Bits of Freedom nomineert DPG Media en Nederlands kabinet voor Big Brother Award

Bits of Freedom heeft dinsdag de genomineerden bekendgemaakt voor de Big Brother Award. De kandidaten zijn DPG Media, Temu, het Nederlandse kabinet en de minister van Financiën. Op 13 februari vindt de prijsuitreiking plaats.

De burgerrechtenbeweging laat weten dat kiezers kunnen stemmen tot 6 februari. In het nominatierapport geeft Bits of Freedom meer toelichting bij de genomineerden van 2024.

DPG Media is genomineerd voor het 'dagelijks tracken en profileren van miljoenen nieuwsconsumenten'. Als voorbeeld haalt de organisatie Ad Manager aan, het eigen advertentieplatform van DPG Media. "Het is natuurlijk fantastisch dat een bedrijf als DPG Media stappen neemt die ons minder afhankelijk maakt van grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Google en Meta. Maar het trekt niet alleen de macht van die bedrijven naar zich toe; het neemt ook hun hoogst problematische werkwijze over." Daarbij wijst Bits of Freedom op 'het verzamelen van gegevens van lezers en luisteraars, met als doel om nog meer advertenties te verkopen via Ad Manager'.

Temu maakt kans op de Big Brother Award voor 'het schenden van Europese regels rondom privacy, consumentenrecht en platformrecht'. Bits of Freedom haalt een artikel aan van de Belgische omroep VRT. Daarin wordt beschreven dat de app niet alleen om toegang tot de contactenlijst en camera vraagt, maar ook rechten wil om de telefoon te ontgrendelen en geluid op te nemen. "Dat zijn allemaal functies die niet nodig zijn voor een webshop", aldus de burgerrechtenorganisatie.

Het kabinet is de derde kandidaat vanwege 'het onvoldoende waarborgen van toezicht op wet- en regelgeving in het digitale domein'. Bits of Freedom zegt dat er 'talloze' voorbeelden zijn, maar noemt specifiek de traagheid bij het invoeren van de Digital Services Act, ofwel DSA. Die werd in oktober 2022 aangenomen en ging op 17 februari 2024 van kracht. "Toen de wet van kracht werd, moest het kabinet bij wet vastgelegd hebben wie die wet in Nederland handhaaft. Het voorstel daartoe werd pas in april naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat proces is nog altijd niet afgerond", schrijft de organisatie. Ook benoemt Bits of Freedom 'het gebrek aan toezicht op de Nederlandse geheime diensten'.

De laatste kandidaat is de minister van Financiën. Die is genomineerd 'voor het maken van beleid dat indirect leidt tot privacyschendingen en discriminatie door financiële instellingen'. Bits of Freedom haalt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, ofwel Wwft, aan als voorbeeld. De wet verplicht financiële instellingen, zoals banken, om onderzoek te doen naar hun klanten en om het betalingsverkeer te monitoren. De burgerrechtenbeweging beweert dat 'de last van het bestrijden van potentieel terrorisme door het ministerie te veel op de schouders van de banken is gelegd'. Dat zou onder andere meer discriminatie in de hand werken, vooral tegen burgers met een niet-westerse achtergrond, volgens Bits of Freedom.

De Big Brother Award wordt voor de negentiende keer uitgereikt. Naast de publieksprijs is er ook een expertprijs die wordt uitgereikt door een vakjury. Vorig jaar ging de Big Brother Award naar voormalig minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Meta, X en Telegram ontvingen de expertprijs.

Door Loïs Franx

Redacteur

03-12-2024 • 20:03

159

Submitter: EdwinB

Reacties (159)

159
149
85
5
0
43
Wijzig sortering
Het algemene sentiment hier op Tweakers is anti-reclame, pro-adblocker, duidelijk commerciële samenwerkingen worden vaak zeer kritisch benaderd. Tegelijkertijd staan artikelen, reviews etc. niet (meer) achter een paywall. Ook het forum is vrij toegankelijk. Als je nu:
A. geen abonnee bent
B. wel je adblocker aan hebt staan op Tweakers
C. Sceptisch bent over commerciële samenwerkingen
D. In overweging neemt dat donaties een mooie aanvulling zijn, maar niet voldoende oplevert op termijn

Hoe verwacht men dan dat Tweakers nog zijn geld verdient en niet ter ziele gaat?

Nu kun je discussiëren (en dat is het punt van BoF) hóe bannering etc. tot stand komt, dit moet ook m.i. naar wettelijke maatstaven geregeld zijn en daarnaast zoveel als mogelijk privacyvriendelijk.

Mijn punt blijft: Als er zo weinig opties overblijven om centen binnen te brengen, hoe verwacht men dan dat Tweakers op termijn nog blijft bestaan in zijn huidige vorm?
Je legt natuurlijk een vinger op de zere plek, ik voldoe aan A, B, C en D. En ik zou natuurlijk kunnen zeggen: "winstgevendheid is niet mijn probleem, er zijn zat dingen gratis die van hoge kwaliteit zijn en waarbij ik voldoende vertrouwen heb dat ze dat voor de komende 10 jaar blijven, neem de Linux kernel. Geld is blijkbaar niet alles." Maar dat doe ik nu even niet.

Vanuit de bodem van mijn hart, ik heb een grafhekel aan reclame, en al helemaal aan reclame a la 2024. Ik heb waarschijnlijk een vorm van AD(H)D, reclame wordt gemaakt om mijn aandacht af te leiden van waar ik graag aandacht aan wil besteden, en ik heb mede daardoor oprecht, bovenmatig last van reclame. Daarnaast geloof ik dat het nu al voor de tweede keer is dat Donald Trump de verkiezingen in Amerika heeft kunnen kopen via gepersonaliseerde reclame, en het gepersonaliseerde stukje maakt dat het ook nog eens niet (of slecht) controleerbaar is. Nog even los van of dat waar is of niet, reclame is niet shady business: https://www.theguardian.c...-faceook-nix-bannon-trump

Zo'n zelfde soort verhaal gaat natuurlijk op voor commerciele samenwerking: een partij betaald (meer), en krijgt daardoor een voordeel in de presentatie van nieuws over deze partij. Dit is zelden transparant, en daar houd ik gewoon niet van.

Ik denk dat dit fundamenteel is, een groot probleem in onze huidige samenleving: eerlijk zijn is niet meer echt belangrijk. Want je kunt veel meer geld verdienen met niet eerlijk zijn. Gepaste reclame zou ik geen problemen mee hebben, bescheiden banners die passen bij een nieuwsartikel en niet worden geserveerd vanaf een virus-geinfecteerde ad-server. En al helemaal niet getarget worden op bepaalde groepen gebruikers. Gewoon, transparant. En hetzelfde geldt eigenlijk voor commerciele samenwerkingen: gesponsord door <partij A>, of mede mogelijk gemaakt door <partij B>, lees hier de reviews van hun laatste <product>. Transparant, oprecht, het kan gewoon, en ik maak dan zeker een uitzondering in mijn adblocker.

Dit is echter iets wat Tweakers niet zelf kan, want er is altijd wel een of andere gierigaard die denkt: waarom zou ik eerlijk en transparant doen als ik ook gewoon vieze marketingtruucjes (dark patterns) kan toepassen en zo meer verdienen, en dus mijn goedwillende concurrenten de markt uit kan drukken? De enige optie die ik zie is wetgeving: een Europese verplichting op transparantie op internet. Geen targeted ads, maar gepaste adds in een bescheiden presentatie, en hetzelfde voor commerciele samenwerkingen: duidelijk, oprecht.
Linux in dit onderwerp betrekken is nu wel een heel verkeerd voorbeeld.
Buiten als we gaan toelaten om journalisten die op payroll staan van andere bedrijven zeer opinionated content te laten schrijven. Want de meeste developers aan Linux werken zijn al lang geen hobbyisten meer. Deze werken in het belang van hun eigen werkgever.

Achter Linux zit dan ook nog de Linux foundation met een jaaromzet van 260 Miljoen. Dit budget is nu wel niet alleen voor Linux kernel zelf er zitten nog zeer grote foundations onder zoals CNCF.
Het gaat er natuurlijk om dat Linux voor iedereen gratis te gebruiken is. En niet alleen dat, je kunt de ontwikkeling ervan gewoon volgen als je dat zou willen (alle commits zijn gewoon in te zien, https://github.com/torvalds/linux/commits).

Nu begrijp ik wel dat een bedrijf met een flinke bankrekening helpt bij het gratis beschikbaar houden van Linux en dat Linux secundaire inkomensstromen genereert voor die bedrijven, en ook op OSS is een hoop aan te merken, maar daar ging het in mijn post niet om. Het ging erom dat er best voorbeelden zijn van goede, gratis beschikbare producten en dat advertenties niet noodzakelijk zijn voor de levensvatbaarheid ervan.
Al die grotere gratis producten zonder advertenties delen volgens mij wel dat ook bedrijven er in grotere mate van afhankelijk zijn zoals bij linux, of dat het goede doelen zijn. Github die linux host is natuurlijk al heel lang Github reclame om andere grote betalende projecten aan zich te binden. Je hebt eigenlijk geen webhosters meer die voor die 'eer' jouw project willen hosten. Die webhosting markt is al helemaal vergeven en overvol met aanbod, dan moet je wel heel groot figureren op een website om daar nog iets aan te hebben.
Genoeg websites, ook tech websites, hebben de deuren dan ook al moeten sluiten omdat ze aan alle lopende kosten meer kwijt waren dan er met donaties of abonnementen binnenkwamen. Soms gaat het een tijdje goed, maar zelden meer dan een paar jaar. Laat staan websites met forums, dat bovengemiddeld veel geld kost.
Kijk naar de reviews van telefoons. Daar zie je duidelijk dat de minpunten bij bepaalde telefoons die ook bij apple producten aanwezig zijn, niet als minpunten worden benoemt bij apple.
Een tijdje terug zag ik als min punt "geen 3,5 mm jack" maar bij de iphone stond die er niet :+
Dus er komt daar ook geld vandaan.
Dus er komt daar ook geld vandaan.
Lekkere aanname.

Kun je nu werkelijk niet bedenken dat er andere mogelijkheden zouden kunnen zijn dan zwart-wit: “er wordt geld naartoe geschoven”?
Daar zie je duidelijk dat de minpunten bij bepaalde telefoons die ook bij apple producten aanwezig zijn, niet als minpunten worden benoemt bij apple. Een tijdje terug zag ik als min punt "geen 3,5 mm jack" maar bij de iphone stond die er niet :+
Apple heeft al meer dan 10 jaar geen 3,5 mm jack meer. Daar mag dus van verondersteld worden dat wie een IPhone koopt, dat ondertussen ook door heeft. Die zou daar niet door verrast moeten worden.

Mensen maken meestal eerst de keuze Android of Apple (IOS). Als die keuze Apple is, heb je per definitie dus al geen 3,5 mm jack.

Bij Android zit die er heel vaak wel op, dus kun je verrast worden als die er niet op zit.

Van de 1000 Android 11-14 telefoons die vanaf 2023 op de markt zijn gekomen zijn er 445 met 3,5 mm plug. (Bron: Pricewatch)

Ik zeg niet dat bovenstaande uitleg de reden is dat Tweakers dit zo doet, maar ik geef wel aan dat er meer is dan zwart-wit redeneren.

Heb je ooit om uitleg gevraagd?
Dit is absoluut niet waar en het zou je sieren dit soort ongefundeerde en vooral beledigende dingen te verwijderen. Tweakers krijgt geen cent betaald van fabrikanten.
Dat zal allemaal best maar we worden niet betaald door fabrikanten.

Ja, dat is erg beledigend. Want je trekt er onze journalistieke integriteit mee in twijfel. Je zegt daarmee: "Je kunt Tweakers niet vertrouwen in hun neutraliteit, want ze worden betaald". Voor de goede orde: wat we dus niet worden.
Dat laat hoogstens een gebrek aan goede RPG-smaak zien. :P
Inderdaad een blamage, Dragon Age: The Veilguard had veel hoger moeten krijgen.
En als dat niet bestaat hadden ze een uitzondering moeten maken.
Op je vraag: Als er zo weinig opties overblijven om centen binnen te brengen, hoe verwacht men dan dat Tweakers op termijn nog blijft bestaan in zijn huidige vorm?

Niet. De verwachting van omzet/winst is onevenredig aan de betaalbereidheid van het publiek. De winsten moeten te hoog zijn voor het product wat neergezet wordt. Maar daar komen heel veel grote media bedrijven achter de komende jaren. Mensen zijn bereid te betalen. Mensen zijn niet bereid te betalen wat de bedrijven met hun achterhaalde woekerwinst mentaliteit willen hebben. Niet met geld en ook niet met privacy.

[Reactie gewijzigd door Azenomei op 3 december 2024 22:03]

Wat betreft (woeker)winst volg ik dat. Winstmaximalisatie is vaak een drijfveer en regelmatig zie je hoe groter het bedrijf, hoe groter de drijfveer. Toch zou ik dat punt hier willen laten varen.

Een gedachte-experiment. Wat als Tweakers onafhankelijk is van een uitgever. Wat het financieel model betreft, is het: uit de kosten + een % winst om bestaanszekerheid, innovatie en ontwikkeling te behouden. Hoe zou Tweakers dan aan zijn inkomsten moeten komen als men A, B, C en D in gedachten meeneemt?
Geen idee, hoe deden ze dat voordat DPG het overnam?
Tweakers is al decennia onderdeel van grote bedrijven of mediahuizen, en maar heel even onafhankelijk geweest. Toen was het ook gewoon reclameinkomsten.
Reclame inkomsten vind ik net wat anders dan het hamsteren van data en profileren van de bezoekers.
Reclame? Liever niet. Vroeger was reclame er voor om de bevolking op de hoogte te stellen van een nieuw product of een nieuw merk.
Als je het niet ergens las in de krant, konden er jaren voorbij gaan voordat je wist dat de magnetron was uitgevonden.
Tegenwoordig doet reclame precies het tegenovergestelde. Het bedrijf met de meeste winst, kan zich het grootste marketing budget veroorloven, waardoor het een nog groter marktaandeel kan krijgen.
Sinds een jaar of twee geeft de wereld meer uit aan marketing dan aan productie. Laat dat even inzinken.
Ik doneer aan verschillende YT kanalen. Ik doneer vast aan wikipedia. Ik heb verschillende apps waar ik voor betaal.
Ik zou best maandelijks geld aan Tweakers betalen. Maar alleen als ik niet tegelijk ook geprofileerd wordt. En het bedrag moet ook schappelijk zijn. Nog beter, vrijwillig. En dan zouden ze een euro of twee krijgen.
Voldoet het bestaande Tweakers abonnement hier niet aan dan?
Nee, want dan ben ik gewoon DPG Media aan het sponsoren.
En ik sta er net zo in als Bits of freedom.
Data brokers en verzamelaars, zijn verachtelijke partijen.
Wanneer tweakers zou zeggen, we stoppen met die onzin wanneer er X abonnees zijn, dan zou ik uit principe een abonnement nemen. Ook al is 3 euro per maand wat veel voor de content die ze maken.
Voor hen is het ook een lastig verhaal. Al die mensen met een mening.
En zij willen ook gewoon hun loon elke maand.
Maar dat is gelukkig niet mijn probleem.
Nee. Die kosten zijn te hoog (vinden veel Tweakers, te laag zegt Tweakers zelf). Ze hadden in het verleden een leuk abonnement voor 10 of 12 euro volgens mij. En ja, daar zeggen ze van dat dit werkte bla bla bla. Maar nu zijn ze van de mensen die dat schappelijk vonden (evenredig naar hun gebruik en draagkracht) kwijt.

Waarom? Winstmaximalisatie vanuit DPG.
Ze hebben het (wat mij betreft) ook erg onhandig gemaakt. Door over te stappen van betaalprovider is de optie om automatisch te verlengen vervallen. Nu _moet_ je elk jaar dus zelf actie ondernemen om het te verlengen en opnieuw zelf het bedrag over te maken.
Jaren lang betalend lid geweest, maar dan ben je me kwijt. Ze laten keer op keer zien dat de betalende leden ze niet zo interessert, althans zo voel ik dat.
Zo zie ik dat ook, dat ze het niet belangrijk / interessant genoeg vinden. Ze hadden zelfs iets van een donatie button kunnen maken voor een vrijwillig donatie. Ieder bedrag wat daar binnenkomt is dan meegenomen. Maar dat willen ze niet. Die discussies zijn tijdens alle wijzigingen al gevoerd en uiteindelijk doodgezwegen. Daarmee was het voor mij klaar. Je kunt niet iedereen tevreden houden, maar allerlei reacties negeren en verwijderen gaat mij te ver in een serieuze discussie. Ook al verloopt die wat verhit (waarbij de vraag is waarom dat dan is).

De organisatie is in mijn ogen te log geworden en ik zie geen verbeteringen sinds de afbraak van Hardware.info en uitbreiding van het Tweakers team.
Dat gaat inderdaad heel lastig worden zolang het onderdeel is van DPG of andere mediahuis.

De "traditionele" vorm van de site, de redelijk beperkte groep mensen die er interesse in hebben en de beperkte rijkwijdte buiten Nederland ,zorgt ervoor dat inkomsten uitbreiden bijna niet te doen is.

Het gross van de mensen die ik ken, kennen tweakers alleen omdat ze mij er wel eens over horen. Maar die kijken hier nooit. Enkel wat IT collega's en wat vrienden die toevallig ook in de IT werken.
Heel simpel, er gaat niets boven privacy. En grote bedrijven waarvan de CEOs dure auto's, etc. hebben moeten dat absoluut maar eens gaan zien. En ja, misschien is Tweakers in huidige vorm niet winstgevend. Maar is dat de reden dat je de data van de gebruiker te grabbel moet gaan gooien? En wat ga je doen wanneer ook dat niet werkt? Een verplichte paywall voor plus artikelen (zoals eerder al geprobeerd, maar dan veel meer)? Duurdere abonnementen?

En misschien moeten we maar gaan accepteren dat het internet aan het veranderen is. Dat steeds meer gebruikers naar de TikToks en de Snapchats van de wereld zijn gegaan, en dat een website als Tweakers niet meer is dan een niche die simpelweg niet winstgevend kan zijn.
En misschien moeten we maar gaan accepteren dat het internet aan het veranderen is.

Ik denk inderdaad dat we dat moeten, maar het zou jammer zijn als Tweakers daarom ter ziele zou gaan. Zeker gezien de grote userbase. En nee, uiteraard is dat geen reden om de privacy van precies die userbase 'te grabbel te gooien'.

Wat ik o.a. duidelijk wilde maken is dat het makkelijk is om te ranten op ads en andere verdienmodellen, maar dat tegelijk willekeurige redacteur X ook gewoon zijn salaris wil ontvangen.

Af en toe moeten we (als particuliere gebruikers) ook eens in de spiegel kijken. Ja, we willen alles blijven gebruiken van Tweakers zoals het is, inclusief innovaties en ontwikkeling. Maar nee, we willen daarom niet onze adblocker uitzetten en/of een abonnement nemen (klopt, ik heb ook geen abonnement). Die twee dingen gaan gewoon niet samen.

Gratis bestaat niet, ook niet op Tweakers.
Ik ben opzicht prima bereid te betalen voor content. Heb ik eerder ook al aangegeven, ik heb bv een abonnement op Floatplane.com / LTT. Maar voordat ik voor content ga betalen moeten er wel een paar zekerheden zijn.
  • Privacy moet gewaarborgd zijn, mijn gegevens mogen niet met een derde partij gedeeld worden.
  • De content moet van hoge kwaliteit zijn, ik moet er van kunnen uitgaan dat het niet klakkeloos uit een pers-release gekopieerd is of, nog erger, van ChatGPT (etc).
  • Lezers moeten gehoord worden, er moet een open en eerlijk dialoog gehouden kunnen worden over de onderwerpen, zelfs als deze onderwerpen "gevoelig" kunnen liggen. (let op, zolang de dialoog netjes gebeurt)
  • De prijzen moeten eerlijk en duidelijk zijn. In een abonnement of per artikel.
  • Transparantie in redactie, het moet duidelijk zijn hoe het redactionele proces tot stand is gekomen. (Denk aan bron vermeldingen, wijzigingen inzichtbaar, etc)
  • Nieuws mag niet politiek gekleurd zijn.
Ik denk als je deze punten eerlijk en goed oppakt ook websites als Tweakers een lang leven kunnen hebben. Maar ik vrees dat dit ijdele hoop is en dat uiteindelijk Tweakers niets anders is dan een commerciële huls van wat het ooit was.
Vind je dan dat al die punten stuk voor stuk mank gaan bij Tweakers?
Dat zou jammer zijn in ieder geval. Ik ervaar de Tweakers redactie en medewerkers juist als transparant en betrokken, en kom juist dagelijks terug omdat ik het nieuwe van goede kwaliteit vind.
Het is meer in het algemene, maar Tweakers scoort ook geen 100% op alle punten. En sommige punten minder dan andere. Bv hoe Tweakers omgaan met nieuws submits vind ik niet super, ook worden dan vaak de sumbitter niet vermeld. En zo zijn er meer punten.

In het algemeen heb ik hier best lang over nagedacht. Ik ben bv al een tijd bezig met het ontwikkelen van een nieuws / community website (die ik niet ga noemen omdat die nog niet af is) die deze principes volledig implementeert. En die eisen gaan dan best ver. Bv bronvermelding is 100% verplicht, en dat gaat dan op een wikipedia-achtige manier. Dus in de tekst moet worden aangegeven wanneer er gerefereerd wordt aan een bron en onder de tekst staat een vaste lijst met bronnen.
Ook gaat de site bv reviews krijgen, de reviews moeten dan eerlijk zijn. Hierbij wordt een review door een 2e persoon gelezen voordat deze geplaatst mag worden en moet er per product een aankoopbewijs worden overlegd.

Ik noem dit dan ook "Honest by Design" als een tegenhanger tegen "Dark Patterns".

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 4 december 2024 08:08]

Hoe ga je dit allemaal controleren dan? Ik kan ook een random linkje linken, namelijk als bron. Dan heb ik dat veldje ook ingevuld. Een tweede reviewer is leuk, maar als je van mening verschild dan kan de eerste persoon die een review schrijft dat net zo goed niet doen. Reviews zijn ook vaak meningen, ligt aan het product natuurlijk. Bovendien denk ik niet dat mensen het leuk vinden om aankoopbewijzen te moeten uploaden met naam, adres en eventuele andere producten die je tegelijk gekocht hebt, waar jij niets vanaf hoeft te weten. Ben dus benieuwd hoe je dit allemaal gaat realiseren.
Hoe ga je dit allemaal controleren dan? Ik kan ook een random linkje linken, namelijk als bron.
Bronnen hebben dan kwaliteitseisen. Die kunnen gecontroleerd / gemodereerd worden. Bronnen die er om bekent staan slechte kwaliteit te leveren worden niet toegestaan. (met reden)
Een tweede reviewer is leuk, maar als je van mening verschild dan kan de eerste persoon die een review schrijft dat net zo goed niet doen. Reviews zijn ook vaak meningen, ligt aan het product natuurlijk. Bovendien denk ik niet dat mensen het leuk vinden om aankoopbewijzen te moeten uploaden met naam, adres en eventuele andere producten die je tegelijk gekocht hebt, waar jij niets vanaf hoeft te weten. Ben dus benieuwd hoe je dit allemaal gaat realiseren.
Enkel de aankoop van het item moet gewaarborgt worden. De tweede reviewer controleert het aankoopbewijs. (adresgegevens andere producten mogen weggestreept worden) En de 2e reviewer controleert niet op de mening, maar puur op de kwaliteit.
Het zijn allemaal nobele ideeën die je hebt misschien, maar ze zijn volkomen irreëel in het dagelijks leven. Een paar grepen uit je tekst: 100% objectief bestaat niet. Iedereen heeft andere eisen en voorkeuren. En je weet bij die submits ook niet of het niet allang in de eindredactie-wachtrij stond en alleen daarom al de vermelding niet gemaakt wordt. Tweakers is commercieel, ja, maar ik vrees dat je zelf een utopie nastreeft die onuitvoerbaar is. Tweakers doet alle bovenstaande dingen wat mij betreft, maar met mate.

Edit: impliceer je daarnaast dat Tweakers aan dark patterns doet? Want dan vrees ik dat reageren op je eigenlijk geen zin heeft, haha.

[Reactie gewijzigd door ap3nr0ts op 4 december 2024 09:26]

Het zijn allemaal nobele ideeën die je hebt misschien, maar ze zijn volkomen irreëel in het dagelijks leven. Een paar grepen uit je tekst: 100% objectief bestaat niet.
Nee, 100% bestaat niet. 99% wel. En als er bepaalde reactionele keuzes gemaakt worden moeten die inzichtbaar zijn.
Iedereen heeft andere eisen en voorkeuren.
Natuurlijk. En dat is juist de reden om het zo neutraal mogelijk te doen.
En je weet bij die submits ook niet of het niet allang in de eindredactie-wachtrij stond en alleen daarom al de vermelding niet gemaakt wordt.
Exact. En met een transparantie redactie is dat inzichtbaar.
Tweakers is commercieel, ja, maar ik vrees dat je zelf een utopie nastreeft die onuitvoerbaar is. Tweakers doet alle bovenstaande dingen wat mij betreft, maar met mate.
Ik zeg ook nergens dat tweakers hier niets aan doet. Ik zeg alleen dat het voor mij nog niet genoeg is. Duidelijk verschil.
Edit: impliceer je daarnaast dat Tweakers aan dark patterns doet? Want dan vrees ik dat reageren op je eigenlijk geen zin heeft, haha.
Tweakers niet, DPG Media met de cookiepopup alleen al wel.
Als je zo kritisch bent op iets 'simpels' als een nieuws-website voor tech, hoe doe je dan je andere aankopen? Ben je daar net zo kritisch over hoe bedrijven omgaan met allerhande ethische zaken, zoals (kind)slavernij, werkomstandigheden, (onbetaalde) gedwongen overuren? Aan welke politieke partijen er wordt gedoneerd? Ben je dan überhaupt nog in staat om producten te kopen?

Of ben je specifiek heel kritisch op (je eigen) privacy, maar niet op de levens van duizenden anderen die het mogelijk maken dat jij de 'normale' dingen in het leven kunt doen en kopen, of de miljoenen levens die zuur worden gemaakt door partijen die gefinancierd worden door bedrijven die jij door jouw aankopen sponsort?

En ik noem specifiek je eigen privacy, want jij profiteert er wel van dat anderen hier er niet zo kritisch op zijn, want zij zorgen ervoor dat de redacteuren betaald kunnen worden en jij plukt er wel de vruchten van. Wel de lusten, niet de lasten blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 4 december 2024 13:58]

Wat ik o.a. duidelijk wilde maken is dat het makkelijk is om te ranten op ads en andere verdienmodellen, maar dat tegelijk willekeurige redacteur X ook gewoon zijn salaris wil ontvangen.
Volgens mij vond iedereen op Tweakers.net het prima toen ze overstapten op tracking vrije reclame etc. Het probleem begon weer zodra DPG zich er mee begon te bemoeien
Ik ben het met je eens dat gratis niet bestaat. Maar, waarom moet mijn privacy geschonden worden voor advertenties? We zitten op tweakers.net, iedereen hier heeft ongeveer hetzelfde profiel.

En adblockers kunnen gedetecteerd worden en dus verplicht moeten worden uitgezet? Ook zouden ads in de content vd site kunnen worden opgenomen als of het onderdeel van het artikel is, dan zou de adblocker omzeilt kunnen worden (denk ik).

Volgens mij zijn er mogelijkheden om te kunnen adverteren zonder privacy te schenden.
Leuk, maar dat slaat natuurlijk nergens op.

DPG houd zich (en daarmee tweakers) al jaren niet aan de wet. De overheid treed tegen dit soort dingen niet op. En als grote media provider ben je daarmee dus verantwoordelijk.

En qua overheid, de wetten die ze doorgevoerd hebben zijn al zeer dubieus. En onze MP is daar als lobiist flink betrokken bij geweest.

Daarnaast worden de wetten die er zijn niet gehandhaafd. En regelmatig worden deze overtredingen gewoon gebruikt (ik heb het hier over de deurbel camera's).

Maar hier op tweakers is het wel vaker zo dat de mening is dat het doel de middelen heiligt.
Een platform als Tweakers heeft een hele duidelijke doelgroep. Reclame zou daarin heel makkelijk zijn weg kunnen vinden, net als dat het op TV doet (zonder tracking). Natuurlijk vinden adverteerders het nog leuker als ze gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen, maar juist als de doelgroep heel duidelijk is lijkt me dat niet perse een must. Ik vraag me af hoe de adverteerders op Tweakers en Tweakers zelf hier tegenaan kijken.

Neemt niet weg dat je daarmee de adblockers niet kwijt bent. Mensen blokkeren de banners niet alleen vanwege privacy maar ook omdat ze een te grote impact op de layout van de site hebben.
Draai het eens om, waarom is het onze verantwoordelijkheid als Tweakers winstgevend wil zijn? Ja het is fijn wat je aangeeft dat dat mogelijk is, maar de insteek van steeds meer sites is geld geld geld, zie je bij nu.nl ook, zet voor de lol als je adblocker hebt, die eens uit. je wordt helemaal overspoelt met reclame.

Dat er geld nodig is voor de servers dat is logisch, maar is het de afweging voor je heb ik dermate veel baat bij dat de site blijft bestaan en heb ik daar wat voor over of niet.
Dat is je goed recht als consument.
Je kunt namelijk ook op andere manieren de kosten hier weer drukken, het is dan aan tweakers zelf om te kijken wat voor hun werkt en niet zorgt dat ze hun userbase niet gaan verliezen.
Hoe verwacht men dan dat Tweakers nog zijn geld verdient en niet ter ziele gaat?
daarnaast zoveel als mogelijk privacyvriendelijk.
Tweakers had dit en daarom had ik mijn adblocker uit staan. Nu ze daar van af zijn (want adverteerders betalen meer voor tracking) heb ik m'n adblocker weer aan.
A. Je moet het dus maar voor lief nemen dat een bedrijf stelselmatig doelbewust de wet overtreedt en daarbij vooral niet hun inkomstenbron verstoren, waarbij ook nog eens jouw privacy ten gronde gericht wordt. (dat een paar Belgen daarmee slapend rijk worden, vergeet ik dan maar voor het gemak)
B. De tijd dat je een adblocker gebruikt voor het blokkeren van advertenties ligt ver achter ons. Dat advertenties daarmee geblokkeerd worden is een gevolg van een oorzaak dat bedrijven, zoals Tweakers, zelf veroorzaken.
Mij is het tot op heden nog niet gelukt om Tweakers op een privacy-vriendelijke manier te bezoeken (als de website überhaupt al opent) waarbij advertenties zichtbaar zijn.
Dat is een probleem voor tweakers niet de gebruikers.
Om nog maar te zwijgen over de illegale cookie consent popup :+
95% van de popups overigens.
Ik vraag me wel eens af waar onze samenleving nou faalt... we maken blijkbaar wel wetten, dus we zien collectief dat er iets niet in de haak is en niet wenselijk, maar we kunnen het nooit handhaven en bedrijven zoals DPG blijven maar door gaan met overduidelijke praktijken tegen de geest van de wet. Wat is er dan mis? Ons juridische systeem? De rechters? De corruptie? Ik weet het niet meer eerlijk gezegd.
Gewoon de laksheid. Wetje maken, uitvaardigen en weer door naar het volgende onderwerp.

