NOS Teletekst viert 45-jarig bestaan

De Nederlandse nieuwsdienst NOS Teletekst bestaat 45 jaar. De dienst blijft populair. Volgens NOS had Teletekst het afgelopen jaar 3,2 miljoen wekelijkse gebruikers en 1,9 miljard pageviews. Het is de vier na populairste nieuwsapp van Nederland.

De oorsprong van de dienst ligt bij een werkbezoek van twee NOS-medewerkers aan de BBC in 1976, waar ze kennismaakten met het Britse Ceefax-systeem. Vier jaar later, op 1 januari 1980, ging de Nederlandse variant van start. In het begin waren er slechts tweeduizend televisies die compatibel waren. De penetratiegraad groeide echter snel, tot 93 procent in 2000.

Waar internationale omroepen zoals de BBC, VRT en RTL hun teletekstdiensten intussen hebben gestaakt, blijft NOS Teletekst bestaan. De mobiele app heeft volgens NOS wekelijks één miljoen gebruikers die gezamenlijk 17 miljoen pagina's raadplegen. De voetbaloverzichtspagina 801 en de algemene sportpagina 601 werden vorig jaar respectievelijk 530 en 520 miljoen keer bezocht.

De NOS heeft de voorbije jaren geïnvesteerd in een vernieuwing van het onderliggende systeem. De klassieke vormgeving blijft bewust behouden. De omroep beschouwt het beknopte format van Teletekst naar eigen zeggen als een essentieel onderdeel van zijn nieuwsvoorziening.

Door Andrei Stiru

Redacteur

01-04-2025 • 09:53

159

Reacties (159)

159
157
88
6
0
54
Wijzig sortering
jezus ben inmiddels 35 en was helemaal vergeten dat dit nog bestond.
dat mensen er nog gebruik van maken vind ik nog het gekste haha.
- Nieuws in één oogopslag
- Geen drammerige reclames, die na 20 seconden nog een keer ingeladen worden.
- Geen klik hier voor de nieuwsbrief
- 100x sneller dan een website
- Geen tracking

Alleen maar voordelen, ik snap juist wel waarom mensen dit gebruiken :)
Oprechte vraag, maar als je naar de normale NOS website gaat (evt met adblocker) heb je dit toch ook allemaal? :?

Volgens mij is daar ook nog een versimpelde versie van?
Nos.nl is zeker niet in 1 oogopslag.
Nu op Teletekst 101:
9 koppen, in totaal ongeveer zo'n 50 woorden. Boem, ik weet het nieuws.

Nu op nos.nl:
bovenaan 2 grote plaatjes met koppen, 15 woorden
daaronder, 3-kwarts vullend: 3 kleine plaatjes met koppen, 27 woorden
met daaronder een "lead tekst", (+- 17 woorden/lead)
het laatste kwart recht is dan een scroll met meer headlines, waarvan ik er 3 kan lezen: 3 koppen (waarvan 1 een herhaling van een plaatje) 25 woorden totaal zichtbaar.

en dan kan ik nog naar beneden gaan scrollen.

Oftewel, de 5 "grootste" nieuwtjes, hebben al meer dan 40 woorden aan koppen alleen al + plaatjes (goh, een trein bij een berichtje over de NS, dat voegt wat toe!), terwijl teletekst in 9 regels me *meer* weet te informeren.

De informatiedichtheid van teletekst bevalt me (net zoals dat ik hier op tweakers de "newsfeed" ook zo waardeer. De rest van de visuele zaken zie ik vooral als vervuiling en filter ik mentaal ook weg.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 1 april 2025 10:58]

De nieuwste koppen staan altijd bovenaan, de reden waarom ik altijd eerst het onderste nieuwsbericht aantik. Als er een nieuw bericht bijkomt, dan ben je de onderste kwijt, vandaar.
Ik kijk minimaal één keer per dag op teletekst. Snel al het belangrijke nieuws.
Ik deel je mening, precies om die reden heb ook de Teletekst app. En als ik meer wil weten ga ol wel naar de reguliere NOS app.
Leuk foutje van vandaag: zoek de pagina op waarin TeleTekst meldt dat ze 45 jaar bestaat (160).
Scroll de pagina naar links en je komt op pagina 190, waar exact hetzelfde nog een keer staat
Dat is geen foutje. Pagina 190 is een speciale pagina waar altijd al de laatst aangepaste nieuwspagina te zien is.

[Reactie gewijzigd door jumbos7 op 1 april 2025 14:27]

oh, haha, wist ik niet, ik beperk me meestal tot de nieuws-pagina's.
Dank voor de opheldering!
En omdat, in elk geval vroeger op de analoge TV, de pagina's altijd door verversten, had je hier altijd het laatste nieuws: het enige wat je per dag nodig hebt.
Probleem met de nieuwsfeed op Tweakers is dat'ie algoritmisch gegenereerd lijkt te zijn. Ik denk niet dat iemand die feed cureert, en dat is te zien, want er staan dingen in die nagenoeg niemand boeien. Gelukkig heeft Teletekst dat probleem (nog) niet.
Probeer maar eens te zoeken naar een alternatief voor 818 en 819 die voldoen aan de eisen van Mr.Monk. Het is gewoon veruit de meest makkelijke manier om voetbaluitslagen te zien. En dat geldt eignelijk voor alles op teletekst, het is een les in eenvoud.

Maar eigenlijk geldt dit voor elke pagina vergeleken met hoe je de informatie op het internet krijgt, teletekst is lelijk maar zo ontzettend effectief. En geen reclame :)

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 1 april 2025 10:22]

Wat is er mis met dit dan?

https://nos.nl/sport/voetbal/uitslagen

Dat is toch behoorlijk beknopt?
Haha, serieus? Bekijk ze maar eens naast elkaar: https://i.imgur.com/PGROFqt.png

De redactie van TT is koning(in) in het schrijven van superbeknopte stukken tekst, in één oogopslag ben je op de hoogte, zonder allerlei overbodige zaken.

Neem bv het voetbaloverzicht, bijna de helft van je scherm is al kwijt aan header en logo. En natuurlijk kun je naar beneden scrollen, maar je moet ook opzij omdat je niet alles in de breedte kan zien. Tegen die tijd ben ik al drie TT pagina's verder
- overdreven animaties
- te veel witruimte waar je niks mee kan
- filters? Waarom

Teletekst is in zoveel opzichten sneller/makkelijker
Geen cookie meldingen voor elke site/pagina die je aanklikt!
Traag en veel overbodige informatie. En ik wil geen icoontjes en plaatjes. Gewoon de eredivisie.
818, 819
Als jij dat enigszinds hetzelfde vindt als teketekst denk ik dat teletekst niets voor jou is. End at bedoel ik echt op een hele neutrale manier. Maak open de app eens en pak 818 er eens bij. Vergelijk dat eens met de link die jij me gaf. Dat is toch qua layout en pagina vulling totaal niet hetzelfde?
Dit kun je niet serieus menen toch? Ik moet gelijk aanvinken of ik wel oud genoeg ben om de site te bekijken. Vervolgens moet ik op "see all" of "table" drukken om daadwerkelijk de hele lijst te kunnen bekijken. Vervolgens heb ik eindelijk dezelfde info als de teletekst pagina, maar dan met 3 kilometer padding aan weerskanten. De kolommen hebben headers van 1 karakter. Op teletekst snap ik dat, maar op een website met een viewport van dik 1800 pixels breed? Wat een klotesite

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 1 april 2025 12:44]

Gaat er uiteindelijk om welke info je belangrijk vind. Ik volg Ajax, wat dus iedereen daaronder doet maakt mij niet uit. Volg daarnaast wat internationaal voetbal en dan is een website een stuk fijner. Daarnaast kan ik als ik dat wel wil meteen even doorklikken om te kijken hoe een team het heeft gedaan de afgelopen wedstrijden etc.

Ik verwacht de Teletekst echt een steeds beperkter en ouder wordende doelgroep bereikt, perfect als wat jij nodig hebt precies daar te vinden is maar het blijft erg beperkt.
Teletekst is in 2023 nog vernieuwd nieuws: NOS vernieuwt onderliggend systeem Teletekst

en uit artikel waar je onder reageert.
Volgens NOS had Teletekst het afgelopen jaar 3,2 miljoen wekelijkse gebruikers en 1,9 miljard pageviews. Het is de vierde populairste nieuwsapp van Nederland.
Maakt het een beetje kortzichtig om teletekst een beperktere en ouder wordende doelgroep bereikt wanneer het waarschijnlijk een 10x zo grote doelgroep bereikt dan die site met gokadvertenties die jij aandraagt.

Blijkbaar is er meer dan genoeg reden om teletekst te onderhouden.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 1 april 2025 14:13]

Ik gaf als voorbeeld de website die ik gebruik, zijn talloze anderen en reclame zie ik niet door een adblocker.

Ben oprecht benieuwd hoe de demografie van Teletekst gebruikers is, ik verwacht echt dat het vooral een oudere groep is die dit al jaren lang gebruikt, kan me bijne nietvoorstellen dat de groep onder de 35 jaar het regelmatig gebruikt.

Zeg ook niet dat het weg moet, maar vooral dat het voor mij te beperkt is en er zijn echt veel betere informatievoorzieningen beschikbaar.
https://www.marketingfact...ders_gebruiken_teletekst/
Het bereik onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar is relatief het hoogst (92%).
Dit artikel is wel 15 jaar oud

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 1 april 2025 14:21]

Als ik de pagina open krijg ik al direct dit te zien:

"Selecteer hieronder de juiste leeftijdscategorie en draag bij aan onze missie als verantwoorde sportuitgever. Deze website bevat wedpromoties voor 24+. Je kunt op elk moment afmelden in de instellingen"

En zonder adblocker zie ik direct al 6 reclameblokken...

Vergelijk dat met als je naar https://teletekst-data.nos.nl/webplus?p=818 gaat.

[Reactie gewijzigd door pbk op 1 april 2025 11:23]

Goeie 1 aprilgrap gast. Je kan niet serieus zijn toch? Als ik op die pagina kom moet ik als eerste aangeven of ik ouder of jonger ben dan 24. :+
Het is vooral prettig dat er nagedacht moet worden over het aantal karakters, zo heb je dus alleen de essentie. Op NOS heb je toch veel inleidingen en loze woorden.
en dat is het aller knapste, KISS, keep it short,or simpel, gemaakt tot in de perfectie.

[Reactie gewijzigd door Martinus op 1 april 2025 12:14]

KISS staat voor "Keep it simple, stupid!"
het heeft meerdere, de jouwe klopt ook, is alleen wat negatief.
Het verschil met Teletekst en nieuwssites is dat Teletekst een stuk minder tekens heeft, dus nieuws is kort en bondig. Hierdoor kom je met weinig lezen al snel tot de kern.
Dus om snel op de hoogte te zijn is teletekst ideaal.

//EDIT:
Voorbeeld: https://nos.nl/artikel/25...belgie-ouders-aangehouden
Hier 415 woorden totaal, op teletekst met dezelfde kern van het bericht 96 woorden.

[Reactie gewijzigd door BernardV op 1 april 2025 10:35]

Dat is denk ik ook de reden waarom Teletekst nog steeds (of op zijn minst tot recent) als de betrouwbaarste nieuwsbron wordt gezien.
Er is weinig ruimte, dus alleen plaats voor de daadwerkelijke feiten, geen ruimte voor een eventuele (gekleurde) aanvullende mening van de desbetreffende journalist.
Het is vooral heel efficiënt voor wat je wilt weten. Je ziet in één oogopslag de belangrijkste headlines onder elkaar. Even de proef op de som genomen. Teletekst open ik en ik zie op dit moment 9 nieuws items op pagina 101, zonder te scrollen. Ik open de NOS app en ik zie er 4,5. Drie kwart van het scherm is gevuld met foto's. Ik moet 7 hele schermen naar beneden scrollen voordat ik onderaan de pagina ben.

Je weet op teletekst precies waar je moet zijn voor wat je wilt weten (101, 601, 801 mijn standaard route :) ), je word niet "afgeleid" door foto's of video's of artikelen (of reclame) waar je niet naar op zoek bent. Leuk hoor, 80 jaar Suske en Wiske, heb ik vroeger ook met plezier gelezen, maar dat is niet wat ik zoek als ik wil weten wat er in de (sport) wereld speelt op dit moment.

Mocht ik meer over een bepaald nieuwsitem willen weten kan ik altijd de reguliere NOS app openen.
Ik snap het.

Ik denk dat het een andere manier van informatie vergaren is.
Ik sta juist namelijk open voor dingen waarvan ik in eerste instantie niet aan had gedacht.

Op een smartphone is het trouwens gewoon een kwestie van naar beneden scrollen met 1 beweging.
Op die manier kun je door de headlines in een seconde of twee?

Open je wat je interessant vindt.
Zeker, de content is in grote lijnen hetzelfde (en komt van dezelfde redactie, dacht ik), maar die op Teletekst is nog net iets beknopter en niet voorzien van allerlei goedbedoelde stock foto's, dus gewoon puur nieuws en beknopt. Ideaal om snel even koppen te snellen en, als er zin en tijd is, er dieper in te duiken op één van de andere nieuwssites.
Vooral geen foto's en mijn favoriet, geen video's. Gewoon wat tekst en klaar.
Oprechte vraag, maar als je naar de normale NOS website gaat (evt met adblocker) heb je dit toch ook allemaal? :?
Aantal keer dat NOS site van layout veranderde sinds introductie:
> 0

Aantal keer dat Teletekst van layout veranderde sinds introductie:
0

Alleen daarom al is Teletekst superieur.
De lay-out van teletekst is wel veranderd. Onlangs nog toen men een heel nieuw systeem in gebruik nam. De koppen zijn nu even groot als de tekst van het bericht zelf. Dat was tot vorig jaar anders. Ook zijn in de jaren 80 de gekleurde knoppen erbij gekomen om shortcuts te maken. Ook heeft men in de jaren 90 een keer de stijl gemoderniseerd.
geen drammerige reclames? Da's dan waarschijnlijk omdat NPO geen reclame mag uitzenden. Toen VTM in belgië nog teletekst had was het zo dat er op de hoofdpagina soms een "full screen" reclame kwam en op alle pagina's (en zeker de pagina's met meerdere "secties") kon je niet de secties niet manueel switchen om je te verplichten naar de reclame onderaan te kijken. Voelt toch redelijk drammerig aan.
Reclame op de NPO gaat via STER, dus NPO zend wel degelijk reclame uit.
Je kan ook gewoon een rss reader gebruiken, dan kan je ook nog eens meerdere websites combineren in 1 feed.

Probeer bijvoorbeeld inoreader op android en iOS
Ik gebruikte de Google-startpagina als RSS-reader, totdat dat door Google weggegooid werd. @Thekilldevilhil kan waarschijnlijk al sinds 20 jaar naar pagina 818 gaan en ziet de voetbaluitslagen. Is toch wel zo simpel.
Nu zit ik weer met het probleem dat Chrome de µblock origin niet meer wil hebben, met registry-hacks een beetje uitstelt van executie, maar straks moet ik nog mijn browser wisselen om maar een pagina zonder bergen reclame te kunnen zien.

p.s: zelf gebruik ik geen Teletekst. Maar mijn moeder wel.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 1 april 2025 10:33]

Ho ho, ik (meen mij te) herinneren dat het vroeger 650 was, of is dat alweer >20 jaar geleden inmiddels?
Klopt, toen viel voetbal nog onder de sportpagina's (600) nu heeft het zijn eigen hoofdstuk (800).

Maar teletekst is eigenlijk toch wel grotendeels weg. Nieuws en sport en dat is het wel. Vroeger hadden de omroepen nog hun stukken waar veel stond. Het is allemaal wat uitgekleed (waarbij het belangrijkste gebleven is)
Klopt ja, pagina's 300 t/m 499 zijn verdwenen, wegbezuinigd.
Leve de teletekst. Je zou willen dat het internet er ook zo uit ziet. Geen irritante reclames zonder die tracking software. Ik denk dat sites razendsnel worden als je overbodige troep eruit laat. Er zou een schaduwinternet moeten bestaan zonder al deze ellende. Goedgekeurd door de vereniging van huisvrouwen. Ik las deze week een stukje op arstechnica dat het merendeel van het internetverkeer uit bots bestaat voor allerhande doeleinde. Trainen van AI systemen bijvoorbeeeld. Dan realiseer je de enorme verspilling van computerresources.
Ja ken hem! Het oog wil ook wat ik denk dat alle overbodige javascript overboord al een hoopt helpt.
Dit dus. Alles wat er echt toedoet staat erop, als het niet op teletekst staat dan doet het er niet toe.
Ik mis teletekst voor tweakers.net 😄
Hmm Tweakers.net in teletekst vormgeving;
- Dan is dat voor nieuws sneller, korter en overzichtelijk
- Zijn de artikelen herschreven zodat ze in het Teletekst formaat passen dus minder diepgaande info.
Maar je hebt op Twealetekst ook geen
- Geen V&A, Forum, nieuwsreacties en feedback
- Geen foto's, video's, grafiekjes of tabellen.
- Geen Pricewatch, geen reclame, geen tracking, en vooral dus geen inkomsten om de salarissen bij Tweakers te betalen.
Vandaag was natuurlijk een uitgelezen kans geweest voor @WoutF geweest om een TweaLetekst aan te kondigen. Jammer, was een goede grap geweest!
Klopt, maar is zou leuk geweest zijn voor ernaast. En reclame in de vorm van pixelart 😎

Heb het ooit nog wel is gezien maar kan de website niet zo snel terugvinden. Ze hadden dezelfde teletekst style met iets hogere resolutie
Inderdaad. Ik gebruik het op mobiel alleen maar. Gewoon de gewenste content en niks meer.
Ik gebruik teletekst ook bijna dagelijks en kan jouw punten beamen. Veel sneller dan menig nieuws site waar het vol staat met reclames, gewoon even vlug het nieuws kijken.
wij gebruiken althans mijn vrouw gebruikt deze dienst nog dagerlijks.
100x ? Huh De echte teletext verstuurde zijn data via 1 beeldlijn!
een paar byte per beeld. Als je pech had duurde het wel 5 minuten voor je pagina ververst werd.
Dus als je van BBC net NL switchte moest alle data opnieuw beeld voor beeld ingelezen worden.
Alleen de populaire paginas werden meerdere keren verstuurd waardoor het snel leek.

Het was hand ingeklopte data die ververst werd als iemand het er in zette. Dus extreem traag en extreem willekeurig.
Wel lekker simpel en lekker beknopt. Perfect voor de TV kijker.
Het "hand ingeklopte data" deel was er wel zo'n beetje van af in 1995. Bron: toen werkte ik voor een bedrijf wat Teletekst servers maakte (voor ongeveer iedereen behalve BBC en NOS)
Dat trage was een dingetje in de jaren 80. Je toetst een pagina nummer in, en je zag rechtsboven welke paginanummers voorbij kwamen, totdat uiteindelijk jouw gekozen pagina aan de beurt was. Had je pech was net jou gekozen pagina gepasseerd en moet de de volle cyclus afwachten. Gevoelsmatig was dit overigens wel sneller dan 5 minuten, ik zou het eerder op 2 a 3 gooien. Tis ook een tijdje geleden :)

In de jaren 90 ging het een stuk vlotter. Modernere TV's hadden meer geheugen, en konden zelfs (op de achtergrond, terwijl Teletekst nog niet eens was geopend) de volledige cyclus in het geheugen plaatsen.
Dan had je eigenlijk altijd instant pagina view. (wel duurde een update dan 2,3 of 5 minuten)
Helemaal top werdt het met de 16:9 TV's, split view, ene helft je TV uitzending op de andere helft je Teletekst.

Meest interessante vond ik, later, met digitale (DVB) ontvangers ook het Teletekst signaal werd opgenomen. Als je nog over deze oude opnames beschikt, en ze op een PC met VLC kunt openen, kun je met VLC ook de Teletekst van het moment van opname bekijken. Even lekker terug in de tijd ;)
Moderne tv's hebben veel geheugen, maar daar heb je niets aan als je via hdmi kijkt, want daarmee wordt het teletekstsignaal niet doorgegeven.
Het is al lang geleden dat ik Teletekst heb geraadpleegd op een tv (tegenwoordig gebruik ik altijd de website of de app) maar volgens mij duurde het echt geen minuten voordat jouw pagina aan de beurt was. Ik denk dat het ongeveer een halve minuut duurde om alle pagina's langs te laten komen.
5 minuten heb ik ook in de beginjaren nooit hoeven wachten. De Nederlandse teletekst had nog geen minuut nodig om alle pagina’s een keer te versturen. Met vijf minuten zou het nooit wat geworden zijn met het medium.
Nog een voordeel: het is makkelijk om een command line tooltje te maken om de ttx pagina te laden. Bijvoorbeeld:
$ ttx 502 | grep AEX
AEX 18:05 * 905,24 + 0,72%


De content van de website van teletext is zo voorspelbaar dat je dat allemaal makkelijk kunt parsen. Ik werk veel in de commandline, en "ttx 101" is een veelgebruikt commando.
Welk programma / package is dat eigenlijk?
Voor mij is het een vast ritueel als ik wakker wordt. De afstandsbediening is vanuit bed simpel weg het meest ideale medium om bij de hand te pakken en dan even in 5 minuten te lezen wat er in de wereld gebeurd is, voordat ik mij aankleed en naar mijn werk ga,
Op zich is het niet gek. Er wordt al veel gebruik gemaakt van tools en (lees)modi om afleiding weg te filteren. Denk aan adblockers of readers die alleen het artikel laten zien (en verder niets).

In de kern is dat Teletekst :)
Mijn vader kijkt er nog dagelijks op.

Nieuws items voetbal tussenstanden/ uitslagen dat soort zaken. Zoveel makkelijker voor hem.
Volgens mij heb ik er afgelopen 30 jaar nooit meer naar gekeken, ik ben ook verbaasd dat dit nog bestaat.
Ik ben 47 maar gebruik het nog dagelijks. Idem met de app ervan. En ik lees ook vrijwel dagelijks even wat pagina's via de ARD. Dan ben je snel op de hoogte. En in b.v. Zwitserland zetten ze op TT ook alle verkeersinfo neer zoals file's, belemmeringen en status autotreinen.
teletext pagina 730 in Nederland.
Aan het laatste licht, zegt meer over jou dan over al die gekke mensen, haha. :z
Er is zelfs ook een app voor je telefoon :)
Volgens mij ondersteunen de meeste providers het niet eens. Ziggo doet het nog wel, maar zijn er nog anderen? Zo niet, dan kan de NOS kan deze dienst blijven aanbieden bij de gratie van Ziggo. Jammer, want in deze tijd waarin alle gratis digitale nieuwsvoorziening met reclame komt (buiten de nieuwsdienst van op OS X-apparaten als ik me niet vergis) is teletext nog een mooie uitzondering.

Voor een oom van mij is dit de reden om bij Ziggo te blijven en maar het extra bedrag te betalen (ja, hij heeft een smartphone en tablet en PC en een krant, maar teletext is gewoon zijn rustmoment). Wellicht dat het voor mensen in de 70 ook prettiger is om iets met hoog contrast te lezen en standaard al in een groot lettertype geleverd wordt (85"-televisie).

Ben benieuwd hoe lang televisiefabrikanten de knop nog op hun afstandsbedieningen laten...

Overigens gebruikte ik het al die jaren dat we Ziggo hadden het ook niet. Hooguit uit benieuwdheid om te kijken of het werkt. Dus ondanks dat er een nostalgisch gevoel speelt en ik het argument achter de waarde van een algemeen beschikbare gratis nieuwsvoorziening wel begrijp, is het niet zo dat ik het ook zou missen. En volgens mij geldt dit voor veruit de meesten.
Het is een app op de telefoon...voor de meeste gebruikers
Vaak is teletekst wat dieper in de menu's verborgen. Irritant, maar het is er wel. De publieke omroep geeft ondertiteling nog altijd alleen maar via Teletekst door, dus TV-aanbieders moeten wel teletekst inbouwen om ondertitels te kunnen tonen.
Ja, ik bedoelde inderdaad gewoon via de knop. Zeker een oudere generatie ziet dat vaak gewoon nog als norm en die zie ik voor een groot deel nooit de overstap maken naar apps. Ik zie dat inderdaad op verschillende andere manieren het nog steeds aangeboden wordt, maar dan via een app op de mediabox. Ziggo en Odido hebben dat, hoewel Odido ook over lijkt te stappen naar een media-box.

Providers als Caiway en Delta hebben maar een beperkt servicegebied.
Volgens mij ondersteunen de meeste providers het niet eens. Ziggo doet het nog wel, maar zijn er nog anderen? Zo niet, dan kan de NOS kan deze dienst blijven aanbieden bij de gratie van Ziggo.
Teletekst hoeft niet verplicht geleverd te worden via TV. Sterker nog, ik vermoed dat tegenwoordig Teletekst het meest los gebruikt wordt.
KPN stuurt het ook nog gewoon door.
Het zijn de zenders die er mee kappen.
Ik denk haast van wel: voor doven en slechthorenden die ondertitels speciaal voor hen op Teletekst hebben (hadden?).
KPN, Caiway/Delta en Odido ondersteunen ook teletekst van wat ik kan zien. Dus wie zijn de meeste providers volgens jou dan? Volgensmij hebben die drie providers + Ziggo zo'n 99-100% van het marktaandeel in nederland

Delta weet ik zeker. Dat gebruikt mijn vader.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 1 april 2025 12:49]

Canal Digitaal en Digitenne mag je ook tot het teletekstkamp rekenen en dan is de vraag inderdaad wie geen teletekst doorgeeft. Alleen NLZiet?
Volgensmij praat @RaJitsu gewoon rechtstreeks uit zijn anus en heeft hij gewoon een aanname gedaan omdat hij er zelf al 10 jaar niet naar omgekeken heeft
101, 818 en 819!

Nog steeds mijn favo mobiele app.
Voor mij ook. No nonsens, geen reclame. Dat met de opmerking dat ik de NOS App in het verleden stappen heb zien zetten voor reclame. Maar die hebben ze er snel weer uitgehaald.
Snel nieuws tot je nemen (NOS nieuws dan): 101.
Pagina's 101, 818, 819, 316, en 401 waren toentertijd mijn favoriet. Onlangs nog bejaarden zien terugvallen in real life op Teletekst rondom het instorten van die toren in Valkenburg. En ook die pagina in beeld laten staan in geval van updates :D Ze hebben allen een mobieltje en weten verder Nu.nl en NOS.nl wel te vinden maar op de één of andere manier was er een trigger om naar Teletekst te gaan. Wonderlijk.
316... was dat de pagina's met ergernissen die mensen in konden sturen? Dat was altijd hilarisch om te lezen, waar mensen zich druk om konden maken.

Ik gebruik het ook dagelijks, in een paar minuten op de hoogte van de belangrijke zaken, zonder afleiding van plaatjes, reclames etc.
Ja, Ergernissen! Iedere dag een paar keer hardop lachen :D

Om in een paar minuten op de hoogte te zijn van belangrijke zaken zonder afleiding heb ik al jaren mijn Nextcloud voorzien van News en een paar RSS-feeds. Her en der wat CSS moeten customizen maar dat mag geen naam hebben en het levert een heerlijke leeservaring op zonder afleiding/reclame/gedoe.
Mensen vallen snel terug naar oude gewoontes want vroeger was alles beter.
Gefeliciteerd, Teletekst (en NOS)!
De omroep beschouwt het beknopte format van Teletekst naar eigen zeggen als een essentieel onderdeel van zijn nieuwsvoorziening.
Een doorn in het oog van UI/UX-ontwerpers op zoek naar werkverschaffing, en een zegen voor de mensen die het laatste nieuws in één oogopslag tot zich willen nemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 april 2025 10:42]

Teletekst is inderdaad een voorbeeld van hoe het ook kan. Geen nonsens, geen overdreven animaties etc gewoon lekker simpele user interface.
Dat Teletekst nog altijd bestaat laat wel zien hoe sterk dit format van nieuwsvoorziening is die men in de jaren 90 heeft opgebouwd.
De boel is wel flink uitgekleed. Wel jammer dat mijn favoriete klachtenrubriek pagina 316 alweer jaren terug is gesneuveld...
Wat een tijden... In plaats van dat iemand vrijwel direct diens gram haalt op Twitter en vergelijkbare afvoerputjes - was de enige manier om je beklag te doen een brief, fax of e-mail sturen naar een omroepredactie, waarna je een dag moest wachten om te kijken of je bericht gepubliceerd werd (in ingekorte vorm). ;)
En pagina 401: "Opmerkelijk nieuws"
Die was er een paar jaar geleden nog :)
Teletekst is in 1 opslag makkelijk te lezen. Geen plaatjes, geen gezeur van advertenties zoals bij Nu.nl of andere nieuws bladen.
Geen plaatjes? Check 702! :)
Die pagina doet met altijd denken aan de tijd dat ik nog ASCII-spelletjes zoals Castle Adventure speelde. O+
Dat Teletekst nog steeds bestaat, is eigenlijk vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er nog mensen die bewust kiezen voor duidelijke en beknopte informatie. In één oogopslag zie je het nieuws en (voetbal)uitslagen, terwijl de korte nieuwsberichten een uitdaging vormen voor redacteuren om alles in slechts enkele regels samen te vatten.

Helaas schrappen steeds meer internetproviders de Teletekst-functie. De nieuwste kastjes van KPN en Odido hebben zelfs geen TT-knop meer.

Tip: er is een Bluesky-account met Teletekst-tips en nieuws!
Gezien de beperkte ondersteuning door de providers en de trend om dergelijk overheidsdiensten zo veel mogelijk weg te bezuinigen is dat helemaal niet vanzelfsprekend.
Ik wist niet dat dit nog steeds bestaat.
Ik vond het altijd heel onhandig, omdat je vaak moest wachten op de juiste pagina (je wilde iets op de 5e pagina lezen, maar dan moest je wachten tot die voorbij kwam).

Ik neem aan dat het verbeterd is in de afgelopen jaren en dat er een fatsoenlijke app voor is.

Qua overzichtelijkheid biedt geen enkele site natuurlijk wat Teletekst bood.
omdat je vaak moest wachten op de juiste pagina (je wilde iets op de 5e pagina lezen, maar dan moest je wachten tot die voorbij kwam).
Dit was alleen zo op oude en goedkopere televisies zonder geheugen. Op een gegeven moment waren er televisies op de markt die elke pagina die in het signaal voorbij kwam in een cache plaatsten. Hierdoor hoefden gebruikers nauwelijks meer te wachten als ze een pagina wilde opvragen.
Mijn ouders hadden destijds (jaren 90) een oude TV die ze nog steeds hadden toen ik in 2000 uit huis ging.
Dus het zou inderdaad goed kunnen dat onze TV niet in staat was om te cachen :)
Ietwat relevante video van neo: The Rise and Fall of Teletext

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 1 april 2025 09:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.