Sonos waarschuwt in hoorzitting voor macht van slimme-speakerfabrikanten

Sonos is niet blij met de manier waarop Apple de assistent Siri vrijgeeft voor externe ontwikkelaars. Het bedrijf zegt dat de nieuwe smarthomestandaard Matter, waaraan onder andere Apple werkt, leidt tot minder vrijheid voor gebruikers van slimme speakers en apparaten.

De kritiek komt van Sonos' topjurist Eddie Lazarus tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaat over concurrentie in smarthometechnologie. Lazarus is daar om zijn visie erop te geven en is kritisch op Apple, schrijft MacRumors. Hij noemt de smarthomestandaard Matter, waar Apple samen met Google en Amazon aan werkt, 'een Trojaans paard'. Ook de manier waarop Google en Amazon hun stemassistenten integreren in hun apparaten, krijgt kritiek.

Lazarus zegt dat smarthomestandaard Matter 'praktisch een samensmelting van Google- en Apple-code is'. Apple kondigde eerder deze maand tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC aan dat het meewerkt aan de nieuwe standaard voor smarthomeapparaten, Matter. Daar gaat straks Apples eigen HomePod op draaien. Dat moet ervoor zorgen dat apparaten van techbedrijven beter met elkaar kunnen samenwerken. "Het kan goed zijn dat dit initiatief positieve resultaten heeft voor de makers van apparaten als lampen, omdat ze die kunnen laten werken met alle drie de grote ecosystemen", geeft Lazarus toe. "Maar ik ben sceptisch dat dat leidt tot uitgebreide keus voor de consument aan de voorkant." Vanuit het perspectief van die gebruikers, zegt Lazarus, is 'de keuze tussen een beperkt aantal walled gardens hetzelfde'. Hij zegt dat het iniatief elementen heeft van een Trojaans paard, waarbij de ontwerpers van de standaard 'de aard en de snelheid van ontwikkelingen bepalen', inclusief die van concurrenten.

Daarbij hekelt Lazarus ook de eisen die grote bedrijven stellen voordat stemassistenten op hun hardware mogen draaien. Hij noemt het feit dat Google en Apple bepalen dat gebruikers maar één slimme assistent kunnen kiezen op hun speakers. "Deze gedwongen keus beperkt de keus van de consument, maar is goed voor Google, omdat dat ervan uitgaat dat de meeste gebruikers Google Assistent zullen gebruiken en in het Google-ecosysteem blijven zitten."

De Sonos-topman denkt dan ook dat op de lange termijn speakers duurder zullen worden als er maar een handvol slimme assistenten te gebruiken is. "Deze giganten zullen dan hun overweldigende macht gebruiken om te bepalen hoe nieuwe concepten op de markt komen", waarschuwt hij.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

16-06-2021 • 11:24

91

Reacties (91)

91
90
44
5
0
32
Wijzig sortering
Dit artikel mist toch heel wat context. De opmerkingen van de Sonos topman werden gemaakt in het kader dat Apple vereist dat, wanneer Siri gebruikt kan worden op een ander toestel, er minstens altijd 1 HomePod aanwezig moet zijn. En dus kaart hij aan dat per definitie de consument steeds in een lock-in terecht komt door de verplichte aankoop van een ander stuk hardware.
Take Apple's announcement that it will now license ‌Siri‌ to third parties in the smart home. As reported in The Verge, Apple will only license ‌Siri‌ to companies that utilize the ‌HomePod‌ as a central hub to connect with ‌Siri‌ Thus, Apple is conditioning interoperability with ‌Siri‌ on companies placing a competitive Apple product alongside their own.
Ook kaartte hij vooral aan dat doordat Apple & Google de standaard Matter drijven deze dan ook de snelheid van innovatie op het platform zullen bepalen.

Artikel slaat dus duidelijk wel de bal een beetje mis.

Volledige testimonial: https://www.scribd.com/do...ffiliate&medium=affiliate

[Reactie gewijzigd door MichaelVdheeren op 23 juli 2024 05:58]

Dat is echt compleet andere tekst dan dit artikel op tweakers? Compleet ander uitgangspunt en referentiekader. Zelfs als je domweg copy-paste in een translate pagina ipv journalistiek onderzoek te doen zou je dit niet kunnen missen.

Hiermee krijg ik in elk geval veel meer begrip voor de beste man. Als je product een 'open standaard' pas mag ondersteunen als een concurrerend product reeds aanwezig is bij de klant om mee te verbinden, blijft er weinig over van 'open'.

Dan praat je totaal niet meer over alleen een software implementatie en verschil van visie.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 23 juli 2024 05:58]

Laten we het erop houden dat hij meerdere dingen zegt. Dat @MichaelVdheeren een stukje uit de tekst quote dat volgens hem relevanter is, wil niet zeggen dat de redactie van Tweakers het verkeerde uitgangspunt voor dit artikel heeft gekozen of te simpel op 'translate' heeft gedrukt. De tekst van Lazarus gaat over veel meer dan de hardwarevereisten van Apple - sterker nog, hij lijkt banger te zijn van Google en Amazon (datahonger, privacy issues voice-assistenten, marktdominanties) dan van Apple.

Waar het Tweakers-artikel op inhaakt is de angst van de Sonos-topman dat Matter de smarthome-markt gaat overheersen, en daarbij de concurrentie buitenspel zet. En dat is helemaal niet zo'n rare gedachte.

Het stukje achtergrond dat ik mis in het Tweakers-artikel is dat Sonos voor zover ik kan terugvinden geen deel uitmaakt van de Connectivity Standards Alliance (CSA) dat Matter ontwikkelt. Hier zitten naast Google, Amazon en Apple ook o.a. Ikea en Signify (Philips Hue) in, én de Zigbee Alliance. Dat zijn dus wel de bedrijven die nu al een heel groot deel van de smarthome-markt bedienen. Dat werpt natuurlijk ook een iets ander licht op de inhoud van deze toespraak.
Dat is echt compleet andere tekst dan dit artikel op tweakers? Compleet ander uitgangspunt en referentiekader. Zelfs als je domweg copy-paste in een translate pagina ipv journalistiek onderzoek te doen zou je dit niet kunnen missen.
Dit is by-design. Wens je de correcte informatie? Dan dien je een betalend abbonement te nemen.
Om heel eerlijk te zijn vind ik de requirement van een HomePod ook dom, maar ben ik het wel eens met Apple dat een HomeKit Hub (Apple TV, HomePod) om de commando's af te handelen beter is dan elke chinese accessoire bouwer die via zijn of haar servers de commando's naar Apple stuurt.

Help toch weer een klein beetje met privacy, al sluit het ene het andere niet uit. Maar zo kan je je smart thermostaat afschermen van WAN en enkel toelaten om met je HomePod of Apple TV te communiceren.
Het is echt vervelend dat er een HomePod moet zijn voor Siri, een Apple TV zou toch volstaan.
Doordat de HomePod niet in België en Nederland verkocht worden hebben we thuis alleen songs staan, wel 2 Apple TV's.
Zou toch fijner zijn als die Apple TV alles kan bedienen want de opdrachten die we daarvoor hebben beginnen me toch tegen te steken.
Ik zit totaal niet in het Apple systeem, maar is het niet zo dat een Apple TV ook kan gebruikt worden als home hub? Of is dat niet hetzelfde?
Dat is inderdaad zo, maar niet voor Siri. Enkel voor HomeKit.

Edit @cmegens:
maar is het niet zo dat een Apple TV ook kan gebruikt worden als home hub?
Nee, dat kan niet voor Siri - technisch 100% correct.

Dat je kan Airplay'en naar je Sonos doet daar niks aan af 😊

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 05:58]

Het geeft dus alleen maar het gelijk van de Sonos jurist aan, als momenteel toch al de eis is dat je Apple hardware moet hebben, om Siri te kunnen gebruiken. Waarom niet gewoon een gedegen API maken, waarmee diverse speakers kunnen integreren, dan ben je van het hele gedoe af. Eventueel doe je toegang subscription-based en kan - in theorie - Apple nog meer aan Siri verdienen ook, of een Google aan Assistant en Amazon aan Alexa. Op deze manier kan de klant/consument zelf kiezen welke assistant wenselijk is om te gebruiken. Maar die mag schijnbaar geen keuze hebben of keuze maken zonder een product te kopen en vervolgens vast te komen te zitten in het ecosysteem van een van de partijen. Spijtig om te zien dat het deze kant op gaat. Uiteindelijk komt dan Xkcd #927 weer om de hoek kijken over standaarden; https://xkcd.com/927/

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 05:58]

Omdat die API oftewel een audio file verwacht (die alsnog vanaf de server van de shady accessoiremaker kan gestuurd worden) oftewel een transcript verwacht (die ook weer langs die server passeert). Ik denk dat de logica erachter zit dat de Siri opdrachten lokaal kunnen afgehandeld worden zonder tussenkomst van server.

Ik vind het prima dat er lokaal een stuk Apple hardware dat afhandelt, maar zorg er dan wel voor dat die hardware geen concurrerend product moet zijn.

Uiteindelijk sprak Apple op de keynote vooral over smart thermostats en dergelijke, niet noodzakelijk Sonos. Maar het zou netjes zijn als je HomeKit Hub dat ook kan afhandelen (maw een Apple TV van de 4e generatie of nieuwer).

De XKCD heeft er weinig mee te maken, Apple wil geen standaard met Siri. Net zoals Google dat niet wil met Assistant of Amazon met Alexa.
Apple wil een standaard, waarbij je dus in elk geval 1 apparaat van hun in gebruik moet hebben voordat je Siri binnen deze nieuwe standaard kan gebruiken. WIl je dan een Sonos, JBL of Bose speaker met Siri hebben, moet je dus ook de Apple speaker hebben. Zo boost je wel de eigen verkopen vooral en ben je niet bezig in de geest van wat de standaard wil oplossen.

Er zijn nu dus al diverse standaarden, namelijk de diensten/applicaties als standalone.
Met deze standaard komt er dus een extra optie bij. Ik zie niet hoe dat niet is wat de XKCD omschrijft. :)
Hoe kan Siri een standaard zijn? Siri is een van de vele voice assistants. Een protocol? Prima. Een standaard? Nee, dat is het niet en wil het ook niet zijn.
Het aanroepen / gebruiken van Siri zal vast op een gestandaardiseerde manier gaan, net zoals Google's Assistant en Amazon's Alexa dat momenteel doen. In dat op zicht is het dus een gesloten "standaard" exclusief van en voor Apple. Net als Assistant van Google en Alexa van Amazon, maar die een heel stuk opener zijn.

Deze Matter "standaard" wordt een overkoepelend iets, om de diensten aan te sturen. Maar om Siri te kunnen gebruiken, is er dan vervolgens hardware van Apple nodig vooraleer het überhaupt kan werken. Het wordt dus gewoon een standaard naast de bestaande "standaarden" in dat op zicht.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 05:58]

Er is geen standaard tussen hoe je Google Assistant, Amazon Alexa, Microsoft Cortana of Samsung Bixby aanroept. Dat zijn gewoon allemaal aparte APIs.

Een standaard is pas een standaard als je die allemaal probeert te verenigen in dezelfde APIs, of op dezelfde manier probeert aan te spreken. Dit is momenteel zeker niet het geval.
Het aanroepen van Siri zal vast niet per device verschillen... Maar goed, potato, potato, same difference. Let's agree to disagree.

Dit is exact hetzelfde als dat Microsoft Office een eigen bestandsformaat was en het nu keuse heeft tussen twee verschillende formaten waardoor Office dus nu drie formaten moet ondersteunen; de oude en de twee nieuwe...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 05:58]

Excel is ook geen standaard voor spreadsheets en probeert het ook niet te zijn. En fair enough, nieuwe versies vereisen mogelijk een nieuw formaat.

Ik denk dat je het begrip "standaard" verward met het begrip "protocol", waar een vendor zijn eigen protocol bouwt, maar dit niet probeert op te dringen aan anderen.
Technisch gezien ook niet helemaal waar, gezien de Apple TV gewoon Siri ondersteunt en dan content op je Sonos kan afspelen (hey Siri speel Radio 2 in de keuken). Het enige wat niet kan is Siri op je Sonos speaker gebruiken (dus tegen je Sonos praten). Ik snap wel dat Apple Siri niet zomaar cadeau doet aan Sonos, net zo goed dat ik snap dat Google en Amazon dat wel doen.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 05:58]

Maar ze kunnen toch met licenties gaan werken? Dat voorkomt dat iedere kleine bouwer met privacyschending en al opdrachten naar Apple kan sturen, maar zo kan een groter bedrijf als Sonos middels een licentie alsnog Siri implementeren.
Dat kan. Maar dat hoeft niet. Apple mag zelf bepalen hoe ze dit willen doen.
Ik zeg ook niet dat ze dat zouden moeten, maar ik ging in op je stukje over dat Apple Siri niet cadeau doet.
Apple zou prima hardware eisen kunnen stellen en de daadwerkelijke prestaties testen etc.
Maar dan verdienen ze maar 1x keer aan de licentie aan Sonos. Door ook gewoon de HomePod te vereisen verdienen ze er 2x aan.
Matter is vanuit privacy oogpunt juist een erg treurige ontwikkeling.

Op dit moment is Zigbee erg privacyvriendelijk (en ook veiliger) omdat de apparaten niet autonoom verbinding kunnen leggen met het internet. Een Ikea lamp kan bijvoorbeeld niet uit zichzelf ineens contact gaan leggen met een willekeurige server. Een Zigbee netwerk is per definitie een losstaand, afgeschermd netwerk. Dat is 'by design', en is een enorme feature.

Maar als al deze netwerken alsnog TCP-IP gaan praten, dan is de hele meerwaarde - compartmentalisering by design - in potentie weg.

Het toont een enorm gebrek aan visie; de groeiende waarde van privacy als USP wordt wat mij betreft niet goed ingeschat. Of cynischer: het is het kapot maken van één van Zigbee's features door die als 'bug' te framen, zodat straks makkelijker data kan worden ontfutseld, en waarbij het 'meer interoperabiliteit' verhaal wordt gebruikt als dekmantel.
Alsof er alleen Chinese accesoire bouwers zijn, en of alleen die een privacy risico zijn. Apple, Google, Sonos, etc zijn zelf geen haar beter maar komen toevallig niet uit China (hun spulletjes overigens vaak wel...)
Inderdaad gezien de ontwikkelingen de laatste jaren (en zeker dit jaar) is mijn vertrouwen in bedrijven als Google en Apple steeds verder gezonken. En Microsoft heb ik nooit vertrouwd.. snap daarnaast persoonlijk niet waarom iemand zo'n luistervink in huis wil hebben, maar goed het merendeel van de mensheid haalt toch argeloos de schouder op en roept dan zoiets als "ik heb toch niets te verbergen".
Zou hier ook niet een technische reden achter kunnen zitten? Een deel van Siri commando's wordt lokaal on-device afgehandeld. Apple doet dit vanwege performance and privacy and heeft hiervoor ook een AI engine in de chips zitten. Ik weet niet hoe dit bij de Google Assistent gaat. Mogelijk stuurt Google altijd alles naar hun cloud toe omdat het hardware-landschap te divers is.

Je kan je ook afvragen hoeveel incentive er is voor Apple om hun assistent te laten werken voor een omgeving waarin geen Apple hardware aanwezig is. Dit geldt mogelijk ook wel voor Google maar wellicht ook minder omdat Google een heel ander businessmodel heeft. Apple is vooral een hardwarebedrijf wat ook diensten levert om die hardware te ondersteunen. Google is een advertentiebedrijf wat diensten levert om iedereen maar zo veel mogelijk (gepersonaliseerde) advertenties te kunnen tonen.
Ik begrijp de requirement, Apple wil de privacy voor zijn klanten behouden. En dus moet de spraak data niet over vage servers gaan. Maar ja, je wilt juist geen HomePod lijkt me als je een Sonos wilt. Door het uitsluiten van een andere HomeKit hub, is dit natuurlijk een doekje voor het bloeden van Apple. Of een dooie mus. Whatever.

Maar als een HomePod nodig is, had Apple dan geen relatief goedkopere chip of code kunnen hebben waarmee de beveiliging geregeld wordt?
Precies! Ik neem voorzichtig aan dat Sonos er geen probleem mee zou hebben om een licentie af te nemen om Siri te integreren. Apple had dat dus prima kunnen doen.
Het gaat hier om een nieuws artikel, geen redactioneel (plus) artikel.
Een nieuws artikel is over het algemeen compact en houdt het bij de kern van de zaak. Wie meer wil weten kan daar zelf onderzoek naar doen. De links in het artikel zijn daarbij al behulpzaam. Op Tweakers zijn altijd wel een aantal mensen actief die wat meer achtergrond kennis bezitten en dat graag willen delen in de reacties. Het verslag van de opmerkingen is daarbij inderdaad een handig. Het nieuws stuk is inderdaad niet volledig, maar verkondigd wel de strekking van het gemaakte statement.
This just in: Fabrikant van een gesloten systeem spreekt onvrede uit over het andere gesloten systeem.
Juist niet; Sonos is echt bijzonder open. Hun API is ook fantastisch. Via Homey kun je bijvoorbeeld Text-to-speech uitvoeren, of korte geluidjes zoals een alarm, deurbel, blaffende hond etc.
Maar ze bieden weer geen chromecast support waardoor je als Android gebruiker verplicht bent om de Sonos app te gebruiken voor muziek. Maar Airplay hebben ze dan weer wel ingebouwd waardoor Apple gebruikers een voordeel hebben.

Als je echt opent bent sta je al die protocollen toe.
Maar ze bieden weer geen chromecast support waardoor je als Android gebruiker verplicht bent om de Sonos app te gebruiken voor muziek.
….
Dat is nou juist het trieste van Google.

Chromecast is grotendeels open,
maar het stukje waar het om draait, Google Cast, is gesloten.
https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Cast

Ook door de hardware-makers iets meer te laten betalen, worden de producten iets duurder en krijgen ze een wat betere naam ipv het bijna gratis-imago.
Ik weet het niet zeker, maar ik zou niet de schuld direct bij Sonos leggen. Google is echt vies met dit soort partnerships.
Als ze zo vies zijn van dergelijk partnerships, waarom zijn er dan speakers van Bose, JBL, Harmon Kardon etc.. met Cast support
https://www.google.com/intl/en_us/chromecast/built-in/audio/
Vies als in: dat ze een smerig spelletje spelen, niet dat ze het schuwen.
Was sonos niet die toko die klanten hun werkende speakers liet bricken, zodat wat korting kregen op nieuwe producten?
Dat is één en dezelfde inderdaad. En die vele speakers onbruikbaar wilde maken door ze niet meer te ondersteunen in hun app. Na veel kritiek hebben ze dit toen opgesplitst in een S1 voor oudere speakers en een S2 app voor nieuwe speakers. Het heeft mij in ieder geval doen besluiten om over te stappen, juist van Sonos naar andere speakers met Google integratie die zonder fabrikanten software/apps werken. Los van het gegeven dat het geluid van Sonos speakers niet je van het is, ben ik blij dat ik niet meer afhankelijk ben van de grillen van een fabrikant die serieus veel geld vraagt voor een systeem waarbij ze keer op keer fratsen proberen uit te halen die je dure speakers nutteloos zouden maken. Sonos is in deze geen heel betrouwbare fabrikant. Of je hardware blijft werken is geheel afhankelijk van de windrichting waaruit het die dag bij Sonos waait.
Was sonos niet die toko die klanten hun werkende speakers liet bricken, zodat wat korting kregen op nieuwe producten?
en de de kopers van het allereerste uur met een volledig waardeloos apparaat lieten zitten, zo’n jaar of 5 voordat het verhaal over de gebrickte speakers begon. Recidivisten noemt men dat in een andere wereld.
Sonos moet toch wel jouw muziek dienst ondersteunen. Alles moet via hun app. Zo open lijkt me dat niet.
Wat natuurlijk niet betekent dat hij geen punt heeft ;)
Echter Sonos levert geen smart home producten. Wat nu het geval is, is enerzijds een besloten smart home standaard, daarnaast dat je een keus moet maken. Soort gelijk wat je met auto's ziet dat je bij de meeste of Android of Apple support krijgt. Bij een open standaard is het aan de producten zelf om zich af te vragen aan welk platform ze support willen geven, of wellicht beiden. Specifiek voor Sonos is dit begrijpelijk, uiteindelijk hebben hun gebruikers zowel Apple als Android en wil je niet bepaalde gebruikers weren juist vanwege dat je support geeft aan de ander.
Echter Sonos levert geen smart home producten.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar is de Roam niet een smart speaker en daarmee een smart home product?

https://www.sonos.com/nl-nl/shop/roam.html
Precies. Een soort wij van niet-wc-eend adviseren niet-wc-eend 😅
Ik zou graag zien dat Sonos en Heos speakers samen werken, maar dat gaat ook vast niet gebeuren, ook al doet Sonos zulke uitspraken.

Elke fabrikant lijkt tegenwoordig te streven naar een eigen gesloten eco systeem, dus in dat opzicht zou een algemene standaard voor slimme apparaten juist enorm wenselijk zijn.
Dat was natuurlijk vroeger ook heel vaak zo, alleen merkte je dat niet omdat er niets anders was. Omdat digitaal nu vooral door software niet met elkaar kan praten is dat zoveel anders dan dat een bajonet fitting niet past op een lamp met schroeffitting?
Sonos is ook een soort walled garden. Alleen wanneer hun
eigen wall wordt aangetast is het ineens een probleem.
Ik ben al niet blij met de privacy van mijn mobiel, dus noem me maar paranoide maar zo'n speaker komt never ever ooit mijn huis in.
Ben ik deels met je eens, alleen zie ik het niet zo zwart wit. Als ze siri lokaal op je eigen platform kunnen gebruiken, zonder dat dit naar een server communiceert vind ik het opzich prima.
Die mics stoppen ze overal in, mijn smart TV bijvoorbeeld. Heb die wel uitgeschakeld maar zou 'm liever fysiek verwijderen.
Ik ben al niet blij met de privacy van mijn mobiel, dus noem me maar paranoide maar zo'n speaker komt never ever ooit mijn huis in.
Waarschijnlijk heb je al zo'n ding in je telefoon, televisie en/of versterker.


Terzijde: Ik snap niet waarom we het maar over "slimme speakers" blijven hebben terwijl het allemaal om de ingebouwde microfoon gaat.
Bij mij ook niet, en op m'n smartphone gebruik ik Jolla's Sailfish X OS als (pas op: modekreet) 'daily driver'.
Bij mij ook niet, en op mijn smartphone gebruik Ubuntu Touch als daily driver. En op mijn computers Linux, Haiku en AmigaOS 4.

Al geef ik toe dat ik dan wel weer Android TV heb, maar daar heb ik ook niet echt keus gezien ik Canal Digitaal, NLZiet en Prime Video gebruik om te streamen. Het enige alternatief is Fire OS, maar dat is qua privacy niet beter. Apple TV is geen alternatief omdat Canal Digitaal daar ontbreekt (en dan nog: Apple is ook niet heilig).

Een slimme speaker komt er hier ook echt niet in.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 05:58]

Op dit moment doe je er als smart-home fabrikant al goed aan om met zowel Apple, Google als Amazon te integreren. Dus in die zin verandert er niet veel, buiten dat je nog maar 1 gedeeld platform hoeft te ondersteunen wat z'n voordelen heeft, en het veranderd IMHO niet zoveel aan de markt. Maar als die grote 3 zo nauw gaan samen werken is het inderdaad wel de vraag hoe snel er nog een externe speler bij komt.
Dat probleem speelt echter nu al. Het zou goed zijn dat Matter een open standaard is waar ook andere partijen hun Voice Assistant aan kunnen bieden die weer met hun platform werkt om maar wat te noemen, dus waar integratie vanuit alle kanten mogelijk is. Ik kan niet echt goed vinden of dit nu het geval is.
Matter is open source dus iedereen kan bouwen wat-ie wil.
Het feit dat het open source is, wil niet zeggen dat het een open standaard zonder voorwaarden en kunstmatige gebruiksbeperkingen is. Dat is nou net waar Sonos tegen ageert.
Mits je natuurlijk wel je zelf gecompileerde code kunt uploaden naar de hardware. Anders betekend opensource niets.
Maar dat geld toch strikt genomen voor alle open-source code?
Dat is niet iets dat Matter als standaard zou kunnen beinvloeden of versimpelen.
Sonos was way back ook al niet happy over Google assistent op zijn speakers en zou een eigen 'slimme assistent' gaan fabriceren, als tegenhanger

enig idee wat van die doelstelling is overgebleven?

verder is compatibiliteit toch altijd een hangijzer
Ze hebben snips overgenomen. Die waren twee jaar geleden best ver met een assistant die geen internetverbinding nodig heeft en alles lokaal afhandelde. Is nu idd al een tijdje stil.
Als je ziet hoeveel moeite Apple heeft met het uitbreiden van Siri (vanwege privacy, etc), dan zul je wel begrijpen dat een kleine speler als Sonos never nooit een eigen intelligente assistant kan uitrollen.
Okay, hier heb ik niks aan. Iemand die zich al verdiept heeft in de standaard zelf die hier een wat meer substantiële informatie aan kan toevoegen?
Anoniem: 1322 @jabwd16 juni 2021 11:49
Ik probeer het wel maar er is momenteel nog heel veel onduidelijk. Via fora zoals van Home Assistant (open source domica systeem) concludeer ik (persoonlijke mening) dat we simpelweg nog eerst moeten wachten hoe de implementaties van de fabrikanten (zoals Google en Apple) er uit komen te zien.

Zigbee is ook een standaard maar niet iedere fabrikant implementeert het 100% correct.
In principe ben ik positief over Matter, maar één van mijn grote pijnpunten: Er komt een lijst met "gecertificeerde" apparaten. (Zelfs via een permissioned blockchain, heel hip). Nu is de vraag, gaat die lijst gebruikt worden om bijvoorbeeld automatisch sommige instellingen goed te zetten, of kan je die omzeilen door een vinkje bij "sta onbekende apparaten toe" te zetten. Of krijg je straks dat alleen goedgekeurde fabrikanten apparaten voor Matter kunnen aanbieden?
De lijst met gecertificeerde apparaten kan gebruikt worden om apparaat A alleen te laten integreren met apparaat B. Het probleem met allerlei home-automation is dat er geen standaard (of liever nog: wetgeving) is dat apparaten ook zonder externe infrastructuur van de fabrikant moet kunnen werken. Het aantal apparaten dat in een lokaal netwerk goed functioneert is zeer beperkt. Google en Apple maken allemaal verbindingen naar hun eigen servers.

Ook kun je vaak niet-noodzakelijke functionaliteit niet uitschakelen. Bij een SmartView op een Android apparaat of GoogleTV moet je ook microfoonpermissies aan de app geven. Dit moet ook als je alleen maar het cast-icoontje wil aanklikken. Je kunt niet kiezen voor (deel)functionaliteit zonder stembesturing.

Daarnaast ontbreekt de wetgeving die de privacy van mensen in de buurt van stemassistenten beschermt. Voor stembesturing is het inherent noodzakelijk dat een microfoon 24x7 alles opneemt, dus ook het geluid van de derden (denk aan buren of visite) die daar nooit toestemming voor hebben gegeven wordt opgenomen.
Het wordt steeds slimmer om 'slimme apparaten' niet te nemen.
Misschien moeten ze zich ook maar gewoon concentreren op wat ze goed doen.
Die smart speakers zijn 1 serieus incidentje verwijderd van massaal omgetoverd te worden tot e-waste, die dingen staan de hele dag naar je te luisteren.

Smart speakers, samen met beveiligingscamera's waar de beelden gewoon van in één of andere ondefinieerbare cloud verdwijnen vind ik helemaal niks. Vooral vanwege de implicaties ten aanzien van je privacy.
Zodra dat risico tastbaar vorm krijgt voor de massa en het doorheeft dat er aan de andere kan van die speakers gewoon mensen kunnen meeluisteren denk ik dat ze nog wel aan populariteit gaan inboeten.

Overigens mag Sonos ook wel naar hun eigen beleid kijken, zeker ten aanzien van planmatige veroudering. Beetje pot-ketel gehalte dit wel hoor. Ze zijn zelf ook geen voorlopers van hooghouden van zeg maar het consumentenbelang.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 05:58]

Ik vind het moeilijk om Sonos serieus te nemen. Ze vereisten ineens een account en bricken liever devices dan ze vrij te geven. Als de EFF een mening over Matter heeft zal ik die met veel interesse lezen.
Dit ^
En dat terwijl in het begin Sonos zelf nog beweerde alles te doen aan sustainability, iig de eerste speakers waren ook zo ontworpen dat in theorie de moederplaat uitwisselbaàr was, maar ipv daar echt gebruik van te maken en aan gebruikers vervangende boards te leveren geven ze at-best korting op een nieuwe speaker nadat middels software-updates de speaker praktisch onklaar is geworden.
Daarbij wil Apple veel lokaal doen, ze willen niet als een data hoarder te boek staan en op die manier ontlasten ze hun netwerk. Dus ik snap wel dat graag een eigen speaker in je netwerk houden. Over Sonos apparaten hebben ze geen controle dus als ze bijvoorbeeld de neurale netwerken willen updaten of de bionic chip firmware om Siri beter te maken, snap ik wel dat ze niet naar Sonos willen gaan om te smeken om het direct uit te rollen, en te voorkomen dat een deel van de Siri gebruikers een betere ervaring heeft dan de rest. Anders zitten ze bijvoorbeeld met de situatie dat Siri anders is via je iPhone dan via je Sonos.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 juli 2024 05:58]

Een account is juist om je gegevens te beschermen. Bricken was inderdaad een fout die ze hebben toegegeven. De flow is nu anders. Oude producten blijven werken, korting krijgen voor nieuwe producten doordat de hardware verouderd is. Heb je onderzoek gedaan?
Hetzelfde geldt voor de Apple TV. Ik heb een LG TV gekocht met "Ingebouwde Apple TV". Maar een losse Apple TV kan net iets meer (Apps, games etc...). Dit wist ik helemaal niet. Ik ga dan ook niet nog een losse Apple TV kopen.
Je hebt geen Apple TV in je LG. Je TV heeft airplay ondersteuning, iets compleet anders.
Nee, er staat echt overal dat er een Apple TV in zit. https://www.apple.com/nl/apple-tv-app/devices/ Het heeft gewoon dezelfde naam en dezelfde logo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.