Bungie ondersteunt Destiny 2 niet op SteamOS en Proton en waarschuwt voor bans

Bungie heeft duidelijkheid gegeven over of Destiny 2 speelbaar wordt op de Steam Deck. Dat gaat voorlopig niet gebeuren en spelers die de game via omwegen toch proberen te spelen op de handheld van Valve, kunnen er een ban voor krijgen.

De Steam Deck is vorige week uitgebracht en ondersteunt al honderden games uit de Steam-bibliotheek. Bij een aantal games wordt er nog aan ondersteuning gewerkt en voor een aantal games is er nog onduidelijkheid of er ondersteuning komt. Bungie heeft nu duidelijkheid verschaft over de ondersteuning voor Destiny 2 op zijn website: deze ondersteuning komt er voorlopig niet.

Alleen als Steam Deck-gebruikers Windows installeren, kunnen ze Destiny 2 opstarten, schrijft Bungie. Als spelers de game via SteamOS proberen op te starten, worden ze teruggestuurd naar hun gamebibliotheek. Bungie voegt daar nog aan toe dat als spelers proberen Destiny 2 toch te laten draaien in SteamOS, ze het risicio lopen op een ban.

Bungie is overigens niet het enige gamebedrijf dat Steam Deck voorlopig niet gaat ondersteunen. Ook Epic Games heeft aangegeven dat het populaire Fortnite geen update krijgt om Steam Deck te ondersteunen.

Steam Deck is de handheld van Valve die eind vorige maand uitkwam. Tweakers heeft de handheld gereviewd voor de release. Valve wil zoveel mogelijk games die beschikbaar zijn op Steam werkend krijgen op de handheld. Op de website van ProtonDB wordt bijgehouden welke games speelbaar zijn op de Steam Deck.

Door Robert Zomers

Redacteur

02-03-2022 • 10:56

120 Linkedin

Reacties (120)

120
119
46
3
1
51
Wijzig sortering
Misschien heb ik het gemist, maar zou je niet gewoon kunnen streamen vanaf een PC naar de Steam Deck? Dan draait de game als het ware gewoon op de Windows PC toch?

Ik gebruik dat in huis vaak vanaf m'n PC beneden in de werkkamer naar de televisie in de woonkamer en ben altijd erg verrast hoe soepel dat loopt.

[Reactie gewijzigd door A.J.Kwak2017 op 2 maart 2022 11:06]

Correct, dat werkt gewoon. Betekend wel dat je daadwerkelijk een Windows PC hebt die aan de systeemvereisten voldoet, wat natuurlijk niet het geval hoeft te zijn.

Zelf heb ik al 8 jaar geen Destiny gespeeld omdat het niet op Linux beschikbaar is en ik denk niet dat ik iets heb gemist in de tussentijd, dus ik ben er niet rouwig om.
Werkt prima op Linux hoor, via Stadia kan je het gratis spelen :+
Naja, Google heeft dan wellicht een Linux variant gekregen, maar zover ik weet wordt deze niet aan klanten verstrekt.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 2 maart 2022 14:15]

Ik weet niet precies wat je bedoelt. Het klopt dat Stadia Linux officieel niet ondersteunt, maar het werkt prima, vanaf het begin al.
Stadia draait zelf op Linux, dus de games die ze aanbieden zullen als het goed is dan ook op de een of andere manier op Linux moeten draaien. Los dus van het platform waar jij van de games kunt genieten.
Stadia is een cloud gaming service, de game draait niet native op je eigen hardware maar de input van je controller/M+K worden naar de cloud gestreamed, en de resulterende beelden van je acties terug naar jou.
Stadia in Linux gaat gewoon via Google Chrome.

In de cloud zal het wel gewoon op een scalable windows platform draaien in hun datacenters.
In de cloud zal het wel gewoon op een scalable windows platform draaien in hun datacenters.
Klopt niet, Stadia draait op Debian met Vulkan graphics drivers op aangepaste AMD grafische kaarten. Bron:https://www.phoronix.com/...oogle-Stadia-Vulkan-Linux
Je kan ook Windows op de Steam Deck installeren (al zijn er nog geen drivers). Dit gaat puur om het native draaien van de game onder Linux.
Precies, ik verwacht op den duur een soepele manier om Steam Decks dual-boot te maken. Ik ben heel benieuwd hoe Windows erop draait.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 2 maart 2022 15:55]

Ja schijnt zelfs heel goed te werken.
Daar heb je geen Steam Deck voor nodig. Dat kan je al jaren via een Android of iOS tablet (of gewoon een smartphone) en dan een controller aan koppelen. Waarom zou je dan een Steam Deck halen, om vervolgens games te streamen.
Ik snap wat je bedoelt, mijn TV heeft gewoon een SteamLink app en met controller werkt dat ook prima. Het ging mij meer om games die bijvoorbeeld (nog) niet compatible zijn met Steam OS. Dan zou streamen een prima oplossing zijn, denk ik.
Ik heb juist een steam deck gereserveerd om eindelijk weer eens een game pc te hebben. Kan dus nergens van streamen. Ik zal dus Destiny 2 niet gaan kopen, geen ramp.
Het klinkt meer als onwil, gezien als je het werkend weet te krijgen alsnog een ban krijgt.
Probleem met Linux is volgens mij vaak de anti-cheat maatregelen werkend krijgen. Dus de game zal wellicht draaien door Proton, het kan zijn dat de anti-cheat niet draait. en dat wil Bungie niet (en de playerbase ook niet)
Zowel Battle Eye (waar Destiny gebruik van maakt) als Easy Anti-Cheat zijn werkelijk in een hand omdraai werkend te krijgen; nieuws: Valve: BattlEye en Easy Anti-Cheat op Steam Deck werkend krijgen nu g.... Jouw aanname is dus incorrect.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 2 maart 2022 12:12]

Hmmm, dan is de vraag: het kán wel... Waarom wíllen ze het niet? Misschien is de anti-cheat veel makkelijker te hacken op Linux? Of zou er een commercieel belang zijn tegen de Steamdeck?
Geen idee, kan natuurlijk van alles zijn; beleid vanuit hogerhand, de devs die niet willen ontwikkelen voor Linux, kosten... Er kunnen zoveel redenen zijn waarom men dat niet doet. Anyhow, voor ons altijd speculatie.
Ik verwacht dat zo'n bedrijf niet transparant daarover gaat zijn. Dat is het gave van sommige kleinere game studios: die vertellen hun fans gewoon echt wat er speelt. Ik zag laatst een interview met de makers van Desperados 3, daar word je gewoon fan van omdat ze open en eerlijk zijn (^.^)

Als het draaien op Steam Deck zo makkelijk is dat ze bang zijn dat mensen het zelf aan de praat krijgen en de anti-cheat ook zo over is, zullen de directe kosten niet de reden zijn. Uiteindelijk draait het allemaal om geld natuurlijk, maar geen support kan ook ten koste gaan van de sales.

Als de Steam Deck een grote userbase krijgt zul je ook zien dat er een hoop ineens wel kan ;-)

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 2 maart 2022 16:11]

Heb je een linkje naar dat interview?
Edit

Dit link is een voorbeeld van een interview over Aiko's Choice op hun YouTube kanaal. Daar staan ook wat videos over Desperados 3 op, maar die zijn wel langer dan een uur.

Ook in het artbook van Desperados 3 vertellen ze bvb heel open over hun worsteling hoe ze de negerin in het team wilden neerzetten

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 3 maart 2022 11:31]

Als je een eigen kernel kan compileren kun je er een achterdeur inzetten om elke anti cheat te omzeilen
Dan snap ik hem, dank je voor de uitleg! Ik hoop dat je goed gemod wordt.
Dat kan met elke Linux distro. En laat Stadia ook gewoon op een linux distro draaien. Het is gewoon onwil van de fabrikant.
Daarnaast kan je het ook opvangen door een simpele sha256 check op verifieerde kernels te doen. Die kan gewoon in BattleEye gestopt worden (wat Destiny 2 gebruikt) en klopt die niet met de list dan is het een no go om het te starten.
Maar als de kernel is aangepast kun je het gedeelte waar sha256 het bestand uitleest redirecten naar een andere versie die geverifieerd is.

natuurlijk kun je met een eigen kernelmodule natuurlijk wel controleren of dat het kernel geheugen matcht met het bestand maar dat vereist al root en toegang tot de kernel headers,(wat een hoop gewone gebruikers niet kunnen geven) en dan nog zou je de ko in een gesimuleerde omgeving laten draaien en het pointers geven naar een valide geheugen regio die match met de geverifieerde kernel

[Reactie gewijzigd door scribly3 op 3 maart 2022 12:50]

Bungie is eigenlijk sinds ze van Activison gesplit zijn berucht om hun extreem vrekkerig + hebberig gedrag. Het zou hun een klein beetje moeite kosten, maar er komen dev en support kosten bij kijken en daar hebben ze geen zin in.

Als de Steam Deck daadwerkelijk populair wordt zullen ze als die wiedeweerga support er in patchen, let maar op.
klopt - bij vele games al jaren een probleem icm linux; hardware/software prima in staat de game te draaien, echter is het de anti-cheat die 9/10x roet in het eten gooit :r
En dan hebben we het de afgelopen tijd vooral gehad over het gebruik van de Windows versies van EAC en BattlEye op Linux via Wine/Proton.

Veel mensen lijken niet eens te weten dat zowel EAC als BattlEye al jarenlang een native Linux versie hebben. Natuurlijk zullen er nu mensen zijn die meteen zullen reageren dat deze Linux versies slecht of zelfs niet (meer) onderhouden worden en dus waarschijnlijk functionaliteit missen, maar dat heeft meer te maken met het aloude kip-ei probleem van gaming op Linux, namelijk dat het een kleine groep gebruikers is die je wel moet ondersteunen als je een game uit brengt op het platform, en dus niets met technische beperkingen van het platform, want anti-cheat software werkt blijkbaar gewoon op Linux.

edit: eigenlijk ook een reactie op deze post van @CH4OS

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 2 maart 2022 11:54]

Ik weet dat er ook native versies van de anti-cheats zijn (op Linux), alleen die zijn dus nog niet zo vergevorderd zoals de Windows libraries.
Gezien cheaters anno 2022 nog steeds volop aanwezig zijn is het aannemelijk dat ze op Windows ook niet zo vergevorderd zijn.
Ik geef in mijn eerdere reactie ook aan dat ik dat al vermoedde, echter dat is puur een kwestie van er meer ontwikkeltijd in stoppen, wat uiteraard alleen rendabel is als er ook voldoende markt voor is. Momenteel is dat niet zo, de hoeveelheid gamers op Linux is gewoon nog te klein, maar daar gaat de Steam Deck hopelijk verandering in brengen. Momenteel zet Valve met SteamOS nog vol in op het compatibel maken van Windows games en bijbehorende middleware op Linux via Proton, maar als de hoeveelheid Linux gebruikers op Steam significant toe gaat nemen door het gebruik van de Steam Deck zal dat in de toekomst hopelijk veranderen en gaan ze meer inzetten op Linux native.
Als je kijkt naar hoe instagram bijvoorbeeld niet specifiek port naar iPad, zou het me verbazen als dit het omslagpunt gaat zijn. SteamOS en eerdere door/met valve gelanceerde PC's zijn nooit erg succesvol geweest dus ik zou als dev toch nog even de kat uit de boom willen kijken.
Je hebt op zich gelijk, maar je moet ook kijken naar de oorzaak hiervan: de software was nog niet klaar. Toen de Steam Machines werden gelanceerd was gamen op Linux nog veel lastiger. Proton bestond nog niet eens en Wine was op veel fronten nog niet klaar voor de gewone gebruiker, het vergde nog teveel gerommel om dingen werkend te krijgen. In de jaren sindsdien hebben Valve, Codeweavers en natuurlijk de community daarin grote stappen gemaakt. Daarnaast waren de Steam Machines geen hardware product van Valve zelf maar van OEM's, waardoor de specificaties heel erg uiteen liepen evenals de prijzen. Dat is niet vergelijkbaar met consoles, de Steam Deck wel.

Overigens zou ik niet willen zeggen dat hardware van Valve nooit succesvol is geweest. Zowel de Steam Controller als de Vive en de Index zijn goed verkocht, die laatsten uiteraard in de context van de nichemarkt die VR headsets zijn.
Overigens zou ik niet willen zeggen dat hardware van Valve nooit succesvol is geweest.
Ik zeker ook niet :) Daarom gebruikte ik specifiek het woord PC's. Verder is natuurlijk het niet uitsluitend een verhaal van 'klaar zijn' of niet. Windows 10 mobile was ook gewoon af bijvoorbeeld en evengoed geen succes.
En daarom denk ik dus dat de Steam Deck wel degelijk het verschil zou kunnen gaan maken als het op Linux gaming aan komt. Veel van de reviews die je online kunt vinden momenteel, ook die van pro-Linux media zoals Gardiner Bryant, zijn het er over eens dat de software op de Steam Deck nog wel wat werk kan gebruiken. Maar ze laten ook allemaal weten dat Valve bijna dagelijks en soms zelfs meerdere keren per dag updates naar de Deck pusht die ook daadwerkelijk dingen verbeteren. Dat was al zo in de preview periode en nu na de release nog steeds. Spelontwikkelaars, zeker diegenen die vroegtijdig een Steam Deck in handen hebben gekregen, zien dat natuurlijk ook en zien dat hopelijk als een sterk signaal dat Valve serieus is over hun product en gaming op SteamOS, al dan niet met behulp van Proton. Als ontwikkelaar zou ik dan toch eens gaan kijken wat ik dan zou kunnen doen om mijn spel zo snel mogelijk "Steam Deck Verified" te krijgen, bijvoorbeeld door een degelijke Linux-native versie van je spel uit te brengen.
Ik deel je hoop, maar niet je verwachting ;)
Veel anti-cheat systemen werken ook op kernel-niveau en zijn dus feitelijk rootkits. En die worden door Linux gewoon niet gesupport om beveiligingsredenen.

Het is in het verleden al vaker voorgekomen dat een anti-cheat of een DRM applicatie zelfs door een virusscanner herkend is als malware.
En terecht. Niet controleerbare kernel nivo broncode zou niemand moeten willen.
Eenvoudig omzeilbare anti-cheat of eenvoudig te reverse-engineeren-en-counteren anti-cheat is ook iets wat niemand wil...

Dat is de hele reden waarom consoles zo populair zijn voor multiplayer games: t is gewoon n stuk beter geregeld daar. En als je er toch mee kliert heb je hoge kosten, namelijk afgesloten worden van t hele netwerk en dus n nieuwe console + account moeten regelen.
Voor de pc zijn de kosten versus baten voor cheaten gewoon in t voordeel van cheaten.

Vandaar dus die anti-cheat rootkits. Omdat er geen beter alternatief is.
Ze kunnen de broncode gewoon vrijgeven toch?

Bij goed geschreven software zou dat geen probleem
moeten
mogen zijn.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 2 maart 2022 19:59]

Ik snap wel dat de rest dit off-topic vind. Maar nee, ik zie niet voor mij hoe je dat kan bereiken met vrijgegeven broncode.

T probleem zit er in dat de computer onder je eigen controle is, en er geen inherent systeem is wat garanderen kan dat software die draait niet gemanipuleerd wordt.
Een voorbeeld: je wilt voorkomen dat iemand een waarde manipuleert of een functie omleid (dit is de basis waarop cheats werken). Dat detecteren maak je een stukje software voor. Die moet in root draaien, omdat je anders deze software weer op eenzelfde manier kan manipuleren. Eigenlijk wil je m nog een laagje dieper hebben: op een plek waar je zeker weet dat deze code niet door andere code aangepast kan worden.
Dat plekje bestaat niet.
Dus moet je het op 1 na beste alternatief gebruiken: obfuscation. En dat gaat niet samen met het vrijgeven van broncode.

Let op: Ik zeg niet dat ik het er mee eens ben.

Er is namelijk een alternatief, maar dat betekend dat je alle code op de server moet draaien. Dat heeft bij effecten: latency, hogere complexiteit, hoge hoeveelheid computing power, geen beschikbaarheid als je internet wegvalt (of de dienst uit gaat).
Dit is de enige manier waarop je inherente veiligheid krijgt. Dat alleen de inputs op de pc / console afgehandeld worden.
Maar goed, we weten allemaal hoe populair dit is (ahum). Dus we hebben nog een lange weg te gaan voordat we daar zijn.

En daar heb je je reden waarom men toch steeds weer terug komt op anti-cheat rootkits. Omdat mensen NU een leuke multiplayer game willen hebben met de huidige staat van technologie.
Het spel start waarschijnlijk pas als de anti-cheat actief is. Dus uitschakelen is dan geen optie. Die anti-cheat werkt dan toch gewoon als je dit spel werkend krijgt?
Dat is een aanname :) Het kan ook zijn dat je het spel draaiend krijgt door de anti-cheat te disablen. Ik denk niet dat bungie mensen uit wil sluiten om het uitsluiten.
Als je niet kunt controleren vanuit de game of de AntiCheat correct draait, dan doe je volgens mij iets fout.

Dan heb ik het nog niet eens over dat de AntiCheat tegenwoordig gewoon Kernel-Level-Malware is. De oplossing is vrij eenvoudig. Dedicated Servers toestaan en mensen gewoon zelf laten hosten en bannen. Daar kan geen Anti-Cheat tegenop, is mijn ervaring. Maar dat kost de bedrijven geld, dus tja...

Edit1: Voor welk OS jouw game gemaakt is is niet relevant. Als jij met een Hypervisor type 1 of 2 een game kunt starten zonder de AntiCheat te draaien, dan is er ergens iets mis met jouw verificatieproces. Een logische stap zou dan zijn de game afsluiten. Een ban uitdelen om deze reden terwijl je in game zit is te absurd voor woorden.

Edit2: Het kost bedrijven in een aantal gevallen geld omdat Dedicated Servers regelmatig gecombineerd worden met mods. Mods hebben een potentiële impact op verdienmodellen zoals lootcrates en cosmetics.

Maar goed, op deze manier is het natuurlijk geen verrassing dat de game-industrie steeds meer verrot raakt. Een groot gedeelte van de gamers geeft helemaal niets om het ondersteuningsaspect voor hardware (duurzaamheid), of wat voor software draait op de eigen systemen, allemaal onder het mom van "speelervaring". De pre orders blijven binnen lopen voor de meest ridicule praktijken van diverse gamestudio's.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 2 maart 2022 12:02]

Waarom kosten dedicated servers de fabrikant geld? Ik snap eigenlijk niet helemaal dat die niet meer erzijn. Ja misschien omdat je niet zeker kan zijn van een goede ervaring? Of dat ze gebruikt kunnen worden voor piraterij?

Los daarvan, als ik zie hoeveel foute beschuldigingen van cheaten ik tegen kom, en in verleden ook wel meerdere malen van servers gekickt vanwege de admin doodschieten cheaten, dan ben ik toch wel iets skeptischer over in hoeverre cheaten wordt 'opgelost' door dedicated servers. Om het nog niet over te hebben dat ze dan bij volgende server weer door kunnen gaan (tenzij er weer banlijsten enzo worden gedeeld).
Daar zijn twee redenen voor:
Private servers zorgen ervoor dat spelers de noodzaak van kopen nieuwe versie van een game niet zo zien (O.A. quake II en de OG unreal tournament zijn uitstekende voorbeelden, daar zijn nog altijd servers live).
Private servers maken het moeilijker om abonnementen te slijten.
Dedicated Servers toestaan en mensen gewoon zelf laten hosten en bannen. Daar kan geen Anti-Cheat tegenop, is mijn ervaring.
Dedicated servers past alleen niet echt bij een open/shared world game als Destiny 2.
Niet elke online titel is geschikt om te draaien op dedicated servers. Vooral persistent MMO achtige games zoals Destiny.
Nee je doet niets fout als je iets met een specifiek doel ontwerpt: Het spel is ontwerpen om te draaien mèt anticheat op windows. Dat je dan andere potentiele manieren om te cheaten de nek omdraait lijkt me een goed verhaal voor je playerbase.
Lijkt me dat ze dit dan beter gewoon transparant zouden vermelden. Dit soort standpunten gaat alleen maar in het verkeerde keelgat schieten.

Slechte communicatie dit..
Ja want het werkt zo goed... Er zijn totaal geen cheaters...

Nu is Destiny 2 naar mijn mening toch echt gewoon een PvE game. En je doet jezelf volgens de dev dan ook vooral tekort als je de grind voor gear verkort. het is maar wat je leuk vindt aan de game zeg maar.

Heb voorheen voordat ze naar Steam waren geport de game gespeeld. Deze werkt prima als je met een enkel command de game start zonder BattlEye. Er was toen een conflict met Citrix en andere RD software en BattlEye. Heb zeker 20 uur gespeeld zonder deze software zonder problemen. Ben toen en ook zeker daarna ook in de PvP delen wat cheaters tegen gekomen, maar niet genoeg om het als storend te ervaren.

Het is dus echt vooral onwil of dat ze niet aan de grote klok willen hangen dat je de BattlEye rootkit helemaal niet nodig hebt. Of dat de game zelf er helemaal niet op controleert. Zelfde gaat op voor zoveel games. Zo kan je in Elden Ring als je EAC uit zet gewoon 21:9 en op meer dan 60hz spelen. Alleen daar zit dan nog wel een check op het moment je online gaat. Sneu dat het nodig is, maar persoonlijk een ruil die ik graag maak.

Maar goed, het bericht van Bungie en Epic (haha, wie verwacht dan ook iets anders van Epic) is duidelijk, ze gaan verder met hun anti-consumenten praktijken.
Ze waren mij toch al kwijt. Het moment dat Bungie hun DLC en base content time-limited maakten heb ik geen van de DLC's meer aangeschaft. Of ze waren gratis, ik weet het ook eigenlijk niet eens.
De anticheat is specifiek ontwikkeld voor windows-systemen. Als je het spel "werkend" krijgt op Linux is de anticheat oftewel bypassed, oftewel alsnog ineffectief. Dat is de reden waarvoor je een ban krijgt.
De anti cheat heeft er niets mee te maken. Binnen SteamOS (en dus Linux) is de anti cheat prima werkend te krijgen. Voor Battle Eye is een mailtje zelfs genoeg, voor Easy Anti-Cheat is waarschijnlijk inladen van een zogenaamde middleware voldoende. Anti-cheat is dus echt niet de reden dat het niet werkend te krijgen is, de bron die denkt dat dat het is, maar is dus gewoon niet goed geïnformeerd, maar iedereen neemt het als feit over.
Er is wel een verschil; windows anti-cheat software werkende krijgen op linux is niet hetzelfde als linux anti-cheat werkende krijgen.

De windows anti-cheat is geschreven voor windows cheats te detecteren ze kunnen niet garant staan dat er detectie is voor op linux draaiende cheats.
Dat maakt toch niet uit als BattleEye prima werkt onder Linux? Zie ook nieuws: Valve: BattlEye en Easy Anti-Cheat op Steam Deck werkend krijgen nu g...
en BattleEye is WINDOWS software dat met omwegen werkt op linux.

BattleEye heeft nooit beweerd effectief te zijn in het opsporen van linux cheats enkel dat je de software ook op linux kan draaien
Of het effectief is of niet maakt toch niet heel veel uit? Geef het tijd, dat komt vanzelf wel. Feit blijft dat de anti-cheats prima werkend te krijgen zijn onder Linux.
en BattleEye is WINDOWS software dat met omwegen werkt op linux.
Wat een onzin, BattlEye heeft al jaren een native versie voor MacOS en Linux. De Linux versie van ARK Survival Evolved maakt er bijvoorbeeld gebruik van. Dat er op de native Linux versie van deze game nog wel het een en ander aan te merken is is dan weer een hele andere discussie die niets met anti-cheat software te maken heeft.
Het zou me desalniettemin verbazen als hun Linux/MacOS anti-cheat op hetzelfde niveau is als hun Windows anti-cheat. Anti-cheats gebruiken een breed gamma aan technieken om een relatief hoge zekerheid te geven dat er niet geknoeid wordt met het geheugen van het spel. Veel van deze technieken zijn zeer afhankelijk van het ontwerp van de kernel. BattlEye voor Linux is gewoon een ander product dan BattlEye voor Windows, is niet noodzakelijk even sterk, en ik kan het absoluut begrijpen dat Bungie sterkere garanties nodig heeft.
Dat erken ik toch ook gewoon in mijn beide reacties? Het enige wat ik zeg dat dit gewoon een kwestie is van er meer ontwikkeltijd in stoppen en dat ieder argument dat anti-cheat op Linux inherent minder goed of zelfs helemaal niet werkt onzin is.
BattleEye heeft native Linux support. Anti cheat software checked niet zozeer wat voor apps er draaien voor cheats omdat zoiets te spoofen is, ze kijken naar het geheugen en welke geheugen registers beinvloedt worden door externe software om zo een edge te verkrijgen in game. Dat laatste is platform onafhankelijk.
Gebruikt Destiny iets van DRM? Zou me weinig verbazen als niet de anti-cheat, maar de kopieerbeveiliging het probleem is en het "omzeilen" van die DRM zou betekenen dat Bungie gekopieerde spellen toe laat.
Alles wordt serverside opgeslagen. In die hoedanigheid is het dus 'always online' DRM.
Het zou mij niets verbazen als de ban automatisch word geplaatst omdat de game detecteert dat het niet op een normale manier word gedraaid en dat een indicatie van cheaten is.
Ik denk dat de ban eerder een gevolg is van anticheat-detectie. Maar inderdaad ook onwil om er wat aan te doen.
Toch toont het aan dat Valve zijn zin aan het krijgen is: Dat uitgevers zich genoodzaakt zien op deze manier te reageren betekent dat ze reacties krijgen van gebruikers. En door op deze manier hard njet te zeggen scheppen ze duidelijkheid, sympathie wekken ze er niet mee. Sympathie speelt grote een rol bij de aankoop van spellen.
*scrap*

Alle spellen waarbij de fabrikant, distributeur of uitgever na de aanschaf van het spel nog controle over het spel heeft (los van patches die ze uitbrengen) kunnen wat mij betreft geschrapt worden. Ondanks de goede dingen die Valve doet met Proton, valt bij mij hier ook heel Steam onder.

Ik ben bijvoorbeeld ook wel geïnteresseerd in The Elden Ring, maar zolang ik het niet kan kopen via GOG.com en gewoon kan installeren via een losse off-line installer komt het er hier niet in.

Misschien denk ik er wat makkelijk over omdat ik geen die-hard gamer ben.
Helemaal mee eens.
We moeten af van die Live Services games en terug naar de roots van gaming:
Gameplay
(en volledige controle over jouw aangekochte kopie van de game)
Nee, geen onwil, maar problemen doordat men zelf de kernel kan aanpassen en daarmee enige anti-cheat maatregelen omzeilen. En als dat mogelijk is en niet tegen gegaan wordt dan zul je zien dat een hoop spelers daar gebruik van gaan maken. DAT is ook dus de reden waarom Epic (voorlopig) niet SteamDeck ondersteund.
Men zel heus wel aan het kijken zijn hoe men dit probleem kan oplossen, door bv alleen geverifieerde kernels toe te staan oid, maar dat kost tijd, tijd die beter besteed is dan een hele kleine groep te bedienen, op dit moment.
Nee, geen onwil, maar problemen doordat men zelf de kernel kan aanpassen en daarmee enige anti-cheat maatregelen omzeilen. En als dat mogelijk is en niet tegen gegaan wordt dan zul je zien dat een hoop spelers daar gebruik van gaan maken.
Al moest dit mogelijk zijn, dit is een non-issue. Er is maar een heel klein % die hiervoor effectief de moeite gaat doen (plus dat je dit bij iedere firmware upgrade die een kernel update met zich meebrengt, weer eens mag gaan uitvoeren).
Er hoeft maar 1 iemand dit te publiceren en een HOOP spelers gaan het gebruiken, dat zie vaker met cheats.
Nee, geen onwil, maar problemen doordat men zelf de kernel kan aanpassen en daarmee enige anti-cheat maatregelen omzeilen. En als dat mogelijk is en niet tegen gegaan wordt
Hoe is dat fundamenteel anders onder Windows, behalve dan dat het aanpassen van een Linux kernel een stuk makkelijker is?

Los daar van is dit soort software eigenlijk niet acceptabel. Een spelletjesfabrikant wil meer rechten over mijn systeem dan ik zelf heb? Ik dacht het niet, ik speel wel wat anders.
De ban is waarschijnlijk de anticheat die niet werkt, waardoor ze het blokkeren zodat de speler niet verbannen word. "Werkend krijgen" in deze is dus de blokkade omzeilen.

En onwil, tja, niet zo gek dat ze geen zin hebben om een game te porten naar een platform dat haast niemand nog heeft. Als je naar Tweakers kijkt lijkt het apparaat razend populair, maar de oplage is voorlopig nog vrij laag.
Dit heeft niet zozeer eigenlijk met Bungie of Destiny 2 te maken, maar met Battleeye, de anti-cheat software die Bungie gebruikt. Die is niet compatible met Proton. Bungie krijgt een externe library aangleverd die ze moeten integreren. Spellen van Bohemia Interactive zoals DayZ en Arma 3 zijn daardoor ook niet compatible.

Bungie hoeft in theorie dan ook niets aan te passen aan de game, maar de anti-cheat maker wel. Betere titel voor dit artikel was dan ook geweest dat spellen met BattleEye anti-cheat niet compatible zijn met SteamOS

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 2 maart 2022 13:12]

fout, want destiny 2 werkt perfect onder linux (stadia), dus het heeft niks met battleye te maken.
Klinkt meer als Microsoft, die niet wil dat z'n games op iets anders dan Microsoft draaien.
Een partij al Bungie moet gewoon een rechtzaak aan zijn broek krijgen voor dit soort dingen. Een ban zou alleen gerechtvaardigd zijn wanneer je aantoonbaar andere tot last bent. Mocht dit niet het geval zijn dan maakt Bungie zich gewoon schuldig aan eigenrichting. Mocht Bungie die overeenkomst met de koper willen beendigen dienen ze dat doen zoals elk ander persoon (rechtspersoon) dat in dit land moet doen doormate van tussenkomst van een rechter.
Jij bent akkoord gegaan met de voorwaarden gesteld bij hun game, net als jij hier akkoord ben gegaan met de T.net voorwaarden. Breek je die, ben je de sjaak, daar heb je geen rechter voor nodig.
Jij bent akkoord gegaan met de voorwaarden gesteld bij hun game [..] Breek je die, ben je de sjaak.
Fout. Bedingen in voorwaarden die de wederpartij het toestaan naar eigen inzicht te besluiten een overeenkomst op te zeggen; levering te staken; of te bepalen of ze aan hun verplichtingen voldaan hebben, staan vanuit de EU op een verboden lijst van oneerlijke bedingen. EU lidstaten moeten wetgeving voeren waardoor zulke bedingen consumenten niet binden.

Daarnaast dacht ik dat ook nog steeds zo was dat er binnen de EU een recht geldt om beschermingsmaatregelen te omzeilen omwille van compatibiliteit; evenals aanpassingen te maken aan software beschermd onder intellectuel eigendom als dit nodig is om compatibiliteit en correct functioneren te waarborgen.

In zake dat laatste is er zelfs een gerechtelijke uitspraak geweest die bevestigde dat het resultaat zelfs commercieel geexploiteerd kon worden. Dat betrof een systems integrator die in de rol van re-seller een bepaald stuk software geconfigureerd aflevert bij klanten en in hun infrastructuur inbouwt. De leverancier van die software weigerde om bepaalde bugs in die software te fixen, waarop de integrator de software met een decompiler gereverse-engineered had; de bug gepatched had; en het resultaat bij een klant had weggezet. Uitspraak van het hof: toegestaan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 maart 2022 13:05]

Dat is hier helemaal niet het issue. Je krijgt alleen een ban als de anti-cheat software niet draait en naar mijn idee een goede actie. Als jij het voor elkaar krijgt naast de game ook de anti-cheat software goed draaiende te krijgen dan zal er waarschijnlijk helemaal niets aan de hand zijn zijn. Echter een ontwikkelaar is niet verplicht hier iets in te doen als zij zelf hun product niet op een bepaald platform willen leveren.

Je zou het bijna als een Sony exclusive kunnen zien voor de PS5, daar ga je toch ook geen rechtzaak aanspannen om het feit dat Sony een game alleen uitbrengt voor de PS5.
Toch kan je nog steeds, ook heb je de voorwaarden geaccepteerd, een rechtszaak beginnen.
Met een goede onderbouwing en beslissing van de rechter kunnen voorwaardes onrechtmatig geschonden worden.
Ja dat zijn de mensen die een defecte iphone hebben na een jaar ook echter is het nederlandse consumentenrecht anders dan de algemene voorwaarden van Apple. Het is dus maar te betwisten of de algemene voorwaarden niet in strijd zijn met nederlands en of europees recht. En ja ik ben akkoord gegaan met de algemene voorwaaden van T.net maar dit wil niet zeggen dat door het opstellen van voorwaarden T.net zichzelf daarmee ontslaat van staande nederlandse en of europese wetgeving, mochten de voorwaarden dus strijdig zijn met dit recht dan gaat de wet voor op de algemene voorwaarden.
Alhoewel ik snap wat je hier zegt, snap ik zeker ook het sentiment van @netranger1989. Daarnaast zou er mogelijk nog iets achter kunnen zitten. Op het moment dat je het spel modificeert om te cheaten ga je duidelijk tegen de ToS in. Echter zou je kunnen stellen dat het draaien van een applicatie, via het platform waar je het gekocht heb (Steam), op een ander OS je recht is. Dat ze dit niet actief ondersteunen is 1, maar het actief bannen van gebruikers die dit zelf fixen zou je kunnen zien als actief concurrentie dwarsbomen. Je zal met een hele goede case moeten komen, maar wellicht is het wel mogelijk.
Een ban zou alleen gerechtvaardigd zijn wanneer je aantoonbaar andere tot last bent.
??

En daar heb je cheats voor nodig?


Het probleem met cheats is veelzijdig. Als je meerdere accounts hebt kun je andere invalshoeken krijgen. Je hebt meer info dan je tegenstanders waar je voordeel uit kunt halen.

Je lijkt dan geen last te veroorzaken maar je bent terdege een irritante factor door vb reckon te doen zonder dat je snel sterft oid.
Ja eens echter moet dit niet het probleem zijn van de consument mijn inziens dit is een probleem die Bungie zou moeten oplossen op een manier die zoveel als mogelijk de eindgebruiker/consument moet ontzien uiteindelijk zijn dat namelijk betalende klanten. Daarboven op komt nog dat ik van mening ben dat Bungie niet bepaald op welk OS hun game wel of niet gespeeld mag worden dit is namelijk de keuze van de consument.

[Reactie gewijzigd door netranger1989 op 2 maart 2022 12:43]

Stel jij hebt een DVD(Game) gekocht en die heeft het altijd gedaan met je DVD-speler(Windows-PC) hierbij is de DVD(Game) voor een DVD-speler(Windows-PC) gemaakt.
Deze DVD-speler(Windows-PC) vervang je voor een Blu-Ray speler(SteamOS/Linux-PC).
Door een technische reden werkt in dit voorbeeld de DVD(Game) niet op je Blu-Ray speler.(SteamOS/Linux-PC)
Ga je dan bij de maker van de DVD(Game) ook eisen dat zij de DVD(Game) werkend maken op je Blu-Ray speler(SteamOS/Linux-PC)?

Zo klinkt deze comment op dit moment in mijn oren, weet niet of je dit bedoeld? maar persoonlijk vind ik dat een rare redenering sinds het originele product nooit geadverteerd is voor Linux.
Nee. Dit komt er meer op neer dat je er achter bent gekomen dat je door 3 toetsen op de afstandsbediening ingedrukt te houden een service-menu krijgt waar je de optie "support DVD media" op "on" kunt instellen.
Maar omdat het een internetverbonden BR speler is gaat er telemetrie naar de fabrikant die daarop remote een killswitch terug stuurt welke een zekering op het apparaat door laat branden en onbruikbaar maakt.

Op de SKU die jij gekocht had, had jij geen recht op die optie, dus vinden zij dat je daarmee je recht op het hele apparaat verspeeld hebt. Basta; koop maar een nieuwe.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 maart 2022 13:13]

Nee maar ik eis ook niets het enige is dat een ban de game daarna niet meer werkt of gedeeltelijk niet dat is niet verlijkbaar met een DVD. Het is namelijk niet zo dat als je bijvoorbeeld een DVD in een CD speler of zoals jij dat zegt in een Blue ray speler stopt dat dan de disc onbruikbaar gemaakt is in geval van een ban zal dit wel het geval zijn. De DVD mag dan miscchien niet werken in de CD/Blue ray speler maar als je alsnog een DVD speler koopt zal de disc gewoon afgespeeld worden.
Het is niet dat je zomaar gebanned word he. De game werkt nu niet op SteamOS en je moet zelf wat aardig aanpassen om het wel werkend te krijgen. Daarmee ben je dus moedwillig de boel aan het omzeilen, met het risico op een ban.

Het zal niet zo zijn dat je in je steam library toevallig op destiny 2 druk je ineens een ban krijgt. De game werkt nu gewoon niet.
Ahh ik denk dat ik je nu snap. Je bedoeld dat je vrij moet zijn wat je met het medium doet en in jouw ogen is het dan meer een vorm van modden. Je past de "DVD" zelf aan zodat die in de Blu-Ray speler kan, alleen je vind het dan dom/raar dat de maker dan langskomt en je de DVD afneemt.

In dat geval ben ik het wel met je eens, al snap ik wel dat Bungie (nog) niet voorbereid is voor online veiligheid op Linux/SteamOS. Het zou fijn zijn als ze dan meer duidelijkheid bieden in hun redenering om gelijk over te gaan tot een ban.
Nee de DVD of Game mag je niet aanpassen dat lijkt me duidelijk maar als een Blue ray speler geen DVD's kan afspelen wil dit niet zeggen dat de DVD daarmee inactief gemaakt wordt indien je hem toch in een niet compatible speler stopt. Maar dit is wel wat ze doen met deze game blijkbaar ik koop een game en vervolgens zegt men bedankt voor het geld alleen je mag deze game niet op je steam deck en of linux pc gebruiken en daarom kan je nu het spel niet meer spelen en krijg je ook je geld niet terug. Dit is naar mijn inziens eigenrichting en daarmee niet toegestaan. Als Bungie van mening is dat je op een oneigenlijke manier inbreuk maakt op hun intellectueel eigendom dan dienen zij dit voor de leggen aan de rechter en geen eigenrechter spelen.
Schijnt dat je alleen gebanned wordt als je de anticheat omzijlt. Doe je dat niet dan wil de game genees opstarten en wordt ook niet gebanned
Dat is ook dus eigenlijk de reden van de ban: het omzeilen van de anti-cheat.
Ik weet dat Engels moeilijk is maar...
Bungie voegt daar nog aan toe dat als spelers proberen Destiny 2 toch te laten draaien in SteamOS, ze het riscio lopen op een ban.
Wat er op die pagina staat:
Players who attempt to bypass Destiny 2 incompatibility will be met with a game ban.
Daar staat toch duidelijk dat als je de incompatibility probeert te omzeilen, je een ban krijgt. Niets misschiens aan!
Het misschien komt voort uit het feit dat Bungie het nog altijd moet kunnen detecteren. En laat dat net het eeuwige gevecht zijn tussen cheaters en anti-cheat software. Zoals we allemaal weten is anti-cheat niet heilig.
Wat heeft cheaten ermee te maken? :? Het gaat erom dat Bungie zegt de game alleen op Windows te supporten. Probeer je de game te draaien op Linux (SteamOS bijvoorbeeld) dan wordt je uit de game gezet (geen idee waarom overigens) en probeer je zelfs dat te omzeilen, dan kan je een ban verwachten. Maar moet Bungie dat wel (kunnen) detecteren, dat is wat het misschien is. Maar wat dat met anti-cheat te maken heeft, geen idee. Dat wordt er wel erbij gehaald, maar is vooral de bron die dat doet. Battle Eye is heel simpel aan de praat te krijgen, Easy Anti-Cheat is waarschijnlijk een (extra) middleware in laden en klaar. Voor beiden simpele oplossingen, maar dat zorgt niet dat de game volledig Linux compatible is/wordt. Wat daaraan ten grondslag ligt, weet alleen Bungie.
De anticheat werkt waarschijnlijk niet op Linux, waardoor je meteen verbannen word als je in-game komt. Dat is de reden dat ze het blokkeren. Als het je dus lukt om de blokkade te omzeilen heb je een probleem.
Dan heb je nieuws: Valve: BattlEye en Easy Anti-Cheat op Steam Deck werkend krijgen nu g... denk ik gemist. Destiny gebruikt overigens BattleEye; Bungie support page aangaande BattleEye.

De anti cheat is dus echt geen reden waarom het niet ondersteund wordt door Bungie.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 2 maart 2022 11:22]

Destiny 2 gebruikt geen Easy AC maar BattlEye.
Euh, ja, dat zeg ik toch? :? BattleEye zou met een mailtje voldoende zijn om het werkend te krijgen onder Linux... ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 2 maart 2022 11:23]

Een mailtje en een heel QA team dat eroverheen moet. Voor een apparaat met een oplage "in de tienduizenden".
Euh, ja, dat zeg ik toch?
Na de aanpassing van je bericht ja 8)7

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 2 maart 2022 11:30]

Na de aanpassing van je bericht ja 8)7
Ik heb het ter verdere verduidelijking toegevoegd, ja. Maar de link naar het Tweakers artikel heeft er altijd gestaan en spreekt over beide anti-cheats, ik begrijp de opmerking dus niet; Voor het punt 'Destiny 2 gebruikt geen Easy AC maar BattlEye.' maakt dat niet uit, de titel van het artikel die ik (zelfs in het originele bericht) linkte leek mij duidelijk genoeg. ;) Maar lijkt erop dat je die niet helemaal gelezen hebt. :) Beetje jammer als je dat dus op mij reflecteert. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 2 maart 2022 13:42]

Vervelend, maar geen groot probleem lijkt me?
Installeer Windows op de Steam Deck, en het spel werkt. De Steam Deck ondersteund Dual Boot.
Wel zonde van de opslagruimte om 2 OS-en te moeten hebben.
Steam Desk komt niet met een Windows-licentie dus officieel moet je daarvoor dus in de buidel tasten, daarnaast peins je er toch niet over om een andere OS te installeren voor een developer die dit doet? Wat neemt Bungee hier toch een ongebruikelijk strikte houding aan.
Ik zie het meer als een waarschuwing: Anti cheat werkt niet en we werken niet aan een oplossing. Ga je knutselen om de anti cheat uit te schakelen dan krijg je een ban, net als op Windows normaal.
Proton op een Steam Desk gebruiken is niet hetzelfde als knutselen om de anti cheat uit te schakelen. Ze moeten vooral doen wat ze willen, het is immers hun game, maar de wijze waarop ze dit communiceren aan hun klanten is niet aan mij besteedt.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 2 maart 2022 12:25]

Klopt, maar ik lees niet dat als je hem opstart via proton en het werkt dat je dan een ban krijgt, alleen als je een omweg zoekt om hem wel werkend te krijgen, dus de anticheat omzeilen.
Ergens logisch. Ze hebben forse 'anti-cheat' measures die waarschijnlijk slecht of niet makkelijk door Proton en Linux heen komen of er niet op draaien.

Maar ik lees nergens ook maar behoefte om mee te denken aan een oplossing voor het probleem. Dat vind ik erg jammer. Want eigenlijk was dit ook 1 van de titels die ik wel weer op wilde pakken zodra Steam Deck binnen kwam.
Je ziet het wel vaker. Er is vraag om software te draaien op een bepaald platform, maar die software is geschreven voor een ander platform. Software ontwikkelaars zijn niet van plan om de software voor dat platform te gaan uitbrengen. Dus dan ontwikkeld de mensen van dat platform of een derde partij een manier om die software toch draaiende te krijgen. "Als de software niet naar de OS komt, dan komt de OS wel naar de software." En vervolgens zijn er software bedrijven die dat actief onmogelijk proberen te maken. Je zag het bijvoorbeeld ook met mobile apps voor op de computer.

Het helpt iig wel om kleur te bekennen. Als software bedrijven bewust het tegenwerken, dan is er meer aan de hand dan prioritering, of dat de investering voor die kleine merkt het niet waard is.
Nee, Bungie maakt het niet actief onmogelijk. Zij ontwikkelen er alleen niet voor. Echter als jij zelf gaat lopen knutselen zodat de game wel draat, maar de anticheat software niet heeft Bungie alle recht jou te bannen. Persoonlijk hoop ik ook dat men dit inderdaad actief doet. Als ik wel ergens een enorm hekel aan heb dan is het wel cheaters in een online multiplayer game.

Krijg je het echter werkende inclusief de anticheat software, dan lijkt mij dat er niets aan de hand is en Bungie jou ook geen ban geeft, wat hoogstwaarschijnlik gewoon een automatisch proces is.

Ik snap echt niet waarom mensen hier nu weer zo op tegen zijn, Bungie is een bedrijf die zelf mag beslissen waarop zij hun game/content beschikbaart stellen. Jij als consument betaald voor een licentie om hier gebruik van te kunnen maken, echter de software zal nooit jouw eigendom worden.
Dat is een mythe, in ieder geval onder Nederlands recht, is software iets dat je koopt: https://blog.iusmentis.com/2010/06/15/kun-je-software-kopen/
Dit artikel gaat niet direct over of software bezit wordt, maar over wat jij mag verwachten als het niet conform is. Daarbij heeft de rechter aangegeven dat je in deze mag verwachten dat hier het zelfde geldt als bij een fysiek gekocht product (waar je de eigenaar van wordt).

Dit geeft nogsteeds niet het recht om software aan te passen of beveiligingen te omzeilen of te eisen dat het op ieder platform moet kunnen draaien, als daar niet mee geadverteerd is.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 2 maart 2022 16:03]

Dat laatste is juist, maar de Softwarerichtlijn artikel 5 biedt daar wél een juridische basis voor.
Dat is een mythe, in ieder geval onder Nederlands recht, is software iets dat je koopt: https://blog.iusmentis.com/2010/06/15/kun-je-software-kopen/
Vergeet in dit geval even niet dat de software (de applicatie die je op je systeem installeert) niets is zonder de dienstverlening (de backend die door Bungie wordt gehost). De software is gratis, de dienstverlening betaal je voor (D2 is free to play, met extra content waar je voor moet betalen). Bungie zegt nu dus: alleen gebruik maken van de door ons toegestane software/OS combinatie om toegang te krijgen tot de dienst, zo niet, dan sluiten we je van de dienst af. Tsja, daar zit je dan met je software.
En vervolgens heb je andere spelers die klagen dat die persoon die op linux draait oneerlijk voordeel heeft omdat een bepaalde cheat op linux heel goed draait, maar de anti-cheat software die niet opmerkt omdat die kijkt naar windows-calls die de cheat niet gebruikt (die is immers geschreven voor linux).

Ik snap wel waarom Bungie graag zijn andere spelers tevreden houdt in plaats van dat kleine beetje spelers op SteamDeck.
dit is niet een probleem met destiny the game, maar met de anticheat service die ze gebruiken.
dus allemaal easy AC en battleeye gaan pushen om linux te supporten
Niet iedereen is tech-savy. Niet iedereen boeit het wat een ontwikkelaar te zeggen heeft. Gabe zelf heeft Steam Decks lopen rond bezorgen en de helft van die mensen hadden zoiets van: why the camera crew en wie ben je dan?

M'n punt is; niet iedereen gaat dit meekrijgen: die zien een product zoals de Steam Deck, kopen die zonder zich te interesseren in de berichtgevingen erachter, zullen proberen Destiny op te starten en dan krijg je als onwetende gebruiker een ban.

Misschien bedoelen ze er iets meer mee wanneer ze zeggen "who attempt to bypass" en moet je dus tech-savy zijn om het te omzeilen, maar dan hoop ik dat ze het netjes afhandelen bij mensen die van niks weten en niet met verkeerde intenties bezig zijn.

Edit: oh, ik begrijp nu dat het met de anti-cheat software te maken heeft. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat ze dat juist aan de praat hebben gekregen? Maar niet met incompatible games natuurlijk dus. Dit is dus waarschijnlijk niet per se een "we willen het op onze manier"-statement, maar eerder een pro-actieve waarschuwing voor mensen die het onwetend proberen? /overthinking

[Reactie gewijzigd door Kusanagi op 3 maart 2022 13:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee