SpaceX voegt glazen koepel toe aan Crew Dragon-capsule voor ruimtetoeristen

De SpaceX Crew Dragon-capsule die later dit jaar wordt gebruikt voor de Inspiration4-missie met vier ruimtetoeristen, krijgt een glazen koepel aan de bovenkant. De inzittenden zullen daarmee een 360-gradenweergave van de ruimte hebben tijdens hun vlucht.

Afbeelding via SpaceX

SpaceX toont de geüpgradede capsule op Twitter. De glazen koepel vervangt de luikopeningen uit de reguliere Crew Dragon. Dit luik wordt normaal gebruikt voor missies naar het ISS, maar de Inspiration4-crew zal het internationale ruimtestation niet betreden. De koepel zit onder de neus van de Crew Dragon en is vergelijkbaar met de glazen cupola van het ISS, schrijft ook Space.com. Deze neus wordt geopend nadat de capsule veilig in een aardbaan zit.

Inspiration4 werd eerder dit jaar al aangekondigd als een op liefdadigheid gerichte ruimtemissie. De missie wordt betaald door Jared Isaacman, de ceo van betaalprovider Shift4 Payments. Er zijn twee plaatsen in de Crew Dragon gedoneerd aan het St. Jude-ziekenhuis in Memphis. De uiteindelijke Inspiration4-missie duurt drie dagen, waarin de capsule rondom de aarde zal vliegen.

De organisatie liet deze week weten dat de lancering op zijn vroegst op 15 september 2021 plaatsvindt. De Crew Dragon-capsule wordt gelanceerd vanuit NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Deze week werd ook de volledige crew van deze missie bekendgemaakt.

De missie wordt geleid door organisator Jared Isaacman, die ook ervaring heeft als straaljagerpiloot. Hayley Acreneaux is een medewerker van het St. Jude-ziekenhuis. Zij zal tijdens de missie toezicht houden op medische zorg. Dr. Sian Proctor is een 51-jarige piloot, die haar plaats verdiende door als beste deelnemer te worden geselecteerd bij een onafhankelijk beoordeelde online zakenwedstrijd. Proctor wordt de piloot van de missie en zal commandant Isaacman ondersteunen tijdens de missie.

Verder komt Christopher Sembroski, de winnaar van een loterij voor een goed doel, aan boord als mission specialist en helpt met het beheren van de payload, wetenschappelijke experimenten, communicatie met mission control en meer. Sembroski is een medewerker van Lockheed Martin en een veteraan van de luchtmacht.

De vier crewleden beginnen op woensdag met hun gezamenlijke training, die zich zal richten op het werken in microzwaartekracht en zero gravity en stresstesten van onder andere ruimtemechanica. De crewleden worden ook voorbereid op noodsituaties, zullen oefenen met het aan- en uittrekken van hun ruimtepakken, en krijgen voor lancering simulaties van gedeeltelijke en volledige missies.

Inspiration4 wordt niet de eerste Crew Dragon-missie met mensen aan boord. De capsule werd vorig jaar in november gebruikt om NASA-astronauten naar het ISS te brengen. In mei 2020 vond al een demonstratievlucht met twee astronauten plaats. Inspiration4 zal gebruikmaken van dezelfde Crew Dragon-capsule die momenteel aan het ISS zit gekoppeld voor de SpaceX Crew-1-missie, liet de organisatie deze week weten. Het SpaceX-team zal de capsule na terugkomst op aarde inspecteren, opknappen, en voorzien van de glazen koepel.

Afbeelding via SpaceX

Door Daan van Monsjou

Redacteur

31-03-2021 • 19:03

68 Linkedin

Reacties (68)

Wijzig sortering
Hoe zit dat eigenlijk met straling (UV-A/B/C, en andere hoog energetische straling)? Beschermt die koepel voldoende of mag je hooguit een kwartiertje rondkijken?
Glas dat ze in het koepeltje op ISS gebruiken is circa 10cm dik en daar zit stralingsabsoberend materiaal in gebakken. Grootste raam is 80cm diameter, maar het hele ding is uit meerdere kleine raampjes gemaakt.

Verhoudingen in dat computerplaatje kloppen al niet echt met 10cm dik glas, en het hele ding uit een uit een stuk maken terwijl het aan de kwaliteitseisen voldoet zal ook een knap (duur) kunstje worden. Denk dat je mag aannemen dat het uiteindelijke resultaat er dus heel anders uit zal gaan zien.
Anoniem: 310408
@KSU4reqY31 maart 2021 21:46
Als dit ding 10 cm glas heeft dan zou het al snel 300 kg wegen. Dat kan dus niet. Ik denk gewoon dat je niet de hele dag in die koepel moet zitten. Overigens denken tweakers al snel dat de ruimte gevaarlijk is maar astronauten/kosmonauten mogen 100 uur per jaar buiten het een ruimtevaartuig zijn en die pakken hebben slechts een zeer beperkte bescherming. Gezond is het niet, maar dat geldt ook voor twee weken op het strand bakken in Spanje, bergbeklimmen en airliners vliegen.
Een dome kan perfect en hoeft geen 300kg te wegen.

Die Cupola van het ISS is 14,3cm dik maar is niet solid. Deze bevat 2x 2,54cm glas + 2x een soort makkelijk vervangbare en dun beschermglas op 1cm afstand aan binnenkant en buitenkant, de rest is lucht en vacuum. Als extra hebben ze ook kevlar covers die er over gaan als de koepel niet in gebruik is. Totaal 1.8ton.

Er is nog nooit een meteoriet verder gekomen dan de eerste beschermlaag tegen micro meteorieten. Het hoofdglas is zover ik weet niet beschadigd geweest.

De koepel ISS is natuurlijk op een paar decenia lifetime berekend + mogelijkheid om een spacewalk repair uit te voeren. Terwijl de crew dragon maar een paar dagen moet meegaan.

De koepel zelf kan gemaakt worden in polycarbonaat of acryl. Die techniek gebruiken ze bij duikboten die tot 1000meter diep gaan.

Als extra bescherming kan je nog een fijnere glazen koepel er over zetten op een par cm afstand. Een micrometeoriet zal dan verpulverd op het acryl neerslaan waardoor de energie op een groter oppervlakte verspreid wordt. Dat effect is ontdekt door Fred Whipple. En deze laag het dan ook Whipple bumper of schield.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 1 april 2021 11:33]

Als dit ding 10 cm glas heeft dan zou het al snel 300 kg wegen. Dat kan dus niet.
Waarom zou dat niet kunnen?
De lading die de Dragon normaal gesproken meeneemt naar het ISS weegt toch ook wel iets meer dan 300kg mag ik hopen? Dus een raam van 300kg in plaats van een kofferbak vol lading lijkt mij prima mogelijk. Dan is er gelijk wat meer ruimte voor de toeristen om te ontspannen als je niet aan de beurt bent om naar buiten te kijken.
Als dit ding 10 cm glas heeft dan zou het al snel 300 kg wegen. Dat kan dus niet.
Wat is exact het probleem van 300 kg in een (nagenoeg) gewichtloze omgeving op een object wat het veelvuldige weegt? ja er zijn kosten om het omhoog te schieten (maar dat is het hele iss) echter heeft het voordelen om zicht te hebben te hebben op aarde (al is het alleen al voor mentale gozondheid van astro/kosmonouten.

voor de verdere vergelijking bergbelkimmen en zon bakken (bijde kwa UV straling niet goed voor een mens) komt hier geen verdere straling vrij af gezien van wat we normaal ook al ontvangen en een vliegtuig is kwa straling ook min of meer te verwaarlozen
(en ja mensen verwerken straling to een bepaalt niveau) en de cdc geeft dit ook aan https://www.cdc.gov/nceh/radiation/air_travel.html
Er is een maximum qua gewicht wat de Dragon kan meenemen, die 300 kg moet daar dus binnen vallen. Gewichtloosheid heeft daar niet zoveel mee te maken, maar wel het feit dat massa versnellen energie kost. "Dat kan dus niet" is overigens wel erg kort door de bocht.
Dat klopt, maar deze koepel vervangt het koppelingsmechanisme.
UV B en C komt sowieso al niet door glas heen, UV A haal je er makkelijk genoeg uit met een coating van deze of gene omschrijving (ik gok/hoop dat dit gelamineerd glas is, dan kan je daar ook mooi die coating tussen steken)

Nog hoger energetische dingen (röntgen etc) kunnen dan wel weer interessant worden, omdat je daar vaak een metaal voor nodig hebt. Dat staat dan weer niet bekend om z’n transparante eigenschappen. Al zullen ze bij NASA en co. vast mooie en slimme oplossingen voor dat probleem hebben ;)
Alon is transparant aluminium.
Zolang je de zon beneden je houdt is er niets aan de hand.
Onze zon is niet de enige bron van straling in de ruimte. Als jij andere sterren kan zien betekend dat ook dat de straling die deze sterren het heelal in sturen inmiddels hier is gekomen.
Ja klopt ik ga zo nog even liggen sterren. Wel met factor 50.
helaas heeft hij wel gelijk en is er meer dan alleen uv straling van een ster/zon https://www.britannica.com/science/solar-radiation en hoewel sommige hiervan ver weg zijn is er niks tussen jou en de ster in als je buiten de atmosfeer(dampkring) bent en zulje deze straling gewoon ontvangen en Chris Hadfield heeft ook al aangegeven dat een ruimtepak als the martian heeft niet werkt wegens straling https://www.youtube.com/w...zIwMjED2uQhg4ub3Q&index=4 is een ur lang maar interesant en er worden wel dingen uitgelegd hoe het daadwerkelijk werkt en wat een ruimtepak daadwerkelijk is
en hoewel sommige hiervan ver weg zijn is er niks tussen jou en de ster in als je buiten de atmosfeer(dampkring) bent en zulje deze straling gewoon ontvangen
Straling neemt af met het kwadraat van de afstand (de energie wordt immers over een bol met twee keer zo grote afstand verspreidt, waarbij het oppervlak = 4 pi r^2). Sterren buiten dit planetenstelsel hebben dus geen noemenswaardige bijdrage.

Als afstand niet uit zou maken zou Pluto net zo heet zijn als Mercurius en het hele universum 1 gelijkmatige temperatuur hebben.
Tsja, straling is nogal breed. Dat je niet verbrand als je in de nacht buiten bent zegt niets over de straling die er is, laat staan in de ruimte.

Infraroodstraling zie je niet, maar het is er wel. Gamma straling zie je ook niet, maar je bent snel dood als je er genoeg van krijgt. De straling die duizenden mensen heeft gedood van Chernobyl zag je ook niet.

Zichtbaar licht is maar een heel klein onderdeel van het volledige spectrum. De rest zie je niet, maar het is is er wel kan flinke schade aanrichten. Sowieso is straling voor veel mensen nogal een eng woord, maar zichtbaar licht is ook straling. Verder is AM radio ook straling, maar dat doet je niets. Of je het wel of niet kan zien zegt niets over of het schadelijk is.

Ik vind dit plaatje altijd wel een mooi beeld geven over wat straling nou precies is. https://www.nasa.gov/site...age/ems-introduction.jpeg

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 1 april 2021 01:25]

Aan de andere kant van het ruimtevaartuig*
Ik neem aan dat het glas verschillende coatings heeft/krijgt die UV straling blokkeren.
Gebaseerd op wat? Je onderbuik?
Om even te mierenneuken.

Technisch gezien kan je natuurlijk niet echt van een 360-graden weergave spreken. Zowel op de horizontale as (want de neuskegel zit deels in de weg) als op de verticale as (de rest van het vaartuig).
(De rotatie van het ruimtevaartuig om de aarde en zijn eigen as even daargelaten)
Ze zeggen ook niet 360 graden op 2 assen ;)
Ik ook niet. Ik geef aan dat ongeacht welke as(sen) je als uitgangspunt neemt je geen echte 360-graden weergave van de ruimte hebt.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 31 maart 2021 20:46]

De 3 assen versie zit nog in de testfase.
Technisch gezien is het wel 360-graden; de neuskegel is deel van het uitzicht.
It's a feature not a bug ;)
Dan “moet” je het anders verwoorden :Y)
De inzittenden zullen daarmee een 360-gradenweergave van de ruimte hebben tijdens hun vlucht.
Neuskegel zit in de ruimte. Dus waar.
Maar is niet ‘de ruimte’(final frontier) waarvan ik toch niet hoef te vertellen dat ze dat bedoelde.
Dan is het uitzicht op de aarde dus ook niet onderdeel van de 360 graden? :+
Als we dan toch gaan antfucken:

Bij het 360 graden rondkijken, kom je een stuk van de neuskegel tegen.

Die neuskegel zit niet direct tegen het glas aan, er zit RUIMTE tussen. Dus ook als je richting de kegel kijkt, zie je nog steeds ruimte.

Ergo, je ziet gewoon 360 graden ruimte om je heen (op 1 as, dat wel).

:*) :*) :*)
Je hoeft niet eens met een raket de lucht in worden geschoten te worden om in de ruimte te zijn.... De aarde is een onderdeel van de ruimte en laat ik nu zittend op mn stoel al 360 graden om me heen kunnen kijken...

Doet me denken aan een YouTube filmpje van countryballs waar Polen zegt (op de aarde) dat hij ook in de ruimte te zitten omdat alles ruimte is...
https://youtu.be/Z-LCqpcI6xM...
Mooi, kunnen er meteen een paar flat earthers in. Die hebben toch geld zat, ze konden ook een gyroscoop betalen om de rotatie van de aarde te bevestigen.

Maar dan zal het wel weer een optische illusie zijn want de koepel is bolvormig of zo.
Ja hallo. Die bol zorgt er juist voor dat de platte aarde een bol lijkt te zijn.
Flat earthers geloven niet in een platte aarde omdat ze er wetenschappelijk van overtuigd zijn, ze geloven er in om ergens bij de horen, een groepsgevoel te hebben, etc. Zal nooit stoppen.
Ik hoop dat ze wat hpx4 hars meenemen tegen steenslag...
gewoon ff carglass bellen, ze komen werkelijk overal je ruit repareren toch?
1 rondje om de aarde vliegen, ik hoop dat ik het nog mag meemaken
Zou ik ook geen nee tegen zeggen, maar dan moet ik eerst een paar miljoen hebben liggen om hieraan uit te geven.
Ach, wij Tweakers doen dat gewoon zelf!
Paar 100 liter hydrazine, stop het in een flinke melktank, zeg een stoel met veiligheidsharnas op het uiteinde, neem een Tweaker in een brandweerpak met een parachute van aliexpress, gesp hem in en gooaan!

(De landing improviseren we dan wel)
Hmm, dit bericht is een uurtje of 14 te vroeg gelekt denk ik.
Ziet er heel normaal uit voor een bericht van spacex. Die maken wel vaker van dit soort grandieuze claims die later afgezwakt worden.
Wat ze dan alsnog presteren is nog steeds mijlenver op wat de concurrentie doet.
Eigenlijk is dit best wel een heel goed antwoord op dat "Elon is een mooi-prater" argument _/-\o_
Als het waar zou zijn ja.
Is het sowieso verantwoord dat ruimtereizen? FF rondkoekeloeren terwijl je met een half dorp naar hawai kan voor hetzelfde geld en minder schadelijk bent voor 't milieu?
Natuurlijk is het niet verantwoord. Maar ja, veel multi-miljonairs voelen zich niet geroepen om de wereld te redden. Of, althans, SpaceX gokt dat genoeg van hen zich niet geroepen voelen om de wereld te redden.
Als je de luxe hebt om eerst even de wereld te bekijken voor je hem al dan niet red, wie slaat dat af? Kun je daarna evidence based aan de slag.
Een raketlancering gebruikt ongeveer net zo veel brandstof (+ net zo veel uitstoot) als 1 personenvoertuig in z'n hele leven maakt. Valt allemaal dus wel mee.

Er zijn heel erg veel dingen waar je eerder naar zou moeten kijken dan naar ruimtevaart. Op de lange termijn kan het heel belangrijk zijn dat we ruimtevaart hebben, om naast de aarde een back-up locatie te hebben (meteorietinslag, etc. zijn serieuze risico's).
Dit soort vragen heeft geen zin als je niet ook kijkt naar andere vormen van "vermaak" die de maatschappij veel geld kosten en ook niet bepaald milieuvriendelijk zijn. Neem voetballen bijvoorbeeld. Of Formule 1. Of porno kijken. Of in te grote huizen wonen, teveel spullen hebben.

Er is eigenlijk best wel heel veel om je aan te ergeren.
Koop een EV (als het even kan van diezelfde Elon Musk) als compensatie voor je geweten.
Als dit geen 1 april grap is...
Kijk uit naar deze missie, weer een stap dichterbij.

Overigens vind ik het toch frapant dat tweakers nog steeds geen nieuwsbericht heeft over de mislukking van SN11..
Leuke missie inderdaad.

Als je alle achievements haalt, unlock je een nieuwe character + additional skin.
Er is tevens een easteregg verstopt ergens.
Omdat er gewoon nog niets over te melden valt. De oorzaak van de ontploffing is (ondanks "educated guesses" van verschillende youtubers) nog niet bekend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee