Microsoft geeft technische presentatie over chip in Xbox Series X

Microsoft heeft op de Hot Chips 2020-conferentie diepgaande technische details getoond over de chip die in de komende Xbox Series X-console zit. Het bedrijf toont onder andere een block diagram van de 7nm-soc die in samenwerking met AMD is ontwikkeld.

De chip in Microsofts nieuwe Xbox-console is 360,4mm² groot en bevat 15,3 miljard transistors. De gpu beslaat het merendeel van het oppervlak. Ook is zichtbaar dat de hardware voor 3d-audio behoorlijk wat ruimte inneemt. In de presentatie benadrukt Microsoft dat de audio-hardware van de Xbox Series X krachtiger is dan de volledige octacore-cpu uit de Xbox One X.

Verder toont Microsoft de opbouw van de gpu tot in detail. Die bestaat uit 26 dubbel uitgevoerde compute units, voor in totaal 52 cu's. De chip heeft 28 cu's, maar er zijn er twee uitgeschakeld om de yields te verbeteren. Volgens Microsoft heeft de chip in de Xbox Series X server class Zen2-cpu-cores. Vermoedelijk heeft dat te maken met de ondersteuning voor ecc-geheugen. Microsoft heeft dat ingebouwd omdat de Xbox Series X-soc ook gebruikt zal worden in servers voor gamestreamingdienst xCloud.

Microsoft noemt ook de piekprestaties van raytracingberekeningen. Daarbij spreekt het bedrijf over 380G/sec ray-box-berekeningen en 95G/sec ray-triangle-berekeningen. Hoe dit zich verhoudt tegenover bijvoorbeeld een GeForce RTX 2080 Ti is onduidelijk, omdat Nvidia dergelijke cijfers niet geeft. Microsoft benadrukt in de presentatie wel dat raytracing iets is voor aanvullende effecten en geen volledige vervangende rendermethode.

In de presentatie zegt Microsoft dat de productiekosten voor de nieuwe chip hoger zijn dan bij eerdere consoles, ondanks dat de afmetingen vergelijkbaar zijn met chips uit eerdere Xbox-consoles. De nieuwe soc heeft veel meer transistors, is veel ingewikkelder om te produceren en daardoor duurder. De chip wordt gemaakt op een verbeterde variant van TSMC's 7nm-procedé, al is volgens AnandTech niet bekend exact welk procedé. TSMC heeft meerdere 7nm-procedés, zoals N7P en N7+.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-08-2020 • 21:13

296 Linkedin

Submitter: Caayn

Reacties (296)

296
277
144
11
0
61
Wijzig sortering
Wel een interessant dingetje in die slides, het lijkt erop dat RDNA2 geen dedicated ray tracing hardware aan boord heeft maar de TMU's hier variabel voor kan inzetten. Dit betekent dus zoveel dat AMD variabel kan spelen tussen x% ray tracing en y% texture mapping (en 100% = x%+y%), waar NVIDIA meer voor dedicated ray tracing hardware gaat met hun RT cores. Dit betekent een aantal zaken:
 • AMD kan goedkoper produceren, minder transistors benodigd.
 • Conclusies trekken op basis van benchmarks voor RDNA2 vs Ampere wordt een bende. Ik verwacht enorme verschillen per game afhankelijk van mate van ray tracing. RDNA2 kan sneller zijn dan Ampere met low RT load, maar vervolgens weer veel langzamer worden met hoge RT load en dit kan weer totaal verschillend zijn met lagere resolutie textures, om nog maar over DLSS te zwijgen.
 • AMD kan heel eenvoudig claimen dat ze in bepaalde gevallen sneller zijn dan NVIDIA. Als ze alle TMU's inschakelen voor ray tracing kunnen ze claimen dat ze meer ray tracing performance hebben dan NVIDIA en tegelijkertijd kan men claimen meer rasterisation performance te hebben als ze alle TMU's voor texture mapping gebruiken (even simpel uitgelegd). De aanpak van AMD is vergelijkbaar met de overgang tussen vertex&pixel shaders naar unified shaders en dat lijkt mij persoonlijk ook wel de meest interessante optie voor toekomstige GPU's. Ik weet niet wat Turing GPU's doen met de RT cores als er niks te ray tracen valt bijvoorbeeld. Zou goed kunnen zijn dat die idle staan. Bij RDNA2 kunnen die cores dan ingezet worden voor texture mapping.
Hoe dan ook: leuke tijden voor de boeg.
RDNA2 vs Ampere is geen eerlijke strijd, maar dat zou ook betekenen dat AMD met 1 generatie de grote achterstand op Nvidia heeft ingehaald.

Maar wat wel spannend is is dat ze nek aan nek zouden staan met high end Turing.
en dat voor +-600€.
(en ik zie AMD het niet toestaan dat hun hardware met verlies verkocht gaat worden..)

De conclusie die ik daar uit trek is: Big Navi gaat heeeeel leuk worden :P

[Reactie gewijzigd door dakka op 19 augustus 2020 00:57]

(en ik zie AMD het niet toestaan dat hun hardware met verlies verkocht gaat worden..)
Ik zie persoonlijk Microsoft en Sony die het niet toestaan dat AMD de prijs bepaald die zij vragen.
Wat interesseert het AMD nou als Microsoft of Sony 50 miljoen APU's koopt en ze voor het hoofdkantoor op de parkeerplaats gratis gaat uitdelen? Het geld is al binnen.
Waarschijnlijk omdat Microsoft en Sony die APU's tegen wat lagere prijzen inkopen dan de gewone sterveling. (al zal dat misschien niet heel veel lager zijn, Nvidia is immers het enige alternatief hoewel developers daar mogelijk niet vrolijk van worden)
AMD heeft ook in een generatie weer mee weten te doen in CPU land, dus misschien dat ze ons ook weten te verbazen in GPU landschap.
Met dat verschil dat NVIDIA wel is blijven door ontwikkelen en Intel jaren op hun lauweren heeft gerust. Dus dat het bij de CPU afdeling lukte wil niet zeggen dat het bij de GPU afdeling ook lukt.

Maar volgens mij is dat ook niet zo nodig. Als ze maar in de buurt komen van de RTX3900 en de prijs een beetje gunstig zetten zie ik ze ook wel aandeel pakken.
Intel heeft ook doorontwikkeld. Alleen zoals Intel vaker heeft gedaan, met de nodige fouten.

AMD heeft of meer geluk gehad, of ze hebben een veel beter development proces.

Misschien moet net zoals x jaar terug, toen hetzelfde gebeurde, Intel het hele midden management op straat gooien, toen was het de generatie erna weer gelijk andersom.
Anoniem: 159816
@Pliskin19 augustus 2020 08:33
Zolang AMD geen goed alternatief voor DLSS2.0 heeft, is dat ook nog een groot voordeel voor NVIDIA. Ik was initieel sceptisch hierover, maar wat dat nu neerzet is echt bizar goed en praktisch net zo goed als native 4K.
Sterker nog. Ik denk dat dergelijke AI constructietechnieken de toekomst van rendering wordt.
2013 - 1,3 teraflops
2017 - 6 teraflops
2020 - 12 teraflops

Heb hier te weinig verstand van, maar het komt niet over als indrukwekkend. Slechts 2x sneller. Kan iemand die er verstand van heeft aub uitleggen hoe dit zit?
Je moet rekening houden:

Tussen de meeste games nog altijd gemaakt werden met de One S ( 1.3Teraflops ) als doel, waarbij men voor de One X veeleer hogere resoluties gebruikte en betere textures maar daar stop het.

In de praktijk zijn veel games blijven steken in 2013 als het neerkomt op grafische ontwikkeling. Als je kijkt naar de exclusieve lijst van OneX games, is het eigenlijk nogal een magere lijst wanneer je de cartoon enz games uit de lijst haalt. En dan ook nog de nodige PC cross-platform titles.

M.a.w, de hoeveelheid games dat echt architecturaal ontwikkeld zijn voor de OneX is beperkt, gezien de OneX gewoon een upgrade path was voor hogere resoluties.

De Xbox Series X word door Microsoft gepushed als de nieuwe generatie. Het gevolg is dat veel games de sprong gaan maken van ontwikkelen voor een 1.3Teraflop console, naar 12 teraflops console ( met een enorme verbeterde CPU ... eigenlijk was de CPU de beperking op de OneS/OneX ).

In die periode van 2013 -< 2017 zie je ook dat de die grote van 240 mm2 naar 360 mm2 gesprongen is.

Voor de Series X, heeft men de die size dezelfde gelaten ( 360 mm2 ) maar wel de performance van de GPU verdubbeld.

En voeg daar nog eens bij de CPU:

> 8x Zen2 cores is roughly 4x faster than 8x Jaguar.

... Yep ... 4x verbetering. En we weten allemaal dat de CPU een beperking geworden was op de S/X.

Je moet geen schrik hebben dat er "maar" een verdubbeling was tussen de 2017 en 2020 want in de praktijk is de echte spring 10x omdat men gaat van ontwerpen voor een 2013 console, naar de 2020 console. Laat staan de 4X op CPU gebied.

Voeg er ook nog eens bij, dat er ook heel wat verbeteringen zijn tussen de console generaties op gebied van compressie en andere trukjes.

Ik ben een puur PC gamer (als ik tijd heb ) maar ik ben blij dat er eindelijk een nieuw generatie van consoles is want dit betekend dat men eindelijk, na 7 jaren, games gaat maken voor de 2018/2019 generatie van PC hardware. Ipv games dat ontworpen zijn voor 2011/2012 PC generatie hardware + met hogere resoluties/texturen. Want cross platform ontwikkeling word beperkt door de "the lowest denominator" en dat was de OneS voor heel wat jaren.
Ja, alleen slaat Microsoft hier naar mijn mening de plank mis omdat ze zo krampachtig vasthouden aan de oude generatie. De eerste paar jaar zullen alle Xbox Series X games ook speelbaar moeten zijn op de normale Xbox One, die uit 2013. Dus zelfs dan worden ze nog steeds ontwikkeld met een stokoud console in gedachte, die moet het kunnen draaien. Pas na verloop van tijd zal support worden gestaakt. Wellicht rond de tijd van een Series X X (Xs)?

https://www.eurogamer.net...ves-for-a-couple-of-years

Ik vind de aanpak van Sony een stuk beter. Die komen direct met PS5 exclusives op launch en richten zich meteen op de nieuwe generatie. Na 7 jaar PS4 is het leuk geweest en tijd om over te stappen als je de nieuwe games wil spelen. Games die ook ontwikkeld zijn met de nieuwe generatie als leidraad en geen beperkingen.
dat is toch geen issue ?
voor een pc wordt momenteel toch ook niet alleen ontwikkeld voor een RTX3080 ?
daarvoor dienen profielen nu eenmaal
high end voor de series X , mid range voor de series S en low end voor de xbox One/Xcloud

je kan perfect optimaliseren voor bepaalde configuraties
Dit is anders, vind ik. Je hebt bij PC idd profielen, dus 1 game voor alle configs. Maar je hebt nergens een game die tailored is voor één config, dus de functies zijn algemeen. Volgens mij is er 1 game die je verplicht een SSD te hebben, en dat is Star Citizen (als ik het goed heb). Maar voor de rest moeten developers rekening houden met 5400rpm 2,5" HDD's.

Voor een console is dat toch wel wat anders. Daar heb je gewoon 1 config, dus je kan features gaan bouwen voor specifieke functies. Denk bijvoorbeeld aan gameplay elementen waar een SSD voor verplicht is ivm laadtijden (zie de PS5 Ratchet and Clank portals). Wanneer je rekening moet houden met -niet SSD- devices, dan kan je die functie dus niet implementeren....dus een Xbox One game zal zeker weten de Series X versie tegenhouden.

Ik heb dit al eerder gezegd, maar zolang de vorige generatie door moet gaan zul je geen next-gen games gaan zijn. Alleen maar fps en resolutie bumps.
Laat dat voor de pc nu net een probleem zijn gezien er altijd ontwikkeld wordt met console rekenkracht in het achterhoofd. Vaak zijn games simpele ports zonder enige visuele updates. Kijk bijvoorbeeld maar naar het verschil in textures tussen de PS4 en PC versie van horizon Zero Dawn: https://www.youtube.com/watch?v=5-Saz29hTj4

Daar is gewoon 0 tijd in gestoken terwijl hedendaagse PC's de PS4 wegblazen als het om rekenkracht gaat. Er wordt tegenwoordig amper tot niet dedicated voor de PC ontwikkeld.
Dat is natuurlijk zo, maar was de Xbox One niet al behoorlijk underpowered op moment van release? Het voordeel van consoles is dat je één target hebt waarvoor je goed kunt optimaliseren. Des te meer targets, des te moeilijker het wordt. Nu dien je dus te gaan schalen voor de One S, One X, Series S en Series X. En bij cross platform mag je dat ook nog doen voor PS en PC.

Op een bepaald moment is hardware gewoon te oud en zou je het moeten negeren als je verder wil komen qua mogelijkheden in games.
Lijkt me toch echt wel een issue als je steeds rekening moet houden met een console uit 2013. Bij alles wat je doet moet je gewoon rekening houden met die console. Al is het maar schrappen van zaken voor de 2013 console die wel op de X kunnen. Dus het is een issue omdat het het ontwikkelproces aanzienlijk vertraagd of duurder maakt.
Welke PS5 exclusives komen bij launch uit die niet op de huidige generatie kan spelen? Ik heb het idee dat het, echt rond de launch, niet zoveel verschil maakt. Sowieso komen er vooral 3rd party games uit en dat zijn dan de Cyberpunk e.d. die men wil spelen. Een game die toch echt voor current-gen gemaakt is.

Daarbij zijn de verschillen de afgelopen iteraties van consoles toch minder spannend geworden qua look en feel, de meeste ontwikkelingen zitten vooral in de effecten en resolutie. Zaken die je prima kunt schalen.

Ja devs hebben geklaagd dat ze oude hardware moeten ondersteunen, maar zo hebben ze altijd wel wat te klagen. Ik snap wel dat je 150 miljoen consoles nog wilt ondersteunen (Xbox en Playstation), omdat je game dan gewoon meer opbrengt. Nieuwe consoles met exclusieve launch-titels leveren nooit zoveel op als dat je de game jaren later uitbrengt. Voor je het weet gaat de game weer in de sale en schaft men hem dus veel goedkoper aan, als de console een tijdje uit is. Ik sta dan ook niet te kijken dat de meeste aangekondigde games pas later verschijnen.

Ik denk dat velen onderschatten hoeveel kracht er nog in de vorige generatie zit en hoe klein de verschillen uiteindelijk zijn voor wat betreft mogelijk is. We horen dat de SSD's veel gaan brengen, maar als je dan voorbeelden hoort, dan gaat het vooral over aardige toevoegingen (supersnel laden, heel snel reizen door levels heen en bepaalde wapens of acties kunnen doen).

Zeker als je zaken als raytracing toe gaat voegen, dan kun je dat op oude consoles weglaten en het verschil blijft dan toch wel klein. Op wat mooiere spiegelingen in waterplassen na.
De eerste jaren zullen sowieso veel games ook nog op de PS4 en Xbox One speelbaar blijven. Simpelweg omdat de user base daarvan zoveel groter is, dat het commercieel zeer opportuun is om ook nog voor die generatie te ontwikkelen.
Sony komt dus meteen met PS5 exclusives, daar ging het mij om. Die hebben duidelijk een andere strategie (waar mijn voorkeur ook meer naar gaat). Third party games zullen nog wel even op PS4 komen, maar het feit dat Sony meteen vol op de PS5 inzet vind ik persoonlijk beter. Ik koop niet de PS5 om PS4 games te spelen, of games die in de basis de PS4 versie zijn maar iets mooier/meer fps. De first party games maken dan ook het verschil en als die helemaal 100% geoptimaliseerd zijn voor de next gen, dan komt de next gen ook echt tot zn recht.
Als games 100% geoptimaliseerd zijn voor de nieuwe gen ( of dat nu de PS5 of XBox is) is dat prima toch? Dat er vervolgens vanalles terug geschroefd of uitgezet moet worden voor oudere gen consoles is voor ontwikkelaars misschien meer werk, maar zou geen invloed op de kwaliteit van de nieuwe gen moeten hebben.

Ik weet niet hoe Sony dit aanpakt maar van MS weten we al dat ze een manier hebben om de game versie die je installeerd/download afhankelijk te maken van het model xbox wat je hebt. Zoals ze nu ook doen met de One en One X.
Dat heeft zeker wel invloed op oudere gen consoles. Bijvoorbeeld hoe games textures streamen (met oog oop snellere SSD) kan je niet even terugschroeven. Dan zal je of 2 versies moeten maken, of de zwakste schakel is de bottleneck. Waarom denk je dat er nog geen één PC game is die optimaal gebruik kan maken van nvme storage? Ze worden allemaal voor de PS4 en X1 ontwikkeld. Ja, laadtijden zijn wat sneller, maar er is veel meer mogelijk met een snelle ssd.
Mee eens hoor, maar het ligt dus bij de dev 's om maximaal gebruik te maken van de nieuwe gen en toch speelbaar te blijven op de oude gen. In een perfecte wereld zou dat geen probleem zijn, maar gezien het werk en er geld verdient te worden ben ik ook bang dat er voorlopig niet het maximale uit de nieuwe gen's worden gehaald (uitzonderingen daargelaten).
Ms komt ook gewoon met Next Gen exclusives.
De games die Sony toonde zijn ook nog enkele jaren verwijderd van release ( voor beide is de effectieve release van games bij de console launch ronduit bedroevend 1th party ), net zoals er tijdens de presentatie van Ms in July verschillende games te zien waren waar duidelijk geen for Xbox One meer bij stond.
Die verwacht ik voor beide consoles echter ten vroegste vanaf 2022
With all due respect, hoezo de plank misslaan? Ik meen me te herinneren dat iemand van Microsoft eerder gezegd heeft dat de One de laatste generatie was, dus dat toekomstige games speelbaar blijven op deze console. Dit is in mijn ogen juist een win voor de consument, het praktische punt van de ontwikkeling is daarmee een zorg voor Microsoft en ontwikkelaar, maar de consument heeft een toekomstbestendige console.
"De Xbox Series X word door Microsoft gepushed als de nieuwe generatie. Het gevolg is dat veel games de sprong gaan maken van ontwikkelen voor een 1.3Teraflop console, naar 12 teraflops console ( met een enorme verbeterde CPU ... eigenlijk was de CPU de beperking op de OneS/OneX )."

Je vergeet dat Microsoft ook met een Xbox Series S komt. Alle nieuwe next gen games die worden uitgebracht voor de nieuwe consoles van Microsoft moeten dus zowel op de Series X als op de Series S draaien. Dat betekend dus geen sprong van 1.3 TF naar 12 TF. Laten we zeggen dat de Series S 6 TF aan boord zal hebben, dan kunnen ze dus niet vol gas op de 12TF van de Series X gaan. Ze maken de Series X hiermee meteen kreupel doordat de Series S de volledige potentie tegenhoudt. Bij het ontwikkelen voor de PS5 met 10 TF kunnen ze vol gas gaan en alles uit die 10 TF persen zonder dat ze met een tweede console met lagere specs rekening hoeven te houden. Mede hierdoor zullen de PS5 exclusives er veel beter uitzien dan de Xbox Series X exclusives.
ik denk dat het allemaal wel mee gaat vallen.
Heb een Ps4 pro en Xbox One X gehad en bij beide zagen de games er vergelijkbaar uit.

Met profielen voor settings moet het prima te doen zijn het maximale van beide consoles te benutten en de games speelbaar te houden op oudere gen of een lichtere versie (Series S).

Ik denk dat de verkopen vooral afhangen van de consoles die mensen nu hebben (ps4 gebruikers zullen eerder naar PS5 gaan en xbox one naar Series bijv.)

Of er moet iets heel geks gebeuren met exclusives.
Dat gaat om het kostenplaatje. Consoles zijn geen 1500 euro of meer zoals je voor een game pc minimaal kwijt bent.

Consoles moeten rond de 400 tot 600 euro liggen en dan is 12tf best oké voor die prijs.
1500 minimaal? Voor 1200 euro bouw je al een stevige gaming PC met een Geforce 2070 Super. Iets wat qua performance volgens een medewerker van Epic de PS5 Unreal engine 5 demo sneller draait dan de PS5 zelf.

Een PC koop je hopenlijk ook niet alleen om te gamen dus de prijs vergelijken zou ik sowieso niet snel doen. Ook niet op het vlak dat nieuwe titels bij launch 20 tot 30 euro goedkoper zijn vaak als je de game sbuiten de steam store etc koopt.
Toch de verwachte console prijs is z'n 600 euro max.
Dan is de aanschaf prijs van de PS5 nog steeds de helft van die stevige game PC.

De komende consoles lijken met eindelijk een fatsoenlijke CPU echt vooruitstrevend.
De CPU van de PS4 en Xbox One was al de bottleneck bij de launch in 2013.
Games dubbel zo duur? Ten eerste is dat grote onzin en ten tweede kan je ook gewoon een xbox game pass of ps now abbo nemen. Scheelt je een hoop kosten wat games betreft.

Sorry maar je kan echt niet anders concluderen dat gamen op de next gen consoles vele malen goedkoper is dan gamen op een pc met vergelijkbare hardware. En vergeet niet dat zelfs met vergelijkbare hardware de games op consoles volledig geoptimaliseerd zijn.
In veel gevallen is een game op de PS inderdaad dubbel zo duur, vooral bij release. Dus ten eerste is dat geen grote onzin, en ten tweede ben ik, in tegenstelling tot jou schijnbaar, tegen abonnementen.

Je kunt zeker wel wat anders concluderen, want ten eerste betrek je nu alles op je eigen berekening. Je kunt helemaal niet zeggen dat console gamen goedkoper is dan PC gamen, omdat het van 100+ factoren afhangt.

Ik heb een half jaar terug nog een PC in elkaar gezet voor een kameraad voor 700 euro, die elke game draait op 60 fps op 1080p.

"En vergeet niet dat zelfs met vergelijkbare hardware de games op consoles volledig geoptimaliseerd zijn"
Ja, en dat vind je een pre? Een game waarbij alles vast staat op low of medium om een bepaald FPS te halen?
Kom met 1 voorbeeld waarbij een huidige console game dubbel zo duur is bij release ten opzichte van de pc release. Ik zal je de moeite besparen, die zijn er namelijk niet.

Dat je tegen abonnementen bent dat kan, maar uiteindelijk ben je een dief van je eigen knip. Alleen al met de game pass heb je gelijk ruim 100 games voor een paar euro per maand en daarbij krijg je korting op alle games die je permanent wilt aanschaffen.

En je geeft het zelf al aan, je hebt een pc gebouwd van 700 euro die bij lange na de kracht niet haalt van een next gen console die (ik verwacht) zeker niet meer dan 600 euro gaan kosten. De series X en de ps5 blazen die low/mid range pc van 700 euro weg qua specs. En met het verschil in prijs kan je nog een paar leuke games kopen en op 4k60fps spelen.
Horizon Zero Dawn.

"De series X en de ps5 blazen die low/mid range pc van 700 euro weg qua specs."
Ik spreek je weer als de 3070GTX uit is.

Heb alle generaties nog thuis gehad, dus een beetje beeld heb ik er wel bij hoor hoe het zit qua prijzen.
Ook de PS5 komt hier weer gewoon te staan.
Ja en wat denk je wat die 3070gtx gaat kosten? Een 2070 super is nog steeds tegen de 600eu. En dan moet je er ook nog een fatsoenlijke pc omheen bouwen dus reken maar uit.

We hebben het hier over prijs/kwaliteit verhouding en daarin is console gaming gewoon stukken goedkoper voor kwalitatief hoogwaardigere hardware dan pc gaming. Dat is gewoon een feit. En console games zijn niet TWEE keer zo duur dan pc games. Ja vlak na de launch een tientje of 2 tientjes duurder, dat klopt maar zeer zeker niet dubbel zo duur zoals jij probeert te beweren om je gelijk te halen.

Ik heb thuis ook een game pc staan, maar dat kost wel degelijk een klap meer geld dan de consoles die ik heb. Je hebt gewoon geen gelijk met wat je zegt.
Dus een gaming PC van 1200 euro draait een demo beter dan PS5-hardware van 600 euro?
Ja, dat mag je dan ook wel verwachten.... :+
Ik denk dat de meeste mensen van een 1,3 teraflops Xbox overstappen naar een 12 teraflops Xbox, dus een kleine factor 10 erop vooruit gaan. Voor mensen met een 6 teraflops Xbox is de overstap minder groot/interessant. Hetzelfde geldt ongeveer voor de PS. Verder zijn de nieuwe consoles niet krachtiger gemaakt omdat ze dan waarschijnlijk te duur zouden worden, zeker bij de launch. Vroeger (in het Xbox 360 tijdperk) maakte ze nog verlies op de hardware, maar nu moet ook de hardware meer opleveren dan de kostprijs.
Dat laatste betwijfel ik sterk. De marges worden gemaakt op losse games, maar vooral de abonnementen. Het is daarbij prima acceptabel als op de hardware (de manier om een klant te koppelen aan de games en abonnementen) met verlies verkocht worden.
Ik vermoed dat betaalbaarheid, grootte, warmte en elektriciteits verbruik vooral de boosdoener is in deze kwestie.
Vind de 12tflop tov van een rtx 2080ti met 14tflop (een kaart dat 2x zo duur is als de Xbox!!) bijzonder veel overigens.

[Reactie gewijzigd door patrickp0078 op 18 augustus 2020 22:05]

Dat is een kaart van 800 euro. Dat is een krachtige xbox
Een console is natuurlijk helemaal custom gemaakt. Heeft een pc i/o chips die zo op elkaar afgestemd zijn? Probleem met een pc is nog steeds dat de ontwikkelaar rekening moet houden met zoveel variabelen waardoor de performance minder tot zijn recht komt dan bij een console.
alleen als je kijkt naar de andere specs van de xbox GPU
1,82 GHz, 3328 cores en 10GB aan geheugen, dan zit je wel tegen die 2080 ti aan
Dus je gaat RDNA2 cores en clocks vergelijken met een 2080ti Turing wat een compleet andere architectuur is? Dat lijkt me wel een bijzondere conclusie dan. Het mag duidelijk zijn dat de XBOX en PS5 qua performance echt niet in de buurt gaan komen van een 2080TI.
Daar heb je even verkeerd gekeken. Het gaat om fp32 en niet fp16. Op fp32 heeft de 1660ti 5.4 tflop.
Je moet in dit geval de fp32 tflops vergelijken, die is bij de 1660ti rond de 5! Dan krijg je dus ineens een heel andere verhouding!
Je moet eigenlijk helemaal geen Tflops gaan vergelijken want dat zegt vrij weinig over de performance.
Het aantal TFLOPs is maar een deel van het totaalplaatje. Het zegt op zichzelf niks.

Hoe snel je GPU code draait is van veel factoren afhankelijk, over het algemeen is het niet die FP performance die de bottleneck is. Uiteraard gaat het aantal FLOPs omhoog als je alles sneller maakt.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 18 augustus 2020 23:10]

De sprong van 1,3 TF naar 6 TF tussen de One en One X is te vergelijken, maar de niet meer naar 12 TF met de Series X. De Series S zou 4 TF gaan zijn en desondanks zich wat kracht betreft kunnen meten en zelfs overtreffen aan de One X.
Teraflops is maar een deel van het plaatje; in het artikel staat o.a. informatie over ray tracing hardware; dat specialisme zat niet in de hardware van 2013 of 2017. Teraflops is handig voor super computing, maar consoles / gaming / graphics zijn iets gespecialiseerder.
Wat een hoop vergeten te vermelden is dat bijv. 4 teraflops op een Xbox one s niet hetzelfde zou zijn op een Xbox series S (als dat zou bestaan en dat gaat geloof ik wel gebeuren).

Omdat de technologie drastisch anders is.
Het is gewoonweg niet 1 op 1 te vergelijken.
Wat me opvalt: ingebouwde 1TB NVME SSD en daarbij een extra "user accessible" NVMe slot. Iedereen kan dus zelf weer uitbreiden naar believen. Fijn!

Edit: aan iedereen die de nood voelt om me erop te wijzen dat dit al lang bekend was: mijn excuses, ik houd het nieuws niet allemaal bij. Laat me even tevreden zijn, oke. :Y)

[Reactie gewijzigd door BramVroy op 18 augustus 2020 21:50]

Iedereen kan dus zelf weer uitbreiden naar believen.
Niet helemaal... De Expansion Card is een custom format, waarschijnlijk afgeleid van CFExpress.
Seagate heeft al een productpagina klaar staan; maar het is dus niet zo dat je willekeurig welke M.2-2240/80 SSD er in kan schroeven... ;)
En hoewel je gewoon je externe SSD kan gebruiken voor Xbox One en One X games, móeten Series X games van óf de interne SSD óf de Expansion Card worden gedraaid.

Het zal dus afwachten worden wat Microsoft en Seagate (officiëel partnerschap hiervoor) gaan uitbrengen, en of er nog third parties aansluiten met eventuele alternatieven. :)
Als de officiele Expansion Cards verder gewoon competitief geprijsd zijn is dat verder prima. Ook niet geheel onverwacht, als je de kwaliteit hoog wilt moet je een 2e schijf hebben die vergelijkbaar is met de main drive, want op basis van die performance worden de Series X spellen gebouwd.

Dit in tegenstelling van Sony die ondanks het geroeptoeter van hun snellere SSD er elke willekeurige 2e schijf naast accepteert. Leuk voor de gebruiksvriendelijkheid, maar tenzij de main als een ramdisk op gaat treden gaat dat veel performance problemen opleveren.
Dit in tegenstelling van Sony die ondanks het geroeptoeter van hun snellere SSD er elke willekeurige 2e schijf naast accepteert. Leuk voor de gebruiksvriendelijkheid, maar tenzij de main als een ramdisk op gaat treden gaat dat veel performance problemen opleveren.
Wat is je bron hiervoor? Sony heeft aangekondigd met een lijst met 'certified / supported' producten te komen zodra deze op de markt beschikbaar zijn.
Klopt wel, heeft Cerny uitgelegd.
Je kan er elke SSD of USB schijf aanhangen, maar dan zal je niet de PS5 optimized games op kunnen spelen.
ah ja, maar dat betreft alleen de external storage :) Maar er is ook een interne uitbreiding, en die moet aan specifieke eisen voldoen. In de context van 'snellere SSD' leek het mij een redelijke aanname dat het om een uitbreiding van de interne snelle storage ging.
Sorry heb het inderdaad niet goed verwoordt, maar je kan er elke SSD instoppen of USB schijf aanhangen.
Alleen als die niet de specificaties heeft voor PS5 Optimized dan kunnen er issues optreden. Maar dan kan je er nog wel je oudere games op zetten.
Tja, ligt er aan hoe je het interpreteert. Op basis van onderstaande lijkt het mij duidelijk dat je NIET zomaar een willekeurige M.2 NVMe SSD in de expansion bay kan schuiven. Of men dit ook afdwingt is niet duidelijk, maar lijkt mij aannemelijk. Voor externe storage kan je er inderdaad aanhangen wat je wil, maar dan leent het zich alleen voor PS4 games.
The PS5’s expansion bay won’t accept just any M.2 SSD. In order to ensure performance compatibility with the PS5’s high-speed SSD — and physical compatibility with the size of the expansion bay — Sony will be certifying individual M.2 SSDs for the PS5, which uses the new PCI Express 4.0 standard. Cerny said that it’s “likely” that certifications will begin arriving “a bit past” the console’s launch this fall.
De PS5 zal niet elke SSD slikken. Hier zitten eisen aan maar Sony heeft de definitieve eisen nog niet bekendgemaakt.
De SSD's die aan die snelheden voldoen zijn er nog niet volgens mij, die moeten ook komend jaar nog uitkomen.
Het lijkt me dat het bedrijf wat de huidige storage maakt, ook wel een portable variant kan uitgeven en dat ook wel rond launch kan doen? Het is niet alsof dat ineens helemaal anders gaat worden
Klopt, als het goed is, is de nieuwe Samsung Evo 980 geschikt om als uitbreiding te dienen.
Het zou juist mooi zijn als we straks de volledige bandbreedte kunnen gaan benutten en zelfs SSD kunnen gebruiken die sneller zijn dan de interne drive.

Ik heb in mijn PS4 pro ook een Sata-SSD gezet (crucial mx500 2TB) wat wel degelijk een versnelling is in het systeem.
Ik merk zelf dat bepaalde zaken toch een tikkeltje sneller verlopen.
Niet in FPS maar vooral in laadtijden en download snelheid van nieuwe games.

Maar zo zijn er in horizon zero down volgens forums mensen geweest die last hadden van franedrops, iets wat ik zelf nooit ervaren heb. (Al had dat misschien toeval kunnen zijn)

P.s. ik speel al mijn games ook digitaal, fysieke exemplaren heb ik niet meer, waardoor alles ook vanuit de SSD wordt uitgevoerd.
P.s. ik speel al mijn games ook digitaal, fysieke exemplaren heb ik niet meer, waardoor alles ook vanuit de SSD wordt uitgevoerd.

Dit zou geen verschil mogen uitmaken; disc-based spellen worden volledig op de interne HDD of SSD gekopieerd. De PS4 checkt alleen tijdens het opstarten van een spel of de disc in de drive aanwezig is.
Na enkele momenten stopt de disc ook met draaien en gaat het spel gewoon door.
De PS5 zal elke SSD slikken, alleen is het afhankelijk van de prestaties of je daar PS5 optimized games op kan draaien of je oudere backlog.
Je kan namelijk ook nog gewoon een trage USB3.X schijf gebruiken als opslag voor je games.
In de tech deep dive wordt gezegd dat third party externe ssds nog niet op de benodigde 5.5 gbs voor de ps5 zaten in maart 2020. Maar dat de verwachting is dat deze na de launch wel de benodigde snelheid gaan halen. Daar gaf Sony ook aan op nieuws van hun kan te wachten welke schijven geschikt zijn om ps5 games vanaf te draaien.
Dat klopt. Want de Samsung 980 PRO moet nog uitkomen en die voldoet aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel aan de eisen van Sony. De release van de 980 PRO laat op zich wachten omdat waarschijnlijk Samsung de volledige productiecapaciteit van deze nieuwe generatie SSD's voor de PS5 aan het fabriceren is. Deze is in ieder geval 825GB groot.
Ik hoop dan dat iemand het voor elkaar kan krijgen om een converter te maken zodat m2 erin kan :Y)
Slimme beslissing, want dat scheelt ze een hoop gezeur. Anders krijg je ongetwijfeld klanten die klagen dat het opslaggeheugen niet goed werkt.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 18 augustus 2020 22:23]

Ik hoop dat er inderdaad meer opties zullen komen, want op dit moment is enkel een 1TB aangekondigd. Ik vind dat echt te weinig met de grootte van AAA titels tegenwoordig.
Oh dat is wel belangrijke info. Bedankt voor de toevoeging!

[Reactie gewijzigd door BramVroy op 18 augustus 2020 22:11]

Niet helemaal... dat is namelijk een eigen ontwerp. Je kunt dus niet elk willekeurige nvme drive erin steken.
Dat was ook al in april bekend.

"Built in partnership with Seagate, this 1TB custom storage solution expands storage capacity of Xbox Series X with the full speed and performance of the Xbox Velocity Architecture. Previous-generation Xbox titles can still be played directly from external USB 3.2 hard drives. However, to receive all the benefits of the Xbox Velocity Architecture and optimal performance, Xbox Series X optimized games should be played from the internal SSD or Xbox Series X Storage Expansion Card."

https://www.gamesradar.co...hly-refined-external-ssd/

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 18 augustus 2020 22:23]

Dit was toch al een tijdje bekend? Op zich inderdaad leuk maar niet echt nieuws
Dat is toch al bekend sinds de onthulling?
Dit is al maanden bekend..?!

[Reactie gewijzigd door Evernote op 18 augustus 2020 21:37]

zie https://www.seagate.com/n...ansion-for-xbox-series-x/
dit zijn best prijzige uitbreidingen om de te voldoen aan dezelfde snelheid als de interne ssd
Ja dat is niet zo gek natuurlijk. Zou wat zijn als we eindelijk SSD's krjigen en dat ontwikkelaars dan alsnog rekening moeten houden met gebruikers die er een mechanische schijf (of veel langzamere SSD) in stoppen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 19 augustus 2020 09:32]

sterkere audio hardware. Krijgen we dan standaars Dolby Atmos bij de games? :)
Hoeveel speakers heb jij bij jouw console in de ruimte hangen? :) Met twee speakers heb je namelijk niets aan iets dergelijks als ATMOS, wilt dan toch wel minimaal 5.1.2hebben. 5 surround speakers, 1 subwoofer en twee ATMOS speakers die het geluid vanaf het plafond laten komen of tegen het plafond aan kaatsen.
Ja, Atmos is toch een beetje hét nieuwe marketingpraatje geworden bij audio fabrikanten. Je ziet het zelfs in 500 euro kostende soundbars.
Ik ken ook echt niemand die een echte Atmos (5.1.2) in huis heeft.
Bij mij zal het er niet komen ook, je ziet juist meer en meer mensen die van 5.1 sets terug stappen op meer simplistisch in de vorm van een soundbar.

Het is jammer dat de audiochip niet iets meer toelichting heeft gekregen. Ik zie op zich wel iets zitten in een fatsoenlijke koptelefoon waarbij er daadwerkelijk Atmos achtige geluiden worden weergegeven en dat geluid van boven, onder, links, rechts en alles daar tussenin is te onderscheiden.
Ikzelf heb geen ATMOS wel een 7.1 B&W set staan welke HD audio formaten middels de receiver er velemalen beter uit weet te krijgen dan welk soundbar dan ook. Mijn set was realtief goedkoop, het is namelijk prima te doen om dergelijke speakers 2e hands te kopen.

Echter een goede vriend van mij heeft een 7.2.2 set. 7 surround speakers, 2 subwoofers (ik noem ze ook wel bijzet tafels) en twee speakers welke aan het plafond hangen. Daar kan inderdaad geen enkele soundbar tegen op. Ben in dit geval ook niet zeker of er wel een soundbar zo duur is als zijn complete set.

Maar ATMOS uit één aan een geregen speakers in een 'bar' nee, het zal mogelijk goed klinken voor een speaker die onder een TV hangt, maar die redt het nooit tegenover meerdere speakers.
Een soundbar gaat ook nooit zo goed klinken als een goed stel losse speakers. Zelfs een simpele goede stereo setup is beter dan welke soundbar dan ook (en vaak vele malen goedkoper). Een soundbar haal je voor het gemak, omdat er geen ruimte is voor goede speakers of omdat het niet mag van de vrouw des huizes.

Atmos uit een soundbar klinkt redelijk, totdat je een keer échte Atmos hoort en dan klinkt het ineens nergens naar :P.
Ik ben nog steeds bij DTS blijven hangen :Y) DTS-HD is ook het nieuwste wat mn versterker aankan (oudje)

Al die marketing praatjes is waarschijnlijk leuk voor die audiofielen onder ons die daadwerkelijk een paar 1000 euro in hun setup steken. Ik ben allang blij als er iemand die links op het scherm staat te praten er geluid links uit mn boxen komt :+
Herkenbaar. Ik merk dat ik gewoon een degelijke stereo-setup fijner vind dan tig-speakers om me heen. Dan zet ik liever een koptelefoon op.
Lol ! ik gebruik nog een oude Pro logic receiver uit 1998 met 2 front en 2 rear speakers hahaha, en tijdens het gamen zet ik wel een koptelefoon op...
Ben benieuwd wat het verschil is tussen de sound van de Series X en de PS5 sony claimt dat het surround kan laten horen met een normale headset
Check mn profile, Atmos is echt geen ongemeengoed item anymore, many andere gamers hebben dat ook

Toegevoegde waarde voel ik meer in films dan in games, but anyway
Nee, maar zo bedoel ik dat ook niet in mijn post.
Atmos op zich is voor audio een mooie stap vooruit, maar ik stoor me eerder aan het feit dat Samsung een soundbar met Dolby Atmos verkoopt voor 380 euro.
Het is fijn dat zo’n apparaat deze audio slikt, maar je hebt er geen donder aan.
Slikken en verwerken gaat nog wel. Maar daarna wordt het persen en die geluiden zijn onaangenaam. :Y)

Ik ben overigens ook benieuwd naar hun invulling aan de audio. Sony zet namelijk volledig in op koptelefoons en het goed kunnen weergeven van audio in een 3d spectrum met een gewone stereo headset. Ook een goede manier. Aangezien ik zelf ook een fraaie 5.2 set heb staan vraag ik me af wat men er verder nog aan toe kan en gaat voegen.

Eigenlijk is mijn beste gok dat doordat men nu dus zo de nadruk legt op audio, dat met name de assets en de aandacht voor mixing een flink stuk omhoog gaat.
Je vind het een marketingpraatje, maar dan op één of andere manier spreek je jezelf tegen met het argument dat veel mensen richting soundbars met Atmos in gaan?

Als mensen voor soundbars gaan, dan gaat dat juist zijn omdat goede kwaliteit al beschikbaar is tegen een betaalbare prijs. Want ja, dat verschil is er wel degelijk.
Komt dat in de buurt van een 5.1.2 setup? Absoluut niet.
Betekent dat daarom dat het een verkoopspraatje is? Nee, want er is wel degelijk een groot verschil tegen volledig niets hebben.
ik gok dat surroundgeluid via een koptelefoon hier ook een flinke boost van zal krijgen. Overigens is het niet alleen de richtingsbepaling wat verbeterd gaat worden, met de nieuwe generatie consoles gaat geluid ook met een soort raytrace model berekend kunnen worden. Dit betekend dat geluiden realistischere effecten kunnen krijgen. Als je nu in een game in bijvoorbeeld een hal staat dan klinkt alles alsof het in de hal gebeurt, ook geluiden van buiten de hal. Met dit raytracing audio verhaal kan geluid effecten meekrijgen afhankelijk van waar het vandaan komt en waar het op weerkaatst. Daar is geen grote dolby atmos setup voor nodig om hier van te kunnen profiteren. (al klinkt het natuurlijk altijd beter met een dikke atmos setup)
Het is maar waar je genoegen meeneemt. Ik heb namelijk een hele goede soundbar en daar zit echt wel een groot verschil tussen of je nou naar Dolby-HD luistert of Atmos.
Dat zou wel heel erg mooi zijn! Ik vind het al erg tof dat Atmos ondersteuning zit in de xbox one X. En dat is een genot om naar te luisteren!
Er zit bij sommige games op huidige xbox one x al Atmos

Probleem is dat er via speakers maar op 1 hand te tellen zijn (oa assassins creed origins) en op 3 handen voor headsets, dat vind ik zelf fucked up mijn 5.1.2 setup

ach straks komt mijn nieuwe versterker met hdmi 2.1 en tv met hdmi 2.1 en kan ik ook naar 5.1.4. :)
Vroeger was een console niet beter dan een low-end tot mid-end pc, en moesten ze het vooral hebben van het installatiegemak.

Als ik deze informatie bekijk, hebben ze een aardige inhaalslag gemaakt en met de belofte van 4k op 60fps voor ongeveer 500 euro? Dat wordt toch wel interessant.

[Reactie gewijzigd door DeArmeStudent op 18 augustus 2020 23:10]

Je zou wel de kosten van Xbox live (€7 per maand) mee moeten rekenen. Laten we zeggen dat de console een jaar of 6 mee gaat, dan kan je het bedrag verdubbelen. €1000. Nog altijd indrukwekkend als het ze lukt, 4k op 60 fps, want volgens mij is er nog geen PC die het voor die prijs doet. Het plaatst het wel iets genuanceerder.
Dat hoeft alleen als je gebruik wil maken van die service. Ik speel zelf nooit multiplayer, dus heb nooit Xbox live gehad (naast een maand gratis dat ik bij de Xbox kreeg).
Weet ik, maar aangezien veel mensen wel van de dienst gebruik maken om online te kunnen spelen is het wel een factor. Dat jij er geen gebruik van maakt is uiteraard aan jou en dan kan je de €500 als referentie gebruiken. Gebruikt iemand de dienst wel, dan is het wel degelijk een factor. Over een periode van 6 jaar verdubbeld de prijs.

Ik snap dus niet waarom mijn vorige commentaar "off-topic" zou zijn terwijl de rest een +1 krijgt. :/
Ik ben benieuwd in hoeverre de consoles je een keuze zullen laten tussen hoge resolutie als prioriteit, of 60 fps. Compromissen zullen er altijd wel gemaakt moeten worden. Feit is dat native 4k toch best wel zonde is qua rekenkracht, dat werd als heilige graal gehouden maar eigenlijk heeft Sony met z'n checkerboarding reeds laten zien dat een benadering toch ook z'n voordelen heeft. nVidia heeft het vervolgens met z'n DLSS absoluut bevestigd.

Terwijl native 4k het stokpaardje was van de high-end PC GPU's zie je nu juist dat men daar ook "om" is en er andere prioriteiten worden gesteld. "F4Ke60" zal het doel zijn.

Ps. "Mid-end" bestaat niet, een tussenwoning staat ook niet op de hoek van het blok.
Native 4k met 60fps stabiel zie ik niet gebeuren. Ze hebben echt wel een dynamische resolutie of checkerboarding nodig om dat te halen.
Het hangt geheel van de ontwikkelaars af of ze hier belang aan hechten. De meeste games zullen wel 30FPS blijven omdat je dan simpelweg 2x zoveel CPU/GPU tijd hebt om mee te werken. Maar Gears 5 doet wel native 4k60 op de One X en dat is echt een pareltje qua graphics.
Interessante slides, met een hoop technische info!

Ben benieuwd waar de PS5 straks staat tov de Xbox Series X.
Er is nog een hoop onbekend over de PS5. TF verschil met SX is minder dan 20% maar wel met hogere clocks (TF verschil tussen Pro en One X is 40% en daar zien we slechts verschillen in resolutie, vaak niet eens schokkend). IO is dan wel weer iets van 125% sneller op PS5. Mogelijk krijg je dus titels op PS5 die niet kunnen draaien op SX. Andersom kan alles wat op SX draait ook op PS5 draaien als je een paar pixels minder rendered. Maar met al die DL technieken is dat hopelijk niet eens nodig. Dat bespaart zoveel performance en ziet er vaak nog beter uit ook.
Nou ik vond het verschil in resolutie en dus ook scherpte op een goede tv wel pijnlijk tussen een ps4 pro en Xbox one x. Zeker omdat vaak de Xbox ook nog eens hogere fps wist te halen.

Een snellere cpu/gpu klinkt een stuk interessanter dan snellere storage. Zeker omdat de variant van MS ook echt niet traag is. Daarbij is het verschil in de praktijk van snellere cpu en gpu heel duidelijk, want dat schaalt goed. Hoe storage schaalt en of random r/w bijvoorbeeld ook veel sneller gaat zijn en in welke situaties dat nut gaat hebben is nog maar de vraag. Bij PC spellen merk je tussen een 7200rpm hdd en een sata ssd veel verschil, maar tussen een nvme pcie ssd en tussen een sata ssd is het verschil in spellen vaak nieteens meetbaar.
Hoe storage schaalt en of random r/w bijvoorbeeld ook veel sneller gaat zijn en in welke situaties dat nut gaat hebben is nog maar de vraag. Bij PC spellen merk je tussen een 7200rpm hdd en een sata ssd veel verschil, maar tussen een nvme pcie ssd en tussen een sata ssd is het verschil in spellen vaak nieteens meetbaar.
Dat is inderdaad nog maar de vraag; want de games die daar specifiek voordeel uit gaan halen moeten nog gemaakt worden. Het verschil dat je nu merkt is pure bijkomstigheid van de hardware, en niet omdat de betreffende game-engines er voor ontworpen zijn. En dat is tot nu toe ook niet echt nodig geweest, want het gros van de games moest ook acceptabel kunnen werken met een 5400rpm hdd. Er zullen ontwikkelaars zijn die daar van af gaan stappen, maar ik verwacht dat het nog wel eventjes duurt voordat we daar echt concrete indrukwekkende resultaten van gaan zien.
Dat is inderdaad nog maar de vraag; want de games die daar specifiek voordeel uit gaan halen moeten nog gemaakt worden.
Star Citizen niet vergeten, die game heeft gewoon een SSD als requirement. Zonder een SSD valt die game niet te draaien, kijkend naar de Digital Foundry analyses.
Hogere FPS, welke game? Zo zijn er trouwens ook Pro titels geweest die beter draaiden. Lag meer aan de dev. Er zijn voor zover ik weet geen One X games die op een dubbel zo hoge framerate draaien. En qua res, je hebt natuurlijk extreme voorbeelden zoals RDR2 die een compleet kapotte onbegrijpelijke techniek gebruikte op Pro. Lag andermaal aan de dev. Verder was het veelal native vs. dynamic. Nauwelijks te zien.
Lag meer aan de dev.
Is dat ook niet waar 90% van de verschillen aan te wijden zijn tegenwoordig?
Waar sommige Xbox fans doen alsof het 250% verschil is, doen sommige Playstation Fans alsof 40% ineens maar 5% is en je met de SSD ineens 250% snelheidswinst haalt. Het is maar net waar je de focus op legt.

Het klopt dat grafische kracht snel op gaat, maar het is niet alsof 40% geen verschillen laat zien. Dat is voldoende om dat juist wel te zien.
Maar het is nu dus geen 40%, dat is het punt.
20% voor 20% ga ik ook geen PC G-kaart upgrade doen. Omdat ik dat in game niet veel van merk. Is meer voor bench cijfer neukers. De game experience wordt niet minder van en de GFX ook niet.
Als ik sommige filmpjes van Digital foundry mag geloven is het verschil niet zo groot op de current gen consoles meeste developers gaan zowie zo niet veel hoger dan 30fps omdat ze het belangrijker vinden dat het er goed uit ziet.
dat ga je denk ik ook zien gebeuren tussen alle versie's van de Xbox one tot de Series X waar developers dus ook rekening mee moeten houden je leest nu al dat ze dat niet de beste beslissing vinden van Microsoft.
Ik zelf denk er wat onder. Vergelijkbaar met de PS4 Pro ten opzichte van de Xbox One X.

Sony is druk bezig met de marketing, om de aandacht weg te houden van de teraflops, maar uiteindelijk doet dat er wel erg veel toe en delft de PlayStation daar het onderspit.

Ik verwacht ook dat de PS5 niet altijd 4K kan laten zien en dat ze weer gebruik gaan maken van upscaling, dit in tegenstelling tot de Xbox Series X.

[Reactie gewijzigd door Starbucks op 18 augustus 2020 21:23]

Tflops doen er helemaal niet veel toe, dit heeft Nvidia al generaties lang bewezen welke stelselmatig op AMD qua raw Tflops achterliep en toch sneller was. Dedicated upscaling hardware zoals je in de Nvidia RTX GPU's terugvind welke overigens ook gaat voorkomen in een soortgelijke vorm in de PS5 is jusit een sterke troef. DLSS2 van Nvidia is in veel gevallen ebter dan Native 4K bijvoorbeeld en dat terwijl het zo;n 50% meer frames kan opleveren (in games als Death Stranding).
TFLOPS kan je prima gebruiken ter vergelijking zolang je het maar correct doet. Zoals binnen dezelfde GPU architectuur.
Dan kan je alleen de GPU's binnen deze serie vergelijken maar is nogsteeds niet representatief aan performance als factoren als memory bandwidth, GPU clockspeed etc afwijken.
Het aantal TFLOPs is helemaal niet zo interessant voor de performance, het zegt op zichzelf vrij weinig zonder de rest v/d details v/d GPU te weten. Over het algemeen is FP gebruik niet de bottleneck voor de performance van shaders. Geheugen latency is vaker het probleem.

Sony beweert dat ze custom aanpassingen aan de GPU hebben gedaan, in samenwerking met AMD. Microsoft zal waarschijnlijk ook aanpassingen gedaan hebben. De XSX en PS5 GPU's zijn dus niet identiek, alhoewel beide gebaseerd op RDNA2. Dikke kans dat we een aantal van de aanpassingen van iig Sony (en mogelijk MS) in RDNA3 terug gaan zien.

Het is dus lastig beide oplossingen te vergelijken zonder dat je precies weet op welke punten de GPUs zijn aangepast. TFLOPs is hierbij niet echt een goede metriek om te vergelijken simpelweg omdat het meestal niet de beperkende factor is.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 18 augustus 2020 23:42]

Volgens mij is daar nog helemaal niks over bekend of de PS5 dat heeft. DLSS is van NVIDIA en dat werkt uitermate goed, maar om nou te claimen dat Sony iets in vergelijkbare vorm heeft is wel erg optimistisch. De gpu's van NVIDIA zijn hiervoor zelfs uitgerust met speciale Tensor-cores.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 18 augustus 2020 22:21]

Ze hebben een soortgelijke methode gepatenteerd en Mark Cerny heeft al gehint dit in de PS5 te gaan gebruiken.

https://www.androidcentra...nstruction-patent-dlss-20
Ik draag Sony een warm hart toe maar wat een broddel-artikel is dat. Beetje research (even door het patent heen scrollen) laat zien dat het waarschijnlijk om een camera/beeld-gerelateerd patent gaat die ML toepast om objecten te herkennen en daar wat mee te doet. Verder lees ik geen Japans, maar dat dit net iets als DLSS is een behoorlijke aanname.
Gezien het aanbod van exclusives op de Xbox denk ik dat Sony weinig te duchten heeft, je kan nog zo’n krachtige console bouwen maar als het aanbod matig is zal het niet veel helpen ben ik bang.
Altijd weer datzelfde oude argument... Maakt niet uit hoeveel studio's Microsoft koopt en hoeveel mooie games ze aankondigen, de Sony fan is er blind voor en houdt stug vol dat er aan Microsoft kant niks te spelen valt.

Het kan best dat de games van Sony meer in je smaak vallen hoor, maar andersom kan ook. Als je bijvoorbeeld niet zo gediend bent van de extreem lineaire gameplay zoals naughty dog het aanbiedt, dan vallen er een fiks aantal van die Sony exclusives weg. En vooral met alles wat er aan Microsoft kant aan komt is het steeds belangrijker om echt goed te kijken wat voor soort games jij leuk vindt en te kijken welke partij daar de beste games voor biedt. De tijd dat je blind kon zeggen dat Sony daarin de overhand had is echt wel voorbij.
Ik heb zelf alleen een Xbox en geen PlayStation. Ik vraag me echter af welke games je bedoelt op Xbox. Want naar mijn mening zijn de goede exclusives van Ms op 1 hand te tellen
Hieronder heb ik wat genoemd van dit jaar, hoewel ik daar nog niet alles van gespeeld heb: Finraziel in 'nieuws: Microsoft geeft technische presentatie over chip in Xbo...

Voorheen was het inderdaad wat kariger, ik doelde ook vooral op de toekomst met wat ze hebben laten zien wat er aankomt en wat ze dit jaar al hebben laten zien.

Echter valt er ook binnen de Xbox one generatie nog wel genoeg te vinden hoor... Als ik eens door de gamepass lijst heen kijk...
Quantum break
Forza horizon 3&4
Ori and the blind forest
Gears of war 4 & gears 5
Crackdown 3 (zelf niet gespeeld en misschien niet wat de hype beloofde, maar in het Xbox topic toch wel wat mensen die hem leuk vonden)
Super Lucky's tale
Sea of thieves
Halo MCC & 5
Sunset overdrive

Het zijn er inderdaad niet heel veel, maar het gaat naar mijn idee echt wel de goede kant op de laatste tijd
Het blijft natuurlijk wel een feit dat de exclusives van Sony heel erg goed verkopen en er grotendeels ook voor zorgen dat Sony het zo goed doet met de playstation:

https://vgsales.fandom.com/wiki/Best_selling_Sony_games

Microsoft heeft na de xbox 360 grotendeels afscheid genomen van heel erg veel studio's en dat is wel 1 van de oorzaken dat de xbox one het zoveel slechter doet dan de 360. De 360 had namelijk wel veel exclusive games. Tuurlijk hebben ze nu weer studio's gekocht, maar die moeten zich nog wel bewijzen. Terwijl de studio's van Sony elke keer bewijzen weer een game uit te brengen die miljoenen verkoopt.

Dus ja Sony heeft zeker nog de overhand daarin, ook qua marktaandeel in Europa (70%), Japan (99%), USA (50%). Microsoft is eigenlijk diegene die zich hier nu moet bewijzen.
Die exclusives doet Sony dan ook wel goed. Maar het zijn allemaal dezelfde spellen die dezelfde soort spelers aantrekt. Lineaire 3rd person action/adventures die verhaaltechnisch redelijk goed in elkaar steken. TLOU, Uncharted, GoW, HZD. Release wordt allemaal goed vanelkaar gespaced zodat het elkaar niet bijt.

Verder dan dat heeft Sony eik ook niet. Ratchet & Clank, ook 3rd person action/adventure, maar kwa sales niet heel groot. GT, de PS4 had niet eens een genummerde release. GT Sport, maar die deed het vergeleken met andere GTs een stuk slechter. GT6 deed het nog slechter, dus benieuwd hoe goed GT7 daadwerkelijk ontvangen wordt.
Tja hetzelfde kan je zeggen van Forza en Halo toch? Ook allemaal een dertien in een dozijn... Zo kan je natuurlijk alles wel bagatelliseren.

Volgens is er genoeg diversiteit:

- Spiderman (adventure)
- Firewall zero hour (shooter)
- Ratchet and clank (Platform)
- Gran turismo (race)
- Driveclub (Race)
- The order 1886
- Until dawn (horror)
- Wipeout (race)
-Little big planet 3 (platform)
- Everybody's golf

Etc etc
Ik ben inderdaad in het bezit van een Playstation, en die heb ik voor de exclusives, waar er veel meer van onder de zon is dan de Naughty Dog line-up alleen ;-) maar om nou te zeggen dat ik een fanboy ben, nee. Het is meer en / en, de Xbox games die ik wil spelen zijn er ook pc te spelen en dan verkies ik dat, er komen zeker een paar mooie titels uit op de Xbox en die ga ik zeker spelen, weliswaar op pc dan.
Maar hoe kun je dan stellen dat het aanbod matig is en nu stellen dat er wel mooie titels uitkomen die jij dan op pc speelt? Iets waar Microsoft hartstikke blij mee is overigens, die hoeven jou niet per se een console te verkopen, anders zouden ze die games niet allemaal naar pc brengen.
Ik heb het over exclusives, er komt niks op uit wat ik niet ook op de pc kan spelen.
De laatste twee ND games zijn nog steeds lineair, maar extreem lineair? De eerste Uncharted is extreem lineair. Heb je gezien hoe groot sommige levels in TLoU2 zijn en wat voor open wereld elementen erin zitten? En welk fiks aantal valt er weg dan? God of War is niet echt lineair meer. Guerilla maakt nu open wereld. Days Gone, Ghost of Tsushima (straks ook met MP co-op). Je argument gaat niet helemaal op dus.

Kan allemaal je genre niet zijn, maar om nu te zeggen dat XGS van die bangers aflevert. Wanneer was de laatste GOTY nominatie? Wanneer kwam de laatste echt AAA titel uit? Pure droogte.
Laat ik nou net (als autist) meer plezier hebben in 'extreem lineair' (nouja je kon nog behoorlijk wat rondlopen in Uncharted 1) dan in openwereld games.. Van mij hoeft alles niet zo open te zijn, ik wil ook helemaal geen game zonder einde bv.
Precies. We worden al doodgegooid met open world.
Goty nominaties, is dat waar jij gelukkig van wordt? Haal jij daar je plezier uit?
Ik weet dat Sony games helemaal jouw ding zijn, en daar is niks mis mee. Ik zeg ook niet dat de games slecht zijn (wat dat extreem lineair betreft, de nieuwste games heb ik ook niet meer gespeeld omdat ik het opgegeven heb na tlou en Uncharted 4 waar ik beiden niet doorheen kwam), ik zeg alleen dat het niet iedereen zijn ding is.

Maar wat betreft wat Microsoft daar dit jaar tegenover gezet heeft... Ori, gears tactics, Minecraft dungeons, grounded, battletoads, flight simulator, om er maar een paar te noemen (ok die laatste moet nog naar de Xbox komen, dat wel). En dan zul jij gaan schermen met metacritic scores, maar deze games vind ik leuker dan veel van wat er bij Sony zo geweldig zou zijn. Ja, ghost of Tsushima ziet er geweldig uit en zou ik best willen spelen (maar niet zo nodig dat ik hem meteen ga halen, ik heb namelijk ook een PS4 pro), maar dat is één game dit jaar. De rest spreekt mij niet aan terwijl die games bij Microsoft dat wel doen.

Er is gewoon weer meer dan genoeg te spelen aan beide kanten, het is een kwestie van smaak welke kant beter voor je is. Dat zou reden moeten zijn voor een feestje, niet krampachtig de grond in geboord worden omdat je zo nodig een console oorlog moet voeren...
Goed gesproken, het komt aan op smaak.
Ik word over het algemeen wel blij van een console die ieder jaar GOTY kanshebbers uitpoept ja. Dat zegt ontegenzeggelijk toch wel iets over de kwaliteit, of je het nu leuk vindt of niet. Kijk wat smaak betreft geef ik je groot gelijk. Iedereen is anders. Mijn moeder speelt liever Wordfeud en mijn vrouw speelt liever Candy Crush dan een grote AAA blockbuster die het beste tot zijn recht komt op een grote TV.

Ik weet niet of dat lijstje nu sarcastisch bedoeld is, maar ik hap. Ori en Dungeons (zowel PS4 als Switch) heb ik zelf al (beide multiplats, net als Cuphead inmiddels). Ori, leuk om even snel tussendoor op mijn Switch te doen als ik zit te schijten en Dungeons vinden vooral de kids leuk, maar kom op. Wat is dit voor vergelijking? Grounded en Battletoads, serieus? Dat zijn games die iedereen over 3 maanden alweer vergeten is. Is dat echt de kwaliteit die je verwacht op je premium 12 teraflops console? Ik zou toch wel beter eisen, maar dat is misschien direct het probleem. Dit is een beetje hetzelfde als liever naar een zeer matig tot slecht restaurant gaan omdat ze toevallig een lekkere tosti hebben. Tja, het is maar wat je leuk vindt inderdaad. Ik vraag me dan alleen af of je niet bij het verkeerde platform zit als je liever cartoony indie titels speelt. Haal dan lekker een Switch (of een iPad desnoods), kan je ze ook nog eens portable doen. Flightsim ziet (met de nadruk op "ziet", want als je geen totale vliegtuig/flightsim freak bent, heb je dit na een uurtje wel gezien) er alleraardigst uit (van veraf vooral), maar om te zeggen dat die potten gaat breken. Ik zag al dat veel content ook achter een dikke paywall zit, jammer.

Xbox heeft in feite letterlijk nul titels die je niet op andere platformen kunt spelen.

[Reactie gewijzigd door bram1984 op 19 augustus 2020 09:45]

Dungeons was ik inderdaad vergeten dat Microsoft die ook op PS4 uitgebracht had. Ori is niet op PS4, vind ik knap als je die daarop gespeeld hebt. Bovendien had ik het over will of the wisps, die is ook nog niet op switch. De switch versie van blind forest is 4 jaar na de Xbox versie uitgekomen... Daarmee aankomen is hetzelfde als dat ik zou zeggen dat je geen PlayStation hoeft te halen omdat horizon zero dawn ook naar pc gekomen is (vele jaren later ook).

Verder, ja dit zijn veelal wat kleinere titels, Microsoft is op stoom aan het komen maar grote AAA titels hebben tijd nodig. Echter hier is het ook weer een kwestie van smaak. Jij hebt een lekker denigrerende opmerking over Ori, voor mij is dat juist een game die ik nooit zal vergeten. Allebei trouwens.
Ja ik heb Ori nog niet gespeeld omdat ik 'm gisteravond pas heb aangeschaft voor een tientje. Op de Switch inderdaad. En ja, dat is geen game waarvoor ik vanavond alle lichten even uitdoe, koptelefoon opzet zitzak uit de kast trek, een Desperado's opentrek en even 3 uur lang op 1 meter afstand van mijn 65 inch ga zitten gamen. Daarmee zeg ik niet dat het slecht is, maar het is gewoon een ander type spel voor mij. Een leuk tussendoortje, een snelle lekkere snack. Ik heb genoeg van dat soort games op de Switch, niks mis mee.

Op stoom aan het komen? Ik zie daar nog weinig van. Gears 5 is hun laatste grote AAA game volgens mij. Ze zijn allesbehalve op stoom aan het komen. De Xbox One had tenminste een launch line-up om u tegen te zeggen. Alle grote games zijn nog jaren verwijderd van release.
Heb zowel een One X als een PS4 Pro. Speel echter bijna enkel op de One X, ik vind de PS4 geen prettig apparaat (krakende controller met accu die veel te snel leeg is, console maakt pokkeherrie ook al is het de meest recente revisie). Heb de PS4 Pro dan ook enkel voor de zgn. exclusives waar iedereen al jaren over roept dat Sony de vloer aanveegt met MS.
Ik heb de meeste exclusives op de Sony gespeeld, en moet zeggen, er zijn een aantal leuke spellen bij zoals de Uncharted reeks en Spiderman. TLoU vind ik dan persoonlijk overrated, leuk spel maar niet meer dan dat. Zo ook God of War. Door velen als beste game op de PS4 aangemerkt, ik kan er echt niet doorheen komen. Zit er denk ik een uur of 6 in, maar leg het iedere keer weg, maar wil het wel een kans geven.
Echter, een spel als Days Gone die slechts als een gemiddeld spel werd gerecenseerd, vind ik dan weer top. Alles is dus zoals altijd erg persoonlijk.
Maar er wordt vaak gesuggereerd dat Sony enkel topgames uitbrengt en Microsoft niet. Maar als je nu eens echt goed kijkt, zijn het slechts een handjevol titels die echt de moeite waard zijn.

En je opmerking klopt, Xbox heeft vrijwel geen titels die je niet ook een PC of andere console kunt spelen, maar dat is ook niet hun inzet. Zie ook niet waarom dat een reden zou zijn om hem niet te kopen. Ik hang nu eenmaal graag op de bank onderuit met een controller in de hand, geen zin om op PC te spelen (naast het feit dat mijn PC ook te oud is om fatsoenlijk op te gamen).
Maar Sony begint ook al meer titels naar PC te brengen, zoals HZD, want geld stinkt schijnbaar ook voor Sony niet.
Wacht maar tot Flight Sim wordt gereleased.
Die komt op Xbox, dus waarom niet.
Je hebt verschillende redenen om flight simulator te spelen... Wil je het echt als sim en alles zo realistisch mogelijk, dan kan ik me voorstellen dat je misschien beter af bent op een pc (hoewel we volgens mij nog moeten zien hoe de implementatie precies wordt, en de Xbox ondersteunt ook hotas controllers en een muis).
Maar met de graphics en nauwkeurigheid van de wereld denk ik dat er ook genoeg mensen zullen zijn die gewoon een beetje rond willen cruisen en vanuit de lucht de wereld verkennen (ik ben er zelf een van). Deze versie van flight simulator hebben ze juist aangegeven dat je hem met assists op heel makkelijk kan zetten en dan lijkt me dit prima te doen met een controller.
Sony heeft inderdaad geweldige exclusives maar hun "koop elke generatie opnieuw" mentaliteit bevalt mij niets en daarom zie ik Playstation als exclusieve machine met 0 digitale spellen.

Terwijl ik 86 digitale spellen op het zogenaamde falende platform XB1 die voor wie weet hoeveel jaren mee over kunnen naar de volgende generatie terwijl een Playstation gebruiker opnieuw en weer opnieuw moet kopen ;)

Sony heeft niets geleerd van de PS3 en gaan weer verder met hun ego dat Studio's wel even hun software aanpassen naar PS5 hardware en waarschijnlijk ook naar PS6 etc... nee dank je ik wacht wel even met PS5 hardware en software en ga eerst van XB1 naar Series SX :)
Ben het helemaal eens met het punt dat je maakt , iets waar ik me al bij menig introductie van een nieuwe generatie behoorlijk aan erger. Deels heeft dit te maken met de hardwarematige verschillen per generatie, maar als ik me bedenk dat ik sommige games opnieuw heb gekocht op een volgende generatie is dat natuurlijk van de zotte.

[Reactie gewijzigd door ijscobar op 18 augustus 2020 23:03]

Hopelijk blijven Sony en Microsoft in de richting gaan van deze architectuur dan hoef je net als op PC niets meer opnieuw kopen en je huidige software meenemen ;)

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 18 augustus 2020 23:18]

Ps5 speelt gewoon alle ps4 games af.... Daarnaast is het BC van xbox one ook niet heilig. Ze ondersteunen ongeveer 30 xbox classic games.... Xbox 360 rond de 450 stuks. Maar lang niet alles.

Ps3 architectuur ziet er heel anders uit. Daarom is het lastig om dit te emuleren. Vandaar dat ze daar ps now inzetten.
Waar en wanneer is dat officieel bevestigd ? er zijn geruchten dat de PS5 alle PS4 software kan spelen maar dat de prestaties te slecht zijn en de PS4 kan ook PS3 BC aan.

Inderdaad PS Now en is dat gratis ? mijn XB360 bibliotheek kost geen 1 cent extra om op XB1 te spelen en 9 van de 10 zijn speelbaar op een paar spellen na zoals Eternal sonata etc. kan ik alles spelen :)

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 18 augustus 2020 22:31]

https://nl.ign.com/playst...zijn-backwards-compatible

Ze geven aan dat de ps5 gewoon BC compatible is en dat ze elke game individueel aan het testen zijn om te controleren of ze ook daadwerkelijk allemaal werken. Zijn deze cijfers er van de series x?

En waar is je bron dat de ps4 games slecht draaien op de ps5? en de ps4 kan helemaal geen ps3 games BC aan, hoe kom je hierbij?
Er zijn een paar honderd PS4 spellen getest van de duizenden met de resultaten onbekend.. dat vindt jij genoeg om te zeggen dat de PS4 bibliotheek mee kan naar PS5 ? nee dank je daar zet ik geen cent op in..

Microsoft is al jaren bezig met BC met resultaten van 60 frames en 4K op Scorpio dus wat verwacht je van de komende generatie XB ? ik zet mijn geld in op MS :)

De bron is google er zijn teveel bronnen die zeggen dat de PS5 wel de mogelijkheid heeft voor PS4 BC maar dat resultaten slecht zijn en denk je serieus als Sony iets kan promoten dat hun het niet doen ?

Ik zal vast niet de enige zijn die denkt van "ik verkoop nu maar alle PS4 hardware en software omdat de PS5 onduidelijk is terwijl deze er met een paar maanden komt" de software die niet mee kan is nog een paar € waard als de nieuwe generatie er is.
Maar Sony test games om de BC te testen en dat zijn er honderden die ze getest hebben. En jij denkt dat Microsoft alle games van de xbox one heeft getest op de series x?

De bron is Google? Dat geeft nou niet echt weer dat het een betrouwbare bron is. Via Google kan je ook op Facebook komen, maar dat geeft ook niet weer dat het betrouwbaar is. Ik ben nog steeds erg benieuwd naar je bron?
Eindeloze discussie omdat er geen feiten zijn over PS5 en XBSX er zijn geen specifieke spellen genoemd met framerate en resoluties het is allemaal speculatie en ook al komt Sony met een 100 bewezen spellen als daar dan een PS1, PS2, PS3, spel uit de serie ontbreekt dan heeft het voor mij geen zin.

XB1 heeft series als Dragon age, Fable, Fallout, Mass effect, Elder scrolls, etc. compleet en ik zou eerlijk waar dolgelukkig zijn als bijvoorbeeld Suikoden 1&2 speelbaar op PS5 zijn maar als wat als deel 3&4 niet speelbaar zijn.. geen zin..

Het verschil voor mij is dat Microsoft zich al bewezen heeft op XB1 met resoluties en framerates terwijl Sony het nog bewijzen moet en omdat Sony nog niets bewezen heeft terwijl de komende generatie met 3 maanden komt verwacht ik niets van hun BC tot ik het zelf speell.

Er van uit gaan dat PS5 Backwards Compatible is net als een Pre order plaatsen omdat het vorige deel prachtig was en dan gaan klagen als het tegenvalt.. nee ik wil reviews en feiten en die praatjes van "mogelijkheden" dat is niets meer dan praatjes want Sony zegt wel meer..
Het feit is dat de ps5 gewoon backwards compatible is. Dat heeft Sony zelf aangegeven. Ze hebben ook aangeven dat het merendeel van de 4000 games gewoon op de ps5 afspeelbaar zijn.

Maar ik wacht nog steeds op jouw bron eerlijk gezegd....
Inderdaad de PS5 is Backwards Compatible en als dat voor jouw of een ander voldoende is prima maar ik wil weten welk spel en welke resolutie en welke framerate en waar zijn die feiten ?

Batterij bijna leeg dus ik kom straks terug met prachtige nieuws wat sony zelf heeft gezegd over BC en wat je kunt verwachten van hun gedachtes en prestaties ;)
Maar deze cijfers zijn er toch ook niet van de series x? Welke resolutie en framerate spelen ze en welk spel? Waar zijn die feiten?

Sony geeft namelijk exact dezelfde reactie als Microsoft:

backward compatible titles will run at a boosted frequency on PS5", which will allow these titles to "benefit from higher or more stable frame rates and potentially higher resolutions."

Bron:

https://blog.playstation....hardware-technical-specs/


Het zal dus nooit slechter spelen dan op de ps4

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 19 augustus 2020 00:03]

Alsjeblieft https://youtu.be/pA8djdsT2R4 op XB1 gratis en Scorpio zelfs in Native 4K terwijl Remasters op PS4 voor omstreeks 20€ en via PS Now 10€ per maand niet verder gaan van 720P naar 1080P ;)

Wie zou jij de voordeel van de twijfel geven ? Sony kan ouwehoeren wat hun willen ik wil het zien en spelen voor dat ik het geloof tot die tijd zie ik PS5 Backwards Compatible als Promotie flauwekul.
Maar dat zijn er naar een handjevol die op deze manier werken. Want deze games moeten een daadwerkelijke patch hebben gehad zodat dit werkt. Het is niet zo dat de complete bibliotheek op deze manier werkt.
https://www.xbox.com/nl-NL/xbox-one/backward-compatibility

Het zijn 65 games in totaal die xbox one x enhanced zijn.
Waar ik nu meer benieuwd naar ben, is waar is diezelfde lijst over die “feiten” van de xbox bc games? Dus welke res per game, framerate, etc.

Zolang je dat er niet tegenover kan zetten of kan aantonen, heb je naar mijn idee ook niks om te vragen of te klagen. Want diezelfde vraag ben je zelf nu aan het negeren namelijk.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 19 augustus 2020 02:05]

Die zijn er ook niet joker en dat weet jij ook wel maar hier is een voorbeeld https://youtu.be/DVfd0eMXwxE Witcher 2 in Native 4K of denk je dat de Series SX dit niet kan of niet beter kan ?

De PS4 heeft dat niet daar gaat het hooguit van 720P naar 1080P en dan moet je 10€ per maand of 60€ per jaar betalen voor PS Now of een Remaster kopen van omstreeks 20€ ;)

Dat zijn de feiten van het moment dat je bij Microsoft de vorige generaties kan spelen op de huidige generatie met meer frames en resolutie voor 0€ cent terwijl Sony jouw vraagt om weer centen uit te geven.

Denken jij en anderen nu serieus dat het onmogelijk is voor Sony om hetzelfde te doen als Microsoft maar verwachten dan wel dat Sony nu ineens hetzelfde gaat doen als Microsoft omdat de PS5 het kan..

Tot nu toe is het Speculatie van zowel de PS5 als XB series SX van welke spellen in welke resoluties en frames maar omdat er bewijs is op XB1 geef ik Microsoft de voordeel van de twijfel en Sony het nadeel van de twijfel.
Die zijn er ook niet joker en dat weet jij ook wel maar hier is een voorbeeld https://youtu.be/DVfd0eMXwxE Witcher 2 in Native 4K of denk je dat de Series SX dit niet kan of niet beter kan ?
Wie noem je hier joker? en wie is hier de gene die zit door te drammen? Geen lijst idd, en die video is leuk maar meer dan dat ook niet. Je hebt geen lijst van de Xbox maar wilt heel graag een lijst van PlayStation, maar die is er ook niet nee.
De PS4 heeft dat niet daar gaat het hooguit van 720P naar 1080P en dan moet je 10€ per maand of 60€ per jaar betalen voor PS Now of een Remaster kopen van omstreeks 20€ ;)

Dat zijn de feiten van het moment dat je bij Microsoft de vorige generaties kan spelen op de huidige generatie met meer frames en resolutie voor 0€ cent terwijl Sony jouw vraagt om weer centen uit te geven.
Hoe kom je erbij dat Sony geld gaat vragen voor BC games die moeten draaien op de PS5? Zijn dat feiten of aannames? Of jij weet het verschil niet tussen ene remaster en remake niet, maar dat had ik al door.
Denken jij en anderen nu serieus dat het onmogelijk is voor Sony om hetzelfde te doen als Microsoft maar verwachten dan wel dat Sony nu ineens hetzelfde gaat doen als Microsoft omdat de PS5 het kan..
We denken helemaal niks, we zien wel wat eruit komt. De vraag is eerder wat jij denkt.
Tot nu toe is het Speculatie van zowel de PS5 als XB series SX van welke spellen in welke resoluties en frames maar omdat er bewijs is op XB1 geef ik Microsoft de voordeel van de twijfel en Sony het nadeel van de twijfel.
Oke good for you. Grappig dat je zo'n dikke discussie moest beginnen om tot deze conclusie te komen.
Sony heeft nog niks laten zien vwb BC op ps5, behalve mooie praatjes.
Zonder daadwerkelijk cijfers per spel is het speculatie en mogelijkeden.. de komende generatie Consoles zouden ook 8K en 120 Framerate aan kunnen maar welk spel ? waar zijn de feiten ?
Heeft Microsoft je al deze info überhaupt gegeven dan? Ik snap je hele kritiek niet namelijk en ook je verandering in onderwerp naar 8K of 120 fps.

En over welke feiten heb je het? Check de Road 2 PS5 en ze hebben het daar over BC.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 19 augustus 2020 00:14]

Ik snap sowieso niet waarom je oude consoles verkoopt. Het levert bijna niks op en het is juist tof om die oude consoles weer op te kunnen starten en games te spelen. Dan hoeft er ook geen mens meer te zeuren om BC.
Geld. Ik heb iedere generatie mijn oude PS verkocht voor meer dan 100 euro. Dat maakt gewoon een aanzienlijk verschil bij de aankoop van een nieuwe console van enkele honderden euro's.
De XBox 1 NV chip is ook heel lastig te emuleren dat liet de 360 al zien. Daarnaast is het verschil tussen 360 en Xbox one net zo groot als tussen PS3 en PS4, 360 was ook een power PC.

Het punt is dat het MS wel is gelukt om een virtual machien op de console op te zetten want dat is hoe het werkt, het start of well Xbox OS of Xbox 360 OS in een VM om de emulatie te doen.
Verschil tussen Cell en APU is extreem.
Verschil tussen Xbox 360 en CeLL is ook extreem omdat het SMT IBM core met 1 instructie set tegen Cell SPP en SPP met 2 verschillende instructie set waarvan de SPP IBM en de SPE's specialistisch instructieset.

Het verschil van 1 instructie set abstracten voor hoger gelegen code is wat toegankelijker.
Dan low level a-symmetrische instructie set wat je niet weg kan werken in abstractie.
Kan wel je houd die ene conventioneel in order core de SPP over. Wat je game zwaar CPU gehandicapt maakt. quick easy ports naar PS3 deden dit en dus de Ps3 port liep niet zo lekker.
Doel je op BC? Dat zit er namelijk op voor in ieder geval PS4 titels. Je kan gewoon je library meenemen.
Na de zoveelste PS exclusive die ook op XB en PC is gekomen en omdat je PS Now nodig hebt voor Backwards Compatible (pure onzin dat er geen mogelijkheid is om PS4 een PS3 disc te laten lezen) geloof ik niets van Sony tot ik het zelf speel.

Het draait Sony allemaal om centen en als sommigen het nog niet in de gaten hebben geen nood de PS5 gaat het opnieuw bewijzen ;)
geloof ik niets van Sony tot ik het zelf speel.
Dat is een prima instelling, maar negeren dat men nu wel werk maakt van BC is wat flauw.
With all of the amazing games in PS4’s catalog, we’ve devoted significant efforts to enable our fans to play their favorites on PS5. We believe that the overwhelming majority of the 4,000+ PS4 titles will be playable on PS5.
https://blog.playstation....hardware-technical-specs/

Verder heeft men weinig redenen om niet ook PS1/2/3 games te kunnen supporten, maar goed, ze lijken wel een stap in de juiste richting te maken.
Ik zie ook niet in waarom ze niet in iedergeval de PS1 en PS2 kunnen supporten op de PS5, ze hebben zelf al emulators en anders is er altijd nog de mogelijkheid om de opensource varianten als basis te gebruiken (en dus ook nog goed upscaling mogelijkheden waarmee de oude spellen er zelfs nog redelijk mooi uit zien op de nieuwe consoles).
De PS3 zal misschien een ander verhaal zijn, de PS4 is zeker niet krachtig genoeg om daarmee alle PS3 games te emuleren (mogelijk wel simpele kleinere games die niet zoveel van de originele console vroegen), maar denk zelf dat de PS5 wel krachtig genoeg is om veel games te kunnen spelen.
Zodra de PS5 mijn PS3 library kan spelen zonder dat ik daar extra geld voor neer moet leggen, dan zal mijn PS3 (phat) met pensioen gaan..
Ik negeer PS5 BC niet vooral niet als het om PS1&2 spellen gaat maar sinds de PS3&4 ben ik zwaar teleur gesteld in Sony hun beleid en uitspraken als "Backwards Compatible is Backwards Thinking" ik had een Playstation RPG collectie waar een beetje fan jaloers op zou zijn en voor centen en ego heeft Sony dat verziekt!

Daarom zeg ik kom eerst maar met bewijs wat ik niet negeren kan en spellen als Suikoden, Breath of fire, Alundra, Jade coccoon, Arc the lad, Legend of dragoon, Dark cloud, Tales of, etc. daar heb ik wel een stevig bedrag voor over.
En Microsoft is een liefdadigheid instelling, die je je centen maar al te graag zelf ziet houden. Hoeveel onwaarheden er kunnen zitten in een enkel post is best knap. De PS5 is BC met de PS4 en niet aangekondigd of dit ook met PS2 of zelfs 1 zal worden op een later moment. Met de PS3 is het een ander verhaal en maakt voor nu dus deel uit van PSNow samen met PS4 games.

Het is niet zo heel moeilijk om google te gebruiken lijkt me om hierachter te komen (in geval van PS5 BC).
Wat kost het om een XB360 spel op XB1 te spelen en wat kost het om een PS3 spel op PS4 te spelen ? dat is nogal een verschil toch en dus verwacht ik meer van Microsoft BC dan van Sony BC ;)
Klopt, maar hoeveel dat uiteindelijk daadwerkelijk een verschil maakt. Deze generatie is dat verschil er ook niet geweest namelijk. Overigens is ook niet iedere 360 game bc en dat is ook altijd zo geweest omdat ze die ook per game moeten testen, en ik dacht dat ze daarmee waren gestopt.
Remasters op PS4 zijn gauw een 20€ a 30€ nieuw en 10€ a 15€ tweedehands terwijl XB360 software iets van 5€ per stuk kost en als je het spel al eens in de XB360 generatie gekocht hebt dan is het 100% kosteloos dus ja ik vindt dat Liefdadigheid van Microsoft ;)
Remastered games is toch wel wat anders dan een backwards compatible game....
volgens mij bedoel je met remastered Forwards compatible :)
nvm :(

[Reactie gewijzigd door Isheara op 19 augustus 2020 10:32]

Het schijnt dat Flight Simulator gekocht voor de pc ook geldig is later voor de Xbox en omgekeerd. Dat zei SimUK op YouTube.
PS3 heeft erg excotische Cell met asym core met twee instructie sets waarbij er dus heel diep en low level geoptimaliseerd si vooral omdat die 7 actieve SPE geen cash maar werk geheugen hebben. Door cache loos is latancy goed te voorspellen waarvoor ook op low level optimalisatie code operand geoptimaliseerd is. De AMD APU is zeer conventioneel dus beter kans en minder resources nodig voor BC support.
Miscrosoft heeft een ander voordeel dat veel MS exclusives Xbox en Windows exclusive zijn. Daarmee twee platformen dus de software architectuur heeft al hogere mate aan crossplatform er in dus dan is de stap tussen gelijk soortige concole architecturen al veel kleiner stap.

Ik ga voor PS5 omdat ik sowie so PS4 games heb en gebruik maak van PSN.
Hoop dat Rocksmith 2014 ook op PS5 draaid. En die speciale kabel.
De PS5 verwacht ik wel genoeg power te hebben om bijna alle PS3 games gewoon op volle snelheid te kunnen afspelen, dat er nog bugs in de emulator zitten die dat voorkomen zou ik volledig mee tevreden zijn, mits ze dan wel proberen de bugs ook op te lossen.
Omdat het geen oude MEUK is? en ik bv nog een hele grote collectie aan PS3 games heb liggen waar ik me nog regelmatig perfect mee vermaak.. Ben niet zo'n graphics snob die omdat het wat minder pixels op het scherm toont meteen maar bagger vind.
Dat het prima met wat minder uitkan weten we al want dat is dus nu ook het geval en qua verkopen doen ze het alsnog een stuk beter. Snap alleen niet hoe dat relevant is in een artikel en discussie die betrekking hebben over de technische kant van het verhaal en daarmee performance...

Leuk voor Sony dat de sales wss toch wel hoger gaan zijn, maar is dat hier relevant? Is dat waar we over moeten willen discussieren?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 augustus 2020 21:45]

De content ligt in het verlengde van de achterliggende techniek maar ben het met je eens dat het enigszins off-topic is.

[Reactie gewijzigd door ijscobar op 18 augustus 2020 23:02]

Maar ondertussen is de wereld van PC/Consoles zich steeds meer aan het focussen op Deep learning technieken (kijk naar DLSS op de PC). Op beide consoles gaan we meer DL terug zien dan native 4K resoluties (die er ook zullen zijn).

Maar wat je hier roept zijn pure aannames en nergens op gebaseerd, sinds de games die zijn aangekondigd allemaal 4K draaien. Beide fabrikanten noemen 4K, maar je moet niet gek staan kijken dat hier DL techniek achter zit. Sta je dus niet zo blind te staren op native 4K als we daar juist langzaam een beetje vanaf gaan stappen.
Er waren geruchten dat Sony een soort DLSS zou gaan gebruiken waardoor je beter beeld zou kunnen hebben dan met native-4K. Een truc die de opvolger van de Nintendo Switch mogelijk ook zou gaan gebruiken. Waar ik zelf zou denken: Als de PS5 dit naderhand kan toevoegen zou de Xbox dit ook moeten kunnen doen.
Valt wel mee hoor, er zijn namelijk een hele hoop specs waar de ps5 nou juist beter is.

PS5 vs XSX - Difference in Favour of
CPU (GHz) 3.5 vs 3.6 - 2.6% (XSX)
RAM (GB/s) 448 vs 336 + 560 - 22% (PS5) and 22% (XSX)
GPU - Tflops 10.28 vs 12.15 - 16.7% (XSX)
GPU - Clock Speed (GHz) 2.23 vs 1.8 - 21% (PS5)
GPU - Triangle Rasterisation (Billion/s) 8.92 vs 7.3 - 20% (PS5)
GPU - Culling Rate (Billion/s) 17.84 vs 14.6 - 20% (PS5)
GPU - Pixel Fill Rate (Gpixels/s) 142.72 vs 116.8 - 20% (PS5)
GPU -Texture Fill Rate (GTexel/s) 321.12 vs 379.6 - 16% (XSX)
GPU - Ray Triangle Interations (Billion RTI/s) 321.12 vs 379.6 - 16% (XSX) Not 40% as clock speed is a factor as well.
SSD (GB/s - Raw) 5.5 vs 2.4 - 78% (PS5)
SSD (GB/s - Compressed) 16(15-17) vs 4.8 - 108% (PS5)


Daarnaast is natuurlijk onzin om te zeggen dat de ps5 geen 4K aan kan..... Het verschil is niet zo groot namelijk. 4K kan ook op de xbox one X met 6 Tflops, dus waarom niet op de ps5?

Meeste games draaien gewoon op 4K of het nou 30fps of 60fps is. Veel ontwikkelaars hebben deze performance al laten weten voor de ps5. Tflops zeggen niet alles en het is als we het over Tflops hebben maar 16% verschil. Daarentegen heeft de PS5 dus gefocust op andere specs (Zie hierboven) die een hoop compenseren. Dus verwacht echt geen wonderen qua prestatie verschil.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 18 augustus 2020 21:34]

Deze vergelijking is een mooi overzicht maar mist wat nuances. Maar de strekking dat er waarschijnlijk niet heel veel verschil in beleving van spellen gaat zitten lijkt me duidelijk. Het verschil zal meer zitten in exclusieve spellen (waar PS5 het goed doet incl. VR) en overal kunnen spelen (wat Microsoft goed doet met multiplatform/cross-saving en streamen via xCloud).

PS5 vs XSX
CPU (GHz) base: Onbekend (minder dan 3,5) vs 3,6 (16-thread) / 3,8 (8-thread)
CPU (GHz) boost: maximaal 3,5 vs Niet ondersteund (3,6-3,8)
GPU (GHz) base: Onbekend (minder dan 2,23) vs 1,8
GPU (GHz) boost: maximaal 2,23 vs Niet ondersteund (1,8)

Met de kanttekening erbij dat PS5 (SmartShift) moet kiezen tussen CPU of GPU en er een limiet zit op energie verbruik. Hierdoor zal je waarschijnlijk in veel gevallen niet de maximale boost snelheden halen. De XSX heeft een constante snelheid maar varieert door meer/minder energie te verbruiken.

GPU (ComputeUnits): 36 vs 52 (zijn niet exact dezelfde architectuur, dus waarschijnlijk appels vs peren)
De rest van de GPU cijfertjes zijn officieel niet vrijgegeven, dus die kan ik zo niet vergelijken.

De SSD snelheden kunnen veel uitmaken maar in praktijk waarschijnlijk niet. De enige spellen die hier echt gebruik van zullen maken zijn PS5 exclusieve spellen en niet de spellen die ook op de XSX uitkomen. Zelfde verhaal met unieke eigenschappen van de PS5 controller, die kunnen geen hoofd-elementen van een crossplatform spel worden.

Het lijkt me dat Microsoft probeert zijn XSX net iets goedkoper te laten zijn dan de PS5, dat zal sommige mensen beïnvloeden een XSX te kopen. Met als klapper de veel goedkopere (nog onaangekondigde) XSS in combinatie met het lonken met gratis spellen via abonnementen (incl. cross-buy XSX/PC). De PS5 zal de digitale variant iets goedkoper aanbieden dan PS5 met disk en ze zullen het gooien op exclusieve titels en later nog op PSVR2.
Als ik je reactie zo lees over dat ps5 een max hoeveelheid stroom mag verbruiken dan lijkt me dit een vrij achterlijke zet. Iedereen gamer zal kiezen om 50 watt meer te verbruiken zodat je de beste performance haalbaar op een console krijgt.... Die 1,2 cent per uur dat dat meer aan stroom kost lijkt me niet op te wegen tegen de performance boost. Vreemde keuze van Sony in dit geval
De PS5 produceert meer warmte dan een PS4 Pro en bij deze hadden ze al moeite om hem koel en stil te houden. Ik verwacht dat ze daarom een limiet hebben gezet op het verbruik zodat ze de koeling kunnen garanderen en een iets kleinere voeding konden gebruiken. De algemene trend was dat het PS5 ontwerp mooier werd gevonden dat die van de XSX en dat zal zeker een deel kopers doen overtuigen. De XSX heeft zijn afwijkende ontwerp juist doordat er zoveel nadruk ligt op de koeling en zijn grote ingebouwde voeding. En als er niet ontzettend veel verschil in prijs en prestaties zit zal het uiterlijk belangrijker worden. Ik gok trouwens dat de XSS minder warmte genereert en een kleinere voeding zal hebben en daarom ook kleiner zal zijn dan de XSX. Deze zou nog best eens qua prijs en uiterlijk kunnen winnen.
Je merkt het alleen als beide koopt en beide heel diep games analyseerd.
Als ik PS5 koop zal ik geen last ondervindat dat er ergens een iets door 20~% meer van iets subtiel er ietje beter beeld van maakt. of iets minder FPS dips of minder extreem moet upscalen.
Ik ben dan aan genieten van game experience.
In fast action online games ervaar je de GFX al snel niet meer en focus je op wat er in de game gaande is.