Als ik alleen al zie hoeveel fietsers, scooterrijders en automobilisten er onderweg de telefoon gebruiken à €160,= per keer, is een flink deel van het begrotingstekort al opgelost als we daar gaan handhaven. En dat op veel meer plekken.
Die boetes mogen wel een tandje minder. Natuurlijk is veiligheid belangrijk en iedere verkeersdode er een teveel maar om dat steeds verder naar beneden te krijgen heb je ordes van grootte meer en zwaardere maatregelen nodig. Als je per se naar 0 doden wilt dan moet je exorbitant veel zware maatregelen treffen waardoor je bijv zelfs niet meer met je bijrijder mag praten op straffe van 1000 euro boete. Er ligt dus ergens een optimum en een land als Nederland is dat wat mij betreft allang voorbij geschoten. We moeten ook gewoon accepteren dat verkeersdeelname inherent gevaar met zich meebrengt. Veiligheid gaat altijd ten koste van de vrijheid en absolute veiligheid betekent 0 vrijheid. Misschien moeten we alle gemotoriseerde verkeer maar gewoon verbieden, inclusief e-bikes?
Boetes moeten niet minder worden. Boetes moeten eerlijker worden.
Het gross van de mensen kan niet zomaar een paar honderd euro missen. Maar de rijken lachen zich kapot. Ik ben van mening dat boetes gekoppeld moeten worden aan je vermogen(nee niet je salaris inkomsten). Dat maakt het voor iedereen eerlijker.

Ik heb een directeur gehad die met zijn Porsche 911 ruim 70KM te hard reed. Hij moest zijn rijbewijs inleveren voor paar maanden, z'n auto was ie voor een tijd kwijt en kreeg een geldboete (hoogte weet ik niet meer). Hij lachte daarover want hij werd nu door een limousine en privechaffeur naar kantoor gebracht. Menig normaal verdienende persoon was wellicht in financiele problemen gekomen .
Als de geldboete nu 10,20 of zelfs 40% van z'n vermogen was geweest, dan piepte hij wel anders.
En dan had ik gelachen.

En waarom vermogen? Veel rijke mensen hebben geld gestald in het buitenland (al dan niet bekent bij de belastingdienst) Maar als jij dit niet opgegeven hebt, en je moet 20% van je vermogen betalen en de rechter komt erachter dat je een paar huizen van paar miljoen hebt, paar dure auto's, echter maar paar ton op je rekening... klopt er wellicht iets niet. Overigs dan ook hetzelfde voor bedrijven. Bedrijven die in de fout gaan, op dezelfde manier beboeten.

Wellicht is mijn gedachte te zwaar, maar ik denk wel dat het voor iedereen als afschrikkingsmiddel werkt :P
Het probleem van handhaven is dat het manuren kost en laat dat nu net heel erg schaars zijn.
Ja, maar als je het aanpakt, levert het wel de investering in mankracht op.
Ik wel eens eerder gezegd: laten we de helft van de wetten afschaffen en de andere helft handhaven. Dan wordt het een stuk rustiger hier.
Het blijft een peperdure manier van belasting heffen. De BTW verhogen is bijvoorbeeeld een veel goedkopere manier om het begrotingstekort te dichten en mensen die je niet voor controle nodig hebt, kunnen dan in een andere baan economische productie maken waarop belasting binnen zal komen.
En de belastingdienst heeft geen mensen nodig om te controleren? Laat dat nou ook nog eens veel tijdsintensiever (en duurder) zijn dan een bon uit te schrijven voor telefoon gebruik in de auto..
Nee. De Belastingdienst kan op dit punt veel effectiever werken, omdat ze bijvoorbeeld bij BTW alleen maar hoeven te controleren of een bedrijf zijn BTW-aangifte op de juiste manier doet. Op een pak melk dat jij in de supermarkt koopt wordt geen arbeid door de belastingdienst verricht, en wordt wel BTW gevangen.

Om iemand te pakken moet een agent op straat iemand betrappen, meestal aanhouden, en dan op de bon gooien. Dat is werk per overtreding. Overigens is dit wel de reden dat de overheid verzot is op snelheidsboetes, bij voorkeur uitgeschreven door de trajectcontrole.
Nee. De Belastingdienst kan op dit punt veel effectiever werken, omdat ze bijvoorbeeld bij BTW alleen maar hoeven te controleren of een bedrijf zijn BTW-aangifte op de juiste manier doet. Op een pak melk dat jij in de supermarkt koopt wordt geen arbeid door de belastingdienst verricht, en wordt wel BTW gevangen.
Er wordt arbeid verricht op de controle van de juistheid van de BTW aangiftes die bijna alle 2.3 miljoen bedrijven die Nederland telt iedere maand of ieder kwartaal doen. En in tegenstelling tot te hard rijden, kun je hier bij misbruik geld stelen van de overheid.
Om iemand te pakken moet een agent op straat iemand betrappen, meestal aanhouden, en dan op de bon gooien. Dat is werk per overtreding. Overigens is dit wel de reden dat de overheid verzot is op snelheidsboetes, bij voorkeur uitgeschreven door de trajectcontrole.
Absoluut, het opsporen en stoppen van (kleinschalige) criminaliteit is ontzettend tijdrovend en duur in vergelijking met inkomstenbelasting, BTW, vennootschapsbelasting, etc. Maar goed, het moet wel gebeuren tenzij je wilt dat je land vervalt in een soort de-facto anarchie. Want dan kun je die BTW ook niet zomaar ophogen ;-)
Dat komt vooral door de onnodige complexiteit van ons belastingstelsel plus verouderde systemen/ slechte automatisering bij de belastingdienst. Minder uitzonderingen, regeltjes,subsidies etc zou het voor iedereen makkelijker maken en kan er (kosten)efficienter gewerkt worden door de belastingdienst.

Maar hee, er werken 25.000 mensen bij de belastingdienst. Grote bedrijven huren voor veel geld, tal van consultants uit aan de belastingdienst en je hebt een hele grote sloot aan accountants omdat het zo moeilijk is. Die moeten allemaal wel aan het werk blijven.
Het ligt meer aan het salaris van een politie agent waarom er geen goede en voldoende politie agenten zijn:

" Het gemiddelde salaris voor een Politieagent ligt op € 3.144 bruto per maand. Het medior niveau salaris (3-5 jaar werkervaring) ligt tussen € 2.739 en € 3.548 bruto per maand."

Voor dat geld kan je beter niets doen en subsidies trekken. Of bij mc Donalds werken. (zodat je net niet genoeg verdient en je gebruik kan maken van alle subsidies en steun.
gooi t geld van gefaalde overheids IT projecten daar tegen aan, en kijk wat r gebeurt ... :P
Dat is zelfs bij ons in België zo, 2e keer ben je je rijbewijs voor 14 dagen kwijt. Professionele chauffeurs vanaf de eerste keer reeds rijbewijs kwijt. ik dacht ook voor een beginnende chauffeur. Maar toch zie je nog veel gsm's in de hand. En ondertussen is het overgrote deel van ons wagenpark toch voorzien van een handsfree manier, google auto en apple carplay kom je zelfs vaak tegen. Maar dat is niet voldoende...
Misschien moeten we overal slimme camera's zetten met gezichtsherkenning zodat deze boetes efficient en altijd geind kunnen worden?
Ik mis de sarcasme tag hier.
Dat komt door handhaving, eigenlijk zijn wetten pas praktisch als ze ook worden gehandhaafd. Maar de meeste politici doen aan symboolpolitiek en maken of onpraktische wetgeving of wetten waarbij er onvoldoende geld beschikbaar wordt gemaakt voor handhaving. En dan krijg je dus dit soort maatschappij waarin we leven waarbij bepaalde mensen de grenzen van de handhaving zoeken.
Ja ergens snap ik dat wel, zeker bij de voorbeelden boven over politie op straat enzo, maar dit zijn toch vrij beperkte dingen. Je hoeft niet elke kleine website aan te pakken, dat snap ik. Maar waarom komen juist de grote zoals DPG hiermee weg? Zijn er geen openbare aanklagers? Ze kunnen namelijk wel iemand aanklagen voor kwetsende twitter berichten. Dan is er tijd en geld. Blijkbaar. Maar voor dit soort duidelijke overtredingen is er niemand? Waarom niet? Wat moeten we hier nu van denken?
De grote bedrijven zijn degene met leuke commissaris posten en grote lobby budgetten.
Grote partijen hebben natuurlijk ook budget voor goede advocaten en er zijn natuurlijk grijze gebieden en verschillen van inzicht mogelijk. Daarnaast kan je je afvragen of het in ons belang is DPG stuk te maken als de rest van de wereld wel door kan gaan met geld verdienen ten koste van onze privacy.
Een combinatie van:
- Ondernemingen die constant een concurrentiestrijd voeren en het daarom niet kunnen veroorloven 'braver' te zijn dan hun concurrenten, omdat ze anders het onderspit delven;
- Het inzicht dat veel regelgeving en beperkingen leidt tot een mindere economische ontwikkeling, wat de machtspositie van een land in de wereld beïnvloedt, terwijl een sterke machtspositie door huidige wereldpolitiek telkens belangrijker wordt;
- De enorme mankracht en kosten die gemoeid zijn met het controleren van de naleving van regelgeving en de afdwinging daarvan;
- Het individualistischer worden van de maatschappij, waarbij personen en bedrijven zich minder geroepen voelen een maatschappelijke bijdrage te leven en een voorbeeldrol te vervullen.
Maar wat moeten "wij" hier dan aan doen? De cognitieve dissonantie wordt steeds groter. Heeft stemmen nog nut? Want je stemt op een wetgevende macht, die doen dan op zich wel wat men wil. Maar uitvoerend is dat dan het probleem, of rechterlijke? Uitvoerend doen we hier niet veel aan volgens mij. Weinig zaken die echt voorkomen. Waarom klaagt niemand DPG aan? Is dat het probleem, of dat ze niet veroordeeld worden?
Ik vraag me wel eens af waar onze samenleving nou faalt... we maken blijkbaar wel wetten, dus we zien collectief dat er iets niet in de haak is en niet wenselijk, maar we kunnen het nooit handhaven en bedrijven zoals DPG blijven maar door gaan met overduidelijke praktijken tegen de geest van de wet. Wat is er dan mis? Ons juridische systeem? De rechters? De corruptie? Ik weet het niet meer eerlijk gezegd.
Je kunt je geld maar 1x uitgeven. Als je het uitgeeft aan meer handhaving, dan ontstaat gelijk de vraag waar je het geld vandaan haalt. Hogere belastingen? Minder naar onderwijs, zorg, defensie?
Als je niet gaat handhaven, waarom dan wel de wet aanhouden?
De grootste reden waarom dit soort dingen niet worden gehandhaafd is dat men boven in die pyramide elkaar het hand boven het hoofd houdt. Als smoes word er gezegd dat er geen capaciteit is om te kunnen handhaven. Heeft niets met geld of capaciteit te maken. Puur onwil.

Sommige mensen wachten al jaren op gerechtigheid.
Maar zodra er ergens een demonstratie of relletje is wat de overheid niet aan staat, kan er ineens wel met spoed gehandhaafd en mensen berecht worden. Het is allemaal lulkoek wat ze verkopen en maakt geen zak uit wie er aan de macht is. Zolang dezelfde mensen op bepaalde plekken blijven zitten, zal dit blijven.
Ik vraag me wel eens af waar onze samenleving nou faalt... we maken blijkbaar wel wetten, dus we zien collectief dat er iets niet in de haak is en niet wenselijk, maar we kunnen het nooit handhaven en bedrijven zoals DPG blijven maar door gaan met overduidelijke praktijken tegen de geest van de wet. Wat is er dan mis? Ons juridische systeem? De rechters? De corruptie? Ik weet het niet meer eerlijk gezegd.
AP klaagt al tijden over tekort capaciteit. En kennelijk heeft dit niet hun hoogste prioriteit.

Als gebruikers DPG massaal zouden overslaan vanwege deze praktijken, zou DPG misschien voor een andere koers kiezen. Maar dat is kennelijk ook niet het geval.
Beleidsmakers die niet kapabel zijn om goede beslissingen te nemen?
Er zijn teveel regels (die soms ook nog eens met elkaar conflicteren) en te weinig handhavers.
Meer handhavers zou dus een oplossing kunnen zijn, maar dit kost veel geld, geld dat door de burger betaald moet worden in een land waar de belastingdruk al substantieel te noemen is, wat dus niet gaat gebeuren.
Blijft over minder en simpele regels, maar dat is ook nog niet eens zo makkelijk (om allerlei uiteenlopende redenen). Alleen al voor zoiets als belasting heffen wordt er nu al zeker 15 jaar gediscussieerd over een nieuw belastingstelsel dat eerlijker en makkelijker zou moeten worden voor iedereen.
En toch is het wat mij betreft 100% zeker dat dit verdienmodel gaat verdwijnen. We kennen allemaal de adblockers, maar ik denk dat we op termijn geen adblocker meer nodig hebben, omdat onze webbrowser dat allemaal zal doen. Google kan nu het nu nog uitstellen omdat ze Chrome domineren, maar de teugels tegen het volgen van gebruikers zullen steeds verder aangehaald worden.
Dan hou je indirecte (vaak stiekeme) sponsoring of betalen over. Lijkt je dat beter?
Ik vind het om te beginnen niet heel erg als het internet minder commercieel zal worden. Dat is slecht nieuws voor degene die een bedrijf heeft met werknemers, maar in de begintijd van het internet speelden hobbywebsites een veel grotere rol dan vandaag.

Verder vergelijk ik dit met commerciële televisie: Ook televisiezenders hebben te maken met kijkers die de reclame beu zijn, technische maatregelen nemen zoals timeshift, of hun heil elders zoeken, maar uiteindelijk is er vraag naar televisie in ruil voor reclame. Dat geldt ook voor internetwebsites: Er zal een nieuwe balans moeten komen en die gaat zich ook vormen, maar waarschijnlijk wel zonder de technische mogelijkheid tot het volgen van gebruikers, want die juist optie zal door websitebouwers op een bepaald moment geblokkeerd worden.
En weet je welke opties we hadden met onze hobbysites? Ofwel reclame en gratis hosting, ofwel betalen voor de hosting. En sites waren klein, hadden weinig te bieden, de kwaliteit was slecht, en op die enkele pareltjes die er waren was je snel uitgekeken.

En de nieuwe balans zal eenvoudig zijn: de reclame gewoon integreren in de site, in de content. Onmogelijk om zomaar snel even over te slaan. Dat zie je nu al bij televisie, waarbij reclame overslaan bij timeshifting steeds meer geblokkeerd wordt.
Ik denk dat je juist de laatste 10 jaar ziet dat heel veel hobbyisten manieren hebben gevonden om (ook) geld te verdienen aan hun hobbies. Denk aan de patreons, betaalde chatgroepen, betaald toegang tot source/ontwerp bestanden, merch, etc. of gewoon de mogelijkheid tot donatie bieden.

Ik denk dat het integraal maken van reclame, ten koste van de content, er alleen maar meer en meer voor zorgt dat er desinteresse is in de content. Je maakt jezelf er, zeker op termijn, irrelevant door. Dat je er een poosje leuk door kunt boeren, is helaas, ongetwijfeld, ook waar.
Ik denk dat je juist de laatste 10 jaar ziet dat heel veel hobbyisten manieren hebben gevonden om (ook) geld te verdienen aan hun hobbies. Denk aan de patreons, betaalde chatgroepen, betaald toegang tot source/ontwerp bestanden, merch, etc. of gewoon de mogelijkheid tot donatie bieden.
In theorie voor de hobbyist is dit leuk.
Maar Ik denk dat je er naast zit dat mensen graag willen betalen ipv betalen met reclame/privacy. Hoe groter de markt hoe meer er verdeeld moet worden van dezelfde taart.

Kijk alleen maar naar de reacties onder dit nieuwsbericht van vandaag waaeuit blijkt dat een groot deel van de reaguurders niet willen betalen én niet met cookies willen betalen:
nieuws: DPG Media doet 'zeer kleinschalige test' met betaling voor weigeren v...
In theorie voor de hobbyist is dit leuk.
Maar Ik denk dat je er naast zit dat mensen graag willen betalen ipv betalen met reclame/privacy. Hoe groter de markt hoe meer er verdeeld moet worden van dezelfde taart.
Nouja, daar had @Blokker_1999 het dan ook over (hobbyisten). Ik denk overigens dat vrijwel het grootste gedeelte van hobbyisten geen geld verdient met hun hobby. Maarja, anders is het ook werk hè :P
Kijk alleen maar naar de reacties onder dit nieuwsbericht van vandaag waaeuit blijkt dat een groot deel van de reaguurders niet willen betalen én niet met cookies willen betalen:
nieuws: DPG Media doet 'zeer kleinschalige test' met betaling voor weigeren v...
Ik denk dat mensen absoluut geen probleem hebben om geld te betalen, maar dat moet dan wel in verhouding staan met de waarde die je daar terug voor ziet.

Het probleem voor DPG Media (en anderen) is volgens mij dat zij uitzonderlijk slecht er in lijken te slagen duidelijk te krijgen waarom je zou moeten betalen voor hun content.

Wellicht is hun content gewoon dusdanig laagwaardig (want ja, alles moet gratis en met advertenties, en clickbait, etc), dat mensen geen interesse hebben om nu opeens voor dezelfde troep te moeten betalen. Óf, ze hebben hoogwaardig nieuws, maar slagen er niet in duidelijk te krijgen dat dat er is, en hoe dat anders is dan de gratis alternatieven die er ook zijn. Om vervolgens de schuld bij de consument te leggen is wel héél makkelijk, immers, toen er kranten waren, werd er ook gewoon (veel) betaald.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 4 december 2024 01:17]

Klopt, vind dat ook geen probleem, geef sommigen dan ook wat, ook geen probleem met een sponsor praatje ; echter reclames of influencers geBS moeten ze verbieden.
Ik heb een hogere dunk van hobbysites dan jij hebt. Met IPv6 en Raspberry Pi's die je in je meterkast kunt plaatsen is het hostingprobleem ook verdwenen.
Dit is ook de tweakers manier :)

Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig wel een snelle glasverbinding. Wat verjaarde serverhardware aanschaffen. Die kun je vaak voor een prikkie kopen maar is verder prima.
Wat investeren in goed netwerk apparatuur, een UPS en wellicht een tweede internet verbinding.
Stroomkosten kunnen veel mensen gedeeltelijk dekken met hun zonnepanelen tegenwoordig waardoor door dat ook niet echt een tegenargument is. Sterker nog. Met een boel servers in huis kun je een boel overcapaciteit opbranden :)

Crowdfunding/patreon/donate button op de site en gaan.
Dat geldt ook voor internetwebsites [...] zonder de technische mogelijkheid tot het volgen van gebruikers, want die juist optie zal door websitebouwers op een bepaald moment geblokkeerd worden.
De grote websitebouwers zijn toch onwijs gebaat bij het kunnen volgen en profileren van hun bezoekers, tbv advertenties...? Als in, zonder het kunnen volgen en profileren van hun gebruikers, en ze daarmee nog beter advertenties te kunnen voorschotelen, kunnen alle (grote) sociale media hun websites (en apps) toch helemaal niet volhouden?

Zelfs Tweakers is teruggegaan naar een gangbaar trackingsysteem (je weet wel, dat systeem wat net de Big Brother Award heeft gewonnen).
Dat denk ik ook. Ik betaal voor Netflix en Amazon Prime. Af en toe Disney+ en sky (We zijn Duitsers).
Ik zou ook wel betalen voor een reclamevrije NPO. Lubach (Of ik ook voor RTL4 zou betalen alleen voor zijn programma? geen idee). Zembla, Keuringsdienst van Waarde, Tegenlicht, dat kijk ik graag, dus dat moet vergoed worden.
Betalen voor Canal digital/Ziggo/KPN content, en dan ook nog reclame moeten zien? Ik snap er niets van.
Volgens mij betalen we ongeveer 1,5 miljard (bierviltje wiskunde) euro per jaar aan TV aansluitingen in Nederland.
Is dat niet genoeg om die zenders in leven te houden?
Zosnel ik sluikreclame zie of iets dergelijks, dan gaat de geld kraan dicht.
Ik vond het al dubieus hoe prominent alcohol consumptie zat in die Marvel Netflix series.
Dat ik dacht, welke regisseur is er pro alcohol verslaving? Of is dit gesponsord door de alcohol lobby?
In het geval van bijvoorbeeld Nederlandse Influencers mag je geen reclame maken zonder te vertellen dat je gesponsord wordt. Ik zie niet in waarom die regel voor een website of bedrijf niet zou gelden. Stiekeme sponsoring is helemaal niet nodig, zet er maar groot bij dat een artikel gesponsord is (zodat iedereen daar mooi met een boog omheen kan).
Dan hou je indirecte (vaak stiekeme) sponsoring of betalen over. Lijkt je dat beter?
In geval van sponsoring ivm reviews ben je wettelijk al verplicht daar duidelijk melding van te maken.
In geval van gesponsorde content, zgn. advertorials, ben je dat ook.

Als je de eerste niet doet is dat een schending van de richtlijn oneerlijke handelsbedingen van de EU.
Als je de tweede niet doet is dat een schending van de Digital Services Act van de EU.

En verder heb je altijd nog de mogelijkheid om advertenties te selecteren op basis van de onderwerpen van de pagina inhoud. Of gewoon compleet ongeleidde advertenties. Heeft voor de krant ook altijd gewoon gewerkt.
Ja, dat lijkt mij veel beter.
Ik postte laatst al een bericht van dezelfde strekking toen Tweakers in een .plan aangaf dat ze meer advertenties gaan tonen.

Dit verdienmodel is voorbij. Het volk accepteert de reclamedichtheid niet meer en dat hebben deze bedrijven geheel aan zichzelf te danken.
Eens, maar tregelijkertijd is Tweakers, noch DPG het echte probleem. Het echte probleem zijn partijen die zo inhalig zijn dat een dienst niet meer te gebruiken is zonder blocker, zoals bijvoorbeeld Youtube. Dat alle websites die zich wel kunnen matigen dan ook gelijk geen reclame meer tonen, is voor de gebruiker van die blocker mooi meegenomen, maar zijn niet de reden waarom tot installatie van de blocker is overgegaan.

Tweakers heeft met het tonen van advertenties op het forum mogelijk een groter deel van de taart gepakt, maar de taart is niet groter geworden en krimpt zelfs nog steeds: Adverteerders zijn bereid een bepaald bedrag te betalen voor reclame. Als er meer klikken komen en geen extra verkopen, gaat de prijs per klik simpelweg omlaag. Dus is er mogelijk tijd gewonnen, fundamenteel niets opgelost.
Het echte probleem is onze cultuur en het systeem, het kapitalisme. Maar deze discussie is niet voor hier.
Er is (helaas) nog geen alternatief. God of geld? (beide zijn sturingsmiddelen) Dan is de keuze voor velen (gelukkig) snel gemaakt.
Klopt. Het is het beste van het slechtste tot nu toe. Al denk ik dat er best nog wat zit tussen full on kapitalisme en het socialisme zoals we dat van China en Rusland kennen.
En welk verdienmodel zie jij dan wel zitten? De werknemers van Tweakers zullen toch echt ergens van betaald moeten worden. Met alleen sponsoring via pricewatch of iets dergelijks ga je er niet komen.

Ik heb liever advertenties en onafhankelijke content dan gesponserde reviews. Daarom staat hier de adblocker ook uit voor Tweakers. De reclames zijn ook prima verwerkt in de site, zonder al te opdringerig te zijn.
En welk verdienmodel zie jij dan wel zitten? De werknemers van Tweakers zullen toch echt ergens van betaald moeten worden. Met alleen sponsoring via pricewatch of iets dergelijks ga je er niet komen.
Waarom niet? Grootste tech vergelijkingswebsite en tech marktplaats van Nederland, maar geen geld kunnen verdienen?

Het probleem is dat V&A geen enkele vorm van "ontzorgen" of dienstverlening biedt zoals Marktplaats dat bv. doet (betalen om een hogere listing te krijgen, faciliteren van verzending, geld vast houden als tussen persoon, etc etc), ja, dan blijft er inderdaad vrijwel niets aan de strijkstok van Tweakers hangen. De Best Buy Guide Desktops kun je nergens kopen, maar moet je zelf bij elkaar gaan sprokkelen via Pricewatch.

Het gedeelte waar bezoekers van Tweakers geld uit geven is gewoon slecht gemonetized, zelfs als je via Pricewatch een videokaart van bv. 1400 euro koopt krijgt Tweakers daar slechts 26 eurocent voor.

Maar goed, de beste stuurlui staan aan wal zal ik maar zeggen.
Ik ken de cijfers niet van Tweakers, maar ik denk dat het forum en de front-page het meest bezocht zijn. Daarvoor heb je moderatie en redacteuren nodig (buiten de devs). Die moeten ook betaald worden.
Ik hoop het van harte maar er zal veel moeten gebeuren. Zolang de meeste mensen een besturingssysteem van Google, Apple en/of Microsoft gebruiken zie ik het alleen maar de verkeerde kant op gaan.

Ze kiezen allemaal voor hun eigen belang en niet die van de gebruiker, klant of consument. Dat is niet gek want zo werken bedrijven in een vrije markt-economie, maar die van ons is niet meer vrij. Het wordt steeds moeilijker om de dominante partijen te ontwijken en echte concurrentie is er niet buiten wat imitatiegedrag van de techreuzen die proberen alle markten te domineren.

Aan alle kanten wordt het web gesloten. Browser, OS, AppStore, ("cloud")backend en hardware werken samen om alternatieven onmogelijk te maken of in ieder geval erg onhandig en vervelend.
Ik vind dat ons besturingssysteem en onze browser ons zouden moeten beschermen maar in praktijk werkt dat totaal niet zo. De bescherming is die van een stal: het vee wordt veilig gehouden om maximaal productief te zijn, niet om het een beter leven te geven. Alle verhalen over dierenliefde ten spijt, uiteindlijk moet er productie gedraaid worden, dat komt altijd op de eerste plaats.

We horen de laatste tijd veel over het opsplitsen van deze techreuzen en dat lijkt mij een heel goed idee, maar niet als losse acties tegen individuele bedrijven. Dan worden de brokstukken opgekocht door de andere techreuzen en schieten we niks op.
We hebben wetten nodig die perk stellen aan alle techreuzen tegelijk anders verplaatsen we het probleem alleen maar. We hoeven ons niet eens tot de techmarkt te beperken want op andere gebieden gaat het net zo, overal zien we dat de markten geconcentreerd worden in enkele grote spelers die nieuwe concurrentie onmogelijk maken. Dat is geen vrije markt.
Wat nog veel erger is, zijn de dedicated smartphone apps. Negen van de tien keer zijn die helemaal niet nodig. Want deze apps hebben veel te veel permissies die je expliciet uit moet zetten, waardoor die (deels) niet meer werkt.
Waarom een app voor de NS / bank / krant/ etc als het ook via websites kan ?
Allemaal onnodige overhead.
Zolang er nog bedrijven zijn die ervoor betalen zal men het blijven doen. Als er geen klanten voor zijn stopt het product. Bedenk wel dat je dan voor heel veel sites moet betalen.
Adblockers zijn in mijn ogen gewoon asociaal, je wilt namelijk wel het product maar er niet voor betalen. Als je gewoon voor Tweakers betaald heb je ook geen advertenties.
Tuurlijk wordt er geroepen mijn privacy, maar bezoek die site dan gewoon niet. Alles kan niet gratis zijn, iedereen wil een salaris of heeft geld nodig om te leven.
Idd, genoeg reden om op DPG media te stemmen.
Dit valt echter in het niet met wat Temu doet, maargoed :)
Haha, had deze vanmiddag gelezen en moest er direct aan denken. De ironie :o
Haha lol wut? Die had ik even gemist. Dat js toch gewoon verboden? Zo blij dat ik dit hele gebeuren adblock
Ja, ik zag het ook. Stapje voor stapje...
Grin....je zou er bijna 'bypass paywalls' voor gaan gebruiken ;)
Toch wel grappig of niet eigenlijk dat als je hier een opmerking over dit beleid van tweakers maakt je geheid een min1 krijgt; terwijl ze nog steeds meer en meer hun eigen belang op de eerste plaats zetten i.p.v het beoogde doel van deze site.
Ik denk dat er een meningsverschil is tussen jou en de redactie/eigenaren van Tweakers over wat het doel van de site is ;)
Wel een beetje chef's kiss dat dit uitkomt op de dag dat blijkt dat DPG nog verder wil gaan en je wil laten betalen voor je privacy. Bijna alsof het gepland was. Gok dus dat als DPG die plannen verder uitwerkt ze volgend jaar weer genomineerd worden.
I smell vriendjespolitiek
Haha, na het nieuws van vandaag dacht ik meteen dat DPG hoger gaat eindigen dan Temu.
Dan gaat er volgens mij echt iets fout.
Nou, dat moet fijn voelen als onderdeel van. Jakkes. Achja, geld enzo, privacy is optioneel.
Tja, te triest voor woorden natuurlijk. Ook voor Tweakers.
Het is natuurlijk fantastisch dat een bedrijf als DPG Media stappen neemt die ons minder afhankelijk maakt van grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Google en Meta
Ik zie het verschil eigenlijk niet zo. Bij websites van DPG Media krijg je ook een hoop trackers. Wat is het voordeel van al deze trackers van DPG Media tov die van andere aanbieders?

Maar ja, Tweakers is natuurlijk wel onderdeel van DPG.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.