Ondernemers kunnen woonadressen in toekomst afschermen in KvK Handelsregister

Ondernemers kunnen in de toekomst hun woonadres afschermen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ook wordt het mogelijk telefoonnummers en e-mailadressen af te schermen. Ondernemers moeten dan wel een alternatief postadres hebben.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze de KvK opdracht geeft om die wijzigingen door te voeren. Het gaat om een aanpassing van het Handelsregister waar ondernemers zich verplicht bij moeten inschrijven. Ondernemers moeten bij inschrijving nog wel een fysiek woonadres opgeven, maar die informatie wordt niet meer openbaar beschikbaar. In dat geval moet een ondernemer wel een postbus opgeven. Dat kost ongeveer 280 euro per jaar.

De fysieke woonadressen zijn nog wel opvraagbaar door autoriteiten die daar wettelijk recht op hebben. Dat zijn bijvoorbeeld de politie of deurwaarders.

Naast woonadressen staan in de toekomst ook telefoonnummers en e-mailadressen afgeschermd in het Handelsregister. Samen met die maatregel verdwijnt ook de mogelijkheid om gegevens uit het Handelsregister aan te kopen. Dat was een doorn in het oog van veel ondernemers, die regelmatig werden benaderd door commerciële partijen voor reclamedoeleinden.

De aanpassingen zijn vooral interessant voor zelfstandig ondernemers. Die gebruiken doorgaans hun thuisadres als standplaats voor hun onderneming. Dat maakte het makkelijk de woonadressen te zoeken van bijvoorbeeld journalisten. Het Handelsregister lag om die reden de afgelopen jaren onder vuur van de Tweede Kamer. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens had kritiek. Voormalig minister Mona Keijzer wilde het Handelsregister niet veranderen omdat dat volgens Europese regels openbaar zou moeten zijn. Wel versoepelde de KvK eerder dit jaar de regels voor het afschermen van data voor ondernemers.

Minister Adriaansens erkent dat het afschermen van het Handelsregister de Kamer van Koophandel veel geld gaat kosten. Een belangrijk deel van de inkomsten van de KvK komt uit de commerciële verkoop van data. "In de loop van het najaar zal ik de financiële implicaties verder uitwerken en voorzien van dekkingsvoorstellen zodat deze in de komende begrotingen kunnen worden meegenomen", schrijft de minister in haar brief.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

30-06-2022 • 11:05

163

Submitter: Meg

Reacties (163)

163
163
75
9
0
65
Wijzig sortering
Ik ben nu 4 maanden ingeschreven bij de KVK voor mijn webshop. Vroeger werd ik nooit gebeld en kreeg ik nooit reclame post. Sinds ik geregistreerd ben, ben ik zonder te overdrijven 14!!! Keer gebeld door verschillende bedrijven.

Ik vind het bizar dat ik ruim 50 euro voor een registratie moet betalen om een gigantisch kantoor in stand te houden, dat alleen maar registraties verwerkt, en ze tegelijk massaal mijn inschrijving doorverkopen aan partijen waar ik niet op zit te wachten.

Dit had gewoon een overheidstaak moeten zijn, en geen particulier bedrijf onder toestemming van de overheid.
Tip: tegenwoordig is een telefoonnummer niet meer verplicht, snel verwijderen dus voordat jouw data doorverkocht wordt aan nog meer partijen! Dit kan je gewoon online doen als wijziging in je KvK inschrijving, en is gratis.

[Reactie gewijzigd door Hatsjoe op 22 juli 2024 18:20]

Het is niet verplicht, maar de KvK bedrijft echt een bedroevende dialoog om je toch over te halen het te doen. Het mijne ging ongeveer zo:
KvK: Je hebt geen telefoonnummer voor het handelsregister opgegeven, moet die nog worden aangevraagd?
Ik: Nee, ik heb ervoor gekozen deze niet voor het handelsregister op te geven. Ik heb begrepen dat dat uiteindelijk niet vereist wordt, klopt dat?
KvK: Nou, in het handelsregister moeten mensen jouw bedrijf en daarbij je contactgegevens kunnen vinden.
Ik: Begrijp ik, maar mijn adres staat erin, en jullie hebben mijn nummer. Wat gebeurt er als ik het nummer niet opgeef?
KvK: Dan komt er over 2 weken een brief van ons op de mat om je nummer alsnog op te geven.
Ik: Ok. En als ik daar geen gehoor aan geef, wat zijn dan de consequenties?
KvK: Nou, dan ontbreekt je nummer in het handelregister en kunnen personen dat niet achterhalen, ook potentiéle klanten niet.
Ik: Maar mijn bedrijf wordt niet stopgezet ofzo?
KvK: Nee
Ik: En er volgt geen boete of andere consequenties?
KvK: Nee
Ik: Nou, dan zijn we eruit!
Zelfs voor een e-mailadres is er een prima oplossing @Luchtbakker @Hatsjoe
Ik heb ooit een speciale aangemaakt voor de KvK. (Tip 2 ;) )
Dus je kunt bijvoorbeeld kvk@jewebwinkel.nl aanmaken, alles doorlopen en dan de volgende dag dit mailadres gewoon weer opheffen, wordt je nooit lastig gevallen...
Ooit moest ik 10 jaar later na inschrijving weer eens bij mijn gegevens, toen heb ik gewoon de kvk@mijnwebwinkel weer even tijdelijk aangemaakt, et voila ;)

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 18:20]

A@B.com werkt ook meestal ;-)
Officieel is een domeinnaam minimaal 3 tekens, dus om het altijd te laten werken gebruik je com@com.com

Ik zeg officieel want het ontgaat me waarom bedrijven soms wel de mogelijkheid hebben om korter aan te vragen. Vriendjes politiek (of veel geld hebben) is mijn conclusie.
nu.nl vriendjespolitiek?
Bijna, een second-level domain (dus zonder extensie) hoeft in principe maar 1 teken lang te zijn. Alleen sommige TLDs/extensies hebben nog eigen beperkingen, bijvoorbeeld .be wil 2 tekens vóór de extensie. Registrars beperken de single-letter domains ook vaak, ik denk omdat je er "speciale" en makkelijk te herinneren/gebruiken domeinnamen mee kunt maken en daar willen ze gewoon goed aan verdienen. Maar als je gewoon direct bij een registry kijkt zie je voor a.nl "is free" en a.be "too short" of "invalid". In ieder geval zijn alleen de single-letter (en single-digit) namen onder .com/net/org officieel gereserveerd door de IANA. Als er een TLD .a zou zijn dan is a.a in principe ook gewoon een geldige domeinnaam.
De vreemdste website die ik ooit ben tegengekomen, is: http://ai./
Officieel is een domeinnaam minimaal 3 tekens
Ahja, vandaar dat X.org werkt ;)
Je kunt die mailbox ook doorlussen naar je spam filter, om die te trainen :+ Zo heb ik het zelf althans gedaan.

Hetzelfde met de info mailbox. Ik zou altijd aanraden die nooit te gebruiken, want daar komt per definitie spam op binnen. Eerder iets als contact@domein.tld, of voornaam@domein.tld.
Alsof je ooit spontaan klanten krijgt die jou hebben gevonden via de KvK.
De enige usecase is dat sommige leveranciers die data uit het KVK fetchen of daarmee verifiëren. In enkele gevallen is het quasi-verplicht.

Bijvoorbeeld als je VoIP diensten levert met een vaste lijn. Dan dien je te zorgen dat de adresgegevens ten aller tijden kloppen, dat de hulpdiensten weten waar ze naar toe moeten bij een 112-call.
Ik kan niet getuigen of je klanten/business vergaart vanuit de KvK, al kan ik het me wel voorstellen. Maar het handelsregister draait er volgens mij meer om dat je kunt achterhalen met wat voor partij je precies zakendoet om oplichting e.d. te voorkomen.
Dat ligt waarschijnlijk maar net aan de bedrijfstak.

Als je één van die leveranciers bent die zijn sales doet via het handelsregister, dan zul je vroeg of laat wel een keer beet hebben.

Consumenten zullen niet zo vaak in het handelsregister kijken maar bedrijven die vooral B2B leveren des te meer. En er zijn genoeg bedrijven die hun klanten vooral hebben gevonden door cold-calling en ongevraagde acquisitie -- hoe irritant het ook is als verkooppraktijk.
Gewoon telnr van kvk vermelden,
Klaar..
Ik heb toen ik me in '19 bij de KvK inschreef als telefoon# opgegeven een 084 nummer dat ik via www.xoip.com (gratis dienst) had; op xoip.com kan je instellen of je xoip# doorgeschakeld moet worden naar een ander nummer (en zo ja tussen welke tijden), of je kunt instellen dat voicemail die iemand op jouw xoip# inspreekt als een email met een .wav attachment naar je toe moet worden gemailed. Super handig, en nogmaals het is gratis :)
Klinkt handig. Kun je daarmee ook uitgaand bellen? Dus zonder dat de ander partij mijn prive mobiele nummer ziet.
Goeie! Wist ik niet. Ga ik gelijk doen.
Schaf daarna gelijk een ander nummer aan, want je zit al in andere databanken op dit moment ;)
Schaf daarna gelijk een ander nummer aan, want je zit al in andere databanken op dit moment ;)
Dat lijkt mee te vallen, ik word sinds ik mijn nummer er uitgehaald heb eigenlijk bijna nooit meer gebeld.
of van die lyca of libera simkaarten gebruiken. Krijg je gratis een telefoonnummer
Of gewoon een nummer verzinnen zoals ik jaren terug gedaan heb bij de KvK. Onnodig om al die moeite te doen voor een simkaart die je daarna in de prullenbak gooit.
Afschepen als een service, een telefoonnummer met een enorm keuzemenu ontworpen om marketeers bezig te houden: 0853033033 is heel grappig.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 22 juli 2024 18:20]

Bij zowel Vodafone als T-Mobile kon ik, in ieder geval als klant, gratis een prepaid SIM krijgen. Bij Vodafone verliep dit nummer wel na een bepaalde periode niet te gebruiken, bij T-Mobile is dat mij tot dusver nog niet gebeurd.
Thanks voor de tip, zojuist gedaan. Ze hebben deze functionaliteit qua UX wel redelijk goed 'weggewerkt' - je telefoonnummer staat vast/permanent in grijs en je dient eronder op 'nummer wijzigen' te klikken, dan pas zie je de mogelijkheid om het nummer te verwijderen via een wijzigingsformulier.
Zet vooral de 'Non Mailing Indicator' aan bij de KvK:
https://www.kvk.nl/inschr...n/wijzigen/nmi-formulier/

Heeft bij mij enorm geholpen.
Die non mailing indicator is dubieus. Je gegevens worden dan namelijk nog steeds aan commerciële partijen verkocht, inclusief de NMI-flag. Niet elke partij houdt zich daaraan helaas. Ook voor zo'n commerciële partij is dit niet fair: je betaalt voor gegevens die je niet mag gebruiken. En klaag je bij de KVK omdat je toch benadert bent door een commerciële partij, ondanks de NMI? Dan wijst de KVK elke verantwoordelijkheid af en verwijzen ze je naar de AP om een klacht over de betreffende partij in te dienen.
Ja en wat moet je invullen:
Wat zijn je contactgegevens?
Vul je contactgegevens in. Wij gebruiken deze gegevens indien nodig om contact op te nemen over het formulier.
Naam, telefoonnummer en emailadres
We willen, gezien ons stemgedrag (VVD), graag een zo klein mogelijke overheid en zo min mogelijk regels en belemmeringen voor commercie.

Vandaar dat deze partij er voor gezorgd heeft dat de funding van de KvK als (semi-) overheidsorgaan volledig verdwenen is en KvK dus maar op andere manieren aan zijn geld moet zien te komen. Door bv de gegevens te verkopen. Commercie en ondernemerschap, toch? :+

De KvK dient belangrijke doelen voor ondernemers en startende ondernemers maar dit is door de forse bezuinigingen volledig geschrapt.

Dus de KvK was precies het bedrijf dat je graag zou willen zien. Maar onze ondernemerspartij dacht daar heel anders over.

Weet waar je voor stemt.
We willen, gezien ons stemgedrag (VVD), graag een zo klein mogelijke overheid en zo min mogelijk regels en belemmeringen voor commercie.
Erm... De KVK verkocht al gegevens door ver voordat de VVD ooit aan de macht kwam...

We kunnen de VVD van een hoop dingen de schuld geven, maar dit is er niet een van!

Wat betreft de 'ondersteuning' van kleine ondernemers, 20+ jaar geleden (dus ver voordat de VVD aan de macht kwam) was die ondersteuning al niet echt reuze, zeker niet als je je al had georiënteerd via andere wegen (bibliotheek/internet). Hoogstens zeggen: die bedrijfsnaam kan niet, die ook niet, die wel. Met de brede adoptie van het Internet zie ik dan ook het beetje toegevoegde waarde die ze al hadden voor mogelijk complete noobs ook geheel verdwijnen.

Het heet niet voor niets het KVK register! En dat hoort/moet er ook gewoon zijn. Ik denk dat het schip al gevaren is voor veel kleine ondernemers, maar wellicht dat dit toekomstige kleine ondernemers kan helpen beschermen...
De vrijere markt en de privatisering werden bedacht tijdens de paarse kabinetten, meer dan 20 jaar geleden, waar de VVD zeker wel invloed had!
Ok, laten we ouwe koeien uit de sloot halen! ;-)

De KVK werd in 1920 al zelfstandig van de gemeenten... De VVD komt uit 1948...

Daarnaast gaat de raadpleegbare historie in het handelsregister terug tot 1993, het eerste paarse kabinet (Kok I) stamt uit 1994... Natuurlijk heeft het VVD ook in andere regeer coalities gezeten en heeft zelfs buiten regeer coalities 'invloed' gehad, maar Groen Links heeft er ook 'invloed' op gehad, de vraag is hoeveel en is het 'redelijk' om de 'schuld' bij de VVD te leggen? Note: Ik ben absoluut geen VVD stemmer, ben van mening dat ze structureel schade hebben aangericht in de maatschappij (huizen crisis is daar slechts een voorbeeld van).

Bron:
https://nl.wikipedia.org/...an_Koophandel_(Nederland)
https://nl.wikipedia.org/...or_Vrijheid_en_Democratie
https://www.kvk.nl/produc...ucten-bestellen/historie/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I
Kan mij zomaar voorstellen dat het KVK in 1920 best handig was. Maar nu echt niet meer nodig.
Het is niet zo zwart-wit. KvK en hun praktijken om je gegevens te verkopen is een stuk ouder dan het stemgedrag van een deel van de mensen om op te VVD te stemmen. In de jaren 90 kon je al een complete batch met postadressen kopen. Later ook emailadressen.

Bezuinigingen kwamen omdat de KvK heel inefficiënt was met grote, dure regionale kantoren op A-locaties. Kantoren met weinig werkzaamheden omdat het ook digitaal kon. Dat heeft ze gedwongen om te digitaliseren. Vroeger moest je fysiek naar een kantoor voor een wijziging. KvK wilde dat in stand houden.

Het is juist een VVD Minister (Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken) die het nu mogelijk maakt om voor ondernemers om in de toekomst hun woonadres te afschermen.
Ik heb liever dat de KVK me elk jaar een rekening stuurt om de inschrijving actief te houden dan ze mijn gegevens verkopen
Wat dacht je van dat ze zich alleen focussen op hun core business als het houden van registraties van ondernemingen ipv er een cash cow van te maken?
Het kadaster verkoopt ook niet mijn NAW gegevens met mijn vastgoed info. De Belastingdienst verkoopt ook niet mijn aangiftes.
Dat ook, maar als ze niet vanuit de overheid hun geld krijgen (mijn voorkeur dat ze overheid zouden zijn) dan aub een jaarlijkse rekening ipv deze bullshit.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 18:20]

Haha, heb je wel eens een rapport gekocht op het kadaster? Wat daar aan informatie staat is ook belachelijk, telefoonnummers, geboortedatum, etc etc. Heb er met mijn makelaar over gesproken, maar het kunnen controleren van percelen die je mogelijk wilt kopen oid, staat hoger dan privacy.
Kost je voor het simpelste rapport maar 2,95. Ik heb het gedaan om te kijken voor hoeveel een huis was verkocht, omdat we weer mis hadden geboden. Ik schrok me rot.
Als er werkelijk zo min mogelijk regels en belemmeringen zouden zijn zou je ook niet verplicht zijn je daar te registreren. Daarmee gaat je redenatie op de eerste zin al mank.

edit: ohja, ik stem geen VVD.

[Reactie gewijzigd door Keyb op 22 juli 2024 18:20]

Dat zijn appels en peren. Om bv fiscaal als ondernemer gezien te kunnen worden heb je....een registratie nodig. De ene regel is de andere niet en "minder regels" is niet "geen regels", dat zul je wel begrijpen.
De KvK dient belangrijke doelen voor ondernemers en startende ondernemers maar dit is door de forse bezuinigingen volledig geschrapt.
Welke belangrijke doelen zijn dit ?
Ik ben al 23 jaar ondernemer en heb nog nooit een voordeel gezien in de kvk behalve dat er informatie te krijgen is als jaarcijfers en adressen van bedrijven (of de bestuurders er van).
Wettelijk gezien is KVK de partij die het handelsregister bijhoudt. Dat is de wettelijke taak.
Vroeger deed het KvK veel meer aan begeleiding en ondersteuning van ondernemers. Vooral voor startende ondernemers en via lokale kantoren (https://www.nu.nl/dvn/406...koophandel-eigenlijk.html) . Ja, zeker een overblijfsel van de tijd voor internet maar wel een betrouwbare bron van informatie. En het kan best zijn dat jij dat niet nodig hebt (gehad) of je informatie wel op een andere manier krijgt. Maar voor heel veel anderen was het een hele goede manier om te starten met ondernemen.
Ik heb een paar maanden geleden bij mijn KvK aanvraag een prepaidnummer opgegeven wat ik nergens anders voor gebruik. Een paar weken na de inschrijving hebben ze dit nummer al 10x proberen te bellen.
Ben ik blij dat ik niet mijn eigen nummer heb opgegeven...
Ik hoop dat je telefoonnummer uit het register verwijderen nog nut heeft.

[Reactie gewijzigd door Luuk2015 op 22 juli 2024 18:20]

En dan lees je nu dat ze aan zien komen dat het ze geld gaat kosten omdat ze de gegevens dan niet meer zo leuk kunnen doorverkopen.... 8)7

Volgens welke regel moet een KvK geld verdienen aan registratie van NAW gegevens van bedrijven? :?

En hoe moeilijk is dat nu eigenlijk? Database met NAW bijhouden - waarbij de aanleveraar moet betalen notabene. En ook nog eens moet betalen of deze een gewaarmerkt (oei!) uitreksel afdrukje nodig heeft.
Inmiddels heeft de KvK er natuurlijk een heel feest van extra diensen omheen gewikkeld maar toch... die kunnen we best missen of die kunnen andere instanties ook leveren.
Natuurlijk kunnen anderen veel van die diensten bieden, maar blijkbaar gebeurde dat niet.
Vanwege overheidsredenen/steun...
Ik verbind de spammers door naar de afserveerlijn van Tilaa: +31853033033. Kan ik er ook nog een beetje om lachen.

[Reactie gewijzigd door FvdM op 22 juli 2024 18:20]

Heb mijn bedrijf ingeschreven met een vals telefoonnummer (het bestond maar je kreeg een bandje waardoor je voor eeuwig in een wachtrij komt), emailadres wat begint met: kvksoldmydata@domein.nl en nog bestaat maar waar nog nooit naar gemaild is. Alleen mijn huisadres moest ik helaas opgeven, daar had ik niet over nagedacht. Binnen een maand kreeg ik een brief van een partij dat aangaf mijn gegevens had verwerkt. Puur een mededeling, geen optie tot bezwaar en wou ze eigenlijk niet meer gegevens aanleveren. Heb na een maand het telefoonnummer verwijderd en had al opgegeven dat mijn mail niet gedeeld mocht worden.

We kunnen wel verbaasd zijn over hoe slecht de overheid is in dit soort dingen, maar de afgelopen paar jaar is de overheid meer en meer data aan het verzamelen en ze hebben laten zien geen enkele waarde aan deze data te koppelen. Ze delen het gewoon naar het buitenland toe, no questions asked. Je moet eens zien wat er over 10 jaar met je data gebeurt...
Ik kan me nog herinneren dat dit (het gecontacteerd worden) gewoon een optie bij inschrijving was.
Burner simcard opgeven.
Anoniem: 1617016 @Luchtbakker30 juni 2022 13:49
Neo-liberaal beleid he, alles een bedrijf. Geld uber alles. Ik hoop ook dat dit ooit weer de andere kant op gaat.
Ondanks jou nickname is dit geen gebakken lucht ;-)

Het is te schandalig voor woorden wat een KvK allemaal doet. Ze verdienen veel geld aan gegevens van bedrijven, het zou echt verboden moeten worden.
Je kan online je nr verwijderen, idd direct doen of gewoon ren nep nummer opgeven.

Het is inderdaad een trieste bedoeling daar
Stel als telefoonnummer dat van de KVK in net als primair postadres.
Vergeleken met niet lastig gevallen worden is dat een verschil. Maar wat maakt die 14x in ongeveer 120 dagen nu werkelijk uit? Want dan lijkt een verbod op gebruik voor commerciële doelen toch eerder redelijker?
Het irritante is dat eenmanszaken al niet benaderd mogen worden voor die reclame en ze niet gebeld mogen tenzij toestemming (vallen onder de consumentenregels betreffende dit)
Daar hebben dus een hoop de maling aan.

En het gros van die er de maling aan hebben zijn oplichters.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 18:20]

Wij zijn al een paar jaar verder na het beëindigen van het bedrijf van mijn vriendin. Het animo van 'marketeers' begint eindelijk wat te zakken, maar er waren momenten dat we diverse calls in de week kregen.
Nu begint het bijna week weer leuk te worden als je zo'n bimbo aan de lijn krijgt en kunt vertellen dat ze al meer drie jaar te laat is
Ik bezweek onder de druk van de KVK mevrouw bij het gesprek. ook de vraag gekregen waarom ik mn nummer niet had ingevuld, waarop ik antwoordde dat ik het niet nodig vond. KVK mevrouw reageerde met dat ik "wel te bereiken moest zijn" en toen toch mijn nummer gegeven. in het eerste halfjaar meer dan 20 keer gebeld, heb uiteindelijk de "ik verbind je door met de juiste persoon" techniek voor mn eenmanszaak gebruikt en sindsdien word ik niet meer gebeld :p
Een belangrijk deel van de inkomsten van de KvK komt uit de commerciële verkoop van data.
Nou, daar zit het probleem dan toch? Ik vind het onbegrijpelijk dat dit soort private partijen een verplichting zijn om mee te werken als ze je data doorverkopen. Waarom het takenpakket van het KvK bij een private partij ligt en niet bij een publieke partij zoals bijvoorbeeld onder een ministerie is me altijd een raadsel gebleven.
Waarom het takenpakket van het KvK bij een private partij ligt en niet bij een publieke partij zoals bijvoorbeeld onder een ministerie is me altijd een raadsel gebleven.
Alsof dat veel beter is: jáááááááááááárenlang was het BTW-nummer van eenmanszaken/zzp'ers praktisch gelijk aan het SoFi-nummer/BSN :X

En dat nummer moet men op de facturen en website zetten, dus zo goed als openbaar.
Terwijl de overheid aan de andere kant waarschuwde om juist nooit je BSN openbaar te maken |:(

[Reactie gewijzigd door 3dfx op 22 juli 2024 18:20]

En ook dat was een enorme doorn in het oog en groot probleem. Dat neerleggen bij een private partij had geen verschil uitgemaakt, dus ik snap je reactie niet zo goed.

Het hele probleem met BSN is dat het geen geheim had moeten zijn sinds het begin. Het hele idee dat je BSN een soort van geheim identificatienummer is dat alleen jij mag weten is gewoon krom. Maar dat is een hele andere discussie. Gelukkig is inmiddels het "BTW-ID" in het leven geroepen voor ons eenmanszaken welke niet meer gelijk is aan je BSN.
maar mag ik weten waarom BSN zo geheim moest blijven? Wat kan iemand met alleen een BSN? Niks toch? Iedereen moet overal toch legitimeren?
De combinatie BSN en geboortedatum (+ wat gokken naar NAW-gegevens) is aardig te misbruiken om gegevens te ontfutselen bij instanties in de gezondheidszorg.
Het probleem is dat onze overheid het BSN als een soort indentificatie-token heeft gebruikt i.p.v. gewoon een uniek nummer bij de overheid.
Waardoor je nu heel veel kan in combinatie met wat andere gegevens.
Het BSN had niks anders moeten zijn dan een uniek nummer om Pietje L Puk te Aalsmeer te kunnen onderscheiden van Pietje L Puk te Groningen.
dat het zo goed als gelijk was aan 't sofinummer is niet zo gek.

Belastingdienst vond 't wel handig als al z'n "klanten" een uniek nummer hadden, dus zie daar, 't sofinummer.
Vervolgens bedacht de rest van de overheid "oh, handig zo'n uniek nummer dat iedere natuurlijke en rechtspersoon in NL heeft, die kunnen we mooi gebruiken voor andere zaken.

En toen zat de belastingdienst met 'n probleem, hun nummer was gekaapt en opeens heel privacygevoelig
Op zich was dat niet zo'n probleem, zolang het dat was gebleven: Een uniek nummer bij de overheid die verder niks zegt.
Het sofinummer was dan ook niet geheim. Het was een uniek nummer voor een persoon in Nederland voor de belastingdienst. Meer dan dat kon je er niet mee.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 18:20]

Het Sofi nummer was een uniek identificatie nummer voor personen, had ook zo'n nummer voor bedrijven bedacht ipv hetzelfde nummer te nemen en de L(loon) door een B(edrijf) te veranderen.
De KvK is toch geen echte private partij, maar een zelfstandige bestuursorgaan en dus een publieke partij met wettelijke taken?

Probleem is alleen dat de volledige financiering door de overheid is verdwenen en ze ook zelf inkomsten moesten genereren. Als dit in het verleden niet zo was ingericht, dan hoefde het nu ook niet gerepareerd te worden
En eigenlijk is dat dus geen echt probleem - aangezien je voor registratie moet betalen (wat eigenlijk ook gekkigheid is maar ja - zo gaat dat tegenwoordig). En met die inkomsten zou je prima een database moeten kunnen onderhouden. Maar nee, ze vonden het wel leuk om wat extra te gaan doen en nu komt precies dat onder druk te staan (doorverkoop van NAW) en dan heb je de poppen aan het dansen.
Nou dat klopt niet helemaal hoor; kijk maar eens de balans erop na van bv 2020: €100M komt zo uit 'operationele activiteiten', maar er komt nog altijd €118M uit EKZ (Economische Zaken en Klimaat), dus de meerderheid is gewoon uit de zak van de burger zelf:

https://www.kvk.nl/downlo...ag_2020_tcm109-497534.pdf

Dat is ook wel logisch, want KVK moet van de overheid voldoen aan een aantal wettelijke taken (registratietaak, voorlichtingtaak, etc)
Exact. Het zou het zelfde zijn als gemeentes die wat extra bijverdienen door de gegevens van hun burgers door te verkopen. Absurd.

Vanuit het oogpunt van ondernemers (waar ik er 1 van ben) is het hele KvK nutteloos. Ik heb er nog nooit wat aan gehad, maar moet wel verplicht ingeschreven staan. Stop dit gewoon lekker ergens onder een ministerie in plaats van een private organisatie als de KvK met winstoogmerk.
Genoeg webshops die niet reageren op mail en geen adres op de site hebben staan. Formeel is er maar één adres voor een organisatie : het adres wat in de KVK staat, daar kan je altijd reclameren...
En dat kan nog steeds, maar dan wel via een deurwaarder of incassobureau. Die kunnen nog steeds die gegevens inzien. Dit zorgt er alleen maar voor dat normale burgers en bedrijven niet meer bij die gegevens kunnen, want onderaan de streep een goede zaak is.
Consumentenbond e.d. Adviseren altijd om bij twijfel de KVK te raadplegen en te letten op de NaW gegevens. Kleine webwinkels kunnen nu kiezen om geen adresgegevens te plaatsen en dus klanten gaan missen of adres publiceren met alle nadelen die daar bij horen.
Je kunt bij twijfel altijd nog de KvK raadplegen, ook nu. Het is ook nu niet mogelijk om als particulier de adresgegevens te krijgen zonder 2 a 3 euro te betalen voor een uittreksel. Iets dat volgens mij 99% van de mensen die de KvK raadplegen niet doen. Wat de consumentenbond volgens mij bedoelt met dit is raadpleeg de KvK om te kijken of dat KvK nummer echt is en de handelsnaam past bij de website. Niks meer, niks minder. Iets dat ook nog steeds kan.
En dan nog, de frauduleuze site kan gewoon echte kvk gevens plaatsen, onder het mom van wij zijn een verkoop kanaal van <vul echte kvk gegvens in>.
En wat is nou je punt? Deze wijziging heeft daar echt 0 invloed op. Als je voorheen verkeerde informatie op de KvK kon plaatsen, dan kan dat straks nog steeds. Daar doet deze wijziging echt niks aan.
Mijn punt is dat consumenten wordt aangeraden bij de kvk de gegevens ahv kvk nummer van de webshop te checken. Echter als de webshop frauduleus is, dan kiezen slimme fraudeurs van een web shop in de zelfde branche een echt kvk nummer uit, gebruiken dit op hun site en schrijven dat ze een merk/kanaal van die echte shop zijn.

Je kan je afvragen hoeveel zin de controle heeft, als de frauduleuze site over alles liegt, ook de kvk gevens die ze zelf op hun frauduleuze site hebben staan.

Dus ik ben het verder eens dat deze wijziging geen invloed heeft

[Reactie gewijzigd door jeanj op 22 juli 2024 18:20]

Mij ook, maar ik zie/hoor mensen er altijd wel over klagen, echt actie samen ondernemen om een vuist te maken tegen deze praktijken heb ik ook nog nooit gezien.
Volgens mij roepen veel belangenbehartigers van zelfstandigen en privacyvoornvechters al erg lang dat het absurd is zoals de KvK te werk gaat. Zo heeft de KvK ook de Big Brother award gewonnen van Bits of Freedom.

Er was alleen niet zoveel aan te doen. Het lijkt nu wel snel opgelost te worden nu de boeren die protesteren via de KvK de gegevens van allerlei politici weten te vinden omdat die ook als freelancer bijklussen als spreker etc... Dus bedankt boeren! (niet sarcastisch bedoelt). Blijkbaar is het pas een probleem wanneer de politici zelf ermee geconfronteerd worden. Echter wordt dit probleem al jaren en jaren opgenoemd.
Roepen is mooi, awards winnen schattig (bij wijze van spreken), maar het zet geen zoden aan de dijk blijkbaar. Er zouden toch andere protesten mogelijk moeten zijn, is er al eens een enorme teken actie ondernomen waarbij zoveel mensen het belangrijk genoeg vinden om daar een verplicht vragenuurtje over te eisen? Etc.Het is inderdaad wederom wrang dat wanneer men er zelf last van krijgt, er wel wat gebeurd. De risico's die politici lopen mogen groter zijn, maar gewone mensen lopen deze net zo goed in feite.

Ik weet nog de boze Rutte uitspraak dat hij verbolgen was over het wantrouwen over en weer, zo kan je niet werken. Nee, inderdaad, precies wat wij allemaal ondervinden, wantrouwen naar de burger. Maar dat is dan geen punt. :)
wat stel je voor om te doen?
Met iedereen samen overleggen wat je nog meer kan doen, lekker creatief zijn, out of the box denken om wat aandacht te genereren, ik heb niet zo nu een andere oplossing maar zo'n proces starten zou kunnen helpen (alleen zijn ondernemers nogal op zichzelf, dus ja... ). :)
Je klinkt echt als een manager die eigenlijk geen flauw idee heeft, maar met een paar buzzwords er wat leuks van probeert te maken.
Haha, hoe stel jij dan voor om een vuist te maken. Door jezelf niet te organiseren begrijp ik?
Ik ben lid van ZZP Nederland, een belangenbehartiger voor ZZPers die zich onder andere hiervoor ingezet heeft. Dit soort belangenbehartigers lobbyen bij de beleidsmakers. Dat is mijn inziens veel effectiever dan met z'n allen de straat op, want laten we eerlijk zijn, hoeveel indruk maakt dat nou op politici? Precies, 0.
Ik ben ook lid, maar wat echt hielp was dat politici (al voor deze boerenprotesten) door kregen dat ze ook bij hen voor de deur konden komen. Toen het om hun eigen hagje ging kwamen ze eindelijk in actie. Eerst nog met een vage regel van de waarschijnlijke dreiging, maar dat zou tot te veel (juridisch) leiden dus komt men eindelijk me deze oplossing, die ook nog verre van perfect is want men gaat dus blijkbaar wel je post adres publiceren. Waarom ontgaat me, al mijn communicatie gaat elektronisch (email) of via mobiel met mijn opdrachtgevers. En als zij mijn (post) adres nodig hebben, dan kunnen mijn relaties het bij mij opvragen. Het idioot dat ik een postbus moet gaan aanhouden alleen maar om privacy te verkrijgen.
Euh? Dat zegt toch niemand? Je trekt wel verdacht snel conclusies zeg. Ik maak een opmerking over de manier waarop je iets zegt en jij betrekt dat op de inhoud, zonder dat er ook maar één woord over de inhoud gezegd is. Dat is wel heel kort door de bocht hoor.
Je had meteen de conclusie dat ik een manager was, alles behalve dat dus ook dat was erg kort door de bocht. Ik bedoelde het natuurlijk constructief. :)
Zo, jij verzint ze ook even hè, nergens trek ik die conclusie, ik vond alleen dat je klonk als. Klinken als is niet het zelfde als zijn.
Ok, prima, maar wat was dan je punt verder?
Even beter lezen: Je klinkt als een manager. En daar had @fapkonijntje m.i wel een punt en je vervolg van de discussie gaat wederom over de vorm en niet over de inhoud. Dus ja, het lijkt (lees goed: [i]lijkt[/i)] structureel.
Het grootste probleem is dat degenen die dit probleem herkennen / ondervinden daar omheen werken of het maar accepteren. De kosten zijn te laag om echt te voelen hoe onlogisch het systeem van KvK registratie betalen en dan toch reclame-target te worden, eigenlijk is. Temeer dat je ook op andere manier reclame krijgt te zien/horen.
NU dan blijkt het ook stelselmatig te worden gebruikt voor meer dan reclame en dan treden politici misschien op (mits ze het probleem dus zelf ondervinden).

We zien misstanden en verlangen oplossingen maar het afdwingen ervan is duidelijk een ander verhaal. Dat is waarvoor de politiek bestaat maar die hebben het druk met andere zaken...?
Waarom idd niet gewoon onder het ministerie van financiën net als de blauwe brieven dienst
Omdat de ondernemer onder het beleidsterrein van de minister economische zaken valt :o
Het postadres blijft openbaar. In de praktijk hebben ondernemers dus nog steeds een doorzendadres nodig (of een postbus, zoals in het artikel staat). Dat verschilt weinig met vroeger; ook toen had je je bij de KVK kunnen inschrijven middels een fysiek doorzendadres. De drempels van hoge kosten en het gedoe eromheen (checken of je post hebt, of post laten doorsturen) blijven vrijwel hetzelfde. Jammer en frustrerend als je thuis wordt lastiggevallen als ondernemer.

Voor afschermen van ons telefoonnummer heb ik er al vanaf het begin voor gekozen om een (voor mij nog steeds gratis) Xoip-telefoonnummer op te geven bij de KVK. Heeft me al heel veel verkooptelefoontjes bespaard :P
Binnenkort zal ik mij ook moeten inschrijven bij de KVK als zzp'er. Waar ik erg tegen opzie is hetgeen waar het artikel over gaat. Heb je nog andere tips?

Vanuit fastmail kan ik voor de KVK een masked email adres gebruiken. Je kunt alle mail die daarop binnenkomt direct naar de prullenbak verwijzen. Maar krijg je ook wel eens zinvolle mail van de KVK?

Loont het een onjuist telefoonnummer op te geven? Of krijg ik daar problemen mee?

Krijg je veel reclame in de bus vanwege de KVK?

[Reactie gewijzigd door Sieginator op 22 juli 2024 18:20]

Je hoeft geen telefoonnummer meer op te geven om te beginnen, ook al doen ze daar soms moeilijk over. En ja, je krijgt massa's reclame. :)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 18:20]

Met een watervaste stift je adres zwart maken en weer op de post doen. Als genoeg mensen dat doen dan :+.
Doe ik ook altijd met de postcode kloterij en vergelijkbare dingen.
:Y) ja die k-klapper van de 'gij zult niet gokken maar dit is voor een heel klein deel voor een goed doel en daarom mogen we ons wel verrijken met de goedgelovigheid van mensen' Postcode lotterij heb ik ook altijd fijn retour gestuurd. Kost grappig genoeg nog moeite ook tegenwoordig omdat het aantal rode brievenbussen rap is afgenomen.

En het vervelende is dat de nee-nee sticker daar niet tegen helpt omdat het geadresserd is maar is ben van mening dat 'aan de bewoners van een adres dat via simpele weg is verkregen uit een openbare data' nog steeds niet echt geadresseerd aan mij is.
https://postfilter.nl/

Werkt goed. Sindsdien niet weer gehad en kost minder moeite dan een brievenbus opzoeken tegenwoordig 😁
Spam op mijn e-mailadres boeit me eigenlijk niet zo heel erg. Reclame in de bus vind ik meevallen, met de non mailing indicator aan. Telefoonspam vind ik een groter probleem, net als colporteurs die aanbellen bij zakelijke adressen. Je telefoonnummer weglaten bij de KVK (of een Xoip-achtige service vermelden) is het beste wat je kunt doen denk ik.
Ik ben nog nooit gebeld op het telefoonnummer dat ik heb opgegeven. Dus zo dramatisch zal het echt niet zijn.

O ja, ik sta 13 jaar ingeschreven.
helemaal mee eens. Afschermen is het dus nog steeds niet, je bent immers verplicht om een postadres te hebben. Je kunt een postbus nemen, maar waarom wil je dat zodat reclamespul ergens komt. Betaal je feitelijk voor een postbus waar reclame heen gestuurd kan worden. Dit is echt een verkeerd uitgangspunt.
Nou ja mensen kunnen dan tenminste niet meer voor je deur staat als ze het niet eens zijn met je?
true, maar is gewoon te belachelijk voor woorden dat je dit moet doen en een geheim adres om het maar zo te zeggen niet mogelijk is. als er echt sprake is van oplichting waarvoor een klant je adres moet weten, kan een politie of gerechterlijk deurwaarder je wel vinden lijkt me
Inderdaad, maar het is niet anders.
Net als het zakelijke nummer. De enige nuttige telefoontjes die ik erop heb gekregen waren van klanten of leveranciers waar ik dat nummer zelf aan had gegeven.

De rest (like 95%) was reclame of oplichting.
De bedoeling van een duidelijk adres is dat anderen weten met wie ze zaken doen, dat ze een adres hebben om rechtstreeks mee te communiceren. Dat de wet het voor ondernemers mogelijk maakt om ongevraagd andere ondernemers zakelijke voorstellen in de vorm van reclame te doen kan je hoe dan ook verwachten.
KvK is juist nodig om te weten waar je een ondernemer kan bereiken. Als er geen gegevens geregistreerd zouden zijn, waar zou dan de een aanmaning c.q. gerechtelijk bevel naar toe gestuurd kunnen worden als iemand zijn afspraken niet nakomt?
ik mag aannemen dat voor dit soort zaken prima regels te maken zijn.
Nooit van RBAC gehoord? Alleen toegang tot gegevens die je echt nodig hebt. Ben je particulier? weinig informatie. Ben je Deurwaarder? krijg je wat meer. Ben je van Justitie? Krijg je alles.
Dat betekent niet dat de KvK die gegevens aan Jan en alleman hoeft te geven (verkopen)

Een deurwaarder kan prima deze gegevens opvragen bij de KvK. Een rechter kan hier ook opdracht toe geven. Je kan zelfs een procedure bedenken dat je via de KvK berichtgeving kan sturen naar de partij.
Ik ben het er niet mee eens, als je publiekelijk iets wilt verkopen of je dienst aanbieden, is het wel zo fijn om ergens achterhaald te kunnen worden zonder anoniem te blijven. Wel zo handig bij bijvoorbeeld oplichting om toch ergens aan te kunnen kloppen, of indien gewenst een baksteen door een raam te gooien.
Het moet met name oplichters niet te makkelijk worden maakt om anoniem bezig te zijn, zeker als je makkelijk via een bol.com plaza of een amazon plaza iets kan verkopen (oplichten) zonder te traceren te zijn.
Het een sluit het andere natuurlijk niet uit. Bij oplichting gewoon aangifte bij de politie doen, die bij de adresgegevens van de verdachte mag komen. Ik zie niet helemaal in waar in deze het nodig is voor de kvk om de gegevens van alle onschuldige ondernemers door te verkopen, daarbovenop aan partijen die heel andere zaken met die gegevens doen dan oplichters opsporen.

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 18:20]

Ik snap en begrijp het, maar heb je wel eens zelf aangifte gedaan wegens oplichting én als je dat gedaan hebt, ooit wel eens iets terug gezien? Hier helaas ook wederom slechte ervaring mee.
Die baksteen is zo'n slechte oplossing niet ;-)

Ik vind persoonlijk ook vreemd waarom je de gegevens niet zou mogen inzien, dit bestaat al tig jaar zo, waarom in eens anders? Zoals @Frame164 hieronder ook al aangeeft, het is soms handig om te zien met wie je zaken doet.
Bij zakelijke conflicten is het de bedoeling dat je dat eerst onderling regelt en als de politie niet kan (of gaat) helpen je hoe dan ook zelf actie kan ondernemen zonder dat het je een dure advocaat of deurwaarder kost.

Daarbij is een deel van het probleem dat het om ondernemers gaat die er zelf voor kiezen werk en privé niet te scheiden. Het is niet zomaar redelijk de prijs daarvan maar bij anderen te leggen als we wettelijk juist niet voor niets gekozen hebben dat als je de voordelen wil hebben van handelen je dus ook zelf moet investeren en je een goed adres voor contact moet hebben. Een prive adres was dus al niet zomaar redelijk om te gaan en blijven gebruiken.
Precies dat. Ik snap de problemen van de ondernemers, maar als potentiële klant wil je ook onafhankelijk kunnen zien met wie je zaken wilt gaan doen. Hier gaat ongetwijfeld misbruik van gemaakt worden.
Das een goed punt. Sterker; dit is ook wat de KvK zelf aanhaalt in hun communicatie - dat zij niet anders kunnen dan het verkopen, omdat ze dit van de overheid moeten doen voor de rechtszekerheid bij ondernemen.

Het wordt alleen wel discutabel of dit verhaal nog klopt als je ondernemersgegevens in bulk kan kopen; https://www.kvk.nl/produc...nbestand/adressenbestand/
Dat kan tegen betaling toch en je je even identificeert met digid. Of is dat geschrapt ?
En grootschalig opkopen van data mag gelukkig niet meer.

En bij oplichting kun je aangifte doen en kan de politie dit wel opvragen.
Terecht dat privé gegevens niet meer inzichtelijk zijn. Als je ondernemer wordt, betekent dit niet direct dat je voor héél Nederland met de billen bloot moet?! Dat het inzichtelijk is voor bepaalde instanties vind ik begrijpelijk, maar waarom voor iedereen? Dit heeft veel te lang geduurd en wat mij betreft mag er ook met terugwerkende kracht eea verhaald gaan worden. Er zijn mensen die echt veel schade hebben geleden doordat ze thuis opgezocht zijn. En wat te denken van klanten die je bent misgelopen, omdat er eerst even is gekeken op KvK om te zien waar je woont? Reken maar dat er veelal Google Maps wordt geraadpleegd om te kijken waar iemand woont, welke buurt, eventueel afkomst etc en dat hier uiteindelijk een keus op wordt gemaakt. Nogmaals, belachelijk dat het zolang heeft geduurd ondanks dat het al jaren wordt gezegd.

[Reactie gewijzigd door Redondo1982 op 22 juli 2024 18:20]

Als je ondernemer wordt, betekent dit niet direct dat je voor héél Nederland met de billen bloot moet?!
Aan de andere kant, als je als ondernemer deelneemt in het economische verkeer waarom zou je dat anoniem mogen doen?
Niet iedereen heeft een winkel en verkoopt dingen. Ik heb het idee dat veel mensen denken dat het om kleine webshops gaat die zeuren hier over.

Als je diensten levert mag dat van mij best anoniem. Dat je adres wel zichtbaar is voor instanties is helemaal prima en verstandig.
Ook als je diensten levert wil je als klant toch weten met wie je in zee gaat. Een adres op briefpapier of emailsignature zegt niet zoveel.
En dat doe je op basis van waar het bedrijf gevestigd is/iemand woont? Ik niet in ieder geval. Ik doe dat op basis van trusted reviews, aanbevelingen en gesprekken met die gene.
Mijn klanten waar ik echt het gesprek mee aan ga krijgen gewoon de adres-gegevens.
De spammers e.d. kunnen ophoepelen.
De gemiddelde consument gaat niet steeds 12 euro betalen om de gegevens in te zien van een willekeurige webshop. Als iets ze niet aan staat op de website dan klikken ze op een andere webshop.

De mensen die je opzoeken zijn dus meestal slechte zakenpartners, afnemers, leveranciers waarmee je gestopt bent (voor wat voor redenen dan ook) en compleet gestoord zijn. Die zullen altijd wel bij je gegevens kunnen desnoods starten ze een rechtszaak, namen ze een advocaat en gebruiken ze de deurwaarder.

Als iemand met een beetje geld je wilt opzoeken dan zijn er dus heel veel manieren om dat te doen helaas. Als je echt anoniem wilt zijn dan heb je dus twee huizen nodig of je registreert niks op je privé adres en hebt een aparte kantoor voor alle zakelijke dingen.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 22 juli 2024 18:20]

Het kan ook zo zijn dat mensen alles tot op de bodem uitzoeken voordat ze zaken doen. Dat is helemaal niet zo gek, dat doe ik ook. Alleen door een thuisadres kan iemand afknappen en dat kost je gewoon omzet, wat zeker in het begin je enorm kan helpen om verder te komen. Het is naïef om te denken dat het niet zo gaat. Maakt dat de ander gelijk slecht? Ik vind van niet, maar gewoon argwanend.
Inderdaad, zo was ik ook toen ik een korte periode ZZP-er was. Ondernemen is echt niet zo makkelijk als men denkt, in het begin is het continue overleven en dealen met lastige klanten. Ik wil dan ook nooit meer ondernemer zijn, was al veel tijd kwijt aan administratie en overleggen, uiteindelijk was ik maar 1/3 tijd kwijt aan het echte leuke werk.
Het wordt dus mogelijk om het af te schermen, maar of je dan wel even als ZZP'er verplicht 300 euro per jaar wil aftikken voor een postbus. Echt een schande en ongelofelijk dat de handelswijze van de KvK niet per direct verboden wordt.
Die 280 Euro kun je wel weer aftrekken van de belasting! /sarcasm
..en dan nog steeds kost het behoorlijk wat geld om de dubieuze handel van de KVK te voorkomen..
Mwah 280 per jaar, waarvan de helft ook nog "ten koste" van je IB gaat voor een beetje ondernemer.
Ik lig er niet wakker van.

Als vergelijk: Een ZZP'er in de IT haalt makkelijk 600 euro per dag aan omzet binnen.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 18:20]

het gaat ook niet om het geld, maar om het principe natuurlijk.
De 'ZZPers' in koeriersdiensten en voedselbezorging een stuk minder volgens mij
Per wanneer wordt het afgeschermd dan? Dat staat nergens..
Na 2023 als de verkiezingen geweest zijn :+
Minister Adriaansens erkent dat het afschermen van het Handelsregister de Kamer van Koophandel veel geld gaat kosten. Een belangrijk deel van de inkomsten van de KvK komt uit de commerciële verkoop van data.
WTF! Misschien bij iedereen al bekend, maar hier schrik ik toch wel van. Alsof de belastingdienst je data gaat verkopen.

En waarom in de toekomst? Gewoon morgen, klaar. Het is en blijft bizar dat je gegevens zo op straat liggen. Er zijn genoeg banen waar je niet mee te koop wilt lopen.
Als je een uittreksel, jaarrekeningen of andere informatie van (bijv. een klant/leverancier) wilt inzien voordat je zaken gaat doen; overal moet je voor betalen. Zijn meestal bedragen onder een tientje, maar betalen zul je.
Het blijft toch absurd. Je wordt al jaren verplicht om je in te schrijven bij deze commerciele instantie die je gewoon je gegevens verkoopt.
Anoniem: 1533372 @mhnl197930 juni 2022 13:11
Ik voel me echt niet verplicht in te schrijven, hoor.

Het is dan ook geen overheidsinstantie maar een privaat bedrijf, gezien hun gang van zaken.
Je bent wettelijk verplicht als je een regelmatige economische activiteit voert. De kvk geeft dit dan weer door aan de belastingdienst die je een btw nummer toekent
Anoniem: 1533372 @aadje931 juli 2022 08:43
Dus als ik zelf dat btw nummer aanvraag, dan hoef ik toch niet met kvk te dealen?

En als ik dan toch een kvk nodig heb,
swipe ik meteen even de medewerkersdatabase mee.
Die zal namenlijk ook wel goed geld opleveren. :)
In dat geval moet een ondernemer wel een postbus opgeven. Dat kost ongeveer 280 euro per jaar.
Moet ik de KvK 280 euro betalen voor het recht om een postbus op te geven, of zijn dit gewoon (ongeveer) de kosten van een postbus per jaar?

[Reactie gewijzigd door MrWouterNL op 22 juli 2024 18:20]

Dat zijn de kosten voor een postbus..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.