Razer introduceert draadloze Naga Pro-muis met verwisselbare zijkant

Razer heeft de Naga Pro getoond, een draadloze gamingmuis die drie verwisselbare zijplaten heeft. Met die zijplaten kunnen gamers kiezen of zij twaalf, zes of twee extra knoppen aan de linkerzijde van hun muis willen. De muis kost 170 euro.

De Razer Naga Pro is een draadloze versie van de Naga Trinity met een verbeterde sensor en extra knoppen. Beide muizen hebben een linkerzijde waar drie platen met toetsen geplaatst kunnen worden. De Naga Trinity heeft een plaat met zeven knoppen, bij de Naga Pro is deze vervangen door een plaat met zes knoppen en een andere lay-out.

Razer stelt dat deze zijplaat 'een balans biedt tussen controle en toegankelijkheid' en voor battleroyale- en moba-games is ontwikkeld. De plaat met twee knoppen is voor fps-spellen, de plaat met twaalf knoppen is voor mmo- en rts-spellen. Deze laatste plaat is volgens Razer 'optimaal' voor gamers die veel gebruik maken van macro's en aparte functies in spellen.

Gebruikers kunnen de knoppen instellen met de Razer Synapse-software. Via Hypershift kan iedere knop daarnaast een extra, secundaire functie krijgen. Op de muis zelf kunnen maximaal vijf geheugenprofielen worden opgeslagen.

Verbinding met de computer loopt via Razer's HyperSpeed Wireless-verbinding, via de 2,4GHz-band. Met deze verbinding is een accuduur van 100 uur mogelijk. De muis kan ook via bluetooth verbonden worden, dan is een accuduur van 150 uur haalbaar. Met de bijgeleverde oplaadkabel kan de muis tijdens het gamen worden opgeladen. Draadloos opladen kan ook, al is daarvoor wel de apart verkrijgbare Razer Mouse Dock Chroma nodig.

Waar de Naga Trinity nog een 16.000dpi-sensor gebruikte, gebruikt de Naga Pro een 20.000dpi-sensor. De Naga Pro heeft daarnaast optische switches, waar de Trinity gebruikmaakt van mechanische switches. De optische variant moet volgens Razer zeventig miljoen muisklikken kunnen doorstaan. De Razer Naga Pro is alleen beschikbaar in het zwart en is meteen beschikbaar voor 170 euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-09-2020 • 09:51

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Verbinding met de computer loopt via Razer's HyperSpeed Wireless-verbinding, via de 2,4GHz-band.
Leuke marketing, maar je bent nog steeds gebonden aan de natuurwetten. Als iets stoort op 2,4 GHz heb je daar nog eens extra vertraging bovenop.

Gebruikt men in de 'professionele' kringen überhaupt draadloze muizen?
Ja, met name Logitech’s Wireless Pro is best populair.

De tijd dat draadloze muizen per definitie slecht zijn is echt voorbij. Goede draadloze muizen zijn niet te onderscheiden van hun bedraadde varianten, los van het draadje natuurlijk.

pricewatch: Logitech G Pro Wireless

Maar zelfs als draadloze muizen wel slecht zijn: niet iedereen speelt “pro”. Genoeg gamers willen gewoon een leuke goed-genoeg draadloze muis. Genoeg gamers die kantoormuizen gebruiken en alsnog prima meedoen.

De hardware is maar een kleine factor in je game performance of plezier

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 4 september 2020 10:11]

Ja ik ben ook niet zo van draadloze randapparatuur, maar zal wel ongeveer zijn als een PlayStation of Xbox controller. Is ook draadloos en gaat ook prima. Mits je Bluetooth ontvanger fatsoenlijk is, wat hier niet zo is. Dus heb nog altijd de kabel aan de Xbox controller voor pc gamen. Als ie verder dan een meter afstand heeft van de controller gaat ie al lastig doen (bewegingen reageren niet meteen) had wel dat accu pakket erbij gekocht en de bedoeling was ook om er draadloos mee te gamen. Misschien als ik de PlayStation 5 controller koop dat ik er meteen een fatsoenlijk Bluetooth apparaat bij koop. M’n tweede pc heeft zoiezo geen Bluetooth op moederbord.
Bluetooth? Je weet dat draadloze muizen en toetsenborden vaak niet via bluetooth werken? Juist de gaming meuk werkt via een eigen protocol die vaak geoptimaliseerd is voor lagere input lag en/of betere herstel na storingen.

Sommige draadloze muizen werken via een eigen protocol, sommigen via bluetooth, sommigen beiden. Zover ik weet zijn alle high-end wireless muizen geoptimaliseerd met hun eigen protocol en hebben ze geen bluetooth support of bluetooth support “voor als je het nodig hebt, maar liever niet”.

Ik heb veel draadloze apparatuur in handen gehad maar bluetooth is vrij consistent onbetrouwbaar, terwijl Logitech eigenlijk de enige fabrikant is die ik consistent vertrouw met draadloze gaming apparatuur. Iedere draadloze G-muis van Logitech (G4xx/5xx/7xx/9xx of G Pro) is uitstekend, zowel bedraad als draadloos, met input latencies die beter zijn dan vele bedraadde muizen. Niet te vergelijken met hun kantoor-meuk, die juist geoptimaliseerd is voor low-power en dus ook minder betrouwbaar is qua wireless signaal. Razer draadloze meuk altijd gezeik mee gehad, maar recente modellen niet aangeraakt dus misschien inmiddels beter. Corsair’s draadloze meuk is “goed genoeg” maar zeker niet zo goed als dat van Logitech.
Echt hun eigen protocol heb ik toch mijn twijfels bij, valt er zo nog te innoveren op dat gebied?

Voor de geïnteresseerden;
Voor de Xbox one controller heb ik ooit een github pagina opgeslagen waarin iemand de WIFI verbinding van de xbox one controller geanalyseerd had. Daar leek men te denken dat er gewoonweg gescanned wordt naar goede kanalen om te gebruiken.
https://gist.github.com/d...760504d1b93ea684cfd3ed895
Deze kerel heeft ondertussen ook een xbox one wifi driver voor linux gemaakt, dus denk toch dat hij ietwat weet waarover hij het heeft.
Nja het is in ieder geval geen gedocumenteerd of open protocol
Nee sorry dat wist ik niet. Nu wel 😃
Ik heb hier verschillende Logitech toetsenborden en muizen gehad. Die hebben een eigen dongle “Logitech Unifying” echter deze muizen zijn ook aan te sturen via BT.. zo werkt de muis ook op m’n iPad Pro met BT, en kan ik schakelen tussen m’n PC en iPad als het nodig is door op de muis een knopje te drukken tot 3 computers..

Zowel via de unifying dongle als BT.. je kan bij Logitech ook losse dongles kopen. Zo kan je gebruik maken van seamless je muis van de ene pc naar de andere pc te schuiven.. Echter moeten de PC’s wel op het zelfde netwerk zitten.

De goedkope muizen van Logitech werken volgens mij alleen met de unifying dongle..
De xbox controller werkt ook via BT.. is niets speciaals aan.. wel checked de XBOX of er op het kanaal te veel ruis zit. Is dat het geval schakeld deze naar een ander kanaal samen met de controller..
Ze hebben idd naast unifying dongle nu ook LightSpeed wat een aparte dongle is.. Maar zie daar ook nog steeds zoals bij de G604 BT bij staan.. de G903 staat geen BT bij..

Toen ik nog veel aan gamen deed.. Had ik ook een Logitech muis.. en een G15 toetsenbord.. op een glazen razer muismat.. toen waren net de lazer muisjes populair.. en ja alles bedraad!! MoH:AA :+

Nu gebruik ik casual de XBOX one en switch.. kwa muis en toetsenbord... jumps kantoor meuk.. gaat maanden mee :+

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 5 september 2020 23:36]

Performance en plezier terzijde: denken we wel eens aan de security? Het zou niet de eerste keer zijn dat een proprietary draadloos protocol voor randapparatuur een groot lek heeft.
Als iets stoort op 2,4 GHz heb je daar nog eens extra vertraging bovenop.
Hiervoor hebben ze waarschijnlijk ook bluetooth toegevoegd. Daardoor wordt de accuduur ook nog eens langer.
Bluetooth werkt ook op 2,4 GHz dus je zit alsnog met hetzelfde probleem.
Klopt maar Bluetooth gebruikt een spread spectrum techniek en zou robuuster tegen interfereers zijn.
Zie de Shield TV, waarbij Bluetooth input veel vertraging krijgt bij het gebruik van brakke HDMI of USB 3.0 kabels.

Nee, het 2,4 GHz spectrum kan je beter zo min mogelijk afhankelijk van zijn. Daar zit al voldoende rotzooi op.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 september 2020 11:31]

Ik gebruik al jaren draadloze muizen, zowel zakelijk als prive. Dus zowel voor kantoor dingen als voor gamen (zelfs shooters). Werkt perfect. Als er problemen zijn ligt het meestal aan mij (in shooters) en niet aan de muis :P
Jij snapt er niet veel van blijkbaar.

Logitech en Razer gebruiken idd rond de 2.4Ghz band maar met eigen proprietary protocol die zo goed als de meeste 'storing' omzeilt.

Maar verwacht geen feilloze tracking als je er 10 meter tussen hebt, en de dongle achter je PC stopt ipv de kabelontvanger te gebruiken.

Deze dingen zijn over het algemeen gewoon competitive waardig.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 4 september 2020 17:13]

Of BT gebruiken de unifying dongle is niet verplicht.. alleen bij de goedkopere/instap/ mini laptop muisjes.,
Jup Harpoon wireless 2,4 GHz nog nooit vertraging gemerkt.
Yep, momenteel zie je dat er steeds meer pro's overstappen naar de g pro wireless of de razer viper ultimate. Deze gebruiken beide wireless technologie die qua latency op hetzelfde niveau zit als wired (hooguit 1-2 ms langzamer), qua interference zijn er wel wat verhalen te vinden, maar wat je vaakt ziet is dat mensen de handleiding niet gelezen hebben, want als je de instructies volgt (de receiver binnen 30 cm van de muis leggen, dus meestal bovenaan je muismat) dan komt het eigenlijk nooit voor.

Ik ben zelf overgestapt met de launch van de g pro wireless, en het gebrek aan cable drag is echt een verademing vergeleken met de G403 die ik hiervoor had.

Ik speel zelf veel CSGO en Dota 2 en ik merk echt alleen maar voordelen.
De vraag is nu: Werkt deze met Razer Synapse V3 of nog met de oude Razer Synapse V2?
Volgens de product pagina van Razer werkt deze met Synapse 3.
Volgens mij wordt er al tijden niks nieuws meer uitgebracht voor synapse V2. Ik hoop eigenlijk dat ze V3 nog wel voor mac uit gaan brengen. Ik vind het best jammer dat ik de functies niet kan gebruiken qua RGB verlichting.
Dit product is natuurlijk perfect voor mensen die bijvoorbeeld videobewerking of fotobewerking doen en zo af en toe ook nog gamen. Gewoon ff switchen en je hebt niet meer 12 knoppen. Dat zou ik persoonlijk in ieder geval best vervelend vinden. Je hebt alleen wel weer nieuwe software nodig om de knoppen in te stellen, wat logisch is. Maar het is alsnog weer nieuwe software.

Ik heb zelf een G305 en ben er zeer tevreden mee. Ik denk niet dat ik het 170eu waard vind, maar het idee is wel goed.
Jammer dat ze geen plaat met 2 verticale knoppen hebben zoals op mijn oude Sidewinder X8. Ik heb daar helaas nog steeds geen vervanger voor gevonden.
Ik heb de trinity, maar eigenlijk alleen omdat ik de hoge rug en de grip zo fijn vind. In de praktijk wissel ik nooit en heb ik altijd de zijkant met 2 knoppen er op. Maar ik speel ook niet veel games tegenwoordig met heel veel verschillende functies, dus ook niet veel reden gehad om er aan te wennen. Maar zelfs zonder het wisselen vind ik het een erg fijne muis dus :)
Wel een hoop extra geld alleen om van het draadje af te komen...
He balen :( Die marketing shots doen het lijken alsof die sideplates te verwisselen zijn en dat die dus ook voor linkshandigen zou werken, maar dat is (natuurlijk) niet zo. Als dat wel zo was geweest had ik 'm direct besteld. Heeft iemand een tip voor iets dergelijks waarbij de knoppen wel aan de andere kant zitten?

(edit: ik ken deze pagina wel, maar dat lijkt weinig concreet noch vruchtbaar; https://www.razer.com/campaigns/left-handed-naga )

[Reactie gewijzigd door Asitis op 4 september 2020 10:50]

170 euro voor een muis ... Je zet er pro achter & gaming en het kan blijkbaar.
Ik game al jaren met draadloos en nu met een Anker Vertical Mouse, nog nooit problemen gehad. Uiteraard speel ik wel geen competitie en alleen maar Wow/Diablo3/HearthStone/Apex Legends. Maar nog nooit problemen gehad
Het concept spreekt me wel aan. Maar zolang het geen vertikale muis is hoef ik het niet meer te hebben
Ik heb de Naga Trinity en wissel eigenlijk nooit van zijplaat (altijd met 12 buttons). Soms blijft een contactpuntje ook hangen of wat vaker voorkomst een button doet het niet meer waardoor je de zijplaat even eraf moet halen en weer op zetten, niet echt fijn als je in midden in een Raid zit. Ik heb geen ervaring met Razer wireless maar ik zou deze muis best willen, is weer een snoer minder en is toch net even wat fijner, maar voor 170 euro??

Daar komt bij dat elke Naga en andere Razer muis die ik heb gehad bij mij de linkermuisknop het beruchte dubbelklik probleem kreeg(meestal tussen de 6-12 maanden. Ik heb nu drie Naga's Trinity's versleten binnen de garantie en zit nu op de vierde. De tijdelijke fix door er hard in te blazen om de xx weken en dan hard rammen op de muisknop zodat die er weer een tijdje goed werkt, maar dat houd een keer op te werken. Dit tezamen met het contact probleem wat soms optreed ga ik er echt geen 170 euro voor neertellen aangezien ik verwacht dat deze problemen ook bij de Naga Pro zullen gaan optreden.

[Reactie gewijzigd door Qtomb3D op 4 september 2020 20:17]

Ik heb de Razer Naga Epic Chroma en heb die dubbelklik niet (gelukkig). Ik ken het ook niet. Ik heb wel sporadisch dat de muis niet verder dan halverwege het scherm wilt of dattie opeens in de hoek van het scherm zit.

Ik vind 170 euro voor deze nieuwe Razer Naga Pro ook een hoop geld, maar aangezien ik al bijna 4 jaar met de Razer Naga Epic Chroma doe en die nu echt wel aan vervaning toe is (er is zelfs bier overheen gegaan en hij doet het nog!), ga ik hem wel kopen, voor kerst ofzo.

Ik hoop niet dat de problemen die jij benoemd zullen optreden, maar we gaan t zien...
gaaf! ik heb zelf de Naga Trinity, en dat ding bevalt heel goed. Voor werk gooi ik de standaard erop, voor MMO's gooi ik de naga erop.
ongeveer 1/3 van de prijs van een GPU die sneller dan een 2080 Ti is.

Is zo een GPU nou onwerkelijk goedkoop of deze muis belachelijk duur.
Ze zijn beiden belachelijk duur :)
Grappig, zo had ik er nog niet over gedacht maar je hebt een goed punt. Het is een beetje van beiden denk ik. Deze muis is duur en high end gaming peripherals lijken over het algemeen duurder te worden de laatste jaren. Nvidia heeft met de 30 series de prijzen tegen verwachting in juist een flink stuk lager gemaakt, al blijft het ook een hoop geld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee