België werkt aan nieuwe berichtenapp voor communicatie met burgers

De Belgische overheid werkt aan een 'WhatsApp-achtige' berichtenapp om te kunnen communiceren met burgers. Deze berichten zullen 'boodschappen van openbaar nut' zijn. België heeft met BE-Alert al een systeem voor noodsituaties, maar dit werkt met sms.

Met de nieuwe app kan de overheid foto's, langere teksten en links naar video's sturen, zegt verantwoordelijke ambtenaar Frank Robben tegen La Libre volgens HLN. Het gaat om berichten die in het kader van 'openbaar nut' gestuurd worden, zoals berichten over de gezondheid, overstromingsrisico's 'of crisissen zoals Oekraïne'.

Hoe de app moet heten is nog onbekend; er zijn ook nog geen screenshots. Robben zegt dat de app over twee weken klaar kan zijn en dat gebruikers notificaties krijgen bij nieuwe berichten. Deze berichten zullen ook geen persoonlijke gegevens bevatten. De app heeft 50.000 euro gekost.

Het is niet duidelijk of de nieuwe app naast BE-Alert zal bestaan, of deze zal vervangen. BE-Alert werkt met sms waardoor overheden berichten met maximaal 140 tekens kunnen versturen. Ook kan dit systeem duur uitvallen 'als je weet dat er 19,6 miljard transacties zijn tussen zorgverstrekkers bij alle burgers'.

Robben is in België verantwoordelijk voor meerdere overheidsprojecten, zoals het eHealth-platform om gezondheidsgegevens in te kunnen zien en vzw Smals, IT-dienstverlener van de overheid. Robben was voorheen ook toezichthouder bij de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit, maar nam ontslag na kritiek van de Europese Commissie.

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-04-2022 • 08:18

77

Submitter: jordy-maes

Reacties (77)

77
74
38
8
0
28
Wijzig sortering
Is iets als Matrix hier niet te gebruiken voor het fundament? Dat open source protocol wordt o.a. door medische professionals gebruikt.
Dat was ook mijn eerste gedacht. De Franse regering en het Duitse leger gebruiken het ook al, dus het voldoet in ieder geval aan strenge veiligheidseisen die er mogelijk kunnen zijn. Laten we nou niet weer iets gesloten en proprietary gebruiken maar gewoon een open standaard waar iedereen aan en voor kan ontwikkelen.
Anoniem: 85014 11 april 2022 12:44
Zou het niet beter zijn dat de EU bestaande berichtendiensen verplicht om berichten van en naar de overheid mbv XMPP s2s te ondersteunen?

M.a.w. Men maakt een Jabber enhancement proposal die verplicht ondersteund moet worden in de EU. En de overheid voorziet een service die deze berichten en chat-sessies dan wel broadcast dan wel mogelijk maakt voor haar eigen helpdesk medewerkers (die dus werken met de berichtendienst, welke dat ook is, voorzien door hun werkgever de overheid).

En WhatsApp, Signal, Telegram en ja ook Viber en de anderen worden eenvoudigweg verplicht mee te werken en dit te ondersteunen. En anders mogen ze uit de gehele EU zone gewoon oprotten (IP block op ISP niveau over heel de EU tot ze het implementeren).

Merk ook op dat de EU de s2s van chatdiensten zoals WhatsApp, Signal, Telegram, Viber, etc wil openbreken. Dus waarom breekt het dat niet open zodat de overheid eenvoudig toegang heeft tot zo'n opengebroken situatie? De XMPP standaard hiervoor bestaat. Men moet het gewoon opleggen vanuit de overheid. Zoals nu ook SMS telecom diensten al opgelegd worden.

En dan al die zever van: Jamaar, het moet mijn vrijheid zijn om innovatief te zijn. Bla bla bla. Als je honderdduizenden mensen door middel van jouw diensten laat communiceren dan mogen er best wat overheidsregels opgelegd worden. Dat is nl. al zo in de gehele telecomwereld. Want waarom moet jouw innovatie nu net precies oneerlijke concurrentie kunnen doen aan de rest van de telecomwereld?

Eventueel in overleg met de overheid, maar desnoods opgelegd en verplicht zonder meer. Met de loop van het geweer tegen uw slaap als je niet meewerkt. Want verdomme toch: wat is dat toch zo enorm moeilijk om de monopolisten van deze wereld te laten doen wat ze horen te doen wanneer ze niet hun winst maar wel de samenleving belangrijk zouden vinden.

Ik heb geen medelijden met hun. Comply or disappear. En uw winstgevendheid interesseert verder niemand erg veel. Wanneer dat bekomen wordt d.m.v. monopoliemisbruik dan is dat trouwens nu al illegaal in de EU. Dus wat doe je hier nog dan?! Dan ben je hier nu al niet welkom.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 23 juli 2024 13:53]

Ze hebben al meer als genoeg digitale boxen voor berichten hier in belgie.
elke overheids dienst heeft er wel een > wat dan ook voor de nodige phissing en spam zorgt.
Deze gaat niet anders zijn en bij mensen dat weten dat je nummers kunt blokkeren gaat deze nummer ook geblokkeerd worden.
spijtig genoeg weten meeste mensen niet dat die functie bestaat.

Zouden ze dat geld niet beter in iets nuttig steken
Staatsschuld afbouwen.
openbaar vervoer.
Echt wegen onderhoudt ipv snel een lage pek er over en klaar.
Onderwijs verbeteren ipv het te laten verwateren.
en het lijstje gaat maar door.
Het gaat er een beetje over inderdaad. Overlaatst kreeg ik een officieel document (een rekening voor de provinciebelasting), waarvoor ik 4 emails tegelijkertijd kreeg:

- MyEbox
- Doccle
- MijnBurgerProfiel
- Nog een officiele site van de provincie

Ga dan maar eens zoeken welke de echte bron van het document is. 2 van de 4 berichten linkten naar een PDF met daarin een link naar een andere website. Als je niet digitaal ingesteld bent dan kan ik me perfect inbeelden dat je hier horendol van wordt.
De E-box is de locatie waar de overheid documenten naar toe stuurt.

Doccle is primair voor private bedrijven om berichten en facturen naar toe te sturen

Het burgerprofiel toont gegevens die de overheid van je weet, maar is geen communicatiekanaal en linkt je naar de ebox voor communicatie

...

Er is ongetwijfeld overlap, maar het zijn wel allemaal verschillende doelen.
Dat is een perfect ambtenaren-antwoord: volledig correct, maar als eindgebruiker heb je er niets aan ;)

Elk jaar maak ik het ook weer mee, dat ik een Doccle bericht heb, om te zeggen dat er een nieuw bericht is in mijn burger e-box, en dat bericht is vertelt me dan weer dat er een nieuw document beschikbaar is op MyMinFin.Vanuit UX-ervaring kan dit echt wel een pak beter.

En nee, ik hoef geen uitleg waarom het zo is, want als eindgebruiker heb ik daar niks aan.
Heel erg herkenbaar. Dit soort informatie zou vanuit 1 kanaal verstuurd moeten worden. Maar het zijn natuurlijk allemaal losse applicaties die niks van elkaar afweten.
Klopt, maar je bent natuurlijk niet verplicht om een account aan te maken op alle diensten.
Ik gebruik bovenstaande applicaties ook, naast mypension.be en myminfin.fgov.be, maar echt handig is het allemaal niet.
Eén centraal platform voor alle overheidsdiensten creëren, en van waaruit ook alle meldingen worden gestuurd, was wellicht te eenvoudig geweest...
Ik ben wel digitaal ingesteld maar die PDF's die doorlinken zijn te gek voor woorden.
Probeer je berichten maar eens open te krijgen zonder een ID lezer of ITSME. Je zou bijna denken dat ik geen Belg ben.
De overheid heeft je niet opgedragen om Doccle te gebruiken en dit te linken aan je E-BOX.
Ja, die 50.000 euro zal wel het gat in de begroting dichten :+
Ik snap ergens het constante kappen op de overheid wel, maar laten we het ook ff in perspectief blijven zien: die 50.000 had ons allemaal geen cent rijker gemaakt en ik snap dat er ergens wel een markt voor is.
Dus los van het aanmelden van je nummer zal je dan jezelf moeten verplichten van het installeren van een bepaalde app op je smartphone? Of zouden ze werken met RCS?
Ik denk dat voor een systeem dat bij noodgevallen moet kunnen worden gebruikt, je best as far back to basics gaat as possible? Ik snap dat het hebben van images een meerwaardekan zijn, maar dit kan je toch doen door middel van het delen van een short url in een sms? Kwestie van eender welke handset te kunnen ondersteunen?
En dat stel je, nadat iedereen tot vervelens toe heeft gehoord niet op url's te klikken in een sms, wegens phishing?
Goed punt! Maar het moeten installeren van een app (welke je bij switch naar nieuwe gsm mogelijks vergeet is misschien ook niet de beste optie, hopelijk volgt er snel meer informatie hoe de juiste implementatie zou lopen en op welke basis deze positionering zal doen.
Hoezo niet? Deze app zal volgens het artikel geen persoonlijke gegevens bevatten.
De app zelf niet. Maar het oh-zo-handige framework van facebook wss wel. Het lijkt mij ook niet de bedoeling van een overheid om u (op gevaar van eigen leven) te verplichten een smartphone te nemen. De coronapass kun je nog altijd gewoon downloaden van de website en downloaden.
Dus een overheid moet zich ook niet verplicht voelen u te leren schrijven en lezen? Communicatiemiddelen evolueren mee en er is echt wel iets te zeggen voor een veiliger alternatief dan SMS dat echt geen 100 jaar meer gaat bestaan.
De eerste zin is niet echt dubbelzinnig, wel?
De Belgische overheid werkt aan een 'WhatsApp-achtige' berichtenapp om te kunnen communiceren met burgers. Deze berichten zullen 'boodschappen van openbaar nut' zijn.
De rest van het artikel is speculatie, zoals het vervangen van BE-Alert voor noodgevallen en dergelijke.
In Nederland is de Berichten app van de overheid ook een aparte app welke je moet installeren, maar ook daar geen noodgevallen.. daarvoor is NL-Alert.

En ook voor de Berichten app geen verplichting om te installeren, je krijgt ook gewoon een mailtje ter notificatie welke je dan online kan bekijken. Het artikel levert gewoon meer vragen op dan antwoorden, zij het door een slecht bericht.. of slechte berichtgeving.

[Reactie gewijzigd door Montaner op 23 juli 2024 13:53]

Ik ga ook echt op een short url uit een sms klikken buiten mijn VM om?
niet iedereen heeft smartphone, benieuwd of ze daar rekening mee houden.
Die groep word met de dag kleiner. In 2019 had 90% van Vlamingen een smartphone (15+). In de statistieken was vooral onder de 65+ een significante groei te zien, 73% had een smartphone, het jaar ervoor was dat nog maar 52% .

De groep zonder toegang tot een smartphone mag je dus stilaan als verwaarloosbaar gaan beschouwen.
Niet onderschatten hoor, mijn ouders zijn vooraan de 70 en hebben geen smartphone bijvoorbeeld. Die willen een simpele gsm. Ze zijn dit zo gewoon want ze hadden al ik 97 ofzo een gsm (zo een zeer kleine sony ericson die je kon uitklappen). Zij hebben ook geen interesse om een telefoon dagelijk (of om de 2 dagen moeten op te laden). Tevens moet je niet onderschatten hoeveel mensen er zijn 65+ die met gezichtsproblemen zitten en dan is zo een klein scherm met moeite bruikbaar. Tevens zitten er rusthuizen vol met mensen die geen smartphone hebben, maar bijvoorbeeld soms wel een tablet. Het hangt sterk af, maar mijn vrouw werkt in een rusthuis en ik weet goed genoeg dat 75% geen smartphone heeft. De populatie in rusthuizen is niet de hele oudere bevolking, maar kan je als voorbeeld nemen. De mensen hier in de buurt op leeftijd hebben ook geen smartphone. En het is niet omdat ze dat niet kunnen kopen, ze willen het gewoonweg niet. Ik heb ook nog zo een draaitelefoon meegemaakt toen ik jong was, en dan kwam een draadloze telefoon ... wat een verademing. Maar ik ben er wel bijna zeker van dat als ik 75-80 jaar ben ik ook problemen met kijken zal hebben en dan zal een klein scherm er ook niet bijhoren denk ik
Maar voor het doel van zo een overheids-message app is het toch genoeg als er 1 verzorger of verzorgster toegang heeft tot een smartphone? Al die oudjes zitten toch ongeveer op dezelfde locatie.
Genoeg oudere mensen die gewoon in hun eigen afbetaalde huis wonen met enkel een vaste lijn en tv. Daar komt nog dagelijks een krant binnen en de belastingen doen ze op papier. Je kunt ze niet gaan dwingen om het anders te doen he.
Niemand dwingt wie dan ook om wat dan ook te doen. Je kunt je belastingaangifte ook nog steeds op papier doen, niemand dwingt je om die online te doen. Niemand dwingt je om een smartphone te kopen. Maar als ergens een gaslek is en je moet je ramen en deuren gesloten houden zijn een krant die de volgende dag gedrukt wordt en het 7uur journaal niet de beste media.
Daar is dus een rampenzender voor. In Nederland hoort iedereen de sirenes, in België rijden de flikken door de straten met een geluidsinstallatie om iedereen te waarschuwen. Dat werkt beter dan een deel van de bevolking in het ongewisse laten omdat die andere keuzes maken in hun leven en niet constant een mobiel toestel op zak willen.

We hebben het nu over ouderen maar ik kom ook wel eens mensen tegen met panische stralingsangst bijvoorbeeld. Ook zijn er criminelen die niet gevonden willen worden en niet met een smartphone gaan rondlopen. Voor mijn part nudisten die het ding niet op zak kunnen houden bij gebrek aan een zak. Kinderen die te jong zijn voor zo'n ding maar even een half uurtje thuis zijn omdat mama even naar de bakker is. Genoeg groepen te bedenken die je niet gaat bereiken als je berichten enkel via sms of app gaat bezorgen, dat gaat hoe dan ook fout.
Wat met slechthorenden, anderstalige, mensen in een luidruchtige omgeving? Horen die de sirenes en wat er omgeroepen wordt? Ik ben geen van bovenstaande en hen nog nooit verstaan wat er omgeroepen wordt door de politie door zo'n megafoon-auto.
Anderstaligen ... wel sorry, maar als ik ergens ga wonen dan leer ik de taal spreken. Dat zou moeten verplicht worden, spijtig genoeg is het dat niet. Enja niet iedereen leert zomaar vlot talen etc. Maar als jij ergens gaat wonen waar ze een andere taal spreken, dan vind ik dat je jezelf moet aanpassen. Je kan toch niet verwachten dat een overheid hier, marrokaans, turks, russisch, pools, roemeens etc allemaal gaat verkondigen ? Velen zullen moord en brand schreeuwen jamaar je moet die mensen helpen etc. Als ik naar Nieuw Zeeland wil gaan en ik spreek geen Engels kom ik er niet in. Waarom moet altijd alles moeilijker gemaakt worden dan het is. Ik wil nog eventueel Engels verstaan, maar Nederlands/Frans/Duits lijkt me genoeg. Engels nog derbij is meer dan genoeg. En spreek je geen 1 van de 4, tsja daar moet de belastingsbetalen toch niet voor opdraaien lijkt me ?
wauw, nooit gedacht dat de 'aanpassen of oprotten' kaart hier zo snel zou getrokken worden...
Ik had het over die portugese vrachtwagenchauffeur die met zijn lading op doorreis is naar Denemarken, dat gezellige koppel uit de UK die een weekendje in Gent zitten, dat gezin uit Duitsland dat een weekje in de Ardennen vertoeft...
Een paar jaar geleden was ik op reis in Zuid Korea en daar kreeg ik geregeld een alert sms van de Koreaanse overheid dat de luchtvervuiliing uit China te extreem was en dat het sterk afgeraden werd om buiten te komen. Helaas enkel in het Koreaans dus daar had ik niet veel aan. Een app met wat vertalingen zou toen heel handig geweest zijn.
Daarom gewoon ook in het Engels, dat is aanvaardbaar voor velen. In vele landen is er een 2de en of 3de taal. Ik spreek ook wat Duits, en zelfs een mondje Hongaars. Kan wel wat spaans verstaan ook. En je kan altijd Google translate gebruiken, waarom niet gewoon een link met google translaten van die tekst erbij zetten. Voor toeristen is dit iets anders. Maar welke toerist gaat een app installeren omdat je een land bezoekt ? Een sms is nog wat anders.
Nu in de transport sector zijn er weinig die met moeite Engels spreken (spijtig genoeg) om met moeite een andere taal kennen en deze mensen doen dan internationaal transport. Ik ben van het principe ik zal proberen mij verstaan te maken en proberen mij aan te passen. Maar als jij regelmatig internationaal transport doet, lijkt het me toch heel handig om een paar talen te leren.
Op vakantie is het een moeilijke, want met Engels kom je ook niet ver in Frankrijk of Italië bijvoorbeeld, maar iedereen kan copy & pasten naar Google translate (op voorwaarde dat Google beschikbaar is in dat land), lijkt me nu toch niet zo moeilijk ?
ik denk trouwens dat je mijn oorspronkelijke punt gemist hebt: ik reageerde op @Andros die het had over "in België rijden de flikken door de straten met een geluidsinstallatie om iedereen te waarschuwen.".
Vandaar mijn reactie:
"Wat met slechthorenden, anderstalige, mensen in een luidruchtige omgeving? Horen die de sirenes en wat er omgeroepen wordt? Ik ben geen van bovenstaande en hen nog nooit verstaan wat er omgeroepen wordt door de politie door zo'n megafoon-auto."
Jij lijkt enkel het woordje "anderstalige" te hebben gezien en dit dan in de context van de app hebt gelezen?
Anoniem: 85014 @Andros11 april 2022 17:06
Voor mijn part nudisten die het ding niet op zak kunnen houden bij gebrek aan een zak.
Goed punt. Ik ga regelmatig in mijn bloot gat naar de sauna en daar horen we ook geen telefoon te gebruiken. Die zit in de locker. Gelukkig dus maar dat er dan sirenes zijn wanneer er bv. een gaslek is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 23 juli 2024 13:53]

Die mensen ga je dan ook op geen enkele manier kunnen waarschuwen, kan je enkel maar op hopen dat de kinderen, buren of vrienden hun op de hoogte brengen met de klassieke methodes.
Verwaarloosbaar? We hebben het hier over burgers en een overheid die daar voor moet zijn. Als commercieel bedrijf kun je een klein gedeelte van je potentiële klanten "verwaarloosbaar" noemen als je er meer kosten voor moet maken dan het op levert, een overheid kan dat niet. Daarom dat de overheid er voor zorgt dat hun gebouwen rolstoeltoegankelijk zijn, dat er hulp is voor blinden, dat hun software zowel op Windows als MacOS en Linux werkt, dat er een aanbod aan culturele radio en tv is en zo zijn er nog meer dan genoeg zaken te noemen die je voor een kleine groep regelt. De dag dat een overheid een smartphone verplicht mogen ze die zelf gaan voorzien zonder dat ik als burger iets te maken moet hebben met een (vaak Amerikaanse) buitenlands tech bedrijf.
De dag dat een overheid een smartphone verplicht mogen ze die zelf gaan voorzien zonder dat ik als burger iets te maken moet hebben met een (vaak Amerikaanse) buitenlands tech bedrijf.
En dat is dus niet het geval. Niemand wordt hier verplicht ene smarthphone te hebben dus ik snap je bezwaren niet goed.
Je bent willig blind voor het feit dat "niet verplicht" op termijn een fictie wordt omdat in de niet-smartphone alternatieven (wat in de praktijk betekent: dingen die je kan gebruiken zonder toestemming van Apple en Alphabet, want de apps zullen alleen aangeboden worden in de "veilige" app stores) steeds minder geïnvesteerd zal worden.

Als je mensen zit te gaslighten als conservatief of digitaal niet mee omdat ze niet voor alles "de (door Alphabet of Apple toegestane) app" willen gebruiken, alsof iets dat 15 jaar geleden amper bestond de enige manier is om iets te doen, dan ben je medeplichtig aan het feit dat buitenlandse big tech hun machtspositie steeds meer zullen misbruiken.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 13:53]

Again, na al die jaren kun je nog steeds de belastingaangifte op papier indienen. Niemand wordt verplicht een pc te hebben. Maar tegelijkertijd wordt er wel minder geïnvesteerd in pakweg een belleman of stadsomroeper en de belastingen moet je wel indienen in een postkantoor en niet via postduif of postkoets. Als dat voor jou gelijk staat aan 'de dominantie van Amerikaanse big tech maffia' dan is dat maar zo.
Stel dat er vandaag een nieuwe grote speler opstaat, zijn dan al jouw dominantie zorgen opgelost? Nee, want dan zit je nog steeds maar met 3 grote spelers op de markt. 2 nieuwe spelers dan? 3? 4? Hoeveel verschillende platforms moeten er zijn die door alle overheden, fabrikanten, ... ondersteund worden voor het voor jou ok is?

[Reactie gewijzigd door Kheos op 23 juli 2024 13:53]

Ik schreef niet dat er geen alternatieven voor (de door Alphabet en Apple toegestane) smartphone apps meer zijn. Wat ik schreef is dat de apps gepromoot worden met het doel op termijn de afbouw van de apploze dienstverlening te rechtvaardigen met argumenten over kortetermijnefficiëntie en kortetermijnbesparingen. Je bouwt dingen af door te verwijzen naar het toenemend gebruik van de door Alphabet en Apple toegestane app, en die app wordt vervolgens in toenemende mate gebruikt omdat je als overheid de apploze dienstverlening afgebouwd hebt. Wat jij negeert is dat de reden waarom het nog mogelijk is om je belastingsbrief zonder toestemming van Alphabet en Apple in te vullen net is dat veel mensen niet volledig en niet pro-actief meegaan in het historisch kortzichtige argument dat het gebruik van apps normatief is omdat het momenteel de dominante manier is waarop burgers en consumenten interageren met digitale diensten. Je argumenteert m.a.w. op basis van een argument dat contra-factueel zou zijn indien de samenleving jou argumentatie zou volgen.

Het feit dat je meteen verwijst naar de postduif en de postkoets omdat ik durf suggereren dat digitale administratie in 2007 ook al mogelijk was, ja zelfs via open standaarden waarbij je als land en als industrie niet afhankelijk bent van de opwellingen van twee buitenlandse techreuzen, vormt een goede illustratie van het gebrek aan verbeelding en historisch contextbesef van mensen die heel bekwaam zijn in het promoten van de hype van het decennium.

En stop nou ook eens met dat gezanik over de "papieren belastingbrief" alsof dat iets is waar iedereen die niet mee doet aan de app-hype van de laatste 15 jaar om vraagt. Die mag wat mij betreft behouden blijven, maar daar gaat het niet om. Ik ben niet nostalgisch voor technologie uit 1980 of 1600. Ik wil enkel niet dat we perfect adequate open standaard-benaderingen uit 2007 gaan verwaarlozen omdat "kijk, een app! Je wil toch niet in het tijdperk van de postduif blijven leven? Gebruik dan de app (en laten we hopen dat Apple en Alphabet hem gratis blijven toestaan)!"

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 13:53]

Als ik zo naar Oekraïne kijk is misschien het er van uitgaan dat we nog internet hebben al een stapje te ver.. Leuk al die apps, maar als de stront aan de knikker is had niemand bij de overheid gedacht aan het bestellen van wat StarLink pakketten vrees ik.
De NL overheid heeft een berichtenapp. Ik vind die prima werken. Ook lokale overheden communiceren ermee.
Als dit over gans België de standaard wordt tot daaraan toe dan, maar ons Belgenlandje kennende is dit de start van een app voor elke gemeentebestuur op zich die wat er standaard is toch net niet goed genoeg lijkt te vinden...
Binnen de kortste keren heb je 581 lokale apps, eentje van Vlaanderen, eentje van Wallonië en eentje van België op je smartphone staan...
Duits stuk niet vergeten ! En dan heb je nog de provincies, en in het ergeste geval nog per deelgemeente ook :). Belziek zou veel beter zijn met 1 regering en geen aparte landsdelen meer. Zelfde, waarom zijn er in Brussel 18 burgemeesters nodig ... New york doet het met 1 en +-20 schepenen. Stel je voor dat je in Brussel werkt, moet je van elke ***deelgemeente (dat je dikwijls nog niet weet in welke gemeente je zit) ook nog een app hebben. IK ken Brussel wel, maar vraag mij niet dikwijls in welke stuk ik zit hoor, dat weet ik ook niet zo direct. En uiteraard zal Vlaanderen dit betalen, Brussel en Wallonië een kopie van maken, zoals altijd met elk project :)
Aangezien het hier over Frank Robben (en dus Smals vzw) gaat, is het hoogstwaarschijnlijk federaal. Vlaanderen heeft zijn eigen favoriete ict-providers: Cegeka, Atos, Cronos.

Maar idd, een te grote fragmentatie van berichtenapps en mailboxen (eBox, e-Health, Doccle, MyMinfin, MyPension) maakt het voor de burger nodeloos complex en een groter risico op phishing.
Doccle is geen overheid he, das van Ixxor en dat is gewoonweg een ramp. Maar het is inderdaad een soepje, maarja vertel me eens iets dat in België simpel is ? :)
Dat valt wel mee denk ik. Je woont maar in één gemeente.
Als ik even kijk naar mezelf, ik woon in gemeente A, werk in gemeente B, heb familie in gemeentes C, D, E en F, ga graag naar gemeente G en H in het weekend en I en J tijdens de vakanties, telt snel op hoor ;)
Welke berichten app is dat? Kun je daar ook als burger vragen stellen?
Berichtenbox. Communicatie is eenzijdig. De laatste berichten die ik heb staan zijn bijvoorbeeld van de RDW over het vernieuwen van mijn rijbewijs, de aangifte belastingen en een brief over de gemeentelijke belastingen.
Maar zo een dienst hebben we ook al hoor in Belgie. Geen idee of er een app is, maar zeker wel een website.
Ik wilde net zeggen: aub geen app, aub geen app, aub geen app en het is een app |:(

Misschien ligt het aan mij, maar ik walg van apps die je 1x per jaar eens gebruikt. Dat ze mij dan een mail sturen.
Ik ben ingeschreven in BE-alert en vind het wel een zeer goede dienst. Toen er overstromingen waren in mijn straat kreeg ik proper boodschappen via SMS's om mij wegwijs te maken (zoals waar zandzakjes ophalen enz). Na de overstromingen kreeg ik een mail met de info "wat nu" zoals verzekering. Moet dat nu echt in een app?
Als ze je de keuze geven tussen be-alert of een app zie ik geen probleem. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar ik krijg (sinds de grote facebook hack) heel veel phising smsen, dus zo'n dedicated app garandeerd je wel authentieke berichten.
Ik meen me te herinneren dat smartphones een soort van noodtoestand functie ingebouwd heeft. Speciaal bedoeld voor noodsituaties met een apparte pop up, sirene en override.

Waarom gebruikt België hun eigen app inplaats van deze functie. In Nederland wordt deze functie ook al gebruikt.
Ze hebben zoals in het artikel staat daar BE alert voor. Deze app zou voor andere zaken moeten zijn.
En zoals ook in het artikel staat werkt BE-Alert op basis van SMS'jes, en dus niet de noodberichtenfunctie die al jaren ingebouwd zit in smartphones.

Als het vereist dat een speciale app geïnstalleerd wordt, ga ik er wel vanuit dat het bereik sowieso te klein wordt écht nuttig te zijn.
Is dat niet precies hoe wij NL alert hebben? Daar hoef je toch ook niets voor in te stellen en heeft als basis SMS? Als je een NL alert binnen krijgt gaat je telefoon ook hard af.

Wij hoeven in ieder geval ook geen app te installeren.
De noodberichtenfunctie werkt op basis van SMS, specifiek SMS-CB, wat een manier is om vanuit een zendmast naar alle telefoons in bereik een SMS te sturen. Deze SMS gebruikt dan vervolgens het Common Alerting Protocol om de speciale functionaliteit weer te geven.

Wat niet klopt in het artikel is dat er maar 140 tekens beschikbaar zijn. SMS-CB kan berichten sturen tot 1395 tekens lang (met Latin text encoding).
In Nederland hebben we ook meerdere applicaties:
Voor de echte nood situaties hebben we de sirenes (die maandelijks worden getest) waarbij via nl-alert een bijpassend bericht stuurt met nadere info. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit onder apple en android geen losse app (meer) is.
Daarnaast hebben we BurgerNet, geheel vrijwillig, om berichten van 'de 112 dienst' te krijgen: er wordt iets of iemand gezocht of zo.
Beide diensten zijn lokatie gebaseerd: bij nl-alert bepaalt zij het gebied. Bij BurgerNet heb je zelf nog enige controle over het gebied: een straal van 1, 2 of 5 km en eventueel een paar vaste locaties.

Klopt het dat als ik het bovenstaande bericht lees dat België nu ook een soort 'BurgerNet' applicatie krijgt?
Volgens mij is het meer zoals de Nederlandse "Berichtenbox" app van de overheid, niet zoals NLAlert of Burgernet.
De app kostte 50.000 euro.
Klopt dit wel?
Dit lijkt me heel erg weinig, zelfs als het gaat om enkel licenties..
Tis voor de overheid he..
Initieel bedrag is 50.000 euro
En wellicht 25.000 per "change request" :Y)
idd, was ook mijn bedenking, dat lijkt mij onmogelijk. Wssnlijk heeft men op verkeerde projecten gepunt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.