Tja, je leeft echter volledig los van de realiteit.
Dat doet de milieubeweging, trouwens de politiek is vaak ook het contact met de realiteit kwijt.
Een tijdje geleden bleek dat de Haagse realiteit niet overeenkwam met de Afghaanse. De politici hadden 2-3 jaar daarvoor besluiten genomen op basis van een voorstelling die zij zich hadden gemaakt gemaakt van wat er in Afganistan gebeurde, en toen dat geëvalueerd werd bleek dat de besluiten allemaal verkeerd hadden uitgewerkt. Je bent dus in "goed" gezelschap.
Realiseer je je bvb de gigantische stroom subsidies voor fossiele brandstoffen?
Dat wist ik al lang. Er gaat bv in Nederland veel meer subsidie naar kolen- en gascentrales dan naar windmolens of zonnepanelen, zelfs nu de noordzee-parken worden aangelegd. In Nederland draait alles om de handel en de economie.
Terwijl Duitsland, om van de bruinkool af te komen nu overschakelt op gas (uit Rusland) moet de Nederlandse bevolking men in Nederland met de hoogste spoed van het gas af. Dat is echter totaal niet vanwege het milieu of het broeikaseffect. Ja dat argument gebruikt men wel, maar dat is puur misleiding van de bevolking.
De ware reden is dat we zijn moeten stoppen met de gaswinning in Groningen (en Drente, en op de Noordzee, de Waddenzee stond al op 'hold') en dat heeft 3 consequenties
1) we kunnen niet meer exporteren wat negatief is voor de staatskas en de handelsbalans
2) we zullen, als we gas gebruiken, dit gas moeten gaan importeren, wat negatief is voor de handelsbalans
3) als we dit gas efficient willen importeren moet het via de pijpleidingen komen van Nordstream en Nordstream 2 (of Jamal doorheen Polen), en komt het dus uit Rusland. Ten eerste maken we daarmee de positie van Putin sterker en ten tweede vindt Trump dat niet leuk, en zal ons een handelsboycot opleggen. Trump wilt graag dat we gas kopen in de USA (of Canada) maar dan moet dat per schip hierheen komen, wat niet alleen inefficiënt is maar ook nog slechter voor het milieu.
Daarnaast is er nog punt 4
4) Het gas dat de Nederlandse huishoudens verbruiken draagt niet bij aan de economie en wordt nu dus als ongewenst gezien.
Het grootste deel van het gas (en eigenlijk alle energie) dat in Nederland verbruikt wordt komt voor rekening van de bedrijven. Statistieken, tabellen of grafieken voor het gasverbruik alleen zijn moeilijk te vinden - wel wordt je bij een zoekopdracht via Google e.d. doodgegooid met cijfers over het gemiddelde huishouden en vooral over hoe je kunt besparen.
Gas daarintegen dat door de industrie gebruikt wordt (hoofdzakelijk hoog-calorisch, dus niet afkomstig uit Groningen) wordt door onze regering als wel gewenst gezien want producten die deze industrie maakt worden grotendeels geëxporteerd ( al daalt onze export al jaren) en zijn dus positief voor de handelsbalans, en ook als het binnenlands gebruikt wordt (door andere bedrijven) draagt dit bij aan de economie, en dus aan de staatskas. Onze kassentuinbouw draait voor een groot deel op gas en ook dat draagt bij aan de economie en aan de handelsbalans.
Die kassen stoken echter wel laagcalorisch gas en ook dat kleine kunstmestfabriekje net boven Zelzate gebruikt laagcalorisch gas (ongeveer 2 miljard m³, net zoveel als 1,3 miljoen huishoudens) dus die moeten op termijn ook omschakelen, bv naar hoogcalorisch gas via Zeebrugge uit Noorwegen of Rusland.
https://nos.nl/artikel/22...-weten-niet-hoe-snel.html
Wel vond ik een artikeltje uit 2011 ( dus van voordat Groningen op de politieke agenda kwam) waarin staat dat het gasverbruik van de huishoudens in 30 jaar is gehalveerd.
https://www.nu.nl/economi...n-30-jaar-gehalveerd.html
Zet dat af tegen de betere isolatie van huizen, wat eigenlijk pas vanaf 2000 is begonnen, dan moge duidelijk zijn dat hier al veel is bereikt maar nog veel meer kan worden gewonnen. Goede isolatie is namelijk essentiëel voordat je aan de energietransitie kunt beginnen. Nederland telt nog ongeveer 5.000.000 ongeisoleerde en slecht geisoleerde huizen. Met een bouwtempo van 50.000 per jaar en een immigratie die per jaar 55.000 extra huizen vereist (bovenop de al decennia afnemende natuurlijke bevolkingsgroei) bereik je daar dus nooit meer iets. 10 jaar kabinetten Rutte zijn hier zwaar aan debet, maar ook diens voorgangers schoten hier tekort.
Over totaal energiegebruik (gas plus o.a. olie, elektriciteit) zijn wel wat staatjes te vinden.
Op
https://www.clo.nl/indica...nergieverbruik-per-sector zie je dat het energieverbruik van de huishoudens minder dan één zesde is van het totaal, vervoer - zowel vrachtvervoer als particulier - is ook minder dan één zesde. Industrie telt men hier zit op 42%, daar zit de energiesector dus niet bij die zelf nog 12% verbruikt.
Een lijstje met het verbruik van de industrie in PetaJoules vindt je op
https://www.clo.nl/indica...erbruik-door-de-industrie
Tot slot nog deze:
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609021086.pdf al is dat uit 2008 en gaat het voornamelijk over hoeveel zij zien dat er bespaard zou kunnen worden. Pagina 20 geeft het totaal aan energieverbruik en dat dit van 1970-2008 stijgt. Pagina 21 toont aandelen van industie, transport en dan zie je dat huishoudens en energiebedrijven nauwelijks stijgen ondanks de bevolkingsgroei, maar dat industrie en transport dat wel doen. Op pagina 22 zie je dat in 2007 huishoudens en eigen vervoer 24,8% van de energie verbruikyen, en dat dit 9% van de CO2-uitstoot veroorzaakte.
Nederland en België worden in dat rapport alleen genoemd in bijlage 4 op pagina 34. Het is dus weinig relevant. Dat andere landen doen zoals Nederland, en waarschijnlijk België ook, namelijk subsidies geven die de exportpositie van het land beter maken, is te verwachten.
Als we daar al eens mee stoppen, komen er gigantische sommen vrij voor alternatieven.
Klopt, maar van deze subsidies profiteren de grote bedrijven. Als men werkelijk de duurzame energieopwekking zou gaan stimuleren, dan komt dit bij particuliere burgers terecht, en dat mag niet in dit land. Rutte en consorten geven het liever weg aan Griekenland, Palestijnse terroristische organisaties, Syrische radicale extremisten en grote bedrijven zoals Google, Apple, Microsoft. Dat laatste doet trouwens ook Ierland.
Over steenkool maak ik me niet te veel zorgen (zeker niet op basis van een artikel van 2007...): het gebruik van steenkool gaat (zij het véél te traag) achteruit, met name sinds 2010 is ook China het gebruik van steenkool aan het terugdringen. In Europa is de trend al decennia lang bezig en ook de VS ziet het gebruik van steenkool teruglopen, ondanks pogingen van Trump om deze ten dode opgeschreven industrie weer tot leven te wekken.
Kernpunt van het artikel is nu juist dat men straks, als olie en gas te duur worden, men weer terug steenkool zal gaan gebruiken. Als je de site verder doorleest, dan lees je het volgende: Vroeger gebruikten we turf en hout, die zijn vervangen door bruinkool en steenkool. Sinds de ontdekking en toepassing van aardolie, aardgas, uranium, plutonium, zijn die energiebronnen er alleen maar bij gekomen, het verbruik van de oude energiebronnen is gewoon door blijven stijgen. China heeft voor 2010 massaal kolencentrales gebouwd en is dat nog steeds aan het doen, al kijkt men daar nu inderdaad ook verder.
Steenkool daalt HIER inderdaad sinds 2016, maar de daling is miniem en in 2018 steeg het wereldwijd weer.
https://www.knack.be/nieu...l?cookie_check=1602769890
Aangezien de landen waar het verbruik stijgt een gigantisch veel grotere bevolking hebben als wij, is het dus te verwachten dat ondanks onze inspanningen het totale gebruik zal toenemen, exponentioneel zelfs.
https://www.mo.be/nieuws/steenkoolverbruik-valt-terug-2019
China verbruikt nu meer kolen als alle andere landen samen.
Belangrijker is de trend dat belangrijke investeerders en de banken (inclusief de grootste ter wereld) zich steeds meer volledig afkeren van de financiering van dit soort operaties. Dat zal de ommezwaai onomkeerbaar versnellen.
Tja, er zal steeds minder in te verdienen zijn. Men wilt ook niet dat de gelden vast komen te zitten in onverkoopbare voorraden of bedrijven. Die banken hebben echter niets met het milieu, het enige waar ze in geïnteresseerd zijn is de opbrengst voor de aandeelhouders.Niets verdient zo goed als de wapenverkoop, en die loopt alleen goed als er ergens een oorlog aan de gang is. Nu het Syrische conflict op zijn laatste benen loopt, Afghanistan relatief rustig is en ook in Libië het conflict stil valt zal er na de presidentsverkiezingen wel weer ergens een nieuw conflict oplaaien, trouwens dat is er al, een kleintje, tussen Armenië en Azerbeidzjan, en beiden zeggen dat de ander begonnen is, maar achter de schermen zijn het Turkije en Rusland.
Nu, alles wat wij hier doen is tevergeefs als we de rest van de wereld niet zover krijgen dat ze mee gaan doen. Dat is ook de voornaamste reden dat Baudet en Wilders zo ageren tegen de huidige toegevingen aan groen (dat in dit opzicht oogkleppen op heeft). Ja, je moet ook niet gaan stilzitten (wat Rutte graag zou doen, en Trump nog meer), maar realistisch kijken wat er haalbaar is, onderzoek doen, en daar waar je het meeste voordeel uit haalt toepassen. Verlaagde bijtelling en vrijstelling van wegen- of houderschapsbelasting voor elektrische voertuigen hoort daar niet bij, zeker niet als je die weer afschaft voordat de levensduur van die voertuigen voorbij is. Dat waren en zijn gewoon cadeautjes voor het bedrijfsleven en de bedrijfsleiders daar en topambtenaren. Maar doe je dat goed dan doe je kennis op van technologieën die je daarna kunt gebruiken om als exportproduct te gebruiken voor andere landen die je helpt verduurzamen.
Met windmolens kom je niet zo ver, en met zonnepanelen, als je die uit China haalt, ook niet. Nieuwe bronnen of efficiënte opslag brengen je wel verder, zowel qua milieu als qua economie. En waterstof is vooralsnog vooral een hype.
Oh, en nog een uitsmijtertje, een die ik vorige keer was vergeten toe te voegen/
Uit 2008 maar nog net zo relevant: "Alleen een idioot reist per trein"
https://www.lowtechmagazine.be/2008/12/treinreis.html
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 15 oktober 2020 16:18]