Jaaromzet van Huawei daalde in Europa en VS met 12,2 en 24,5 procent

Huawei heeft vorig jaar iets meer omzet behaald dan een jaar eerder, maar de omzet uit verkopen in Europa en de Verenigde Staten daalde flink. Dat komt volgens Huawei door de Amerikaanse sancties tegen het Chinese bedrijf.

De wereldwijde jaaromzet van Huawei bedroeg 891,4 miljard Chinese yuan. Omgerekend is dat zo'n 116 miljard euro. Dat is een stijging van 3,8 procent ten opzichte van vorig jaar, maar dat komt door goede verkopen in China. In Europa en de Verenigde Staten daalde de omzet.

In 2019 heeft de Amerikaanse overheid sancties opgelegd tegen Huawei, waardoor de Chinese fabrikant onder andere geen Google-diensten meer op zijn smartphones kan zetten. In 2019 leidde dat nog niet tot een omzetdaling in Europa en de VS, maar in het afgelopen jaar was dat wel het geval. "Vanwege de oneerlijke sancties die de VS heeft opgelegd, is de omzet uit smartphones afgenomen", zei Huawei-topman Ken Hu bij de presentatie van de cijfers.

De omzet van de consumententak bedroeg 482,9 miljard yuan, een stijging van 3,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Huawei waren er eind 2020 wereldwijd meer dan een miljard 'verbonden Huawei-apparaten' in omloop en het aantal gebruikers van Huawei-smarthones was toen meer dan 730 miljoen. Hoeveel smartphones Huawei in 2020 heeft geleverd, zegt het bedrijf niet. Volgens marktonderzoeker Gartner leverde Huawei 183 miljoen smartphones in 2020, een jaar eerder waren dat er nog 241 miljoen.

De carrier business, het bedrijfsonderdeel waarmee Huawei onder andere aan 5G-netwerken werkt, haalde een jaaromzet van 302,6 miljard yuan en dat is een stijging van 0,2 procent. Volgens Huawei is het bedrijf wereldwijd bij meer dan drieduizend 5G-projecten betrokken.

Bij de zakelijke bedrijfstak, waar Huawei Cloud onder valt, ging de omzet met 23 procent omhoog naar 100,3 miljard yuan. Onder de streep maakte Huawei het afgelopen jaar 64,6 miljard yuan winst, omgerekend zo'n 8,4 miljard euro.

Geen elektrische auto's van Huawei

Huawei verklaart verder in een promotiefilmpje over de jaarcijfers dat het bedrijf geen elektrische auto's gaat maken. Daar gingen geruchten over en Huawei heeft eerder al een afdeling opgezet voor autonoom rijden, maar het merk wil zich blijven richten op het leveren van onderdelen en systemen voor auto's, in plaats van die zelf te gaan ontwikkelen. Concurrent Xiaomi maakte deze week bekend wel aan elektrische auto's te werken.

Driehonderd miljoen HarmonyOS-apparaten in 2021

Huawei denkt dat er dit jaar driehonderd miljoen apparaten met zijn besturingssysteem HarmonyOS verschijnen. Het bedrijf benadrukt dat dit niet enkel een vervanger voor Android is, maar een OS voor allerlei slimme apparaten. In China zijn er al fabrikanten van huishoudelijke apparaten die HarmonyOS gebruiken in hun hardware.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-03-2021 • 12:58

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Ik loop gewoon met mijn Huawei Pro 30. Ik wilde de beste foto's en dat was mijn motief. Ik heb geen politieke overwegingen gehad. Ik vind dat ook bullshit.

Ik licht dat even toe. De westerse wereld begon eind jaren 70 met het "offshoren" van productie naar lage lonen landen zoals China en India. En nu vinden we het gek dat ze het kunstje hebben afgekeken en wordt hen verweten intelectueel eigendom te hebben geschonden. Het "jatten" van andermans werk is vrij gebruikelijk in de tech sector. Denk aan de vele "patentoorlogen" Zo waren Microsoft, Apple en Xerox in gevecht over wie de GUI nou eigenlijk had uitgevonden. Apple trok aan het kortste eind. Apple en Samsung voerden oorlog op de smartphone markt. In 2018 bepaalde de rechter dat Samsung 539 miljoen (een schijntje) moest betalen aan Apple. Eind goed al goed? Dit zijn slechts twee voorbeelden.

De pot verwijt de ketel dus dat ie zwart ziet. Typisch menselijk gedrag. Ik snap wel dat de VS nu probeert de economische macht van China tegen te houden maar het motief is niet 100% zuiver. Maar daar is het nu al veel te laat voor. en dan heb je mensen die roepen China schendt de mensenrechten. Dat valt niet te ontkennen.

De fabrikanten hebben daar geen boodschap aan. Winstmaximalisatie gaat nu eenmaal boven mensenlevens. Mijn Denon Receiver wordt geproduceerd in China terwijl ze vroeger in Japan werden gemaakt. Mijn bluetooth speaker is ontworpen in Zweden geproduceerd in China. Mijn Gasstel van Etna is ontworpen in Nederland. Drie keer raden waar het gemaakt wordt? Ook een paar excellente speakers staan van Q-acoustics. Het bedrijf zit in het VK. Gemaakt in China.

50% van alle electronica in 2025 zal gemaakt worden door China. Bij andere producten was dit al veel langer het geval. Je hoeft maar de Action of de Blokker of de Marskramer binnen te stappen en je weet wat ik bedoel. Het textiel dat we kopen bij Zeeman en Wibra komt uit China (>50% marktaandeel) en anders uit India, Bangladesh, Pakistan etc.

Dit is hoe markteconomie / kapitalisme werkt. Het is een slecht systeem vanuit humanitair oogpunt. Maar ik zie dat niet snel veranderen. Mensen denken in eerste instantie aan zichzelf en ik ben hier ook niet onschuldig aan.

Heb wel op een llinkse partij gestemd alhoewel ik vtv wist dat het een slachting zou worden. Ik had natuurlijk strategisch op D66 moeten stemmen maar ik heb dit niet gedaan. Dit is natuurlijk erg dom.

edit:spelfouten.

[Reactie gewijzigd door Fastfreddy666 op 31 maart 2021 17:35]

Dat is echt een gigantische prestatie ondanks de sancties alsnog een groei aan omzet kunnen genereren in het totaal plaatje.
Hoe kan Huawei in USA maar 24% winst verliezen met een bijna jaar lange product Ban?
Amerikaanse bedrijven mogen niet verkopen aan Huawei zonder toestemming van de overheid, maar de producten mogen er nog wel verkocht worden aan particulieren.
Omdat ze ook bestaande klanten hebben van bijv. netwerkapparatuur die tijd nodig hebben om over te schakelen. En het is een heel breed bedrijf natuurlijk.
Licenties, o.a. Android mag niet geleverd worden.
Ik heb hier een beetje een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant snap ik het risico en soms zijn ze ook zelf niet zo netjes met programmeren (zie Telfort/KPN). Maar aan de andere kant doen ze ook heel veel dingen wel goed. Zeker de consumententak met de mobiele telefoons. Support werd steeds langer, veel innovatie, zeer capabele eigen SoC die bijzonder energie-efficiënt was, NPU, noem maar op. Ook waren ze een van de eerste die de data van gebruikers in Europa onder een Europese B.V. opsloegen en netjes toestemming en uitleg gaven als ze data gingen verzamelen. Ze waren zo ook als eerste met het lokaal indexeren van afbeeldingen met gebruik van de NPU in de SoC. Iets dat Apple bijvoorbeeld later ook implementeerde.

Ergens snap ik de risico's wel en de onofficiële staatssteun in het begin van de opkomst van Huawei. Het helpt natuurlijk ook niet dat de oprichter(s) bij de Chinese veiligheidsdienst vandaan kwamen, maar toch. Ze maakten heel leuke producten voor een heel nette prijs waar de markt in z'n geheel flink mee opgeschoten is.
Ergens snap ik de risico's wel en de onofficiële staatssteun in het begin van de opkomst van Huawei. Het helpt natuurlijk ook niet dat de oprichter(s) bij de Chinese veiligheidsdienst vandaan kwamen, maar toch. Ze maakten heel leuke producten voor een heel nette prijs waar de markt in z'n geheel flink mee opgeschoten is.
Ja klopt een hele nette prijs en een leuk product... Het probleem is dat het een bekende strategie is vanuit de chinese overheid ;) en niet zoveel geld ontvangen voor hun ontwikkeling noem ik toch een grapje ( zie onderstaand).
The largest portion of assistance—about $46 billion—comes from loans, credit lines and other support from state lenders, the Journal’s review showed. The company saved as much as $25 billion in taxes between 2008 and 2018 due to state incentives to promote the tech sector. Among other assistance, it enjoyed $1.6 billion in grants and $2 billion in land discounts.
Huawei’s official grants, disclosed in annual reports, total $1.6 billion since 2008. In the five years to 2018, they were 17 times as large as similar subsidies reported by Nokia Corp. of Finland, the world’s second-largest telecom equipment maker. Sweden’s Ericsson AB, the third largest, posted none in the period.
https://techblog.comsoc.o...ecom-vendor-in-the-world/

Dat is juist hetgeen alle europese partijen over aan het klagen zijn ... Oneerlijke subsidie van de CCP voor bedrijven om te concurreren op de wereldmarkt en een gesloten markt in China waar je als buitenlandse partij in het nadeel bent ( zie tenders bijv).