Tja als je in FPS staat te bunny hoppen dan ben je zeker niet bezig met beeld te analiseren op HQ laat staan dat er XSX naast de PS5 als referentie staat.

Uit eindelijk is het de game experience.

CPU<-> shift. Of het zal werken geen idee maar als gamer merk je er geen ruk van. Reviewer die het onder de loop nemen naast mekaar en subjectief beeld beoordelen. En voor de rest cijferneuk data genereren.

Op zich is het geen slecht idee CPU<-> GPU meeste games zijn GPU intensief. Dus als TDP budget kan schuiven naar GPU dan heeft dat zin. Zal deels ook afhangen hoe CPU intensief nextgen games zullen zijn. De PS5 is deels ontwikkeld met ook de feedback uit de dev wereld dus de PS5 ontwikkelaars hebben moet beslissen waar ze de resources insteken en wat meeste baad geeft. Zonder toekomstige games te kunnen testen blijft het deels gok. PS5 zou dus XSX kunnen evenaren. Als er games tussen komen die extreem GPU afhankelijk zijn kan GPU flink omhoog.
Als gamer merk je er niet veel van. Je bent aan gamen niet benchen.
Mooie vergelijking, lijkt alsnog dat PS5 de betere kaarten in handen heeft.
Pas op, nu krijg je het Playstation leger over je heen. :+

Volgens mij is het duidelijk: de nieuwe Xbox heeft iets meer ruwe kracht, de PS5 een uniek snelle SSD. Wat dit in de praktijk betekent is nog even afwachten.
Ik merk het 8)7
Hoe dan ook, als je naar de specs kijkt dan kun je die conclusie ook trekken. Uiteindelijk afwachten hoe het er allemaal uit gaat zien, maar ik verwacht gewoon een krachtigere Xbox dan een PS5.

Daarnaast heb je op de Xbox nog game pass en Xcloud, iets wat ze op de PlayStation (helaas) niet kunnen evenaren.

Dus puur kijkend naar specs en aanbod krijg je bij Microsoft meer, maar ieder zijn smaak uiteraard.
Maar het is gewoon niet zo'n groot verschil als je aangeeft. Kijk naar de specs hierboven in mijn vorige post.

En dat je aangeeft dat je bij Microsoft meer aanbod krijgt is ook niet waar. Het is net waar je naar kijkt. Ps5 heeft veel exclusive games bijvoorbeeld. Maar heeft ook gewoon ps now.

Mensen zien nu het verschil qua graphics niet tussen een ps4 pro en een xbox one x. Terwijl daar 50% verschil tussen zit. 16% meet tflops gaat echt geen verschil maken.
PS Now is een vergelijkbare dienst, echter dat is Netflix vergelijken met Videoland. Sony biedt hier gewoon veel minder.

Qua exclusives is het nog maar afwachten. Heb niet veel positieve reacties gezien op de laatste PS show met daarin de aankondigingen. Zelfde geldt trouwens bij Microsoft, dus op dat gebied kunnen we alleen maar afwachten hoe dat gaat lopen.

Ik vind het dan ook karig waar Sony mee komt. Mindere hardware en heeft verder nog weinig tot niks te bieden bij de release.
Hoe kom je erbij dat de ps5 mindere hardware heeft? Het enige waar je naar kijkt is de tflops van de gpu. Terwijl ik in een andere post aangeef dat de ps5 nou juist op andere punten veel beter scoort dan de series X. Maar daar reageer je niet op?

Maar ps5 heeft nou juist veel meer games te bieden (exclusives), o.a:

- Deathloop
- Spiderman miles morales
- Gran turismo 7
- Ratchet and clank
- ghostwire: Tokyo
- Godfall
- Horizon
- project athia
- Returns
- Sackboy

Etc etc. Meeste is eind 2020/ begin 2021 verkrijgbaar
In dat game lijstje waar jij mee komt zie ik weinig spectaculairs om eerlijk te zijn, maar dat kan smaakgebonden zijn.

Wat betreft jouw opsomming van de hardware, ik denk dat je de SSD overschat. Een SSD was een geweldige vernieuwing ten opzichte van de HDD, maar tussen de SSD van Sony en Microsoft zit veel minder verschil dan dat.

In een eerdere post gaf ik al aan dat Sony express de focus daar op legt om de aandacht weg te halen van de Teraflops, die mijn inziens meer verschil maken. Slim van ze, maar niet iedereen trapt daar in.
Maar ssd is maar ongeveer 20% van de specs die ik opnoem. (van de 10 punten die ik opnoem zijn er 8 die over cpu en gpu gaan) Grotendeels van de specs die ik noem zijn gpu en cpu gebonden waar ps5 de betere specs heeft o.a. Pixelrate etc. Heb je daar wel naar gekeken? Want het lijkt alsof je dat gewoon niet wilt zien?

Tja die games zijn wellicht niks voor jou, maar dit zijn wel exclusives die op de vorige generatie miljoen hebben verkocht. Dus je kan niet ontkennen dat dit system sellers zijn.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 18 augustus 2020 22:07]

Het enige dat je laat zien is dat je niets van GPU's afweet en je heel hard aan het zoeken bent geweest naar een vergelijk waar de ps5 toevallig in theorie een cijfertje hoger heeft, waarbij je compleet voorbij gaat aan hoe de hardware precies werkt.

Als jij denkt dat een kleine papieren winst op het gebied van fillrate verschil gaat maken, kan ik je toch eens adviseren om je te verdiepen in de gebruikte architectuur en hoe dat uitpakt bij de GPU's van AMD die nu ookal in gebruik zijn en hoe die schalen.
Misschien is dit stukje wel leuk. Hierin staat dat Microsoft, doormiddel van software development, hardware offload creëert die niet mogelijk zou zijn geweest zonder SSD
en daarmee wellicht wel een (groot) verschil kan maken ten opzichte van Sony (ik weet niet of Sony ook zoiets aan het ontwikkelen is):
https://www.windowscentra...ries-x-nvme-ssd-explained

Beyond loading speeds, though, Microsoft is developing new methods developers can leverage to utilize the SSD to reduce CPU overheads. Using what Microsoft is calling DirectStorage, developers on Xbox Series X (and soon, PC, as part of DirectX), developers can offload asset streaming CPU operations to the SSD, reducing the load on the CPU by a large amount. Microsoft describes it as follows.

DirectStorage is an all new I/O system designed specifically for gaming to unleash the full performance of the SSD and hardware decompression. It is one of the components that comprise the Xbox Velocity Architecture. Modern games perform asset streaming in the background to continuously load the next parts of the world while you play, and DirectStorage can reduce the CPU overhead for these I/O operations from multiple cores to taking just a small fraction of a single core; thereby freeing considerable CPU power for the game to spend on areas like better physics or more NPCs in a scene. This newest member of the DirectX family is being introduced with Xbox Series X and we plan to bring it to Windows as well.

The CPU in the Xbox Series X will be able to dig deeper than previous-gen consoles due to the NVMe storage techniques being introduced, allowing for more complex effects techniques and more A.I. operators in a single area. The potential is rather staggering, although we won't know what kind of results we'll get as end-users until developers get their hands on it and start pushing the technology.
"In een eerdere post gaf ik al aan dat Sony express de focus daar op legt om de aandacht weg te halen van de Teraflops, die mijn inziens meer verschil maken. Slim van ze, maar niet iedereen trapt daar in."

;( Dan ben je wel een droevig hoopje mens als je dit gelooft....
Deathloop komt ook naar xbox zo ver ik weet, die was namelijk vorig jaar op de E3 ,met trailer, verwacht alleen dat die later komt (wat andersom ook gebeurd is met tombraider)
Ik zie het meer als gelijk waardige hardware met voordeeltje Xbox ik vind de games veel belangrijker en niet alleen die op release komen. Het is dus meer een exclusive IP voorkeur.
voor games is het ook meer van verleden geeft geen garantie dus wacht de reviews af.

Ik gebruik PSN en ben sinds PS4 volledig Digitaal gegaan dus mijn games zitten onder mijn PSN account.
Dus die XSX is voor mij al afgeschreven. Die kan er ook komen als voor mij een XSX must have game komt. Komt het naast PS5.

ivm PS4 PSN games wil ik er eigenlijk al meteen een dikke SSD bij prikken de interne PS5 geoptimaliseerde SSD meer voor PS5 titels.
Het probleem is dat alles wat je roept nogal kort door de bocht is. Net als "puur kijkend naar de specs". dat is kijken wat er op papier staat.

Dan kan je natuurlijk reacties verwachten.
De reacties maken mij ook niet uit, er zijn nu één keer veel mensen die erg merkgebonden zijn en zich snel aangevallen voelen wanneer een concurrent met iets beters komt. Dat blijf je altijd houden.

Ikzelf kijk gewoon naar het totale plaatje en baseer mijn keuze daarop. Vandaar dat ik dit jaar geen PlayStation koop, aangezien het plaatje niet lijkt te kloppen en er gewoon wat ontbreekt.
Dan haal je er 1 zin uit en vervorm je hem ook nog. De PS4 zal vast enkele games op 4K kunnen laten draaien, maar ik verwacht dat Microsoft daar minder moeite mee gaat hebben en Sony dus soms weer gebruiken gaat maken van upscaling. Dit vanwege de (op papier) mindere hardware die ze aan boord hebben.
De tot nu toe alle aangekondigde PS5 games draaien 4K, dus daar veranderd niks aan?
Dit gaat over xbox, niet over ps5. Maar je zit hier weer constant die witte toren te verdedigen.
Totaal nutteloos weer.
Ga er maar van uit dat xbox netzo goed upscaling gaat gebruiken naar 4k
nee naar 8k misschien, die doet ook mee
De resolutie-race is binnen nu en enkele jaren totaal niet meer relevant, Nvidia heeft al laten zien dat ze met DLSS een beter resultaat kunnen neerzetten dan een 'native resolutie', wat ook nog eens qua performance beter scoort.

De komende jaren zullen eerder gaan over het uitvinden en versnellen van de meest optimale reconstructie-algoritmes, al dan niet gevoed door machine/deep learning.
Jij praat alsof je een Sony ingenieur bent maar je hebt er echt de ballen verstand van. Begint echt zielige vormen aan te nemen.
Als gamers voor de ruwe performance gaan, zoals toen Sony dat promote met zijn PS4... Dan zou iedereen nu op Xbox moeten springen...

edit: volgens de berekeningen hierboven lijkt PS5 zo slecht nog niet uit de bus te komen! Ergens nog wel spannend.

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 18 augustus 2020 22:01]

Dat beweegt gewoon mee met de wind. Wat voor jouw team belangrijk is telt uiteraard het zwaarst.

Als je meerdere generaties hebt meegemaakt ga je vanzelf patronen zien die ieder keer weer naar voren komen. Laten gaan allemaal en niet teveel van aantrekken is mijn advies.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 18 augustus 2020 21:59]

Zelf PS4 staan en weet nu al dat het PS5 zal worden. Heeft niet alleen te maken met de aanstaande games op het lijstje, maar wat ik al had gekocht en wil dit ook graag weer op de PS5 kunnen spelen. Eigenlijk is dit wel een heel belangrijke factor voor mij. Mocht Sony toch niet met de golf meegaan van backwards compatibility, dan ligt de weg naar Xbox open.
Er zal er altijd één beter zijn, maar ze zijn vaak wel redelijk vergelijkbaar. Ik denk dat het platform inmiddels meer de doorslag gaat geven. Je hebt met je huidige keuze al een verzameling games die platform gebonden is, en vaak game je met anderen die ook dat platform hebben. Zolang die ook niet overgaan is de switch maken niet zo interessant.
Indrukwekkende specs, met toch een voorzichtige vermelding dat de console duurder gaat zijn dan de oude generatie. Een retailer lekte al 600,-, dat zou toch flink zijn, alhoewel toch ook realistisch.
Er zal wel wat marge zijn en net als Sony kijken ze wat de ander doet, daarom is dat nog altijd niet bekend.
Het is in elk geval geen verouderde pc hardware meer bij launch, dit is een mooi staaltje techniek.
De leak waaraan je refereert is eigenlijk al ontkracht. Bovendien zijn er ook andere "leaks" die een lagere prijs noemen en ook daarvan is het maar de vraag of het ook maar enigszins betrouwbaar is. Daarnaast was de Xbox One in 2013 €500,-. Met 7 jaar inflatie erbij scheelt het zelfs met de €600,- die je noemt niet zoveel.
Er zijn al heel wat prijzen genoemd. Laatste geruchten waren dat alleen de APU in de XSX al meer zou kosten dan de XB1X, wat een hogere prijs weer aannemelijker maakt. Maar totdat er iets officieels vrijgegeven wordt blijft het gissen.
Volgens de bol.com pagina zou Microsoft gezegd hebben de console dit keer "scherper te prijzen" dan de Xbox One die €500 kostte. Ik kan alleen geen bron vinden hiervoor.
Nog steeds niks bekend over welke hdr standaarden gebruikt gaan worden helaas.
Ik gok op HDR10 en DolbyVision, wat de Xbox one X ook ondersteund.
Volgens mij is die YoY ram prijs meer supply demand dan wat anders. Het moet gewoon flink opgeschaald worden maar dat verdommen zen.
Waarom meer produceren voor minder per stuk als je de hoofdprijs per stuk kan vragen en hetzelfde kan verdienen is de laatste jaren de trend (niet alleen met geheugen)!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee