Apple huurt prominente audio engineer die aan HomePod werkte opnieuw in

Apple heeft opnieuw audio engineer Afrooz Family ingehuurd en hem de rol van hoofd Homepod-software gegeven. Family werkte als audio engineer aan de originele Homepod en vertrok kort na de release van de speaker in 2018.

Het nieuws komt van bronnen van Bloomberg. De zet zou een signaal zijn dat Apple meer werk wil maken van hoe de Homepod concurreert ten opzichte van producten als Amazon Alexa en Google Home. Family heeft in de tussentijd bij de start-up Syng gewerkt, die ook audio-apparatuur maakt. The Verge tekent aan dat Family bij Syng gezien werd als het 'geheime wapen' van het bedrijf. Hij zou daar vertrokken zijn.

De HomePod wordt inmiddels niet meer geproduceerd, maar krijgt nog wel updates; versie 15 van de software kwam vorige maand uit. De slimme speaker kwam in februari van 2018 op de markt voor 349 dollar en er werd in maart van dit jaar een streep door gezet. De HomePod Mini van 99 dollar, kwam in november van 2020 uit, en is nog wel in productie.

De HomePod kreeg van recensenten lof voor zijn geluidskwaliteit, maar ook kritiek voor het beperken van veel functionaliteit tot de diensten en producten binnen het Apple-ecosysteem. Ondanks dat de HomePod officieel nooit in Nederland en België uitkwam, heeft Tweakers hem alsnog gerecenseerd, in de vorm van een round-up samen met de Google Home Max.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

16-10-2021 • 14:19

77

Reacties (77)

77
74
24
3
0
23
Wijzig sortering
Anoniem: 715452 16 oktober 2021 15:01
Wat maakt hem een prominente audio engineer? Als ze Paul Mcgowan inhuren ofzo geloof ik het wel.
Hij heeft een Bachelor in Muziek van Berkely en een Master in Muziek, technologie & Wetenschap van Stanford. Hij heeft bij THX gewerkt, bij Apple als Senior audio engineer en was oprichter en CTO van Syng.
Paul Mcgowan is een legende, maar vooral mbt analoge technologie.
Wellicht een beetje off topic, maar ik zou Paul McGowan nu niet echt een fantastische audio engineer noemen. Marketing en als businessman doet ie het aardig, maar de producten die hij op de markt brengt zijn nou niet echt spectaculair wat betreft audio kwaliteit. Als je een aantal van zijn filmpjes bekijkt, dan merk je ook dat er ergveel audiophoolery tussen zit.

Als je zijn producten vergelijkt met wat we hier in nederland in huis hebben (bijvoorbeeld Hypex), dan maken ze daar toch echt (objectief) betere analoge electronica.
Dit heeft niet met de persoon zelf te maken, maar het business model en de mensen die onder voor je werken. Een dirigent bespeelt ook niet de instrumenten en zal niet instaat zijn om slechte muziekanten beter te laten spelen.
Een dirigent bespeelt ook niet de instrumenten en zal niet instaat zijn om slechte muziekanten beter te laten spelen.
?

Een goede dirigent haalt het beste uit zijn muzikanten, a bad workman blames his tools..
Kom op zeg, Paul is ceo en verdedigd in z'n blogs technische onzin, dat ligt echt niet aan zijn werknemers.
Ik ben het er niet helemaal mee eens.
Ja als je personeel zijn taken niet goed uitvoerd, dan krijg je een niet zo goed resultaat. Als je op alles bezuinigd, dan krijg je waarschijnlijk niet het beste product.

Echter heb je als CEO (of een persoon zoals Paul McGowan) wel een bepaalde verantwoordelijkheid. Om de dirigent vergelijking er maar bij te pakken: Een dirigent speelt zelf geen instrumenten en kan slechte muzikanten niet goed laten spelen. Echter kan een dirigent wel goede muzikanten uitkiezen om mee te werken en hij kan ook goede muzikanten slecht laten spelen (door de maat slecht aan te geven bijvoorbeeld).
Audiophoolery, een mooi woord die de lading dekt. Echt Amerikaans, it contains a whole lot of lies.
Allemaal bedrijven waar audio kwaliteit meer in marketing termen en budget wordt gevangen.
Helaas herkennen heel veel mensen echt goede audio niet meer.
Als je niet kan herkennen dat het goede audio is, dan is het toch geen goede audio?
Anoniem: 715452 @!GN!T!ON16 oktober 2021 20:13
Ik probeerde eigenlijk dit te zeggen; Als je altijd droog brood te eten krijgt met de mededeling dat het supergoed brood is en nog nooit een verse witte boterham met hagelslag hebt gekregen (ik noem maar wat) dan weet je niet wat er nog meer te koop is.
Zo zie ik het ook met Afrooz Family (en heel veel andere bedrijven overigens), hij bakt droog brood en verkoopt het met heel veel poeha. Op zich niet erg, heel veel mensen interesseert audio helemaal niet, maar op een site als tweakers mag je toch verwachten dat de lat wat hoger ligt. Dus in mijn bescheiden mening vind ik Afrooz helemaal niet zo prominent, en gaat mijn verwachting van audio-kwaliteit bij Apple omlaag.
Het beste vind ik altijd nog al die audiofreaks die muzikaal niet verder komen dan dire straights.
De meesten komen wel verder dan dire straights en schrijven Dire Straits.
Muzikaal zit het anders beter in elkaar dan menig moderne muziekstroming. EDM is wat dat betreft het toppunt van 'flikker er een beat onder en klaar'.

Voorbeeldje Dire Straits: https://youtu.be/_4E_924b9SU
Ik vind de high end audio helemaal niet zo interessant, ik hoor liever een mono opname uit de jaren 30 of 40 van een topartiest op een transistorradio of van MP3 op mijn autostereo dan loepzuivere overgeproduceerde studio Crap met autotune op een of andere Californische buizenversterker met handgemaakte speakers uit het zwarte woud met gouden kabels.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 23 juli 2024 16:17]

M.i. een snob-reactie kenmerkend voor de highend audio.

Los van smaak en overmixte albums is Knopfler algemeen geaccepteerd als muzikaal genie op de gitaar.
Het beste vind ik altijd nog al die audiofreaks die muzikaal niet verder komen dan dire straights.
Dire Straits, en ja ik ben fan.
Ik ken in het vakgebied heel veel "prominente audio engineers", maar het is alles behalve garantie voor een stel goede speakers.

Leuk stukje marketing, as usual. :z
Paul McGowan is een beetje een speciaal geval, hij lijkt iemand te zijn die weldegelijk verstand van zaken heeft, maar dat vanwege commerciële redenen links laat liggen. Als je kijkt naar de onzin die Ps audio nu verkoopt lijkt me het verstandig hem verre van dit soort zaken te houden, helaas...
Het is niet alsof de kleine verzegelde basspeakers een lange geschiedenis hebben. Van de oude garde is Bob Carver waarschijnlijk degene met de meeste ervaring op dat gebied, maar Apple heeft nu al een goede gesealde speaker gemaakt en ik neem aan dat ze de know how niet allemaal naar andere bedrijven hebben gejaagd.
Laten we gewoon eens beginnen met betere ondersteuning, bijv de Nederlandse taal, API zodat je tune in enzo kunt streamen… redenen voor mij om ze weg te doen en over te stappen op Sonos. Door wat homebrew foefjes hoef ik niet terug.
Je zou denken dat ze Siri gewoon zouden moeten kunnen porten. De fundamenten voor ondersteuning van Nederlands liggen er lijkt mij.
Sinds iOS 15 is de Vlaamse versie van Siri zelfs verdwenen (uiteraard zonder verklaring van Apple). Het gaat dus eerder achteruit dan vooruit momenteel.

Je zou denken dat de het voor hun "magische" neurale network en machine learning waarmee ze Siri aandrijven weinig uitmaakt welke taal er zogezegd vanzelf geleerd moet worden... 🧐
Volgens mij is dat gewoon beschikbaar onder “Nederlands (België)”…?
Ik had hem altijd al op Vlaams staan omdat zij gewoon veel leuker klinkt dan die Nederlandse man. En die Vlaamse stem doet het bij mij nog gewoon.
streamen van TuneIn werkt gewoon hoor, ook al voor iOS 15. Gewoon tegen Siri roepen welk radio station je wilt horen en vrijwel altijd doet ze dit ook en meldt dan dat het provided bij TuneIn is.

Wij roepen ook tegen Siri dat ze de tv (een recente Sony) aan of uit moet zetten en gebruiken ze als dagelijkse speaker voor de Apple TV en radio en muziek luisteren. Zeer tevreden gebruikers dus.Geluid is ook perfect.
Yes but English, correct?
yes. Voor ons geen probleem
Ja precies, voor mij ook niet, maar heb ook een gezinnetje die de lampen aan/uit willen kunnen doen.
dat heb ik allemaal gautomatiseerd met Home Assistant. Alleen op de wc moeten we het licht handmatig bedienen, de rest gaat via sensoren en automations.
Loopt hier via Domoticz, maar merendeel van de schakelingen lopen toch via stemcommando's omdat ze niet op een vast tijdstip kunnen worden gepland.
dat kan bij ons wel en veel reageert ook op lichtsterkte en/of beweging. Zo is niet te zien of we wel of niet thuis zijn.
Nederland is voor Apple helemaal niet interessant. Het marktaandeel is hier lager dan in de meeste andere landen. En dan zijn we ook nog eens een klein land. Ik zou mijn geld er ook niet insteken.
Misschien juist omdat ze aan Nederland geen aandacht besteden. Nederland is voor veel producenten een early adopters market, die nieuwe zaken adopteren. Kennelijk denkt Apple daar anders over. Wel jammer.
Tunein zit gewoon ingebouwd in Apple Music, ook zonder abbo...
Daar komt nog bij dat sinds iOS15 (of HomeOS15) de zware bassen van de grote HomePod (waar hij zo om werd bekritiseerd) te dempen zijn. Dat maakt het apparaat nog briljanter dan ie al was. Voor mij het mooiste Apple-product van de laatste 5 jaar.
Er gaan geruchten dat Apple meer aandacht aan High Quality Audio wil gaan besteden dus wie weet wat er nog komt. Zou goed aansluiten bij de app voor klassieke muziek die nu in de maak is (PrimePhonic)
Daar komt nog bij dat sinds iOS15 (of HomeOS15) de zware bassen van de grote HomePod (waar hij zo om werd bekritiseerd) te dempen zijn. Dat maakt het apparaat nog briljanter dan ie al was
Dus wat je zegt is dat voor iOS15 de bas veel te zwaar was, en ondanks dat was hij alsnog briljant?

Ik ben geen Apple gebruiker, maar ik snap echt wel het idee: Spul moet werken, en ik hoef voor de rest niet elk detail te kunnen aanpassen. Maar dit laat direct wel het probleem daarvan zijn. Een gewone equalizer was niet aanwezig?
Dus wat je zegt is dat voor iOS15 de bas veel te zwaar was, en ondanks dat was hij alsnog briljant?
Veel mensen houden van bas.
Ik hou alleen van bassen als dat de bedoeling is.
Ik heb ooit de Apple en Google Home (Pod/Max) naast elkaar gehoord, en de Apple Homepod klonk echt superieur! Met dat als audio zou ik bijna m'n surround & hifi set de deur uit doen. Alleen ik wil geen slimme speaker die altijd luistert, zelfs niet als Apple 'm maakt. En ik ben wel blij met m'n ouderwetse domme audioset.

Maar goed, bottom line: met zware bassen is voor velen goed, met bassen de beteugeld kunnen worden is-ie (voor een slimme speaker) perfect,

[Reactie gewijzigd door Gadget Freak op 23 juli 2024 16:17]

Zo'n altijd meeluisterende speaker wilden we ook niet op de studeerkamer maar we zochten wel iets met een formfactor a la homepod / homepod mini. Zware bassen niet gewenst, wel gewoon helder geluid vergelijkbaar met wederom de homepod. We kwamen na wat zoeken terecht bij de Audio Pro A10. Voldoet meer dan prima.
Ik heb de HomePod Mini momenteel als rear speaker in m’n surround aangezien ik geen kabels wou/kon trekken naar die hoek, maar je kan gewoon Siri uitzetten waardoor dat ding niet meer meeluistert zoals je zegt.

Dat heb ik dus ook gedaan. Ik hoef ook geen smart speaker, heb ook eens een Amazon speaker cadeau gekregen maar die heb ik ook weg gegeven zonder het uit de doos te halen.
Ik ben geen Apple gebruiker, maar ik snap echt wel het idee: Spul moet werken, en ik hoef voor de rest niet elk detail te kunnen aanpassen
Er hoeft ook geen professionele equalizer te zijn, maar als er íets in het leven zeer subjectief is, dan is het wel geluid. Een paar regelaars (software- danwel hardwarematig) kunnen dus echt geen kwaad. Mijn Marshall-speaker heeft ook alleen maar draaiknoppen voor bas en treble. Lekker simpel, maar net voldoende om het geluid op heel eenvoudige wijze naar eigen hand te zetten. :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 16:17]

Mis ik iets, of is dat dus gewoon een equalizer?
Neen, een iQualizer! :+
Dat wordt dus de marketingnaam waarmee ze er dus $100+ meer voor gaan vragen.

Ben slim en leg het vast, kunnen ze de naam van je huren.
Je kan een naam niet vastleggen tenzij je ook echt iets in omloop brengt. ;) Name squatting gaat dus niet zomaar. En als het iets triviaals is, dan claimt men gewoon dat er toch geen verwarring kan ontstaan en klaar. Trademarks zijn niet zo zwart/wit en straightforward ;)
In de VS is men het niet met je eens, gezien de enorme hoeveelheid uiterst stupide patenten die daar zijn en worden uitgegeven voor de meest banale dingen. Herinner je je het "rounded corners" patent nog? Of het "swipe to activate" patent? Niet toevallig beide van Apple.
Patenten en merkregistraties zijn verschillende dingen.
Maar komen in de praktijk vrijwel op hetzelfde neer. Beide worden nogal gemakkelijk toegekend aan Amerikaanse bedrijven in de VS.

[Reactie gewijzigd door TJ Roelsma op 23 juli 2024 16:17]

Nee die komen in de praktijk echt in de verste verte niet op hetzelfde neer. :P Trademarks worden ook echt niet zomaar toegekend en het is ook niet bepaald gratis. Het is niet zo makkelijk om zomaar namen te squatten en het is al helemaal enorm moeilijk om een gesquatte naam ook nog te eens te verdedigen...
Stel dat jij een merk hier in Nederland registreert en er mee worstelt om dat van de grond te krijgen.
Stel vervolgens dat iemand in de VS een jaar later datzelfde merk registreert en het wel goed van de grond krijgt. Sterker nog: het merk verspreidt zich niet alleen over de VS, maar ook over de rest van de wereld. En dus komt dat merk ook naar Nederland, waar ze jou en je merk tegenkomen.

Europees recht zegt dat jij je merk hier mag behouden omdat jij aantoonbaar de eerste was die het hier registreerde. In de VS gaat men echter meer uit van geld: het Amerikaanse merk genereert een miljoenen- cq miljarden omzet en dat lullige Nederlandertje (niet persoonlijk bedoeld) moet "maar accepteren dat zijn merk nu aan hun toebehoort." Ze zullen eerst een poging doen om je merk recht uit te kopen, maar als je weigert spannen ze gewoon de ene na de andere rechtszaak aan zodat je failliet gaat en ze alsnog de rechten van het merk voor Nederland krijgen.

Amerikanen gaan uit van het recht van de sterkste (lees: degene met het meeste geld) en willen ook graag demonstreren dat ze daarvoor over lijken willen gaan.
Als je je merk correct internationaal vast hebt gelegd bij de relevante instanties, dan gaat het in de verste verte niet zoals je omschrijft en gaat dat continu aanklagen ook totaal niet werken... Ze hebben immers niets om jou voor aan te klagen en dat soort zaken zijn meestal vrij snel beslecht als het clear & cut is. Ook in de VS en met bedrijven uit de VS. (En daarnaast is de wet van de VS niet grensoverschrijdend ofzo.)

Daarnaast is het omgekeerd: jij moet die Amerikaanse toko aanklagen, niet andersom. Je moet in de aanval, immers ben jij verplicht die trademark te beschermen en als die Amerikaanse toko schijt heeft aan je Cease & Desist: dan klaag je ze aan als er geen redelijk verweer is op waarom ze de trademark zouden mogen gebruiken. (Eg: weliswaar IC009, maar gaat om compleet andere software dan jij.) En dat begint overigens al bij bezwaar aantekenen tegen het registreren van een trademark in dezelfde IC als jij.

Als jij je merk enkel in de benelux vastlegt, dan heb je niets te zeiken dat ze wereldwijd prima populair worden met jouw naam. Maar in de benelux kan je gewoon verbieden de naam te gebruiken of daar een zak centen voor eisen en daarmee sta je prima in je recht en geen VS bedrijf dat daar zomaar z'n derriere mee kan afvegen of je kapot kan aanklagen.
Zo zou het in theorie moeten werken ja, maar in de praktijk blijkt het toch vaak net iets anders te zijn. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een "aanbod dat je niet kan weigeren", al was het alleen maar omdat je dan toch nog wat geld uit je merk registratie terug krijgt. Wat voor jou een hoop geld is, is voor hun een schijntje, dus het grootste gedeelte van dit soort conflicten wordt afgekocht.

Maar in de praktijk zijn er toch voldoende mogelijkheden voor Amerikaanse bedrijven om een Nederlands bedrijfje onder druk te zetten. Ook voor een rechter, aangezien jouw bedrijfje in feite "toch niets voorstelt" en zij dus een veel groter belang bij de naam/het merk hebben. En aangezien de VS nogal wat gewicht in de schaal legt en er ook niet echt vies van is om zich onofficieel met dit soort zaken te bemoeien, kan die druk hoog oplopen, niet alleen van VS zijde, maar ook vanaf Nederlandse zijde, aangezien Nederland toch graag de VS te vriend wil houden en wat is dan het recht van 1 persoon tegenover de machtige VS?
Je moet even terug gaan naar die tijd. Rounded corners waren ooit softwarematig heel moeilijk om te maken zonder zware computersystemen. Apple heeft toen een methode ontwikkelt waarmee het wel kon op lichte systemen. En hetzelfde voor swipe to activate. Nu vinden we het heel normaal, maar er zit behoorlijk veel ontwikkeling in voordat het werkte. Je wilt immers ook niet dat een device continue aan het kijken is of er geswiped wordt omdat dat nadelig is voor batterijgebruik.
Een kinderspeelgoed telefoon had een paar jaar eerder dan Apple al rounded corners had en dus had er helemaal geen patent verstrekt mogen worden aan Apple omdat er sprake was van "prior art."
Maar in de VS is men nogal selectief met welke prior art wel en welke niet erkend wordt, niet geheel toevallig altijd in het voordeel van een Amerikaans bedrijf.

De VS blèren altijd over de marktbescherming die Japan, China en volgens hun ook de EU plegen, maar zelf hebben ze daar niet 1 maar meerdere handjes van. Men noemt dat ook wel hypocriet.
De Nederlandse bierbrouwerijen brengen eens per maand wat kratjes op de markt van "oude merken". Zodat ze kunnen volhouden dat die merken nog in gebruik zijn, en dus een ander niet aan de haal kan gaan met dat oude merk.
Maar dat zijn echt maar een paar kratjes dan.
Dat kan ja, moeten ze wel blijven doen om de naam te blijven behouden, elke 10 jaar betalen om de namen te verlengen én deze actief verdedigen zodra iemand probeert bier met die naam op de markt te brengen.

Maar ze hebben daadwerkelijk iets in omloop (en vroeger veel uitgebreider gehad.). Maar als ik nu een computer op de markt breng die ik "Brand" noem, dan is er geen bierbrouwerij die mij daar succesvol op gaat aanvallen. Dus bijvoorbeeld een kratje bier met "iQualizer" op de markt brengen gaat niet voldoende zijn om je op een andere class (eg: IC009) te gaan verdedigen. En als ik nu de naam "iQualizer" wil vastleggen zonder dat ik iets op de markt breng, incl website en alle shit, dan ga ik die naam niet toegewezen krijgen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 16:17]

Ik vermoei dat ze ook in gaan zetten op spatial audio en Dolby Atmos.
In het appartement in Zwitserland waar ik met het gezin op vakantie was stond zo'n homepod.
Ik vond het geluid slecht, veel te veel en lelijke bas, midden en hoog was ook niet veel zaaks. Ik kon geen EQ pagina vinden. In de woonkamer met veel beton en glas was het geluid echt niet te harden.
Verplaatsen van de homepod hielp wel iets, maar het geluid bleef prut.

Zelfs mijn kinderen (die geen audiofiel zijn) hadden een voorkeur voor hun meegebrachte JBL Bluetooth speakertjes.

Meestal is Apple apparatuur duur maar wel OK, maar dit was 3x niks.

Mislukt product. Vreemd dat ze weer dezelfde ontwerper inhuren.
Daar komt nog bij dat sinds iOS15 (of HomeOS15) de zware bassen van de grote HomePod (waar hij zo om werd bekritiseerd) te dempen zijn.
Door tweakers en sommige reguliere gebruikers, neem ik aan? Want YouTube-reviewers kicken op bas: hoe zwaarder, hoe beter. :P
Qua hardheid stelt dat nog niks voor. Five Finger Death Punch alleen al maakt gehakt van Anthrax. 8-)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 16:17]

FFDP mag alleen 'dank u wel, meneer' zeggen tegen Anthrax. Omlaag stemmen is niet heavy, da's lui.
Ik weet niet wat je met dat laatste bedoelt, maar eh... FFDP??? Dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen. 5FDP is de gebruikelijke afkorting.

Overigens was het ook niet minachtend bedoeld, hoor - Anthrax is net zo goed een topband. :) Ik zei ook niet dat harder beter is. Maar 5FDP is qua globaal geluid, zang en drums gewoon een heel stuk harder, en dat is een feit. Ik luister echter naar beiden heel graag. :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 16:17]

Ja, Amenra is zeker een grandioze band! Hun liveshows alleen al... veel bands zouden willen dat ze zulke geweldige liveshows neer konden zetten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 16:17]

Homepod success leunt ook op Siri, ik heb de Homepod gehad en gebruikte het ook als een Siri interface. Google doet dat beter met hun AI, integratie tussen Homepod, Siri en Apple Home was matig.
Denk even aan je buren voordat je dit soort bass boosted melkpakjes koopt aub :p
Kleine luidsprekers kunnen met huidige technieken* veel bas produceren maar alleen in een kleine ruimte.

*) de theorie achter wat nu mogelijk is bestaat overigens al van voor WW2. Alleen was de technologie toen niet beschikbaar. Om met een kleine luidspreker veel laag te produceren moet je een luidspreker hebben met een hele lange uitslag (zo lineair mogelijk), een hele sterke magneet en een forse versterker. Nu pas hebben we middelen een lang, en dankzij Class D versterker kunnen we heel veel (goed) vermogen aan een luidspreker leveren zonder dat je daar een forse 19" kast voor nodig hebt.
Die homepod gaat echt niet diep/hard genoeg om door muren heen te gaan, tenzij je echt heel dunne muren hebt.
Dan kan je ook over een tv moeilijk gaan doen..
Goeie onderbouwing ook.
Sorry, ik wist niet dat de etiquette is dat ik in drievoud een thesis erover schrijf in de vorm alsof je tegen een 6 jarige praat. Ik nam simpelweg aan dat de lezer dit zelf ook kon zien.
Laten we het op een cultuurverschilletje gooien 😉

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.