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 31 maart 2021 16:33]

Nou is dat niet zo heel zwart/wit. Er zijn genoeg subsidies in Europa waar je als bedrijf voor in aanraking kunt komen hoor. Er zijn heel wat vrij grote potjes in Europees verband voor R&D. Die komen vaak ook nog met belastingvoordelen. Toevallig precies wat Huawei omschrijft in het door jou gelinkte overzicht.

Dat Nokia 17 keer minder subsidie heeft gehad zou mogelijk ook kunnen betekenen dat we in Europa minder in deze tech investeren.
Het valt mij op dat Tweakers of iemand die Tweakers regelmatig bezoekt dat hij/zij alles wat negatief uitpakt of zo uitgelegd kan worden van/uit een bepaald land, negatief beoordeeld wordt zodat de tekst niet direct meer leesbaar is.
Wanneer dit vanuit het interne gebeurt is er denk ik een serieus probleem.
Ben benieuwd hoe snel deze is weggeklikt.
Ja , dat is ook mijn ervaring. Zodra je iets positiefs zegt of uitlegt over een bedrijf in een land waar we kennelijk geen vrienden mee mogen zijn zit je zo op -1. Dus pas op wat je schrijft.

OT Huawei is een prachtig bedrijf gestoeld op socialistische principes (o.a. arbeiders zelfbestuur). Ze maken de beste smartphone die ik ooit getest heb. De camera's zijn van zeer goede kwaliteit. De enige redenen om een dergelijk product/bedrijf tegen te werken is concurrentie met de eigen industrie (o.a. Apple). Dat ze zich daarmee zelf in de voet schieten is een bijkomstigheid.
Volgens mij klopt dit bericht niet helemaal. Android zelf is opensource en kan door elke fabrikant worden gebruikt. Google Services daarentegen weer niet. Google (Amerikaans bedrijf) mag dus geen samenwerking aangaan met Huawei wegens de ban. Huawei kan nog steeds Android op hun toestellen zetten, zonder Google Services.
Met Huawei als bedrijf heb ik geen medelijden, of die sancties nou terecht zijn of onterecht. Ik snap die sentimenten sowieso niet als het gaat om dit soort miljardenbedrijven. Eventueel staat er wel weer een Huawei 2.0 op. Oppo lijkt al aardig op weg. Wat ik wél jammer vind is dat het buitenspel zetten van Huawei indirect een negatief effect heeft voor de consument doordat er nu op korte termijn minder concurrentie is. Kijk naar Samsung die zijn toptoestellen in Europa uitbrengt met een minder presterende soc maar voor dezelfde prijs. Dat kunnen ze zich nu permitteren en dat is jammer.
Ondanks omzet daalde in Europa en VS met 12,2 en 24,5 procent blijft de omzet met 3,8 YoY stijgen. Doen ze toch netjes. Op zich was Huawai op consumenten gebied helemaal niet verkeerd bezig, ook betreffende 5G ontwikkelingen staken ze met kop en schoudert boven iedereen uit, dat stekte bij de Amerikanen.

Deze technologische ontwikkeling komt ook wel deels door de Amerikaanse overheid zelf, die weinig investeerde in technologische ontwikkelingen, tenzij het om oorlog materiaal en technologieën gaat en waar ze dat wel deden is veel bezuinigd in het verleden.... de technologie ontwikkeling werd aan het bedrijfsleven overgelaten. Wat ook niet altijd goed gaat gezien de verschillende crisissen die we de afgelopen decennia gehad hebben wereldwijd.
De Chinese bedrijven en overheid was we bereid te investeren in technologie, crisis of niet ze konden niet anders en deed dat toen en ook nu met bakken te gelijk.
Overigen Europa heeft nu ook maar een fonds opgezet met €145 miljard erin om volgende generatie processoren en 2nm ontwikkeling te bevorderen.

De Amerikaanse ex president Trump heeft één zeer slecht iets voor elkaar gekregen, namelijk het vergroten van de verdeeldheid en vertrouwen onderling in zijn eigen land wat al niet best was en ook wereldwijd tussen landen en bedrijven. De huidige president Bidden al doet anders vermoeden zet dit pad stilletje voort op een minder grove manier. Amerika is niet meer de bondgenoot het eens was.

Al moet gezegd zijn dat niet alle mensen,bedrijven en landen hier in meegaan, de schade is dat iedereen in zijn eigen regio de samenwerking opzoekt. Waarmee ook veel onnodig geld geïnvesteerd worden in veel de zelfde technologieën te ontwikkelen en dit over de gehele wereld herhaald wordt. Waarbij patent een wapen is om anderen te blokkeren om hun eigen ontwikkelde technologieën te mogen gebruiken of te verkopen, dit kan iedereen persoon, bedrijf overkomen. Geen goede ontwikkeling anno de 21ste eeuw.
Heel knap dat ze nog 3% omzetstijging uit weten te persen in 2020 na een zware en jarenlange heksenjacht vanuit Washington D.C. Het geld moeten ze stevig investeren in R&D om nieuwe producten en services te ontwikkelen en uit te rollen in de toekomst om op die manier nieuwe inkomstenbronnen aan te kunnen boren. Ze staan niet op de beurs dus geen last van aandeelhouders.

[Reactie gewijzigd door Kaido op 31 maart 2021 18:06]

Ik heb nog nooit een Huawei product gebruikt, en heb er ook geen behoefte aan.

Wil geen cent betalen aan een Chinese machtsblok in Azie.
Gelukkig is meebetalen aan andere machtsblokken niet/minder erg? Ik ben niet voor China, maar andere machtsblokken hebben nou ook niet bepaald laten zien dat ze het op veel punten beter doen.
De Chinese machtsblok is toch wel het engste van allemaal. Het komt eigenlijk niet eens in de buurt.

Het is een feit dat de Chinese regering haar buurlanden en zelfs eigen bevolking niet respecteert.

Naast Noord Korea, Sri Lanka en Pakistan heeft China eigenlijk helemaal geen bondgenoten. Elke Chinese buurland moet haar grenzen ACTIEF bewaken. Want letterlijk elke Chinese buurland heeft een conflict met China, noord, oost, zuid, west Azie het maakt niet uit, bijna elke land in de buurt van China heeft specifiek last van China... is toch gek? Dat is toch niet te vergelijken met de VS of EU?

In China, smeken Hongkongers voor hulp uit het buitenland. Een enorme Chinese politiemacht wordt ingezet en grof geweld word gebruikt tegen de Hongkongers. Ongekozen Chinese politici blijven aan de macht in Hong Kong.

En dan heb ik het niet eens over de Oeigoeren. Stel je voor als Rusland alle Tsjetsjeense (moslims) in de gevangenis zou gooien? Stel je voor dat EU de moslims in de gevangenis zou gooien... dat is gewoon letterlijk onvoorstelbaar hier.

In Nederland hebben we niet zo veel last van China (alhoewel zelfs daar zijn er nog twijfels over), maar ja hoe je het ook keert China is toch een naar land, en wij hoeven hier echt niet op te komen voor China.
De Chinese machtsblok is toch wel het engste van allemaal. Het komt eigenlijk niet eens in de buurt.

Het is een feit dat de Chinese regering haar buurlanden en zelfs eigen bevolking niet respecteert.
De USA machtsblok pas allerengste van allemaal. China komt daar niet eens in de buurt.
Naast Noord Korea, Sri Lanka en Pakistan heeft China eigenlijk helemaal geen bondgenoten. Elke Chinese buurland moet haar grenzen ACTIEF bewaken. Want letterlijk elke Chinese buurland heeft een conflict met China, noord, oost, zuid, west Azie het maakt niet uit, bijna elke land in de buurt van China heeft specifiek last van China... is toch gek? Dat is toch niet te vergelijken met de VS of EU?
China heeft met weinig buurlanden onenigheid, meer niet dan wel. China moet haar grens ook ACTIEF bewaken. De bedreigingen zijn zeer acuut voor China
In China, smeken Hongkongers voor hulp uit het buitenland. Een enorme Chinese politiemacht wordt ingezet en grof geweld word gebruikt tegen de Hongkongers. Ongekozen Chinese politici blijven aan de macht in Hong Kong.
De allergrootste zorg van HK'ers op dit moment is dat die landverraders niet willen oprotten en blijven hangen nu ze naar UK kunnen emigreren.
En dan heb ik het niet eens over de Oeigoeren. Stel je voor als Rusland alle Tsjetsjeense (moslims) in de gevangenis zou gooien? Stel je voor dat EU de moslims in de gevangenis zou gooien... dat is gewoon letterlijk onvoorstelbaar hier.

In Nederland hebben we niet zo veel last van China (alhoewel zelfs daar zijn er nog twijfels over), maar ja hoe je het ook keert China is toch een naar land, en wij hoeven hier echt niet op te komen voor China.
En dan heb ik het niet eens over de mensen van kleur in de USA zoals zwarten en aziaten. Stel je voor je wordt zomaar doodgeschoten omdat je een donkere huidskleur hebt of een Aziatisch uiterlijk hebt .. dat is gewoon letterlijk onvoorstelbaar hier toch?
Wil geen cent betalen aan een Chinese machtsblok in Azie.
Wel aan het Amerikaanse machtsblok op.. naja de hele wereld?

En neeee, daarmee zegt ik niet -> China moet de wereld overnemen!! Ik ken eigenlijk nog geen machtsblokken met een brandschone historie of uberhaupt in de basis goede intenties.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 31 maart 2021 13:31]

Precies dit ^

De omzet daling valt me eigenlijk nog mee.
Aangezien Google compleet verbannen is dacht ik dat westerse Android gebruikers het massaal links zouden laten liggen..
Ja ik had die impact ook veeel groter verwacht.

Even in het midden gelaten of Huawei nou 'goed' of 'slecht' is, vind ik de regelrechte aanval op van de VS best wel misselijkmakend. Ja, je kunt als je gaat graven wel redenen vinden waarom dit terecht is. Er zijn ook genoeg redenen om Shell van de aardbodem te verbannen.... En tig Amerikaanse bedrijven. Pak je random docu om de viezigheid van de wereld te aanschouwen.

Maar we weten allemaal dat dit 0,niks met berscherming van burgers, privacy of andere redenen te maken heeft. Het is gewoon ordinaire business. China gaat te hard -> wat gaan we doen? Owja, in ieder geval die spionage angle. Want laat duidelijk zijn dat wij de enige natie zijn die mag spioneren! Team America World Police. Fuck yeah......

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 31 maart 2021 13:57]

Hoezo word V.S altijd erbij gehaald? Als we de huidige situatie bekijken, in welke opzicht is de V.S even erg als China?

Want zelfs de Chinese burgers hebben amper grip op hun eigen regering.

Hongkongers smeken voor hulp uit het buitenland. Oeigoeren worden in gevangenis gegooid voor hun geloof.

Hoe kan het dat bijna elke Chinese buurland een conflict heeft met China? Naast Noord Korea, Sri Lanka en Pakistan heeft China helemaal geen bondgenoten. Landen als Thailand, India, Rusland, Indonesië, Japan zien China als een gevaar voor hun zelf.

Nee, China is geen zielige land, men hoeft echt niet op te komen voor China. Ze zijn letterlijk de grote bully in Azië met enorm veel macht en invloed.
Nou als er iemand veel conflicten heeft en gehad heeft de laatste 100 jaar dan is het de US wel toch..

Schieten zo een compleet land overhoop als het ze niet gaait..
Eerder krijgen ze het daar in het weten juist benauwd van. Android heeft niet de marktpositie te danken aan dat het zo goed of veelzijdig is. Wat de computer achter het gemiddelde Android-toestel kan gaat veel verder dan wat mag. De hele handel hangt in elkaar van copyrights en patenten om potentiele concurrentie preventief te dwarsbomen.
LOL,

Wedden dat je huis vol staat met Made in china,

Meschien even iets beter kijken waar de meeste electronica componenten vandaan komen ook al worden ze assembled tot een product in een non China land. Bijna alle componenenten kom toch van een aziatische afkomst.
Meer dan 90% van alle goederen ter wereld heeft op een of andere manier een relatie met China. Van grondstoffen tot machinerieen tot aan kaptiaalinvesteringen tot aan eindgebruikers.

Ruim 25 jaar lang heeft het westen China helpen bouwen tot met wat het nu is, de meest belangrijke economische wereldmacht
Wil geen cent betalen aan een Chinese machtsblok in Azie.
Dan ga je niet veel moeten kopen want ook niet Chinese merken maken wel gebruik van Chinese onderdelen en worden zelfs vaak (deels) in China gemaakt.
Hoeveel chinese media baseer jij je op ? Want china staat natuurlijk bekend om zijn zelf-kritische, alternatieve journalistiek waar de onderste steen boven wordt gelegd.
Combinatie van meningmodden en eventueel wat Chinese accounts, vermoed ik. 19 keer een -1 is wel heel negatief voor een off-topic mening.

Ik merk de laatste tijd wel meer dat kritiek op Chineze bedrijven snel minnetjes opleveren, of de reacties hier nu zo pro-China zijn of dat de Chinezen hun trollenleger op Tweakers hebben gezet, ik weet het niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee