Vanaf 2026 wordt een hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat maakt het kabinet dinsdag bekend. Vanaf dat jaar moeten huiseigenaren daarmee bij het vervangen van hun cv-ketel verplicht overstappen op een duurzamer alternatief.
De Nederlandse overheid wil er met dit besluit voor zorgen dat huiseigenaren op termijn overstappen op duurzamere manieren om hun woning te verwarmen, om zo gas te besparen. Volgens het kabinet zal het in veel gevallen een hybride warmtepomp betreffen, die volgens cijfers van het kabinet gemiddeld zo'n 60 procent aan gasverbruik moet besparen. Huiseigenaren kunnen ook overstappen op een elektrische warmtepomp, die helemaal geen gas gebruikt, of een aansluiting op een warmtenet.
Door een concreet jaartal voor deze transitie te noemen, wil het kabinet naar eigen zeggen leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren 'duidelijkheid bieden'. Het kabinet wil met de maatregel ook de overstap op groene energie versnellen. Volgens minister De Jonge van Volkshuisvesting zijn er wel 'uitzonderingsmogelijkheden' voor woningen die niet geschikt zijn of voor woningen die op korte termijn worden aangesloten op een alternatief voor aardgas.
Volgens minister Jetten voor Klimaat en Energie worden in de komende jaren in samenwerking met fabrikanten en de installatiebranche nieuwe warmtepompmonteurs opgeleid. Ook de productie van warmtepompen moet op termijn worden opgeschaald. Verder biedt het rijk subsidie op de aanschaf van een warmtepomp om de overstap te versoepelen. Vanaf dit jaar bedraagt die subsidie 'gemiddeld' 30 procent van het aankoopbedrag. Tot en met 2030 trekt het kabinet hiervoor jaarlijks 150 miljoen euro uit. Er is ook financiering voor lage en middeninkomens, met een rentetarief van 0 procent, zegt het rijk.