Vals nood- en brandalarm gingen af wegens fout in SpaceX Crew Dragon-capsule

Woensdagochtend gingen naar verluidt diverse nood- en brandalarmen af in het Internationaal ruimtestation wegens een fout in de SpaceX Crew Dragon Resilience-capsule. Alle veiligheidsprotocollen werden geactiveerd maar het bleek loos alarm te zijn.

Volgens Chris Bergin, redacteur van de website NASASpaceFlight en reporter Tyler Gray was het afgaan van de alarmen volgens het ISS te wijten aan een ‘Single Event Upset’ in één van de krachtbronnen van de Crew Dragon Resilience-capsule waardoor een processor zichzelf gereset heeft en data uitvoerde die het ISS interpreteerde als alarmsignalen. Deze SEU zou volgens Gray het gevolg zijn geweest van een plotse toename in ioniserende ruimtestraling. Bij dergelijke ‘Single Event Upset’ kan een ontsnapte geïoniseerde molecule ervoor zorgen dat nabijgelegen elektronica in de war raakt met een verandering in de waarden tot gevolg, een zogenaamde bitflip.

Kort na de alarmsignalen traden volgens Bergin de protocollen in werking die bij de alarmsignalen horen, maar al gauw bleek dat alle waarden in de boordsystemen van het gekoppelde ruimtetuig normaal waren. Nasa heeft het voorval bevestigd op één van haar officiële blogpagina’s. De ruimtevaartorganisatie benadrukt dat de bemanningsleden van het ISS nooit in gevaar verkeerden.

Update 27 maart 2021, 14u30: Datum incident aangepast en bevestiging NASA toegevoegd, met dank aan Mschamp.

Door Jay Stout

Redacteur

26-03-2021 • 17:13

46 Linkedin

Submitter: JapyDooge

Reacties (46)

Wijzig sortering
Een SEU is een moeilijk woord voor een bitflip. Een een wordt een nul of omgekeerd. Dat komt in de ruimte vaak voor en daardoor ook goed bekend bij ontwikkelaars van electronica. De bekende mechanismen om het te verhinderen danwel te detecteren zijn ECC correctie/detectie en CRCs om te checken dat de data niet veranderd is....

Iedereen die space electronica bouwt houdt daar rekening mee, dus ik vraag me hier af waar het is misgegaan.
Zowel NASA als SpaceX hebben nog niet officieel gereageerd op de feiten.
Ik denk dat we pas van feiten kunnen spreken als Nasa en/of SpaceX hebben gereageerd.
Aangepast! Dank voor de feedback.
@Mschamp Het artikel is aangepast. Bedankt voor jouw toevoeging!
Vraagje: hoe is dit nieuws naar buiten gekomen als het niet van NASA en/of SpaceX afkomstig is? Ik bedoel het Internationaal ruimtestation lijkt mij behoorlijk geïsoleerd..... Het is niet zo dat de astronauten per ongeluk een tweet de wereld in sturen die aangeeft dat er een probleem is.....
Het zou best kunnen dat het daar ook vandaan komt. Misshien is hun bron een Nasa werknemener. Maar dat is wat anders dan dat het via officiele wegen (persbericht) naar buiten komt. Niet dat het daardoor per definitie minder betrouwbaar is maar aan de andere kant betekend het wel dat we om comformatie moeten wachten of het daadwerklijk zo is zoals de bron naar buiten heeft gebracht.
Een bitflip? Gebruiken ze geen ECC geheugen bij SpaceX dan?
Heb je weinig aan als tijdens het uitvoeren van een instructie een bit geflipt wordt of als dit tijdens het schrijven naar of lezen van geheugen gebeurd. ECC beschermd lang niet tegen elke bitflip, alleen van data die in het geheugen staat.
Daarom zijn computers in de ruimte meestal drievoudig uitgevoerd:
https://twitter.com/Bobby_Corwin/status/1375183477428035587
SpaceX gebruikt geen Rad hardered IC’s
Maar wel Tripple redunantie,
Veel space hardware gebruiken beide technieken, daarom is spaceX hier gevoeliger voor.
Daartegen is Rad hardered duur, en geloof dat de snelste cpu beschikbaar maar een paar honderd mhz is.

https://aviationweek.com/dragons-radiation-tolerant-design

Edit: bron

[Reactie gewijzigd door itcouldbeanyone op 26 maart 2021 18:39]

Er is een speciale afdeling bij IBM die PowerPC processoren maakt die hardened zijn. Deze worden vrijwel altijd gebruikt bij zelfstandige voertuigen. Het design is de PowerPC 7 processor en de frequentie is afhankelijk van de noodzaak maar max 200MHZ. Omdat dit alleen een RISC processor is kan je het niet vergelijken met een CISC processor zoals de Intel en AMD. Ook de I/O porten van deze processoren zijn vele malen sneller in het verwerken hiervan dan bij de huidige groep standaard CPU zoals Intel en AMD die levert.

SpaceX heeft duidelijk gekozen om deze versies niet af te nemen en min of meer gestandariseerde apperatuur te gebruiken en het dan 3x uit te laten voeren zoals vaak in de aviation wordt gedaan. De beschikbaarheid van deze processoren is erg lastig met grootafnemers zoals NASA en de sateliet bouwers. Nu lijkt alles rondom SpaceX net als b.v. Tesla een missie te hebben om niet (of zo min mogelijk) afhankelijk te moeten zijn van externe bronnen, wat een duidelijke mission statement kan zijn.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/RAD750
Meestal, niet altijd. Ook de niet kritieke apparatuur kan problemen krijgen welke weer kunnen escaleren. Het kan altijd fout gaan, ook al voer je alle systemen 10dubbel uit.

Wat er precies fout gegaan is zal de komende dagen/weken wel naar buiten komen.
Geen enkel systeem is 100% betrouwbaar te maken. Als een systeem 10-voudig is uitgevoerd kan een fout in één van de systemen ertoe leiden dat de andere systemen alarm slaan omdat de waarden niet overeenkomen. Dan kan en systeem beter gewoon helemaal uitvallen.

Het is te hopen dat de oorzaak gevonden wordt, maar dat is lang niet zeker.
Er zijn vele manieren om ruimtecapsules te beschermen tegen computerproblemen. Redundantie en geheugen met foutcorrectie zijn daar slechts een onderdeel van. Al in de jaren ‘60, toen Apollo 11 de eerste mensen naar de maan bracht, werd al een heel scala aan ontwerpprincipes en oplossingen toegepast. In deze YouTube-video legt een ontwerper van Cisco-routers met zeer hoge beschikbaarheid hoe dat toen werd gedaan. Een lange video van 80 minuten, meer heel boeiend en leerzaam.
Doet wel de vraag opkomen: stel dat die capsule een brand krijgt. Die capsule zelf is in essentie de reddingscapsule voor hen die ermee aangekomen zijn in het ISS. Met de Soyuz kunnen zij niet mee naar de aarde, want die zit vol. Hoe snel zou men in zo een geval een nieuwe capsule bij het ISS kunnen krijgen?
Om die reden is er altijd een extra Soyuz capsule aan het ISS gekoppeld, zodat er genoeg ruimte is om de complete bemanning te evacueren mocht dat nodig zijn. Natuurlijk zijn ze alsnog het haasje als daar ook brand in uit breekt.
Dat is incorrect, op dit moment zijn alleen Soyuz MS-17 en Dragon Crew-1 aan het ISS gekoppeld.
Interessant. Ik las online dat er dus een extra Soyuz beschikbaar is, maar blijkbaar is die informatie achterhaald. Desalniettemin blijft de logische conclusie dat er risico's verbonden zijn aan je in de ruimte begeven.
Dat was in de tijd dat de Space Shuttle nog gebruikt werd voor crew rotations. Die kon maar een paar dagen in orbit blijven, waarna een deel van de bemanning weer terugkeerde naar de aarde en een deel (max 3 personen) achterbleef in het ISS.

Gezien de Dragon langere tijd in orbit kan blijven en gewoon de hele missie aan het space-station gekoppeld blijft is het niet nodig nog een aparte "reddingscapsule" te hebben.

Als er onverhoopt tijdens de missie iets gebeurt met de Dragon zelf, zullen ze (net als met de Soyuz neem ik aan) gewoon z.s.m. een vervangend voertuig sturen om de crew op te halen.
Het artikel dat ik las was van 2019, bij mijn weten was de Space Shuttle toen al geruime tijd buiten gebruik? Maar goed, je hebt waarschijnlijk gewoon gelijk wat betreft de huidige stand van zaken. Neemt niet weg dat het minimaal een paar uur duurt om een nieuwe capsule gelanceerd en gekoppeld te krijgen, dus als er echt iets aan de hand is zijn dat lange uren voor de bemanning van het ISS.
Een paar uur om een nieuwe capsule te lanceren? Dat lijkt me optimistisch, heel erg optimistisch zelfs.
Dat is in optimale situatie. Als er alarm is en de boel zit net scheef dan gaat het echt wel langer duren om in de juiste orbit te komen.

Deze 3 uur was met optimale launchwindow en het nieuwe schema van de locatie in Kazachstan. Het was dan ook gepland om een record te verbreken (Hoewel het huidige record op het dubbele stond dus of je het dan helemaal eerlijk kan noemen).

Als je dit nu a la minute zou moeten regelen dan wordt het echt een mega speedrun van heb ik jou daar.
Ik las het als tijd tussen "evacuatie-alarm in ISS" en "capsule komt aan bij ISS". Die drie uur is het record tussen "lancering" en "capsule komt aan bij ISS".
Dat is 3u van lancering naar ISS, maar voor je een capsule kunt lanceren, moet je een capsule hebben die lanceerklaar is. En die zijn er over het algemeen niet. Voor die specifieke lancering hebben ze trouwens de baan van het ISS ook aangepast om deze mogelijk te maken zodat alles net goed stond om in recordtijd aan te komen bij het station. Iets dat ze zeker niet elke keer gaan doen.
Niet veel anders dan in een onderzeeer natuurlijk.
Jezus dan schrik je :D
Naja... Het alarmsysteem werkt in ieder geval :)

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 26 maart 2021 17:21]

Lijkt me toch dat je bijna door het plafond gaat als je dat daar ineens af hoort gaan. Of de grond. Of de muur. Ingewikkeld hoor dat iss spul!
En precies dat is een van de belangrijkste criteria waar astronauten op geselecteerd en getraind worden. Het is bizar hoe relatief rustig de hartslag van astronauten blijft in dit soort situaties.
Ik vind het niet zo bizar dat men ervoor kiest om rustig te blijven.
Het enige wapen wat je op zo'n moment hebt is je logische brein.
Je kent het risico en weet meestal wel ongeveer wat je moet doen of waar je het moet zoeken.
Je moet wel de evt. angstgedachten 'vangen', als in meditatief.
Maar dan kun je ook echt gewoon rustig blijven.
Ik verwacht niet anders dan dat astronauten structureel meditatie praktiseren om die scherpte te kweken.
Ik vind het niet zo bizar dat men ervoor kiest om rustig te blijven.
Natuurlijk is dit logisch om te doen. Maar bij veel mensen zou angst en/of instinct reactie tijdens een noodsituatie zullen overnemen. Bijvoorbeeld bij een aardbeving is het beste dat je onder bijvoorbeeld een tafel gaat. Maar ik denk dat bij mij de stress, angst en onzekerheid naar boven zou komen en dat ik op zo een moment bevries. En zelfs al train je voor situaties dan is dit nog steeds training. Voor astronauten betekent dit natuurlijk geen levensbedreigende situaties waardoor je logisch kan blijven denken. Maar in de ruimte betekent dit wel mogelijk dodelijke gevolgen en is er geen herkansing meestal. Dis ik vind het ieder geval wel knap van mensen die de gevaar induiken en rustig kunnen blijven. En dit geld natuurlijk niet alleen voor astronauten maar ook politie, brandweer, mensen in het leger, ect. Of mensen zoals doktoren die rustig moeten blijven voor de patiënt, mensen in de racesport die verantwoordelijk zijn voor hun eigen en andersmans leven, en nog veel meer beroepen die dit gevaar hebben.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 27 maart 2021 05:17]

Ik denk dat als jouw biologie de inschatting maakt dat actie een betere kans heeft dan bevriezen, dat jij wel degelijk onder een tafel gaat. Wat je alleen vaak ziet is dat men conceptueel gezien de klok heeft horen luiden maar dat dat in de praktijk nog net even anders kan gaan. Men heeft niet vooraf uitgebreid even alle twintig nuances uitgedacht zoals een hulpverlener tijdens de opleiding.

Als in: de kroonluchter tussen jou en die tafel die al knetterend naar beneden komt en nog op 230V lijkt te staan. Dat had je niet verwacht! Overheen kruipen? Terwijl je weet (of je in het moment is opgevallen) dat de zware kast waar je nu tegenaan zit toevallig oérdegelijk tegen de muur aan is geschroefd. Wat is wijsheid? Misschien is bevriezen zo gek nog niet.

Mensen komen vaak in therapie met de vraag "waarom deed ik niks?" met daarbij de overtuiging dat ze dom zijn. Maar misschien hebben andere vormen van intelligentie (wat je noemt: instinct) in jou allang gezien wat in die ingewikkelde driesprong met ook nog eens een pistool erbij wérkelijk het kleinste kwaad is. Er zijn dan vaak toch wel veel manieren denkbaar waarop fight-or-flight de situatie gemakkelijk aanzienlijk érger zou kunnen maken, en de grootste collectieve overlevingskans toch echt heel reëel bevriezing lijkt te zijn. Maargoed misschien zit ik er naast hoor, en is dat toch gewoon basic human stupidity, maar toch.

Back on point: ik denk dat je gelijk hebt wat betreft getraindheid van de astronauten.
Dat is ongetwijfeld belangrijker dan een meditatieve geest.
Ik heb dit punt eigenlijk ook niet willen bevechten.
Alleen zul je dus zoals je al aangeeft bar weinig aan je training hebben als je bevangen wordt door angst. Die hele rationele hersenhelft wordt dan geblokkeerd.

Voorafgegane meditatie zal op zo'n moment enorm helpen om die 'keuze' om rustig te blijven te maken en zo dus niet bevangen te raken. Die helderheid heb je dan méér dan anders; de geest is frisser, sensitiever, uitgeruster; de bandbreedte ligt hoger. Met als eindresultaat o.a. dat de slapende kennis vanuit het lange termijn geheugen daarmee meer 'paraat' is en dat daardoor de kans aanzienlijk groter is dat jouw biologie de inschatting maakt dat bevriezen NIET het beste plan is. Je kunt dan de complexiteit van het moment beter handelen vanuit je getraindheid.

Ik heb het idee dat het bij mij zo werkt, i.i.g.
Maarja ik heb psychologie gestudeerd, geen ruimtevaart. What do I know.

[Reactie gewijzigd door Suspiria op 27 maart 2021 18:27]

Als in: de kroonluchter tussen jou en die tafel die al knetterend naar beneden komt en nog op 230V lijkt te staan. Dat had je niet verwacht! Overheen kruipen? Terwijl je weet (of je in het moment is opgevallen) dat de zware kast waar je nu tegenaan zit toevallig oérdegelijk tegen de muur aan is geschroefd. Wat is wijsheid? Misschien is bevriezen zo gek nog niet.
Uiteindelijk zal het zeker per situatie verschillen maar als ik dit lees is het eerste dingen waar ik dan aan denk (nu dat ik tijd heb om te denken en niet echt in die situatie zit natuurlijk) wat voor kast is het? Eentje met of zonder deuren? En wat zit er in/op de kast? Een kast kan natuurlijk leeg zijn maar dat is natuurlijk niet gebruikelijk. En zit er geen deuren in en is het een boekenkast of andere zware/scherpe/puntige dingen die je op je kop kan krijgen ben je ook niet blij. Dan is er nog de kwestie van hoe sterk is de aardbeving op die plek? Dus hoe groot is de kans dat die dingen echt zullen vallen of zelfs dat er op de verkeerde plekmen scheuren in de muur komen en dat de kast toch kan vallen? Hoe gevaarlijk is de weg naar de tafel? Er is denk ik geen 1 antwoord hier echt goed. Zelfs al zou je een echte scenario zien blijft ook nog de vraag hoe beweeg je als persoon. Stom gezegd iemand zou kunnen uitglijden over het glas of al gevallen troep bijvoorbeeld waar een ander wel er goed overheen komt. Of als je bij de kast blijft wat is dan je houding. Blijf je tegen de kast staan, ga je iets van de kast vandaan in de hoop dat de dingen die vallen niet op je vallen of ga je knielen/foetus houding met je hoofd ter bescherming tussen je armen en benen?
nog eens een pistool erbij wérkelijk het kleinste kwaad is
Hier zit natuurlijk wel een groot verschil tussen als bij een natuurramp. Een natuurramp is willekeurig. Zelfs in een test situatie zal de resultaten niet precies hetzelfde zijn. De ene keer zal de bloemenvaas als eerste vallen en de andere keer misschien als vijfde of helemaal niet. Een natuurramp is niet specifiek gericht op jou of ern groep mensen. En een natuurramp heeft geen menselijke emoties. Een gemiddelde overvaller wil waarschijnlijk niemand doden (want dit lijkt mij toch iets wat echt moeilijk is om te doen). En is de kans van niets doen/meewerken een grotere overlevingskans te hebben. Maar zou je bijvoorbeeld aangevallen worden door een dier dan is bevriezing eigenlijk nooit handig.
Maargoed misschien zit ik er naast hoor, en is dat toch gewoon basic human stupidity, maar toch.
Uiteraard zal het per persoon verschillen hoe ze reageren. Iemand die meer zelfvertrouwen heeft zal waarschijnlijk makkelijker in zo een situatie rustig blijven. Maar iemand zoals ik verwacht ik niet. Ik heb al moeite met genoeg "normale" zaken. Een vreemde de weg vragen kost bij mij al veel moeite en tijd. Of bij boodschappen aan iemand vragen waar iets staat. Dan moet ik eerst echt zeker zijn dat ik het niet zelf kan vinden (en nee dit is niet omdat ik een man ben en het gevoel heb dat ik het zelf moet vinden). Daarna moet ik even de moet verzamelen om iemand aan te spreken. Dan moet ik eerst even de juiste persoon zoeken waar ik me veilig genoeg bij zou voelen. Dan nog even goed bedenken wat is de vraag (vooral de straatnaam of voorwerp dat ik zoek) zodat ik de kans verklein dat er een blokkade optreed en ik niet meer op de naam komt. En dan eindelijk kan ik hopelijk vragen. Als ik al moeite heb met zoiets simpels dan verwacht ik niet dat ik in een noodsituatie bewust erbij ben en besluiten zou kunnen maken. Nou zou ik het niet "basic human stupidity" willen noemen. Het is gewoon een angst of onzekerheid waardoor er een blokkade optreedt waardoor je niet meer kan denken of doen.
Hmmm tsja er valt genoeg heen en weer te kletsen maar ik wilde eigenlijk uitpluizen wat naast training en genetica nou maakt dat astronauten rustig kunnen blijven in extreem gevaarlijke situaties.
Ik vraag mij oprecht af of meditatie, naast training en genetica, de sleutel daar naartoe kan zijn.
Ik zal het eens een astronaut vragen, als ik ooit de kans krijg. ;)
Dat denk ik ook wel en wordt zeer serieus genomen, het is heel andere koek dan menig kantoorgebouw waarbij bezoekers/personeel al snel denkt ach het is vast weer een oefening of vals alarm etc.

(Ik als BHV,er kan me daar mateloos aan storen).
Maar goed bij ons is het eenvoudig laat maar zitten als ze niet weg willen en je meld het, na de oefening kunnen ze even op kantoor komen van de leidinggevende en een pittig gesprek tegemoet zien.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 26 maart 2021 18:00]

Zouden ze zelfs in het iss een BHVer hebben?
Zouden er astronauten zijn die geen bhv'er zijn? ;)
En waar is de verzamelplek ? :)
Buiten op die grote planeet naast het ruimtestation :-)
je kan het veralgemenen en zeggen: "een wand"
Nope. Checklist volgen. "Never stop flying the plane" zit er vast stevig ingeramd bij die gasten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee