WhatsApp, Instagram en Facebook komen weer online na storing - update 5

Chatdienst WhatsApp en sociale netwerken Facebook en Instagram komen langzaam maar zeker weer online na een grote storing. Daardoor konden gebruikers urenlang geen verbinding maken met deze diensten.

Gebruikers meldden vanaf ongeveer 17.40 uur op sociale media dat de verschillende diensten, die allemaal eigendom zijn van moederbedrijf Facebook, niet bereikbaar waren. Gebruikers konden geen verbinding maken met WhatsApp, en de websites van Facebook en Instagram waren onbereikbaar. Ook de apps van die sociale media konden niet ververst worden. Facebook Messenger was evenmin bruikbaar.

Op de website allestoringen.nl kwamen duizenden meldingen binnen voor WhatsApp, Instagram en Facebook. Het bedrijf heeft zelf nog niet gereageerd op de storing en de oorzaak daarvan.

Update, 18.28 uur: WhatsApp bevestigt inmiddels op Twitter dat het bedrijf zich bewust is van de storing, maar gaat niet in op de oorzaak hiervan. Zoals verschillende tweakers al opmerkten in de reacties, lijkt het om een DNS-probleem te gaan. WhatsApp meldt dat het werkt aan een oplossing en geeft aan dat het gebruikers op de hoogte blijft houden. Het bedrijf spreekt geen verwachtingen uit over wanneer de storing is verholpen. Met dank aan AnonymousWP.

Update 2, 20.35 uur: Cloudflare-svp Dane Knecht en -cto John Graham-Cumming merken op Twitter op dat alle bgp-routes van Facebook zijn verdwenen van het internet. Dit border gateway protocol wordt gebruikt om data te routeren over het internet, waarbij het protocol de verschillende mogelijke routes opzoekt en de beste route bepaalt. Een Reddit-gebruiker die zegt bij Facebook te werken, claimde eerder vanavond in een inmiddels verwijderd bericht dat de bgp-routers van het bedrijf offline zijn. De Redditor meldt daarbij dat dit 'waarschijnlijk' is veroorzaakt door een configuratieverandering die kort voor de storingen werd doorgevoerd.

Update 3, 23.14 uur: The New York Times schrijft op basis van een intern Facebook-memo dat het bedrijf 'een klein team van medewerkers' naar het datacenter van Facebook in Santa Clara, Californië heeft gestuurd om een 'handmatige reset' van de servers van het bedrijf uit te voeren. Volgens het Amerikaanse dagblad zijn niet alleen de eerdergenoemde diensten, maar ook de interne systemen van het bedrijf getroffen, waaronder de communicatiesystemen van het bedrijf. Medewerkers die op kantoor werken, kunnen volgens de NYT ook de gebouwen van het bedrijf niet in omdat hun toegangspasjes momenteel niet werken. Anonieme medewerkers van Facebook melden aan het dagblad dat het 'onwaarschijnlijk' is dat het om een cyberaanval gaat.

Update 4, 23.30 uur: Er verschijnt langzaam weer bga-activiteit van Facebook, merkt ook Cloudflare-cto Graham-Cumming op op Twitter. Mogelijk is dat een signaal dat ze binnenkort weer online komen, schrijft de topman. De statuspagina van Facebook doet het inmiddels ook weer; door de storing was die pagina eerder ook uit de lucht. De overige Facebook-diensten werken het op het moment van schrijven nog niet. Met dank aan J0kerNL.

Update 5, 23.50: Het einde van de storing lijkt in zicht. Het is inmiddels weer mogelijk om WhatsApp-berichten te versturen, zo heeft Tweakers bevestigd. Ook de Instagram- en Facebook-websites zijn bij vlagen bereikbaar, hoewel deze nog wel traag zijn en nog niet volledig functioneren. Op de statuspagina van Facebook wordt momenteel nog vermeld dat de diensten van het bedrijf offline zijn. Het artikel is hierop aangepast.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

04-10-2021 • 17:58

818 Linkedin

Lees meer

Reacties (818)

Wijzig sortering
Issue lijkt DNS gerelateerd. Zowel facebook.com als whatsapp.com resolven niet. Instagram.com wel, maar als de backend verwijst naar Facebook is die ook weg.
Het wordt vanzelf een DNS probleem, als een paar miljard devices vragen waar Facebook, Whatsapp is.
Zo ook getweet door de CTO van Cloudflare:
https://twitter.com/jgrahamc/status/1445066136547217413

Overigens lijkt de root cause te liggen dat de BGP peer routers down zijn bij Facebook, mogelijk door een misconfiguratie.
Simpel gezegd weten ISP's nu niet meer waar ze heen moeten om een internet-gebruiker naar diensten van Facebook te leiden.

[Reactie gewijzigd door jesse! op 4 oktober 2021 21:17]

@jesse! Wat ik wel afvraag, is hoe dit een wereldwijd probleem is. Facebook heeft DC's in meerdere continenten, en op welke locatie lijkt mij ook BGP routers staan.
Tenzij ze deze allemaal tegelijk dezelfde fout hebben door dezelfde configuratie update lijkt het mij frapant dat dit allemaal tegelijk down is.
Facebook maakt maar van 1 AS nummer.
Ook goed hier te zien dat er niks meer wordt geannounced: https://stat.ripe.net/wid...#w.resource=129.134.30.12
Toch straf: lijkt zowel op ipv4 en IPv6 te zijn...
En zo lang, en config fout hadden ze intussen kunnen corrigeren.
Misschien houden ze het momenteel bewust down?
Om het gecontroleerd terug te activeren...

[Reactie gewijzigd door xjs678qr op 4 oktober 2021 21:41]

Volgens een Reddit user die ook weer zijn posts + account verwijderd heeft is dat niet zo eenvoudig omdat Facebook team ook geen remote access meer heeft tot deze router.
Dus nu moeten ze fysiek op deze router inloggen en het gaan fixen. Maar de personen met fysieke toegang tot deze router hebben geen verstand van wat er gefixt moet worden.
De engineers die weten hoe dit te fixen, doen dit normaliter remote. En hebben dus geen fysieke toegang tot deze router.
Dus die twee partijen moeten nu bij elkaar komen afaik en het gaan fixen.

Ik ben zelf zeer benieuwd naar een incident report, of een technical blog post hierover :D
Sterker nog, door de outage kunnen ze dus ook de deuren van het datacenter niet in omdat de badges niet werken.

Jep, Facebook moet in zijn eigen DC's gaan inbreken om de racks uit en weer aan te gaan zetten. ;)
Facebook is zelfbewust geworden en heeft nu haar makers buiten gesloten.
Stond daar toevallig ook ene John Connor op de loonlijst? ;)
Haha ... Skynet is live
Het zou wat zijn… Welkom by SkyNet.
Nergens staat dat ze het datacenter niet inkomen. Er staat dat ze het kantoor niet inkomen. Groot verschil.
Integendeel. Buiten een faciliteit gesloten worden is exact hetzelfde, ongeacht wat er binnen staat. Skynet oefening? 😎
Zit hier een soort onbemand hotel in de straat waar toeristen met hun telefoon naar binnen moeten. Heb al eens iemand geholpen even op te laden omdat ie er niet in kon vanwege een lege telefoon. Maar het systeem werkt met je facebook account. Staat nu een mannetje of 5 voor de deur te wachten...
Zie je wel dat Facebook privacy serieus neemt. Als ze zelf al niet aan onze gegevens kunnen... ;)
Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Om een computer op locatie te krijgen die online te zetten. Deze over te laten nemen door de personen met kennis op afstand en hardware matige een verbinden te laten leggen met de router desnoods met een com kabel in console modus. Ik vind het wel frappant dat ze hier juist geen backup systeem hebben opgezet. Of geen goede risico analyse voor hebben toegepast vantevoren ... dat het misschien wel belangrijk was om dit misschien wel op locatie uit te laten voeren ipv online . Maar ja wie zijn wij?
Ik vermoed dat ze heel veel geautomatiseerd hebben. Dus dan is ineens iets handmatig doen, niet te doen: ze missen de kennis om dat te doen, en het is veel werk.
Lijkt een soort van postapocalyptische / dystopische wereld scenario waar de mensheid leeft met lang geleden verloren gegaande maar nog werkende technologie die hun leven mogelijk maakt. En dan valt de techniek weg…
De "principle of least privilige" praktijken bij grote bedrijven zijn vaak ondoorgrondelijk. Reken maar dat Facebook de hele supply chain heeft dichtgetimmerd, dus het kan zomaar zijn dat er 5 man van over de halve wereldbol "samen moeten komen" om dit voor elkaar te krijgen.
Wie zegt me niet dat zelfs niet meer kunnen inloggen op hun of het account op die server. Het zal wel lijken op iets van Amazon of Azure.
Misschien gebruiken ze wel een interne password manager en kan niemand meer bij zijn wachtwoorden 8)7
BGP is net weer online.
Hoezo maar 1 AS?

host C.NS.FACEBOOK.COM
C.NS.FACEBOOK.COM has address 185.89.218.12

inetnum: 185.89.216.0 - 185.89.219.255
org: ORG-OML5-RIPE
mnt-by: facebook-neteng

% Abuse contact for '185.89.216.0 - 185.89.219.255' is 'domain@fb.com'


https://stat.ripe.net/wid....89.218.12&w.hidden_rrcs=
Config naar meerdere devices tegelijkertijd pushen is redelijk normaal hoor.
Als je het goed doet, doe je een eerste commit welke geladen wordt. Geef je deze niet binnen x minuten akkoord, dan doet het systeem een rollback naar de vorige actieve config. Lijkt hier toch wat serieuzer niet goed te gaan (zoals wellicht het ontwerp).
Volgens de eerder genoemde Reddit comments van een Facebook engineer zijn deze changes uitgerold via een webinterface (welke naderhand natuurlijk ook niet meer te bereiken was). Wat de echte oorzaak daarvan is is natuurlijk gissen, en ik weet ook niet in hoeverre Facebook open is in hun RFO.

Dat een commit confirm gebruiken een goed idee is kijkt mij vanzelfsprekend, maar ik kan mij niet voorstellen dat ze dat bij Facebook niet doen.

Maar goed, dit wijkt best ver af van de originele reactie waar ik op reageerde.
YouTube en mijn LG tv werken ook niet. Zenderinformatie XS4ALL setupbox idem. Deze storing lijkt groter te worden of domweg toeval?

Edit: voeg Netflix maar toe aan de lijst hier thuis.

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 4 oktober 2021 19:35]

Had hier ook geklapper met DNS rond 19:00.
Best lastig als je een alternatieve DNS zoekt en je deze niet op kan zoeken...

Heb nu een tekstbestandje gemaakt met de ip adressen van OpenDNS en Adguard DNS servers.
Die van Google weet ik uit mijn hoofd, maar die klapperden ook.

https://www.opendns.com/setupguide/
https://adguard.com/nl/adguard-dns/overview.html
Google: 8.8.8.8 / 8.8.4.4
Je hebt ook nog 1.1.1.1 / 1.0.0.1 (Cloudflare) en 9.9.9.9 (CloudNine) welke ook makkelijk te onthouden zijn, en een goed alternatief op Google zijn.
Dan zou ik nog altijd 1.1.1.2 prefereren boven 1.1.1.1
1.1.1.2 heeft ook malware blocking.
Ah kijk. Dat is handig info om te weten. Thanks.
Thanks.
Toegevoegd aan mijn DNS tekstbestandje.
Even nitpicken: het is Quad9, niet CloudNine.
De crux is dat ik een piHole draai, wanneer resolven niet lukt zou hij naar de backup moeten switchen. Blijkbaar heb ik ook nog wat werk te doen! :)
Ja Unbound inrichten :P
Tot nu toe geen problemen met DNS gehad ...
Ik gebruik 8.8.8.8, 8.8.4.4, 1.1.1.1 en 1.0.0.1 ... (Google en Cloudflare/APNIC)
Is dit niet gewoon omdat verzoeken naar Facebook-diensten ervoor zorgen dat DNS-servers helemaal gehamerd worden?
En zowat elke site heeft wel een koekje of pixel van FB op de site staan. Waardoor ook het bezoeken van een willekeurige andere site een FB lookup genereert.
Facebook engineers hebben blijkbaar hun name servers 'null-routed' waarna er gigantisch veel problemen ontstonden bij verschillende services.

https://twitter.com/ay_me.../1445105673327587342?s=19
Als je de apps aan Facebook gekoppeld hebt voor inloggen, is het niet raar dat die apps ook stijgeren, inderdaad. Ze zijn dan immers afhankelijk van logininformatie van Facebook.
We are under attack!!! O-) :9
Alle records zijn nu pleite, nu ook de NS records. Eerder resolven die nog wel :Y) Grote yikes!
Als alles plat gaat, resolved uiteindelijk niets meer natuurlijk tot het terugkomt. :P
Zit jij er niet stiekem achter met die username? :+
Nope, whitehat hier! ;) De nick komt ook voort uit een responsible disclosure actie destijds (jaren geleden) met netjes een ruime wachttijd voor publicatie. :P
Mijn dns.adguard.com doet ook helemaal niks meer. Is dit gerelateerd aan dit probleem?
Ja, volgens hun https://status.adguard.com/ pagina in ieder geval wel. Alle Facebook apps op de achtergrond hameren naar Facebook.com.
Aha top, het was anders al wel erg toevallig geweest.

Dan maar even rustig afwachten en tijdelijk de DNS verwijzing uitzetten op mijn mobiel!
Dit viel mij ook op.
Vond het wel frappant dat deze service 'down" ging door het FB euvel.
Maar blijkbaar dus doordat hun servers nu te veel load kregen.
Zou dit veroorzaakt kunnen zijn door een hackersgroepering die in actie is gekomen n.a.v. dit nieuwsbericht: https://youtu.be/_Lx5VmAdZSI

Wel een mooie manier om eindelijk af te kicken van Facebook, WhatsApp en Instagram. :) En zodra de platformen weer beschikbaar zijn, alles opzeggen. Ongekend hoeveel schade deze platformen opleveren. Zie hiervoor de film hierboven.

[Reactie gewijzigd door NokiaFan op 4 oktober 2021 20:54]

Gelukkig zijn pornhub en chaturbate nog wel online :P
Het kan aan mij liggen hoor maar alles op het net lijkt ineens een stukje sneller te gaan / te reageren. Sommige dingen lijken bijna instant te gaan ipv met een soort vertraging...
Al die tracking pixels gaan natuurlijk ook de fout in als ze naar FB terug willen bellen.
Nu je het zegt!
Alles is echt instant, ook redirect paginas die normaal 3 sec duren, nu pats boem gelijk op mn beeldscherm.
Ik dacht al ... Facebook en Insta offline ... over 9 maanden een geboortegolf.
Mijn telegram pingelt continu van allemaal mensen die dat nu geïnstalleerd hebben.
Zelfde hier, Telegram is ook enorm traag nu. Wel goede zaak dit misschien zorgt het voor een shift.
Vorige keren dat WhatsApp er uit lag hoopte ik hier ook op. Toen gingen meerdere mensen over op Telegram, maar zodra WhatsApp het weer doet gaat iedereen terug. We zijn toch gewoontedieren :X :X :X
En nu kan Telegram alle load niet aan…
Signal werkt (vooralsnog) prima
Nou m'n vriendin is eindelijk over, maar die komt nu niet in m'n contact personen terug... Ik gok dat de load daar ook heel hoog is...
Dat had ik ook met mijn moeder. Normaal krijg ik te zien dat iemand nu ook Telegram gebruikt maar mooi niks!
Ik ben ook benieuwd of er ook een dip zit in het aantal verkeersongelukken.
Gelukkig zijn pornhub
Alsof instagram onder doet qua content.....
moest je nu onlyfans gezegd hebben :P
websites om de dode momenten op het werk mee op te vullen.
Het lijkt iets in de routing te zijn. Iets in de BGP naar mijn gevoel...
Zover ik zo vanaf mijn telefoon kan zien neig ik ook maar een BGP-probleem. Dat DNS dan ook uitvalt is ergens logisch, al vind ik het apart als blijkt dat ze dat niet redundant hebben uitgevoerd mede via een derde partij als Akamai of CloudFlare. Voor DNS is dat wel zo prettig, al maakt het uiteindelijk geen reet uit dat DNS plat ligt als je hele serverpark van de grid aflazert door een BGP-fout natuurlijk :+
Interessante observatie van één van de Redditors:
This has been the theory floating around our office: if someone did have the balls to delete the DNS Zone records during the 60 Minutes interview last night, it would take about 12 or so hours to propagate which is right around when it went down globally. If that is the case, I doubt they would ever confirm it though.
Dus áls het te maken had met de onthullingen van een klokkenluider van gisteren, kan dit best nog wel eens een "gouden handdruk" geweest zijn van iemand die wist waar ie mee bezig was.

Als het puur en alleen een BGP-snafu is dan zou je verwachten dat er op zijn minst nog iets van een fallback is waardoor ze nog toegang kunnen krijgen tot hun bakken, of zelfs een automatisch recovery-script dat triggert op het moment dat de servers zelf in de smiezen hebben dat ze niet meer het internet op kunnen.
BGP lijkt gewoon te werken.. wel erg weinig prefixes atm (30)

#sh ip bgp sum | i 32934
80.249.209.115 32934 ESTAB 19d16h52m 30 0
80.249.209.164 32934 ESTAB 3d16h17m 30 0
80.249.212.174 32934 ESTAB 24d17h29m 30 0
80.249.212.175 32934 ESTAB 11d17h 4m 30 0
185.1.95.143 32934 ESTAB 19d16h52m 30
185.1.95.144 32934 ESTAB 24d17h29m 30

BGP lijkt verder te werken. Lijkt een interne issue met de ip routes van de DNS

5 323 ms 106 ms * br01.ams1.tfbnw.net [80.249.209.115]
6 * * * Request timed out.
7 83 ms 35 ms 51 ms 157.240.34.204
8 137 ms 56 ms 60 ms 31.13.25.216
9 24 ms 37 ms 45 ms 129.134.53.167
10 * * * Request timed out.
11

[Reactie gewijzigd door hulseman op 4 oktober 2021 21:08]

Interessante theorie, alleen is die 12 uur TTL/propagation time compleet uit de lucht gegrepen :P Als devices of providers eerder hun caches leegknikkeren krijg je al gezeik, daarnaast pikt monitoring dat op en tenslotte veroorzaakt het verwijderen van DNS-records geen problemen met BGP-advertising. :) Ik dénk dus niet dat iemand express DNS-records heeft verwijderd; het DNS-probleem is een gevolg van de oorzaak: BGP. Uiteraard kan de fuck-up met BGP alsnog expres gedaan zijn, daar niet van. Maar zie niet in wat ze hier dan mee zouden winnen? Ik mis de clou denk ik waarom een outage FB zou helpen :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 4 oktober 2021 21:22]

Maar zie niet in wat ze hier dan mee zouden winnen? Ik mis de clou denk ik waarom een outage FB zou helpen :P
Tja, in zo'n geval gaat het misschien niet om "winnen" maar gewoon om een werknemer die het niet eens was met de bedrijfsethiek, de bom laat vallen dat FB misschien deels verantwoordelijk was voor de rellen bij het Capitool, en daarna als wraakactie de boel laat crashen.

Als je in die Reddit-thread leest dat ze blijkbaar zelfs in hun eigen datacenters moeten inbreken omdat de deuren het niet doen dan vind ik dat toch wel opvallen. Je zou verwachten, dat als er per ongeluk een BGP-advertising tits-up gaat, dat dat snel genoeg wordt opgepikt en er op zijn minst iéts van een failsafe mechanisme is waardoor de boel weer te repareren valt, al is het maar door elfendertig hoepels en VPNs.

Daar nog los van dat je verwacht dat zo'n configuratie toch door één of andere sanity check gaat voordat ie wordt doorgezet, zodat niet één of andere kwaadwillende grapjurk ergens een nullrouting in kan duwen die overal op wordt doorgekopieerd. Maar misschien is dat iets te naïef gedacht. ;)
Waar mensen werken worden fouten gemaakt. ;)

Buiten een menselijke fout, kan het ook een corruptie zijn of device fail. Opzettelijk zou het niet geweest zijn, denk dat diegene die er verantwoordelijk voor is zich er erg klote van voelt.

ik begin al te trillen en mij enorm schuldig te voelen als een van de klant sites eruit gaat door mijn fout, laat staan als je voor iets als FB verantwoordelijk bent. Bijna alles is er met verbonden en je ziet maar wat er gebeurt als diensten als WA er ook uitgaan.. Ik mis niet veel, maar merk wel de gevolgen helaas (trage DNS, crashende apps, etc. - wel overdreven gezegd).
Waar mensen werken worden fouten gemaakt. ;)

Buiten een menselijke fout, kan het ook een corruptie zijn of device fail. Opzettelijk zou het niet geweest zijn, denk dat diegene die er verantwoordelijk voor is zich er erg klote van voelt.
Niet iedereen heeft natuurlijk hetzelfde gevoel voor ethiek. Vooral niet iemand die bijvoorbeeld de dag ervoor ook al de klokkenluider heeft uitgehangen over de Capitool-rellen, en daarna als werknemer met een appeltje te schillen met Facebook ze nog even een flinke trap na wil geven bijvoorbeeld.

Wat op zich een prima actie is voor een stereotiepe grayhat, iemand die niet alleen het enorme beveiligingsgat aan het licht wil brengen waar ze nu tegen aan lopen (namelijk geen énkele out-of-band management methode dus ze zijn compleet buiten gesloten) en tegelijkertijd zijn eigen wraakgevoelens wil bevredigen.

