We gaan nu wel offtopic, maar om deze side-thread af te ronden dit:
CO2 is dan de minste zorgen....
Dat vinden de experts wel. Nu ben ik ook sceptisch. Er wordt al decennia geroepen dat CO2 de opwarming veroorzaakt, maar decennia lang was er ook alleen maar een correlatie aangetoond. Inmiddels werd er wel een hele milieubeweging opgetuigd om de politiek en de burger te overtuigen. Die andere redenen die ik noemde hebben nooit de politiek gehaald. (Om andere redenen)
Pas vrij kort geleden is er ook een echt verband aangetoond, en dat de oceanen CO2 bufferen is ook vrij recent pas bekend. Wetenschappers echter die het CO2-klimaatmodel niet onderschrijven, - het zijn er niet veel - worden consequent doodgezwegen, en het zijn er niet veel omdat ze vrijwel overal onmiddellijk ontslagen worden.
Nu ongeacht wie er gelijk heeft, wat de opwarming veroorzaakt, feit is dat de opwarming het smelten van de permafrost veroorzaakt, en daaruit (het worden moerassen) komen gigantische hoeveelheden methaan vrij, en bij het broeikaseffect dat methaan veroorzaakt, verbleekt CO2.
Daarom moeten we doen wat we kunnen om die opwarming te vertragen of tegen te gaan en de enige manier waarop we dat lijken te kunnen doen is CO2-uitstoot te verminderen. Ik ben er echter van overtuigd dat bepaalde landen en industrieën dat zullen blijven weigeren te doen. Het westen stopt met steenkool, nu dan wordt dat zoveel goedkoper dat het voor anderen te interessant wordt om te negeren. Voor ontwikkelingslanden help het als de ongelijkheid verdwijnt, en zij hetzelfde welvaartsniveau en luxe genieten als het westen, Maar uiteindelijk zijn de aandeelhouders alleen geïnteresseerd in de hoogste opbrengst, en zal er alleen verschuiving plaats vinden.
De overige troep die daarbij vrij komt,
In de steden is dat inderdaad verschrikkelijk. Op wereldniveau is dat sinds de jaren 80 al aanmerkelijk verbeterd, we zijn er nog lang niet, maar de verbetering gaat nog zeker de komende 10 jaar door. Uiteraard is dat voor de milieubeweging veel te langzaam.
Het huidige 'klimaatredden' is puur verdienmodel en dat werkt averechts. Er gaan belangen spelen die alleen maar om het geld draaien. De hele teringbende die we nu hebben is daar ook uit gekomen. Het draait allemaal om geld. Het 'redden' van ons klimaat en de planeet zou dus juist niet om geld moeten draaien, maar om onze eigen toekomst.
Klopt. Maar in deze wereld draait alles om geld.
1.Timotheüs 6:9
Maar wie rijk willen worden, vallen in verzoeking en in een strik en in veel dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang.
1.Timotheüs 6:10
Want geldzucht is een wortel van alle kwaad. Door daarnaar te verlangen, zijn sommigen afgedwaald ....
Spreuken 11:28
Wie op zijn rijkdom vertrouwt, die zal ten val komen,...
Het westen zal inderdaad ten val komen.
Ik ben van mening dat als het ons toch bakken met geld gaat kosten, we het meteen goed moeten doen. Wind en zon hebben hun plek, maar zijn geen wondermiddel, het zou slechts ondersteunend gebruikt moeten worden. We kunnen er niet afhankelijk van worden zonder elders ecologisch een rotzooi te maken.
Wat wind betreft heb je zeker gelijk.
Nu al gaat het fout:
Oorlog om windenergie?
Op te grote schaal windenergie aftappen gaat het klimaat ook beïnvloeden.
https://www.lowtechmagazi...rgieverbruik-leveren.html
Maar ook andere hernieuwbare/duurzame energiebronnen vreten ruimte. Voor waterkrachtcentrales zijn valleien onder water gezet, en zijn er dorpen verdwenen.
https://www.lowtechmagazi...energie-vreet-ruimte.htmlKernenergie gaat nodig zijn om de komende periode te overbruggen tot we kernfusie onder de knie krijgen
Ik vrees ook dat we een tijdje kernenergie nodig zullen hebben, ondanks alle nadelen. Echter we moeten dat zeker zoveel mogelijk beperken. Thorium-reactoren kunnen een deel van het afval verwerken, minder gevaarlijk maken (uranium en plutonium blijven giftig). Aardwarmte is iets dat weinig negatieve effecten heeft, alleen vereist dat een dusdanige grootschaligheid dat je het niet overal zomaar kunt toepassen. Warmteopslag is iets kleinschaliger mogelijk, maar ook voor de meerderheid niet haalbaar op individueel niveau. Die twee zijn de beste opties voor de verwarming van gebouwen.
Verder hoop ik dat accutechnieken beter worden, vooral dan minder vervuilend, en datzelfde geldt voor zonnepanelen. Getijdekrachtcentrales zijn nog niet echt van de grond gekomen, en andere opties zijn er denk ik niet. Of het ooit gaat lukken met kernfusie is namelijk ook niet zeker. Het is best mogelijk dat er op een gegeven moment its ontdekt wordt waaruit blijkt dat het op een voor ons beheersbare schaal onmogelijk is.
Maar goed, er zit me een economische crisis aan te komen, ben benieuwd hoe belangrijk het klimaat blijft als onze bevolking krom gaat liggen aan financiële druk. Dan gaat het juist op de lange termijn averechts werken.
Ik denk dat dat ook een probleem is. Zolang machtige partijen steeds meer geld naar zich toe trekken, en de gewone burger steeds meer moet uitgeven om te kunnen koken, om zijn huis te verwarmen, en een steeds grotere groep dat niet meer kan, wordt de kans steeds groter dat dit resulteert in een volksopstand. En aan de basis daarvan hoeft niet alleen klimaat te liggen, er zijn op dit moment in de samenleving al meerdere wrijvingsvlakken, politiek, religieus, etnisch, arbeidsklimaat, aanpak corona, pensioenvoorzieningen, ....
Afsluiten wil ik met een citaat die ik las op facebook.
"
Het verschil tussen complottheorie en realiteit is op dit moment zes maanden."
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 26 november 2021 11:51]