AMD komt met 4700S Desktop Kit met acht Zen 2-cores en 16GB GDDR6-geheugen

AMD introduceert zijn 4700S Desktop Kit. Deze kit bestaat uit een moederbord met geïntegreerde Zen 2-cpu en 16GB GDDR6-geheugen. De chip is mogelijk gebaseerd op de soc uit de Xbox Series X en S, hoewel deze 4700S geen geïntegreerde gpu heeft.

De AMD 4700S Desktop Kit verscheen recentelijk op de website van AMD. Het bedrijf maakt hierbij geen gebruik van de Ryzen-merknaam. In plaats daarvan noemt het bedrijf deze chip simpelweg de '4700S'. De kit bestaat uit een Mini-ITX-moederbord met geïntegreerde Zen 2-soc. Deze chip heeft acht cores en zestien threads, hoewel het bedrijf geen kloksnelheden noemt. De Desktop Kit maakt geen gebruik van DDR4-geheugen. In plaats daarvan wordt de soc geleverd met 8GB of 16GB aan geïntegreerd GDDR6-geheugen. Het bedrijf levert ook een cpu-koeler mee.

Het is mogelijk dat deze chip is gebaseerd op de soc uit de Xbox Series X en S. Er gingen eerder al geruchten rond over een 4700S-chip die gebaseerd zou zijn op de soc's uit deze consoles. AMD deed dit eerder al met een 'Cato'-chip, die is gebaseerd op de chip uit de Xbox One. AMD heeft geen afbeeldingen van de 4700S-chip gepubliceerd, maar een diagram uit de handleiding toont dat de vorm van de soc overeen lijkt te komen met die van de Xbox Series-consoles.

De AMD 4700S Desktop Kit naast de soc uit de Xbox Series X. Bronnen: AMD (diagram), Phil Spencer (Xbox-soc)

Ook de specificaties komen overeen. Zo beschikken de current-gen Xbox-consoles ook over acht Zen 2-cores met zestien threads en maximaal 16GB GDDR6-geheugen. De 4700S-chip beschikt echter niet over een geïntegreerde RDNA2-gpu. Dat doet vermoeden dat de 4700S een Xbox-chip met defecte gpu is.

De 4700S Desktop Kit beschikt daarbij over een PCIe x16-slot voor een losse gpu. Deze ondersteunt een beperkt signaal, van PCIe 2.0 x4. Niet alle videokaarten zullen daarom werken met deze kit. AMD noemt een lijstje met ondersteunde gpu's, waaronder onder andere Radeon RX 500-videokaarten en de Nvidia GeForce GTX 1060 vallen.

De kit heeft geen M.2-slot voor ssd's, maar beschikt wel over twee SATA 3-aansluitingen. Het moederbord beschikt verder over twee USB 2.0-connectors, drie USB 3.2 Gen 2-poorten en een USB 3.2 Gen 1-aansluiting, allemaal van het type A. Verder beschikt het systeem over een RJ45-connector voor gigabit-ethernet en een Realtek ALC897-audiochip met drie 3,5mm-jacks.

Het is nog niet bekend wat de AMD 4700S Desktop Kit gaat kosten. Techwebsite VideoCardz schrijft dat de kit mogelijk vanaf volgende week in de verkoop gaat.

AMD 4700S Desktop Kit
Cpu Zen 2, 8C/16T
Kloksnelheden Nnb
Geheugen 8GB of 16GB GDDR6
Geïntegreerde gpu N.v.t.
Lan Gigabit-ethernet. Asix AX88179-chip
Audio Realtek ALC897
Uitbreidingsslot PCIe x16 (signaal: PCIe 2.0 x4)
Ondersteunde gpu's (AMD) AMD Radeon 550 Graphics
AMD Radeon RX 550 Graphics
AMD Radeon RX 560 Graphics
AMD Radeon RX 570 Graphics
AMD Radeon RX 580 Graphics
AMD Radeon RX 590 Graphics
Ondersteunde gpu's (Nvidia) Nvidia GeForce GT 710­
Nvidia GeForce GT 730­
Nvidia GeForce GT 1030­
Nvidia GeForce GTX 1050­
Nvidia GeForce GTX 1050 Ti­
Nvidia GeForce GTX 1060
Aansluitingen (extern) 4x USB 2.0 type A
3x USB 3.2 Gen 2 type A
1x USB 3.2 Gen 1 type A
1x RJ-45 gigabit-ethernet
3x 3,5mm-jack (Realtek ALC897 voor audio)
Aansluitingen (intern) 1x 24-pin ATX
1x 8-pin ATX 12V
2x SATA 3 (6Gbit/s)
1x USB 3.2 Gen 1
1x Cpu-fan
1x Frontpanel audio
1x System panel
1x Clear CMOS
1x Debug

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-06-2021 • 15:10

72 Linkedin

Reacties (72)

72
71
42
0
0
28
Wijzig sortering
iemand idee voor toepassingen? Ik dacht eerst NUC maar zonder M2 slot .... :'(
Het hangt uiteraard van de prijs en het energieverbruik af, maar het lijkt me een prima basis voor een home-server met daarop containers of VMs. De manual vermeldt niet of het bord ook zonder GPU boot, maar zoals in de meeste gevallen vermoed ik dat dat niet het geval zal zijn.
Voor een homeserver zou ik eerder een asrock AM4 serverbord nemen, of een epyc 3000 serie bordje.
Met 2d videokaart en gewoon geen verrassingen.
Het ligt er ook een beetje aan wat je er mee wil doen. Ik zit zelf te denken aan een mac mini. Stroomverbruik voor een server is best wel belangrijk. Iedere watt kost zo een euro per half jaar. Zo’n mac mini op full tilt pakt hoogstens 30W en kost dus €60 per jaar.

Die meerkosten heb je er dan in no time uit.

Maargoed. Er zijn ook nog geen prijzen bekend verder dus het is een beetje gissen, maar qua energie efficiëntie is het wel een puntje. 120W (wat anderen hier noemen) is wel even max €240 op jaarbasis. Dat is wel een groot verschil. Je zult dit niet altijd gebruiken natuurlijk, maar als er ook nog een GPU bij moet kan het hard gaan.
Daarom hou ik juist van die epyc 3000 bordjes. Die zijn idle en onder load erg zuinig.
Een x470 bord verbruikt ook niet veel. 30W uit het stopcontact met een x3700, 128Gb ram op 2666 een pm983 1tb ssd en een 8Tb Server schijf (die niet draaide) en die epyc bordjes zijn nog zuiniger ( en duurder, en langzamer).
Bij de specificaties staat minimaal 250W, 300W aanbevolen en meer voor componenten zoals GPU.

Bron: https://www.amd.com/en/desktop-kits/amd-4700s
Dat is wel heel safe hoor, ik draai een Ryzen 3 3900 op een 160W voeding en hij piekt zelden boven de 120W Kan me niet voorstellen dat dit meer verbruikt, zeker zonder IGP
En kennelijk mITX

Ik snap ook niet helemaal waarom je niet gewoon een AM4 mITX bordje koopt en daar naar behoeven CPU, RAM en SSD op prikt
Kan wel eens interessant zijn met dat GDDR6 geheugen.
Helemaal overheen gelezen!

Als er geen igpu in zit, snap ik de keuze voor gddr6 eigenlijk niet zo, ik had altijd het idee dat voor de traditionele consumenten ryzens, de enige reden dat er voor snel geheugen gekozen dient te worden, de link met de infinity fabric tussen CCX-en is, niet zozeer dat de bandbreedte er heel veel toe doet.
Er zit er wel 1 in maar is niet actief vermits deze de veel defecten heeft, maar de memory controller is natuurlijk volledig GDDR6 en dan kun je er niet eventjes snel DDR4 opplakken.

In principe is de bandbreedte van GDDR gewoon veel hoger dan DDR zodoende kun je meer data verzetten per klok tick.

Verschillend tussen geheugen: https://www.hardwaretimes...4-gddr5-and-gddr6-gddr6x/
Die snap ik, ik snap alleen niet persee waarom dit bordje dan interessant is, gddr6 is stukken duurder dan ddr4, en de extra bandbreedte zal kwa performance ook niet heel veel doen, zouden ze dit dan alleen doen om xbox chips met een defecte GPU nog te verkopen?
Jup, zelfs slechte chips kun je verkopen al is het op een niche markt.
Zou Smart Access Memory werken met deze GDDR6 controllers?
Dat zou wel gaaf zijn inderdaad, maar het lijkt er helaas niet op gezien SAM een PCIe 4.0-verbinding vereist en een nieuwere videokaart dan de RX 500-series.
Het artikel vermeld dat het waarschijnlijk om een afgeschreven console cpu gaat waardoor hij wss geen ondersteuning heeft voor DDR4 geheugen, vandaar GDDR6 wat de consoles ook gebruiken.
Clustering? CI/CD? Kubernetes nodes? Afhankelijk van de prijs kan dit nog heel interessant zijn.
16GB max en geen NVMe als je ook een gpu wilt. Lastige niche.
Storage voor een cluster hoeft niet per definitie snel te zijn (natuurlijk is er vast wel een casus ervoor te bedenken), maar zeker als je een Kubernetes cluster draait hoeft dat niet. Je storage heb je dan juist niet in je containers, maar elders!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 juni 2021 19:59]

Of juist wel in containers ;) Longhorn storage , perfecte oplossing voor je home setup imo. Alternatief zal vaak je NAS zijn, maar daarmee introduceer je een SPOF.
Dan zou ik wel ssd kiezen (geen dram less!)
En niet-persistent storage wil je het liefste lokaal hebben - domweg efficiënter. Daar gaan bij mijn use cases meer writes heen dan naar persistent storage :)
iemand idee voor toepassingen? Ik dacht eerst NUC maar zonder M2 slot .... :'(
Persoonlijk zie ik hier wel de toekomst in voor vervanging van de huidige arcade machine moederborden. Deze draaien nog veelal op hardware van 10-12 jaar geleden met een GT680 en oudere i5 cpu's.Veelal is het dezelfde hardware als wat in een Dell Optiplex zit, dus dit zou een nieuwe stap kunnen betekenen voor arcade hallen (niet belangrijk in Nederland, wel in Japan b.v.)
Deze draaien nog veelal op hardware van 10-12 jaar geleden met een GT680
2012 GTX 680?
dus dit zou een nieuwe stap kunnen betekenen voor arcade hallen (niet belangrijk in Nederland, wel in Japan b.v.)
Wil je daar geen moderne GPU in?
Misschien het jaartal verkeerd..

Anyway: de arcade machines draaien veelal op Linux en de hardware is specifiek ingericht zodat developers daar software/games voor kunnen maken.

De arcade kasten behoeven (als kosten plaatje en overweging) niet de snelste en beste specificaties. Als je ziet wat developers uit die Optiplex machines weten te persen, dat is al ongelooflijk.

Daarom zie ik hier (persoonlijk) wel heil in voor de volgende generatie arcade machines: de 3D games vanuit de Optiplex machines lopen nu wel qua graphics hard, zelfs ten opzichte van de vorige generatie consoles.
Dit snap ik volledig. SoC, geheugen, en een gelimiteerd aantal GPU's die ondersteund worden - arcade machines zoals de Taito Type X doen dit ook.

Ik hoop dan ook dat Anandtech of Tweakers zelf dit gaat reviewen.
Software-update draaien die knetter gelimiteerd is op de geheugendoorvoer.

Die is hier 336 GB/s of zelfs 560 GB/s.

Dat is heel wat meer dan je met dual channel DDR4-3200 DDR4 haalt (51,2 GB/s)
Waarom zonder GPU? Ik bedoel een getrimde versie zou nog daaraantoe zijn, maar zonder de GPU? Dat maakt dit ding toch buiten een handje vol extreme niche edgecases volstrekt nutteloos.
Verkoopbaar maken van mislukte Xbox chips. Dat vermoeden staat toch in het artikel? Klinkt best aannemelijk, als reden waarom noch een GPU aanwezig is, noch de gebruikelijke PCIe snelheid beschikbaar is voor een externe.

Zou interessant zijn als iemand vervolgens boven tafel kan krijgen waarom juist die onboard GPUs zo vaak tijdens de productie mislukken dat er zo'n product van komt..
Ja, maar die GPUs zijn toch vrij groot. Het is toch ook bij desktop en laptop GPUs volstrekt gebruikelijk dat we die dingen gedeeltelijk uitschhakelen en dan als een lager model verkopen. Sterker nog, de versies in de XSX en XSS zullen zeker ook niet perfecte versies van de dies zijn, maar gewoon met een aardige marge voor defecten ingerekend. Waarom zou je dan niet iets meer kunnen uitschakelen en dan alsnog tenminste iets van een GPU output hebben. Door de combinatie van geen iGPU en minimale PCIe bandwidth is het erg niche. Bovendien levert de SoC in de XS toch echt wel meer bandbreedte dan PCIe 2.0 x4 voor peripherie. De interne SSD zal PCIe 4.0 x4 zijn en de slot voor de uitbreidingen ook. Dus waar gaat dat allemaal naar toe?
Misschien een beetje voordelige prijs met deze form factor dat het dan wellicht interessant is.
Als dit daadwerkelijk de XSX|S SoC is dan zouden het maar zo chips met een afgekeurde GPU kunnen zijn die ze op deze manier alsnog kunnen verkopen.

Maar dat verklaart nog niet direct het PCie/USB/M.2 verhaal wat niet overeenkomt met de XSX|S SoC.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 26 juni 2021 15:32]

ja lijkt me ook behoorlijk nutteloos

net te veel gedoe om een htpc van te maken, te weinig opslag aansluitingen om een servertje van te maken , voor desktop use op scholen en kantoren is een losse gpu ook niet wenselijk
Geen M2-slot, dat is wel een gemiste kans!
Precies. En ook een beetje een vreemde keuze. Ze kiezen wel voor bloedsnel GDDR6 geheugen, maar vervolgens moet je je wel beperken tot een "trage" SATA 3 schijf.
Is een console chip waarvan de gpu het niet doet maar deze zit nog wel aangebakken en vraagt dus ook PCI lanes die ze dus niet naar buiten kunnen brengen want console chip.
Koekkoek, het is een afgekeurde Xbox-gpu.

Je dacht dat ze er opeens even een zooi Pci-e lanes bij kunnen klussen?

Of DDR4-ondersteuning?

Niets rare keuzes. Dat ding is gemaakt voor de Xbox en heeft dus ook die specs.
"De 4700S Desktop Kit beschikt daarbij over een PCIe x16-slot voor een losse gpu. Deze ondersteunt een beperkt signaal, van PCIe 2.0 x4."

De Xbox one X heeft een PCIe 4.0 aansluiting. Ik zou denken dat ze die dan gebruiken. Ik zou denken dat er ruimte is voor 2 x PCIe 4.0 x2. Dat is even snel als PCIe 3.0 X4 en prima voor een SSD.
Ach meeste mensen zullen in de praktijk geen verschil merken tussen een SATA SSD en een M2 SSD
Waarom is de ondersteunde GPU lijst zo kort?

Geen enkele recente GPU.
Vanwege de PCI-e-poort, die niet zo modern is. Het is PCI-e 2.0 x4 en nieuwere kaarten gebruiken 3.0 en 4.0. De RTX 3070 bijvoorbeeld heeft een PCI-e 4.0 x16 slot nodig.

Deze set moet haast komen van Xbox Series X exemplaren met een defecte geïntegreerde GPU, zoals hier en elders wordt aangenomen. De set wordt dan verkocht alsof er geen GPU in zit, en met alleen die poorten die goed naar buiten konden worden gebracht. Geen enkel techbedrijf zou moedwillig zulk snel geheugen + prima CPU combineren met zo'n oudere PCI-e-poort en alleen SATA-aansluitingen voor opslag. Hele rare combi dit.

Hoe dan ook is deze set niet nuttig voor bijvoorbeeld gamers die een videokaart van de huidige generatie willen gebruiken. Voor basic thuisgebruik of op kantoor zou hij gebruikt kunnen worden, met een goedkope grafische kaart erbij, plus nog een aantal niche use cases.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 26 juni 2021 17:07]

Leuk voor de incidentele tech reviewer om de CPU performance van de xbox cpu te testen op pc software (waarbij vooral DDR6 mogelijk een rol speelt).
Verder zijn er voor alle denkbare scenario's betere alternatieven.
Dat lijkt me flink van de prijs afhangen.
Als het product op zoveel punten tekort schiet, _kunnen_ ze er ook niet teveel voor vragen.
En als dit afgekeurde SoCs zijn die ze toevallig hadden liggen, hoeven ze er ook niet zoveel voor te hebben om eraan te verdienen, het is al snel beter dan in de vuilnisbak gooien.
Zo zou het voor een bepaalde niche wel aantrekkelijk kunnen zijn, vooral ivm de prijs en GDDR6.
Maar in veel andere gevallen waarbij het per se zo goedkoop moet, kan je tweedehands mss wel wat beters krijgen.
Nouja eerst maar even de prijs afwachten.
Wel heel veel vermoedens in dit artikel ;-)
Dit is het toch net niet AMD. Volgende keer beter, met die APUs hebben jullie NUC concurrentie in handen, maar dat moeten dan niet zulke gekortwiekte modellen zijn.
Ik dacht eerst "hey, voor een zacht prijsje kan dit interessant zijn voor een HTPC", maar toen... geen iGPU, redelijk hoog verbruik met een extra GPU erop gegooid, en ook nog traag naar die GPU toe? I dunno... Ik denk dat hier betere en goedkopere opties voor zijn.
Geen m.2, zo erg is dat toch ook weer niet? Een goede sata SSD is (gevoelsmatig) nog altijd snel. Nvme schijven worden vaak toch ook warmer, wat je in een klein systeempje waarschijnlijk ook niet wilt.

Als je echt een high-end systeem wilt bouwen met een snelle GPU en SSD pak je dit toch niet als basis.
Maar waarom worden ze warmer? Het antwoord is waarschijnlijk doordat ze kleiner zijn. Ik denk zelf dat de energie output ongeveer hetzelfde is, maar door het kleinere volume de temperatuur wel veel hoger.

In een HTPC gaat het voornamelijk om de totale warmte afgifte. Dan maakt een kleine SSD qua hitte niet zoveel uit.
Warmte heeft volgens mij meer te maken met de workload (o.a. controller) te maken.

M.2 schijven kunnen sata of nvme zijn. De sata variant werkt standaard een stuk koeler dan de nvme variant (860 evo - 970 evo). Fysiek vergelijkbaar, maar verbruik is wel anders (2,2 vs 5,7 watt bij lezen).

https://tweakers.net/pricewatch/compare/1132643;1169469/

PS: dit voorbeeld gepakt omdat ik deze upgrade zelf heb gemaakt en eerst verbaast was over het verschil in temperaturen.
Ja dat klopt, maar 2 of 5,7 watt maakt in dergelijke situaties voor warmte niet zoveel meer uit. Op 120W+ budget zet dat niet heel veel zoden aan de dijk.
Het is misschien een wat raar bordje, maar als je 16GB GDDR6 geheugen volgens de specs van de xbox dan heb je een geheugen snelheid van:
10GB at 560GB/Sec, 6GB at 336GB/Sec
Een beetje leuk DDR4-3200 komt op 25600 MB/s

Dan kan ik me toch voorstellen dat er geheugen intensieve applicaties zijn die een groot voordeel kunnen halen uit dit 'rare' bordje. Misschien een nice markt, maar er zijn altijd toepassingen.
Ik ben heel benieuwd hoe deze het doet met dingen als Comsol of openFOAM modellen.
Daar staat vaak de cpu te wachten op het geheugen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee