Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Autoriteit Persoonsgegevens: KvK moet woonadressen van zzp'ers afschermen

De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert de demissionaire regering het Handelsregister van de Kamer van Koophandel aan te pakken. Volgens de privacywaakhond zouden woonadressen van zzp'ers alleen nog openbaar moeten zijn voor bepaalde beroepen.

De Autoriteit Persoonsgegevens schrijft dat in een brief aan demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. Die brief is een reactie op een verzoek van de overheid. Die wilde begin dit jaar een advies van de AP over het Handelsregister en hoe dat zich verhoudt tot de AVG. In de brief raadt de privacytoezichthouder aan een paar dingen te veranderen aan het register. Het gaat dan specifiek om Artikel 51 van de Handelsregisterwet, dat regelt welke gegevens openbaar zijn. De AP noemt specifiek het feit dat woonadressen van 'natuurlijke personen' moeten worden afgeschermd.

De Kamer van Koophandel is volgens de Handelsregisterwet verplicht adressen van alle ondernemingen in Nederland bij te houden, maar ook om die beschikbaar te stellen. Met name voor zzp'ers is dat een probleem; bij hen is 'het vestigingsadres in feite ook het woonadres'. Ook worden adressen geregistreerd van eigenaren of leden van ondernemingen.

De Autoriteit Persoonsgegevens wil dat dergelijke woonadressen beter worden afgeschermd om de privacy van zelfstandigen beter te beschermen. De AP erkent dat dat in strijd is met het doel van het Handelsregister. "Het belang dat gediend wordt met de rechtszekerheid in het economisch verkeer is echter niet absoluut en moet steeds worden afgewogen tegen het belang - en het grondrecht - van de betrokken persoon bij bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer en de bescherming van zijn persoonsgegevens", schrijft de AP. Dat is alleen het geval als het vestigingsadres ook daadwerkelijk hetzelfde is als het woonadres van de ondernemer. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk een postbus te gebruiken als vestigingsadres, maar veel ondernemers vinden dat te duur of onpraktisch.

Het Handelsregister wordt al jaren door veel zzp'ers gehekeld. Dat leidt niet alleen tot bijvoorbeeld veel ongewenste reclame, maar ook vaak tot stalking of bedreiging. De AP noemt zelf het voorbeeld van een zzp'er in de psychiatrie wiens patiënten hem thuis kunnen opzoeken, of freelance journalisten die vaak als zzp'er werken. "‘Het lijkt dus niet noodzakelijk om woonadressen van zzp’ers voor iedereen toegankelijk te maken. En het levert wel allerlei problemen op. Dat moet dus anders", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

De AP wil daarom dat adressen van zzp'ers standaard niet openbaar worden in het Handelsregister. De waakhond stelt vervolgens voor dat de informatie alleen door bepaalde beroepsgroepen kan worden opgevraagd. De AP noemt daarbij specifiek advocaten, notarissen en deurwaarders, maar ook 'in sommige gevallen' journalisten.

Het advies komt een dag nadat bleek dat de Kamer van Koophandel per ongeluk adressen had gelekt van Tweede Kamerleden. Dat gebeurde uitgerekend nadat bleek dat een advocaat langer toegang had tot het Handelsregister dan noodzakelijk. Het advies van de AP is dan ook geen reactie op dat datalek. Het is een reactie op een vraag die de overheid in februari al stelde. De AP had de brief in juni al naar Keijzer gestuurd, en was toen al van plan het later openbaar te maken.

De brief betekent niet automatisch dat de KvK zijn handelswijze ook aanpast. Dat is aan het kabinet, dat nu nog demissionair is. Het is niet duidelijk of het onderwerp pas na de formatie van een nieuw kabinet wordt opgepakt, of dat Keijzer dat nu al wil doen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur privacy & security

25-08-2021 • 15:41

155 Linkedin

Reacties (155)

Wijzig sortering
Geinig en typisch dat het pas echt een probleem is als politici zelf getroffen zijn. Ik word al ruim 10 jaar lastig gevallen, vaak geklaagd, en het boeit ze niets omdat het een inkomstenbron is. Laatst zelf de KvK gebeld om een bepaalde dataset op te vragen (telefoonnummers van een branche) en als ik maar genoeg betaalde werd het zo opgestuurd.

Wat mij betreft mogen ze zich beperken tot het bijhouden van het handelsregister, niets meer, niets minder. Ik heb in al die jaren nog nooit iets aan ze gehad, behalve het opvragen van documenten en ook dat zou gratis moeten (lees: transparant). Weg met al die onzin zoals workshops en informatiepakketten.

Edit: Wat is Tweakers toch een raar platform geworden. Deze reactie stond einde van de middag nog effectief op +3 met 78x3. Inmiddels meer +3 en meer +2 erbij, maar effectief naar +1 gegaan omdat de moderators dit geen +3 waard vinden. Wat is het nut nog van modereren door de community als er toch ingegrepen wordt? Niet gek dat het niveau van de community steeds verder afneemt als het niet meer de moeite is om te reageren. Ik heb natuurlijk niets aan die plusjes, maar op deze manier motiveert het niet om aan het platform bij te dragen.

[Reactie gewijzigd door pBook op 25 augustus 2021 22:28]

Naar aanleiding van het zoveelste incident bij de KvK heb ik ze gevraagd aan te geven wie toegang heeft gehad tot mijn persoonsgegevens. Volgens de KvK zelf vallen persoonsgegevens in hun register buiten de rechten die je hebt in het kader van de AVG.

Dit kan toch niet waar zijn?
Bedankt voor je vraag over privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming. Op onze website lees je alle voorwaarden hiervoor. https://www.kvk.nl/privac...rivacyrechten-uitoefenen/

Daar lees je ;

Bekijk hier welke rechten jij kan uitoefenen op je persoonsgegevens en in welke gevallen dit recht van toepassing is. Wil je een beroep doen op een van deze rechten? Kies het juiste verzoek en ga naar 'Verzoek indienen'. Je ontvangt een reactie binnen 30 dagen na de datum waarop wij je verzoek ontvangen hebben.

Let op: de persoonsgegevens in het Handelsregister zijn uitgezonderd van deze rechten.

Een prettige dag gewenst.
Dat is vreemd. Iemand een idee?
Dat staat in artikel 47 Uitvoeringswet AVG, de Nederlandse 'kop' bovenop de AVG (https://wetten.overheid.nl/BWBR0040940/2018-05-25). De AVG zegt, als je een openbaar register bij wet hebt ingesteld, dan gelden de rechten uit de AVG omtrent inzage, correctie en verwijdering niet. Dat register moet dan wel een eigen regeling voor verwijdering en correctie hebben. Het achterliggende idee is dat het niet handig is als jij het vergeetrecht uit de AVG inzet terwijl de Handelsregisterwet iets anders zegt over verwijderd worden, bijvoorbeeld. Of als je iets gaat corrigeren waarvan een ander openbaar register vindt dat het authentiek behoort te blijven staan.
Inzage, correctie en verwijdering dus niet, maar hoe zit het met de vraag “aan wie heeft u mijn gegevens verstrekt’?
Dat valt onder het recht van inzage (art. 15 lid 1 sub c AVG, ontvangers of categorie van ontvangers) en geldt dus niet.
"Ja sorry hoor meneer, maar dat is echt onmogelijk om bij te houden..."
Dat heeft de belastingdienst geleverd in het verleden. Op die manier is mijn geheime nummer bij de KVK gekomen.
Dit geldt ook in Zweden. Hier woon ik sinds een klein jaar en werkelijk alles is te vinden van personen. Wie hun partner is, huisadres, hoeveel auto’s ze hebben, of ze een bedrijf hebben en hoeveel winst/verlies ze maken… Je hoeft slechts in speciale zoekmachines een naam in te typen.

De Zweedse overheid heeft deze informatie als openbaar bepaald, waardoor iedereen dus mooi belachelijk veel informatie over elkaar kan zien.
Echt, elke minuut langer dat ik op aarde verblijf hoe erger ik denk dat zwitserland het wel echt heel goed voor elkaar heeft.

Ook dat ze gewoon niet in de EU gaan omdat ze vinden dat het zwitsers recht boven het europees recht staat. En hoever ik weet bestaat privacy daar gewoon nog.
Ook dat ze gewoon niet in de EU gaan omdat ze vinden dat het zwitsers recht boven het europees recht staat
De werkelijkheid is inmiddels weerbarstiger: Zwitserland moet EU-regels implementeren zonder daar zeggenschap over te hebben. Meestal is de Commissie aardig genoeg om de Zwitsers eerst even te consulteren alvorens een voorstel te doen maar ze hebben daartoe geen enkele verplichting. Nemen de Zwitsers een regel niet over, dan vervalt de complete kerstboom aan verdragen.
Mwah, ze gaan niet in de EU omdat ze op deze manier een mooie deal hebben. Alle lusten maar niet de lasten, maar daar gaat verandering in komen
Eerder alle lasten maar niet de lusten. Ze moeten Europese regelingen en verdragen overnemen anders vervalt de overeenkomst, maar zitten niet in het Europees parlement en hebben dus geen enkele inspraak.
omdat het KvK geld verdient aan het opslaan en verstrekken van gegevens vermoedelijk.
Als het onder de AVG zou vallen, zouden ze nog meer geld van de overheid moeten krijgen om levensvatbaar te blijven.
@litebyte

Daar kunnen ze nu mooi het nieuwe ubo-register voor gebruiken.

Ja, zzp-ers zijn daar nu nog van uitgezonderd maar het zou natuurlijk veel logischer zijn om het ubo-register te gebruiken als waterscheiding voor persoonlijke informatie.
Nou, mede ook omdat allerlei overheidsdiensten en hieraan gelieerde (in opdracht van...) snel toegang willen (moeten) hebben tot deze ook voor de belastingdienst officieel handelsregister
Mogelijk een slordige en foutieve interpretatie van art 9.2 onder a of d van de AVG. Daar wordt gesproken over uitzonderingen voor het verbod op verwerken van bijzondere persoonsgegevens als je toestemming hebt gegeven of als het onder de maatschappelijke taak van een organisatie zonder winstoogmerk valt.

Lijkt me niet juist, het betreft persoonsgegevens die slechts óók aangewend worden als bedrijfsgegevens omdat er geen alternatief is en dús valt het onder de AVG. En daarbij gaat dit hele artikel over bijzondere persoonsgegevens, en die verwerkt de KvK dan weer juist niet of nauwelijks.

Of ze redeneren "ja het handelsregister is juist publiek en dus geen AVG". Ik weet niet of dat waar is, want ik ken de wetgeving omtrent het Handelsregister niet. Of ze redeneren: het zijn de gegevens niet van een natuurlijk persoon, maar van een rechtspersoon en die vallen inderdaad niet onder de AVG. Dan is het meer een gehaaide jurist die deze U-bocht heeft bedacht.

Ben ik blij dat ik in loondienst werk, als ik toch elke keer die KvK-flaters lees.

[Reactie gewijzigd door roawser op 25 augustus 2021 16:35]

Dus je wordt feitelijk verplicht je persoonsgegevens te verkopen als je zzp'er wilt worden. Fantastisch.
Nee weggeven want jij krijgt er niks voor en dat vieze clubje (KVK) die verkopen vervolgens jouw gegevens.

En hierboven (een random reactie) lees ik dat ze daardoor kosten voor de bedrijven/zzpers laag kunnen houden, maar dat is net hun verdienmodel, lage drempel = meer ingeschreven personen = meer data om te verkopen. Daarnaast zie ik best vaak panden van KVK dat ik denk dat kan veel goedkoper...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 augustus 2021 16:45]

Sterker nog jij als (aanstaande) ZZP'er betaald de KvK ervoor om je gegevens aan hun te geven.
Nee dat is godzijdank al even niet meer zo; eenmanszaken betalen niks aan de KvK. Maar hun gegevens worden inderdaad wel gewoon verkocht, zelfs al geven ze aan dat ze dat niet willen.
Bij het inschrijven als Zzp'er bij de KvK moet je toch nog altijd iets van €50 betalen aan ze?
Hm inderdaad. Ik zou zweren dat 't gratis was toen ik dat deed, maar dat is al weer een paar jaar geleden.
In Amsterdam zitten ze letterlijk in een super standaard kantoorblok. Enige allure mist daar echt hoor. Maar het is echt een vies clubje ja. Zelfs gegevens die afgeschermd moeten zijn kunnen abusievelijk opgevraagd worden.
Er zijn wel goedkopere locaties te vinden dan Amsterdam lijkt me, daar betaal je voor een klein zolderkamertje als student onderhand al meer huur dan een rijtjeshuis in de meeste dorpen.
De Kvk heeft heel veel regiokantoren. Wel 40 ofzo. Het is niet alsof een kantoor in Amsterdam optioneel is
Erger nog, je mag betalen om je gegevens daar in te laten zetten waarna zij deze zonder jouw toestemming verkopen. Waarvan je zelf geen cent krijgt.

[Reactie gewijzigd door stefanass op 25 augustus 2021 16:42]

Sterker nog, er zijn organisaties in Nederland die deze informatie gebruiken om de website te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan een homepage met een banner voor een bedrijfsbus of een bedrijfscredit waar andere personen een banner krijgen te zien over het goed omgaan met geld.
Ingestelde openbare registers zoals bijvoorbeeld het handelsregister kennen inderdaad uitzonderingen op de AVG, zo mogen ze de gegevens uit het handelsregister verkopen voor direct marketing, je hebt niet het recht om vergeten te worden en andere dingen. Er is zelfs een wettelijke verplichting om gegevens uit het handelsregister te overhandigen als iemand dat vraagt, en dat komt vanuit de wetgever en niet vanuit de KVK.
Het is soms heel krom met kvk en de vraag is eerder wat de toegevoegde waarde van een kvk nog is.

In België heeft men de kruispuntbank, een soort kvk maar dan vanuit de overheid. Een boekhouder of gemachtigde kan je daar inschrijven. Voordeel is ook je kan gratis alle bedrijfsgegevens inzien incl jaarstukken van bv / nv. Daar moet je in Nederland (ook uitzondering) gewoon voor betalen, ondanks dat het openbare registers zijn.
Wat moet stoppen is dat men gegevens uit deze registers in bulk aan 3den ter beschikking stelt.

Enerzijds begrijp ik privacy wel, anderzijds hoe ver moet dat gaan ?
Ik wil ook weten met wie ik zaken doe en waar het bedrijf gevestigd is. Als je een kvk nummer hebt kun je dat nu controleren. Straks bij vele weet je dus niets.

In Duitsland is men ook aardig met privacy bezig. Toch heb je daar een impressum plicht. Website moet daar bedrijfsgegevens opstaan incl adres en naam van directeur c.q verantwoordelijke.
In Nederland is het een zelfstandig bestuursorgaan, oftewel van de overheid, maar bestuurlijk ook weer niet. Puur iets om de aansprakelijkheid bij de overheid weg te halen, en mede hierdoor valt directe parlementaire controle weg. Nederland kent veel van dat soort zelfstandige bestuursorganen.

Ergens moet er een punt zijn waar je bedrijven kunt controleren, en dit moet in mijn beleving ook open zijn voor Henk en Katrien die willen controleren of het adres en de gegevens op de offerte van hun dakdekker ook kloppen. maar inderdaad dat hele bulk gedoe moet weg, en dat er een vergoeding staat tegenover het opvragen van sommige dingen zoals jaarstukken, ach dat vind ik niet zo raar.
en dat er een vergoeding staat tegenover het opvragen van sommige dingen zoals jaarstukken, ach dat vind ik niet zo raar.
Dat is wel raar als het om openbare registers gaat. Patent en merkrecht database kun je gewoon inkijken.
Sterker nog als je naar de kvk gaat, wel in de plaats waar het bedrijf gevestigd is waarvan je de jaarcijfers wil inzien kun je deze wel gratis inzien. Online dus niet ondanks dat het een openbaar register is.

Maar in jou voorbeeld controle of de offerte echt is en vestigingsadres juist. Ook handig om te kijken wie de eigenaar is, bij bv/nv de jaarcijfers. Is het bedrijf wel gezond geen schulden. Handig als je huis koopt en aannemers ineens halfweg failliet gaat.
Waarom moeten betalen voor openbare informatie waar je met beetje onderzoek veel over bedrijf kan ervaren qua betrouwbaarheid.
Ik heb me volledig laten anonimiseren na een inbraak. Bedrijf verkocht, overnemende partij had de aandelen volledig gespecificeerd voor overname en een stel handige jongens wist kennelijk via mijn holding dat er wat te halen was. Op vakantie gegaan en bij terugkomst was ons hele huis leeg. Een kluis die inbraakproof was gemonteerd hebben ze uitgehakt (verzonken in beton) en meegenomen. De grap: wat er in lag hadden we mee om uit te geven op vakantie. Alarm was uitgeschakeld, verzekering had hier een leuke domper aan en adviseerde dit te regelen bij de kvk. Nu alweer met een leuk projectje bezig, ik gun die inbrekers veel plezier met hun marktplaatsgeld. Holding heeft nu een brievenbus adres, andere auto en verhuisd. Krijg alsnog van die spam reclame voor rendement op vastgoed en weet ik het. Kut kvk.

[Reactie gewijzigd door Misdirection op 25 augustus 2021 17:26]

Amen, KVK is koning in het verkopen van persoonsgegevens.

Ik wordt doodziek van Ziggo Zakelijk en energie verkopers die claimen dat ze je al eerder hebben geholpen met je energie contract. Komt allemaal rechtstreeks door de KVK.

Deze ongewenste ellende is vrijwel niet te voorkomen.
Inschrijven met een prepaid mobiel nummer. Die sim vervolgens in de la leggen en niet meer gebruiken. Mag vast niet maar werkt perfect.
Als nummer 085 3033033 opgeven.
Mag vast niet maar werkt perfect

http://aaas.tilaa.com/
Ik heb een gratis persoonlijk nummertje aangemaakt op www.xoip.com, en dat aan kvk doorgegeven. Werkt super makkelijk, je kan instellen of dat je xoip nummer naar je eigen (afgeschermde) nummer wordt doorgeschakeld en zo ja tussen welke tijden, of je kan instellen dat alles naar voicemail moet, en dan krijg je steeds als je gebeld bent een email van xoip met daarin de voicemail als. .wav attachment.
Hehe die kende ik niet, thanks :)
Ja precies, dat nummer heb ik ook ingevuld bij de KvK :)
!!!

Wordt knettergek van deze klote bedrijven!
Kpn, ziggo, energie verkopers, elke week, elke maand, elke jaar. ze blijven maar bellen.

Zo'n spijt van dat ik een correct telefoon nummer heb doorgegeven aan de kvk.

Die comment hieronder, over het nummer laten aanpassen naar het nummer van de kvk vind ik echt geniaal. Ga ik morgen doen :p
Thanks voor de tip Biggydeen2
Ik zeg altijd, een moment, even een pen en papier pakken, leg de telefoon dan weg en kom over een half uurtje kijken of ze nog steeds verbonden zijn.
Als je niet gevonden wordt via de KvK voor zakelijke contacten dan kun je gewoon je telefoonnummer aan laten passen. Zo heb ik het telefoonnr van de KvK ingevuld 😁 Sindsdien nooit meer telefoon gehad van verkopers etc.
energie verkopers die claimen dat ze je al eerder hebben geholpen met je energie contract
Die heb ik een keer uitgescholden en toen hadden ze het gore lef om me direct nadat ik ophing terug te bellen. Niet vaak dat ik zó boos word zeg.
Dit is met zoveel zaken het geval. Zodra iemand betrokken is of een betrokkene de politiek in gaat, wordt er pas echt wat aan gedaan. Protesteren heeft steeds minder nut.

Laat alle politici eens een huis kopen of huren met een startersmodaal salaris. Dat lukt ze ook niet en pas dan wordt er wat aan gedaan.
Het gekke is dat het probleem al zo lang bekend is;
https://nos.nl/artikel/22...en-telefoonnummer-googlet
uit 2018 al en het speelde al eerder al kan ik dat niet verder snel vinden;
Ook bestaat de mogelijkheid om je privéadres af te schermen. Dan moet je wel aan strikte voorwaarden voldoen: er moet sprake zijn van een waarschijnlijke dreiging, je privéadres moet niet te achterhalen zijn via een andere inschrijving in het handelsregister, je telefoonnummer is niet openbaar en je adres heeft in de gemeentelijke basisadministratie het label 'geheim'.

Deze ambtelijke molen is trouwens zinloos als je vanuit huis werkt, waarschuwt de Kamer van Koophandel:

"Als uw privé- en vestigingsadres gelijk zijn, heeft het weinig nut om uw privéadres af te schermen. Uw vestigingsadres blijft namelijk zichtbaar en is gemakkelijk te achterhalen als uw privéadres. De enige optie die u dan hebt is om uw bedrijf op een ander zakelijk adres te registreren en daarna uw privéadres af te schermen."
Dat zou de beste oplossing zijn.
Het artikel geeft vervolgens aan dat de KvK alleen een zakelijke registratie helemaal niet toestaat en je er wel daadwerkelijk een kantoor moet hebben waar je werkt, op basis waarvan de conclusie dus is dat je geen recht hebt op privacy zolang de KvK bestaat en de vrijheid heeft om dit soort besluiten te nemen.
"Als u een bureau of kantoor voor bijvoorbeeld twee uur per week huurt, dan voldoet u niet aan de eis en registreren wij het niet als bezoekadres. Dit geldt ook voor de huur van zogenaamde virtuele kantoorruimte. In deze gevallen wordt uw privéadres als bezoekadres ingeschreven. Als correspondentieadres mag u het adres van het bedrijfsverzamelgebouw wel gebruiken", staat op de site van de organisatie.
Ook bestaat de mogelijkheid om je privéadres af te schermen. Dan moet je wel aan strikte voorwaarden voldoen: er moet sprake zijn van een waarschijnlijke dreiging, je privéadres moet niet te achterhalen zijn via een andere inschrijving in het handelsregister, je telefoonnummer is niet openbaar en je adres heeft in de gemeentelijke basisadministratie het label 'geheim'.
In de praktijk doen ze over die 'waarschijnlijke dreiging' ook ontzettend moeilijk.
Op de SP stemmen, daar krijgen de SP leden een modaal inkomen, nadat hun salaris is ingeleverd bij de partij.
Maar nee dat zijn communisten, maar ja het zijn over het algemeen wel mensen die zich voor een doel willen in zetten en niet voor het geld. Want dan zaten ze bij een andere partij waar ze 2 maal zoveel overhouden voor het zelfde werk
Politiek staat veeeel te ver van de werkelijkheid af om een fatsoenlijk het land te kunnen besturen. Dit zie je overal. Theorie en praktijk zijn nu eenmaal niet hetzelfde! Tijd voor een revolutie in dit land...
Nee, je moet de burgers zelf het land laten besturen. Dan wordt het pas echt een chaos.

Wat jij graag wil kan ik misschien absoluut niet willen. Wie krijgt er dan gelijk?

Het huidige model is zeker niet perfect. Maar een land laten besturen door referenda is misschien nog erger. De grootste schreeuwers krijgen dan hun zin. Als minderheid kan je het dan wel vergeten.
Wie zegt dat ik burgers het land wil laten besturen? Ik wil mensen met een praktijk achtergrond in de politiek, niet dat soort mensen wat er nu zit.
Jan met boeren verstand zet die maar op bepaalde posten die hebben vaak bij het rechte eind, beter dan de trekpoppetjes die er in het verleden en nu zitten.
Die hebben het vaak bij het rechte eind omdat ze het hardst schreeuwen en de langste adem hebben, lijkt niet ook niet echt bevorderlijk..
Uitsluiten van een partij is gewoon democratisch, de meerderheid regeert.

De grootte van de partij geeft je geen enkel recht op regeringsdeelname. (Tenzij die partij meer dan 50% van de zetels heeft.)

Ik vind wel dat de politiek het volk als stemvee gebruikt. Eenmaal je kruisje gezet hebben ze je niet meer nodig.
Geinig en typisch dat je deze onjuiste conclusie trekt, het advies spreekt namelijk nergens over een beperking van de gegevens die een advocaat in kan zien. Het advies (wal al even geleden is opgesteld) heeft namelijk niets van doen met het lek.
Wat je dus zegt is dus de enige manier om dit probleem te verhelpen is de gegevens van politici gaan opvragen en ze lastig gaan vallen met telemarketing enzo?
Trieste zaak, maar als het op die manier moet....
Ik ben bang dat het nu al te laat is. Malafide bedrijven zoals Company.info hebben al lang je gegevens uit de KvK getrokken. Laatst een maand lang heen en weer gemaild met ze om te vragen welke specifieke gegevens ze nou hebben opgeslagen. Verwijderen willen ze niet, want dat is hun core-business. Jouw (persoonlijke) data is verkocht door de KvK en als je eenmaal in het circuit komt, kom je er moeilijk uit. Geen idee welke bedrijven jouw privé gegevens nu hebben.
Het advies is overigens op 28 juni al gegeven en dus geen reactie op het nieuws van gisteren. Het persbericht vandaag komt echter wel wat ongelukkig over want juist het probleem dat gisteren in het nieuws is gekomen wordt hiermee niet opgelost.
Ik heb welgeteld twee keer contact gehad met de KvK: eerst om me in te schrijven en later om een verhuizing door te geven (waarbij ik ook meteen een ander telefoon nummer heb geregistreerd).

Vervolgens krijg je energiebemiddelaar X aan de lijn die, nadat je ze verzoekt je gegevens uit hun systeem te verwijderen, beweert dat je al klant bent want ze kunnen zien dat je energie leverancier Y hebt. Bla, bla, bla.

Inmiddels ben ik heel erg bedreven in het afpoeieren van deze mensen. De callcenter medewerkers kunnen er ook niets aan doen dat de achterliggende organisatie er zo'n misselijke praktijken op na houdt, maar dat is dan jammer. Ik heb nog net geen script voor mezelf klaar liggen. Hun script is ook niet voorbereid op iemand die zich op z'n rechten durft te beroepen :+

Het zijn ook wel de energiebemiddelaars die ronduit schofterig zijn. Stuk voor stuk dezelfde leugens (ik vraag me soms af of het niet gewoon dezelfde organisatie is die constant een andere naam gebruikt) en heel soms krijg je een bijdehante medewerker die níet schrikt. Ziggo Zakelijk heeft me nog nooit gebeld (wellicht omdat ik al particulier klant ben) en KPN slechts één keer op al die jaren. En die had ook meteen door dat hij mij geen 26 Mbps pakketje aan kon smeren, aangezien de glasvezel nog steeds niet aangesloten is :P
Je slaat de spijker op zijn kop. De KvK is een grote grap. Ik wordt continue lastig gevallen met brieven en telefoontjes. KvK lijkt wel een marketing bureau die al je zooi doorverkoopt.

Belachelijk dat je ook verplicht bent om een KvK te nemen en dat er zo gigantisch slordig mee om wordt gegaan.
Geinig en typisch dat het pas echt een probleem is als politici zelf getroffen zijn.
Dit advies staat daar helemaal los van, zoals ook in het artikel staat. Bovendien pleit D66 en volgens mij ook BIJ1, die beide slachtoffer waren van het lek van gisteren, al jaren voor het afschermen van het register.
En dat geloof je zelf? Dit thema is al jaren aan de orde en pas recentelijk is het sofinummer/persoonsnummer uit het btw nummer (maar eigenlijk ook weer niet) gesloopt, maar dat heeft ook jaren geduurd. Nu ineens heeft een politici er last van en hoppa, het hele apparaat lijkt ineens een geoliede machine..... Walgelijk gewoon.
Deze brief is al in juni geschreven, naar aanleiding van een vraag uit februari van dit jaar.
Maar het gaat meer om het moment dat hier 'nieuws' van gemaakt wordt. Het kan aan mij liggen maar ik heb eind juni/begin juli hier geen bericht over gezien en ook geen stuk in februari. Echter nu dit speelt bij politici is het nieuwswaardig geworden.
Uit de brief van de AP:
Openbaarmaking van het advies
De AP is voornemens dit advies na vier weken openbaar te maken op de website
www.autoriteitpersoonsgegevens.nl. Behoudens tegenbericht gaat zij ervan uit dat hiertegen geen
bezwaar bestaat.
Het nieuws komt omdat de AP dit nu heeft gepubliceerd maar die publicatie was al gepland en heeft geen verband met het datalek.
En wie wil je dat verwijten? Hadden ze dan met terugwerkende kracht het advies in moeten trekken wegens dit lek? De AP had dit advies al openbaar op haar site geplaatst voordat dit lek bekend werd. Maar zoals zo vaak met dit soort nieuws dingen plaatst iemand het en vervolgens gaat iedereen het nakauwen met als gevolg dat men nu overal gaat roepen "zie je wel, als zij er last van hebben kan het opeens wel.." Terwijl er gewoonweg geen enkel verband is tussen dit advies en het lek. Ook rept het advies met geen enkel woord over de situatie waaronder het lek is ontstaan, namelijk dat van een oud advocaat de rechten te laat zijn ingetrokken.
Wie vind jij de schuldige?
Alle media (inclusief Tweakers) die deze onjuiste bewering bij de berichtgeving plaatsen:

"Het advies komt een dag nadat bleek dat de Kamer van Koophandel per ongeluk adressen had gelekt van Tweede Kamerleden."

Want dat is aantoonbare onzin.

En de lezers/posters die nadat al meerdere keren is aangegeven dat het om niet openbare gegevens gaat, terwijl het advies handelt om wel openbare gegevens nog steeds een verband blijven zien.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 25 augustus 2021 17:52]

Het is een dag nadat het nieuws naar buiten kwam. Ik schrijf niet dat daar een link tussen is. Ik schrijf juist rxpliciet dat die er níét is.
De berichtgeving van jou is feitelijk correct, maar juist door het in het bericht erbij te vermelden zullen mensen hun eigen mening trekken over of die 2 zaken wel of niet met elkaar te maken hebben, dat blijkt ook duidelijk uit de reacties alhier. Mijn inziens was het beter geweest om het er niet bij te slepen als het er niets mee te maken heeft.
Het is onmogelijk dat na de ophef van gisteren niet te melden. Het probleem ligt dan bij lezers die gewoon niet lezen wat ik letterlijk schrijf.
Uit jouw artikel:
"Het advies komt een dag nadat bleek dat de Kamer van Koophandel per ongeluk adressen had gelekt van Tweede Kamerleden."
Maar waaruit blijkt volgens jou dat het lek van de KVK bekend is geworden uiterlijk op 27 Juni? Want de brief met het advies is gedateerd op 28 Juni. Het oudste wat ik in de publieke berichtgeving kan terug vinden is een brief gedateerd op 17 Augustus waarin kamerleden worden geïnformeerd over het lekken van hun gegevens. Daar zullen ze toch niet meer dan 7 weken mee hebben gewacht denk ik zelf.

Tevens als je iets op die manier schrijft, wordt het voor velen wel erg lastig om geen verband te zien ondanks dat je erbij vermeld dat dit verband er niet is.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 25 augustus 2021 19:34]

Ik ben nog steeds wel benieuwd waaruit dit blijkt:

"Het advies komt een dag nadat bleek dat de Kamer van Koophandel per ongeluk adressen had gelekt van Tweede Kamerleden."

Zie mijn andere posting waarin ik dit ook al vroeg voor aanvullende info omtrent mijn vraag.
Dat is volgens mij gewoon aantoonbaar juist.
Ook aan jou de vraag dan:

Waaruit blijkt volgens jou dat het lek van de KVK bekend is geworden uiterlijk op 27 Juni? Want de brief met het advies is gedateerd op 28 Juni.
Wat jij er van maakt is dat je ongefundeerd maar wat aan elkaar koppelt, kennelijk om van walging te kunnen spreken. Daarbij laat je ook wat zaken weg, die je daarbij niet uit kunnen komen.

Natuurlijk kan je je afvragen waarom deze reactie vandaag het nieuws haalt, maar dat wil niet zeggen dat je dus zomaar conclusies kunt trekken. Laat staan dat het redelijk is om indirect te suggereren dat een onafhankelijke toezichthouder niet onafhankelijk is omdat de timing dat jij iets in het nieuws leest je kennelijk niet bevalt.
Wat heeft D66 de afgelopen vier jaar dan bereikt? Ze hadden van alles kunnen voorstellen en doen, gezien hun deelname aan het kabinet. Begin dit jaar weer één grote facade van de (CDA) minister: https://www.rijksoverheid...-gegevens-handelsregister

Consultatie is nergens voor nodig, ZZP’ers klagen al jaren maar er wordt heel bewust niet geluisterd want er moet geld ‘verdiend’ worden.

[Reactie gewijzigd door pBook op 25 augustus 2021 16:03]

Wat heeft D66 de afgelopen vier jaar dan bereikt
Ze mochten in de regering
Dat is dan ook alles wat ze bereikt hebben.
Nee, de studiebeurs is een lening geworden. Ook dat heeft de D66, de partij voor het onderwijs, bereikt. Dat is best knap.
En 1 van hun jarenlange speerpunten: directe democratie in de vorm van referenda hebben ze binnen een jaar na aantreden de nek omgedraaid. Ook best knap.
Dat is wat mij betreft 1 van de grote problemen van hedendaagse regeringen.

Vandaag wordt bij het vormen van de coalitie in de basis al alles bepaalt wat men tijdens de legislatuur wel en niet gaat doen. Je moet eens kijken hoe gedetailleerd een regeerakkoord is de dag van vandaag. Honderden bladzijden over alles wat men wenst te verwezenlijken. Maar dat betekend dan ook geen marge voor andere initiatieven. Staat het niet in het regeerakkoord? Dan kan het niet. Enkele decennia terug was het bijna een gentlemensagreement. Enkele grote lijnen werden mondeling afgesproken en de rest zien we wel onderweg. Toen werden de eerste dingen op papier gezet. Niet te veel, meer dan 1 A4tje kon ook niet. Maar vandaag? Als het kon zouden ze de wetteksten al klaar willen hebben nog voor er een regering wordt gevormd.
Juist - zelfde ervaring alhier (en niet eens als ZZP-er) en vervolgens worden de uitzonderingen al weer bedacht:
advocaten, notarissen en deurwaarders
Waarvan ik eerlijk gezegd ook niet zo'n hoge pet op heb (qua betrouwbaarheid)... Wat is er mis met "via gerechtelijk bevel" ?

Notabene een adres register wat het presteerde om hun eigen adres registratie te verknoeien (na verhuizing van bedrijf bleven de facturen van de KvK bij het oude adres aankomen "ja, dat zijn verschillende systemen" was hun briljante antwoord.. 8)7 )
Goede stap, hopelijk wordt er ook daadwerkelijk werk van gemaakt.
Ben zelf geen ZZP'er, maar een vriend van mij wel. De hoeveelheid meuk die hij vrijwel dagelijks op zijn mat krijgt...... over papierverspilling gesproken.
Dan doet ie echt iets verkeerds.
Nee hoor, de KvK verhandeld gewoon je adres gegevens als ZZPer. Je moet je voor de grap eens inschrijven, de eerste manden weet iedereen je te vinden :)
Die reclame is overigens flink te reduceren door bij inschrijving een non-mailing-indicator te activeren, en je telefoonnummer niet aan het KVK af te geven, of achteraf te laten verwijderen. Willen ze wel een telnr, gebruik dan die van het KVK zelf (credits aan @MC trouble).
Maar als je als restaurant bijvoorbeeld dit doet ben je vervolgens minder goed vindbaar in maps:

"Ben ik goed vindbaar als ik de NMI activeer?
Het aanzetten van de NMI betekent dat je minder goed gevonden wordt. Zo heeft Google als beleid dat ze bedrijven met een NMI niet opneemt in Google Maps."
https://www.kvk.nl/inschr...er/non-mailing-indicator/
Voor zover een bedrijf niet zelf ervoor kan kiezen om zich voor Maps aan te melden.
Zijn er manieren om dit bij nieuwe inschrijvingen tegen te gaan?
Ik dacht ergens te lezen dat het opgeven van een telefoonnummer optioneel was, en anders neem je gewoon een goedkope prepaid. Maar met een adres is dit toch lastiger? Of volstaat een postbus?

[Reactie gewijzigd door Luuk2015 op 25 augustus 2021 16:19]

Ik weet niet of het inmiddels weer gewijzigd is, aangezien het in het artikel aangehaald wordt als "niet gebruikt, want te duur". Maar toen ik mij wat jaartjes terug inschreef was het gebruik van een postbus als adres niet toegestaan. Het moest een "echt" adres zijn
Een postbus volstaat ook, maar dat kost geld (en moeite).
Ik krijg vrijwel nooit reclame in de bus. We af en toe een belletje voor bijvoorbeeld energiecontracten.
Wat valt daar aan te doen dan? Mail kun je tegenwoordig afschermen maar adressen van alle bedrijven kun je gewoon vinden door naar kvk.nl te gaan. Er zijn zelfs bedrijven die dat als export verkopen.
hoeft niet perse.
Hoe goed je ook iets probeert te doen, er zijn altijd wel ontevreden mensen.
Zeg dan vooral wat ie wel zou moeten doen...
edit: I stand corrected, BSN nummer is geen onderdeel meer van BTW nummer voor ZZP-ers.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 25 augustus 2021 15:47]

Opgelost? Voor nieuwe kleine ondernemers, niet voor bestaande ondernemers

Mijn BSN is 10 jaar lang verplicht publiek zichtbaar geweest. Het is dan ook fijn dat het bij wet geregeld is dat dat nog minimaal 5,5 jaar bewaard moet blijven door anderen, wellicht zelfs nog langer als één van mijn klanten aan de 10-jarige verplichting vast zit.
Dat is toch al aangepast?
Die hele KvK moet op de schop, wat heb je nog aan die organisatie ? Als ondernemer heb je er eigenlijk alleen maar last van. Laat ondernemers hun zaken gewoon direct met de belastingdienst afhandelen, meer heb je niet nodig.
Het handelsregister ergens onderbrengen is wel handig ;), bijvoorbeel het ministerie van Economische Zaken. Maar verder helemaal mee eens, het is volledig onzinnig dat er 1000+ FTE bij de KvK in dienst zijn en het een private organisatie is.
KvK is geen private organisatie. het is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) en hebben verantwoordelijkheid af te leggen aan het ministerie van economische zaken en klimaat. Daarmee zijn ze zelfstandiger in hun uitvoering dan bv de belastingdienst...maar EZK is hun 'eigenaar' en 'opdrachtgever'.
Ik kan bij de belangdienst mijn volledige debiteuren/crediteurenbestanden laten checken op echtheid/correctheid?
Heb ook sterk het vermoeden dat kvk gewoon alle informatie doorverkoopt. Heb bij aanmelding van bedrijf alles uitgevinkt en alsnog wordt ik elke week gebeld door vreselijke kpn verkopers. Erg matige gang van zaken voor zo'n bedrijf. En dan hebben ze ook nog een monopolie positie dus kan je er niet omheen. Misschien niet helemaal on topic maar dat zou van mij ook wel mogen veranderen.
Dat zou met de nieuwe telemarketing wet opgelost moeten zijn. Ook ZZP'ers vallen daar onder consumenten regels. https://www.rijksoverheid...voor-telefonische-verkoop Dat is wel alleen voor eenmanszaken, voor BV's blijven de oude nagenoeg geen regels gelden.

[Reactie gewijzigd door ITsEZ op 25 augustus 2021 15:53]

Dat is wel een mooie regel. Daar ga ik de volgende keer naar verwijzen. Het belmeniet register hebben de verkopers in ieder geval lak aan.
Ken dat soort vervelende ongein. Zeg dan altijd momentje en leg de telefoon in een kast. Na pakweg een minuut of 5 hangen ze wel op :)
Ik hang altijd direct op zodra ik weet wie het zijn. Geen respect voor die lui.
Ik zeg meestal “Daar gaat mijn vrouw over” dan is het snel gedaan :D
Als je in het bel-me-niet-register staat en je wordt alsnog gebeld, dan zijn het geen echte KPN verkopers
Dan zouden ze namelijk de wet overtreden
Als je ze erop wijst weten ze dat je ze doorhebt en hangen ze dus ook meteen op
Probeer maar eens zo'n nummer terug te bellen
Die zijn bijna altijd gespooft
Ik ben ook wel eens gebeld door 'Ziggo' of dat ik over wilde stappen op glasvezel
Dat gaat echt goed als Ziggo helemaal geen glasvezel tot aan huis heeft...
(99% van hun netwerk is wel glasvezel, maar het stuk van de verdeelkast naar huis is nog altijd coax)
Bij mij blijven ze soms gewoon door proberen ook al meld ik het bel me niet register. Elke keer als ik door zo'n nummer gebeld wordt blokkeer ik hem in mijn telefoon. Is een redelijke lijst ook inmiddels :p het lastige is vooral dat ik mensen respectvol wil behandelen. Uiteindelijk wil niemand zo'n baan als hun gok ik. Toch test het wel mijn geduld soms.
Het is dus niet terecht om te klagen over de KvK, want die voert gewoon de wet uit. Voor de problemen die door de huidige wetgeving veroorzaakt worden moet je bij de wetgever zijn, en uiteindelijk dus bij de kiezers.
Kijk naar de partijen die de afgelopen decennia aan de macht geweest zijn en altijd geweigerd hebben deze problemen op te lossen, en klaag bij de achterban van die partijen.
Dat is de instelling "Orders are orders" - niet altijd handig en alleen in het leger is dit hanteerbaar.

Ze moeten dus de wet uitvoeren - 1 van die wetten is t.b.v. bescherming persoonsgegevens....
Ze voeren ook de wet uit als ze het een stuk moeilijker maken om de volledige database te kunnen krijgen. Gewoon een snelheidslimiet maken voor het opvragen van data.

Maar nee, die database kun je gewoon bij ze kopen.

Dus ja, het is zeker terecht om te klagen over de kvk.
Hoe zit dat eigenlijk met het UBO register? kvk.nl/ubo is alleen om in te schrijven en informatie hierover maar waar kan ik het register inzien?
Niet. Als ik uitga van de informatie op de website:

"De reden waarom we een UBO-register hebben, is dat dit helpt bij het voorkomen van witwassen van geld en terrorismefinanciering. Zo moeten financiële instellingen bijvoorbeeld in het UBO-register checken wie de UBO van een organisatie is voordat zij een verkooptransactie doen, een bemiddelingsopdracht uitvoeren of een zakelijke overeenkomst afsluiten. Daarnaast helpt het UBO-register opsporingsinstanties bij het achterhalen van criminele activiteiten zoals het witwassen, belastingontduiking en fraude"

Dus ik denk dat de toegang beperkt is tot financiële instellingen en opsporingsorganisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wat mij betreft overigens een goede zaak dat adressen van ZZP'ers niet langer publiek toegankelijk zullen zijn in het NHR.

Correctie: UBO is deels wel openbaar link

[Reactie gewijzigd door SayWhatAgain! op 25 augustus 2021 16:52]

Lol. Heb nog aan een Ubo register gewerkt een jaar of tig geleden buiten de KvK. Blijkbaar heeft Den Haag in zijn wijsheid besloten dat het UBO register nu ook een taak van de KvK is geworden. Voorheen was het gewoon data die verzameld werd op basis van de losse inschrijvingen (bestuurder van bedrijf X is ook aandeelhouder van bedrijf Y). Wat nog veel erger is, is dat het KvK dit moet gaan doen en dat het verplicht gesteld is. Zeg maar een soort handelsregister monopolie versie 2.0 Goed lobbywerk van de KvK denk ik dan: het handelsregister moet gratis, maar met deze dienst kunnen ze dan, gesponsored door de politiek, een nieuw monopolie mee starten.
Op zich vind ik het goed dat gegevens van ondernemers, organisaties en de (buitenlandse) financiële stromen ergens centraal opgeslagen en beheerd worden door een overheidsorganisatie. Alleen dat hoeft natuurlijk niet allemaal voor iedereen inzichtelijk te zijn. Verder is een UBO verplicht vanuit een Europese regelgeving (Richtlijn EU 2015/849) en in Nederland wettelijk geregeld in het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018, de Handelsregisterwet 2007 en het Handelsregisterbesluit 2008.

Je weet dat de KvK een ZBO is die onder EZK valt?
waarom alleen van zzp'ers?
Gewoon helemaal geen prive-gegevens openbaar maken zelfs niet na betaling.
En niet alleen van de KvK maar meer instanties.

Ik kreeg paar maanden terug een brief in de deur met een vage flyer van een (naar mijn mening) obscure zogenaamde 'investeringsmaatschappij/vastgoeddodo' (geen website, alleen 06-nummer, spreken over tig jaar ervaring en 'een van onze medewerkers'.....

... en een uittreksel van het Kadaster. Van mijn huisnummer. Ja ik weet dat dit artikel over de KvK gaat maar ik vind dat het breder getrokken moet worden.
Mijn volledige naam en geboortedatum als huiseigenaar blijkbaar gewoon opvraagbaar (evt. na betaling) voor vage figuren.
Nou lekker dan.
Ja inderdaad nu ze er zelf last van hebben ervaren moet het opeens veranderd worden.
misschien hadden ze niet door dat het zo was?
Daarom goed dat het ze zelf overkomt, dan komt het op de radar.
Bij kadaster is ongeveer alles op te vragen over een huis en de eigenaar.
blijkbaar en in het kader van privacy/avg etc. vind ik dat helemaal niet nodig.
Het gaat particulieren of bedrijven niets aan wie de huiseigenaar is.
Vind het dus kwalijk dat m'n volledige naam en geboortedatum dus zo onvraagbaar zijn. Hoort niet te kunnen. Alleen de overheid zou dat evt. moeten kunnen weten.

Ik kan me indenken dat je een flink eind komt mbt identiteitsfraude als je iemands volledige naam en geboortedatum hebt in combinatie met huisadres.
Even de energiemaatschappij of telecomprovider opbellen. Die vragen ook naar je geboortedatum etc. en je postcode/huisnummer.
Of een zorginstantie.
En wat je daar dan allemaal mee kan rommelen.

Gewoon not done.
Hoeveelheid info hangt vooral af van hoe recent de laatste transactie is.

3x getest uitgebreide rapport.
Mijn huis enkele jaren terug gekocht, ziet wie eigenaar is en hoeveel %, hoeveel verkocht, foto's, energie label, blabla.

Huis pap 34 jaar geleden verkocht dat rapport is dan erg mager. Laatste transactie onbekend. Energie label onbekend. Loop straat dus geen foto's van het huis. Wel naam en geboortedatum.

Mijn overburen huis recent verkocht (mijn huis voor een goede prijs gekocht en aardig in waarde gestegen :p). Nieuwe eigenaar is 50/50 eigenaar en ziet hun namen en geboortedatum ook. Best bizar.

Hypotheek afgelost? Vergeet je niet uit te schrijven bij het kadaster ;). Kost ook weer paar honderd euro.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 25 augustus 2021 16:45]

Ze gaan sowieso niet verder terug dan 2003. Zal daarvoor op papier gedaan zijn denk.
Klopt. Maar vreemde is wel, naam eigenaar en afmetingen is er wel. Dat bedrag zal dan toch ook ergens zijn. Energie label snap ik, dat is niet recent gemeten.

Moet zeggen dat SIDN het dan wel goed heeft geregeld sinds jaren (daar stond vroeger ook veel public via WHOIS) en sinds een tijdje na een uitspraak ivm privacy ICANN de gegevens ook afgeschermd in plaats er extra voor te betalen.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 25 augustus 2021 17:26]

zo'n beetje als de panamapapers en wikileaks privacy inbreuken waren want belastingontduiking belastingontwijking en kwalijker is iets wat wegens privacy geoorloofd is.
Dit soort register als kvk zijn in het leven geroepen om de foute gevallen te kunnen oormerken.
Tuurlijk kost een postbus geld en is de verplichting om die post ook te lezen vervelend, maar het moet ook niet zo zijn dat als een zzp'er een vals adres opgeeft dat de enige manier om een aangetekende brief te sturen eerst een stap naar de rechtbank is. Dat probeer je juist te voorkomen.

PS. hoe is postbus onpraktisch met de postnl doostuur en "u heeft post" services? Bijna alle post komt nog steeds gewoon thuis, en als iets niet doorgestuurd word kan je dat gewoon zien.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 25 augustus 2021 17:12]

Kvk accepteert geen postbus als adres bij zzp ers
Heel goed dat er nu ook een duidelijk advies is van AP. Ik weet dat sommige mensen om deze reden zich niet inschrijven omdat ze niet willen dat hun prive adres openbaar wordt gemaakt. Maar hierdoor missen ze wel bepaalde fiscale voordelen van een zaak, omdat ze hun huidige "zakelijke inkomsten" op geven als "overige inkomsten" bij de IB aangifte. Positieve ontwikkeling dus, en ik hoop dat de KvK gauw verplicht wordt hun werkwijze aan te passen.

[Reactie gewijzigd door Freezerator op 25 augustus 2021 15:50]

Inschrijven bij de KVK zegt niets over je fiscale status als ondernemer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True