Als er wél een beheersmethode was die ze om hun eigen netwerk heen konden benutten, dan zou het betekenen dat die óók om de één of andere reden down is gegaan, wat al helemaal doet vermoeden dat er sabotage in het spel is.
Ik weet het niet, daarvoor lijken me simpelere dingen mogelijk. Er zijn al diverse data lekken geweest door menselijk handelen of dingen 'vergeten' te implementeren bij FB, dat ik bewust een beetje vergezocht vind.

Tuurlijk het kan uit wraak, maar DNS en netwerken in het algemeen zijn gewoonweg niet zo eenvoudig. FB zou dit beter/goed op orde moeten hebben, maar dan nog kunnen storingen er altijd zijn.
Ik heb het niet over de eigenaar, maar over de netwerkbeheerder(s).
Lijkt mij sterk dat iemand zin heeft om aansprakelijk gehouden te worden voor alle downtime door een moedwillige handeling. Naast dat Whatsapp slopen dat doel voorbij zou schieten - dat veroorzaakt voor ontzettend veel mensen problemen omdat het sms praktisch vervangen heeft.
De ranges waar hun DNS servers op draaien lijkt idd naar een BGP probleem te gaan pings lopen dood en als je een bgp search doet dan zie je dat bepaalde ranges in de afgelopen dagen verandert zijn. en laat dat nou net de ranges zijn van de dns servers... ... Als ze alles onder hun AS hebben staan en ze maken daar een fuckup dan gaat alles plat idd.
Aanvullend op uw reactie, dezelfde issues zijn zowel voor de smartphone als voor de desktop versie vanuit Noord-Amerika.

Dit zou betekenen dat het DNS/BGP probleem in iedergeval meerdere continenten betreft.

Update: 5 okt. rond 02:55 Nederlandse tijd werkt Whats app weer in Noord Amerika (oostkust)

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 5 oktober 2021 00:59]

hun DNS servers :
A.NS.FACEBOOK.COM staat op 129.134.30.12
B.NS.FACEBOOK.COM staat op 129.134.31.12
C.NS.FACEBOOK.COM en D.NS.FACEBOOK.COM resolven helemaal niet meer

Deze twee ranges staan in de withdrawn lijst. Vervolgens announcen ze nu de 129.134.0.0 als een /17 terwijl deze voorheen geannounced werd als losse /24 ranges, Ik kom ook dingen tegen als je zoekt dat deze voorheen als een /16 geannounced werd.

Lijkt dan hier ook op een typische fout in het beheer...

[Reactie gewijzigd door adam76 op 4 oktober 2021 19:02]

Volgens de CTO van CloudFlare hebben ze kort ervoor meerdere route updates gedaan waardoor de routes verwijderd zijn.

https://twitter.com/jgrahamc/status/1445065270272434176

En doordat Cloudflare een van de drukst bezochte DNS servers draait krijgen die nu een piek te verwerken omdat niemand meer facebook.com kan resolven (en dit dus blijven doen)
Zal dus nog wel ff duren.. een BGP update kan echt killing zijn,. Heb het zelf aan de lijve ondervonden...
Waar moet ik dit precies mee vergelijken en wat maakt deze zo cruciaal? Is het niet gebruikelijke eerst records toe te voegen en dan pas deze te verwijderen? Als ik het goed begrijp is het hier in het geheel vervangen.

Ben totaal geen DNS kenner (buiten de A/C-name stuff), van de rest blijf ik liever af.
probleem wat ik zie is dat steeds meer mensen IP netwerken steeds minder gaan begrijpen door object layer en cloud networking.
Dat is ook zo. Als je in de jaren 90 bezig ben geweest met internet dan weet je wel hoe het werkt. maar veel mensen die "net komen kijken" die hebben die prachtige maar ook zéér leerzame tijd gemist..
Idd, ik kan me nog de netwerk lessen op de HIO herinneren dat we diverse netwerk protocollen theoretisch moesten "naspelen" met foute packets etc... Leek overdreven maar je snapte later wel waarom bijvoorbeeld een packetloss van 10% al bijna desastreus voor een netwerk kan zijn...
Hoe doe je een BGP search? 8)7
https://www.cidr-report.o...-report?as=11917&view=2.0

Daar zaten alle whatsapp DNS servers in:
Name Server: A.NS.WHATSAPP.NET
Name Server: B.NS.WHATSAPP.NET
Name Server: C.NS.WHATSAPP.NET
Name Server: D.NS.WHATSAPP.NET

Alleen bij facebook lijkt het weer een ander probleem, daar zie ik 129.134.0.0/17 wel in BGP maar ze lijken gewoon niet te reageren op DNS requests. Misschien omdat de routing ergens anders heen gaan, wat dit lijkt voorheen als aparte /24s naar BGP te gaan.

Ik denk dat iemand per ongeluk uitgaand alle /24s gefilterd heeft :+

[Reactie gewijzigd door xmenno op 4 oktober 2021 19:12]

Ik heb een MTR open staan naar beide ranges. En het is echt een routing of bgp probleem. Want ik zie via 2 verschillende routes hele andere adressen... Servers antwoorden niet op DNS requests als ze niet aan het internet meer aangesloten zijn met de juiste routes :+

Via de speedIX kom ik niet verder dan : 157.240.34.176
Via KPN kom ik niet verder dan : 129.134.52.129

[Reactie gewijzigd door adam76 op 4 oktober 2021 19:09]

Mja de 129.134.31.0/24 is withdrawn en de /17 is misschien gewoon een null0 route en weet verder ook niet waar het verkeer heen moet. Of komt nu ergens op de verkeerde locatie uit, niet in het juiste anycast netwerk.
Al met al. Er zit iemand goed te slapen bij facebook :+
Het schijnt op Reddit dat ze zelf dus ook niet meer in de peering routers kunnen komen om het te fixen...
https://www.reddit.com/r/...facebook_is_down/hfda42z/
Echt weer een duidelijk voorbeeld dat zo een groot bedrijf hun dingen ook niet op orde heeft en dat dit niet alleen maar geisoleerd is tot kleinere bedrijven... Ik ga lekker koffie drinken in afwachting van wie deze rommel gaat oplossen. Zal wel weer een leuk tweakers artikel worden morgen.
Mja hun dingen niet op orde zou ik ook weer niet zeggen.

Soms raakt de poep gewoon de ventilator om het maar op zijn Amerikaans te zeggen :) Daar kan je lessen uit leren. Overigens kunnen BGP problemen ook door derde partijen veroorzaakt worden.

Ik ben geen fan van Facebook op privacygebied maar als ze hun zaakjes niet technisch op orde hadden dan waren er veel vaker problemen.

Het segmenteren van rollen zoals in de reddit post wordt aangekaart is ook gewoon een ding tegenwoordig. RBAC (Role-Based Access Control). Met andere woorden niet meer toegang dan je zou moeten hebben voor je functie. Is een belangrijk security ding. Er zal ongetwijfeld organisatorisch wat moeten worden gestroomlijnd maar je wil ook niet dat als een hacker het wachtwoord van 1 netwerk admin bemachtigt (+MFA) dat hij je hele netwerk plat kan gooien. Dus dit is deels gewoon 'works as designed'.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 oktober 2021 20:18]

Raar. De bewuste post (en de gebruiker) zijn ondertussen verwijderd. Te pijnlijk voor Facebook?
Denk gevalletje het nieuws is er uit dus nu m’n sporen uitwissen voor ik een vuist in m’n hol krijg met de NDA-boete er aan vastgeniet…
:D
the people with physical access is separate from the people with knowledge of how to actually authenticate to the systems and people who know what to actually do, so there is now a logistical challenge with getting all that knowledge unified.
Tja, zulke segregatie van beveiliging zal ongetwijfeld meer waard zijn dat dit enkele scenario waar het net ff slecht uitkomt :P

[Reactie gewijzigd door Saven op 4 oktober 2021 20:16]

Die post is verwijderd ondertussen..
Nou, dat is echt wel een straffe aanname. Daar zitten gewoon goede mensen. Ik snap dat dit comment nu op een onhandig moment geplaatst is, net nu ze down zijn. Dat dan weer wel.
ook goede mensen maken fouten. dat is wat ik aangeef hier. niet per definitie een straffe aanname dat het een zooitje is... Maar dit komt dus ook gewoon bij de grootste voor !
Ok, ik las je reactie anders. Hoop dat de koffie gesmaakt heeft.
Kan dit null route ook automatisch zijn geactiveerd vanwege de vele dns verzoeken die niet geresolved konden worden? Zal zo een systeem dan automatisch null routen? Ofwel, iemand verwijderd alle ns records, andere dns servers vragen eindeloos domein op, null route word getriggerd als ddos bescherming?
Nee dat doe je dan intern met een meer specieke route maar daar zie je op internet geen routes van verdwijnen.
Dit is misschien wel de grootste menselijke fout in de geschiedenis van het internet, want hij blijkt heel lastig om weer te fixen en raakt vrijwel iedereen.
Kan dit null route ook automatisch zijn geactiveerd vanwege de vele dns verzoeken die niet geresolved konden worden? Zal zo een systeem dan automatisch null routen? Ofwel, iemand verwijderd alle ns records, andere dns servers vragen eindeloos domein op, null route word getriggerd als ddos bescherming?
Dan zal er op zijn minst iemand wel een boze melding van hebben gekregen die dan kan zeggen "Hee, dit is een false-positive, het mag er wel doorheen, maar mondjesmaat".
Lookinglass kun je BGP's zoeken

https://lg.he.net/
looking glass van HE is vreselijk traag altijd....
Goed artikel bedankt! Hoewel ik wel meer zou willen weten hoe dit technisch precies werkt. Hoe zier een BGP config eruit en wat voor soort hardware of software is hier voor nodig?
Je kan zelf er tot op zekere hoogte mee spellen. Installeer wat software routers en begin met wat ips naar elkaar te announcen....
Dank! weer wat geleerd vanavond.
Ik dacht dat het altijd de firewall was ...
Dat zijn de DNS admins die de fout proberen doorschuiven naar de firewall admins :+
Ik weet niet of het gerelateerd is, maar ook Wordfeud ligt eruit :|
Als je je daar hebt geregistreerd met Facebook zou dat kunnen.
Nee hoor, ik kijk wel uit!
Het kan ook gewoon toeval zijn natuurlijk
Ja en SolarEdge app doet het ook niet.

Hmm bij pvoutput komt er al sinds half 3 geen data meer door.

Vriend sinds kwart voor 3 niet. Dus geen provider probleem.

Voor SE toeval dus. Of een certificaatje verlopen van api :p?

Wordfeud miss API van Facebook? Ja ook ondanks dat je geen connectie ermee hebt.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 4 oktober 2021 18:52]

Pv output via Enphase nog wel iig.

Maar kan je nou serieus via FB je zonnepanelen account regelen? Zou ik persoonlijk niet zo handig vinden.

Zijn er ook storingen met de 3d brillen van FB?
Heb geen FB ;). Maar SolarEdge lag er dus al eerder uit :). Ergens tussen half 3 en 3 uur
Mijn laatste update van data naar de Solaredge app was om 14:45.
Data naar Domotics werd voor het laatst verstuurt om 14:36. Pff, wat een bende.
Weet je iig dat al je data ook mooi naar Facebook gaat. ;);)
SolarEdge ligt er vaak genoeg uit zonder FB issues :-p
De solaredge API lijkt inderdaad ook plat te liggen, bij mij vanaf 14:45.

edit:

Lets encrypt certificaat wat revoked is bij solaredge? ;)

[Reactie gewijzigd door Roger Beurskens op 4 oktober 2021 19:18]

Ai.. Zonneplan Monitoring werkt gelukkig nog gewoon. Dat is het voordeel van Nederlandse trots :D
https://twitter.com/whatsapp/status/1445060216161116168
"some". Elke gebruiker heeft er last van, lol.

CC: @AverageNL Misschien handig voor in het artikel.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 4 oktober 2021 18:31]

Inmiddels toegevoegd, thanks voor het melden! :)
Wie weet zitten er wel bij Facebook intern die geen BGP routering nodig hebben omdat het voor hen telt als direct aangesloten netwerk. Zijn die wel online nog, typisch je beheerders. Heerlijke spraakverwarring... bij ons doet ie het wel gewoon? :o
Ik ben ook een gebruiker, maar ik heb er geen “last” van
Een interne admin op Reddit zegt dat het dus waarschijnlijk om een BGP issue gaat. Ze hebben dus ook een logistiek probleem met de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.

https://www.reddit.com/r/...s/q181fv/comment/hfda42z/
Update 1440 UTC:

As many of you know, DNS for FB services has been affected and this is likely a symptom of the actual issue, and that's that BGP peering with Facebook peering routers has gone down, very likely due to a configuration change that went into effect shortly before the outages happened (started roughly 1540 UTC).

There are people now trying to gain access to the peering routers to implement fixes, but the people with physical access is separate from the people with knowledge of how to actually authenticate to the systems and people who know what to actually do, so there is now a logistical challenge with getting all that knowledge unified.

Part of this is also due to lower staffing in data centers due to pandemic measures.
Oh hm, dat bericht is nu verwijderd. Vraag me af waarom.
Amerikanen kennende krijgen we straks rechtszaken tegen Facebook om verloren inkomsten. Niet handig als iemand dan allerlei info zomaar vrijgeeft.

Zo suggereert deze post impliciet dat er geen (werkende) out of band management is. Ik ben geen advocaat, maar als voormalig systeembeheerder vind ik dat op z'n minst grove nalatigheid.
Zo suggereert deze post impliciet dat er geen (werkende) out of band management is. Ik ben geen advocaat, maar als voormalig systeembeheerder vind ik dat op z'n minst grove nalatigheid.
Ik durf zelfs te stellen dat dat gewoon bijna crimineel te noemen is.
Staat er nog gewoon op?
Account verwijderd...
Nu wel ja maar ten tijde van mijn bericht nog niet :)

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 4 oktober 2021 23:14]

Misschien kunnen ze de mensen een appje sturen?
“ De overige Facebook-diensten werken het op het moment van schrijven nog niet. Met dank aan J0kerNL.” nou, bedankt hè, heel Facebook uit de lucht door 1 comment :+

[Reactie gewijzigd door ITsEZ op 5 oktober 2021 00:28]

Zeker, thanks :)
Hopelijk blijven ze down en kunnen mensen afstand nemen van social media.
Ja want stel je voor dat mensen geen social media meer hebben. Dan is al het kwaad uit de wereld.
Behoorlijk veel misinformatie, informatie bubbles zal je ermee voorkomen. Verder is het volgensmij al talloze keren bewezen dat social media een negatieve invloed heeft op een samenleving, zowel als geheel en ook individueel.

Niemand claimt overigens dat dan al het kwaad uit de wereld is...
Vind dat altijd een grappige redenering. Ga je er van uit dat desinformatie bubbles hiermee voorkomt? Het lijkt mij juist dat de kans net zo groot (of zelfs groter) is zonder internet. Ik weet van mijzelf in ieder geval wel dat ik veel minder zou weten zonder het internet.

Waarom de minnetjes?

[Reactie gewijzigd door Chefd op 4 oktober 2021 18:22]

Als ik geen social media heb en ik wil weten of ik bijvoorbeeld een vaccinatie nodig heb tegen malaria voor ik naar een bepaald land ga vraag ik dat persoonlijk aan iemand waarvan ik weet dat die er verstand van heeft, een dokter of iets dergelijks.

Als ik het op social media in bepaalde groepen (echo chambers) zet krijg ik honderden reacties van vreemden waarvan ik niet weet hoeveel hun nou echt weten.

Je bereik, zonder S.M. is veel kleiner. Ja, er zullen nog mensen zijn die in de bubbels terechtkomen, maar de kans dat je per ongeluk in het openbare leven een "wappie groep" tegenkomt is een stuk kleiner dan met.
In principe is Tweakers ook een vorm (nja een onderdeel ervan) van Social media.
Precies, een nerd bubble 😀
Voor zo'n vraag ga je dan ook niet op social media denk ik zo... ;)
Het kan ook verergeren hoor; kranten en nieuwsbedrijven zijn een stuk makkelijker te controleren en onder de duim te houden. Genoeg nieuws wordt genegeerd door kranten en websites, of zo achterin verstopt/ slecht geschreven dat men het beter niet kan horen. Dan hebben sociale media een goede invloed.
Het lijkt mij juist dat de kans net zo groot (of zelfs groter) is zonder internet.
Dat is een verkeerde veronderstelling. De snelheid waarmee conspiracy theorieën zich nu verspreiden is vele malen groter dan in de tijd dat internet er niet was, inclusief de invloed die deze ideeën op de offline wereld hebben.
En de snelheid waarmee de waarheid naar boven komt is ook net zo snel.

Veel mensen doen net alsof alleen conspiracies en desinformatie zich zo verspreiden. Maar het tegenovergestelde is net zo.
In theorie heb je gelijk, maar in de praktijk is dat toch wel even anders, aangezien mensen in een bubbel de aangepaste waarheid niet accepteren.

Kan door meerdere invloeden komen, zoals: van bepaalde deelnemers in de groep, geen zin/tijd hebben om te verifiëren, niet afdoende zijn opgeleid, enzovoorts. Verspreiding mag er dan misschien wel zijn, als niemand er naar luistert, heeft de mate van verspreiding alsnog geen zin.

De Engelse uitspraak "Ignorence is bliss" is nog altijd van toepassing. Zolang je niet in een bubbel zit, vervuilt de misinformatie je brein ook niet. Zo werkt de mens nou eenmaal. Is dat een punt van verbetering voor velen (inclusief mezelf)? Zeer zeker. Gaat dat gebeuren in de nabije toekomst? Niet echt en zeker niet op en schaal die zoden aan de dijk zet als het gaat om de samenleving.
Vind je? Figuren als Alex Jones of nu de corona/antivaxwappies slingeren het ene na het andere complot de wereld in. Die leugens en onzin gaan snel genoeg dat ze ergens bij een groepje een foothold krijgen wat vrijwel niet meer uit dooft, zeker omdat je elkaar lekker opjutten. Net een eindeloze digitale pandemie ;). Gaat dat offline van dorp tot dorp tot stad, dan blijft die troep lang niet zo goed hangen hoor. Zeker als ze geen medestanders hebben, dan dooft die onzin ook vanzelf uit.
Het "internet" is anders dan de social media platformen waar het hier over gaat. Betrouwbare informatie op kunnen vragen op internet is iets fantastisch.
En waarom zou de informatie op deze platformen niet betrouwbaar zijn en die op de rest van het internet wel?
Er zijn talloze bronnen die betrouwbare informatie geven. Het zit er meer in een gebruiker "op te voeden" om de betrouwbaarheid zelf te toetsen van een informatiebron.
Er zijn ook zat mensen die social media niet gebruiken om bepaalde kennis op te doen.
Meeste mensen die ik ken gebruiken het meer om met elkaar in contact te zijn (whatsapp), foto’s te plaatsen (instagram), of berichten/foto’s plaatsen en in contact blijven met oude vrienden verre familie etc. (Facebook).
Dat er ook groepen zijn die wel misinformatie etc. van social media halen kan een overgrote meerderheid niks aan doen.
Omdat de algoritmes van Facebook daarop ingericht zijn. Zie klokkenluider vandaag en het verleden van Facebook. Onzin verkoopt beter dan de saaie waarheid.
Nee het is nooit 'bewezen' dat de NOS stelselmatig nepnieuws verspreidt. Iets wat je van (gebruikers van) Facebook wel kan bewijzen. Dat er feiten bestaan waar je het niet mee eens bent, zegt niet dat die feiten dan nep zijn.
Voorafgaand aan de komst van deze onzalige media was het fenomeen misinformatie minder een issue.
Qua kwaniteit wellicht, maar zeker niet uniek. Vroeger had je enkel de publieke media en daarvoor las iederen netjes enkel de krant/keek TV/luisterde radio van de eigen zuil.

En de grootste verspreiders van misinformatie was en is nu nog steeds de overheid. Men wijst altijd naar de knotsgekke verhalen die je inderdaad tegenkomt, maar veel gevaarlijker want invloedrijker zijn de regime-gestuurde duidingen. Misinformatie van een overheid wordt namelijk sneller geaccepteerd. Men heeft niet voor niets een speciaal woord van een speciale vorm van misinformatie verspreid door overheden - disinformatie.
Ik ken een club in Rome die al meer dan 1000 jaar misinformatie verspreid met enorme gevolgen.
Deze club had daar geen internet en moderne sociale media voor nodig.
Ik schreef: 'minder een issue'. De misinformatie waar u op doelt was voor de opkomst van Facebook etc al grotendeels algemeen bekend.
Gelukkig hebben we in Nederland ook de reformatie gehad, dus dat probleem is opgelost! :)
Die club uit rome is ook de enige reden dat er nog een beetje beschaving over is gebleven na de val van het west Romeinserijk in onze contreien
Enig bewijs daarvan is er niet, maar nu is deze club sowieso altijd afhankelijk van mensen die er in geloven.
Veel landen in onze contreien hebben deze club honderden jaren geleden grotendeels opzij gezet. En die hebben volgens mij niet minder beschaving dan de landen die nog steeds heel veel clubleden hebben.
Verder ging de discussie over echo kamers en filter bubbels. Als dat ergens zowel letterlijk (vooral de echo) als figuurlijk op van toepassing is, dan is dat wel deze club. Alsof je daar zondags ook wel eens verfrissende andere inzichten kreeg te horen dan die gefilterd werden door Rome. En naast heel veel goede dingen is de hoeveelheid geweld die leden namens deze club in onze wereld hebben aangericht is ongeëvenaard.
"Die club uit rome is ook de enige reden dat er nog een beetje beschaving over is gebleven"

hm, diezelfde club was ook niet bepaald 'beschaafd' bezig anders ...
tja als je enkel kijkt naar dingen als kruistochten en de excessen die mee zijn gekomen met het dienen van parkeer ruimte voor overschot kinderen van adel.

Zonder kloosters en abdijen zou alles veel verder terug gevallen zijn
Als je iets niet weet kun je ook niet in een bubbel (omtrent dat onderwerp) zitten.
Dus dan weet je ook niet of dat wat je wel weet geen misinformatie is ;)
Jawel... Géén informatie is óók geen misinformatie.
Spooner heeft het specifiek over social media, niet over 'het internet'. Alhoewel dat voor sommige mensen kennelijk hetzelfde is...

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 4 oktober 2021 18:42]

Probleem is dat Facebook expliciet bubbels maakt. Door haar algorithmen waardoor je enkel dingen krijgt die je interesant vindt / het al mee eens bent, en in sommige landen.door expliciet censuur zoals toegepast door Facebook. Natuurlijk kun je best elders je nieuws halen, maar - oprecht - vreemd genoeg doen velen dat niet en consumeren schijnbaar al hun nieuws via 2 or 3 bronnen.
Dat gaat op voor bijna al dergelijke platformen. Vroeger las een enkeling meerdere kranten, de meeste mensen een krant. Verder zou je kunnen betogen dat zelfs vroeger met krant+radio+televisie ook niet alle kanten terug / aan het licht kwamen in een discussie. Het is een probleem van alle tijden.

Wat leuk kan zijn is, mocht je een keer in Londen zijn, speakers corner bezoeken. Daar staan vaak 'gewone' mensen met non-mainstream ideeen. Maar ook daar, dialoog is lastig. Het is echt een niet opgelost probleem. En het is nog maar de vraag of je werkelijk open staat voor andere meningen als je ze tegenkomt. Je hebt ook maar beperkte tijd om ergens in te duiken bijv..
Volgens mij zijn de gebroeders de Witt ooit gelynched door een meute die in een (door ons koningshuis de Oranje kliek geregiseerde) echo chamber en filter bubble zaten.
Wikipedia:
Op de dag van de moord waren 's morgens in de vroegte talloze pamfletten in Den Haag opgehangen. Er werd daarin in nauwelijks bedekte termen tot moord op de gebroeders De Witt opgeroepen.
Hugo de Groot had een vergelijkbaar probleem maar kon in een hele kleine echoloze kist ontsnappen. Maar Oldenbarneveld was iets minder gelukkig. En de misinformatie vanuit ons koningshuis Oranje kliek destijds klinkt bijna het zelfde en even ongeloofwaardig als de hedendaagse Wappies/Complot denker. Wikipedia:
Het negatieve beeld dat van de familie is ontstaan, is deels veroorzaakt door de propaganda van prins Maurits en de zijnen, en deels door de publicatie van Jan den Tex. Hij had vier zussen van wie er twee volgens onbetrouwbare pamfletten van de prostitutie leefden.
Dit soort informatie misstanden is van alle tijden, onafhankelijk van de technologie.

[Reactie gewijzigd door pheppy op 4 oktober 2021 18:35]

Het probleem is dat je nu binnen een paar klikken in eem bubble kan zitten, zonder dat het initieel je bedoeling was. Je krijgt informatie weergegeven die zo'n bubble en eventuele desinformatie alleen maar versterken. Dit kun je ook heel eenvoudig uittesten
Het proces van misinformatie dat jij beschrijft is precies het zelfde. De snelheid is tegenwoordig inderdaad hoger, maar is dat wel van belang? Ik vind het vooral van belang dat de impact destijds beslist niet kleiner was.
Ja, misschien wel, maar de bereikbaarheid is velen malen groter door de technologie. Deed je toen nog dagen voor een heel land van (goede/slechte) informatie te voorzien, doe je dat nu in een paar klikken. En toen in die tijd geloofde de meeste direct wat van het koningshuis kwam, of men durfde niet tegen te spreken. En dat is nu gelukkig ook anders als het om (des) informatie gaat. De technologie heeft hier wel degelijk invloed op volgens mij.
ons koningshuis Oranje
Waarom schrijf je dat zo op? Impliceer je dat ons huidige koningshuis verantwoordelijk is voor de daden van hun over-over-overgrootouders?

Zo ja:
Jouw over-over-overgrootopa heeft de fiets gejat van mijn over-over-overgrootopa. Ik wil graag een schadevergoeding voor al het leed dat hij geleden heeft en de daardoor gemiste kansen die nog altijd effect hebben op mijn bestaan.

8)7
Volgens mij ben je aan het bubbelen.

Zelfde familie toch? laten we daar niet omheen draaien. En nee, ik vind niet dat Amalia verantwoordelijk is voor daden van voorouders. Zelfs niet met de aanname dat er überhaupt sprake is van een rechte lijn van afstamming.

Ik doelde op het instituut van het koningshuis (en het erfelijke stadhouderschap).

[Reactie gewijzigd door pheppy op 4 oktober 2021 22:40]

Waarschijnlijk omdat het koningshuis al een tijdje onrechtmatig bezet wordt..
Social media is niet hetzelfde als al het kwaad in de wereld.

Maar ik kan je vertellen dat hier in huis wel even de paniek uit brak en vooral de kinderen even niet meer wisten hoe of wat, want "hun wereld" was ineens heel erg klein.
Mijn zoon vroeg me net hoe hij dan nu met een vriend moest communiceren.
Toen ik zei dat hij dan gewoon naar die vriend toe moest gaan (1 straat verder) stond hij te kijken alsof hij water zag branden.

Dus ja... even zonder social media kan geen kwaad.
Als het Werkelijk Sociale media was (Media ten dienste van het algemeen belang) ja dan zou het erg nuttig zijn.
Als "Sociale Media" een maatschappij meer ontwricht dan samen een richting op stuurt dan is het eerder Asociale Media... en kan het beter uit blijven.
Ik gebruik WhatsApp om met mijn ouders te praten, die in Nederland wonen. Heeeeeeeel wat goedkoper dan bellen.
Misschien naast whatsapp wat "fall backs" installeren zoals Duo of Signal?
Het punt waar hij op reageerde was iemand die stelt dat het beter is wanneer het down blijft. Ik gebruik het ook voor communicatie met familie. Maar schijnbaar is het beter als ik niet meer het daarvoor kan gebruiken.

Gelukkig ga ik ervan uit dat het niet down blijft, en voor die enkele keer vind ik een fallback niet nodig. Maar het punt is simpelweg dat deze apps ook echt wel voordelen brengen.
Of, ik weet niet hoor, gewoon bellen?
Bellen kan behoorlijk prijzig zijn als je met internationale gesprekken te maken hebt. Maar dat is wel de ultieme fall back ja.
Telecomproviders hebben ook wel eens storing hoor. Niets is 100% waterdicht.
Dat kennen de meeste mensen niet. Moet je hele horders over laten stappen.
Ik dacht dat ik fallbacks had voor communicatie met m'n vriendin: Instagram en Facebook. Vandaag uitgevonden dat dat niet zo heel slim van me was ;). Inmiddels per mail uitgelegd hoe ze Telegram kon installeren en voila: we hebben weer communicatie.

Overigens lijkt Telegram het ook zwaar te hebben: het afleveren van berichten duurt erg lang.
Misschien Signal uitproberen, is toch een betere optie als je privacy hoog in het vaandel hebt ;)
Daar ben ik het mee eens, maar dat is ook niet mijn punt. Overigens zijn er ook andere diensten die het zelfde kunnen doen.
Waarom gebruik je daar geen Skype voor?
Toch wel triest dat bij sommige mensen
overmacht/hogerhand voor hen nodig is, en een simpele gedachtegang als even je telefoon wegleggen of uitzetten niet in ze opkomt
Inderdaad laat maar down, de wereld zou een stukje beter worden.

Ik gebruik geen van die diensten dus ook geen last :)
Same here. LinkedIn ook een tijd geleden verwijderd door de scraping schandalen
Ik heb mijn MeWe account weer eens aangezwengeld en diverse posts gedaan. Nog steeds erg weinig gebruikers dus weinig interactie.

Op Telegram veel nieuwe accounts de afgelopen weken van mensen die in mijn Contacts staan, daar krijg je een berichtje van als die erbij komen. Daar is wel enige activiteit in enkele groepen waar ik bij zit.
Als ik kijk op allestoringen.nl dan lijkt het eerder op een storing bij een cloud aanbieder, of grote transitpartij of CDN o.i.d. veel grafiekjes van verschillende partijen zien er op dit moment hetzelfde uit.https://allestoringen.nl/
Aanname, maar dat komt denk ik ook wel omdat mensen klagen dat ze "geen wordfeud berichten meer via whatsapp kunnen sturen omdat KPN" stuk is. Die site meet dat met activiteit op social media.
Haha dat zou ook kunnen. ;)
Pieken zijn wel vreemd ja, ook op de Amerikaanse versie zijn er veel diverse pieken te zien, https://downdetector.com/. Ziet er naar uit dat hun algoritme op het moment faalt.
Denk aan zaken als "Inloggen met Facebook" of "Inloggen met Instagram". Als jij dat gebruikt, zoals veel spelletjes aanbieden, dan geeft dat behoorlijk wat gekloot als ie probeert in te loggen bij die dienst. Dan geeft men de schuld aan het spel zelf, de provider en alles eromheen.

Leuk dat social-login.
Ik denk dat mensen gewoon niet verder kijken. Die zien dat Facebook en Whatsapp stuk zijn en denken gelijk dat heel internet eruit ligt. Je ziet een vergelijkbare piek bij alle Nederlandse providers.
Eerder werd er iets gezegd over een klokkenluider die vandaag naar buiten is gestapt met nieuws over Facebook. Grote kans dat de timing volledig toevallig is, maar het is wel een aardig pittig stuk. Hier te vinden:

https://www.cnbc.com/2021...60-minutes-interview.html

[Reactie gewijzigd door bartdiaz op 4 oktober 2021 21:10]

Toeval bestaat niet bij dit soort gebeurtenissen.

Wat is slechtere reclame, een outage of een klokkenluider. Die laatste komt nu amper meer in het nieuws in Amerika, want alle aandacht gaat naar de outage.

Dit is simpelweg de ultieme damage control. Niemand die gelooft dat ze dit expres gedaan hebben. Maar het vestigt wel alle aandacht erop, en niet de klokkenluider.

Toeval. Nee.
Ja scherp, die “afleidingsmanoeuvre”. Zeer benieuwd naar het verdere verloop
Vond ik ook al erg toevallig dit.
dit moet dan wel een heel bijzondere klokkenluider zijn dan..
Iemand met bewijzen dat de aarde plat is ofzo. Of dat Bill Gates toch stiekem nano chips in het coronavaccin heeft gestopt..

Wat houd die klokkenluider tegen om volgende week alsnog zijn/haar verhaal te doen.

Daarnaar komt bij dat FB elke dag in het nieuws is.. en niemand die er (meer)om geeft.
Storingen bestaan, ook bij Facebook.
Ik verwacht eerder andersom: Klokkenluider wordt er uit getrapt, en die besluit FB nog even een kadootje te geven. Waarvan ik dus beniewd ben of er nog meer addertjes onder dat gras uit gaan komen.
Ik loop “een beetje” achter 😂
Toch wel bijzonder 3 grote platforms ineens eruit.
Niet heel lastig. Als ze allemaal afhankelijk zijn van dezelfde infrastructuur.
3 platforms, 1 bedrijf, en dus 1 infrastructuur.
Welke drie? Dat is toch 1 platform?
Facebook heeft echt een issue want het domein is te koop.

https://whois.domaintools.com/facebook.com
Wat let je? Direct kopen!
Denk dat de halve wereld dat al probeert 😂
Expires on 2030-03-29
Updated on 2021-09-22

????????????
Is weer aangepast stond te koop.
Signal gebruiken :)
Het grappige is dat een WA groep die ik eerder probeerde naar Signal te krijgen (alle leden hebben Signal maar niemand wilde de groep overhevelen) met deze storing eindelijk over is. Hopelijk blijft het zo.
Yup, dit soort kansen moet je grijpen :P Hier zit enkel de buurtapp nog op WhatsApp, maar die gaan denk ik nooit over. ;)
Gebruikt bijna niemand, Telegram nog een beetje.
Niemand? Ik ben 100% over naar Signal, Whatsapp-account heb ik opgedoekt :+)
Ik ben ook erg blij met telegram
Sinds begin van het jaar zie ik als ik Whatsapp open een pagina die vraagt of ik akkoord wil gaan en daar ben ik nog niet voorbij gekomen.
Vooralsnog kan ik die pagina nog wegklikken waarmee ik die nieuwe flauwekul dus niet accepteer.
Ik heb Signal en Telegram. En zojuist weer twee mensen geattendeerd op Signal die begonnen te sms-en
In mijn omgeving zie ik telkens meer mensen signal gebruiken..
Zelf ben ik hybride gebruiker want er blijven altijd mensen op WA etc..
Zal denk ik aan je kringen liggen. :) N=1 dus. Hier is ‘t bijvoorbeeld (ook n=1) juist andersom; bijna niemand gebruikt Telegram (en als ze t al gebruiken vooral een paar groepen van opensource apps, niet privé) maar Signal wordt juist volop gebruikt. Zakelijk (Telegram überhaupt geen optie ivm veiligheid), privé/familie, vriendengroepen: alles zit op Signal. Enkel de buurtapp hangt nog op WhatsApp. :P Mijn contactenlijst in Signal is ook fors gegroeid sinds begin dit jaar, ook voor willekeurige mensen. Telegram zit zo te zien juist geen enkele groei in en word nog altijd nauwelijks gebruikt, is marginaal voor wat publieke groepen enzo. Voor privecommunicatie ken ik geloof ik niemand die t echt actief gebruikt.

En zo is dat voor iedereen anders. :P Ik ben iig heel erg blij dat mijn contacten en groepen een veilige dienst gebruiken ipv onveilige diensten als Telegram of Facebook Messenger. :)
Rook signals gebruiken :+
Terug naar de echte wereld. Met 3D mensen.
Dat heb ik een tijd lang geprobeerd. De graphics waren echt fantastisch, maar de gameplay is ronduit waardeloos. En overal microtransacties voor alles wat je wil doen...

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 4 oktober 2021 18:53]

Ja veel grinden, en oppassen dat je geen virus binnen krijgt. Laat maar, ik blijf remote :+
Maar wel weer echte smell-o-vission (tm), niet te verwarren met de trials.
Ik gebruik zelf weer blikjes met een touwtje ertussen.
De oude grijze met koper bedrade telefoon gebruiken.
Tja, ook daar kunnen storingen optreden, niets is zo goed dat het 100% storingsvrij is.
1 2 3 ... 24

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee