaan. Het alweer decennia oude tram plus net van Rotterdam bijv is bijzonder efficient. Trams glijden daar als een dunne gladde aal door de stad. Vaak ook nog over een mooi groen grastapijt ipv een plakkaat grijs asfalt. Elke zichzelf respecterende stad zou een tramnetwerk moeten hebben, met tram plus lijnen om aangrenzende dorpskernen te verbinden. En de grote steden breiden dat dan uiteraard uit met metro's, en treinen voor nationale connecties. Elektrische bussen als touring cars prima maar die hebben natuurlijk een hele andere toepassing.
heb geen ervaring met Rdamse trams, wel veel met Adamse, en het zit hard, schokt, en trilt, tenminste, wellicht dat de afgelopen 8 jaar er nieuwe soorten zijn die dat niet doen hoor, dat kan.
EN de trambanen in Amsterdam zijn tevens de plek waar taxis overheen rijden/scheuren en bussen.
Ik moest eens van Surinameplein naar Bos en Lommer plein, fiets begaf het en ik had haast, nam het eerste wat voor kwam rijden en dat bleek heen tram en terug bus precies dezelfde weg, bus was echt veel comfortabeler.
Het is voor leefbaarheid, milieu natuurlijk geweldig om grote delen binnensteden autovrij te maken, parkachtig, dus mensgericht ipv autogericht. Daar ben ik het helemaal met je eens dat een tramspoor beter past dan een strook asfalt, al is een beetje asfalt wel nodig voor hulp- en ordediensten natuurlijk.
Anoniem: 1733082 @Silent75 juni 2022 17:48
Rotterdam heeft gemiddeld genomen meer ruimte op straat dan de smalle Amsterdamse straten. Dat speelt zeker een rol. Dit beeld zie je bijv veel in de stad:

https://www.flickr.com/photos/meteorry/16043588661/

Trams hebben op de meeste plekken vrij baan. Altijd voorrang. Stoplichten vrijwel altijd meteen op groen. En op steeds meer plekken rij je over gras en dat maakt en de stad veel mooier en je hebt een stuk minder herrie van metaal op metaal door de dempende werking.
ziet er inderdaad fijn uit!
Horizontaal gezien kan een tram inderdaad comfortabeler zijn, want geen last van kuilen en hobbels. Maar het gaat vooral om de zijwaartse bewegingen die hoogst irritant zijn en je "heen en weer" laat schudden.
Anoniem: 1733082 @Tranquility5 juni 2022 17:42
Die ervaring heb ik niet en ik zit al m'n hele leven regelmatig in de tram. Misschien dat het op sommige plekken minder goed is aangelegd maar een tram kan net zo prettig rijden als een metro of een trein. Pak als je de kans krijgt eens lijn 23 of 25 in Rotterdam centrum richting zuid. Of richting west en naar Schiedam. Of naar noord en dan de ring over naar Schiebroek. Die trambanen rijden heel soepel. Op bepaalde trajecten is de snelheid ook relatief hoog. Vandaar dat het ook tram plus heet. Rond 2000 zijn alle trams vervangen door modern materiaal met lage vloer en dat was ook een enorme vooruitgang in stabiliteit.
Ik snap werkelijk niet waarom er niet al lang overal in steden trolleybussen rijden. Voor zover ik weet is Arnhem nog steeds de engine stad waar ze rijden. Zoals je zegt zijn ze veel flexibeler dan trams. En geen dure infrastructuur nodig zoals rails. Ik denk dat bovenleiding aanleggen goedkoper is dan spoorrails. Volgens Wikipedia zijn de kosten voor trolleybussen ongeveer 10 keer(!) lager dan voor trams. En als ze die hybride maken, kunnen ze ook stukjes route overbruggen waar even geen bovenleiding hangt. Ei van Columbus lijkt me!
Juist, Adam Something heeft een videootje erover die eigenlijk precies zegt wat ik bedoelde:
https://youtu.be/AqHsXv7Umvw?t=158 (met deze timestamp start ie net na intro en sponsoring)
Bussen, zeker in Nederland zijn ook de perfecte use-case voor elektrische voertuigen, het zal me niet verbazen als dit het eerste soort vervoersmiddel is (op meer dan 2 wielen) die als eerste zeg 80% + elektrisch uitgerust zullen zijn.

- Veel korte afstanden met lage snelheid, sweet-spot voor elektromotoren
- Veel remmen en optrekken, waar de elektromotor en regeneratief remmen ideaal voor zijn
- Ruimte zat voor accu's in de bodem
- Vaste stops waar laden mogelijk is
- Geen uitstoot meer in drukbevolkte gebieden

Mooi om te zien dat deze bussenbouwer het voortouw neemt!

[Reactie gewijzigd door Shandar04 op 23 juli 2024 13:29]

Of loopt België wellicht jaren achter op Nederland? ;)
Is dit niet iets heel anders?

Van Hool bouwt al jaren elektrische bussen, maar stopt nu dus met klassieke bussen bouwen. en trekt nu de stekker uit hun klassieke productielijn (pun intended) om alleen nog maar elektrisch te gaan bouwen.

Jouw artikel gaat over een busmaatschappij die zijn vloot gaat moderniseren met elektrische bussen, 3 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 13:29]

Ik kan niet wachten, wat mij betreft komt er een wet die verplicht dat de aanschaf van nieuwe OV bussen verlicht EV is. de totale uitstoot van alle OV bussen door heel Nederland is ongelofelijk! Dat remmen en (snel) optrekken is ontzettend onzuinig en vervuilend, ik schat dat je tonnen uitstoot per jaar kan besparen door alle bussen elektrisch te laten rijden.

Ik wil niet zeggen dat we met z'n allen ter compensatie dan maar weer 130 moeten gaan rijden, dat zou het hele doel verslaan, maar het is wel gek dat wij als automobilisten maar zuinig aan moeten doen terwijl er nog zoveel andere dingen beter kunnen. Nu voelt het als een druppel op een gloeiende plaat dus laat ze het maar aanpakken.
Het had bijvoorbeeld ook al zinnig geweest als er jaren geleden gekozen was om in de grote steden in te zetten op een hybride taxivloot in plaats van Mercedes-diesels die vooral stationair de luchtkwaliteit naar de knoppen staan te helpen.
Er is een rede dat elektrische bussen nog geen standaard zijn. Tot nu toe zijn er veel problemen en is de range gewoon te kort. Accu's maken de bussen erg zwaar, waardoor ze behoorlijk sterke motoren en veel energie nodig hebben om op te kunnen trekken. Remmen levert wel energie op, maar niet als het rempedaal wordt ingedrukt.
Veel accu's in de bodem betekend dat de vloerhoogte omhoog gaat, terwijl die de afgelopen jaren juist zo laag mogelijk is gemaakt om instappen te vergemakkelijken.
Misschien onze Nederlandse troef VDL met de Citea lijn over het hoofd gezien ;)
Dit zie ik een bus op diesel zo snel nog niet doen. Veiligheid is nog een enorm punt van aandacht. Los van dit punt ben ik helemaal voor stadsbussen op electriciteit, stiller en geen vieze dieseldampen in de lucht.

[Reactie gewijzigd door artslart op 23 juli 2024 13:29]

Het leek wel of de filmer wist dat de bus in brand ging vliegen.
Dat is inderdaad ook een gedachte die ik had. Dit is uit de hand gefilmd, niet een vaste beveligingscamera. Gelukkig ook geen gewonden, de bus was leeg, wat ook weer doet denken dat er voortekenen waren. Commentaar onder de video geeft geen nadere details.
Je vergeet er nog één: Ruimte zat voor zonnepanelen op het dak. ;)
Dus alleen geschikt voor een Stads bus ? er zijn best wel flinke afstanden tussen de towns en cities daar in de USA.

Toen ik in 2018 met de bus van Santa Rosa naar San Fransisco ging , was het ongeveer 55mijl, en dan ga je , ook nogeens stijl omhoog ...door de Robin Williams tunnel ik ben benieuwd of een volledig geladen electrische bus dat volhoudt op 1 lading.. heen en terug.. want dat bezine busje waar ik in zat toen , had er al moeite mee

[Reactie gewijzigd door Metallize op 23 juli 2024 13:29]

Zoals in het artikel staat, tot 500km op 1 lading, lijkt me dus niet echt een probleem om 110 mijl te doen ;)
En als je weer omlaag rijd, krijg je veel energie terug in je accu's ;) Terwijl dit bij een diesel-bus alleen als warmte in de remmen verloren gaat, of resulteert in een iets lager gebruik van de motor.

[Reactie gewijzigd door markjanssen op 23 juli 2024 13:29]

En hier zie ik dat ze een coast to coast test (2500 miles) hebben gedaan met die bus en een gemiddelde van 260 miles per lading haalde. Verder niet een inhoudelijk filmpje, maar toch iets van een indicatie.

https://www.abc-companies.com/van-hool-tdx25e/
500km in theorie / 420km in de praktijk is best netjes.
De vraag is eerder of zo'n lading voldoende is voor 1 dag.
's nachts laden is eenvoudig (zal dan wel geen zonne-energie zijn), maar als je overdag moet bijladen lijkt mij dat en probleem.
Is ook infra voor te bedenken opzich. We hebben hier in groningen ook elektrische streekbussen rijden. Die hebben bij o.a. een busstop bij mij in het dorp laad infra, dan gaat bij de stop zo'n pantograaf op het dak van de bus omhoog, laad dan een kwartiertje bij en rijd weer door.
Die groningse electrische stadsbussen gaven mij echt een beetje zo'n 'de toekomst is nu!' gevoel toen ik die voor het eerst meemaakte...
"Charging times averaging 3.5 hours" voor die dubbeldekker. Dus ik denk dat dit nog niet handig is voor lange afstanden. Zo lang steden niet te ver uit elkaar liggen kun je een roulatie systeem hanteren en bussen een middagpauze geven en even schoonmaken.

Maar een mooie start lijkt me, stadsbussen rijden natuurlijk ook niet efficient, continu stoppen en optrekken. Perfecte use case voor een elektrische bus.
'All on public chargers' - sta je dan te wachten met je personenwagen, totdat die 'laadpaalklevers' weer verder kunnen :+
500km in theorie / 420km in de praktijk is best netjes.
De vraag is eerder of zo'n lading voldoende is voor 1 dag.
's nachts laden is eenvoudig (zal dan wel geen zonne-energie zijn), maar als je overdag moet bijladen lijkt mij dat en probleem.
Met 100km/h kun je sowieso vier uur rijden. In praktijk denk dat je niet vaak 4 uur achter elkaar strak 100 kan rijden maar er langer over doet. In de stad wordt sowieso geen 100 gereden, dat zal vooral voor lange afstandsritten zijn. Maar zo lang mag je helemaal niet achter elkaar rijden. Chauffeurs moeten regelmatig pauze nemen en de passagiers willen ook wel eens hun benen strekken en op langere afstanden zal er ook gegeten moeten worden.
Tijdens zo'n stop kun je dan wat bijladen. Niet heel veel maar alle beetjes helpen en accu's laden sneller op als ze er veel ruimte is, de meeste tijd gaat zitten in het laatste stukje opladen. Als dat niet hoeft omdat je al genoeg capaciteit hebt om door te rijden tot de volgende lader dan kan het snel gaan.
400 a 500 km lijkt mij voor de meeste toepassingen voldoende. Natuurlijk niet voor alles maar er is ook niet één soort benzineauto die geschikt is voor alle omstandigheden.
Toen ik in 2018 met de bus van Santa Rosa naar San Fransisco ging , was het ongeveer 55mijl, en dan ga je , ook nogeens stijl omhoog
Elektrische motoren hebben veel minder last van stijl omhoog gaan, en verliezen juist efficiëntie op de hogere snelheden.

Een bus die stijl omhoog moet en niet heel hard gaat is de perfecte kandidaat voor een elektrische motor, alleen als je meer dan 500 km rijdt moet er tussendoor een keer geladen of gewisseld worden
Voor niets gaat de zon op.
Ook zo een elektro motor zal op een geven moment zijn warmte niet kwijt kunnen en gaan throttlen om niet in rook op te gaan.
[...]
Een bus die stijl omhoog moet en niet heel hard gaat is de perfecte kandidaat voor een elektrische motor
Precies de reden dat in de VS in Seattle (nogal op heuvels gebouwd) sommige lijnen trolleybussen zijn: die kunnen die heuvels veel beter nemen.
Ook in de VS zijn er maar weinig buslijnen die meer dan 500km rijden tussen haltes.

Bij de lange afstandsbussen staat een bus ook rustig een half uur, uur of zelfs langer te wachten voor het weer vertrekt naar de volgende halte. Kan het mooi (deels) opladen.

Het zal niet voor elke lange-afstandslijn geschikt zijn, maar voor een groot deel wel.
In Turkije zijn busreizen ook populair met veel 1000+km reizen. Die bussen hebben standaard stops gepland, paar kleine en in ieder geval één lange van 45 tot 60min. Ze stoppen dan op plaatsen waar ze afspraken hebben met de restaurantketen en souveniershops bv. Perfecte plekken om snelladers te zetten en de reiskosten flink omlaag te drukken.
Maar dat zijn eerder tour-bussen, toch?
Maar zoals jij al aangeeft hebben ze daar ook ruimte om op die stops laadpunten te voorzien. Dus er zijn wel mogelijkheden.
Ik vraag me wel nog af of hoeveel effect airco op die maximale afstand heeft. Airco op zo'n tour in Turkije moet veel harder werken dan een trip hier naar bijvoorbeeld de efteling. Bij lijnbussne heb je dan weer het nadeel dat de deuren de hele tijd open/dicht gaan en wat langer open staan bij een station/school/etc.
Ook voor niet tourbussen zullen langere pauzes welkom zijn. Passagiers willen toch ook af en toe de benen strekken en hebben sanitaire stops nodig .
Moest even opzoeken wat precies onder tourbus valt, maar zijn idd tourbussen. Zo zien die bussen daar eruit.

Airco of verwarming is idd wel een goede vraag. Ik heb zelf als enige vergelijking een hybride. Airco verbruik puur op accu vind ik zeer meevallen, verwarming daarintegen zuigt het zeer snel leeg. Heb begrepen dat je daarvoor weer een warmtepomp nodig hebt om die vebruik omlaag te halen.
Maar zoals je zelf al stelt, die deur gaat niet meer open, dus tijdens het laden alvast lekker koud maken, daarna hoef je alleen op temperatuur te houden. Denk dat dat enorm zal meevallen.

Ik denk overigens dat niemand het erg zal vinden als je over de totale reis een uur extra pauze hebt als het daardoor allemaal betaalbaar en groen blijft, je bent je dag toch al kwijt op een lange reis. Mijn ervaring is het vaak dat mensen aan het haasten zijn om op tijd terug in de bus te zijn. Je gaat namelijk én naar wc én je besteld eten, wacht erop, daarna nog eten. Dat is voor de lange pauze en dan heb je vaak nog 2x korte pauze ideaal voor snelladen, je komt toch niet aan de 80% lading dan. Manier van bewegen moet gewoon iets veranderen en aanpassen aan elektrisch vervoer.
Sorry maar wat heeft noord Amerika met dit artikel te maken? Daar rijden totaal andere merken dan Van Hool
Nou ik ben meerdere keren in Amerika geweest en Van Hool zie je daar best vaak. Kom er nu pas achter dat het Belgisch is, dacht altijd dat het Amerikaans was. Zoals die tractoren
van New Holland Amerikaans zijn. Laatste vakantie was een busreis in een Temsa (Turkse bussen fabrikant) en toch wat minder confortabel.
Ik zou meer MCI, prevost, temsa en Bluebird verwachten. Maar ok, kan dat Van Hool daar ook heel groot is
Denk niet dat dit bedrijf veel bussen voor de VS maakt.
Staat op hun website:

Van Hool gaat een fabriek bouwen in Morristown, Tennessee, USA, waar jaarlijks zo’n 400 bussen voor de Noord-Amerikaanse markt van het openbaar vervoer geproduceerd zullen worden. Door de “Buy America Act” is Van Hool immers verplicht een lokale fabriek te bouwen wil het bussen aanbieden op de Amerikaanse openbare bussenmarkt waar veel groeipotentieel in zit.
Denk dat het prima gaat, steker nog met elektrische motoren gaat het misschien wel makkelijker omdat een elektrische motor vrijwel meteen volledig koppel heeft.
Zoals in het artikel staat hebben ze bijvoorbeeld ook een model in de pijplijn die 500 KM moet kunnen met 69 passagiers. Dan moet 55mijl (of 110 zo je wil) ook wel lukken met lastigere omstandigheden.
Ze zullen dus ongetwijfeld de producten aanpassen naar de markt waar ze voor bedoeld zijn.

[Reactie gewijzigd door Felyrion op 23 juli 2024 13:29]

Als het bereik van zo'n ding 500 km is, red je 55 mijl stijl omhoog ook nog wel.

Terug gaat alleen maar makkelijker, zeker als je half leeg begint sta je weer met flinke lading beneden aan de berg.
55 mijl is niet zo bijster ver, ik denk dat je daar een tikfout maakte....
er zijn best wel flinke afstanden tussen de towns en cities daar in de USA.
In sommige delen van Amerika wel, in heel veel andere delen niet.
Je gaat deze bussen, met een bereik van maximaal 500 km, natuurlijk niet inzetten voor lange afstanden. En Amerika is echt niet alleen grote leegte en lange eenzame wegen. Heel, heel veel steden in Amerika liggen gewoon naast elkaar. Je kan bijvoorbeeld uitstekend een dienst opzetten tussen Los Angeles en San Diego. Of tussen New York en Washington. Om maar een paar grote steden te noemen.

En "stijl omhoog" is voor de meeste elektrisch aangedreven voertuigen *juist* geen probleem. Ook al omdat "what goes up, must come down" en in de laatste fase win je stroom terug.
Voor dat soort afstanden kun je beter de trein gebruiken maar Amerika heeft helaas zijn schitterende en ooit meest uitgebreide spoorwegen netwerk verwaarloosd.

De auto heeft zoveel vervoerswijzen om zeep geholpen :'(
Om nog maar te zwijgen van de AC! 69 mensen produceren heel wat hitte!
Ik moet zelf ook beter lezen

[Reactie gewijzigd door bapemania op 23 juli 2024 13:29]

Ok, gaaf. In Arnhem experimenteren de stadsbussen ook al langer met accu's. Sommige (intussen alle?) trolleys zijn uitgerust met accu's ipv aggregaten voor als de bovenleiding ff plat ligt, de bus om moet rijden, of wat dan ook. Als de techniek vooruit blijft gaan, kunnen we straks misschien helemaal van die bovenleidingen af.

offtopic:
Ik dacht tot vandaag trouwens dat het Van ttool was. :+
Hier in Arnhem rijden er 2 waar de aggregaat eruit is gesloopt en een accupakket is ingebouwd (nummers 5272 en 5273). Dat accu pakket word helaas alleen nog voor dezelfde use-cases gebruikt als een zelfde bus met een dieselaggregaat, bijvoorbeeld bij wegvallen van de spanning of naar de volgende halte rijden bij een ontsporing.
2 maar, ik dacht dat het er al meer waren. Maar wat je noemt, dat bedoelde ik inderdaad. Trolley 2.0.
In Rotterdam is het experiment volgens mij voorbij. Daar rijden inmiddels heel veel (35-50) electrische stadsbussen en dat is heerlijk, want Dieselstadsbussen maken by far de meeste herrie op straat. Voor Trolleys had je dat probleem al niet natuurlijk.
Dieselstadsbussen zorgen ook voor heel veel vervuiling.
Een bus in lijndienst rijdt 70-80k km/jaar, net op die plaatsen waar veel mensen wonen.

Het is enorm aantrekkelijk om die vervuiling tegen te gaan.
Eén dieselbus elektrisch maken heeft meer impact dan 200 pendelende bedrijfswagens elektrisch maken.
Ja, ik ben het helemaal met je eens! En dit is de belangrijkste reden om over te gaan. Wat ook heel erg voor de hand ligt is dat je met een BEV of HEV natuurlijk remenergie kan terugwinnen wat ENROM logisch is in de stad. Eigenlijk raar dat stadsbussen de hybride techniek (die toch al 20 jaar succesvol wordt toegepast door Toyota en Honda en voor enorm zuinige autos zorgt) overgeslagen lijken te hebben.

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 13:29]

Ik heb van een medesporter die buschauffeur is gehoord dat de hybride bussen meer verbruiken dan de oude diesels. Blijkbaar is het extra gewicht van de batterij slechter dan de winst die ze boeken door recuperatie en elektrisch rijden.

De sector kijkt enkel naar kost. Daar knelt het schoentje.
Bij autos geld dat niet. Ik kan me niet bedenken wat het dan zoveel anders zou maken bij bussen.
Zo'n anekdote neem ik niet aan.

Ik zie dat onze 1500KG, 140 PK, 2L, 4cylinder, plugin hybride, auto echt 30% zuiniger is (zonder opladen) dan onze 900 kg 100 PK, 1.4L, 4cylinder auto uit het ongeveer het zelfde jaar. Motortechniek verschilt iets maar niet genoeg om het verbruik zodanig te laten verschillen (power to weight is ongeveer het zelfde besef ik me nu).

Volgens Connexxion weegt een bus ongeveer 10 ton. Als je afremt van 50 naar 0 km per uur dan heb je 1/2*m*v^2=100kJ=±0.03 kWh. De nieuwste batterijen wegen ongeveer 0.25 kg/kWh. Dus als je voor je bus een 10 kWh accupakket wil installeren dan weegt dat waarschijnlijk 2,5 kg. Of zeg voor het gemak 10 kg. Een elektromotor weegt 35 kg voor 350 pk, misschien wil je daar 2 van in je stadsbus.

Maar wat we zien is dat het ongeveer 2 passagiers toevoegt wat betreft massa (want je hebt ook nog een gearbox nodig.
Een beetje overdreven. Bij de pakketdienst is een dieselbestelbus net zo slecht als een dieselautobus. Omdat de autobus onder strengere regels vallen is de uitstoot van stikstof en fijnstof beter dan de meestal wat oudere bestelbus. Als je de verhouding neemt autobus/bestelbus, moet de bestelbus het afleggen.
De motoren van dieselbussen zijn natuurlijk ook verouderd en hebben miljoenen kilometers achter de kiezen. Ze zullen natuurlijk wel onderhouden worden en zijn keer op keer gereviseerd, maar de oude techniek blijft..
offtopic:
Ik dacht tot vandaag trouwens dat het Van ttool was. :+
Ik ben dat al een tijdje langer wijzer maar je bent niet de enige die dat ooit dacht.
Hoewel Van Hool nu 13 bestellingen heeft, gaat dat alleen om die OV-bussen. Het gaat bijvoorbeeld om bussen die in België gebruikt zullen worden, maar in bijvoorbeeld Parijs en Zweden moeten ook elektrische Van Hool-bussen gaan rijden.
Wat wordt hier nu mee bedoeld? "Hoewel" gebruik je doorgaans bij een tegenstelling. En komen die bestellingen nu alleen uit België en hopen ze op bestellingen uit Frankrijk en Zweden?
Ze zeggen dat ze voor zowel OV-bussen als touringcars overgaan op enkel elektrisch (en waterstof) maar alle bestellingen zijn enkel voor OV-bussen. Maw, niemand heeft een elektrische touringcar besteld. Dat de reissector het moeilijk heeft (gehad?) met Corona is duidelijk, maar het lijkt me dat er ook twijfel is hoe zo'n elektrische touringcar een bosje toeristen 1200km verder in een skistation krijgt met evenveel bagage maar zonder extra vertraging tov een dinosapbus. Om het niet te hebben over de terugreis die 5 uur later moet aanvatten.
Aan de andere kant is het rendement van zo'n volgepakte bus wel aardig, de uitstoot per passagier is dan niet heel hoog. Beter dan een OV bus die soms leeg z'n rondje draait en continu moet stoppen in stadsverkeer.

Persoonlijk vraag ik me bijvoorbeeld ook af wat het praktisch nut van een elektrische camper is. Zo'n ding rijdt relatief weinig km's, dus de uitstoot is ook beperkt. Daarom is het stimuleren van elektrische leaseauto's zo gek nog niet, die dingen maken meestal redelijk wat km's.
Nee het zal voornamelijk voor de thuismarkt(België) gebruikt worden maar er worden ook bussen verkocht aan Frankrijk en Zweden om daar op het OV te rijden.
Grappig, ik las altijd VanTTool.
Je was niet de enigste |:(
Er kan er maar één de enigste zijn.
een eniger eenigst 8)7
Idd grappig, VanTTool. dat dacht ik ook altijd, je bent niet de enige. ;)
Hier een stukje over een duurtest in de USA: https://electrek.co/2022/...ornia-on-public-chargers/

".......storage capacity of 676 kWh...

During ABC Companies’ longest EV trip to date, the 45’ TDX25E averaged 2.08 kWh/mile during highway travel and a speed of 60 mph (top speed is 71 mph). While temperatures varied from 40-80F during the trip, the Van Hool electric bus averaged 260 miles projected range per charge and replenished at a rate of up to 147 kWh. This enabled charging times averaging 3.5 hours."
Waarom laadt zon ding niet met 360 kW op ofzo? Ik zie dit niet echt een Flixbus worden of een touringcar voor Sunweb waarbij studenten naar Spanje gaan in een dag.
replenished at a rate of up to 147 kWh
Zelfs bij een op EV's gerichte website niet snappen het verschil tussen kW en kWh niet.
Waarom laadt zon ding niet met 360 kW op ofzo?
Omdat je dan een stroomaansluiting van >500A nodig hebt en als een 2e bus staat > 100A etc.
Ik zie dit niet echt een Flixbus worden of een touringcar voor Sunweb waarbij studenten naar Spanje gaan in een dag.
Ik vond de actieradius voor een touringcar ook nogal klein. 800 km zou je toch wel mogen verwachten
[...]

Zelfs bij een op EV's gerichte website niet snappen het verschil tussen kW en kWh niet.
Ja, ik zag het.
Mijn eerste gedachte is 'Bussen' == stads en streekvervoer. "touringcar' == lange afstand vakantie vervoer.

En juist voor stad en streekvervoer is een electrische aandrijving van welke bron dan ook wel een heel mooie. Het geeft heel veel ontwerp vrijheid omdat er geen mechanische overbrenging geregeld hoeft te worden. Juist de accu's kunnen over de hele bus worden verdeeld en kleinere gaatjes vullen.

Uiteindelijk zou de brandstofcel versie gebruikt kunnen worden voor de grootste afstanden, omdat bij een bepaald gewicht en volume waterstof toch wint van accu's.
Ik vraag me af wat het bereik zal zijn van zo een gewone touringcarbus. (geen dubbeldekker)
Rekening houdend met het feit dat die veel voor verre reizen worden ingezet en dus veel laadruimte nodig heeft voor baggage.
Je zit dan ook nog met de beperking van het gewicht. Ze moeten een 50-tal mensen + baggage meesleuren. Hoeveel plaats is er nog voor batterijen zonder aan de gewichtlimiet te komen.
Gaan ze moeten plaatsen opofferen om die batterijen nog ergens kwijt te raken? Hoe lang zal die moeten laden?

Onlangs bijvoorbeeld met een bus naar Lyon gereden. Dat was nu een 8-tal uur rijden. Ik kan verstaan dat electrische bussen voor stadsverkeer inderdaad een goede oplossing is. Maar ik twijfel toch (voorlopig nog) voor het gebruik over lange afstanden.
“Het gaat bijvoorbeeld om bussen die in België gebruikt zullen worden, maar in bijvoorbeeld Parijs en Zweden moeten ook elektrische Van Hool-bussen gaan rijden.”

In Malmö, Zweden rijden sinds 2014 al deels elektrische bussen van Van Hool. Ja, ik weet het: dat is niet helemaal hetzelfde als volledig elektrisch, maar het had er voor de volledigheid wel bij mogen staan.

Wat ook ontbreekt is dat ze een bestelling voor elektrische bussen in Amerika hebben uitstaan, waar ze nu ook al niet-elektrische bussen hebben rondrijden (onder meer in Seattle en San Francisco).

@Hayte

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 13:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.