SpaceX maakt Starlink-satellietinternet beperkt beschikbaar voor België

De Starlink-satellietinternetdienst van het Amerikaanse SpaceX is nu ook gedeeltelijk beschikbaar voor België. Gebruikers kunnen een internetsnelheid van tussen de 50 en 150Mbit/s verwachten. De dienst wordt de komende tijd uitgebreid. Vooralsnog is er nog geen dekking in heel België.

Dat is te lezen in een mail die Starlink naar klanten gestuurd heeft. Daarin schrijft het bedrijf dat de komende maanden snelheden verwacht kunnen worden van 50Mbit/s tot 150Mbit/s, maar dat er ook periodes zullen zijn dat de dienst helemaal geen verbinding heeft.

SpaceX gaat de komende tijd meer grondstations bouwen, de netwerksoftware updaten en meer satellieten lanceren om de verbinding en de datasnelheid omhoog te krijgen. Klanten en geïnteresseerden kunnen op de website van Starlink kijken om te zien of er dekking is in hun regio.

Als dat nog niet zo is, dan kunnen zij een aanbetaling doen om in de toekomst voorrang te krijgen op de dienst. Voor Brussel en Charleroi meldt Starlink op diens website bijvoorbeeld dat er dekking zal zijn in midden of eind 2021. Voor het centrum van Gent is er nu al dekking.

Vorige week kregen Nederlandse klanten dezelfde mail. In het GoT-topic over het onderwerp meldden Nederlandse gebruikers uit Den Bosch en Den Haag de dienst te kunnen ontvangen. De eerste gebruikers meldden daar nu al snelheden tot 160Mbit/s. Ook is er dekking in Amsterdam. Er is nog geen dekking voor West-Brabant en Friesland.

De Starlink-internetdienst kost 99 euro per maand. Daarnaast moeten kopers een hardwarekit aanschaffen van 499 euro. Hierbij krijgen klanten een phased-array user terminal-antenne, een mounting-tripod en een wifirouter. Daarnaast zijn er nog leveringskosten van zestig euro. SpaceX zei eerder ruim een half miljoen bestellingen of preorders voor Starlink te hebben ontvangen. Volgens eerdere Speedtest-resultaten gaat het bij de Starlink-abo's niet om symmetrische internetsnelheden.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

21-05-2021 • 07:58

96 Linkedin

Submitter: runelaenen

Reacties (96)

Wijzig sortering
In deze artikelen ontbreekt steeds een heel belangrijk feit, wat maakt dat veel minder mensen hiervoor in aanmerking komen. Zeker in het begin.

In het pakket van Starlink zit een tripod met ontvanger. Deze moet je eigenlijk zo hoog mogelijk installeren, want de ontvanger/schotel moet vrij zicht hebben.

Dat is denk logisch, maar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld internet via tv satellieten, waarbij de schotel gewoon een vaste opstelling heeft, draait de schotel van Starlink. Dit omdat de satellieten nou eenmaal bewegen. Hierdoor kan het dus zijn dat je gewoon een X aantal uren geen zicht hebt op een satelliet én dus geen internet beschikbaar is.

Dat laatste wordt waarschijnlijk bedoeld met dat het nog niet overal beschikbaar zal zijn. Mijns inziens is dit een heel belangrijk iets waar nog veel mensen de mist mee in zullen gaan. Let daar dus op!

Edit: bovenstaande is dus niet correct. De antenne beweegt niet meer na installie, maar hij heeft wel een 100 graden nodig voor voldoende ontvangst.

[Reactie gewijzigd door Vicje op 21 mei 2021 11:05]

Dat is denk logisch, maar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld internet via tv satellieten, waarbij de schotel gewoon een vaste opstelling heeft, draait de schotel van Starlink.
Dit is niet correct. De schotel is een phased array antenne en zal, na eenmalig zichzelf in de goede hoek te positioneren, zijn signaal zelf kunnen sturen naar de juiste satelliet. Dit is veel beter te doen dan mechanisch op elke nieuwe voorbijkomende satelliet uitlijnen zonder onderbrekingen.

Edit: Uit onderstaande reacties blijkt dat de term phased array niet begrepen wordt.
Een phased array antenne kan zijn uitstraalhoek aanpassen zodat hij zijn uitgezonden signaal op een specifiek punt kan richten en daarmee aan beam steering kan doen. Dit betekent dat de starlink schotel electronisch de richting van zijn uitgezonden signaal kan aanpassen en dus de voorbijkomende satellieten kan volgen terwijl ze voorbij komen zonder mechanisch te bewegen.
Na het vinden van de optimale positie aan de hand van beacon signalen van de satellietconstellatie zal de schotel dus niet meer bewegen tenzij er iets verandert in de opbouw van de constellatie.

[Reactie gewijzigd door P5ycho op 21 mei 2021 10:08]

Voeg deze afbeelding toe aan je reactie. Dan begrijpen mensen wel hoe het werkt.
als je nu even het relevante stukje quote dan hoef ik niet een naald in een hooiberg te zoeken...
Dit bewijst dat je niet begrijpt wat ik zeg, ik heb uitleg toegevoegd in de originele reactie.
Ik gaf alleen een link naar de 'onderbouwing' van de claim van Vicje dat hij draait. Ik begrijp prima wat je zegt.
Ik kan me alleen wel goed voorstellen dat met de huidige dekking er nog wel correcties plaats vinden in de alignment in de loop der tijd. Maar als de dekking volledig is dan verwacht ik ook dat dit niet meer nodig is na bootup.
Het filmpje geeft de bootup daarna staat hij een tijdje stil waarna hij weer iets gaat bewegen en dan een vrij grote beweging maakt. Ik kan niet valideren of dat nog allemaal alignment is, of dat het een latere correctie is.
Dit artikel heeft het nergens over dat de schotel nog gaat richten na de initiële installatie.
Wel over het feit dat, wanneer er ook maar iets in de weg zit (paal, boom etc) het signaal slecht kan zijn, of zelfs kan wegvallen.
De satellieten zijn dus niet geostationair.
Is het dan ook zo dat als de satelliet waar je mee verbonden bent uit zicht raakt je schotel een nieuwe satelliet moet opzoeken en je dus tijdelijk geen verbinding hebt? Zelfs als er voldoende dekking is?
de schotel kan heel snel overstappen naar een andere satteliet zodat jij er niks van merkt. zelfs je mobiel kan dat al 20+ jaar. we have the technology ;)
de schotel kan heel snel overstappen naar een andere satteliet zodat jij er niks van merkt. zelfs je mobiel kan dat al 20+ jaar. we have the technology ;)
Ik weet niet zeker of dat de oorzaak van het probleem is, maar volgens the Verge zijn er nogal wat problemen met de verbinding:
In my week of testing, Starlink was perfectly fine for anything that buffers — I was able to stream Netflix and Disney Plus in 4K and jump around YouTube videos without significant issues — but doing something faster-paced, like quickly scrolling through TikTok videos, would run into delays.

Services that require a sustained, real-time connection, like Slack, Zoom, or gaming, simply weren’t usable for me, even when I was seeing the fastest speeds. I had high hopes that I could spend several days working over Starlink, and after just a few lost Slack messages and Zoom calls where my video dropped to low resolution and then froze entirely, I gave up. Many Starlink beta testers similar report experiences — consistent dropouts of a few seconds, every few minutes.
Nu is dit niet noodzakelijk representatief voor all locaties waar Starlink beschikbaar is en zal het in de toekomst waarschijnlijk wel verbeteren, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je internet wilt gebruiken voor zaken die een constante, stabiele verbinding nodig hebben.
het staat letterlijk overal dat de verbinding nog weg kan vallen omdat het netwerk nog niet compleet is. dat heeft niks te maken met het overstappen naar andere sattelieten maar simpelweg met het feit OF er een andere satteliet is om op tijd over te pakken. zelfde effect heb je als je buiten bereik valt met je mobiel. of net op de grens zit.

als het netwerk draaiend is heb je altijd minstens 3~5 sattelieten in beeld. dat is meer dan wat je krijgt met je mobiel.

[Reactie gewijzigd door flippy op 21 mei 2021 10:44]

het staat letterlijk overal dat de verbinding nog weg kan vallen omdat het netwerk nog niet compleet is. dat heeft niks te maken met het overstappen naar andere sattelieten maar simpelweg met het feit OF er een andere satteliet is om op tijd over te pakken. zelfde effect heb je als je buiten bereik valt met je mobiel. of net op de grens zit.

als het netwerk draaiend is heb je altijd minstens 3~5 sattelieten in beeld. dat is meer dan wat je krijgt met je mobiel.
Dat is de theorie inderdaad, maar voor mensen die op dit moment overwegen om over te stappen op Starlink moeten er wel rekening mee houden dat het nog een tijdje kan duren voordat de dienst voorziet in een stabiele verbinding zonder onderbrekingen.
Buiten het feit dat het nog steeds in beta zit, zijn er tot op heden ongeveer 1800 de ruimte in gegaan waar het er 12.000 moeten worden
Mijn mobiel hoeft niet mechanisch in een bepaalde richting te draaien dus ik neem aan dat er best wel een verschil zit in de techniek van een mobiel en die van een gerichte schotelantenne.
de antenne hoeft ook niet meer te draaien na de eerste compensatie.

het is ook geen gerichte antenne. het "richten" gebeurt volledig met zwarte RF magie. enigste wat de antenne doet met de motortjes is zorgen dat de hoek optimaal is. als die eenmaal goed staat doen die niks meer.

[Reactie gewijzigd door flippy op 21 mei 2021 10:25]

Met vrij zicht is dat dan 360 graden of een (ruime) windrichting? Dan heb ik inderdaad een issue of ik zou op het dak moeten klimmen :)
Oost, West en zuid. Er komen voorlopig vrijwel geen starlinks ten noorden van ons vliegen.

Waar mensen zich op verkijken is dat hij ook erg laag aan de horizon nog verbinding kan maken. De laagste hoek is 25 graden.

Met de starlink app kun je zelf kijken of je locatie geschikt is.
Nee jo. Phased array antennes. Die hoeven niet te bewegen.
Ik had gehoopt dat het een prijsbreker zou zijn in België, want daar hebben we met het theoretische duopolie Telenet/Proximus echt wel nood aan. Die houden, met dank aan politieke inmenging, de prijzen kunstmatig hoog.

Vooralsnog is het veel te duur... Doen ze er 50% af, dan hebben ze er een klant bij!
Zoals al in eerdere nieuwsberichten is aangehaald heeft SpaceX geen interesse in mensen met een vaste, snelle, internetverbinding maar focust het zich op de gebruikers die zo afgelegen liggen dat ze geen fatsoenlijke vaste internetverbinding kunnen krijgen (mensen die in de wildernis wonen etc.) en in de toekomst ook bewegende voortuigen (boten, campers etc.) die geen vaste aansluiting kunnen hebben. Daar is het prijspeil wel ontzettend scherp voor als je het vergelijkt met bestaande satelliet aanbieders.
...mensen die in de wildernis wonen etc....
Goed wel dat ze zich dan focussen op Charleroi, Brussel en Gent....
Ooit in de Ardennen geweest? En ook in Vlaanderen staan er genoeg bouwsels in de bossen op de meest onmogelijke plaatsen waar dit een interessante optie voor kan zijn. Ik ken hele buitengebieden in de Kempen waar ze niet verder komen dan 3Mbit/s ADSL omdat ze hun huis ergens in een veld hebben gebouwd waar ook geen coax dekking is. De steden zijn echt het probleem niet.

Zeker door de vele lintbebouwing en laks beleid met bouwvergunningen is de bebouwing in Belgisch buitengebied belachelijk versnipperd en is infrastructuur aanleggen soms erg lastig. Genoeg lui die nog stoken op mazout en een septische put hebben omdat er geen gas of riolering aanwezig is. Laat staan dat een partij er wil investeren in coax of glas. Ik ben al huizen in het bos tegen gekomen met een generator voor de elektriciteit (!). Dan kan starlink zeker een uitkomst zijn.
Zelfs slechts 2mbit bekabeld bij mij in de Kempen. Enige fatsoenlijke verbinding op het moment is via 3/4g
Dan zou ik met het BIPT kaartje in de hand eens verhaal gaan halen bij je provider.

Wij kregen eerst hoogstens 5-6mbit, maar na wat gezeur en gedram een nieuw modem van Proximus, dat precies hetzelfde was als de oude, en zitten we op 25-30 mbit (wat technische gesproken nog steeds te laag is).
https://www.bipt-data.be/nl/projects/atlas/landline
Het verhaal wat ik kreeg is dat ik te ver van de wijkserver af zat, ruim 8km een dat daardoor de verbinding zo traag was. Maar tegenwoordig internet via tadaam over 4g stuk beter dan wat we hier met adsl kregen.
Oh, wij kregen ook allemaal smoesjes.
Voor zover ik correct ben geïnformeerd, is er technisch gesproken een leveringsplicht. Wanneer op de bipt kaart staat dat je in 4g gebied woont, of 25 mbit gebied moet de provider zijn best doen om dat te leveren.

Zeuren, drammen, op zoek naar de juiste persoon bij de klantenservice.
Je zou zelfs om de 4g modembooster kunnen vragen, die heeft proximus gewoon, ook al noemen ze het experimenteel en enkel voor het buitengebied.

De onwelwillendheid bij de providers om hun klanten te helpen is erg groot, maar ze vragen wel iedere maand de hoofdprijs.
Dat klinkt als de gemeente Essen :)

Zelf ook al enkele aanvragen gehad, maar door het feit dat er zoveel bomen staan is het moeilijk om een performante draadloze oplossing te voorzien.
Maar de clear view van 360 graden op net boven de horizon eis is in die gebieden wel vaak ook een enorme utidaging. Een berg zal je zo een vele uren van de dag zonder verbinding zetten. Een mooi bos aan de andere kant met oude hoge bomen? Nog een paar uur minder
Dat bos is wel op te lossen door dat ding op een paal oid te monteren. Satelliet tv wordt op die manier ook in een bos gebruikt.
Precies. Ik woon dicht bij Bastogne waar we met moeite 5/0.6mpbs halen met dsl en wacht met ongeduld op Starlink. Ik woon hier nu al meer dan 6 jaar en hoewel we coax hebben is er geen internet via kabel mogelijk omdat er iets ontbreekt de straat om het door te sturen. Tv lukt wel blijkbaar.. dat het zo lang moet duren is onbegrijpelijk. 3 jaar geleden hebben ze de straat open gegooid om nieuwe hoogspanning te leggen (al hangen we nog steeds aan een kabel in de lucht), dus ik had even hoop dat ze ook glas zouden leggen maar dat was dus te optimistisch van mijn kant… triestig.
Ik wordt altijd zo chagrijnig van graafwerkzaamheden waarbij niet voor het gemak 'even' glas wordt aangelegd, of in ieder geval dusdanig voorbereid dat men verder kan als een ander stuk straat ook open gaat. In mijn wijk (aka meer huizen dan er op een enkele pop aangesloten kunnen worden) worden en masse loden waterleidingen vervangen en KPN heeft deze wijk nota bene op de planning staan om 'ooit' te verglazen, maar die twee gelijktijdig aanpakken is zelfs dan nog een stap te ver. Ongelooflijk werkelijk.
Dat is veelal een verantwoordelijkheidskwestie. Als een bedrijf de straat open breekt, leidingen legt en de klinkers/stoeptegels terug legt kan dat bedrijf verantwoordelijk worden gehouden mocht dat laatste mis gaan. Iemand valt, rijdt zn auto in de prak door losliggende stenen etc dan is direct duidelijk bij welke partij ze moeten zijn. Als er drie bedrijven tegelijk bezig zijn gaan ze bij problemen naar elkaar wijzen.
Dat is uiteindelijk toch gewoon een financiële kwestie? Gedeelde verantwoordelijkheid kan toch... of laat desnoods de graafwerken door een (echte) externe partij uitvoeren die dan de verantwoordelijkheid neemt puur voor graven en dichtmaken. Als je het wil, is het absoluut mogelijk natuurlijk.
Het openbreken en weer dichtleggen van de straat kan ook een zaak voor de gemeente zijn, maar in principe is het delen in de WIOR kosten juist gunstig om over meerdere partijen te splitsen, net als verzekeren.
Zoals al in eerdere nieuwsberichten is aangehaald heeft SpaceX geen interesse in mensen met een vaste, snelle, internetverbinding
Ik ben er, zonder al te veel bewijs, van overtuigd dat spacex dat zegt om een oorlog met de internetproviders te voorkomen. Als er straks 10.000+ starlink satellieten zijn incluis de laser varianten in lage orbit gaan ze echt wel proberen de boterham van de traditionele provider op te eten.
Ik had gehoopt dat het een prijsbreker zou zijn in België
Dan heb je helaas wel echt verkeerde hoop gehad, want vanaf het begin was al duidelijk dat Starlink geen partij is die gaat voor goedkope aansluitingen om de markt in te concurreren. De doelgroep is juist mensen die geen vaste verbinding kunnen krijgen door fysieke limieten, niet perse door te hoge prijzen.

Die 50% er af zie ik ook niet zo snel gebeuren, er zit een flinke investering in die duizenden satelieten, die moeten natuurlijk worden betaald ook :)
Het is mij ook te duur,.maar zou het 60/70 p/m kosten Dan had ik echt serieuze interesse. Brengt dus eigenlijk nog meer geld op dan het te duur houden .
Ze hebben op het moment een wachtlijst. Dus aan de prijs verlagen hebben ze niets.

Daarnaast zou het nogal zuur zijn voor mensen in het buitengebied op hun 3Mbit als alle beschikbare verbindingen bezet zijn door mensen in de stad die ook glasvezel kunnen nemen.
Nee klopt, en het is ook nog steeds beta. Maar zouden ze bandbreedte genoeg over hebben kan het best.
Het is geen prijsvechter, en zal ook niet werken in dichtbevolkte gebieden want dan zitten teveel mensen op één satelliet. Starlink is bedoelt voor mensen in buitengebieden die anders misschien maar 1mbit/s down kunnen krijgen over een antieke koper kabel.
Qua prestaties zal dit echt niet in de buurt komen van een fatsoenlijke DSL of glas aansluiting.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 21 mei 2021 13:49]

Ik denk dat ze de europese markt wellicht nog moeten finetunen. In Amerika is het al een stuk goedkoper als bijvoorbeeld Comcast o.i.d. waar je verplicht bent bepaalde diensten af te nemen. Ze zijn hier natuurlijk net ingestapt en zullen totaal geen ervaring met de europese markt hebben. Daarnaast is het zoals al vaker genoemd meer gericht op de afgelegen gebieden en niet op plekken waar al glasvezel/coax ligt. Het zou natuurlijk wel fantastisch zijn als ze zich ook meer op de doorsnee woning in de stad gaan richten (Nederland kan ook wel ééns wat concurrentie gebruiken i.p.v. het duopolie wat er nu heerst op veel plekken).

Daarnaast is het natuurlijk ook niet voor iedereen, over het algemeen is het wel wat langzamer als glasvezel of coax. Hoewel ik moet zeggen dat ik veel speedtests voorbij zie komen op Reddit in de starlink subreddit die best wel behoorlijk goed zijn voor sateliet (20 - 40 ms ping is een behoorlijke prestatie via sateliet).
Buiten de prijzen is er nog een andere reden waarom je zou moeten twijfelen over het nemen van een abo bij Starlink.
Ze zijn namelijk in zee gegaan met Google, Starlink plaatst blijkbaar grondstations in de datacenters van Google.
https://www.cnbc.com/2021...nternet-connectivity.html
Datzelfde doen ze met Azure en dat is om klanten van SpaceX betere toegang te geven tot de diensten die draaien op Azure of GCP. Dat scheelt wat hops via andere grondstations en backbones. Scheelt ook een hoop kosten voor SpaceX omdat ze het dataverkeer naar die centra rechtstreeks kunnen laten lopen ipv via "het internet".

Als je geen provider wilt hebben die een peering connectie heeft met Azure, AWS of GCP dan kan je denk ik lang zoeken.
Ja inderdaad, een van de bedrijven met de grootste hoeveelheid datacenters en ongekende kennis van die datacenters en netwerken werkt er aan mee, ver van weg blijven :+
Ik dacht dat het was omdat Starlink veel liever tijd en geld zou besteden aan het onderhandelen van contracten met kleine partners in elk land van de wereld :+

Vooralsnog heb ik zo een dienst niet nodig, maar het is leuk om weten dat het er is moest ik ooit in een minder goed bedeeld gebied zou gaan wonen. Een ex-collega haalt op zijn lijn maximaal 2 Mbit/s.
Google heeft een investering in SpaceX.... logisch dat ze zo "samenwerken".
1 miljard dollar in jan. 2016 hebben ze in SpaceX gestopt.
Dat stond toen gelijk aan 10% van de waarde van SpaceX.
Ik begrijp even niet waarom het gebruik van GCP een probleem zou moeten zijn en een reden om geen Starlink aan te schaffen? GCP is een van de grotere cloud providers, ik werk de laatste jaren dadelijks mee voor mijn klanten maar kan me niet in denken waarom dit een slecht idee is voor Starlink?
Wij als buitengebied bewoners in Nederland zijn zeker al blij dat T-Mobile een 4G abonnement aanbied met een buitenantenne versterker. Door het gehele huis 70 MB/s via Devolo stopcontact hotspots door het huis en het buiten kantoor. Met prijzen van €35 ook iets leuker om maandelijks te moeten betalen. 500GB per maand is zeker ook lastig doorheen te gaan als maand quotum.
500GB doe ik per dag weg schieten. Dus dat is erg weinig. Onbeperkt (geen FUP) is het beste. Maar goed is niet overal dat het aangeboden wordt.
Jij bent dan wel een extreem voorbeeld met 500GB per dag. Dat betekent dat je 16 uur lang continu met 70Mbit/s aan het downloaden bent. In mijn ogen is dat behoorlijk extreem. 15 TB aan data verbruik per maand! Maar goed, uitzonderingen zijn er altijd :)
500gb is echt weinig voor deze tijdperk, videoas/fotos, backups dagelijks, console gaming noem maar op gaat echt snel. Misschien doen je niet aan dat soort dingen, maar het is echt normaal vooral in IT.
Ik zeg niet dat het gevoeg is, maar 500GB per dag is echt extreem. Veel, zoals ik al zei moet je dan continu 16 uur lang per dag met 70Mbit aan het downloaden zijn. Dat is extreem veel verkeer en niet gemmideld. Ik als ITer zit op de 1 tot 3 TB per maand, dat is denk ik ook boven gemiddeld.
Tenzij je dagelijks alle foto's en video's opnieuw upload heb ik geen flauw idee hoe je aan 500 GB komt. Console gaming is het in elk geval niet, en wat foto's en video's ook niet.
Enige manier hoe ik me kan bedenken om over de 500GB per maand te gaan is met game consoles / game downloads. Een beetje modern spel heeft soms 100GB download als je het digitaal koopt en sommige patches zijn ook 40GB.
Als je er daar dan een paar per maand van hebt kan het gebeuren. Maar met alleen browsen en youtube kijken, etc: nee.
Als ITer (en 4 kinderen) kan het best wel snel gaan. Ik heb geen games/consoles maar alleen aan ontwikkelen ben ik best veel kwijt. Nieuw packages, sdks, updates, online vergaderen, push/pulls enz. Inclusief streaming op tv/phone/tablets kom ik dan toch wel minimaal op 1 tot 3 TB uit per maand. Dit zie ik echter ook niet als gemiddeld, maar eerder een pro/tweaker gebruik. 15 TB per maand is dan een extreem/zeer uitzonderlijk geval.

De meeste mensen weten trouwens niet hoeveel verkeer ze in totaal hebben in een huishouden. Niet alle routers houden dit soort statistieken bij, laat staan dat mensen weten hoe zo überhaupt op de router moeten komen van je provider die in de meterkast hangt.
Dat is wel extreem veel, logisch dat providers daar niet voor gaan.
Hier in België kan je via Tadaam 4G (30 of 50Mbit/s, met fup 300GB, daarna 5Mbit/s) krijgen.
Prijs:40 of 50 euro

[Reactie gewijzigd door hans.naert op 21 mei 2021 08:29]

Moet er wel bereik zijn en witte vlekken op de kaart zijn er nog genoeg.
Dat is waarschijnlijk ook een stuk beter dan Starlink, wat meer bedoelt is voor locaties waar zelfs 4/5G niet mogelijk is. In Nederland dus heel beperkt.
Interessante ontwikkeling. Wij hebben een camper en zouden dit dus als oplossing kunnen nemen om ook als we onderweg zijn hetzelfde internet als thuis te hebben...
zoals @Dukey zegt, het is beperkt tot 1 locatie. Heeft te maken met "plaatsjes reserveren" op een bepaalde satelliet. Als je je verplaatst, zit je dus niet meer in het bereik van die satelliet. Maar ik vermoed dat het er nog wel zit aan te komen. Hoe meer satellieten, hoe minder er nood is aan "reservatie" bij een satelliet
Het heeft niet zozeer te maken met het plaatsje reserveren op een bepaalde satelliet, maar het reserveren van een plaats in een bepaalde 'cell'. Starlink heeft de aarde ingedeeld in 'cellen' waarbinnen je mag blijven met je Starlink kit.

Zoals @Dukey zegt is het momenteel gelimiteerd tot 1 'cell', maar in de toekomst (dit is een gegeven iets) kan je er mee gaan rondreizen en werkt het ook buiten de begin 'cell' die je nu toegewezen krijgt.
Heb me beetje verkeerd uitgedrukt maar was dat wat ik bedoelde
If you move your Starlink outside of its assigned cell, a satellite will not be scheduled to serve your Starlink and you will not receive internet
Een bepaalde satelliet zal op een bepaald moment een bepaalde cel bedienen. En met plaatsje reserveren bedoelde ik eigenlijk de "reservatie" van je plaatsje bij die bepaalde satelliet voor die bepaalde cel.

Beetje zoals een reservatie in een restaurant in Gent. Je gaat ook niet kunnen "consumeren" in Brussel.
Ook misschien slecht voorbeeld met die take away de dag van vandaag ;)
Je word niet gefixt op 1 satelliet maar op een locatie, daar probeert men dan zoveel mogelijk dekking te verkrijgen met de satellieten die over vliegen. Daar de men nog "steeds" niet genoeg satellieten in space heeft (dus geen dekking) zal soms ook het signaal compleet weg vallen.
Zie voor cel structuur : https://sebsebmc.github.io/starlink-coverage/index.html
Zie voor locatie's starlink / oneweb en rest : https://satellitemap.space/
In de view van starlink zie je ook heel mooi de treintjes van "geparkeerde" satellieten welke 1 voor 1 naar een gewenste locatie worden gezet.
En dat allemaal in draaide bewegingen van een omloop van een satelliet (in LEO) en de aarde 1*rond in 24 uur
Ook zie je als je op Europa of Amerika inzoomt oranje antenne symbolen welke staan voor grond station's, hoe meer er geplaatst worden bij jou in de buurt hoe kleiner de latency wordt.
En ja in ons dicht bekabelde land (koper,glas,coax) niet gelijk nodig maar wellicht voor de buiten gebieden met een lage up/down voor "kritische" toepassing, of toch straks wanneer dekking (intijd) beter is als een internet back-up voor kritische bedrijfsmatige oplossingen. Waar we nu nog terug vallen op mobile data, maar bij stroom uitval in regio (gebeurd hier niet vaak) is ook dat netwerk uit dus ook niet de oplossing en dan is een satelliet-link wel de oplossing. En dan is Starlink een betaalber oplossing van 1200 euro in het jaar.
Maar blijft een mooie techniek om te zien en om mee te werken, en dat laatste heb ik :)

[Reactie gewijzigd door psdata op 21 mei 2021 14:18]

Heb mezelf in een reactie hierboven al verbeterd ;) Moest misschien mijn originele post aangepast hebben.

Afhankelijk van je locatie wordt er gekeken welke satellieten er voorbij gaan komen en op die satelliet krijg je een slot voor die bepaalde periode.

Die cel structuur link had ik nog niet gezien. Bedankt.
Bedenk wel dat in de beginperiode je vast zit in een bepaald ontvangst gebied rondom je opgegeven adres.
Leuk dat dit er is, maar ik denk niet dat de afzet groot gaat zijn hier in den belziek. Zeker niet aan die prijzen. Normaliter heb je kabel of adsl, tenzij je echt op "den buiten" woont. Daarvoor zou dit misschien nog goed zijn, maar dan moet het ook werken. Natuurlijk de prijs is niet min, maar is wel te verstaan.
In elk geval mooi dat het kan werken, maar ik vrees dat de afzetmarkt hier zeer klein (lees bijna niet bestaand) is voor zoiets. Zelfs als backup internet lijn zou dit een dure grap zijn. Dan kan je beter gewoon (indien mogelijk en dat is niet zo overal in België) zowel adsl als kabel nemen. Ik kan bijvoorbeeld alleen kabel krijgen, mijn buurman adsl & kabel ... begrijpen wie begrijpen kan.
Ik geef je voor hier in Nederland zeker gelijk. Bedenk echter wel dat wij in Nederland een van de meest complete glasvezel netwerken ter wereld hebben. Denk aan landen in Afrika en Amerika waar mensen vaak tientallen kilometers uit elkaar wonen. Denk aan boten op de oceaan en zelfs in vliegtuigen (mocht dit niet hinderlijk zijn voor de besturing van een vliegtuig) zal het mogelijk zijn om over zeer snel internet te beschikken.
Daarnaast zou bijvoorbeeld 100 euro per maand voor zeer snel internet zelfs voor mijn ouders z'n bedrijf in het buitengebied interessant zijn.

[Reactie gewijzigd door LarsJacobs03 op 21 mei 2021 08:36]

Zowel Afrika als Amerika zijn geen landen maar continenten overigens...
Hahaha sorry aangepast😁
Het is dan ook niet bedoeld voor onze markt. Maar aangezien ze hier toch overvliegen, kan je het evengoed openstellen voor gebieden waar er iets meer geld te rapen valt. Het project moet ergens zijn inkomsten halen. Duizenden satellieten de lucht inschieten, kost wel iets. Wil je de dienst in bijvoorbeeld Afrika aanbieden, ga je moeten zakken in prijzen anders zal er niemand de dienst afnemen daar. En dan zorgen "rijke landen" voor de compensatie van die lagere prijzen

Er zijn nog wel genoeg locaties te vinden waar je geen kabels hebt en waar er moeilijk 4G ontvangst is. Het is misschien duur maar nog altijd beter dan niets (of een paar Mbit).
Normaliter heb je kabel of adsl, tenzij je echt op "den buiten" woont. Daarvoor zou dit misschien nog goed zijn, maar dan moet het ook werken.
Dat is nu net de bedoeling. Voor die specifieke gevallen. En waarom zou het niet werken? Als alles juist gericht is, heb je enkel een stekker nodig voor stroom en dat is het.
Ik ben groot SpaceX fan, ik zou ze graag financieel wat sponsoren. Ik zit er over te denken een Starlink abo te nemen, ook al zal ik bijna nooit gebruiken.
Ze doen gave dingen, maar allemaal wel met winstoogmerk. Waarom zou je dat sponsoren door iets te kopen wat je niet gebruikt? Koop dan aandelen van ze ofzo.
Gewone mensen kunnen geen aandelen SpaceX kopen. Daarnaast maakt SpaceX geen winst en grote kans dat ze dat nog jaren niet gaan doen (misschien 10-tallen jaren).

Kans dat ze falliet gaan met al hun activiteiten is zelfs erg groot.

[Reactie gewijzigd door tommy320 op 21 mei 2021 09:23]

Heb je daar bewijs voor dat de kans groot is dat ze failliet gaan?
Elon Musk heeft dat zelf op Twitter gezet.

SpaceX probeert dingen te doen die tot nu toe alleen door overheden gedaan zijn (maanlanding / mars landingen) de bedragen die daarmee gemoeid gaan zijn gigantisch (miljarden) tot nu toe hebben alleen overheden zo veel geld in dit soort dingen kunnen stoppen. De kans dat SpaceX geld tekort komt voordat ze geld kunnen gaan verdienen met Marsreizen is best groot.
Je moet niet alles geloven wat die kapitalist op Twitter zegt, voor hem is geld het belangrijkste. Mens en milieu interesseren hem niet tot weinig vermoed ik. En hem zeker geen geld geven!
Zie gans die Bitcoin affaire en alle meelopers die hun goeroe blind volgen.
En als ze failliet gaan zijn die satellieten nog niet verloren. Een curator verkoopt die onder kostprijs aan een nieuwe partij die Starlink2 kan beginnen met veel minder opstartkosten, die zijn immers al gedaan. En dan kan het wel geld gaan opleveren. Jammer voor de schuldeisers van de eerste maar dat is net het idee van een faillissement. Als Musk hier zelf al op zit te speculeren vertrouw ik het niet helemaal...
Elon is vrij open over dat hij bereid is om grote financiele risico's te nemen om zijn doelen te bereiken. Dat heeft hij ook met Tesla gedaan, ook dat was alles of niets.

Natuurlijk blijft er iets over als SpaceX falliet zou gaan, maar of Elon zijn doel van Marsreizen in stand blijft na een fallicement is denk ik niet zeker.
Ik ben sowieso erg skeptisch over het idee van Marsreizen dat Elon heeft. Voor wetenschappelijke doeleinden okee, maar een kolonie zie ik de noodzaak niet van in. Er zullen weinig mensen zijn die zin hebben om op Mars te gaan zitten zonder goede reden.

Genoeg plekken op aarde om te koloniseren, en die zijn een stuk bewoonbaarder dan Mars.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 21 mei 2021 14:06]

Snap ik nog altijd niet dat je ze wil sponsoren?

Ik denk echter dat de kans klein is dat ze failliet gaan. Ze kunnen hun prijzen voor launches verdubbelen en nog altijd goedkoper uitkomen dan ULA.
Kan je het dan niet beter 'cadeau' doen aan iemand die het wel kan gebruiken?
Waarom zou je in Den Bosch of Den Haag of Amsterdam zoveel gaan betalen voor zo’n dienst? Je kan toch veel sneller bekabeld internet hebben voor veel minder?

Als je nou ergens in een boerderij achteraf woont snap ik t maar die zie ik in de grote steden niet zoveel...
Waarom zou je in Den Bosch of Den Haag of Amsterdam zoveel gaan betalen voor zo’n dienst?
Starlink is bedoeld voor gebieden waar geen of alleen slecht of traag internet te krijgen is.
Ja dat snap ik maar het is alleen beschikbaar in een paar grote steden volgens dit nieuwsbericht.
Dan is er iets dat ik volledig niet snap: Starlink bestaat uit een constellatie satellieten die een internetverbinding verzorgen naar een ontvanger die je installeert op je huis. Hoe ga je dat internetsignaal geografisch beperken tot steden? Waarom kan ik in Brussel wel een antenne installeren en internet krijgen, maar buiten Brussel niet?
Leuke link met alle satelites in een map.
https://satellitemap.space/
Over jaar of 10 bestaat er geen plek op aarde zonder internet.
Lokale draad net beheerders blijven gewoon ernaast bestaan.
Starlink vooral in vliegtuigen, boten, openbaar vervoer. Lantarenpalen, bruggen, windmolens, offshore etc. Biljoenen markt.
Leuk verkoopspraatje maar voor de gevallen dat je opsomt lijkt het me toch maar beperkt bruikbaar/veel beter alternatieven.
Starlink lijkt zich te richten op de Vlaamse ruit (het grootstedelijke gebied tussen Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven). De beschikbaarheid in en rond Brussel stopt bij de gewestgrens. Wel in de Vlaamse rand, niet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee