Russische waakhond wil Google boete opleggen op basis van Russische omzetcijfers

De Russische communicatiewaakhond wil Google een boete opleggen tussen de 5 en 20 procent van de omzetcijfers van de zoekgigant in Rusland. Dat schrijft Reuters. De boete zou er komen omdat Google illegale content niet zou verwijderen en andere boetes nog niet betaald zou hebben.

De boete waarover de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor gewag maakt, werd vermeld tijdens e-mailverkeer tussen journalisten van Reuters en woordvoerders van Roskomnadzor. Daarin wordt gesteld dat Roskomnadzor een boete aan Facebook gaat opleggen die berekend zal worden op de omzetcijfers van de Russische tak van het socialemediabedrijf. "Er zal in oktober een vergelijkbare case tegen Google aangespannen worden", klinkt het.

Reuters schrijft dat de Russische communicatiewaakhond deze boete zal uitvaardigen omdat Google in Rusland content die in het land als illegaal is aangemerkt, niet verwijdert van zijn platforms, zoals YouTube. Volgens de Russische waakhond heeft Google ook de boetes nog niet betaald die het dit jaar aan het bedrijf heeft opgelegd en staat er nog een bedrag open van omgerekend ongeveer 393.000 euro.

Als de Russische waakhond een boete tussen de 5 en 20 procent van Googles omzetcijfers in Rusland uitvaardigt, schommelt dit bedrag volgens Reuters tussen omgerekend ongeveer 52 miljoen en 206 miljoen euro.

Door Jay Stout

Redacteur

19-10-2021 • 16:25

39

Reacties (39)

39
37
23
4
0
11
Wijzig sortering
Ben benieuwd wat er gebeurt als Google deze boete niet betaald, gaat Rusland Google afsluiten van de samenleving? Of krijgt Google sancties? Wat kan je überhaupt doen.
Theoretisch is afsluiten mogelijk, ze hebben hun eigen tegenhanger Yandex natuurlijk (dat in Nederland geregistreerd staan als naamloze vennootschap https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex) dat erg groot is in Rusland en nog wat andere landen.

Wat als dit in Nederland gebeurt of in buurlanden? wij kunnen Google zo niet gedag zeggen, ja er zijn alternatieven natuurlijk maar gros van de mensen weet dat niet. Het is soms zo erg hoe Google erin gesloopt is dat mensen Google als het internet zien terwijl dat niet accuraat is. Daardoor is de machtspositie van Google best groot denk ik. Ik probeer daarom altijd alternatieve te gebruiken zoals Qwant of Duckduckgo die ook meer privacy bewust zijn opgesteld.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 1 augustus 2024 08:16]

Dit is een heel goede reden dat je in de EU wil zitten.

Het is niet voor niets dat veel van dergelijke antitrust/privacy onderzoeken vanuit de EU uitgevoerd worden. Als land kan je niet heel veel tegen een techgigant. Als EU heb je een dermate groot deel van de markt dat "Nee" zeggen op een boete erg lastig wordt.

Je kan altijd als land een deel van de winst van een bedrijf als Google wegnemen, bijvoorbeeld door samenwerking met dit bedrijf te verbieden (zodat mensen geen advertenties meer bij Google in kunnen kopen, en als dit niet goedschiks lukt de banken verbieden geld naar Google over te maken). Maar als je slagkracht wil, moet het bedrijf wel significante inkomsten in jouw land winnen.

Als Nederland hebben we overigens wel een plus dat we datacentra van Google en Microsoft lokaal hebben zitten, dus als ze een boete niet betalen kan de staat daar beslag op leggen, wat natuurlijk zowel een hoop geld gaat kosten, als een hoop gedoe op levert als ineens een deel van je infrastructuur permanent verdwijnt.

Rusland heeft wetgeving doorgevoerd dat data van Russische burgers binnen Rusland opgeslagen moet worden, waarschijnlijk is één van de redenen hiervoor om slagkracht te krijgen naar bedrijven als Google/Facebook/etc. Maar dan moeten ze wel in eerste instantie aan die wet voldoen, natuurlijk.
Het zoekmachinedeel van Google is toch maar een klein deel van de afhankelijkheid? Zaken als DNS servers, alle android telefoons die Google play en de rest van de Google apps gebruiken, Google Pay, alle sites die Google CAPTCHA gebruiken, Google fonts, Google Auto, etc. etc. zorgen ervoor dat de impact toch wat groter zal zijn dan alleen mensen die geen andere zoekmachine weten te vinden.
Ligt aan de (diplomatieke) relatie tussen landen, niet bijster met Rusland, maar Nederland zou bv. een hele hoop voor elkaar kunnen krijgen.

Rusland zou alle Google diensten kunnen blokkeren in hun land en alle assets (panden, bankrekeningen, etc.) in beslag kunnen nemen.
Zodra StarLink goed in de lucht is, kunnen overheden in China en Rusland het internet niet zo maar afsluiten, blokkeren of filteren.

Google zou ook kunnen besluiten om Rusland te verlaten, wellicht heeft Rusland Google meer nodig dan andersom.
Zodra StarLink goed in de lucht is, kunnen overheden in China en Rusland het internet niet zo maar afsluiten, blokkeren of filteren.
Erm, zo gaat StarLink niet werken...
In order to offer satellite services over any nation state, International Telecommunication Union (ITU) regulations and long-standing international treaties require that landing rights be granted by each country jurisdiction. As a result, even though the Starlink network has near global reach at latitudes below approximately 60°, broadband services to rural and underserved areas can only be provided in approximately twelve countries to date.
StarLink is gewoon nog niet beschikbaar in Rusland.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink

En als Elon Musk, SpaceX en Tesla ooit nog zaken zou willen doen in Rusland, kan Elon zich beter aan de regeltjes houden... Zo werkt dat niet alleen in Rusland, maar in elk land in de wereld.
Voor je basisstation moet je uitzenden, wat dus best op te sporen is.
Vergelijk het met illegale (bijv. verzetsgroepen) radio-communicatie in oorlogen de afgelopen 100 jaar.

Volgens mij moet je basisstation ook een lokale toelating hebben en geregistreerd worden / vergunning hebben.

Lastiger op te sporen bij een hutje ergens 100km van een stad, maar bij grote steden zou ik het niet wagen.
Ja, door een import verbod op de ontvangers van die starlink kunnen ze het nog prima blokkeren voor een groot gedeelte.
Ze kunnen wel de verkoop/import van terminals verbieden.
Momenteel zijn de StarLink diensten ook geografisch gelocked. Een terminal die je in Nederland koopt, kan je niet zomaar gebruiken in bijvoorbeeld Frankrijk.
Zodra StarLink goed in de lucht is, kunnen overheden in China en Rusland het internet niet zo maar afsluiten, blokkeren of filteren.

Google zou ook kunnen besluiten om Rusland te verlaten, wellicht heeft Rusland Google meer nodig dan andersom.
🙄🤔

*Ten eerste het gekke idee dat een land google nodig heeft, er zijn andere zoekmachines
•ten tweede, leer wat zelfcensuur is,
hier in het westen hebben we het gekke idee dat alles vrij en bespreekbaar is maar dat valt vies tegen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Self-censorship#In_media
https://en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_Consent
Mooi boek dat verplichtte kost zou moeten zijn op elke school.
•starlink is een commercieel product waar je absoluut geen vertrouwen in moet hebben. Dat is compleet verweven met de VS overheid en bijbehorende millitair tak.

Lesje uit de geschiedenis;
https://techcrunch.com/2018/12/21/the-gps-wars-have-begun
That puts American smartphone leaders like Alphabet and particularly Apple in a bind. For Apple, which prides itself on providing one unified iPhone device worldwide, the disintegration of the monopoly around GPS presents a quandary: Does it offer a unique device for the Chinese market capable of handling Beidou, or does it add Beidou chips to its phones worldwide and run into trouble with U.S. national security authorities?
Laat de gekke mediahype over “starlink”, “elon musk”, vrijheid blijheid vallen.
Maakt niet uit of je noord, oost, west, zuid reist, uiteindelijk is hetzelfde planeet en kom je uit op dezelfde plek en moet je het samen doen. VS is daar absoluut niet het toonbeeld van.
Zodra StarLink goed in de lucht is, kunnen overheden in China en Rusland het internet niet zo maar afsluiten, blokkeren of filteren.
Dat zie ik voorlopig nog niet als factor van belang. Sateliet-internet is er al lang. Het is wel wat langzamer en duurder dan Starlink, maar het bestaat. Er zijn altijd mensen geweest die niet geraakt worden door zo'n blokkade. Volgens mij zijn er nog niet genoeg Starlink gebruikers om veel verschil te maken.
Zodra StarLink goed in de lucht is, kunnen overheden in China en Rusland het internet niet zo maar afsluiten, blokkeren of filteren.
Rusland: Fire ze missiles! :(

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 augustus 2024 08:16]

Denk niet dat Rusland met peperdure raketten gaat proberen die melkpakken uit de lucht te knallen :Y)
Het lijkt mij dat het afsluiten en betalen van zo een abonnement dan gewoon verboden wordt waardoor Russische banken er ook niet aan mogen meewerken. Doet China nu ook al met de bitcoin.
(edit) Wellicht niet helemaal waterdicht maar dit maakt het allemaal wel een stuk ingewikkelder voor de grote massa.

[Reactie gewijzigd door Teigetje! op 1 augustus 2024 08:16]

Ik zie het ze wel doen, eigenlijk, puur om te laten zien dat niet met ze te sullen valt. Ze laten ook gevechtsvliegtuigen dreigend door NAVO-gebied vliegen zonder reden. Het kost een bak geld, maar machogedrag loont.

Het voordeel voor Rusland is dat als ze eenmaal een paar satellieten van StarLink neerschieten dit ook meteen effect heeft op het bereik van de rest van de wereld. Ze zouden heel tactisch de satellieten die over hun grondgebied komen en later bereik bieden aan steden als New York en Los Angeles uit de lucht kunnen halen, waardoor StarLink in een klap maandenlang miljoenen boze klanten heeft.

"Ze je satellieten uit boven ons grondgebied of anders" klinkt als een dreigement dat ik Rusland nog wel zie doen. Het is nog lang niet aan de orde omdat de nepmelkweg momenteel toch nog afhankelijk is van grondstations (en dat ook nog wel een tijdje zal zijn) waardoor ze nu niks kunnen aanbieden zonder op Russisch territorium een bedrijfje met een schotel neer te zetten.
Ze hoeven niet die satellieten te vernietigen, ze kunnen dmv. lasers de sensoren/ontvangers voldoende beschadigen zodat ze niet langer bruikbaar zijn.
Daar heb je gelijk in, maar dat is alsnog een hele dure operatie aangezien ze eerst de lasers zullen moeten bouwen of aanschaffen en dan de nodige precisie krijgen om ze op de juiste doosjes te richten, wat nog best lastig is met zulke snelle objecten. De antisatelliettechniek hebben ze al.

Daarnaast denk ik dat een raket lanceren om StarLink te saboteren een stuk duidelijkere taal is dan een lampje richten om Musk te pesten. Een keer overkill reageren zou genoeg moeten zijn om iedereen te laten zien dat het menens is.

Het structureel uitschakelen van die dingen is met een laser een stuk makkelijker, maar het is een hoop gedoe en de moeite niet direct waard. Het eindresultaat moet zijn dat StarLink niet werkt in Rusland, en als dat met een goede explosie lukt, hoef je ook geen legerafdeling op te zetten om met lasers te klooien.
aangezien ze eerst de lasers zullen moeten bouwen of aanschaffen en dan de nodige precisie krijgen om ze op de juiste doosjes te richten
Ik vermoed dat de grote staten zoals de VS, China, Rusland, India, etc. al jaren lang die capaciteit hebben... Dat het niet aan de grote klok wordt gehangen is een heel ander verhaal. En ze kunnen het altijd nog uitbesteden aan China, die hebben in ieder geval die technologie.
Yandex werkt inderdaad super goed in Rusland en de ex-USSR. Niet alleen de zoek-engine, maar ook Yandex Taxi, Yandex maps werkt in Rusland veel beter dan Google maps (in Europa is het net andersom), je hebt ook Yandex metro, Yandex mail, Yandex Translate, ...

Wat dat betreft hebben ze het netjes geregeld, ze kunnen het internet volledig afsluiten en alles blijft intern nog wel goed doorwerken. Dat hebben ze ook al getest. Servers moeten ook in het land zelf staan. Alhoewel ik me nog wel een of andere overheidsdienst herinner die met Office 365 werkte, ik vraag me wel af wat er gebeurt met bv. Office 365 diensten als men het internet daar afsluit.

Als dat in Nederland gebeurt, denk ik dat we gewoon geen been hebben om op te staan. We zijn veel te afhankelijk van Amerikaanse diensten, en zouden best aan een Europees alternatief mogen werken. Als Rusland het kan, zouden wij het toch ook moeten kunnen.
Dat valt in Nederland wel mee hoor. Duck Duck Go (ok, wel Amerikaans maar niet evil) werkt prima als zoekmachine, Openstreetmap werkt beter dan Google Maps (in elk geval voor wandel- en fietsverkeer), maildiensten zijn er genoeg, etc. :)

[Reactie gewijzigd door thomas_n op 1 augustus 2024 08:16]

Dat klopt. Maar ik denk dat hij meer doelde op het feit dat we niet echt een Nederlandse tegenhanger van Google en haar diensten hebben voor als we ooit worden afgesloten of zo, i.t.t. Rusland die Yandex als uitstekend alternatief heeft. Oftewel: een bedrijf uit eigen land die al dat soort diensten biedt. Natuurlijk hebben we Nederlandse zoekmachines en Nederlandse e-maildiensten en zo, maar niet al die dingen die Google en Yandex en ook niet onder één ‘dak’.
Niet alles onder één dak vind ik juist positief. Dan geef je niet teveel data en invloed aan één bedrijf. Het feit dat dit bij Google (en Yandex) allemaal onder één dak zit, is juist een (extra) reden hun diensten te vermijden. ;)
Yandex werkt inderdaad super goed in Rusland en de ex-USSR. Niet alleen de zoek-engine, maar ook Yandex Taxi, Yandex maps werkt in Rusland veel beter dan Google maps (in Europa is het net andersom), je hebt ook Yandex metro, Yandex mail, Yandex Translate, ...
Zeker dit vind ik 1 van de grootste voordelen (zeker yandex metro in moskou, yandex taxi of yandex maps wat vaak beter is dan google maps daar), het enige wat ik minder vind is wat er allemaal met je data kan gebeuren in Rusland (dat makkelijk verkocht wordt). Maar dat is weer een andere discussie.
Als dat in Nederland gebeurt, denk ik dat we gewoon geen been hebben om op te staan. We zijn veel te afhankelijk van Amerikaanse diensten, en zouden best aan een Europees alternatief mogen werken. Als Rusland het kan, zouden wij het toch ook moeten kunnen.
Ja maar denk even na dat Yandex search werd opgericht in 1997 en in 2000 als het bedrijf Yandex. Google is in 1998 opgericht en dus beide in het begin van de commerciële search. Om nu vanaf de grond af te beginnen moet je toch echt met een erg goed product komen.
Ik zelf gebruik dus Duckduckgo en Qwant, maar ik zou het mooi vinden dat Qwant (Europees/frans search engine) gebackt wordt.
Ben benieuwd wat er gebeurt als Google deze boete niet betaald, gaat Rusland Google afsluiten van de samenleving? Of krijgt Google sancties? Wat kan je überhaupt doen.
Eerst krijg je dan inderdaad allerlei steeds hogere boetes.
Als echt niks werkt dan wordt er beslag gelegd op bankrekeningen en andere bezittingen van Google.
Vervolgens krijgen banken en andere bedrijven een verbod om nog zaken te doen met dat bedrijf.
In het theoretische geval dat het nog niet helpt dan wordt de leden van het bestuur opgepakt en vastgezet als hun vliegtuig een keer een tussenstop maakt op een vliegveld in een land waar Rusland een verdrag mee heeft.
Maar zover gaat het echt niet komen. Lang voor het zover is past Google zich aan of vertrekken ze, of iets daar tussen in.
En hoe snel denk je dat mensen dat gewoon weten?

https://www.youtube.com/watch?v=N9VPk44zM78

kijk maar eens wat hij zegt. Helemaal mee eens. Je moet gewoon soms zeggen, of je stop of je wordt verboden.

En als ze dan failliet gaan is het maar zo. De slappe boetes die zeker nu gegeven worden zijn vaak al 5x terugverdiend.
Postbus51 hebben we daarvoor. Als de overheid van Google af wil en blokkeren zou de overheid een postbus 52 campagne kunnen opzetten om mensen kenbaar te maken dat Google gaat verdwijnen en wat de alternatieven zijn.

Al zal dat in Nederland niet zomaar gebeuren. Kan de overheid best wel op een goede manier digitaal, nieuws, reclameblokken radio en tv zelfs posters in bushokjes of Billboards langs de snelweg mensen informeren.
Rusland gaat ze dan afsluiten en blokkeren . Dit kan ook in Nederland via een verplichting voor alle providers alleen we zijn een land met vrijheden blabla :)
Scholieren kunnen niet zonder google in veel gevallen. Triest, maar waar.
Serieus ? ben geen fan van Big tech zoals Google maar ik dacht dat Rusland zich niets van de rest van de wereld aan trok dus waarom zouden hun nu Google voor het recht kunnen slepen ?
Omdat mensen die zich niets van anderen aantrekken zich vaak wel druk maken om wat anderen zich van hen aantrekken.
Ach ja net als met Noord korea en China dat is ook allemaal censuur en ellende opgelegd door de regering tenminste als het een regering genoemd kan worden.. China heeft veel invloed op de wereld economy dus als hun internationele regels en wet aan de laars lappen en zelf een recht willen halen dan kan dat..

Maar wat heeft Rusland naast gas en misschien olie ? de komende 10 jaar zal de vraag daar naar telkens minder worden dus Rusland kan hoog en laag springen en te schreeuwen maar wat heeft Google en een gerecht hof daar mee te maken ?
Grote politieke invloed,
Veel meer olie dan gas,
Belangrijkste gasleverancier voor Europa.

Google kan al zijn bezittingen in Rusland (en waarschijnlijk een stel landen die onder Russische invloed) verkeren kwijtraken, dat zal tot wat kantoorinrichting en servers beperkt blijven en Rusland kan Google de toegang tot de Russische markt ontzeggen.

En daar doen wij niet zoveel aan, als de EU maatregelen tegen Rusland treft hoeven ze de gaskraan maar dicht te draaien en Europa staat diezelfde week huilend aan de deur of de kraan alsjeblieft weer open mag.
Inderdaad nu nog wel maar de nieuwbouw van de laatste 10 jaar is allemaal op zonnepanelen en hebben niet eens een gasaansluiting meer en de meeste koop huizen die centen over hebben zullen liever in zonnepanelen investeren dan geld weg gooien aan gas.

Nog eens een 10 jaar nieuwbouw en renoveringen dan zal de helft van de huizen en bedrijven in NL toch wel gas vrij zijn ? https://www.google.com/se...EAE&biw=960&bih=600&dpr=2 ook al zal elk huis en bedrijf en voertuig elektrisch zijn er zal altijd wel vraag naar gas en olie blijven maar de vraag zal blijven krimpen en het hoeft niet perse uit Rusland te komen dus het lijkt mij een kwestie van tijd dat de geld kraan richting Rusland telkens dichter gaat.
Ik neem aan dat Google ook nog wel genoeg eigendom en investeringen hebben in Rusland, die op basis van het Amerikaanse systeem dan gebruikt kunnen worden om hun schuld te betalen.

Ik denk dat het tijd wordt dat die mega bedrijven eens flink worden aangepakt. 25 percent lijkt me wel een goed begin.
Je moet ze natuurlijk wel aanpakken voor de wetten die ze overtreden. Niet voor de mazen die ze vinden; niet voor de ambtenaren die zich laten paaien met reisjes; niet omdat andere bedrijven niet in staat zijn om zo strategisch te handelen.
25% betalen omdat ze niet mee willen werken aan censuur, dat is niet best hoor.
Volgens mij zijn dit soort boetes gewoon melkoe geworden via big tech, heb je geld nodig, klaag je gewoon een big tech aan met een bullshit reden.
(want dat verwijderen van content.. dat gaat over censuur..)

[Reactie gewijzigd door Bender op 1 augustus 2024 08:16]

Voor staten met een rechtsgevoel zoals in Rusland waar eigenlijk een zware censuur heerst en het systeem meer een dictatuur met een heel dun democratisch sausje is dat zeker het geval. Alles wat maar een beetje tegen Poetin of de gevestigde orde ingaat is verboden en moet verwijderd worden. In andere delen van de wereld zou daar absoluut geen sprake van zijn.

Gelukkig berekend Rusland de boete wel aan de hand van de omzet in Rusland. Dat is maar een heel klein deel van het geheel en van de boete zal men bij Google echt niet wakker liggen. Of men de boete ook gaat betalen is een tweede. Rusland heeft nauwelijks tot geen mogelijkheden om Google echt tot betaling te dwingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.