Astronauten voeren eerste commerciële ruimtewandeling ooit uit

Astronaut Jared Isaacman heeft de eerste commerciële ruimtewandeling uitgevoerd. De ruimtevaarder maakte die ruimtewandeling samen met Sarah Gillis vanuit een Crew Dragon-ruimteschip van SpaceX op de Polaris Dawn-missie.

Isaacman opende het luik van de Crew Dragon rond 12.50 uur Nederlandse tijd op een apogeehoogte van zo'n 700 kilometer. Isaacman verliet het ruimteschip kort daarna voor een ruimtewandeling. "Het ziet eruit als een perfecte wereld", zei Isaacman daar. De Crew Dragon heeft een enkel luik, waardoor alle vier de passagiers een ruimtepak moesten dragen. In tegenstelling tot de meeste ruimtevaartuigen en -stations van waaruit ruimtewandelingen worden uitgevoerd, heeft de Crew Dragon geen luchtsluis. Dat betekent dat het zuurstofgehalte in de capsule al direct na de lancering werd opgevoerd en de luchtdruk naar beneden ging.

Isaacman, de enige astronaut met enige ervaring op de vlucht, verbleef een kleine tien minuten buiten de capsule. Hij oefende daar met verschillende lichaamsbewegingen. Nadat Isaacman weer naar binnen ging, vertrok astronaut Sarah Gillis ook naar buiten. Zij deed dezelfde oefeningen. Gillis bleef ook zo'n tien minuten buiten het ruimteschip. Beide astronauten bleven wel met hun benen in het schip en lieten dat niet los, wat ook niet de bedoeling was. Naast Isaacman en Gillis waren er ook twee andere astronauten aan boord: Scott Poteet en Anna Menon. Zij verlieten het ruimteschip niet.

De astronauten sloten het luik rond 13.18 uur Nederlandse tijd weer. De komende tijd worden daarbij het zuurstofgehalte en de luchtdruk weer teruggebracht naar hun beginwaarden.

Polaris Dawn

De missie werd uitgevoerd in samenwerking met SpaceX, dat de Crew Dragon op 10 september lanceerde naar een baan om de aarde en ook de ruimtepakken maakte. Maar het was miljardair Isaacman die de missie bekostigde en uitvoerde. De Polaris-missies, waarvan deze Dawn-missie er een is, hebben als voornaamste doel om de ruimtepakken van SpaceX in de praktijk te testen. De ruimtepakken zijn aangepaste versies van de drukpakken die astronauten al dragen bij het opstijgen en landen met de Crew Dragon. De belangrijkste toevoegingen daarbij zijn nieuwe temperatuurregulatoren en een HUD waarop astronauten informatie over hun druk en temperatuur zien. Ook zijn de pakken gemaakt om wendbaarder te zijn, wat belangrijk is als astronauten in de toekomst bijvoorbeeld reparaties moeten uitvoeren aan hun ruimteschip.

Ook de Crew Dragon werd aangepast voor de missie. Er werden hand- en voetrailingen toegevoegd aan de buitenkant, waarmee de astronauten zich over de capsule kunnen verplaatsen. Ook het life support system werd aangepast zodat de astronauten zuurstof kunnen krijgen via de toevoerslangen die naar de ruimtepakken leiden.

Polaris-missies

Het Polaris-programma bestaat uiteindelijk uit drie missies. Die moeten verschillende aspecten testen waarop astronauten in de toekomst verdere ruimtereizen moeten maken met SpaceX-vaartuigen. De missie werd van tevoren als risicovol gezien; er worden veel verschillende nieuwe technieken ingezet die nooit eerder zijn getest. Bovendien zijn alle crewleden onervaren. Voor Gillis, Poteet en Menon is het hun eerste ruimtevlucht. Isaacman is de enige met ervaring, maar ook dat is niet erg veel. In 2021 was hij al een van de astronauten op de Inspiration4-missie, de eerste commerciële ruimtevaartmissie. Ook dat was aan boord van de Crew Dragon. Daarmee heeft Isaacman weliswaar ervaring met dat ruimtevaartuig, maar de missie duurde slechts drie dagen. De huidige capsule, Resilience, is dezelfde capsule als die op Inspiration4 werd gebruikt.

De ruimtewandeling is ook de verste die sinds de jaren 70 is gemaakt. Toen voerden astronauten ruimtewandelingen uit op weg naar de maan, waarbij ze op duizenden kilometers hoogte de Apollo-capsules verlieten. Polaris Dawn werd aanvankelijk in een aardbaan van 190 tot 1408 kilometer geplaatst, al werd dat voor de ruimtewandeling teruggebracht naar een lagere baan. De ruimtewandeling vond uiteindelijk plaats op een hoogte van zo'n 700 kilometer, een kleine 300 kilometer hoger dan waarop huidige ruimtestations als het International Space Station of het Chinese Tiangong nu vliegen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-09-2024 • 13:47

114

Submitter: JapyDooge

Reacties (114)

114
113
53
4
0
58
Wijzig sortering
kan iemand me uitleggen waarom de man die uit de capsule ging in het filmpje, zijn armen zo stijf en schokkerig bewogen?
Zelfde reden waarschijnlijk als met deze space suits van Axiom space:
YouTube: I Tested NASA's New Space Suit (Ft. Axiom Space)

Draairingen op je gewrichten.
dat in combinatie met een stijf pak is wat ik al vermoede, dank voor de link en bevestiging :)
Ik denk dat het pak heel dik is, want het is daar echt koud. Plus dat je lichaam heel anders aanvoelt/reageert zonder zwaartekracht. En wellicht een stukje spanning ;-)
Ik snap wat je bedoelt, maar het is daar niet echt koud. Niet zoals wij iets "koud" noemen. De ruimte heeft in principe geen temperatuur.
2,7 graden Kelvin is het in de ruimte, en dat is best wel koud.
Dat beetje materie wat daar is is misschien wel heel koud maar dat is wel enorm weinig kou omdat er enorm weinig materie is.

In die zin is het niet koud want er is bijna niks wat die kou daadwerkelijk heeft en kan overdragen aan je pak (en dus ook niet aan de persoon in het pak). En andersom geef je die warmte ook bijna niet af aan niks. Dus het duurt enorm lang wil je bevriezen oid ondanks dat het 2.7 graden kelvin is.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 september 2024 15:28]

De uitleg klonk plausibel totdat je over graden Kelvin begon.
Is niets anders dan wetten van thermodynamica.
Is niets anders dan wetten van thermodynamica.
Heerlijke reactie.

Wie het over "graden" Kelvin heeft laat zien dat hij niet heeft opgelet tijdens de natuurkunde les.

[Reactie gewijzigd door ravon op 12 september 2024 19:41]

ik weet niet of je sarcastisch bent, maar 1 verhaal afdoen omdat er 'graden' staat is een beetje het geval baby met badwater weggooien. 1 'fout' maakt niet een heel betoog per see fout :-)
ik weet niet of je sarcastisch bent, maar 1 verhaal afdoen omdat er 'graden' staat is een beetje het geval baby met badwater weggooien. 1 'fout' maakt niet een heel betoog per see fout :-)
De ervaring heeft mij geleerd dat mensen die grootheden en eenheden verkeerd gebruiken inhoudelijk zwak zijn en structureel fouten maken en dat mensen die dat vergoelijken beter geen verantwoordelijkheid kunnen dragen. Zet ze samen op een complex project en het resultaat is altijd rotzooi.
Praten over 'graden' Kelvin is geen verkeerd gebruik van grootheden en eenheden. Het is niet alsof hier vermogen een stroomsterkte door elkaar gehaald wordt. Een heel project doorrekenen met 'graden' Kelvin heeft 0,0 effect op het eindresultaat en zal ook nergens tot spraakverwarringen leiden.

Zet iemand zoals jij op een complex project en het resultaat zal ook inferieur zijn, omdat iedereen zich van meet af aan aan je loopt te ergeren en niet met je samen wil werken (tenzij je een heel goede projectmanager hebt die je strikt afgemeten taken kan geven en de rest grotendeels langs je heen kan laten werken).
Misschien wel net zo goed als bij de communicatielessen.

Niet iedereen hier is wetenschappelijk geschoold of heeft de wetenschappelijke lessen goed begrepen. Dat is een groot deel van de discussies hier op Tweakers.net: iemand vraagt iets of zegt dat iets onduidelijk is en iemand ander legt uit hoe het zit. Dat kan die ander op doctoraalniveau van het betreffende onderwerp doen, maar wanneer degene van de oorspronkelijke reactie zo'n uitleg zou snappen, had hij/ zij die reactie niet hoeven plaatsen, omdat hij/ zij het onderwerp al zou snappen.
Wie iemand iets wil leren, moet beginnen op een niveau dat aansluit bij de kennis van diegene. Wanneer niet-wetenschappers praten over temperatuur, hebben ze het altijd over graden, dus wanneer je zo iemand iets wil leren, zal je begrippen moeten gebruiken die bij hun taalgebruik aansluiten.
Je ziet ook dat @watercoolertje hier met zijn "graden Kelvin" reageert op @Crocidolite die het zelf óók heeft over "graden Kelvin". Of hij zich bewust of onbewust gespiegeld heeft aan het taalgebruik weet ik niet, maar dat is voor het doel van zijn reactie niet belangrijk.

Misschien had hij er meteen met de botte bijl in kunnen gaan door te zeggen dat "graden Kelvin" fout taalgebruik is, en daarmee zijn superieure wetenschappelijke niveau ten toon te stellen. Daarmee zou hij echter pedanterig overkomen waardoor de boodschap van zijn reactie waarschijnlijk niet over zou komen.

En wanneer je iets plausibel vindt klinken totdat je "graden Kelvin" las, zeg heel veel over hoe goed jij tijdens je natuurkundelessen hebt opgelet. Want wanneer je zou hebben opgelet wist je vanaf het begin of het wel of niet klopt. Dat het Kelvin is en niet graden Kelvin, heb je dan waarschijnlijk onlangs in een Tiktok-video gehoord.
Zo te zien begrijp je er weinig van en heb ik een speciaal plekje gevonden in jouw brein waar ik gratis kan verblijven.
Nee, het duurt niet enorm lang om te bevriezen. Je straalt namelijk wel warmte uit. Warmteoverdracht gaat niet alleen van materie (lichaam) naar andere materie (lucht, water of iets anders - wat uiteraard ontbreekt in de ruimte). Middels warmtestraling verlies je ook warmte en dat gaat toch best wel snel. Het gaat niet zo snel zoals je in sommige films ziet, maar "enorm lang" duurt het niet. Hooguit enkele minuten.
Echter er is (bijna) niets om de hitte van je lichaam te verzetten. Moest je gewoon (met een luchtfles en drukpak) in de ruimte gaan, ben je na een paar uur dood van oververhitting ipv dood van de koude. Dat was uiteindelijk ook hoe Leica (zover we weten van de Soviet tijd, het eerste dier in de ruimte) gestorven is.

De achtergrondstraling is 2.7K, de ruimte zelf heeft geen temperatuur totdat je een deeltje tegenkomt, maar in de "lege ruimte" is dat niet meetbaar, het hele universum (inclusief alle zonnen en planeten) bevat gemiddeld maar 100 atomen per kubieke meter en temperatuur is de amplitude van trillingen in een atoom.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 12 september 2024 22:02]

Het hangt er een beetje vanaf. Volgens NASA varieert de termperatuur van -156°C tot 121°C in het zonlicht.
https://www.nasa.gov/cent...acewalk-spacesuit-basics/

Af en toe een keertje omdraaien en niet vergeten te smeren :)
Fun fact: De Apollo modules roteerden heel langzaam (als een soort rotiserie kip) om hun as toen ze op weg waren naar de maan om te zorgen dat ze gelijkmatig verwarmd/gekoeld werden
daarnaast werd ook verteld vanuit de presentatieruimte door iemand met ruimtewandeling ervaring dat je op dat moment een onnatuurlijk gevoel hebt. Je ogen en hoofd denken dat je gaat vallen. wellicht dat dat ook meespeelde in z'n gedrag.
Ik denk dat het pak heel dik is, want het is daar echt koud.
Nee, de grootste beperking van deze EVA was juist dat de pakken geen koeling hadden en dat de mensjes het dus langzaam erg warm kregen.
Makes sense, zon warmt je op maar je kan je warmte niet kwijt in een vaccuum. Geinig :)
Je eigen lichaam warmt je op, maar je kan de warmte niet kwijt. Straling van de zon maakt niets warm zonder medium (zoals lucht).
ah niet? ik dacht dat de zon (radiogolf) je (ook) opwarmt? Dat je van binnenuit ook opwarmt klinkt idd logisch.
Eventueel wel, maar niet voor je dood bent van je eigen oververhitting radiogolven zijn grotendeels straling die door je gaan. Eenmaal je een komeet zonder atmosfeer bent zal een kant warm worden en de andere kant koud, maar dat duurt enorm lang omdat je eigen hitte ook in straling kwijt moet geraakt worden.

De atmosfeer op onze aardbol is grotendeels wat de warmte opvangt, omzet en verlies tegengaat, en doet dit op een enorm groot oppervlak zonder atmosfeer en in een ruimte pak gaat veel van die energie weerkaatst worden.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 13 september 2024 14:23]

Directe straling zal je zeker opwarmen. Dat je warm wordt wanneer je in ze zon zit komt doordat je huid de zonnestraling absorbeert.
Dat je niet doodvriest zodra je in de schaduw stapt komt dan weer wel doordat de warmte ook door de lucht wordt opgenomen en die verwarmde lucht ook in die schaduwplaats aanwezig is.
Die buitenlucht zal zelf erg weinig warmte direct van de zon opnemen, maar voornamelijk worden opgewarmd door contact met oppervlakken die zelf door zonnestraling zijn opgewarmd, zoals de grond en muren.
Wennen aan bewegen in een vacuum en gewichtloosheid. Je hebt letterlijk nul weerstand in je beweging (behalve van je eigen lijf en pak) en traint juist in water (met heel veel weerstand).
Voor deze missie hebben ze zelfs niet onderwater getraind maar met een 0G simulatie dmv kabels en katrollen etc...
Dan nog is het complete gebrek aan weerstand en gevoel van zwaartekracht een factor die meeweegt in hoe je beweegt.
Als je je arm beweegt dan druk je je lichaam in de tegenover gestelde richting weg. Dus plotseling een beweging maken is af te raden, want je drijft zo de ruimte in als je je afzet bijv.
Het schokken lijkt van een slechte video verbinding te zijn. De stijfheid kan zijn omdat de bewegingen voorgeschreven waren, of omdat het park niet zo flexibel is. Daarnaast kan het zijn dat de astronauten laat hadden van de decompressie. Op de spacecowboys podcast van deze week verteld Andre Kuipers de ervaring van de astronaut.
vergeet niet dat deze mensen nog nooit in zero g zijn geweest, in een nieuw pak dan beweeg je wel anders denk ik
Jared wel, die zat bij Inspiration4 ook al in de ruimte
de 1e die naar buiten ging niet,
Dat was Jared (Iscaacman), de financierder van Polaris Dawn.

De tweede persoon was Sarah Gillis, medewerker van Spacex.
zoals ik al zei de 1e was een "amateur" en 2e een pro (al weet ik niet hoeveel ruimte ervaring)
Nee, want Sarah is wel spacex medewerker, maar dit was haar eerste ruimtevlucht.
Dus 0ervaring.
Het pak is op druk gebracht, wat het ook een stuk minder beweeglijk maakt. Dit samen met de gewrichten die @Wilglide noemt maakt het dat je niet even YMCA meedoet.

Verder kan ik me goed voorstellen dat ze ook geen heftige bewegingen wíllen maken: het is de eerste keer dat dit pak zo in de praktijk wordt getest en als het lekraakt door een verkeerde beweging is het al snel einde oefening (als in, de astronaut is dood).
Het pak is vrij dik en wordt onder druk gezet, dat neemt dus een bepaalde vorm aan (zie het voor je alsof je binnenin een soort oversized opblaaspop gestopt wordt). Verder is er nauwelijks zwaartekracht waardoor je armen niet naar beneden gaan bungelen.

Die twee combinaties zorgen ervoor dat het het makkelijkst is om gewoon je armen 'in ruste' de "vorm" van het pak te gaan aannemen.

Je hoeft dan niet tegen de weerstand van het pak te vechten. Je ziet ze ook terwijl ze gewoon in de capsule zitten hun armen wat in de lucht laten bungelen, is gewoon het meest comfortabel. Voor ons lijkt heel onnatuurlijk omdat hier wel zwaartekracht is

[Reactie gewijzigd door ImNotnoa op 12 september 2024 15:59]

Dat niet alleen, maar ze deden alleen wat met de armen, de benen werden niet "getest". Ik denk dat dit ook deels werd ingegeven doordat ze beperkt tijd hadden en dat ze misschien niet tot het uiterste wilden gaan in de bewegingen om te voorkomen dat door een onbedoelde beweging de positie van de astronaut ongecontroleerd zou worden.
Waarschijnlijk zullen ze bij volgende EVA's steeds extremer gaan testen.
Het lijkt ook wel alsof hij een kleine camera vast houdt en filmt en daardoor zijn arm zo houdt.
Het pak staat van binnenuit onder lucht druk, het als als een ballon waar je in zit; door de inwendige druk wil de ballon een zo groot mogelijk volume aannemen en dat houdt in dat die een bepaalde vorm aanneemt, en weerstand biedt als je de vorm veranderd (zodat het volume kleiner wordt) bvb door armen/benen te bewegen.
Misschien is hij gewoon groot fan van de Thunderbirds, die bewogen ook altijd zo schokkerig :P
De bewegingen waren schokkerig en gek omdat hij soort van oefeningen deed om de bewegingsvrijheid te testen. Dit was een van de doelstellingen van deze ruimtewandeling.
De reden waarom alles to stijf lijkt is omdat in de ruimtepak de lucht onder druk wordt gezet. Als je dat niet doet kan je dus niet goed ademhalen. Buiten de pak is alles vacuum. Wat je dan krijgt is een soort van opgeblazen ballon. Een ballon kan je, als je eenmaal opblaast, moeilijk van vorm veranderen. Zo is het ook met het pak, je moet echt kracht zetten om je armen of vingers te bewegen.
Is dit een ruimtewandeling te noemen? Lijkt wat meer op "op de rand van het zwembad zitten" en zeggen dat je gezwommen hebt.
Uiteraard meer een semantische discussie, maar ik denk dat dit de vertaling is van de term EVA of ExtraVehicular Activity.

een activiteit waarbij een ruimtevaarder in de ruimte, gekleed in een voor dat doel ontworpen ruimtepak, zijn of haar ruimteschip verlaat

Lijkt me hier wel degelijk van toepassing :)
Of juist niet, men heeft het schip toch niet verlaten?
Klopt. Ze mogen er helemaal niet uit nu.
Het is ook erg lastig om in de ruimte ergens heen te lopen.
Maar algemeen word dit al gezien als een ruimte wandeling. Ze zijn in het vacuum (het hele ruimteschip was in vacuum) naar de opening van het schip 'gewandeld' (of noem het kruipen).
Wat het meer bijzonder maakt is dat het een onervaren crew is, nieuwe ruimtepakken en nieuw ruimteschip en dat het de eerste keer is dat een niet overheid dit doet. Het is ook best wel een groot risico om ook de binnenkant van de sonde bloot te stellen aan het vacuum. Er kan echt van alles mis gaan. Ook heeft dit ruimteschip bemand meer dan 1400km afstand van de aarde berijkt.
Al met al is het helemaal niet slecht gedaan als je zie hoe het gegaan is met het ruimteschip van de concurent die de bemanning moest achterlaten in de iss.
Jaja ik ben ook fan. Echter ze zijn er niet uitgekomen zoals bij de shuttle of bij iss onderhoud. Dit is wel erg de definitie van ruimtewandeling oprekken.

Dit is een test van het pak en de systemen.
Lijkt me ook, als het luik open gaat ben je in de ruimte.
Als je thuis de deur open doet ben je dan ook buiten ?. Dus om het even recht te zetten een ruimtewandeling is niet daadwerkelijk een wandeling door de ruimte. Op het moment dat een astronaut zich buiten het ruimteschip begeeft, is sprake van een ruimtewandeling "Bron NASA".

Hoe de media dit brengt lijkt meer sensatie dan wat anders.
Als je dat hanteert waren ze ruim buiten. Het luik zat namelijk een aardig stukje terug, dat was goed te zien via de helmcamera toen de eerste naar buiten ging.
Met het verschil dat je buiten en binnen (met je huis) onder dezelfde luchtdruk omstandigheden bevindt. Ik zou dit meer zien als in een onderzeeer waar je water in laat lopen. Luik open doen.
Idd, en sinds het Apollo-programma heeft dat ook een naam: 'stand-up EVA'.
https://airandspace.si.edu/multimedia-gallery/4609640jpg
Het is inderdaad niet echt een wandeling, zoals lopen of zweven. Ik kan voorstellen dat je iets meer had verwacht.
Maar goed, het is echt niet makkelijk denk ik om even je hoofd in de ruimte te steken.
Klopt, voor wie interesse heeft moet maar eens op YouTube een docu opzoeken over het Gemini-programma. Daar het voor Ed White in Gemini IV nog relatief makkelijk leek om aan een tether wat rond te zweven (geholpen door een soort van 'zip gun' om te manoeuvreren), was het voor Gene Cernan tijdens Gemini IX al heel wat lastiger, aangezien die wel specifieke taken had gekregen (naar de achterkant van het ruimtetuig gaan om een manoeuvring-unit te testen). Is maar pas tegen de laatste Gemini-missie (met Buzz Aldrin) dat de Amerikanen de mechanismen achter de EVA een beetje onder de knie hadden (ook mede door het oefenen in 'neutral buoyancy'-omstandigen).
Om niet te vergeten dat White moeite had om terug te keren in de capsule. Ze hebben veel risico genomen onder invloed van de spacerace.

Er is nu geen/minder druk voor Polaris. Ze kunnen rustiger aan doen, stapje voor stapje. We zijn ook volwassener geworden.
Inderdaad, ze hebben in zekere zin wel wat geluk gehad daar. Meen me ooit te herinneren een interview gezien of gelezen te hebben met James McDivitt (White's mede-astronaut op Gemini IV), die voor vertrek de instructie zou gekregen hebben om, moest White niet meer in de capsule geraken (en overleden zijn), het luik te sluiten (wsch dan eerst de 'umbilical' van White doorsnijden) en zonder hem terug te keren naar de Aarde. Iets wat McDivitt trouwens naar eigen zeggen nooit gedaan zou hebben (hij en White werden ook wel de 'Gemini Twins' genoemd, omdat ze elkaar bijna als broers zagen).
Het lastige aspect van een ruimte wandeling is natuurlijk niet het feit dat je nergens aan vastzit (op de lifeline na), maar het feit dat je je, met enkel een ruimtepak aan, in een absoluut vacuum bevindt. Voor zover ik weet gaan ze normaal via een luchtsluis naar buiten, nu was die er niet en was de complete Dragon capsule, inclusief overige bemanning dus onderhevig aan het vacuum.
Leonov en white deden ook niet veel meer.
En je kon alles live volgen en zien! Erg gaaf!

ps. Waarom worden dit soort streams niet getoond op tweakers?

Hier de live stream naar NASASpaceflight
YouTube: First Commercial Spacewalk - Polaris Dawn Performs EVA with SpaceX ...
We leven echt in een top tijd op dat vlak. Jaren 70 was ik ook nog niet geboren, daar niet van, maar het was toen niet op die manier in beeld te brengen :). Zal nooit wat voor mij zijn om zoiets zelf te gaan doen maar vind het wel leuk om te zien.
De beelden van de maanlanding waren wat minder van kwaliteit, maar ook live.
Ow was dat ook live? Had wel die oude beelden al een keer gezien, maar wist niet dat ze dat ook live hadden uitgezonden. Dacht opgenomen op tape en vervolgens mee teruggebracht. Kijk, weer wat bijgeleerd :)
Jep, in zwart en wit ;) Ik zat met mijn duim in mijn mond toen helemaal in de tv met de landing.
De technologie voor video stond toen nog in de kinderschoenen. Dit filmpje legt mooi uit waarom de maanlanding geen hoax is.
YouTube: Moon Landings Faked? Filmmaker Says Not!

Het is echt fantastisch wat de mensheid gepresteerd heeft op dat vlak. Indien het betaalbaar zou worden, is dat toch een bucket list item, ondanks het risico. Zo een spacewalk is al helemaal te gek.
Jaren 70 was ik ook nog niet geboren, daar niet van, maar het was toen niet op die manier in beeld te brengen
Qua live-streamen vanuit de ruimte zeker! Maar eigenlijk was de oude manier waarbij alles op ouderwetse film werd vastgelegd op een bepaalde manier juist superieur t.o.v. onze moderne digitale camera's.

Zie bijvoorbeeld Why is Older NASA Launch Film Footage Still the Best? (youtube) waar launchvideos uit de jaren 60 worden vergeleken met recente launchvideos. Qua dynamic range was het vroeger beter :)
Als ze elke space stream moeten streamen en begeleiden hebben ze 10 voltijdse extra nodig
Ze hoeven niks te begeleiden, een intro tekstje met daaronder de stream. En niet elke stream hoeft hier te staan, maar Starship etc zou ik wel verwachten.

[Reactie gewijzigd door moonlander op 12 september 2024 16:36]

Daar zijn andere kanalen voor. Tweakers is hiervoor niet het geschikte kanaal.
Ze geven je toch ook geen link naar iedere Formule-E stream?
Of een link zodra Strangeparts live gaat?
nee. maar wel nieuwsberichten over simonly tariefverhogingen. dat zou dan passen bij geld.nl ipv tweakers. Wij houden hier van technisce hoogstandjes, en dat is dit juist. En als dit nou wekelijks gebeurt is het ook weer een ander verhaal. Dit was wel een moment dat de geschiedenisboeken in gaat.
Nee dank je. Ruimtevaart berichten horen hier niet echt thuis. De journalisten bij DPG zijn ook niet vakkundig genoeg om hier iets zinnig over te zeggen. wat ook normaal is.

Ik zou zelfs verder gaan en zeggen dat EV reviews hier niet thuis horen om dezelfde reden.
Het enige wat ze doen is de gadgets opsommen en het bereik benoemen.
Maar niks concreet over wegligging en zo.

Computer, mobile en smart home. Dat is zowat wat ik van tweakers verwacht. Voor de rest ga ik naar gespecialiseerde sites waar ze weten waarover ze praten.
Ik vind dit dus echt fantastisch. Ik denk weer helemaal terug dat ik in de jaren '90 midden in de nacht zat te wachten op de landing van Pathfinder op Mars. De hele nacht naar CNN zitten kijken. In de weken daarna altijd maar weer aan de buis gekluisterd als er iets werd verteld over Sojourner en er een foto werd getoond. Wauw. Dit is hetzelfde idee. Ik ben als ik dit soort dingen zie, zo oprecht blij dat ik in een tijd leef waar ik dit bewust kan zien. Het maakt me als 40+'er weer een beetje kind.
Klopt! Ik zat ook weer als een klein kind aan de monitor gekluisterd en mijn adrenaline vloog alle kanten op man man wat was dit insane!
Wat ik ook wel 'cool' vind aan deze nieuwe missies met SpaceX, is hoe modern Mission Control tegenwoordig is, in vergelijking met Space Control centers tijdens de apollo missies.

Niet meer van die hele grote kasten met daarin mini schermpjes en instrumenten en zo, maar gewoon bureaus met een aantal flatscreens per werkplek :-D
Ik vind het ook echt knap van SpaceX. Mooi dat zijn in een korte tijd, zonder teveel financiering vanuit de overheid(volgens mij heeft spaceX geen contract plus contract) een ruimtecapsule heeft kunnen maken. In vergelijking met starliner bijvoorbeeld.

Mag NASA eindelijk dit soort ruimte missies stoppen? Volgens mij had NASA wel iets op te merken over de veiligheid. Maar omdat het een particuliere vlucht is kunnen niet ze veel doen.
Ik vind het ook echt knap van SpaceX. Mooi dat zijn in een korte tijd, zonder teveel financiering vanuit de overheid(volgens mij heeft spaceX geen contract plus contract) een ruimtecapsule heeft kunnen maken. In vergelijking met starliner bijvoorbeeld.
Spacex heeft 15 miljard aan financiering gekregen vanuit de overheid van de VS sinds 2003. En volgens deze bron heeft SpaceX net iets meer financiering gekregen voor de Crew Dragon dan de Starliner kreeg. Zonder die financiering vanuit de overheid zou SpaceX niet zoveel bereikt hebben.

[Reactie gewijzigd door separhim op 12 september 2024 15:02]

geen financiering, contracten, dat is geen subsidie, dat is jij doet iets waarvoor ik betaal.

ik neem aan dat de mediamarkt als je er een tv koopt het ook niet als subsidie ziet
Ik had het in eerste instantie verkeerd opgeschreven, maar in de originele reactie zei Yor11 dat SpaceX minder heeft gekregen voor het ontwikkelen van de Crew Dragon dan de Starliner, dit is volgens mijn bron dus omgedraaid.
Ik had het in eerste instantie verkeerd opgeschreven, maar in de originele reactie zei Yor11 dat SpaceX minder heeft gekregen voor het ontwikkelen van de Crew Dragon dan de Starliner, dit is volgens mijn bron dus omgedraaid.
Dan heb je die bron dus verkeerd geïnterpreteerd.

Quote (uit die bron):
Boeing initially received $4.2B
SpaceX initially received $2.6B
Boeing heeft voor de ontwikkeling + testvluchten + 6 commerciële vluchten dus 61.5% meer geld gekregen dan SpaceX. Ze (Boeing) hebben later zelfs nog 0.3B extra gekregen, voor dezelfde prestaties.

Het is dus niet omgedraaid. Boeing heeft veel meer gekregen dan SpaceX.

Daarna heeft NASA extra vluchten van SpaceX bijgekocht omdat er astronauten naar het ISS moeten. Die vluchten zijn aanzienlijk goedkoper dan vluchten met de Sojoez, of met Starliner. SpaceX heeft daardoor inmiddels inderdaad in totaal iets meer verdiend dan Boeing, maar dat was niet enkel voor de ontwikkeling,

Ter vergelijk:
Boeing: 4.5B dollar voor ontwikkeling, testvluchten en 6 commerciële vluchten
SpaceX: 4.9B dollar voor ontwikkeling, testvluchten en 14 commerciële vluchten.

De prestaties die SpaceX heeft geleverd voor die 4.9B is dus aanzienlijk meer dan wat Boeing nog steeds amper in staat is geweest te leveren voor die 4.5B. Als je een vergelijking wilt maken, OK, maar vertel dan eerlijk het volledige verhaal, in plaats van mensen te (al dan niet bewust) te misleiden met de halve waarheid.

Ook deze bewering is misleidend:
Spacex heeft 15 miljard aan financiering gekregen vanuit de overheid van de VS
Ik weet niet waarvoor ze dat geld allemaal gekregen hebben, maar veel van dat geld was geen subsidie, en geen financiering, maar gewoon betaling voor geleverde diensten. Om te herhalen wat paterarosso ook zegt: als jij, of de overheid, iets bij mediamarkt koopt, is dat geen subsidie, en geen financiering van mediamarkt. Dat is gewoon betalen voor wat je koopt. Ook zo met SpaceX.

Als de overheid 10000 laptops koopt bij Mediamarkt, en je noemt dat 'subsidie' of 'financiering', dan is dat op z'n best misleidend. Het kan ook een bewuste leugen zijn. Zo ook bij SpaceX. Als je dus een punt wilt maken, zonder de indruk te wekken dat je iemand wilt misleiden, dan zoek je per post uit hoe veel van die 15 miljard werkelijk financiering was, en hoeveel gewoon betaling was voor geleverde diensten, en dan vermeld je dat netjes bij je andere beweringen.
Eh wat, je rekent hier wel de kosten voor de missies zelf ook mee. De reden dat SpaceX gelijk staat komt door twee contractuitbreidingen voor extra vluchten;
SpaceX’s CCtCap contract increased more significantly to $4.9B in 2022, thanks to two contract extensions that added an extra eight crewed flight missions.
Met andere woorden SpaceX heeft voor dat geld ook al ik weet niet hoe veel vluchten gemaakt en Boeing is nog steeds niet officieel gecertificeerd.
Uh nee dus, Boeing kreeg $4.2 miljard voor de intwikkeling van Starliner, SpaceX 'maar' $2.6 miljard. Dat uiteindelijk SpaceX meer heeft is puur de contracten voor de extra missies die crew dragon heeft uitgevoerd, terwijl Starliner nog geen 1.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @yor11112 september 2024 14:18
zonder teveel financiering vanuit overheid
Ik ben het zeer zeker eens dat de snelheid waarmee SpaceX ontwikkelt bizar hoog en goed is, maar vergis je niet: Crew Dragon hadden ze zonder het Commercial Crew Program niet zo snel kunnen ontwikkelen. Misschien wel helemaal nooit, maar op z'n minst veel later.
Volgende keer een flat earther mee naar boven aub.
Of eigenlijk heeft dat geen zin natuurlijk. Die vrienden geloven hem dan toch weer niet.

Wel een record aantal mensen in de ruimte
19 as we speak

Waarom filmen ze het niet vanuit iss. Dan is er tenminste wat minder ontkenning te doen. (Ik weet het is natuurlijk hartstikke link om te doen. Maar het is mogelijk toch)

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 12 september 2024 13:56]

Waarom filmen ze het niet vanuit iss.
Omdat ze totaal niet bij elkaar in de buurt waren? Alleen het hoogteverschil is al 300km, en dan zullen ze alsnog niet exact boven elkaar en met exact dezelfde snelheid hebben gevlogen.
Waarom filmen ze het niet vanuit iss.
Dan moet je in dezelfde baan zitten. Polaris Dawn heeft een compleet andere baan en een heel andere hoogte. Ze beschrijven een ellips met hoogtes tussen de (grofweg) 200km en 1400km (de perigee variëert; 1400km is het hoogste punt). ISS zit tussen de 370 en 460 km.

En syncen van banen is een enorm karwei. Voorheen moest de Soyuz capsule 2 dagen lang ISS achterna 'jagen' om erbij te komen. Tegenwoordig hebben ze dat handiger uitgerekend en kan het binnen enkele uren. Maar alsog zit Polaris Dawn in een heel ander gebied, dus ik denk dat ze elkaar niet eens zien.

En de Flat Earthers moet je geen aandacht aan besteden. Je kunt ze niet overtuigen; zij leven in hun eigen realiteit en willen ook niet overtuigd worden (voor zover ze het echt geloven). Zoals met elke conspiracy nutter verzinnen ze steeds weer een nieuw (belachelijk) argument om hun 'gelijk' aan te tonen.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 12 september 2024 14:03]

Tip : De podcast van "Onbehaarde Apen" heeft gisteren een aardige aflevering over de eigenschappen van complottheorieën online gezet
Ze kunnen ISS op 3-4 uur bereiken als het echt moet.
Alles gaat om de efficientie. Trager is zuiniger.
"Waarom filmen ze het niet vanuit iss."

Waarom zouden ze het risico nemen om twee ruimtevaartuigen onnodig (want dat is het) zo dicht bijelkaar te brengen dat je elkaar kunt filmen? Dat betekent dat je hooguit enkele kilometers bij elkaar vandaan kunt zijn. In de ruimte is dat alsof je bijna op iemand z'n tenen staat. Veel te gevaarlijk!
Het lijkt mij veel minder gevaarlijk dan op aarde en hier vliegen we 20cm van elkaar af met een wind die onvoorspelbaar kan zijn. En een vogel die de boel kan storen. Je hebt in de ruimte vele malen minder factoren die het kunnen verpesten. Alles in de ruimte heeft een baan en blijft in zijn baan. Maar het heeft ook weer vele factoren die we hier op aard niet kennen.

Maar iets in dezelfde baan krijgen en een korte afstand er tussen te maken is een kunstje die we vanaf het begin van spacerace al kunnen doen natuurlijk.


Voor de rest begrijp ik alle reacties wel dat het niet echt makkelijk is en manoeuvreren lastiger is. Maar we kunnen het tot op de seconde en cm nauwkeurig uitzoeken, dat wel.

Nee oke je kan er niet even simpel uitstappen en met een parachute naar beneden laten vallen in nood.


Ach er komt nog wel een drone die ze onboard lanceren en een 8k beeld zal geven.
Let maar op, dat moet niet al te moeilijk zijn. En je haalt hem ook weer binnen als het moet.
Het lijkt mij veel minder gevaarlijk dan op aarde en hier vliegen we 20cm van elkaar af met een wind die onvoorspelbaar kan zijn.
Je bedoelt bumperkleven op de snelweg? ;)
Maar niemand hier op aarde beweegt zich voort met een snelheid van 25000km/u zoals die Dragon.
Jawel we suizen met een hoge snelheid door de ruimte hoor.

Nee maar als je 2 objecten stationair ten opzichte van elkaar kan brengen is er geen snelheid verschil. en kan je gewoon overstappen van het ene naar het andere als het ware.

Ze kunnen toch een wifi cam naar buiten ploppen ol het juiste moment en met de juiste snelheid, en dan filmen.

Ik zie het niet helemaal moeilijk en onmogelijk ingewikkeld zijn wat dat filmen van een afstand betreft.
Dat weten we, ze brengen uiteindelijk ook capsules naar de iss.

Maar het was gewoon de moeite niet om dat nu te doen. Ze waren waarschijnlijk niet eens in de buurt van de baan van iss.
"Ach er komt nog wel een drone die ze onboard lanceren en een 8k beeld zal geven.
Let maar op, dat moet niet al te moeilijk zijn. "

Met alle respect, maar je hebt echt geen idee hoe moeilijk dit soort dingen zijn he? Vooral als je risico/rendement afweging gaat maken. Alles wat met ruimtevaart te maken heeft, is extreem moeilijk. En het toppunt daarvan is wanneer er mensenlevens op het spel staan.
Kans ik groot dat hij alsnog denkt dat hij niet gelanceerd is maar ergens in een filmstudio zit. Daar kun je beter geen tijd/geld aan verliezen want sommige zijn gewoon niet te overtuigen (al is dit zelfs geen kwestie van overtuigen, maar gewoon je ogen open doen)
Als een flat earther naar boven gaat zegt die gewoon kijk maar "plat als een pannekoek" en vraagt hij om de onderkant te zien.
Dat gebeurd toch? Je ziet in de soort google earth weergave toch dat ie om de aarde heen vliegt, als het plat is zou het maar van 2 kanten rond lijken en niet de hele rit...

Maar ik geloof wel dat ze het blijven ontkennen of die persoon die dan overtuigd is gewoon niet meer geloven.

Was er niet een jaar terug een onderzoek met een lamp/laser van een flat earther wat aan moest tonen dat de aarde plat was maar juist aantoonde dat ie rond was. Toen begonnen de smoesjes ook en is echt niemand overtuigd geraakt.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 september 2024 15:10]

Je ziet in de soort google earth weergave toch dat ie om de aarde heen vliegt, als het plat is zou het maar van 2 kanten rond lijken en niet de hele rit...
Een weergave op een scherm is natuurlijk nep en misschien beweegt de capsule wel niet echt, want je voelt niets...

Maar het was niet echt serieus mijn comment. Zoals je zelf zegt, ze hebben altijd wel een andere smoes.
Als een flat earther naar boven gaat zegt die gewoon kijk maar "plat als een pannekoek" en vraagt hij om de onderkant te zien.
Krijgt ie snel genoeg te zien, je draait er in 1,5 uur omheen.
Doen ze bij iedere dock/undock
Inclusief een livestream van nasa met beelden van iss.
En als je naar Engeland vaart, val je over de rand van de Noordzee? _O-
Jammer genoeg heeft hij wel gelijk.
Astronauten die in het ISS zitten kunnen de curve van de aarde nauwelijks zien.
Op beeld zien we die wel door de fish eye. Dat is een feit.
Neemt niet weg natuurlijk dat de aarde wel degelijk niet plat is.
Rond is hij eigenlijk ook niet.
Geen idee of de mannen van polaris down het wel konden zien op 1400km? Is toch dubbel zo hoog.

[Reactie gewijzigd door System op 13 september 2024 14:59]

Nog beter de apollo vluchten laten een draaiende aarde zien
En de foto,s een deel van de aarde
Niet een cirkel met alle werelddelen erop
Nee ik neem de trein onder het kanaal
Noordzee een kanaal? :P lol
Fout geplaatst

[Reactie gewijzigd door postbus51 op 14 september 2024 14:08]

Als ik miljardair was zou ik het ook doen. Heel vet.
Wat is daar precies commercieel aan, een "ruimtewandeling" door een miljardair . . ?
Dat die ruimtevlucht met ruimtewandeling een dienst is die was aangekocht door die miljardair.

Zie het als betalen voor een uurtje met een sportvliegtuig boven je eigen stad vliegen. Dat is ook een commerciële vlucht. (Als je de vlucht bij een bedrijf boekt. Wanneer je een vriend betaalt voor de benzine om mee te kunnen vliegen terwijl hij zijn vlieguren op peil houdt is natuurlijk iets anders.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.